subota, 20. kolovoza 2016.

Hardallı Tavuk

Senf piletina ili piletina sa senfom je poznato tursko jelo koje se obično servira za večeru.Jelo je iz časopisa "Sofra"/sofra inače znači stol /recept je dosta izmijenjen odnosno prilagođen, koncentrat ili pastu od paprike je nemoguće nabaviti kod nas//barem ja nisam uspjela// a priprema je duga naravno ako vi imate koristite nju  u tiom slucaju trebati ce vam samo dvije žlice papste od paparika ,senf i začini.

Sastojci:/4-6 osoba

oko 1 kg fileta piletine

2žlice senfa

1žličica koncentrata rajčice

4žlice ajvara

1/2žličice kumina

malo ljute papričice

2-3žlice sjemenki suncokreta/neslane/

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

1žlica nasjeckanog peršina

2 češanja češnjaka

Priprema:

U lonac stavite maslinovo ulje pa pustite da se dobro zagrije.Dodate sve ostale sastojke/pazite da češnjak bude fino nasjeckan isto napravite i sa peršinom/pržite sve par minuta da se fino uprži i zamiriše .
Dodate piletinu koju ste oprali ,osušili ,posolili i popaprili.Nastavite piletinu peću okrećući je da ne zagori ,kad je piletina promijenila boju ,podlijete je sa 1,5 dl vode,poklopite kad prokuha smanjite temperaturu pa kuhate 15 min,nakon toga poklopac otvorite i nastavite kuhati dok se umak malo ne ugusti.
Servirate toplo sa prilog po želji,krumpir ,krumpir pire ,riža isl.



petak, 19. kolovoza 2016.

Grčka kremasta pita

Nema vikenda  bez finog i jednostavnog deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od  tijesta  za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu.Slike ove pite možete naći i na naslovnici bloga ,ja je čestom radim ,a možete se igrati i okusima i začinima u njoj.


Sastojci:


7-10 kora za ružice

2 velika žlice maslaca + mlaz ulja

1/4žličice cimeta

Krema:

400ml mlijeka 

90 g/6 žlica šećera/manje više po želji

2 vanilija šećera

1 štapić cimeta

4 jaja/M

1/2naranče korica

Ostalo:

2žlice meda

2 žlice listića badema ili kokosa ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno 


Priprema:

Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi .
Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja  i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha .Maknete sa vatre i miješajući dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.Dodate naribanu koricu naranče.
Ulijete cijelu količinu kreme na ružice pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.

Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom ,ako treba recept ja cu ga dopisati.
Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.


KÖFTE BÖREK/turski hamburger

Fina večerica za jedno društvo i kofte burek ili turski hamburger kako su odmah ovo jelo svi nazvali .Jako fino jelo ,fine kofte/polpete/čufte u tijestu za pite/jufke/ sa povrćem i malo sira,servirano sa povrćem .Recept je od BirseninMuftag

Sastojci:/3-4 osobe/ovisi koliko ste gladni/

6kom kora za jufke


Premaz:

2žlice jogurta

2žlice otopljenog maslaca

sol,papar

100ml vode

Čufte/polpete/mini burgeri:

500g mljevene manje masne junetine

sol,papar

1 jaje 

1 mali luk sitno naribani/ja ne stavljam jer to nama ne sjedne dobro na želudac vi po ukusu/

2 češanja češnjaka/naribana manja

1/4 žličice mljevenog kumina

prstohvat ljute mljevene paprike

po potrebi krušne mrvice

1 žlica maslinovog ulja

Premaz:

1žutanjak

malo crnog sezama

Ostalo:

1 crvena rog paprika

2 rajčice šljivarice

100g sira na fete/šnite

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za čuftice/polpetice ,dobro,dobro izmiješate i po potrebi dodate malo mrvica nemojte pretjerivati //bolje da jaje bude malo/.Možete //kao sto ja uvijek pišem u receptima //malo mesa prepeći na suhoj tavi da vidite dali vam odgovara slanost.Od mesa napravite 12 kom polpeta veličine mandarine/kajsije.Polpete ispecite na grill tavi možete ih prije toga premazati sa malo maslinovog ulja .Prepržite s obje strane dok ne dobiju finu boju .Odložite u zdjeli .Narežite rajčicu i papriku.
Napravite premaz za jufke .Zamiješajte sve sastojke .Kocku jufke stavite na radni stol ,premažete pripremljenim premazom,ovo je najbrže raditi sa čistim oparnim rukama ali možete naravno i sa kistom.Stavite drugu jufku na tu prvu i opet premažite .Izrežete na 4 kocke .Na svaku kocku u sredini stavite komad sira/veličine polpete ,fetu rajčica i fetu paprike .Zamotate u zamotuljke.
Zamotuljke stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Premažete zamotuljke razmučenim žutanjkom i prospite crnim sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min.
Uživajte uz razne salate.

Krumpir salata sa pestom od mladog luka

Krumpir sa rikulom,finim pestom i slanutkom ,jedna malo drugačija krumpir salata.Ako ne volite mladi luk slobodno zamijenite vlascem malo je laganiji okus.

Sastojci:

2 veća krumpira

100g rikule/rukole/rige

250g kuhanog slanutka /konzerva

sol,papar

Pesto:


2 žlice nasjeckanih zelenih vlati mladog luka

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice oraha 

2žlice aceta balsamica/svijetli

sol,papar

2-3žlice vruće vode
Priprema.Skuhate krumpir u kori u slanoj vodi .Kad omekšao pustite da se ohladi ili da bude dovoljno hladan da ga možete rezati pa ga narežite na kockice .Rukolu namočite u hladnoj vodi barem deset minuta /ona će tada biti puno hruskavija/ocijedite je i stavite u kockice krumpira ,ocijedite i dodate slanutak .Promiješate .
Napravite pesto:
Stavite u mužar nasjeckane vlati mladog luka dodate sol ,ulje ,svježe mljeveni papa,orahe r i dvije žlice vruće vode pa sve izradite avanom u pastu ,dodate aceto i po potrebi još malo vode da dobijete preljev pristojne gustoće koji možete preliti po salati.
Prelite i sve dobro promiješate da se poveže .Servirate sobne temperature ili hladno.



srijeda, 17. kolovoza 2016.

Salata od tikvica i mozzarelle na ražnjiću

Marinirana mozzarella i tikvice sa roštilja .Salata tako jednostavna tako fina i dekorativna za druženja i proslave ,uz preprženi kruh možete servirati kao antipaste /predjelo .


Sastojci :

24 kom.male mozzarelle/mini kuglice

3-4 manje tikvice


Marinada:

4-5 svježih listova mente

4-5svježih listova bosiljke

1 mali češanj češnjaka/opcionalno

sol,papar

4 žlice maslinovog ulja

1-2žlice svijetli aceto balsamico

Priprema:

U mužar stavite mentu ,bosiljak,češnjak  ,sol,papar i žlicu maslinovog ulja ,izradite sa vanom dobro da se sve poveže ,da ulje pozeleni  i dobije fine arome.Dodate ostatak maslinvog ulja i mini mozzarellu ,promiješate sa se sve poveže i mozzarella bude okupana u ulju.Ostavite stajati barem pola sata .
Za to vrijeme narežite tikvice na krugove ,posolite je ,poparite i lagano premažete maslinovim uljem.Prepržite tikvice sa obje strane na grill tavi.Ostavite da se ohlade.
Nabode naizmjenično tikvice sa mozzarellom na ražnjić,posložite na tanjur za serviranje ,ponavljajte postupak dok sve ne potrošite .Pokapate sa ostatkom ulja i lagano začinite acetom.
Stavite salatu na hladno mjesto najbolje u hladnjak do korištenja .Recept je uz neke izmjene od Cinqueguartidiaranca.


Hrskavi pileći prutići sa makom i začinima

Fine začinjene trakice piletine panirane u maku i pržene u pećnici uz domaću šalšu od poma/rajčice/čista milila .Ovo je jelo bilo grickalica za sportska događanja /koja su sad aktualna/servirana su hladna .Morate u ovom jelu sve dijelove lagano posoliti i popapriti ,ako vam se ipak dogodi da je jelo neslano/jer kao grickalica bi moralo biti malo slanije/posolite dok su prutići topli.


Sastojci:

400g piletine/puretine/fileta

sol,papar

1 žlica brašna

Panatura/smjesa za paniranje:

1 žličica slatke mljevene paprike

4žlice maka

120g krušnih mrvica

1žličica nasjeckanog ružmarina

prstohvat mljevene ljute paprike/opcionalno

1/2žličice nasjeckane kadulje

1žličica timijana/origano 

sol,papar

Ostalo:

2 jaja

2žlice mlijeka

sol,papar

Priprema:

Narežite piletinu na trakice ,posolite je i popaprite.Prospite trakice brašnom ,lagano prstima odvajate trakice piletine da vam je kasnije lakše panirati .U zdjeli pomiješate začinsko bilje ,mrvice i mak sve začinite .U drugoj zdjeli stavite jaja i mlijeko dobro ga izradite lagano posolite i popaprite .
Panirate klasično ,jaja pa mrvice .Na veliki lim za pečenje stavite papir premažete ga maslinovim uljem ,pa posložite panirane trakice.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min.
Nakon 15 minuta samo okrenete jednom trakice .Servirate uz domaću šalšu/kod mene je ima sada na svakom koraku/.Recept je uz male izmjene od Irma di Domenico.



utorak, 16. kolovoza 2016.

Conchiglioni nadjeveni sirom

Conchiglioni je ustvari tjestenina u obliku školjki ,imate je u kupiti u svim većim dućanima i malo skuplja od ostale tjestenine .Ova tjestenina nadjeva sa raznim nadjevima i servira kao predjelo /računajte da po glavi ide oko 4 komada u ovisnosti o sljedećem slijedu/naravno vi možete servirati i kao cjeloviti ručak uz salatu .

Sastojci:

24 kom conchiglioni/ 2/3 od 500g

500ml umaka od rajčice/šalša

60g tanko narezane pancete/dimljeno meso po ukusu

500g svježeg sira

2žlice parmezana

1,5žlica nasjeckanog bosiljka

2 češanja češnjaka

sol,papar 

100g naribane mozzaelle

2žlice maslinovog ulja

Priprema:

Stavite lonac vode da prokuha dodate sol,skuhate tjesteninu par minuta da omekša ali ne smije biti premekana.Izvadite i ocijedite tjesteninu pustite par minuta da se ohladi da je možete napuniti.
U zdjelici pomiješate sir ,naribani češnjak,bosiljak,parmezan  ,malo maslinovog ulja /1žlicu/,posolite i popaprite po ukusu.Sa malom žličicom nadjenete tjesteninu .
Keramičku posudu nauljite ostatkom  maslinovog ulja ,pa dodate umak od rajčice /svu količinu /na dno .
Nadjevenu tjesteninu omotate pancetom i stavite na umak .
Zagrijete pećnicu na 200C.Pokrijete posudu alu -folijom i pokrivene pečete 35 min .Nakon toga otvorite i maknete foliju pospete naribanom mozzarellom i nastavite peći još 10min.
Servirate uz finu miješanu salatu.





ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Hrskave parmezan rolice

Fina peciva uz variva i meze Za  nadjev u  ove rolice koriste se sušene rajčice znam da su cure na coolki koristile par recepata za sušene rajčice  i nisu bile zadovoljne //iako su hvalile  ispod recepta/klasika/// no nitko nije napisao par najvažnijih stvari u vezi toga i zato su rajčice nisu ispale kao one koje se inače kupujete ili, kao ja, dobijete sa otoka.Jednom možda napišem cijeli recept ali moj savjeta vam je da ipak kupite kod provjerenih proizvođača ili   iz domaće proizvodnje  kad ste na ljetovanju .Umjesto sušenih rajčica /pa znate da ja uvijek nađem zamjenu/koje nisu baš jeftine koristite fine šljivarice koje očistite od sjemenki i narežete na sitno ,ostavite deset minuta na kuhinjskom papiru ,isto možete koristiti i osušene namočene gljive ali tada dodate malo više timijana.Ostalo je sve jednostavno i dostupno .

Sastojci:/12 rolica

Tijesto:

480g brašna

50g parmezana

1žlica kvasca/instant

200ml sirutke/pola vode pola mlijeko

2 jaja

1/4žličice soli

3žlice ulja

1žličica šećera

Nadjev:

40g sušenih rajčica/2 komada rajčice šljivarice

1,5žlica lišća ružmarina

250g ribanog sira/polu tvrdog ako imate obični malo posolite/

Ostalo:

50g maslaca

2 žlice sjemenki suncokreta /može i sezam,mak ,kim ,lan i sl. /ili prospite da budu različite/


Nadjev:

Zagrijete lagano sirutku da bide mlaka/isto to napravite ako želite ići na varijantu pola-pola/dodate šećer i kvasac ,promiješate i ostavite stajati minutu-dvije.U zdjelu stavite sve suhe sastojke ,ulje i jaja  pa dodate sirutku/ili zamjenu/ .Promiješate sve skupa u tijesto .Ostavite pokriveno /najbolje kesom velikom da nema dotoka zraka,može i prozirnom folijom /dok se tijesto ne digne /oko45 min.
Razvaljajte tijesto na veličinu oko 50x50cm ,dosta je to tijesta  ,////ja sam pekla u dvije ture jer sam imala dva ručka u raznim terminima a željela sam ih servirati tople,vi po želji ///
Tijesto rastanjite da bude tanko, premažete dobro otopljenim maslacem .Naribate sir, ,nasjeckajte ružmarin /samo lišće/ako želite meni ne smeta rustikalni izgleda pa ja stavim cijele vi naravno po želji ///isto napravite i sa rajčica/suhe svježe svejedno /.Prospite tijesto  sirom ,rajčicama i ružmarinom.Narežite rolice negdje na 12 rolica /rotolonom(rotolon je onaj nareckani rezač) ili rezačem za pizzu/ možete raditi veće ili manje širine  ,pravilo je negdje 5 cm.
Zarolate rolice i stavite ih u okrugli pekač na koji ste stavili papir za pečenje.Pustite dvadesetak minuta da se tijesto odmori ,premažete ga žumanjkom i prospite sjemenkama suncokreta/ili sjemenkama po želji..
Pecite u zagrijanoj pečnici na 200C/25 min.

nedjelja, 14. kolovoza 2016.

Piletina punjena korjenastim povrčem

Za jedno žensko druženje .fino lagano jelo gotovo bez masnoće ,serviramo uz malo riže i kuhanu blitvu.

Sastojci:/4 osobe

500g pilećih fileta

2 crvena luka

200g korijena celera

4 srednje mrkve

4 češanja češnjaka

2 žlice sitno nasjeckanog peršina

1žličica kopra/timijan

1 žličica maslinovog ulja

sol,papar

Premaz:

1,5žlica grčkog jogurta 

1žličica mljevene crvene paprike

1žlica senfa 


Priprema:

Pileće filete rastanjite preko prozirne folije ,rastanjite dobro filete.Posolite ih i poparite .Odložite do korištenja.

Narežite povrće julijen/ili ga naribate na ribežu to će vam biti zgodnije.Zagrijete maslinovo ulje u woku ,dodate prvo sitno nasjeckani luk ,kad se lagano uprži dodate ostalo povrće i začine ,posolite i popaprite po ukusu.Isprobate slanost jer ovo je sve slatkasto povrće.
Rastanjene filete nadjenete tako da u jednom /širem/dijelu stavite nadjev u dugo/moj vam je savjet da prvo podijelite nadjev na onoliko dijelova koliko imate fileta.Filete prvo podrvnete s jedne i druge strane a potom zarolate.
Posložite rolice u keramičku zdjelu .
Pecite rolice u zagrijanoj pećnici na 180C ,nekih 20min .U zdjeli pomiješate sastojke za premaz ,po želji ih malo posolite i poparite .Nakon dvadesetak minuta premažete rolice premazom i nastavite peći još 10min.
Servirate rolice fino narezane uz umak od rajčice i povrće po želji.






subota, 13. kolovoza 2016.

SVB kolač

Jeste stvarno mislili da neće biti kolač za vikend ??Naravno da ima kolač ,dakle sirni kolač sa čokoladom i višnjama ,sočan divan i naravno gotov u tren.

Sastojci:

Smeđi dio:

3 jaja

120g maslaca

100g čokolade za kuhanje /fine

60g šećera

200g brašna

1 vanilija šećer

1pecivni prašak

Sirni dio:

400g sira 

3 jaja

120g šećera

1 vanilija šećer


Ostalo:

300g višanja bez špica

malo šlaga za ukrašavanje

šećer u prahu



Priprema:

U lonac na vatri otopite maslaca i čokoladu na lagano .U drugoj zdjeli izmiješate jaja sa šećerom dok ne zapjene dodate otopljenu čokoladu sa maslacem i postepeno brašno pomiješamo sa šećerom.Odložite.
Sir pomiješate sa jajima ,šećerom u glatku smjesu.
Uzmite lim za pečenje  veličine 30x20cm /otprilike na dno stavite papir za pečenje ili nauljite i po brašnite .Stavite na dno trećinu smeđe kreme ,dodate po njoj polovinu bijele smjese i višnje /raspoređene mjestimično .Prelijete drugom trećinom smeđe kreme a postom ostatkom bijele kreme  i višnjama i za kraj ostatak smeđe.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35 min.
Servirate ohlađeno ,narezane na kocke  posuto šećerom u prahu .

petak, 12. kolovoza 2016.

Pileća krila pečena u jogurtu

Divno jelo pileća krila u finoj marinadi pečena u jogurtu,bez dodane masnoće ,sočno jelo sa kojim kasnije imate i divan umak . Možete ga servirati sa prilog po želji a najbolje paše sa rizom ili krumpirom .Začine možete naravno kombinirati po svome ukusu ili koristiti marinadu koju inače koristite.

Sastojci:

Suha marinada:

1žličica kumina/mljeveni

1/4žličice ljute mljevene paprike

1žličica dimljene paprike 

1/2žličice šećera

1žličica soli

1grančica ružmarina

1 grančica timijana 

1/2žličice papra

1/2žličice suhog češnjaka

Ostalo:

6-7 krila 

1luk/veći

oko 300g gustog jogurta /manje više po potrebi

Priprema:

Pomiješate u jednoj zdjeli sve sastojke za suhu marinadu .Prospite po opranim i osušenim krilcima ,lagano utrljate ,stavite da krila stoje na sobnoj temperaturi pola sata/naravno ako nije puno velika vrućina/pokrivena.
Stavite krilca u keramičku zdjelu pokrijete ih jogurtom pa dodate nasjeckani luk ,promiješate sve dobro .
Zagrijete pećnicu na 200C ,zdjelu sa krilcima pokrijete folijom ,pa sve pečete nekih 30minuta ,maknete foliju pa nastavite peči još 10-15 minuta dok krilca ne dobiju finu boju.
Servirate toplo uz kuhanu rižu ,krumpir i sl.



"Esmerallad "salata

 Malo sam se zaglavila sa viškom gljiva, igrom slučaja/neću vas gnjaviti svojim ludostima/kod kuće se našlo vise paketa pa se moralo potrošiti ,a meni je salata uvijek odlican izbor .Ova salata je izvrstan prilog mesu na naglo ,pečeno povrću .

Sastojci:

1 luk

100g  naribanog sira

400g gljiva/šampinjoni

3 jaja

150g dimljene puretine/šunka

3 žlice jogurta

2 žlice majoneze

sol,papar

1 krastavac za dekoraciju

Sol,papar po ukusu

Priprema:Skuhate jaja u tvrdo ,ogulite ih i nasjeckajte .Nasjeckajte puretinu i naribate na krupnom ribežu sir.
Zagrijete ulje/1žličica/ u woku ili tavi pa na njemu prvo prepržite nasjeckani luk a ona dodate gljive /koje ste nasjeckali na kockice/pustite da se gljive preprže na tavi odnosno da iz njih izađe što više vode,posolite ih i poparite .Izvadite gljive i pustite da se ohlade ,pomiješajte ih sa ostalim nasjeckanim namirnicama.
Pomiješate jogurt i majonezu posolite i popaprite ,pomiješajte sa ostalim namirnicama.Krastavac nožićem za krumpir narežete na tanke trake ,u krug ih poredate po salati.


četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Biber Köftesi

Poznate turske ljetne kofte ,nadjevena paprika narezana i pečena na tavi uz jogurt sa koprom i finu salatu odlično ,ako volite paprike uživajte u ovom divnom specjalitetu/a doista tako jednostavnom/.Računajte da po osobi  ide jedna srednja paprika ,100g-150g mljevenog mesa,.

Sastojci:/4 osobe

4 lijepe srednje paprike

1 veliko jaje

2češnja češnjaka/protisnuti

400g mljevenog mesa

2-3žlice/koliko treba mrvica/

1žličica cumina

1žličica timijana/origano

sol,papar

prstohvat ljute paprike

1/2žličice dimljene paprike/opcionalno

200mlJogurt 

1žličica kopra

sol,papar


Priprema:

Operite i očistite paprike od sjemenki ,Zarežite ih tako da dobijete široki otvor .U zdjeli izradite meso sa začinima ,jejem i mrvicama da dobijete čvrstu smjesu/možete jedan komadić smjese malo prepeći na suhoj tavi da vidite jeli dovoljno slano i začinjeno// ako ste zadovoljni nadjenuti paprike.
Oštrim nožem narežite papriku na fete/šnite .
Zagrijete u tavi maslinovo ulje pa na njemu par minuta sa svake strane ispečete fete paprike .Zamiješajte jogurt sa solju ,paprom i koprom.
Pripremite tanjur :na tanjur stavite oprani i osušeni matovilac ,lagano začinite ,sa strane stavite umak od kopra i jogurta u sredinu složite narezane prepečene paprike .Servirate uz kruh.

Havuç tarator

Pravo tursko jelo ,prilog ,meza od mrkve ,tahini paste .Divan prilog svakog doručku uz lagani bijeli sir i rižu .Jede se hladan .Recept sadrži tahini pastu ili bolje rečeno tahini bazu koja se može na dograđivati raznim aromama ,meni je najdraža sa medom za doručak uz jogurt .U receptu ću vam napisati kako se radi tahini pasta i par trikova za istu ,vrlo je jednostavna priprema i nije potrebno kupovati gotovu/a i skupa je.U ovo jelo ide dosta češnjaka meni malo i previše ja sam vam stavila da sami izaberete količini po ukusu,najbolje je dodavati postepeno.Recept je od Vetur Yesil

Sastojci;

4 velike mrkve 

2 žlice maslinovog ulja

2žlice vode 

1kocka šećera/1 mala ravna žličica

soli

Preljev:

3 žlice tahini paste 

4 žlice gustog grčkog/turskog jogurta

2-4 češanja češnjaka

1 puna žličica curryia


Priprema:

Tahini smjesu napravite vrlo brzo:počnite prvo sa sezamom, sezam je namirnica koja lako promijeni ukus ,zato kod kupovine //ako niste veliki fan i ne trošite ga puno// kupite dostatne količine za recepte koje imate namjeru isprobavati /sezam mora biti svjež i imati lagano orašasto-slatkastu aromu/ako kupujete u kesici vidite datum i kad ga otvorite držite ga u zatvorenoj kutiji/kupite uvijek manje količine/.Sezam morate tostirati ,ja to radim u woku ,stavite ga u wok/2,5žlice za ovaj recept/ pa lagano zagrijavate /stavite poklopac/manji za manji lonac/ako to ne napravite zrna sezama imati će te više po kuhinji nego u tahniju/mičite wok  stalno dok se zrna ne dobiju zlatnu boju/.Stavite ga u mužar /ovo je ja bolja ali  najsporija varijanta /ako želite može ga izradite štapnim mikserom ili sjeckalicom u pastu naravno uz dodatak 1 žlice maslinovog ulja i pola žličice soli .

Namaz:

Naribate oguljeni i opranu mrkvu na ribežu .Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte mrkvu da malo omekša i lagano se preprži pazite mrkva lako gori.
Odložite u zdjelu da se ohladi.Pomiješate sve sastojke za tarator stavite dovoljno protisnutog češnjaka koliko volite ,dobro promiješate pa dodate u mrkvu ,isprobate posolite i lagano poparite po ukusu.
Servirate ohlađeno.


Soúpa manitária/grčka juha od leće i bukovača

Ne biste vjerovali ali ovo je ljetna juha od leće ,mrkve i bukovača .Juha je lagano kiselkasta zbog octa i vrlo dobro paše uz velike vrućine.Jedite je kao cjeloviti obrok ,laganu večeru uz malo kruha i feta sira.Cijeli proces možete skratiti ako kupite gotovu konzervu leće .

Sastojci:

1 konzerva /400g leće/300g sirove

1 list lovora

3 veće mrkve

2 žlice maslinovog ulja

500g bukovača

1 veliki luk

2 češanja češnjaka

1,5l temeljca po ukusu/najbolje povrtni ali fino je i sa pilećim

1žlica vinskoga octa

1 nasjeckan svježa rajčica/van sezone 1žličica koncentrata rajčice

po 2 ravne žličice soli i papra/vi po ukusu

Priprema:

U lonac sa hladnom vodom stavite kuhati opranu leću.Ako će te koristiti konzervu ,otvorite,ocijedite i operite leću .Kuhanu leću isto ocijedite.
Nasjeckajte luk i češnjak na sitno .Bukovačama maknete tvrdi dio i nasjeckajte je na kocke .Zagrijete ulje u loncu dodate luk i češnjak prepržite da luk uvene i dobije malo boje , dodate narezanu bukovaču nastavite pirjati da se ona malo preprži.
Dodate leću ,temeljca ,lovorov list ,sol,papar ,nasjeckanu rajčicu/koncentrat ,ocat  i oguljenu nasjeckanu mrkvu na kockice.Pustite da sve kuha pola sata na srednjoj vatri odklopljeno.
Servirate toplo ili mlako uz kruh i sir.

Comments system

Disqus Shortname