utorak, 20. rujna 2016.

Huang dumplings/nadjevena kineske knedlice od jaja





Fine kineske knedlice /zamotuljci nadjeveni mljevenim mesom i servirani sa umakom od soje.Obično će kinezi u ove rolice kao i u mnogo drugih varijacija stavljati mljevenu svinjetinu vi slobodno zamijenite piletinom.

Sastojci:/4-6 osoba:


200g mljeveno meso

1/2žličice soli

1žličica sezamovog ulja

1žličica gustina

2 namotaja mlinca bijelog papra

2 češanja češnjaka

1žličica rižinog octa

4 jaja

sol,papar

Umak:

3 žlice soja umaka/light/manje slan/

1žlica vode

1žličica meda

1 mala Čili papričica/opcionalno

1 mladi luk/nasjeckan na koso



Priprema:

Izmiješate meso zajedno sa soli,bijelim paprom ,gustinom i octom.Pustite da odstoji pokriveno na sobnoj temperetauri par minuta .Za to vrijeme zagrijete wok i na sitno nasjeckate češnjak.Stavite meso zajedno sa nasjeckanim češnjakom u wok ,dinstajte dok meso ne bude preprženo.Izvadite ga.
Pripremite umak :pomiješate soja umak sa vodom ,dodate nasjeckani mladi luk i ljutu papričicu /ako koristite i med,dobro promiješate, odložite u zdjelicu za serviranje.
U zdjelu stavite jaja lagano ih posolite i popaprite ih ,izradite ih metlicom u glatku povezanu smjesu ,to je važno da dobijete fine knedlice.U tavi zagrijete malo ulja ,kuhinjski papirom obrišite višak.Stavljate na tavu tri žlice šireći ih da dobijete male tanke palačinke ,stavite odmah žlicu nadjeva /manje više ovisiti će o veličini palačinke/raširite nadjeva jednoj polovici pa preklopite s drugom krajeve lagano pritisnite .Okrečite palačinke da se ispeku sa svake strane dobro .izvadite na tanjur za serviranje /na običnoj tavi možete peći po 4 palačinkice u isto vrijeme/.
Servirate palačinke zajedno sa umakom kao fini doručak ili laganu večeru.


nedjelja, 18. rujna 2016.

Radnički ručak

Polpetice/čuftice nadjevene krumpirom ,pečene u pećnici sa prekrasnim umakom ,uz kiseli kupus ili bilo kakvo  povrće odličan ručak za trudbenike.

Sastojci:

500g mljevenog mesa/miješano bi bilo dobro

2 žlice zobenih pahuljica

100 ml mlijeka

2 jaja

1 naribani luk

2 naribana češanja češnjaka

1/2žličice crvene paprike

malo ljute paprike/opcionalno

sol,papar

2 veća krumpira

Umak:

200ml kiselog vrhnja

1 žlica brašna

2žlice koncentrata rajčice

2 žlice vode

150ml mlijeka

1 luk

Priprema:

U zdjelu stavite mlijeko  i jaja dobro ih izradite pjenjačom pa dodate zobene pahuljice ,promiješate i ostavite stajati dok sve ne dovršite .U zdjelu stavite mljeveno meso ,sol,papar,naribani luk  i češnjak te ostatak začina.Dodate nabubrene zobene pahuljice sve zajedno dobro promiješate ako je prerijetko možete dodati i malo mrvica .
Ogulite krumpir pa ga narežite na duge komade.Podijelite meso u osam/deset dijelova,svaki dio rastanjite malo na dlanu pa stavite komad krumpira,zamotaje meso oko krumpira .Odložite pa ponavljajte postupak dok ne potrošite meso.
Zagrijete ulje na tavi pa prepržite meso obje strane da uhvati finu boju .izvadite i stavite u zdjelu za pečenje.
Pripremite umak:Na ulju od pečenja stavite na sitno nasjekcnai luk laganoga ispirjajte da fino uvene ,dodate brašno ,dobro promiješate da se brašno lagano preprži  s .U zdjelici sa strane  pomiješate mlijeko ,kiselo vrhnje koncentrat rajčice da se sve fino poveže ulijete u  tavu miješate dok se sve ne počne zgušnjavati,isprobate posolite i poparite po ukusu,ako je pregusto dodate još malo mlijeka .Prelijete umak po čuftama .Stavite peči u zagrijanu pećnicu na 200C/20min.


Servirate čuftice sa prilog po želji ja sam radila kiseli kupus.

subota, 17. rujna 2016.

Pileća prsa alla topli sendvič

Fuzijska kuhinja kombinacija koja će vas osvojiti na prvu .Jednostavan recept na brzaka .

Sastojci:/4 osobe

2 pileća prsa/cijela

1češnaj češnjaka/naribana

3-4 žlice soja umaka

prstohvat ljute paprike

2 okreta mlinca bijelog papra/na vrh noža

2žlice maslinovog ulja

2-3 narezane rajčice šljivarice

125g mozzarelle

Priprema:

Odvojite pileća prsa po pola ,tako da dobijete četiri komada .Svaki komad razdvojite na dva dijela ,stavite na svaki dio prozirnu foliju pa rastanjite batićem za meso preko folije.
U zdjeli sastane stavite soja umak ,maslinovo ulje,češnjaka ,bijeli papar ,ljute papričice ,dobro promiješate pa dodate rastvorena pileća prsa ,lagano promiješate da se prsa obaviju umakom.Ostavite stajati deset minuta.Narežite mozzarellu i rajčicu .Nadjenete sa jedne strane pa,preklopite sa druge strane ,krajeve/spojeve piletine opet možete malo potući batićem za meso da se spoji.
Pripremite dvije tave /neka budu čiste odozdo.
Stavite jednu tavu na vatru da se zagrije ,kad je zagrijana dodate samo malo ulja.Posložite pileća prsa na tavu .Na njih stavite drugu tavu da ih lagano pritisne ,pečete nekih 3 minute sa jedne strane a potom pažljivo okrenete stavite opet tavu na filete pa nastavite peći i drugu stranu 3 minute .
Izvadite gotova prsa vani ,pokrijete ih folijom minutu .Narežete po pola  ,servirate na tanjur,možete pokapati sa umak sa tave ako je išta ostalo.
Servirate uz prilog po želji.










Batlerski krumpir



Divan i vrlo jednostavan prilog kojega će svi obožavati ,hrskavi krumpir izvana i mekan ,kremast iznutra milina a najbolje od svega minimalno kalorija i masnoće.Isprobate ovaj jednostavan starinski prilog.Jedino što će vam trebati je mandolin ribež ili ribež za kupus/čips ,glatke oštrice.

Sastojci:/4 osobe

1,5 kg krumpira

2 luka

sol,papar

maslinovo ulje

Priprema:

Ogulite i operite krumpir.Naribate ga na ribežu na tanke fetice /kao za čips/.Naribate i oguljeni luk..Pripremite lim za pečenje /uzmite onaj manji.Slažite red krumpira pa malo luka i tako redom dok ne potrošite sve sastojke.Između svakog reda lagano posolite i popaprite /ja stavim malo više papara jer meni to paše uz krumpir vi naravno po želji,koristiti te naravno papar iz mlinca /.Zadnji red neka bude krumpir ,njega isto posolite i popaprite te premažete maslinovim uljem.
Stavite peći na 200C/30min ili dok krumpir ne dobije finu boju i postane hrskav.
Servirate kao prilog.


Slatke bublice za doručak /gotove u 15 min

Obožavati će te male slatke bublice koje su u trenu gotove .Ovaj put umjesto vikend kolača ova divna peciva koje će te obožavati već na prvi ugriz.

Sastojci:/10peciva


250g brašna

250g svježeg sira/manje masna

2/3pecivnog praška

3 ravne žlice šećera

1/4žličice soli

2 jaja

1 vanilija šećer

2žlice mlijeka /za premaz


Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite sve sastojke za pecivo ,dobro izradite žlicom a potom rukom / po potrebi dodate još brašna jer to ovisi o količini tekućine u siru /mijesite dok ne dobijete glatko tijesto .
Od tijesta napravite desetak kugli veličine naranče/možda malo manje/.Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa poslažete kugle /pazite da napravite razmak  jer će pecivo rasti  tokom pečenja/premažete ih mlijekom.Zagrijete pećnicu na 200C pecite bublice 12 min.
Servirate lagano toplo ili hladne sa premazom od đema ili same.


srijeda, 14. rujna 2016.

Grčki kotleti by Peskias Cristoforosa

Poznati grčki shef Peskias Cristoforos i fino jelo od kotleta ,rajčica sve u finom umaku od jogurta.Ako ne koristite bijelo vino možete ga zamijeniti istom količinom pilećim temeljca ,što se tiče mesa možete koristiti bilo koje kotlete ili mekane šnicle možete koristi i piletinu/fileti.

Sastojci:/4 osobe

4 kotleta/svinjski /teleći /može i mekane šnicle

400g gljiva/šampinjoni

2žlice maslinovog ulja

200ml bijelog vina

10-15 mini rajčica

400ml grčkog jogurta

3 češanja češnjaka

sol,papar

200ml vode

1/2žličice origana

Priprema:

Potucite batićem meso koje ste izabrali ,posolite i popaprite .Zagrijete ulje u dubljoj tavi .Operite rajčice i nasjeckajte gljive.Na ulju s obje strane dobro pepecite meso.
Izvadite i držite na toplom dok sve ne dovršite.
U tavu stavite gljive ,sitno nasjeckani češnjak i rajčice par minuta pržite sve zajedno lagano posolite ,poparite i dodate origano .Vratite mesu u posudu ,podlijete vinom ili temeljcem ,strugajući po dnu pustite da vino gotovo ishlapi pa dodate grčki jogurt i vodu ,promiješate dobro .Pusti da na laganoj vatri kuha par minuta da se malo ugusti.
Servirate kotlete tople sa kuhanim povrćem ,finom salatom ili prilogom po želji.

utorak, 13. rujna 2016.

Pizza Ciambelle

Fine nadjevene pizza rolice ,vrlo zgodne za dječje rođendane ,druženja i snack.
Uživajte u ovim jednostavnim grickalicama.Možete nadjenuti po želji salamom,šunkom,ribanim tikvicama ,mozzarellom ,pljesnivim sirom i sl.

Sastojci:

250g oštrog brašna

250g glatkog brašna

3 žlice maslinovog ulja

1 ravna žlica šećera

2 ravne žličice soli

220-250ml mlake vode 

1 kvasac/instant

Nadjev:

šunka ,sir ,sve što želite 

Priprema:

U duboku zdjelu stavite mlaku vodu ,šećer i kvasac ,miješate rukom da se  sve zapjeni i šećer otopi a potom odložite na par minuta taman da pomiješate obje vrste brašna i sol.Dodate u kvasac ulje ,promiješate a potom brašno .Zamijesite glatko tijesto miješajući na pobrašnjenom stolu par minuta ,kad ste dobili glatko tijesto ,pokrijete ga prozirnom folijom i na sobnoj temepreturi ostavite stajati dok ne udvostruči svoj volumen.
Rastanjite tijesto na veličinu otprilike 50x40 .Režite duge trake debljine otprilike 3 prsta .Prospite sve ribanim sirom i narezanom šunkom/naravno nadjev birate po svom ukusu/ zarolate kao male štrudle svaku traku posebno ,zarolajte u krug podvlaceci jedan kraj tijesta u drugi.
Stavite ih na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papira za pečenje/neka vam spoj bude sa gornje strane tako neće iscuriti sir/ .Pecite ih 20min u pećnici zagrijanoj na 180C/najniža vodilica /ili dok dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirati toplo ali i kad se ohlade su fini.



nedjelja, 11. rujna 2016.

Patatesli Çıtır Pide

Hrskavi burek/pida/ fini snack koji će te u turskoj dobiti uz čaj .Recept je malo prerađeni od Istisna Tatlar sa stranica Nefis yemek tarifi.

Sastojci:/3 štruce/6-8 osoba

15 kom tijesto za pita


Premaz:

100 ml ulja

100ml mlijeka

1 jaje

sol

Nadjev:

5 srednjih krumpira

1žlica otopljenog maslaca + mlaz ulja

sol,papar/ja stavim dosta papra

2žlice ajvara/koncentrat rajčice sa malo vode

malo ljute papričice/prstohvat

Priprema:

Krumpir dobro operite , nabodete vilicom na par mjesta,stavite kuhati u slanu vodu dok ne bude meka.Ostavite da se lagano posuši a potom ogulite od kore i zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir ,nemojte napraviti pire bilo bi dobro dobro da ima malo komadića krumpira pod zub.Dodate sve ostale sastojke i dobro promiješate isprobate slanoću i okus ako vam odgovara podložite dok ne premažete jufke.

Pripremite premaz tako da sve sastojke zamiješajte u jednoj zdjeli .Premazijute listove stavljajući ih jednu na drugu /najbolje vam ih premazati rukom tako da cijele budu namazane, naravno vi možete kistom.//dok njih ne bude 5 kom za jednu štrucu/nije problem ako je i jedna manje.Stavite trećinu nadjeva u  donji  kraj ,podvrnite jufku sa strane ,pa zarolate u čvrstu štrucu .Ponavljajte postupak dok ne dobijete tri štruce.
Stavite na lim za pečenje papir pa naslonite gotove štruce .Prerežete ih uzdužno pazeći da ne prerežete krajeve .Premažete ih ostatkom premaza .
Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C dok pide ne budu lijepe boje i hrskave.
Servirate obavezno uz jogurt kojeg ste posolili,popaprilu i po želji aromatizirali naribanim češnjakom.




petak, 9. rujna 2016.

Mramorna torta ili razbucana Schwarzwaldica

Kremasta torta sa finim pjenastim biskvitom i višnjama.Naravno torta u mom stilu jednostavno i brza u izradi čak i kad u kući imate radove kao i ja .Kratka napomena /ovo pišem za moju priju/naime velika je razlika u okusu između slatko vrhnja mliječnog i biljno/koje po meni skroz plastični/ja znam da je mliječno skuplje ali je neusporedivo pogotovo za kolače kojima je taj okus dominantan ,osim toga biljna vrhnja su zaslađena što nije dobro jer ne možete u tom kontrolirati slatkoću kreme pogotovo ako u kolaču nije naznačeno sa kojom vrstom vrhnja se radi .Moj savjet :za sve kolače uvijek koristite mliječna vrhnja ,zasladite ih šećerom u prahu isprobavajući slatkoću dok ne budete zadovoljni

Sastojci :

Biskvit:

100g kiselog vrhnja

1 jaje

100g šećera

80g brašna

1 žličica pecivnog praška

4žlice kakaa

Krema:

250g kremastog sira,sirni namaz /filadelfija,vindija,dukatela/može i mascapone

250 ml vrhnja za šlag/mliječno 

100g šećera u prahu

1 kesica vanilija šećera

20g želatine/ja koristim u listićima iz lidla i to vam je jedno pakiranje

40 ml vode/za otopiti želatinu

oko 300g višanja/ocijeđenih ili smrznutih bez špica

Priprema:

Biskvit:

Zagrijete pećnicu na 180C
Izvažite brašno stavite ga u zdjelicu zajedno sa kakaom i praškom za pecivo izmješajte žlicom da se sve poveže.U drugu posudu stavite jaje i šećer pa ga izradite dobro mikserom da postane pjenasto dodate kiselo vrhnje pa nastavite miješate da dobijete finu /glatku smjesu  ,pospete sve mješavinom brašna i kakaa i nastavite miksati da se sve poveže /par minuta.Pripremite pravokutnu ili kockastu posudu za pečenje /20x20 ali ako je malo veća nije neki problem jer se i onako biskvit reže na kockice/ stavite papir za pečenje ,prelijete i zagladite smjesu za biskvit .Pečete u zagrijanoj pećnici 15 min ili dok čačkalica ne izađe suha/nemojte prepeći biskvit.
Biskvit ostavite kratko da se ohladi .
Krema:
U zdjelu stavite šećer u prahu ,vanilija šećer ,krem sir i vrhnje za šlag ,sve zajedno izradite metlicama da se sve poveže .Želatinu namočite u hladnoj vodi da omekša/ako koristite neku svoju držite se uputa proizvođača/ .Zagrijete u drugoj posudu vodu /40ml/ maknete sa vatre dodate želatinu i miješate dok se ona skroz ne otopi i spoji sa vodom.Ulijete želatinu u kremu ,kratko izmješajte .Biskvit narežete na male kockice.



Slažemo tortu:
Uzmemo kalup za torte/20 /22 cm promjera/kalup obučemo ili prekrijemo prozirnom folijom da se zaljepi uz stjenke kalupa /možete koristi i malo ulja tako da lagano nauljite stjenke i onda zalijepite foliju,pazite da vam ostane folije za pokriti vrh torte//Ulijete na dno 1/3 kreme pa stavite polovicu narezanog biskvita između kocki stavite pola količine višanja ,prelijete drugom trećinom kreme ,pa opet ostatak biskvita i višnje te ostatak kreme .Lagano pritisnite biskvit da malo još potone u kremu.Prekrijete ostatkom folije.
Tortu stavite u duboko na pola sata da se stisne ili ako imate vremena i ne žuri vam se ,stavite na dva sata u frižider .
Možete tortu ukrasiti po želji ja je obično stavim golu.
Kod serviranja je možete ukrasiti ružicama od slatkog vrhnja i višnjom ako vam je ostala koja.
Guštajte!!!




četvrtak, 8. rujna 2016.

Rebrasti patliđžan sa šunkom

Ako volite patlidžan divan recept poznatog grčkog šefa Peskias Cristoforosa .Neobično nadjeven patliđžan  zapečeni sa paprikama i sirom .Jelo možete servirati kao toplo predjelo uz jogurt ili prilog ribi ili mesu.

Sastojci:/2 osobe

1 patlidžan/veličina po apetitu

4 šnite fine šunke ili dimljene puretine

1 srednja rog paprika

1 češanj češnjaka

1/2žličice majčine dušice/origano

1mali luk

1/2žličice mente

1 žlica maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

50 g ribanog sira /može i tvrdi/pikantniji

sol,papar


Priprema:

Operite patlidžan pa ga nabodete na više mjesta vilicom.Prepolovite ga pospete sa malo soli i ostavite stajat par minuta obrišete kuhinjskim papirom da upijete višak vlage ,premažete sa malom šnitom limuna.
Patliđan narežete na tanke trake uzdužne pazeći da ne probijete kožu .Narežete šunku na tanke trake pa stavite u svaki utor uzdužno šunku .
Stavite patlidžan u zdjelu za pečenje /bilo bi dobro prije staviti i papir da se zapeče sok koji će se cijediti iz povrća.Odložite do korištenja.

U tavi ili woku zagrijete ulje .Nasjeckajte papriku na kockice a luk i češnjak na  sitno.Na ulje dodate prvo češnjak  i luk i pirjate dok ne postane staklasti pa dodate papriku nastave peći/pirjati toliko dugo dok paprika malo ne omekša i sve poveže ,začinite začinima ,posolite i popaprite .Stavite nadjev od paprike na patlidžan stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C/40min ili dok se patliđan ne ispeče/možete provjeriti čačkalicom.Kratko prije kraja stavite naribani sir.



srijeda, 7. rujna 2016.

Thai piletina sa kikirikijem i prženom rižom sa tikvicama


Jako volim azijsku kuhinju gotovo jednako kao i mediteransku uvijek me iznova fasciniraju ti okusi mirisi i boje njihovih jela .Moram priznati da mi je to i tiha želja otputovati i lutati malo po jugu azije,nažalost tamo u svoji putešestijama nisam stigla.Ovo fino jelo odvesti će vas u drugu dimenziju nije zahtjevno i brzo je gotovo .

Sastojci:

Piletina:


500g pilećeg fileta izrezanog na trakice 

2-3žlice soja umaka

bijeli papar/dva mlinca

1žlica rižinog octa 

1žlica ulja/kikiriki

Umak od kikirikija:

2žlice kikiriki maslaca

2-3žlice tople vode za razrijediti umak

prstohvat ljute papričice

2-3žlice soja umaka

2žličice soka od limete/može i limun iako su kiselost i okus limete malo drugačiji


Pržena riža sa tikvicama:

oko 200g kuhane ohlađene riže/može ostaci od jučer

2 male tikvice /1 srednja

1 luk 

2 češanja češnjaka

sol,papar

1/2 žlice ribanog đumbira

2žlice oyster umaka/riblji umak

2 žlice soje

2 mlada luka

2 žlice pilećeg temeljca

Priprema:

Operite i narežite na trake piletinu /neka bude dva prsta široka i ne puno debela jer je priprema kratka/stavite piletinu u nemetalnu zdjelu sa svim sastojcima i ostavite pokriveno 20-30min na sobnoj temepreturi da se marinira/ako je prevruće stavite u frižider ali sada već može biti na sobnoj temperaturi/.
Napravite prženu rižu dok se piletina marinira .Naribate đumbir i češnjak .Operite i na fete narežite tikvice ,nasjeckajte luk.
Zagrijete u woku ulje pa na njemu prepržite đumbir i češnjak da zamiriše dodate luk nastavite pirjati minutu -dvije dok luk ne uvene a potom  dodate tikvice pirjate sve skupa miješajući 2-3 minute /zapamtite da poveće ne smije biti prekuhano/ ,maknete sve iz woka u zdjelicu sa strane .Dodate u wok još sasvim malo ulja pa razbijete jaja ,štapićima pržite jaja miješajući lijevo desno energično da se jaja ispeku i naprave u trakice .
Vratite povrće u wok dodate rižu .Dobro promiješate pa dodate soju ,oyster umak i pileći temeljac .Isprobate pa dodatno začinite solju i paprom.Odložite sa strane pa ispecite piletinu.

Premažete fileta sa malo ulja .Nabodete ih na ražnjiće mičući ražnjić gore dolje ,raširite nabodeno meso na ražnjiću da gotovo dobijete šnicu .Ispecite na zagrijanoj grill tavi ili roštilju/ako ćete peči na otvorenoj vatri drvene  ražnjiće prije nego nabodete filete stavite na desetak minuta u hladnu vodu/Pecite prvo par minuta na jednoj strani a potom okrenite na drugu stranu ,nemojte bosti filete vilico jer će izaći sok i aromat i fileti će ostati suhi ,isto tako ih nemojte prepeći.Da su gotovi sa jedne strane vidjeti će te po bijelom rubu koji će se vidjeti na drugoj strani tada ih okrenite.
Sve sastojke za umak od kikirikija promiješate zajedno osim vode ,vodu dodate postepeno, miješajući da se dobije fini umak čak pomalo gušći nemojte da vam je prerijedak jer se on mora zadržati na mesu.
Servirate pečenu piletinu na posteljici od pržene riže preliveno umakom od kikirikija,uz ovo jelo inače se jede ukiseljeno thai povrće vi možete salatu.Umak uvijek stavite u zdjelicu sa strane ako netko želi dodati.

utorak, 6. rujna 2016.

Mekik Börek

Mekik burek je lisnati hrskavi burek nadjeven mesom iako izgleda kompliciran ustavi je vrlo jednostavan ,Ovaj recept sam našla na turskoj reklami za margarin i malo ga prilagodila jer ja ne volim margarin i ne koristim ga u svojoj kuhinji vi slobodno maslac i ulje zamijenite žlicama margarina ako to želite .


Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

1žličica soli 

1 prašak za pecivo

1 kvasac/instant

2žličice /ravne šećera

100ml mlake vode

3 žlica ulja

110g jogurta

2 jaja


Meso:

350g mljevene junetine

1 jaje

sol,papar

1 naribani luk

1 naribani češnjak

1/4 žličice ljute paprike/pull biber/tucana

1/žličice kumina

3 žlice maslaca +mlaz ulja

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu dodate kvasac i šećer ,lagano rukom miješate da se sve poveže .Dodate jogurt/bilo bi dobro da je sobne temperature//, jaja i ulje,promiješate .Brašno izmješajte sa solju i pecivnim praškom pa dodate u smjesu sa jajima.Miješate rukama tijesto dok se fino ne poveže u kuglu i bude glatko.Pokrijete tijesto prozirnom folijom i pustite da se diže 30-45 minuta dok  se ne udupla.
Nadošlo tijesto stavimo na lagano pobrašnjeni radni stol.Otopite maslac sa mlazom ulje na laganoj vatri.Tijesto formirate u štrucu/ oko30cm dužine/ narežete na osam dijelova,prvo po pola pa svaki dio na pola i tako dok ne dobijete osam dijelova.Meso stavite u zdjelu i pomiješate sa svim sastojcima miješajući dobro kao da mijesite tijesto ,dio /mali komadić /mesa možete prepržiti na suhoj tavi čisto da vidite jeli vam odgovara slanoća i začinjensot.Odložite meso do korištenja.
Svaki dio tijesto rastanjite na veličinu štruce i duplo manju širinu .Odložite sa strane ,premažete otopljenim maslacem .Uzmite sljedeće tijesto napravite isto stavite ga na premazane prvo tijesto opet premažete maslacem i tako redom dok ne potrošite svo tijesto.
Zarolajte nasloženo tijesto u veliku roladu i opet je istom šemom narežite na osam dijelova .Meso stavite na radni stol pa i njega formirate u štrucu i podijelite na osam dijelova /tako da svaki dio tijesta ima istu količinu mesa/svaki komad mesa formirate u ćevapčića.
Uzimajte dio po dio tijesta ,okrenete ga i lagano rastanjite prstima .U sredinu svakoga stavite ćevapčića od mesa pa stisnite vrhove čvrsto prstima da se dobro spoje .Na lim za pečenje stavite papir pa na njega stavite gotovi burek pazeći da spoj bude odozdo a da se sa gornje strane vide godovi .Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto i meso.
Gotove bureke stavite na lim ,poklopite krpom i ostavite stajati na toplom mjestu pola sata .Premažete žumanjkom .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /nekih pola sata ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirate toplo ili hladnu uz čašu jogurta.
Cijeli postupak izrade možete vidjeti ovdje .


ponedjeljak, 5. rujna 2016.

Balkanske mini pite

Ovaj recept sam vidjela na Alice i kad su rekli balkanske pite to je naprosto trebalo isprobati.Dakle opet mljeveno meso  nadjeveno gljivama ,prefini recept .


Sastojci:/4-5 osoba


Meso:

650g mesa/miješano

1žličica crvene paprike

prstohvat ljute mljevene paprike

1 jaje 

2 žlice krušnih mrvica/manje više po potrebi

1 naribani češanj češnjaka

1 naribani luk

sol,papar

Nadjev:

300g šampinjona

1 srednji luk

1 češanj češnjaka

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana 

sol,papar

Ostalo:

5žličica kečapa/ljuti slatki po ukusu

1-2rajčice

70g sira na fete

100g pancete na fete


Priprema:

Sve sastojke za meso stavite u zdjelu ,dobro izradite rukom da se sve poveže ,mrvice dodate postepeno da dobijete smjesu koja se može oblikovati.Podijelite meso u pet -šest grudica ,možete izraditi i veće sve to ovisi o vama.Pripremite pekač na dno stavite papir za pečenje ,lagano nauljite.
Stavite grudicu na papir pa čašom napravite rupu u sredini grudice ,izvučete čašu i formirate zdjelu .Zdjelu obučete u /obavijate pancetom.Ponavljate postupak dok ne potrošite meso.
Pripremite gljive.oprane /pod mlazom vode ,nemojte ih namakat/gljive narežite na fetice .Zagrijete ulje pa na njemu ispirjate narezani luk i češnjak dodate gljive pa pirjajte dalje da puste vode i da se lagano prepeću ,posolite i popaparite te prospite timijanom ili majčinom dušicom.Na dno svake mesne zdjelice stavite žličicu kečapa dodate gljive /podijelite da bude u svakoj zdjelici isto .Na vrh stavite fetu narezane rajčice i sira.
Pecite mini pite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min
Servirate toplo uz finu salatu ili prilog po želji.






Comments system

Disqus Shortname