ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

Bistecca /goveđi odrezak u umaku

Još jedno starinsko,seljačko mediteransko jelo puno aroma mediterana ,gotovo za tren .Fini mekani odrezak sa začinima u slatko-kiselom umaku.Tajna ovog jela je kvalitetnim namirnicama  i svježim začinima  te dobrom maslinovom ulju .Iako je neobicno ovo jelo se servira zajedno sa zacinima iako je pravilo da se izvade prije serviranja ,vi po želji.

Sastojci:

4 velika goveđa odreska podijeljena na manje komade

2žlice crnih maslina

1žlica kapara/rasol /oprani kroz hladnu vodu i lagano stisnuti/

1grančica ružmarina

2 grančice timijana

2 lista lovora/manja

150 ml goveđeg temeljca

3žlice bijelog slatkog vina/prošek/opcionalno

1žlica aceto balsamico

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Goveđe odreske lagano stanjite batićem za meso ,posolite ih i poparite .Zagrijete maslinovo ulje u dubljoj tavi pa prepržite sa obje strane odreske,izvadite ih na toplo dok ne dodate ostale sastojke .juhu ,vino ,aceto balsamico ,začinsko bilje ,pustite da sve kratko prokuha smanjite vatru vratite meso ,nastavite kuhati na lagano par minuta pa dodate kapare i masline ,ostavite još dvije minute da kuha.Maknete sa vatrePo želji sad možete maknuti začinsko bilje.
Servirate toplo uz preprženi kruh ,tjesteninu ,kuhani krumpir ili po želji.Naravno salata je obavezna.


Bruschetta contadina



Prefine starinske ili prije seljačke bruskete na palenti /puri /polenti koje smo jeli u jednoj maloj taverni .Kobasice odaberite koje inače koristite ovo su teleće malo pikantne sa okusom anisa i  sa malo limuna/moram priznati da sam ja fan kobasica i sama ih najčešće radim od mesa po želji ,sada ih radim jako puno vrsta /ne bi vjerovali/i sve su svježe naravno jer nemam uvjeta za dimljenje/iako sam pronašla aparat za kućno dimljenje ali nisam zadovoljna , koristi se aroma dima što je meni ne prihvatljivo ako ima tko neku ideju za kućno dimljenje kobasica neka se javi/.Odlutala sam od brusketica dakle one su vrlo jednostavne u izradi ,fine i hrskave meni najbolje hladne uz fino rashlađeno bijelo vino .

Sastojci:

350g palente + dovoljna količina vode/pogledajte upustvo za pripremu palente

1žlica maslaca

sol,papar

3 -4 svježe kobasice /po želji

par listića kadulje 

3 žlice maslinovog ulja 

par žlica parmezana

Priprema:

Skuhate palentu tako da zagrijete vodu sa solju paprom ,dodate maslac.Dodate svu količinu palente ,metlicom miješate dok se palenta ne skuha .Prospite palentu na ravnu dasku izravnate je i pustite da se ohladi.
Kobasicu izvadite iz opne ,zagrijete maslinovo ulje .Narezete na sitno svježe oprane listove kadulje .Prepržite ih kratko da puste aromu.Stavite razmrvljenu kobasicu,smanjite vatru  ,miješate i razdvajate komadiće mesa da se sve fino isprži i da se istopi eventualna masnoća.Izvadite kobasicu šupljikavom žlicom ,pa na istoj masnoći prepržite s obje strane narezane kocke palente  /otprilike 5x5cm/ .Složite ih na tanjur za serviranje .Prospite ih ribanim parmezanom  i popaprite/ja volim a vi možete izbjeći/ .Na svaku stavite preprženo meso /trebalo bi izgledati onako rustikano i neformalno/.Prospite sitno nasjeckanim peršinom.

nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Tortino sa tikvicama

Prepečena tjestenina sa začinima nadjevena tikvicama ,jednostavno jelo koje se radi u tavi a li vjerujte fino i hrskavo.Za ovo jelo naravno možete koristiti ostatke špageta od jučer možete koristiti i drugu vrstu tjestenine.

Sastojci:

oko 400g špageta

oko 300g tikvica

3 žlice ribanog parmezana

1češanj češnjaka

1 manji luk

4jaja

sol,papar

1žločica timijana/opcionalno

3žlice maslaca +mlaz ulja

prstohvat ribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Skuhate špagete u slanoj vodi .Procijedite ih i začinite sa malo ulja da vam se ne lijepe.Odložite da se malo ohlade.U zdjelicu dodate jaja ,sol,papar ,muškatni oraščić pa sve dobro izradite .
U tavi zagrijete jednu žlicu maslaca i mlaz ulja pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk da uvene dodate sitno nasjeckani češnjak i naribane oprane tikvice ,nastavite dinstati nekih pet minuta na srednjoj vatri da se sve malo uvene ali ne previše,posolite i popaprite po želji ,ako želite možete dodati i timijan.

Špagete izmiješate sa jajem ,dobro promiješate da se sve poveže.
Na dno tave za pečenje /28cm/bilo bi dobro da imate teflon tavu ,otopite maslac/1žlicu/ sa mlazom ulja ,na dno stavite polovicu smjese špageta ,dodate u sredinu svu količinu izdinstanih tikvica ,prospite ostatakom špageta.Poklopite.Pecite na najnižoj tempereturi pokriveno 5 min.,na vrh stavite ostatka maslaca,poklopite i nastavite peći još 15 min. poklopljeno .Okrenete/za to će vam dobro doći ravan poklopac/ nastavite peći još 10-15 min.Izvadite na tanjur.


Meni je Tortino najbolji ohlađen naravno to ostavljam vama na volju ,narežite ga na trokute uz neku finu salatu.



subota, 6. kolovoza 2016.

-Kijevsko "Sijeno"/Ruske pljeskavice sa krumpirom

Odličan seljački ručak kojeg posebno vole djeca ,fine začinjene pljeskavice nadjeve ne lukom i jajima i zapečene s ribanim krumpirom.Ove pljeskavice doista podsjećaju na štošce sa sijenom na polju .Ako ne jedete majonezu zamijenite je grčkim jogurtom .

Sastojci:

500g mljevene nemasne  junetine/mesa po želji 

1žličica topljenog maslaca

1žličica ajvara

1žličica senfa

1žličica timijana 

sol,papar

2 jaja

1 veći luk

1žlica ulja

3 veća krumpira

1,5 žlica majoneze

100g sira/gauda

Priprema:

Stavite kuhati jaja u tvrdo .Meso stavite u zdjelu dodate ajvar ,senf ,sol,papar ,maslac ,timijan,promiješate dobro da dobijete kompaktnu smjesu.Ako želite možete isprobati meso tako da na suhoj tavi prepečete jedan komadić da vidite dale je slanost i začinjenost uredu ,ako ste zadovoljni napravite pljeskavice ,od ove doze možete napravite desetak pljeskavice koje stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Na ulju prodinstajte sitno nasjeckan luk ,lagano ga posolite i popaprite pustite da se fino izdinsta dok luk ne uvene.Odložite.
Jaja ogulite od kore na sitno nasjeckajte ,dodate majonezu ili jogurt ,zčinite solju  paprom.
Naribate krumpir na ribežu ,posolite ga i dobro poparite ,ja volim kad je krumpir papreniji a vi po ukusu.
Slažite pljeskavice :stavite na svaku pljeskavicu malo prodinstanog luka ,žličicu jaja.Prospite sve narinbanim krumpirom.formirajući kupove/netrebate nisšta puno stiskati i formirati dobro je da krumpir ostane razbarušen/.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C /30min.Malo prije kraja prospite naribanim sirom vratite u pećnicu na još malo da se sir fino otopi i zapeče.

Servirate "sijeno" sa finom salatom od cikle ili ribanog kupusa.

petak, 5. kolovoza 2016.

Bougatsomilópita

Nemojte započeti vikend bez kolača ako ste lijeni za peći kolače a dolaze vam gosti počastite ih ovom jednostavnom.kremastom, grčkom pitom od jabuka i lisnatoga tijesta ,nema posebnog pečenja i filovanja sve se peče odjednom a najteže je pričekati da se ohladi .Uživajte!!!

Sastojci:

2x 250g lisnatog tijesta/Lidl

Nadjev od jabuke:

6 jabuka

150g šećera

1/2žličice cimeta/opcionalno

1 vanilija šećer

1žlica maslaca +mlaz ulja

Krema:

1l mlijeka

3žlice brašna

1žlica gustina

3žutanjka

150g šećera

2 vanilija šećera

Priprema:

Ogulite i narežite jabuke na kockice.U tavu zagrijete maslaca i malo ulja dodate sve ostale sastojke zajedno sa jabukama dinstate/pirjate  nekih 15 min.da jabuke smekšaju možete ih prostinu gnječilicom za krumpir.
Odložite jabuke do korištenja.Zagrijete pećnicu na 180C

Pripremite kremu:U lonac stavite2/3 mlijeka šećer i vanilija šećer.U zdjelici sa strane pomiješate brašno ,gustin ,žumanjke i ostatak mlijeka u glatku smjesu .Kad mlijeko uzavre dodate pripremljenu smjesu ,miješate metlicom dok se ne zgusne i krema postane glatka.
Odložite kremu dok ne pripremite tijesto.
U keramičku zdjelu//20x30 // stavite lisnato tijesto/polovicu.Raširite tako da budu stijeke malo podignute /ne trebate mazati zdjelu.Ulijete svu količinu kreme ,nema veze ako je topla,ne treba se ništa hladiti.Stavite /rasporedite po vrhu jabuke.

Prekrijete drugom polovinom lisnatoga tijesta,lagano zavrnete na spoju.Stavite peći u zagrijanu pećnicu negdje pol a sata ili dok gornja kora se fino ne napuše i dobije zlatnu boju.
Pustite sve da se dobro ohladi ,gornja kora će se ispuhati i postati ravna Pospete bogato šećerom u prahu pomiješanim sa malo cimeta.Režete na kocke.

četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Nadjeveni shashlyk


Nadjeveni ili punjeni ražnjići od pilećeg fileta sa kiselim krastavcima ,salamom ,paprikom i rajčica ///u originalu i sa suhim šljivama ja ne stavljam jer moji ne vole baš suhe šljive vi po želji ///,suhe šljive uvijek na ražnjiću stavite kraj kiselih krastavaca.Uživajte u Krimskom šašljiku.Osim piletine naravno u ovom jelu možete koristi i neko drugo meso po želji.

Sastojci:

600g pilećeg fileta ili mesa po želji

120g šunke ili salama po želji

8-10 kom manjih šampinjona

8 kom suhih šljiva/opcionalno

8 kom mini rajčica

1 zelena/crvena paprika /svježa

2-3veća kisela krastavca

sol,papar

Paniranje:


1žlica brašna

2 jaja

150g krušnih mrvica

sol,papar

Priprema:

Operite i filetirajte pileće filete.Lagano ih potucite batićem za meso preko prozirne folije ,budite nježniji da ne razbijete strukturu mesa.
Na ražnjić nabodete na izmjenično gljive ,salamu ,šljive ,kisele krastavce ,papriku i rajčice,pazite da ražnjić bude velik koliko i filet da ga kasnije možete zamotati.


Filete posolite i poparite na sredinu stavite ražnjić oko njega omotate meso.Ponavljate postupak dok sve ne potrošite .Panirate klasično ,brašno ,jaja , mrvice .Posložite ražnjiće na papar za pečenje ,pokapate sa malo ulja .Pečete nekih posla sata na 200C.Nravno možete ih ispeci i na ulju.Prije serviranja izvadite ražnjiće.

Servirate uz salatu i umak od majoneze.



srijeda, 3. kolovoza 2016.

Bengalski BBQ

Bengalski roštilj je lanac restorana poznat po roštilju neću vam pisati sve detalje o samom restoranu ali roštilj im je odličan naravno u kućnoj verziji meni još i bolji jer možete kontrolirati količinu začinjenosti i ljutine.Marinirano meso se peče na roštilje a kasnije prelije odličnim korejanskim umakom.Isprobajte sigurno nećete pogriješiti ,Količine začina i ljutine sam ja prilagodila ukusima moje obitelji i gostiju vi naravno izbalasirajte sebi količinu ljutine po ukusu.

Sastojci:

600g mekanog ramsteka ili buta 

Marinada:

1žlica soja umaka

2žlice soka od limuna

1/2žličice svježe mljevenog papra

2žlice vode

Umak/korejanski umak:

1žlica ulja

4 češanj češnjaka

150ml soja umaka/light

200ml vode

2žlice soka od limuna

2 ravne žlice smeđeg šećera

1žlica gustina

1žličica papra/svježe mljeven

1žličica mljevene slatke paprike

1/4žličica mljevene ljute paprike

3žlice sezamovog ulja

Priprema:

Narežite oprano meso na kocke /trebali bi biti podjednake ako nisu onda kod nizanja na ražnjić sami odredite koje idu na koji tako da otprilike budu jednake debljine .Meso izaberite da bude meko inače se ovo jelo radi od ramsteka ali vi možete doskočiti da meso preko noći prvo prospete sodom bikarbonom ili sokom od kivija ili ananasa i ostavite da ga enzimi dodatno smekšaju ako ćete koristiti sodu bikarbonu dobro je isperite prije stavljanja mesa u marinadu .
Napravite marinadu:pomiješate sve sastojke pa u u marinadu stavite na par sati meso /što duže stoji to bolje/.

Dok se meso marinira napravite umak:

Zagrijete ulje u woku pa dodate sitno nasjeckani češnjak ,pustite da kratko zamiriše ,nemojte da vam zagori jer u tom slučaju ćete morati ispočetka,nema gore od zagorenog češnjaka ,dodate sve sastojke osim gustina i sve začine pustite da kuha kratko da se malo reducira .U zdjelici zamutite gustin sa malo vode dodate u umak ,sve neka prokuha i lagano se ugusti..
Stavite meso na dobro zagrijanu grill tavu ,pržite sa svake strane kratko nemojte prepeći meso .
Gotovo meso prebacite na tanjur ,prelijete umakom i pospete narezanim mladim lukom.
Servirate toplo uz povrće ,rižu ,kruh i sl.




utorak, 2. kolovoza 2016.

Nistísimi pítsa/ciparska pita od paprike


Danas je moja draga Ivana postala opet mama ,rodila je divnog i slatkog Alekseja ,svi smo bili uzbuđeni, današnji dan pripada njima dvoje, neka su mi sretni i zdravi želim im svu sreću ovoga svijeta i da im život bude sretan ,šaren i jednostavan kao ova pita !!Ljubac im veliki šaljem...

Sastojci:

450g gotovog tijesta za pizzu ili:

220ml tople vode

1 kesica instan kvasac

1/2žličice šećera

1ravna žličica soli 

400g glatkog brašna/manje više po potrebi 


Ostalo:

4žlice maslinovog ulja

5 srednjih paprika/različite boje

1 srednji luk

2 češanja češnjaka

2 rajčice

3žlice odkoštenih crnih maslina

100g naribanog sira

100g feta sira

1žličica origana

sol,papar


Priprema:

Napravite tijesto ako nemate gotovo:
U zdjelu stavite toplu vodu dodate šećer i kvasac lagano miješate rukom da se šećer otopi .postepeno dodate brašno sa solju ,miješate dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi .Pokrijete krpom ili najbolje običnom trgovačkom keso i pustite da pola sata odstoji .
Za to vrijeme napravite nadjev:
Operete i narežete rajčice i luk.Zagrijete maslinovo ulje pa na njime ispirjate luk par minuta da uvene dodate češnjak/koji ste prije toga na sitno nasjeckali/ ,kratko propirjate ,dodate paprike nastavite pirjati desetak minuta dok paprike lagano na omekšaju.Pustite da se malo ohladi.
Pripremite lim za pečenje tako da ga malo nauljite maslinovim uljem/30cm promjera/raširite tijesto.Nasjeckajte odkoštene masline ,prosite ih ukrug oko ruba pite .Preklopite krajeve tijesta.Na tijesto naribate sir na sir stavite nadjev od paprika koji ste napravili a potom pospete razmrvljenim feta sirom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C zadnjoj vodilici/najnižoj /30min.


nedjelja, 31. srpnja 2016.

Pohane punjene tikvice iz tave

Ma nije valjda da su vam dosadile tikvice  ako jesu evo jos jedan način na koji ih možete spremiti jer ova divna namirnica nikome ne smije i ne može dosaditi.Jako fine nadjevene tikvice punjene mljevenim mesom .Brz i jednostavan recept .Samo kratka napomena tikvice možete puniti mljevenim mesom po želji ali i ribom ,npr.mljeveni smrznuti oslić koji je uvijek dostupan .

Sastojci:

3-4 mlade tikvice

300g mljevenog mesa po želji

1 mali naribani luk

1češanj češnjaka

1 jaje

1žlica krušnih mrvica

1/2žličice mente/origana

sol,papar

Paniranje:

2 jaja 

2žlice brašna

1žlica mlijeka

sol i papar

Priprema:

Operite i narežite tikvice na fete.Izvadite im sredinu.Meso koje izaberete stavite u zdjelu dodate sve začine ,zamijesite u smjesu ,možete isprobati na suhoj tavi dali ste zadovoljni okusom.Nadjenete tikvice.
Sastane u zdjelu stavite jaja sa mlijekom lagano posolite i popaprite ,izradite vilicom.Umočite tikvice prvo u brašno a potom u jaje.Pecite sa svake strane par minuta na plitkoj masnoći.Ocijedite na kuhinjskom papiru .
Servirate toplo uz grčki jogurt sa vlascem i češnjakom i neku finu platu od povrća.

subota, 30. srpnja 2016.

Gnijezda

Ovo jelo pripada u ona jela "sve u jednom loncu" gotovo u deset minuta .Fidelini posloženi u loncu sa okruglicama od mljevenog mesa.Ako nemate vremena za meso slobodno možete koristi i gotove svježe pečenice /kobasice/koje izvadite iz opne i nastavite po receptu.Meso možete pripremiti kako i inače pripremate meso sa začinima po ukusu.

Sastojci:

250g tjestenine zavijene u gnijezda tipa fidelini

250g mljevenog mesa

sol,papar

prstohvat ljute paprike

1/2žličice majorana

1/2žličice timijana

2naribana češanja češnjaka

Temeljac oko 2,5dl/kocka

1/2žličice mljevene slatke paprike

100g ribanog sira

/2 žličice timijana /za sir


Priprema:

Izvadite fideline iz kese ,izaberite lijepa gnijezda .Posložite gnijezda u tavu u koju će se peći ,pazite da imate poklopac za tu tavu.
Meso pomiješate sa začinima dobro ga promiješate ,možete uzeti komadić i prepeći na suhoj tavi da vidite dali je začinjen po vašem ukusu.Od mesa radite okruglice ,napravite onoliko okruglica koliko imate gnijezda.Stavite loptice u gnijezdo lagano pritisnite da se poveže.
Podlijete sve sa temeljcem ,neka bude toliko da se prekrije tjestenina ,okruglice će se kuhati u pari.
Pustite da sve prokuha ,smanjite vatru na pola ,poklopite pustite da kuha deset minuta .Otvorite povremeno poklopac ,ako je tekućina isparila a tjestenina nije gotova možete dodati još malo temeljca.
Nakon deset minuta prospite naribanim sirom i timijanom.Poklopite na još pet minuta ,za to vrijeme bi tekućina trebala ispariti ,sir se otopiti.
Servirate toplo uz salatu .

Ballı Şeftali/pečene aromatične breskve

Breskve pečene u finom sirupu uz sladoled.Količinu meda možete odrediti po svom ukusu ako vam je preslatko dodate par kapi soka od limuna.


Sastojci:/2osobe

3 breskve

1žlica maslaca+mlaz ulja

2žlice meda

4klinčica

1 vanilija šećera

1/4žličice muškatnog oraščića

1/2žličice nasjeckanog lišća ružmarina

par kapi limuna

Priprema:

Ogulite breskve očistite ih od špica,odvojite na polovice.U tavu zagrijete maslac i ulje ,dodate začine.dodate breskve ,pržite sve 5min.okrećući breskve da se obiju finim umakom.
Izvadite breskve na tanjure .Servirate sa sladoledom i šlagom pokapamo ostatkom umaka.

petak, 29. srpnja 2016.

Yogurt patates

Turski krumpir pečen u marinadi od začina i jogurta ,fino i lagano jelo koje se servira od meso .Recept je od Sumeyle Temel.

Sastojci:

4-5 većih krumpira

Marinada:

2žlice ulja

2žlice gustog jogurta

1žličica soli

1/4žličice pullbiber/ljute paprike

1/2žličice mente

1/2žličice timijana /zaatar


Priprema:

Zagrijete pećnicu na 200C.

U zdjelu stavite sve sastojke za marinadu ,dobro izmiješate ,isprobate dali vam sve odgovara po želji povećate začine ili u startu smanjite onaj koji ne volite ili vam čini previše,samo napaomena da je marinada malo slanija.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje .Ogulite krumpir .Izrežete na veličinu kriški jabuke ne previše tanko ni debelo .Prelite krumpir marinadom dobro promiješate da se sve poveže .Posložite krumpir na lim,fino ga raširite.
Pecite dok krumpir ne dobije finu boju/nekih 30min.

Tuna ražnjići sa gljivama i crnim sezamom

Tuna u finoj marinadi sa gljivama ,pečena na naglo  sa crnim sezamom.Tamari soja umak je inače japanska inačica soja umaka , smatra se jednim od najboljih soja umaka ,pun je okusa i manje slan i bez glutena , ako ga nemate uzmite obični soja umak ili light soja uma sa manje soli.

Sastojci: 

oko 450g svježe tune

7-8 kom šampinjona


Umak/marinada:

3žlice rižinog octa

3žličice soja umaka/tamari

1žličica sezam ulja

1žlica naribanog đumbira

1žlica sjemenki crnog sezama

Ostalo:

1limeta

1žlica lišća korijandra/peršin

Priprema:

Izmiješate sve sastojke za marinadu.Tunu narežite na jednake kocke/to će omogućiti da se ravnomjerno ispeče/.Šampinjon režite na polovice ili četvrtine ovisno o veličini.Stavite komade tune u marinadu promiješate,ostavite da se marinira poklopljeni 1h.

Namočite drvene štapiće par minuta u hladnoj vodi .Osušite ih kuhinjskim papirom pa na njih na izmjenično složite tunu i šampinjone.Ako ce te peći tunu na tavi izaberite teflon tavu ili teppanyaki grill ploču ,a možete ih ispeći u pećnici tako da ih stavite na lagano namašćenu zdjelu i pečete u zagrijanoj pećnici na 200C/oko 5 min.Ja vam savjetujem ako imate svježu tunu /tuna bi morala biti roza kroz sredinu/da je što kraće pečete no naravno odabir je na vama.



Tunu servirate toplu posutu lišćem korijadra i crnim sezamom ,uz limetu i malo vasabi paste/japanski hren.

četvrtak, 28. srpnja 2016.

Toskanska Schiacciata




Schiacciata je jedna vrsta  toskanske pogače ili focaccia  koja se peče u tavi .Jako jednostavno seljačko jelo koje možete raditi i od ostatka pire krumpira od ručka/ ako nije previše rijedak /i uz salatu imate finu večeru .Nadjenuti je možete raznim vrstama salama i sirom po ukusu.


Sastojci:

Tijesto:

400g krumpira/kuhan i zgnječeni

150g brašna /po potrebi i malo više 

sol,papar

2 žlice ribanog parmezana

1 jaje

Nadjev:

100g šunke salame po ukusu

100g sira narezan na šnite/fete

2 žlice maslinovog ulja za tavu

par listova svježeg bosiljka/opcionalno


Priprema:

U zdjelu stavite kuhani oguljeni i zgnječeni krumpir ,dodate sve ostale sastojke za tijesto pa zamiješajte tijesto koje se ne lijepi.

Pripremite tavu za pečenje// 22cm//tako da uzmete tavu debljeg dna premažete je maslinovim uljem.Raširite pola tijesta na tavu tako da lagano podignete stjenke.Stavite narezanu šunku potom sir a potom opet šunku ako vam je ostalo još sira i šunke složite u slojevima na izmjenično dok sve ne potrošite,moete između staviti i par listova svježeg bosiljka..Pokrijete sa ostatkom tijesta ,dobro zalijepite krajeve ,pa lagano premažete maslinovim uljem.
Stavite tavu na srednju vatru .Pečete 15 min.poklopljeno ,okrećući svaku 5 min.Da bi vam bilo lakše uzmite plitki ravni poklopac ili tanjur pa pažljivo okrečite prvo na poklopac a potom vratite u tavu ,radite sve to sa krpama,ako ste spretni možete okrenuti i sva dvije ravne žlice za palačinke .

Pustite da se malo ohladi, narežite na trokute.



Gijón ensalada


Španjolska salata koja izgledom jako posjeća na caprase a li vjerujte ukusom je vrlo daleko .Fini preljev iako bih ja u ovom slučaju rekla marinada daje odličnu harmoniju mladom siru i finim ljetnim rajčicama .Lagana i jednostavna salata koja može uz komad preprženog kruha biti cjeloviti obrok ili lagana večera.

Sastojci:

1češanj češnjaka

1/2žličice soli

1/4žličice papra

1 žličica timijana

1žličica dijon senfa

1žličica šećera

1žlica jabučnog octa

3-4žlice maslinovog ulja

Ostalo:


3 lijepe rajčice

125 g riccotte ili mladi kozji ili ovčji sir

1žlica nasjeckanih oraha

par listova bosiljka


Priprema:

U mužar stavite češnjak i sol izradite ga da se češnjak pretvori u pastu dodate ostatak za marinadu/preljev sve fino izradite da se poveže.Vrlo je važno izbalasirati jelo zato dodate octa i maslinovog ulja po ukusu ,nemojte da preljev bude prekisel jer morate znati da je rajčica ipak kisela.
Narežite sir i rajčicu ,nasjeckate orahe na sitno.
Složite u krug rajčice i narezani sir ,prelijete sve sa finim umakom,pospete nasjeckanim orasima i bosiljkom.Ostavite da se marinira pola sata u frižideru.

Comments system

Disqus Shortname