četvrtak, 8. prosinca 2016.

Kruchenyky puretina

Kad je nešto tako fino i tako jednostavno naprosto vas mora osvojiti .Ne trebaju za ručak biti ni skupe namirnice ili komplicirani začini da jelo bude ugodno oku i okusu.Isprobajte ovo jednostavno zimsko rusko jelo a lagano  .Pureći odresci/naravno da mogu i pileći a mislim da bi bilo fino i sa svinjskim/nadjeveni kiselim krastavcem u laganom umaku .Uživajte uz prilog po želji i naravno salatu po ukusu.

Sastojci:

500g fileta/pileća /pureća

3 žlice brašna

10-tak manjih kiselih krastavaca/narezani veći

sol,papar

1 žličica maslaca

2žlice ulja

1 srednji luk

250ml passate/umak od rajčice

1/2žličice šećera

3 žlice kiselog vrhnja


Priprema:

Ocijedite i narežite /po potrebi veće/kisele krastavce.Narežite i stanjite šnicle tako da otprilike budu velike koliki su i krastavci odnosno da krastavce jednostavno možete zarolati u meso.Posolite ih i poparite .U svaku šniclu stavite kiseli krastavac pa zarolate ,odložite dok sve rolice ne budu gotove,
Na sitno nasjeckajte luk .
Brašno stavite u zdjelicu pa svaku rolicu lagano pobrašnite višak maknite .Zagrijete maslac sa uljem/1 žlica/ u tavi pa ,prepržite rolice sa svih strana da uhvate boju ,izvadite ih na toplo dok ne dovršite umak.
U tavu stavite ostatak ulja pa dodate luk ,pirjate dok luk ne uvene ,dodate šećer i passatu,pustite da prokuha posolite i poparite po ukusu.Pustite da se kuha kratko dok malo ishlapi tekućina bilo bi dobro da drvom žlicom digne sve divote koje su se primili za dno posude ,vjerujte to će dati ekstra šmek ovom divnom umaku .Vratite rolice,poklopite ,smanjite vatru pa nastavite kuhati 20min .pazite da vam za to vrijeme umak ne ostane bez tekućinu  tu i tamo provjerite.
Servirate sa prilogom po želji.

ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Meşhur Salatasi/kremasta salata od avokada i jaja


Čudesna kremasta salata sa jajima ,predivna za slavlja .

Sastojci:

Podloga:

1 avokado

1 žličica soka od limuna

1 libanonski krastavac/dva obična

2 češanja češnjaka/protisnuti/

300g jogurta

1žlica maslinovog ulja

1žlica jabučnog octa 

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

prstohvat mente/opcionalno

1 žličica sitno nasjeckanih oraha

Ostalo:

4 jaja

1 nasjeckani mladi luk

prstohvat ljute paprike/manje više po ukusu


Priprema:

U zdjelu stavite oguljeni avokado izradite ga vilicom pokapate sa malo soka od limuna.Odvojite 2/3 krastavca ogulite ga i očistite od špica pa naribate na ribežu .Ostatak krastavca izdubite narežite na krugove/za dekoraciju/.Pomiješate krastavac sa avokadamom dodate ostale sastojke za pastu promiješate ,posospite i poparite po ukusu.
Jaja skuhate utvrdo ,ohladite ,pa narežite na krugove .Kremastu smjesu prvo stavite na tanjur za serviranje ,okolo stavite krugove jaja pa po sredini narezani krastavac.Posolite i popaprite po ukusu na vrh prospite sitno nasjeckanim mladim lukom ,pa prospite ljutom paprikom.
Servirate kao mezu ,prilog ,salatu.

Bükme Çörek

Bukme peciva su fina peciva koja se jedu uz čaj ,predivna su hrskava i lisnata Tradicionalo se rade sa tahini pastom /Link/ kako je možete napraviti sami /naravno možete je zamijeniti kikiriki maslacem ,jednakom količinom mljevenim oraha ,lješnjaka i sl.obarenih sa malo mlijeka

Sastojci:

500g glatkog brašna

1 jaje

2žličice šećera

1 ravna žličice soli

90ml maslinovog ulja

110g jogurta

200ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

Nadjev:

150g tahini paste

200g šećera/manje više po ukusu/

150g mljevenih oraha/možete pola samljeti a pola nasjeckati/

Premaz:

1žlica maslaca 

2 žlice sezama

Priprema:

Stavite prosijano brašno ,dodate šećer,kvasac i sol,promiješate .U sredini napravite rupicu pa stavite jaje /lagano ga razmutite vilicom/maslinovo ulje i mlijeko .Zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi .Pokrijte prozirnom folijom i kuhinjskom krpom,pustite da se na toplom diže nekih 20min.
Pripremite smjesu za nadjevanje :pomiješate tahini pastu/ili istu količinu mljevenih oraha i malo vrućeg mlijeka ili koristiti kikiriki maslac/dodate šećer i mljevene orahe ,pomiješate sve zajedno u smjesu.
Razdvojite tijesto na dva dijela .Svaki dio tanko razvaljate /malo deblje nego za jufke/premažete nadjevom/polovicom.U sredinu tijesta napravite rupu zavrnete /sučete/tijesto na  sve strane počevši od rupe dok ne dođete do kraja .Odvojite na dva ili tri dijela veliku traku .Uzmite svaku trakicu pa dodatno rastanjite rukama
Zarolate jednu rolicu u puža.Stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.Trebali bi dobiti 6 kom/vi naravno možete raditi i manje pa ćete ih dobiti više.Pokrijete rolice krpom ostavite stajati na toplom 1h.
Premažete otopljenim maslacem i prospite sezamom.Pecite na 180C/30min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Pustite da se malo ohlade pa servirate uz čaj.




subota, 3. prosinca 2016.

Mesni kroketi iz Pise

Mesni kroketi u mojoj verziji sa kiselim kupusom /ma tako se kod nas jede/malo mi je previše servirati rižu ili pastu uz to kako bi vam to tamo servirali uz umak od rajčice.Vi napravite po ukusu uz umak od rajčice ili joguta/ja uz sve mogu jogurt/ i neku finu salatu .

Sastojci:

300g miješanog mesa/trebalo bi biti malo masnije ,možete čak koristili mješavinu sa svježom kobasicom koju ste ogulili od kore /

2 krumpira/oguljena ,narezana ,zgnječena/

2žlice parmezana

1 češanja češnjaka /naribana/

1 jaje

1žličica koncentrata rajčice

sol,papar

1žličica mrvica 

1žličica timijana/origano

sol,papar


Ostalo:

2 žlice maslinovog ulja 

1žlica sojinog ulja

3-4 žlice mrvica

Priprema:

Stavite u zdjelu sve sastojke za meso pa dobro promiješate rukom ako je meso dovoljno čvrsto ne treba dodavati mrvice ako nije dodate dovoljno mrvica da ga možete zamijesiti i formirati .Malo mesa ispecite na suhoj tavi čisto da provjerite slanost.
Formirate od mesa tri kobasice /oko 30cm dužine/narežite na komade /veličine po želji pa radim od svaki 4 kom/.Krokete lagano provucite kroz mrvice pa složite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .
Zagrijete obje vrste ulja u lončiću pa prelijete preko krokete.Pecite krokete nekih  na 180C/20 min pa ih okrenete i nastavite peći još deset minuta .

petak, 2. prosinca 2016.

Slatka pita od bulgura

Možda je malo čudna kombinacija ali je vrlo fina i sočna ,idealan čajni kolač koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Uživate u ovoj neobičnoj deliciji!!!

Sastojci:/kalup20-22cm/

150g bulgura

1 naranča sok/oko 100ml

1/2limuna sok/oko 30 ml

prstohvat soli

1 limun korica

1 naranča korica

80g šećera

5žlca ulja/obično

Ostalo/krema:

3 jaja

1 vanilija šećer

2žlice brašna

350ml mlijeka

2 žlice šećera


Priprema:

Zagrijete sok od limuna ,naranče i šećer u posudi sa malo soli ,kad prokuha dodati cijeli bulgur ,promiješate pustite da još jednom prokuha pa maknite sa vatre ,poklopite tanjurićem ili poklopcem pa ostavite stajati dok bulgur ne upije sav sok i omekša /10 min/ nakon toga dodate ulje i polovicu korice limuna i naranče pa promiješate vilicom/da se zrna lagano razdvoje/pustite da se ohladi do kraja .
Napravite kremu :U zdjeli izmiješate mikserom jaja ,brašno .U mlijeko stavite šećer ,vanilija šećer pa pustite da prokuha kad prokuha stavite  dio mlijeka u jaja sve dobro promiješate pa vratite u ostatak mlijeka ,miješate kuhajući na laganoj vatri dok se smjesa zgusne.Maknete sa vatre pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi .U ohlađenu kremu dodate bulgur i ostatak korice od limuna i naranče pa dobro promiješate.
Okrugli kalup20-22cm/može i za kuglof namažete maslacem i pospete brašnom ili stavite papir za pečenje.Prelite cijelu smjesu u kalup,zagladite .Pustite da se peče nekih 40min na 175C.dok ne dobije finu zlatnu boju.
Izvadite iz kalupa servirate narezano i bogato posutom sa šećerom u prahu uz kavicu ili čaj!!!


srijeda, 30. studenoga 2016.

Tepsi Böreği

Turski pide burek ,kruhasti burek nadjeven sirom .Uživajte u ovom divnom jelu iz Karaman regije.

Sastojci:

Tijesto:

550g glatkog brašna

1 paket instant kvasca

1 bjelanjak

1 puna žličica soli

1 žličica šećera

1 žlica mekanog maslaca

40ml ulja

300ml mlakog mlijeka

Nadjev:

300g skute/feta sira isl.

1 žlica nasjeckanog peršina

soli papar po potrebi

Premaz:

1 žumanjak

 sezam


Priprema:

Na dno velike posude za miješanje  stavite  bjelanjak na njega  prosijete brašno  zajedno sa solju .U sredini napravite rupicu stavite šećer ,kvasac ,mekani maslac ,ulje pa sve miješate uz dodavanje toplog mlijeka .Dobiveno tijesto stavite na stol za miješanje pa miješate tijesto dok postane glatko po potrebi dodate još malo brašno .Tijesto vratite u posudu za miješanje poklopite prozirnom folijom i krpom ostavite da se diže nekih pola sata .Pripremite sir ,razmrvite ga i pomiješate sa nasjeckanim peršinom ,ako koristite skutu/ricottu onda ga dodatno posolite i popaprite ako koristite slani sir iz salamure ili fetu nemojte dodatno soliti već samo popaprite.
Podijelite nadošlo tijesto na dva dijela .Na okrugli protvan/30cm veliki/ za pečenje stavite papir za pečenje ,raširite masnim rukama prvi dio tijesta stavite ga na dno ,prospite ga cijelim sirom pa ravnomjerno rasporedite .Prekrijete sir ostatkom tijesta ,lagano pritisnite krajeve da se spoje.Premažete dobro lagano razmućem žutanjkom pa obilato prospite sezamom.
Burek narežite na 8 dijelova .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C prvo vodilicu odozdo nekih  30-40 min ili dok se burek ne počne micati i dobije finu boju.
Servirate uz čašu jogurta ili kao dodatak mezama  i sl.





utorak, 29. studenoga 2016.

Brokoli salatasi


Zimska salata koja će vas oduševiti ,brokula i mrkva sa preljevom od jogurta ,cista milina .Uživajte u turskoj kuhinji / i ovoj doista posebnoj salati .

Sastojci:


1 srednja brokula

3 mrkve

Umak:

200g gustog grčko jogurta

2 češanja češnjaka

sol,papar

Preljev:

4 žlice maslinovog ulja

1/2žličice pul biber/tucane ljute paprike

Priprema:

Očistite brokulu od lišća ,debeli korijen ogulite i narežite na manje trake .Cvjetiće odvojite ,sve operite .Mrkvu ogulite i narežite na štapiće .Zagrijete u loncu slanu vodu pa dodate mrkvu i korjenaste dijelove brokule nakon par minuta dodate cvjetove brokule /ako želite možete staviti i lišće brokule nije problem ja ga nikad ne bacam/Pustite da sve kuha dok  ne omekša ali nemojte prekuhati da se raspada .Izvadite na tanjura za serviranje rupičastom žlicom ili procijedite kroz sito ,pustite da se lagano ohladi..
Zamiješajte jogurt sa solju paprom i protisnutim češnjakom ,isprobate slanost pa prelijete po povrću.
U lončiću stavite maslinovo ulje pa dodate papriku ,kratko zagrijete pa prelijte preko povrća.
Servirate lagano rashladeno/sobne temperature kao prilog ili mezu.


petak, 25. studenoga 2016.

LABNELİ KEK

Prefini turski čajni kolač.

Sastojci:

Tijesto:

200 g šećera u prahu

3 jaja

prstohvat soli

210 g gustog jogurta

170 ml suncokretovog ulja

3 ravne žlice gorkog kakaa

1 vanilija šećer

1 pecivni prašak

220g glatkog brašna



Bijeli krema:


400g grčkog jogurta/kiselo vrhnje

3 ravne žlice šećera u prahu

2 ravne žlice brašna

2 jaja

1 vanilija šećer


Priprema:

Tijesto:odvojite žumanjke od bjelanjaka.U zdjelu sa žutanjcima dodate šećer i šećer vaniliju, miješate dok se sve ne poveže pa dodate jogurt i ulje ,nastavite miješati da se spoji .Pomiješate zajedno brašno ,kakao,pecivni prašak i sol pa ga dodate u smjesu sa žutanjcima.
Bijela krema:sve sastojke povežite u zdjeli da dobijete glatku smjesu.
Pripremite lim tako da ga namažete maslacem i pospete brašnom ili da stavite papir za pečenje.
Prebacite smeđu  smjesu na lim za pečenje/otprilike 20x30cm/ bijelu kremu stavite u kesicu za ukrašavanje kolača ili običnu kesicu za zamrzavanje samo otkinete vrh široko pa napravite kocke po smeđem tijestu tako da u sredini svake kocke se vidi smeđi dio.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C nekih 35-40min.Uživajte uz kavu ili čaj.




Mesne rolice iz pećnice

Evo me ,ma nisam vas zaboravila ,već sam dobila par meilova  jesam li dobro ,ma dobro sam samo mi je sekretarica bolesna koja mi pise na blogu heheh😇salim se naravno .Ovo je jako fini receptic, male mesne rolice zapečene u pećnici ,fino i jednostavno jelo.

Sastojci:/4-6osoba

1 kg snicle po ukusu

3-4žlice senfa

4 jaja/tvrdo kuhana

2crvena luka/srednja

2 žličice nasjeckanog peršina

sol,papar

1 žlica ulja

2 žlice majoneze

Priprema:

Meso lagano potucite ,premažete senfom poparite i posolite .Pripremite nadjev ogulite i nasjeckajte jaja ,na sitno nasjeckajte luk ,zagrijete ulju u tavi .
Na zagrinaj tavi prepržite luk da uvene ,posolite ga i popaprite .Kad je luk uvenio i dobio finu zlatnu boju dodate nasjeckana jaja i peršin ,sve zajedno kratko prepržite da se poveže a potom isprobate po potrebi dodatno posolite i popaprite .Pustite da se malo ohladi nadjev pa onda počnite najdjevati šnicle.Na svaku šniclu stavite malo nadjeva.Zarolate šnicle pa stavite u pekač jednu do druge.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C ,na 5 min ,nakon toga izvadite šnicle pa ih premažete majonezom,vratite u pećnicu i nastavite peći jo 25 min.
Servirate šnicle uz povrće ,tjesteninu i sl.ja sam servirala sa špeclama od cikle .Nemojte zaboraviti i fini umak koji se ocijedi od pečenja.

ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

karnabahar kebap

Cvjetača zapečena sa  mljevenim mesom zadovoljiti će i najizbirljivije gurmane a moram reći da su moji gosti mislila da je na dnu pire krumpir .Uzivajte u ovoj jednostavnoj zimskoj deliciji .

Sastojci:

1 cvjetača/oko 1 kg

1/2 kilograma mljevenog mesa

1/2žličice kumina

01,5 žličica senfa/dijon

3 češanja češnjaka

1žličica timijana

sol,papar

1 jaje 

1žličica mrvica /po potrebi 

1žličica mljevene slatke paprike

na vrh noža jute papričice/pul biber

100g tanko narezanog suhog mesa/pancete 

Ostalo:

200g čvrstog jogurta

sol,papar

1 naribani češanj češnjaka

Priprema:

Operite cvjetaču ,očistite je od listova ,na dnu korijen zarežite na nož.Stavite  kuhati cvjetaču u dovoljno slane vode da bude skroz poklopljena,skuhate je ali pazite da vam se ne raspadne .Izvadite je u lagano nauljenu zdjelu za pečenje/najbolje keramički pekač/ostavite je kratko da se ohladi .
Za to vrijeme pomiješate sve sastojke za mljeveno meso ,možete malo isprobati tako da komadić smjese stavite na suhu tavu da se ispeče ako ste zadovoljni obucite cijelu cvjetaču u mljeveno meso.
Stavite peci u zagrijanu pećnicu na 180C/35-40min.Pomiješate sve sastojke za umak od jogurta.
Servirate na posteljici od jogurta uz neku finu salatu .







subota, 19. studenoga 2016.

Rugulach/rugelah rolice

Hrskave sirne rolice nadjevene marmeladom i koštunjavim voćem bas u ovoj formi , tradicionalni su židovski recept koji se sprema za Hanukkah.koristite za ovo jelo po mogućnosti domaću tamnu marmeladu ,koštunjavo voće treba prije malo tostirati ,umjesto grožđica možete staviti suhe šljive.

Sastojci:

Tijesto:


130g skute/riccotte

130g maslaca sobne temperature

230g  brašna

2žlice šećera

prstohvat soli

Nadjev:

2 žlice nasjeckanih oraha

2 žlice nasjeckanih lješnjaka

4 žlice suhih grožđica

3-4 žlice marmelade

Premaz:

1žlica mlijeka

1/2žičice cimeta

1žlica šećera


Priprema:

Izradite maslac dobro sa šećerom /za to vam je dovoljna žlica/samo da se spoje.Dodate razmrvljeni sir ,nastavite opet miješati žlicom da se poveže pa stavite svu količinu brašna sa malo soli .Izradite glatko  mekano tijesto ,tijesto zamotate prozirnom folijom pa stavite u frižider na pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev:stavite grožđice u vruću vodu da smekšaju .Koštunjavo voće prepržite kratko na suhoj tavi pazite da vam ne zagori pa nasjeckajte.
Raširite odležalo tijesto da bude tanko tanko otprilike 0,5 cm.Premažete ga marmeladom prospite nasjeckanim orasima i lješnjacima te prospite grožđicama /.koje ste prije toga dobro ocijedili/.
Zarolate usko u roladu .Rolat zarežite oštrim nožem na prst debele šnite/nemojte zarezivati do dna samo gornji sloj da vam je kasnije lakše narezati/.Premažete mlijekom ,prospite šećerom i cimetom/možete prije pomiješati cimet sa šećerom/.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/oko 45 min.ili dok ne dobije finu boju .
Narežite na fetice .Servirate uz kavu.



četvrtak, 17. studenoga 2016.

Posložena salata od piletine sa preljevom od bosiljka

Prefina salata na tragu caprese salati sa preljevom od bosiljka ,eksplozija okusa i boja .Ako želite dok kuhate piletinu dobiti i finu juhu dodate i povrće  ako će te samo poširati prsa dovoljni su vam začini.

Sastojci:

2 pileća prsa/300g 

1l pilećeg temeljca

2 grančice timijana 

po želji povrće

Ostalo:


200g mozzarelle

1 veća rajčica

Preljev:

10-tak listova svježeg bosiljka

1 mali luk/ljutika

1 žlica senfa

1 žličica šećera

1/2 žličice soli

3 žlice svijetlog vinskoga octa

5 žlica maslinovog ulja

1žlica juhe od kuhanja

Priprema:

Oprati pileća prsa staviti ga na dno lonca dodati začine podliti sve sa hladnim temeljcem te kuhati 30-45 min ovisi o debljini prsa.Izvaditi prsa pustiti da se ohlade.Ohlađena narezati na tanke šnite  isto napravite sa mozzarellom ,rajčicom.Slažite na tanjur za serviranje sir , ,piletinu i rajčicu u tri sloja dok ne složite cijeli tanjur .Odložite na hladno dok ne napravite preljev.
Preljev:Na sitno nasjeckajte luk i bosiljak .Stavite sve sastojke u mužar ili izradite štapnim mikserom u finu emulziju posolite i poparite po ukusu.Prelite preko salate.
Servirate hladno.

KIRMIZIBİBER SALATASI/MEZA

Ljuto-slatkaste rog paprike i jednostavi dodaci Ja sam za ovo jelo koristila obične naše rog paprike iz zimnice.

Sastojci:

3 kuhana jaja

3 velike pečene rog paprike

250g mladog sira/čvrsta ricotta/ovčji sir

10-tak polovica oraha

sol,papar

2-3 žlice maslinovog ulja

2 žlice soka od limuna

1/2žličice mente

1 češanj češnjaka


Priprema:

Ogulite kuhana jaja  isto napravite i sa pečenim paprikama /ako ih svježe pečete/.Posložite na tanjur za serviranje papairku ,kuhan jaja,orahe i narezani sir .Pokapate uljem i sokom od limuna te prospite mentom ,po želji na vrhu možete posuti nasjeckanim svježim češnjakom.
Prije serviranja dodatno poparite svježe mljevenim na krupnom paprom.Nemojte zaboraviti na fine kruhiće uz ovu mezu.

srijeda, 16. studenoga 2016.

Radnička marenda

Fini sendvič sa mesnim okruglicama za naše vrijedne berače grožđa i maslina i za sve ostale kojima treba za dječje rođendane ,domjenke ,veselice i sl.

Sastojci:

Meso:

450g mljevenog mesa po želji

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica origano

1 žličica senfa

1 jaje

1 mali luk/naribani

2 češanja češnjaka naribana

sol,papar

1-2žlice krušnih mrvica po potrebi

1žlica brašna

Ostalo:

150g naribanog topljivog sira

100g natanko narezanog ementala

1 žlica mamslinovog ulja/ili više po potrebi

1-2 manja francuza/bagete

Priprema:

U zdjelu stavite meso pa ga dobro rukom izradite sa začinima dok ne dobijete kompaktnu masu dodate toliko krušnih mrvica koliko je potrebno da dobijete smjesu koju možete formirati u lopticu.Loptice /polpetice neka budu veličine oraha.Loptice formirate pa ih lagano uvijate u brašno .Zagrijete tavu sa maslinovim ulje pa na njom isprženi kuglice dok ne dobiju finu boju/tavu nemojte pretrpavati jer će vam se u tom slučaju kuglice sporije peči .Ispečene kuglice izvadite na tanjur pa ponavljate postupak dok sve ne završite.
Pripremite kruh uzmite bagete pa pažljivo s nožem maknete mu vrh ,izdubite dno od pupe/mekog dijela kruha.Pokapate kruh maslinovim uljem,prospite sredinu naribanim sirom pa poslažete okruglice .Po okruglicama prospite oraigano pa na vrh naslažite fetice sira .
Pecite zagrijanoj pećnici na 200C/10min ili dok se sir fino ne otopi po kruhu .Servirate toplo ili hladno narezane na komade uz razne salate.



Comments system

Disqus Shortname