nedjelja, 21. svibnja 2017.

Prženi rezanci sa mladim kupusom

Fini stakleni rezanci i prženi mladi kupus, sladak i fin, sve gotovo u trenu a sve zdravo i fino.Ako vam treba brz, fin i zdrav vege ručak isprobajte ovaj recept.Osim staklenih rezanaca možete koristiti običnu tjesteninu /tipa špageta/.

Sastojci:

1 srednji mladi kupus/naglasak je na mladi/

125g staklenih rezanaca/tjestenine ali tanke po želji/

3 jaja

1 mala ljuta papričica/opcionalno

malo soli

1žličica sezamovog ulja

1žličica ulja

1žlica rižinog octa/bijelo vino

2 mlada luka

na vrh noža ljute mljevene paprike

2 češanja češnjaka

2mlinca bijelog papra

soja umak po ukusu

Priprema:

Zagrijete wok sa malo ulja/pazite da rasporedite ulje po cijelom woku/razradite jaja sa malo soli.Namočite staklene rezance u vodi ili ako koristite obične skuhate ih.
Prepecite razmućeno jaja u woku odvajajući ih drvenom žlicom.Izvadite ih na toplo mjesto i odložite do korištenja.Narežite povrće na tanko.Kupus podijelite na četiri dijela, izvadite srčiku pa svaki dio narežite na sitne trakice.
Stavite  u wok jos malo ulja pa dodate čili papričicu, mladi luk i češnjak,kratko propirjate pa dodate narezani kupus.Promiješate i miješajući dinstate dok malo ne omekša zapamtite da kupus mora ostati hrskav, vratite jaja i dodate ocijeđenu tjesteninu , lagano posolite i poparite bijelim paprom, doradite soja umakom po ukusu.
Servirati toplo, posuti nasjeckanim mladim lukom ili meni bolje paše nasjeckanim svježim peršinom.

petak, 19. svibnja 2017.

Jagodica/trokut torta

Dok ima jagodica još jedna fina torta.Izgleda kompliciran ali vjerujte mi vrlo je jednostavno, pa ne bi ja takav kolač ni uzela raditi da je komplicirana izvedba.😏😏

Sastojci;/mjera:čašica od kiselog vrhnja od 200g

Tijesto:


3,5 čašice brašna

1 čašica fante/mineralna voda

1 čašica šećera

malo soli

1 čašica ulja

1 vanilija šećer

1 pecivni prašak

4 jaja


Krema:


500g svježih ili smrznutih jagoda

1 kiselo vrhnje od 200ml/20%m.m.

200g krem sira

200ml vrhnja za šlag/mliječno

50g šećera u prahu/malo više po ukusu

2 instant želatine

100g đema od jagode ili maline


Priprema:

Izraditi jaja sa obje vrste šećera dok se šećer ne otopi i jaja fino zapjene i uvećaju volumen.Dodati ulje pa nastaviti miješati .
Pripremite veliki lim/38x30//kao da če te peći rolat/roladu/ od pećnice pa na njega stavite papir za pečenje ili zamastite i prospite brašnom.Zagrijete pećnicu na 170C
Brašno promiješate sa solju,pecivnim praškom.Dodate brašno u smjesu od jaja a potom i fantu.Nastavite miješati dok ne dobijete finu glatku  smjesu.
Prebacite na lim za pečenje.Pecite u zagrijanoj pećnici 15min/provjerite čačkalicom.Ohladite.

Za to vrijeme napravite kremu.Namočite želatinu u hladnu vodu/ili se držite uputstva na kesici/
Očistite i operite jagode/možete ostaviti par komada za ukras/, ispasirate ih štapnim mikserom.U zdjeli izmiješate krem sir i kiselo vrhnje sa šećerom/ako želite slađe stavite više šećera u prahu/dodate ispasirane jagode i želatinu otopljenu u malo tople vode.Izmiješate sve dobro.Ostavite u frižideru pola sata ili u frizeru deset minuta.Izradite slatko vrhnje pa dodate u kremu koja se želirala izmješate u finu kremu.

Idemo slagati:
Biskvit lagano premažete đemom.
Narežite biskvit  na trake širine 12cm,10cm8cm,5cm.3cm/mogu biti i uže nije problem samo ih sve ravnomjerno izrežete /.Premažete svaki dio sa kremom.krenete od najšireg pa do najužega, pazite da vam ostane dovoljno kreme da možete omazati cijeli kolač.Sve fino zagladite pa stavite kratko u frižider.




Otopite đem u lončiću pa ukrasite kolač polijevajući u trakicama, isto to možete napraviti bijelom ili   tamnom čokoladom ako volite.Na vrh stavite jagodice.




Narežete na šnite , servirati uz kavicu.

Mediteranske tortilje sa tunom

Jako fino i jednostavno jelo  tuna, dinstano povrće i jaje .Isto ovo možete napraviti i sa mesom ako ste vegetarijanac  bez tune i sa dimljenim tofuom, sirom, seitanom , preprženim tikvicama i sl.

Sastojci:/4osobe

Povrće:

1crvena rog paprika

1 manja balancane/patliđan

1 luk/veći

3 češanja češnjaka

1žlica nasjeckanog peršina

1 žuta paprika

4 srednje oguljene rajčice

3 žlice jako dobrog maslinovog ulja

1žličica origana

malo šećera

1žličica origana/manje više po ukusu

Ostalo:

4 tortilje

4 jaja

2 konzerve tune iz vlastitog soka


Priprema:

Zagrijete ulje u woku.Luk narežite na polumjesece.Papriku isto na trakice.Balanacanu prvo izrežete na fete, posolite, odložite.Za to vrijeme na sitno nasjeckajte češnjak. Balancane osušite kuhinjskim paprom, narežite na trake.U tavi /ja to radim u woku/prepržite na malo ulja balancane, dodate luk,češnjak,papriku pa nastavite pirjati dok sve ne omekša, na kraju dodate nasjeckate oguljenu rajčicu, kuhate dok se malo ne reducira i tekućina ne ishlapi.Odložite.
Zamastimo zdjelice koje su dovoljno velike da stane tortilja i da se od nje napravi mala zdjela.Tortilje možete premazati/barem vrhove/razmučenim jajem ili ulje.Nadjevamo tako da stavimo povrće/pravo raspodjelite u zdjele/po želji možete staviti malo parmezana nije problema ako ne stavite/ a potom ocijeđenu tunu koju ste lagano posolili i poparili te začinili dobrim maslinovim uljem.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/10-15 min, izvadite vani, dodate u svaki jedno jaje/posolite i poparite/, vratiti u pećnicu na 2-3 min, da se jaje lagano zapeče.

Servirati uz finu salatu po ukusu.

srijeda, 17. svibnja 2017.

Punjene tikvice u umaku od graška

Klasik sa finim odmakom.Dobro nam došlo litoo!!!❊❉❉❂❂


Sastojci:

7-8 srednjih mladih tikvica

Nadjev:

350g mljevenog mesa/ja sam koristila junetinu a može i piletina

1 srednji krumpir/kuhan/

3 češanja češnjaka

1žlica nasjecknaog peršina

1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka

sol ,papar

3žlice naribano parmezana

1 jaje

1-2 žlice krušnih mrvica/prezla

na vrh noža muškatnog oraščića

1 manja konzerva/450g/nasjeckane rajčice

1/2žličice meda

200ml temeljca po ukusu

malo ljute paprike

sol,papar

1 srednji luk

2-3žlice maslinovog ulja

200g graška


Priprema:

Meso sa svim sastojcima dobro promiješate , postepeno dodate toliko mrvica da dobijete finu mesnu smjesu koja se ne raspada.Operite tikvice , prepolovite ih/ako su puno male mogu i cijele/izdubite ih oštrim nožem.

Nadjenete tikvice smjesom od mesa.Odložite.
U dubljoj tavi zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk.Dodate tikvice kratko prepržite.Podlijete sve temeljce, rajčicom,dodate sve ostale začine osim graška.Pustite sve da zakuha,poklopite, smanjite vatru , pa neka na lagano kuha nekih pola sata.Dodate grašak/ako je grašak smrznuti ako je svježi trebati će vam malo duže pa možete i ranije dodati u umak/ i pustite da još kuha dok grašak ne omekšao , nekih desetak minuta.

Servirati uz pire krumpir, rižu i kruh.

ponedjeljak, 15. svibnja 2017.

Brzi keksići sa kokosom

Ono kad vam stižu gosti a vi ne stignete više napraviti kolač . brzo i jednostavno gotovo u tren a vi ćete ispasti zvijezda.

Sastojci:

250g lisnatoga tijesta/razvaljano

50g kokosovog brašna

1 jaja

3-4 žlice šećera u prahu

Priprema:

Pomiješate sve za nadjev kokos, jaje i šećer u prahu.
Razvaljate lisnato tijesto.Izrežete na 6 dijelova.Na svaki dio razmažete dio nadjeva. Zarolate .Posložite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Zarežite svaku rolicu na prst debljine, premažete razmućenim žumanjkom. Pecite u zagrijanu pećnici na 180C/20-tak minuta ili dok se fino ne napušu i postanu hrskave.
Gotove rolice ostavite kratko da se ohlade.Narežite na zarezanom dijelu , fino posložite na tanjur za serviranje prospite šećerom u prahu.
Servirate uz kavicu dragim gostima.

petak, 12. svibnja 2017.

Mediteranski kruščići

Fina peciva nadjevena sirom, rajčicom , maslinama i paprikom, vrlo mirisna i aromatična, oduševiti će vas na prvi griz.

Sastojci:/6 kom

200ml mlakog mlijeka

85 ml ulja

1 jaje/L

1 žlica šećera

1/2 žličice soli

oko 350g glatkog brašna

1/2 instant kvasca 

Nadjev:

100g ribanog sira/topljivog

50g smrvljene fete/opcionalno

1žličica origana

1 rajčica/svježa

1 paprika svježa


Priprema:

Zamijesite tijesto.Stavite mlako mlijeko dodate ulje šećer i kvasac, promiješate rukom da se poveže.Odložite par minuta.Dodate brašno sa solju nastavite miješati dok se sve ne poveže u fino tijesto .Izručite na lagano pobrašnjeni radni stol pa nastavite miješati da se tijesto fino izradi.Stavite na toplo mjesto da se tijesto udvostruči.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol.Podijelite na 6 dijelova.Svaki dio raširite na duguljastu veličinu dlana.Na sredinu stavite malo ribano sira i razmrvljene fete pa te prospite sa malo origana/ako običnu gaudu /edamer , mozzarellu i sl, bilo bi dobro i malo posoliti ali to ostavljam vama/.Stisnite krajeve peciva dobro prstima, okrenete pecivo pa stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, sve poredate na lim, nemojte da se peciva dodiruju.
Narežite povrće:papriku očistite od sjemenki narežite na trake, isto napravite i sa rajčicom, ocijedite masline.
Peciva zarežite oštrim nožem na pet mjesta.U sredinu stavite maslinu, sa strane rajčicu i papriku/bilo bi dobro da bude zelena paprika radi kontrasta ali ja nisam imala, a okus nije kompromitiran /
Vratite peciva na toplo mjesto /ja to radim u pećnici na 50C/ostavite da se diže pola sata.

Izvadite peciva a pećnicu zagrijete na 180C.Premažete peciva razmučenim žumanjkom.Pecite peciva 20-tak minuta.
Ostavite peciva da se ohlade/ako možete/servirati uz neko fino mediteransko varivo, kao prilog mezama i sl.








srijeda, 10. svibnja 2017.

Sunčana salata

Jako fina salata od filerirane naranče, jabuke ,malo đumbira , predivnaaa.

Sastojci:

2 naranče

2 jabuke

3 mrkve/srednje/

1 mali komadić svježeg đumbira

sok od pola limuna

sok od naranče

2 žlice maslinovoga ulja

1žlica preprženih bajama

1žličica chia sjemenki

sol,papar

Nasjeckani peršin, menta/opcionalno

Priprema:

Filetirate naranče tako da ih ogulite od kore i maknete bijelu pokožicu jer je ona malo gorka.Neće vam biti veliki problem ako imate oštar nož.
U zdjelu stavite naribani đumbir, sok od naranče/pazite da bude svježe cijeđen/maslinovo ulje, sol i papar pa doradite kiselost sokom od limuna.
Naribate mrkvu ili izrežete na trakice, jabuku ogulite pa i nju narežite na trakice.Stavite naribanu jabuku i mrkvu u umak koji ste priredili pustite da kratko odstoji, promiješate dobro.

Posložite naranču na tanjur.Na nju stavite naribanu pripremljenu mješavinu jabuke i mrkve.Prospite sve preprženim bademima i chia sjemenkama.Po vrhu stavite nasjeckani peršin i mentu.






utorak, 9. svibnja 2017.

Proljetne pljeskavice

Fine, jednostavne pljeskavice iz  pećnice, zapečene sa povrćem i sirom, milina za jednostavan svakodnevni ručak ali i za svečanije prigode uz fine priloge.Povrće izaberite po želji i u količinama po želji.Zimi ja znam staviti dinstano kiselo zelje /kiseli kupus/ i  zapeči a sa kiselim vrhnjem i sirom, neograničene su mogućnosti ako ste puni mašte  volite kuhati.

Sastojci:/4 osobe

Meso:

700g mljevenog mesa

1 jaje

1 luk/naribani

2 češanja češnjaka

1žlica prezle/krušnih mrvica

oko 100ml vode


Povrće:


1-2žlice maslinovog ulja

1 srednja tikvica

1 poriluk

2 mlada luka

1 crvena rog paprika

2 češanja češnjaka

1/2žličice origana

1/2žličice bosiljka

sol,papar

100g ribano sira

Priprema:

Sve sastojke za meso stavite u zdjelu.Dobro dobro izradite meso/ja ovo radim navečer jer mi tako zgodnije ali i pokazalo se odlično za meso/.Meso prije pripreme/pečenja/ ostavite barem pola sata na sobnoj temperaturi.
Meso izradite u tanke potpetice i stavite na lim uza pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Zagrijete pećnicu na 180C/stavite meso negdje 10 min da se zapeče.

Za to vrijeme izrežite na kockice povrće koje ste izabrali.Izdinstajte ga na maslinovom ulju , začinite začinima , solju i paprom.Pazite samo da ne skašite povrće ono mora omekšati ali i dalje ostatati malo hrskavo.
Izvadite pljeskavice iz pećnice na svaku stavite povrće i sir.Vratite u pećnicu na kratko da se sir otopi.


Servirate sa prilozima po želji.





Fina pita od jagoda

Sezona je jagoda, počele su slatke i lijepe domaće jagode ako imate prigodu napravite ovu divnu sočnu tortu.

Sastojci:


Tijesto:

260g glatkog brašna

130g šećera

115g maslaca

1/2žličice sode bikarbone

1/2žličice pecivnog praška

na vrh noža soli

180g kiselog vrhnja/20%m.m.

1 vanilija šeće

1 jaja/L

Preljev od sira:

230g krem sira

1 jaje

100g šećera/više manje po ukusu/

Preljev od jagoda:

400g nasjeckanih svježih jagoda

1,5žličica gustina

3žlice vode

3žlice šećera/manje više po ukusu/

Priprema:

Napravite preljev od jagoda tako da u  lončić na srednju vatru stavite šećer i nasjeckane jagode lagano dinstate dok se jagode ne ukuhaju, neće vam za to trebati puno vremena jer i sami znate da je to mekano voće, lagano pritisnite jagode vilicom da se zgnječe do kraja, .Dodate gustin razmučen u malo vode. Promiješate dobro ostavite da na srednjoj vatri lagano sve ugusti.Odložite do korištenja će se taman malo ohladiti.
Zamiješajte sve sastojke za sirni preljev/dovoljna će vam biti metlica.

Napravite tijesto:

U zdjelu stavite na kocke narezani hladni maslac.Dodate šećer i brašno.Prstima miješate da dobijete mrvičastu strukturu .Kad su se formirale mrvice, odvojite par žlica/to je za posip poslije/u zdjelicu sa strane.U ostatak dodate jaje, šećer vaniliju, sol te sodu bikarbonu i pecivni prašak.Sve dobro izmiješate pa prelijete u kalup/ja sam koristila okrugli 22Cm/koji ste prije toga lagano premazali maslacem i posuli brašnom.


Na biskvit stavite preljev od sira na vrh preljev od voća.Sve prospite mrvicama koje ste sačuvali u  zdjelici.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/50-55 min/provjerite štapićem.
Pustite da se pita ohladi prije nego je izvadite iz kalupa.

ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

Kruh sa sedam kora

Savrsen kruh sa sirom, moze se jesti sam ili uz nekakvu laganiju mezu.Uzivajte!!!

Sastojci:

200ml mlakoga mlijeka

1žličica šećera

1,5žličica instant kvasca

350g mekog brašna

1/2žličice soli

50g otopljenoga maslaca

1 jaje

Ostalo:

2žlice maslaca sobne temperature ili otopljeni

150g ribanoga sira/manje više po ukusu/možete dodati tvdi malo pikantniji sir pa će vam trebati manje

1 žumanjak

 malo sezama/opcionalno

Priprema:

U zdjelicu stavite toplo mlijeko i otopljeni maslac promiješate, dodate šećer nastavite miješati da se poveže i šećer lagano otopi, ja to sve radim rukom, sam dodir i vaš ph ruku daju tijesto ono nešto i omogućavaju brže dizanje tijesta/kod mene nekim čudom u odličnoj harmoniji jer se tijesto diže brzo/dodate kvasac, još jednom promiješate i ostavite par minuta da se umiri i kvasac aktivira a vi promiješate brašno sa solju..
Dodate brašno i jaje, nastavite miješati dok se sve ne poveže u glatko tijesto, izručite na lagano pobrašnjeni radni stol, izradite tijesto nas stolu do teksture plastelina.Pokrijete prozirnom folijom ostavite na toplom stajati 30-40min ili dok tijesto ne naraste.
Podijelite tijesto na 7 dijelova, formirate u kuglice.Pripremite protvan/oko 20x28 cm ili okrugli po želji 24cm/ Razvaljate svaku koru na veličinu lima.Lim lagano zamastite maslacem.Stavite prvu koru premažete je maslacem prospite naribanim sirom.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zadnju koru premažete razmućenim žumanjcem pa po želji prospite sa malo sezama.
Zagrijete pećnicu na 50C .Lim prekrijete prozirnom folijom pa čistom krpom pustite stajati u zagrijanoj pećnici 30min.
Narežite kruh na kocke do kraja.Stavite ih peči u zagrijanu pećnicu na 180C/30-40min. dok fino ne zarumeni i lagano se razlista.

subota, 6. svibnja 2017.

Grčki canelloni sa lignjunima

Fantazija okusa, svježa tjestenina nadjevena finim umakom od lignjuna i feta sirom, zapečena sa pečenom paprikom , divota !!Uživajte u okusima i mirisima mediterana!!Malo sjećanje na ljeto koje se nadam da nam je blizu /s obzirom na vrijeme/,😐


Sastojci.:

250g svježe tjestenine za lazanje

450g očišćenih lignjuna/ svježi ili smrznuti

2 manja poriluka

1-2 velika pečena crvena paprika/ja sam koristila iz zimnice a može se i izbjeći

1 naribani crveni luk

4 češanja češnjaka/protisnuli

1/2žličice nasjeckane mente/origano

100ml bijelog vina

sol,papar

1/4žličice mljevene paprike

malo šećera

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža cimeta

oko 700g sjeckane rajčice

100g feta sira

100g ribanoga sira /topljivog


Priprema:

Sitno nasjeckajte otopljene lignje/svježe naravno očistite i narežite na sitno/U tavi za zagrijemeo/ne jako/maslinovo ulje pa dodamo sitno nasjeckani luk i poriluk,, pirjamo na srednjoj vatri dok luk ne uvene .Dodamo protisnuli češnjak pustimo da zamiriše..Polijemo vinom, pustimo da prokuha i alkohol ishlapi pa dodamo nasjeckanu rajčicu/3-4 žlice/, malo cimeta i šećera/po potrebi/.Promiješamo.Pustimo da se sve skuha kuha dok se malo ne ugusti/toliko da lagano možemo nadjenuti tjesteninu da se ne razlijeva/.Maknemo sa strane.
U malo ohlađenu smjesu dodamo nasjeckaju feta sir , mentu i peršin.Fino izmiješamo da se sve spoji..Raširimo list za lazanje/podijelimo ga po pola , najkraću stranu stavimo žlicu-dvije nadjeva.Ako niste sigurni koliko će vam trebati tijesta ostavite cijeli list, jednom zavrtite nadjev, ostatak otkinete, od jedne svježe lazanje trebali bi dobiti dva canellona//nije dobro da ima a i nepotrebno je puno tijesta ipak je umak taj koji treba dominirati.Zarolanu tjesteninu stavite /posložite/ u lagano nauljeni keramički pekač.Ponavljate postupak dok ne potrošite tjesteninu i nadjev/ako vam ostane nadjeva lagano nadjenete između tijesta.
Po vrhu stavite narezane pečene paprike, podlijete sve sa ostatkom nasjeckane rajčice.
Pokrijete alu-folijom i ostavite peči nekih 40min/180C.Nakon toga maknete foliju, pospete ribanim sirom i pokapate sa malo maslinovog ulja.Započete kratko da se sir otopi.




Servirate po tri canellona po tanjuru sa kuhanim miješanim povrćem, salatom i sl.








utorak, 2. svibnja 2017.

Zarolani nadjeveni omlet


Omlet rolat nadjeven šunkom i rajčicom, divan lagani ručak ili večera a dakako za radine ljude i malo jači doručak.

Sastojci:

4 jaja

2 žlice krušnih mrvica

sol,papar

50ml vrhnja za kuhanje

1žličica maslinovog ulja

Ostalo:

1 rajčica

1žličica senfa cijelog zrna ili podravkina rustika

2 mlada luka

60g šunke,pršuta, salame,kuhanog mesa što god volite /vegetarijanci mogu staviti dimljeni sir/tofu

70g sira/mozarrella/lako topljiv

malo soli

5-6 listova svježeg bosiljka

Priprema.

Stavite u zdjelu jaja, sol, papar i vrhnje pa sve fino izradite metlicom da se poveže.Odložite do korištenja,Zagrijete ulje u tavi /fino neka vam ulje raspoređene po cijelom dnu tave/prelijete svu smjesu za palačinke/naravno da će vam za to trebati malo veća tava/rasporedite po tavi.Pecite sa obje strane dok se fino omlet ne zapeče, sa jedne strane omlet stavite naribani sir.
Izvadite omlet ostavite da se lagano ohladi i sir do kraja otopi.
Narežite rajčicu i mladi luk na kockice, narežite šunku na kockice.Na jednom dijelu omlet namažete senf, dodate svu količinu nasjeckane rajčice sa mladim lukom, šunku, nasjeckani bosiljak.Zarolate u omlet.Narežite na debele šnite.
Servirate toplo ili hladno uz salatu.

nedjelja, 30. travnja 2017.

Ružice od tikvica

Dini mali zagrisci kojih na ovu foru ima dosta , sir, šunka, crveno, zeleno u lisnatom tijestu , fino i dekorativno.

Sastojci:10-tak ružica


250g lisnatog tijesta

1 srednja tikvica

10-tak šnita  narezane šunke

10-tak šnita sira


Priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto.Okruglim kalupom vadite manje krugove , spajate dva po dva malim dijelom na sredini pa stavljate u lagano premazane kalupe za muffine.Odložite.Narežite nožićem za krumpir na tanko tikvicu /trake, sir narežite na tanke fete širine tikvice ili malo veće, isto napravite i sa šunkom..Stavite fetu tikvica, pa fetu šunke a potom i sira, zarolate u malu roladicu.Stavite u sredinu lisnatog tijesta u kalupu.


Ponavljate postupak dok ne potrošite svu količinu tijesta i ružica.Pokapate ružice sa malo vode.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min ili dok ne dobiju finu boju i postanu hrskave.

Posložite sve na tanjur lagano ukrasite po želji.Servirate ohlađeno kao hladni stol, prilog, predjelo uz miješanu salatu.

subota, 29. travnja 2017.

Yufka Lokma

Da ne kazete da odavno nisam stavila recept sa jufkama/korama za pite.Ovaj recept će vas oduševiti fritulice od kora za pitu sa blagom aromom limuna.Fritulice nisu masnu, slatke su i hrskave jako fine čak i kad se ohlade.Kod nas nema odvojene kao u turskoj jufke,  naime jufke za baklave i burek nisu iste jer jufke za slatke stavi baklave, pite i kolače sadrže manje soli.

Sastojci:/20kom


2 gotove kore za pite/jufke

malo korice limuna

ulje za prženje

1-2 dl obične vode

ulje za plitko prženje


Priprema:

Raširite list jufke pa po njemu naribate koricu limuna, poklopite drugom korom pa zarolate u roladu.Režite roladu otprilike prst debele šnite.Složite u zdjelu, ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.Prelite kore u zdjeli vodom.Ostavite stajati 1h u frižideru.
Vadite rukama krug po krug namočene jufke, lagano rikama ih stisnite i formirate u kuglicu,nije to neki problem ide brzo.Zagrijete ulje pa na njemu ispečete fritulice da uhvate malo boje i postane hrskave.
Ocijedite na kuhinjskom papiru pa uvaljajte bogato u šećer u prahu.

Comments system

Disqus Shortname