ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

Planinarska marenda




Fine kobasice u pecivu sa majonezom idealne za izlet u planine.Uživajte u prirodi ,toplom proljeću i divnim pecivima.Ponesite uz ovo razne salate ,kisele krastavce ,malo mladog sira,masline i .....,koje će te piće konzumirati uz ovo ostavljam vama, uz dobro društvo i čisti zrak sve je dobro.♬♫♫♪♩😌😌


Sastojci:

Tijesto:/6 kom

oko 250g glatkog brašna

1žlica gustina

1/2 kesice kvasca

1žličica šećera

1žličica soli

1žlica maslaca/otopljenog

1 jaje

120ml vode

Ostalo:

3 kobasice/tipa kranjska/ja sam koristila puris dimljene kobase od puretine/

2žlice majoneze

1žumanjak


Priprema:

U zdjelu stavite šećer ,mlaku vodu i kvasac i gustin  ,miješate rukom da se šećer otopi ostavite par minuta stajati da se zapjeni .Dodate otopljeni maslac i jaje ,promiješate pa postepeno dodate brašno /miješajući drvenom žicom/ sa solju dok ne dobijete fino mekano tijesto koje se nelijepi .Stavite tijesto na radnu plohu koju ste prije toga lagano po brašnili pa razradite tijesto miješajući dok postane glatko .Stavite tijesto u zdjelu koju ste prije toga po brašnili ,pokrijete je prozirnom folijom i jednom čistom krpom,ostavite 30-45 min na toplom mjestu ili dok ne udupla volumen.
Kobasice /možete staviti i cijelu ja sam radili po pola /podijelite uzdužno po pola,opet kažem možete koristiti i cijelu to ostavljam vama.Tijesto podijelite u 6 dijelova.
Zagrijete pećnicu na 50C.
Od svakoga dijela napravite dugu zmijicu onoliko dugo da vam stane cijela kobasica.Zamotate kobasicu duguljastim tijestom.Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto i kobasice.Pokrijete sve čistom krpom pa ostavite stajati na toplom u pećnici nekih pola sata ,na dno pećnice stavite zdjelu sa vrućom vodom koja se pari. .
Izvadite peciva vani pećnica pojačajte na 170C-
Po želji peciva premažete lagano razmučenim žumanjkom.Napravite po pecivima i kobasici linije od majoneze.
Pecite peciva u zagrijanoj pećnici na 170C/nekih 15-20min dok ne budu fino pečena.Peciva ne bi smjela biti puno tamna ,morala bih ostati jako mekana da ih možete saviti oko kobasice kao hot-dog..
Servirati toplo ili hladno.


subota, 25. ožujka 2017.

Garbanzos sa svježim bakalarom

Fina španjolska gusta juha od slanutka i ribe za dane posta .Ova se juha inače radi sa usoljenim bakalarom/ne suhim kojeg inače kupujemo za bianco ili brujet/ kod nas ga ja nisam vidjela tome možete doskočiti tako da bakalar očistite od kosti i kože pa nasolite preko noći .Sutra ga dobro, dobro isperete i nastavite po receptu ,ovakvim sistemom riba gubi tekućinu iz sebe pa samim tim ostaje čvršća kod kuhanja ,vi naravno možete napraviti i bez toga jelo će biti malo blaže ali isto fino .Osim bakalara možete ovo napraviti i sa ribama čvrstog tijela koja inače idu u brujet tipa škarpina ,kokot i sl.,samo morate prije toga odkoštiti ribu od kosti skuhate temeljac.Uživajte!!!

Sastojci:

450 g fileta ribe/bakalar

2 luka

4 češanja češnjaka

2 crvene paprike

3 žlice nasjeckane rajčice

1žličica slatke mljevene paprike

na vrh noža ljute

1/2žličice mljevenog kumina

400g suhog slanutka/namočenog sa malo sode bikarbone u vodi  preko noći

300ml ribljeg temeljca/povrtni

300ml vode

1 lovorov list

1 žlica nasjeckanog peršina

sol,papar/po potrebi

3žlice dobrog maslinovo ulja


Priprema:

Zagrijete ulje u dubljem loncu dubljeg dna.Nasjeckajte povrće na sitne kockice .
Na zagrijano ulje prvo stavite luk ,pržite miješajući na srednjoj vatri dok luk ne omekša i fino se uprži , ako želite ubrzati dinstanje malo posolite luk ,dodate nasjeckanu papriku i češnjak pa pustite još par minuta da malo omekša paparika i da ssve malo zamiriše.Dodate sve začine ,promiješate ,dodate namočene slanutak ,podlijete temeljcem,poklopite kad prokuha smanjite vatru pa nastavite kuhati nekih 45 min dok slanutak ne omekša.
Kad slanutak omekša ,dodate narezanu ribu ,pustite desetak minuta da kuha .Dodate na sjeckani peršin,Lagano protrese lonac ,isprobate slanost.
Prije serviranja u juhu možete dodati još malo maslinovog ulja.

četvrtak, 23. ožujka 2017.

Ossobuco sa pireom od bosiljka

Ossobuco ili šuplja kost je ustvari koljenica /goveđa ,teleća ,pureća /narezana na fete/šnite otprilike  dva prsta debele.Sav čar ovog jela je u gustom ,kompleksnom,aromatičnom umaku i finom mekanom mesu , pravi gurmani na kraju jela posišu moždinu iz sredine kosti barem ono što se nije otopilo u divan umak.Jelo je krepko i zimsko .Pire je fini i daje dobar balans između teškog i jakog umaka i osvježavajućeg bosiljka .Uživajte!!!


Sastojci:/6 osoba

2 kg goveđe koljenice narezane na fete

2 luka

4 češanja češnjaka

2 srednje mrkve

2 crvena paprika/rog

1žličica koncentrata rajčice

3-4 grančice timijana

1žlica nasjeckanog lišća peršina

sol,papar

4 žlice maslinovog ulja 

300ml bijelog vina

600ml/možda će trebati i više/dobrog goveđeg temeljca

na vrh noža mljevene ljute paprike

sol,svježe mljeveni papar

Pire:

5-6 velikih krumpira

1žlica /ravna/maslaca

sol,papar

5-6listova bosiljka

Priprema:

Operite i osušite meso.Posolite ga i popaprite .U lonac/koristite veći lonac debljeg dna u kojeg će te kasnije nastaviti kuhati /zagrijete maslinovo ulje/ne morate koristite sve koliko sam napisala ako vam bude kasnije trebalo za povrće.Povrće operite i nasjckajte na kockice.Odložite do korištenja.
Na zagrijanom ulju prepržite sa obje strane meso .Izvadite ostavite na toplom mjestu pokloplljeno dok ostalo ne dovršite .U lonac dodate po potrebi još ulja  ,stavite cijelu količinu luka i češnjaka, dinstate na laganoj vatri dok luk ne omekša i fino se preprži to je vrlo važno i za kasnije za umak /vjeruj te mi nitko ne voli kuhani luk u umaku /ako želite ubrzati dinstanje lagano posolite luk to će omogućiti da vlaga brže izađe iz njega i na taj način se luk brže zdinsta i uvene .Dodate nasjeckanu papriku i mrkvu kad ste ih lagano prepržili dodate koncetrat rajčice ,povećate vatru na najjače pa poslijete sve temeljce,miješate strugajući po dnu lonca da se dignu sve divote i zapečeni dijelovi to će dati ekstra aromu umaku.

Kad je vino prokuha i kad se izgubi intezivni miris alkohola i kiseline dodate, meso, temeljac ,začine/timijan odvojite od grančice listove/.Pustite da prokuha, posolite i poparite,kad je prokuha smanjite vatru ,poklopite i zatvoreno kuhate 1,5h ili do se meso ne počne odvajati od kosti .Pazite da stalno meso bude pokriveno tekućinom pa po potrebi dodate još temeljca ili vode.

Kad meso bude pri kraju skuhate krumpir.Ispasirate ga pasirkom za krumpir/nemojte koristiti mikser jer će te dobiti gumastu masu/uz dodatak maslaca i vrućeg mlijeka /koliko god vam treba da dobijete finu kremastu strukturu/Na kraju dodate sitno nasjeckani bosiljk te soli i papra po ukusu.



utorak, 21. ožujka 2017.

Mini Büzme Börek


Drage moje cure prvo da vam zahvalim na brizi i porukama ,hvala vam do neba na tome , puno mi top znaci ,ljubim vas najviše.Zgužvani burek je fini hrskavi burek neobične priprave ako volite ovakve stvari isprobajte ovu divotu.

 Sastojci:/6kom

6 kom  kora za pite 

oko 300g svježeg sira

sol,/po ukusu


Premaz:

2žlice jogurta

2 žumanjka

4žlice ulja


Priprema:

Pripremite sve sastojke .Prvo izradite premaz u maloj zdjelici da se sve poveže/inače premazi za burek su izuzetno važni ima ih u par varijacija i obično su vezani za nadjev,pečenjem omogućavaju dovoljnu čvrstoću i začinjenost kora da nadjev ostane iznutra/.
Sir izvadite iz zdjelice /posudice/isprobate ga i po potrebi začinite .U ovaj burek naravno osim sira idu i svi ostali nadjevi ,mješavine po vašem ukusu/na mojim stranicama ih možete naći raznih pa izaberite/ako ne želite sir/ono Što volite , samo pripazite da nadjev bude suhlji tako će kore biti hruskavije.
Vadite jednu po jednu koru iz paketa ,namažete je kistom pripremljeim premazom.Stisnite prvo uzdužno a potom poprečno da dobijete cvijet kao na slici .U sredinu stavite dio nadjeva .Preklopite sa dvije latice a stavite u sredinu još malo nadjeva preklopite sa ostale dvije latice ušuškavajući nadjev da bude skroz omotan.
Preokrenete burekčić i stavite ga na lim na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne potrošite kore i nadjev.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min /ili dok ne dobiju finu boju i postanu hrskavi.



četvrtak, 16. ožujka 2017.

Krpice sa grahom

Malo zdrave i brze domaće spize, dakle krpice sa grahom.Recept je inače iz Dobre Hrane morala sam ga isprobati pa ga donosim i vama naravno uz male izmjene.Fina domaća tjestenina daje dodatnu gustoću i čipkasti umak u ovom jelu no vi ako nemate vremena probajte pronaći neku varijaciju svježe ili domaće ministre u dućanu.Grah sam koristila iz konzerve jer bi ovo trebala biti brza varijacija ovog jela .Ovo vrlo jednostavno i fino jelo sam koristila kao prilog ,vi po želji.


Sastojci:/4 osobe


200g domaćih krpica/tjestenine po želji

2 režnja pancete/fine domaće dimljene

3 češanja češnjaka

1 luk

1 žlica nasjeckanog peršina

1žlica maslinovog ulja

1 mala konzerva graha

sol,papar

200ml temeljca/povrtni


Priprema:

Na sitne trakice narežite pancetu .Stavite kuhati krpice u dovoljno ključale  slane vode da se skuhaju otprilike do pola./da laganu smekšaju..Ocijedite grah u situ lagano ga properite.
Zagrijete ulje u tavi pa na njemu prepržite pancetu da bude hrskava.Dodate sitno nasjeckani luk pa nastavite pirjati da se luk zažuti, dobije finu boju i omekšao ,dodate sitno nasjecani češnjak i peršin ,promiješate pa dodate grah.Grah lagano obavijene miješajući masnoćom pa podlijete temeljcem , pustite da sve kratko kuha .Dodate skuhane krpice rupičasto žlicom u tavu ,miješate ,nastavite kuhati da se krpice skuhaju do kraja i sve lagano ugusti/ako želite skroz gusto možete par komada graha izraditi, zgnječiti, vilicom i umiješati u umak/.


Isprobate krpice po želji dodatno posolite i dosta poparite svježe mljevenim paprom.Krpice prije serviranja možete pokapati sa malo maslinovog ulja.

srijeda, 15. ožujka 2017.

Terbiyeli tavuk

Kod mene veliku važnost igraju začini,  no sami po sebi začini ništa ne znače ako nemate u sebi/a vrhunski kuhari kazu da je to talent/osjecaj  kombinirate količine,jačine i varijacije začina sa određenim mesom,povrćem , ribom čak i kolačima.Osim što začini služe da obraduju naše nepce, oni su melem za naše tijelo sa raznim benefitima za njega, naravno i meditacija za naše oči i njuh.Ugodite sebi predivnim začinima ,obradujete svoje ukućane i goste finom piletinom  Ovo je samo jedan dio ručka za moje goste /dijelovi piletine po njihovoj želji/vi sami odredite koje dijelove volite pa njih i koristite za ovo jelo .Piletina je divna  sa blagom glazurom/omotačem/ od finih začina.


Sastojci:/4 osobe


1,500 g dijelova piletine po ukusu

Marinada:

1žličica soli

1žličica papra/svježe mljeven/

1žličica ljute mljevene paprike/opcionalno /manje više po ukusu

2žličice , mljevene slatke paprike

2žličice senfa/dijon/

2 žličice/ravne/mljevenog kumina

6 češanja češnjaka/protisnuli /

3žlice jogurta/čvrsti/grčki

2žlice soka od limuna

4lista lovora

2žlice maslinovog ulja

Priprema;:

Operite i osušite dijelove piletine koju ste izabrali .U zdjelu pomiješate sve sastojke za marinadu .Stavite piletinu u zdjelu pa dobro marinarite piletinu da se fino obavije marinada oko mesa.Odložite nekih pola sata do sat vremena poklopljena na sobnoj temperaturi ili ostavite pokrivene prozirnom folijom preko noći u frižideru u tom slučaju isto pustite bar sat vremena da odstoji na sobnoj temperaturi prije pečenja.
Piletinu možete peći na roštilju ali zapamtite dosta brzo gori marinada pa je po meni puno bolje staviti u pećnicu na 170-180C /45 min ili dok ne dobije finu boju ,možete je peći na  prvoj /najnižoj vodilici u pećnici/,uz nju možete staviti i krumpir koji će popiti sve divote marinade /naravno prije toga ga ogulite ,,posolite i lagano nauljite maslinovim uljem/

Servirate toplo uz jogurt osuti svježim peršinom.


ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Rolice od piletine i kelja

Fine i lagane rolice od fileta piletine i kelja u laganom umaku od tikvice oduševiti će vas .Kad sam vidjela prve ovogodišnje tikvice/nisu velike/morala sam naprosto složiti ovo jelo ,ostatak tikvica/nije ih bilo puno/sam napravila na salatu jer šteta ih je ovako mlade  puno termički obrađivati .Nema puno koraka pripreme jer mi je prosli tjedan bio prilično stresan..Uživajte!!


Sastojci:/4ososbe

Rolice:


400g tankih pilećih fileta

8 listova kelja/bijeli kupus

1žličica timijana /nasjeckanih listići ružmarina

sol,papar

1/2 srednje tikvice


Umak:

1/2tikvice

400ml vrhnja za kuhanje/10%m.m.

1žličica maslaca+1žlica ulja

1žlica brašna/ravna

sol,papar

1 srednji luk


Priprema:

Pileće fileta operite i narežite na tanko/možete preko prozirne folije lagano istući batićem za meso/ ,posolite ih poparite pa ih prospite timijanom/ili ružmarinom/odložite sa strane da se kratko .
Odvojite listove kelja pa ih kratko prokuhate u kljucavoj  slanoj vodi ,kad su listovi smekšaju izvadite ih vani i ocijedite te pustite da se ohladi.Izvadite zadebljani dio na listu kupusa kroz sredinu ,posložite par pilećih fileta.Tikvice/polovicu/ narežite nožem za krumpir na tanke fetice stavite par fetica na piletinu .Zarolajte u sarmicu.Odložite dok sve ne završite/nije to neka procedura ide to brzo/Sarmice složite u zdjelu za pečenje /keramičku/.

Zagrijete pećnicu na 180C.
U tavi otopite maslac i ulje pa na njemu kratko prepržite luk ,kad luk uvene dodate brašno  kratko prodinstate,potom stavite  naribanu polovicu tikvice ,posolite ,popaprite pa podlijte sve vrhnjem za kuhanje ,pustite da sve kratko prokuha pa prelite preko sarmica ,/prelijite i preko zelenog dijela da vam listovi ne bi zagorili./Pustite da sve peče u zagrijanoj pećnice 25 min.
Servirati rolice sa rižom.



petak, 10. ožujka 2017.

Karamel torta ruža od palačnki




Vrlo jednostavan desert koji je ostavio sve bez rijeci ,divni karamel namaz u palačinkama zarolanim u ružicu ,divota kojoj nitko ne može odoljeti pod uslovom da volite karamel naravno ,Uživajte mile moje uz ovaj jednostavan desert za vikend!!!


Sastojci:

Palačinke:

400ml mlijeka

200-220g glatkoga brašna

1žlica ulja

na vrh noža pecivni prašak

prstohvat soli

1 vanilija šećer

Premaz od karamela:

250g mascapone sira

20 kom mekanih karamela bombona/ja sam koristila iz lidla sa vrhnjem/

50ml mlijeka

prstohvat soli

Preljev:

200ml mliječnog vrhnja za šlag nezaslađenog

10-15 karamela bombona

Ostalo:

Malo ulja za tavu za pečenje/opcionalno

preprženi bademi/opcionalno


Priprema:

U lončić stavite karamele bombone sa mlijeko na laganoj vatri uz miješanje ih otopite .Kad dobijete kompaktnu gustu smjesu maknete sa vatre pa pustite da se ohladi.
Zagrijete mlijeko u lončiću da bude mlako pa dodate sve ostale sastojke za palačinke .Izmiješate glatko da ne bude grudica .Ispecite tanke palačinke /12 kom.
Zagrijete pećnicu na 180C .
Prvu palačinku koju ispečete stavite u kalup za torte tako da joj malo podignete stijenke na krajevima.Palačinku stavite u zagrijanu pećnicu na na pet minuta da se ispeče i skruti izvadite vani pustite da se ohladi ,odvojite od podloge stavite na podlogu za serviranje na koju ćete složiti tortu.
Ohlađenu kremu od otopljenih karamela poveži sa sirom mascapone .
Premazujte palačinke jednu po jednu složite ih u harmoniku .Slažite u krug na ispečenoj podlozi od palačinke.


Za preljev otopite karamele u vrhnju za šlag/nemojte koristiti biljno jer će vam biti preslatko/Pustite da se malo ohladi pa polovicu prelijete preko torte.Prospite tostiranim bademima.Pustite da se sve malo ohladi .
Servirate tortu narezanu na šnite sa sladoledom od vanilije i toplim preljevom od karamela.

srijeda, 8. ožujka 2017.

Beyti Kebap

Predivan Istanbulski kebab od govedine i piletine serviran uz turshu salatu i jogurt ,potpuni užitak!!!

Sastojci:

5 listova jufki

300g mljevene piletine

300g mljevene masnije govedine

na vrh noža ljute paprike

1žličica timijana

1žličica kumina

1luk

2 žlice maslinovog ulja

4 češanja češnjaka

sol,papar

1žlica nasjeckanih pistacia/nasjeckanih preprženih bajama

Premaz:

1 jaje


5-6žlica ulja


Priprema:


Zagrijete tavu pa na njoj prepržite nasjeckane pistacie ili bademe ovisi sto vam je dostupno.Izvadite vani pa stavi maslinovo ulje otprilike 1-2žlice ,pustite da se zagrije ,na zagrijanom ulju prepžite sitno nasjeckani luk dok malo ne uvene i dobije finu boju ,dodate nasjeckani češnjak/ako baš ne volite češnjak smanjite količine/Kratko prepržite.
U zdjelu pomiješate sve sastojke za meso ,zaradite ga dobro rukom ili žlicom da se svi sastojci povežu /možete isprobati malo da prepržite na suhoj tavi malo smjese i vidite dali je to ukusu po vašem/.Odložite meso dok pripremite jufke.Jufke premažete sa malo ulja pa složite jednu na drugu ,ošišate krajeve da dobijete okrugli oblik.
Na jufke složite meso u krug/oblik prstena/.
Sredinu narežite oštrim nožem na osam dijelova .Svaki dio prebacite preko dijela mesa ,lagano podvrnite .Premažete sve razmućenim žumancem možete po želji posuti sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25-30min
Servirate uz salatu od luka/LINK/ i umak od jogurta.



Okruglice od kukuruznog brašna


Fine jednostavne okruglice od kukuruznog brašna  nadjevene finim sirom uz umak od rajčice milina za grickanje a šuška se da je bez glutena ;;,-))))Slanost okruglica odnosno tijesta regulirajte prema siru ako imate jači sir možete ostavite okruglice manje slane.


Sastojci:

300g finog kukuruznog brašna

230ml mineralne vode

3-4 žlice ulja

oko 100g jačeg ,aromatičnog sira tipa parmezan ,zreli chedar isl.

1/2žličice soli

Priprema:

U zdjelu stavite kukuruzno brašno/ne puru/mora biti fino mljeveno brašno .Dodate mineralnu vodu II sol ,miješate da se poveže,ostavite stajati desetak minuta dotle narežite sir na mele kocke..Uzimajte male komadiće tijesta/veličine marelice/ navlažite ruke svaki put,stavite komad sira u svaku okruglicu ,odložite dok sve ne zarolate.
Pecite u zagrijanoj tavi sa uljem sa svih strana dok okruglice ne dobiju finu zlatnu boju.
Servirati toplo ili hladno uz umak od rajčice,kečap i sl.

subota, 4. ožujka 2017.

Polpetone iz lonca

Savršena mesna štruca pečena /pirjana u loncu cijeli je doživljaj za oko i nepce.Ovako pečena mesna štruca je sočna i fina bilo da je jedete toplu uz umak , hladnu kao hladni narezak  u sendvičima ,serviranu na salati sa dresingom ili gdje vas vaša mašta odvede.Uživajte u ovom finom specjalitetu.


Sastojci:

Nadjev:

2 žlice parmezana/bilo bi dobro svježe ribanog ali može i drugi

300g mljevene junetine /nemasne

200g svježih kobasica/fine iz mesara/oguljene od ovitka

1/2žličice mljevenog anisa

1/2žličice timijana/majčina dušica može i origano

1 naribani /protisnuli češanj češnjaka

1/2žličice mljevenog papra

sol /po potrebi

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

oko 2žlice krušnih mrvica

2 jaja


Ovitak:

450g purećeg ili pilećeg fileta/velike fete

sol,papar

Posip:

1žlica nasjeckanog peršina

1žličica timijana

2grančice ružmarina/samo listići sitno nasjeckani

1češanj češnjaka/protisnuli ili sitno nasjeckan

4-5listova kadulje/nasjeckanih na sitno

sol,papar

Pečenje:

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

1žlica maslaca

250-300ml finog goveđeg temeljca

Priprema:


Pripremite prvo nadjev od mljevenog mesa:u zdjelu stavite sve sastojke za mljeveno meso osim mrvica .Miješajte sve zajedno da se poveze u finu smjesu pa postepeno dodate mrvice koje će omogućiti kompaktnost smjese koja mora biti fina da je se može formirati u štrucu.Moj savjet vam je ka d završite miješanje/ja to miješam kao da miješam kruh , dugo i čvrsto/Otkinete komadić mesa pa prepržite na suhoj tavi da vidite dali ste zadovoljni slanoćom i začinima,ako ste zadovoljni odložite meso /pokrijete ga neka stoji na sobnoj temperaturi/.
Rastanjite ovitak preko prozirne folije /spojeve možete spojite i onda i njih lagano izlupati /batićem za meso ,pazite da ne budete preenergični da se ne razbije struktura mesa.Lagano posolite i poparite .U sredinu stavite pripremljeno mljeveno meso formiranu u štrucu.Omotate oko mljevenog mesa fileta.
Uzmite kuhinjski konac pa čvrsto zavežite štrucu .Pripremite  posip tako da sve sastojke operete ,osušite pa ih nasjeckajte na sitno .Dodate u smjesu sol/ne puno/i svježe mljeveni papir.Štrucu lagano zamastite jednom žlicom maslinovo ulja pa pospete nasjeckanim začinskim bilje ili začinske bilje pospete po drvenoj dasci pa mesom samo prelazite preko njega ,lagano pritiskajući da se začini zalijepe.
Zagrijete ulje u loncu pa sa svih strana popržite štrucu da se fino zapeče.
Polijete temeljcem/sastružite sa dna sve sto se zapeklo ne brinite to će dati ekstra aromu umaku/ pa pirjate poklopljene nekih 1h vremena,okrečite često štrucu. .Izvadite vani i omotate u foliju  dok ne dovršite umak .Po potrebi dodate jos malo temeljca ili vode/ako vam je slaniji umak/kad se sve fino ugrije dodate maslaca miješate da se otopi.Temeljac po želji možete zgusnuti s malo gustina/ako želite gušći/.
Štrucu izrežete na tanke šnite /ja prvo prepolovim sredinu i narežem najljepše dijelove/
Servirate toplo uz vrući umak sa kuhanim povrćem,tjesteninom,pire krumpirom is Ideja je sa bloga Gialo Zaferano

srijeda, 1. ožujka 2017.

Trobojne palačinke


Palačinke pa još sa tri vrste punjenja a uz to fini sladoled od burbon vanilije ,možete li odoljeti??Moram priznati ako moji nisu veliki ljubitelji maka u ovoj situaciji se uopće nisu bunili a ovi šareni ,lijepi proljetni zamotuljci su nestajali sa tanjura.Uživajte , donesite boje i proljeće u svoj dom!!!


Sastojci:12 palačinki/3 tuljka

130g brašna

1 vanilija šećer

na vrh noža sol

450-500ml mlijeka

2 jaja

Nadjev:

Mak:


150 g maka/mljeveni

100ml mlijeka

1/2žličice maslaca

2žlice šećera

Sir:

150g sir/svježi

1 vanilija šećer

2žlice šećera u prahu

Višnje:

150 g višnja  iz kompota bez špica

1žlica šećera u prahu


Priprema:

Zamijesite tijesto za palačinke .Ispecite 12 kom palačinki.Vi naravno možete uzeti neki svoj provjereni recept za palačinke/ako vam uopće treba recept i napraviti dvanaest komada/Višnje ocijedite/provjerite da slučajno nemaju špice pa ih marinirajte sa šećerom u prahu/odložite do korištenja.
Pripremite nadjev od maka tako da zagrijete mlijeko ,šećer i maslac pa dodate mak ,kuhate kratko da se sve poveže i mak skuha i zgusne.Ispasirate mak štapnim mikserom da dobijete kremu.Odložite do korištenja.Sir pomiješate sa šećerom u prahu .
Podijelite nadjeve na tri dijela .
Uzmite palačinku pa u nju stavite višnje ,zarolate  usko ,stavite palačinku sa strane .Uzmite drugu palačinku pa je premažete trećinom nadjeva od sira ,zarolate usko ,odložite .Uzmite i treću palačinku pa nju premažete makom ,zarolate usko ,odložite .Uzmite četvrtu palačinku posložite na tru sve tri palačinke/dakle od sira ,maka i višnje/zarolajte praznu palačinku oko sve tri .Zamotate u veliku palačinku pa u foliju .Pustite da se sve dobro ohladi u frižideru .
Narežite ohlađene palačinke na koso .Posložite na tanjur.
U sredinu tanjura stavite sladoled ili kremu od vanilije ako vam treba na blogu imate brzu verziju od pudinga ili sporiju verziju od jaja /kremu od vanilije isto možete servirati toplu ili hladnu/.
Ako trebate recepte za umak od vanilije javi teee.

recept je sa YouTuba/Link

Grčka salata od bukovača


Fina salata sa pečenim bukovačama i češnjakom.Prizivam proljeće sa finim stvarima sa roštilja.

Sastojci:

500g svježih bukovača

5 češanj češnjaka

5žlica maslinovog ulja

1žličica timijana

1/2žličice origana

sol,svježe mljeveni papir

5 žlica aceta balsamica

4-5 listova svježeg peršina


Priprema:

Bukovače operite i osušite ,otkinite im zadebljani dio /možete ga korisiti za temeljac/,
Stavite u tavu dvije žlice maslinovog ulja zagrijete dodate bukovače i na listiće narezani češnjak .Pirjate /pecite bukovače dok malo ne smekšaju i dobiju finu boju .
Maknute ih sa vatre a na vatru stavite aceto balsamico pustite da kratko kuha da se malo reducira dodate maslinovo ulje ,timijan,origano ,sol,papar ,izmiješate sve skupa /isprobate trebalo bi biti malo slanije/.

Bukovače fino složite na tanjur za serviranje zajedno sa svim sokovima i češnjakom.Prelijete umakom ,ostavite da se lagano ohladio i da se okusu požmu.

Servirate kao salatu ,prilog ,možete složiti na bruskete ,preprženi kruh sa malo feta sira isl.
Uživajte!!

utorak, 28. veljače 2017.

Kotleti u umaku od jogurta i gljiva

Predivnoi grčki kotleti/bilo od svinjetine ili teletine /u finom umaku od jogurta i gljiva pravo je lagano i prozračno meso pečenje .Uživajte uz dašak grčke kuhinje.

Sastojci:/4 osobe

6 komada kotleta/većih 4 komada

400g gljiva/smeđi šampinjoni

200ml bijelog vina

1/2žlice gustina

1žlica senfa/dijon

3žlice/pune/gustog,čvrstog grčkog jogurta

sol,papar

2žlice maslaca + mlaz ulja

Priprema:

Operite i osušite kotlete .Lagano ih potucite batićem za meso ,posolite i popaprite.Zagrijete maslac sa mlazom ulja u tavi /pazite da je dublja jer kasnije će se sve krčati u toj tavi/Prepžite meso sa jedne i druge strane .Izvadite ga na toplo mjesto dok sve ne dovršite.Nasjeckajte gljive pa ih fino prepržite na ulju od pečenja mesa,pokapajte ih odmah sa sokom od pola limuna.
Dodate potom senf,promiješate.U zdjelici sa strane pomiješate bijelo vino i gustin,podlijete gljive ,drvenom žlicom po stružete po dnu tave da se dignu sve divote sa dna to će povećati ukus umaka.
Posolite i popaprite umak pa dodate jogurt/dodate onoliko koliko želite ili dok ne vidite da je umak po vašem guštu/vratite kotlete ,pustite da se sve fino krčka par minuta ili dok ne dobijete finu emulziju i kotleti lagano smekšaju.
Isprobate umak po potrebi dodate malo šećera.
Servirate toplo uz kuhano povrće ,kuhani krumpir,pire krumpir ili samo sa kruhom .

Comments system

Disqus Shortname