četvrtak, 16. studenoga 2017.

Nisastali Borek

Evo samo da se zna ja odavno nisam stavila recept za  burek :-)), volim ih  na sve načine i sa svim sastojcima, vege ili meso sasvim svejedno samo da je burek.Ovo je verzija sa domaćim korama, ono što se meni sviđa je da nije puno mastan, da je hrskav i razlistan , inače rađeni od jufki koji se rade sa kvascem.Uživajte!!!

Sastojci:/veliki okrugli lim za pite ili najveći iz pećnice

Tijesto:


100ml ulja

100ml vode

100ml mlijeka

2 jaja/bjelanjak

1žličica soli

1žličica šećera

1žlica octa

1žlica kvasca

550-600g brašna

3-4 žlice gustina/koliko treba

Nadjev:


400g mljevenog mesa

1/4žličice ljute paprike

1/2žličice slatke paprike

sol,papar

1 naribani ili sitno nasjeckani luk

2 naribana češnjaka

1/2žličice kumina

Premaz:

dva žumanjak 

sezam

3 žlice maslinovog ulja


Priprema:

U zdjelu stavite šećer, mlako mlijeko, mlaku vodu, promiješate da se sve poveže, ostavite stajati minutu-dvije, dodate ulje i bjelanjak te ocat, promiješate opet da se poveže.Dodate polovicu brašna i sol, nakon toga postepeno dodate ostatak brašna miješajući dok se tijesto ne poveže.
Stavite tijesto na radni stol, nastavite miješati na radnom stolu dok tijesto ne postane vrlo glatko gotovo kao plastelin/ako imate dobar mikser možete miješati spiralnim nastavcima/.
Tijesto odložite na pet minuta taman toliko koliko treba da pripremite meso/pokrijete ga čistom krpom/Za meso samo promiješate sve sastojke da se povežu.Možete odvojiti komadić mesa prepržiti ga na suhoj tavi, da isprobate slanost i začinjenost, ako ste zadovoljni odložite ga sa strane.
Tijesto podijelite na dva dijela.Razvaljate svaki dio tijesta što tanje.Premažete ga gustinom da bude skroz pokriven.Zarolate ga u usku roladu a potom u puža.Ponovite to još jednom.

Svaki puž tanko razvaljate na veličinu lima ili koliko ide, pazite da vam se ne razdvaja.Prvu koru stavite na lim/možete prije toga staviti papir za pečenje/ na nju utisnete svu količinu mesa da bude pravilno raspoređeno, stavite na vrh drugu koru, lagano pritisnete da se spoji.
Zagrijete pećnicu na 50C/Tijesto narežete na kocke pa stavite u pećnicu da se diže 30min.
Nakon pola sata, izvadite burek iz pećnice, pećnicu pojačajte na 180C.
Premažete burek žumanjcima , prospete sezamom, prelijete sa malo maslinovog ulja.Vratite u pećnicu na 20-30min ili dok ne dobije finu boju.
Gotov burek ostavite kratko stajati, servirati mlako.

utorak, 14. studenoga 2017.

Bavarska salata od kiselog kupusa

Divna salata pod uvjetom naravno da volite kiseli kupus.Salata mora stajati u frižideru.Ova salata često se koristi u sendvičima, hot-dogu i sličnim stvarima, doista je jako ukusna i izvrsno paše uz kuhane stvari/kobase, kuhano meso, čak i leberkase/.

Sastojci:/4osobe

250g kiselog kupusa

1 veća mrkva

1 manji luk

2 stapke celera

1 crvena rog paprika/može i iz zimice/manja

Preljev:

3 žlice šećera

na vrh noža ljute paprike

1žličica sjemenki senfa/dijon senf

50ml jabučnog octa

90ml ulja

sol,papar/po želji i ukusu

Priprema:

Narežite papriku na male kocke.Kupus stavite u zdjelu , dodate narezanu papriku, naribanu oguljenu mrkvu, nasjeckani celer, lagano zgnječena zrna senfa/dijon.Izmiješate sve stavite sa strane.


U lončiću na vatri stavite ulje, ocat i šećer, pustite da par minuta kuha da se šećer otopi, Prelijete sve preko kupusa, ostavite stajati , preko noći.Najoptimalnije bi bilo napraviti salatu dva dana prije i ostaviti u frižideru tada e okusi skroz spoje.

ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Popečci od špecle/spätzle/

Špecle naprosto obožavam bilo da su domaće ili kupovne .Ovo je još jedan način kako ručak napraviti zanimljivim.Recept je sa stranica Chefkoch.

Sastojci:


500g špecli

2 manja luka

100g brašna/glatko/

sol,papar

5 jaja

100g narezanog špeka/pancete

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža  naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Skuhate špecle u slanoj vodi dok ne isplivaju, ocijedite ih dobro.Prođite par puta rukama ili vilicom kroz špecle da se odlijepe.Pustite da se ohlade.
Narežite luk na sitno.Zagrijete malo ulja u tavi pa na njemu propirjate luk i špek, dok luk ne omekša.Pustite sa strane da se ohladi.

Narežite na sitno peršin.Pomiješate sve sastojke sa špeclama , po potrebi dodati malo više brašna,smjesa vam mora biti gusta ali ne pregusta da možete formirati male palačinke.
Zagrite par žlica ulja u teflon tavi , vadite žlicom popečke.Pecite sa jedne strane dok ne dobiju finu boju, okrenete pa nastavite peći i sa duge strane.Popečke izvadite na papir za pečenje da se dodatno ocijedi.

Servirati uz goveđi gulaš sa graškom .

subota, 11. studenoga 2017.

Mesne hrskave bombice

Jelo koje je servirano kao prvi slijed, fine začinjene polpetice/okruglice zamotane u lisnato tijesto na umaku od  rajčica.Ovako pripremljeno jelo možete servirati kao toplo predjelo ili glavno jelo, no možete ako želite i kao  party hranu/jer su jako fine i hlade/ove okruglice raditi manje/od zalogaja/ a umak od rajčice servirati kao dip, u tom slučaju u svaku okruglicu zabodite čačkalicu.

Sastojci:/4 osobe


500g mljevenog mesa

200g lisnatoga tijesta

1 manji luk

2 češanja češnjaka

1 jaje

2 šnite kruha/par žlica mlijeka

sol,papar

1 žličica origana

1žličica senf

1žličica kečapa

Umak od rajčice:

400ml pelate

1žličica timijana

sol

1žličica šećera

1 žličica pecivnog praška

1 žlica maslinovog ulja

1 protisnuli češanj češnjaka

Premaz:

1 žumanjak

Ostalo:

100g naribanog sira

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
U zdjelu stavite sredinu kruha/pupu/ prelite je mlijekom, pustite par minuta da kruh omekša.Za to vrijeme stavite mljeveno meso u zdjelu dodate začine, ocijeđeni omekšali kruh, jaje, posolite i poparite po ukusu/doista ove okruglice možete napraviti po svom ukusu, meni su jako fine sa malo ljute paprike/.
Napravite okruglice veličine po želji.Posložite ih na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje. Pecite /naravno ovisno o veličini okruglica/ nekih 20min.Izvadite ih pustite da se ohlade jer kao što znate na lisnato ne smije ništa vruće.
Razvaljate lisnato tijesto ili ako kupite već razvaljano malo ga rastanjite.Izrežete na veličine ovisno o veličini okruglica.Naribate sir pa na  sredinu svake kocke od lisnatoga tijesta stavite malo sira/možete po želji dodati i malo origana/Na sir stavite okruglice, zamotate.Okruglicu vratite na papir za pečenje/ne morate uzimati novi onaj na koji su se pekle okruglice biti će dostatan a eventualna ocijeđena masnoća dati će ekstra okus okruglicama i tijestu.Pazite da spoj bude sa donje strane.
Premažete okruglice žumanjkom , pecite još 20-tak minuta u pećnici ili dok ne dobiju finu zlatnu boju i počnu se micati po limu.
Za to vrijeme napravite umak od rajčice tako da sve sastojke izradite štapnim mikserom, stavite u lončić , pustite da prokuha, na laganoj vatri kuhate dok se umak malo ne reducira ali i dalje ostane kremast.
Tople ili hladne okruglice servirati sa umakom od rajčice.

srijeda, 8. studenoga 2017.

Zobene noklice

Divni mali oblačići, fini i lagani, naprosto lebde u juhi.

Sastojci:

5žlica zobenih pahuljica

1 jaje

1 žlica otopljenog maslaca

sol,papar

1žlica nasjeckanog lišća peršina

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za noklice, dobro promiješate.Ostavite stajati 2 h na sobnoj temperaturi da zob popije sve sastojke i omekša.Zob možete izraditi štapnim mikserom da dobijete glatku teksturu i izgled pravih noklica, ja volim rustikalne pa sam ih samo malo izradila vilicom.
Juhu koju ste kuhali procijedite , zagrijete do vrenja, stavite noklice/vadite ih klasično, žlicom u veličini po želji/Maknete juhu sa vatre, poklopite ostavite stajati 15 min.
Servirati vruće,

utorak, 7. studenoga 2017.

Salsa de Ciruelas sa svinjskim odrescima

Gurmanski odresci iz salamure sa divnom salsom od suhih šljiva, slatko-slano španjolsko jelo za ljubitelje egzotike.Za hrabre savjetujem da u salsu dodaju i malo vanilije.Ja sam isprobala sa piletinom/fileti/meni je to isto fino ali finije mi je sa svinjetinom,  vi po ukusu.

Sastojci:/4 osobe

Salamurenje:

800ml hladne vode

75 g soli

svinjski odresci /4-6 kom ovisno o veličini

2-3 žlice maslinovog ulja

Salsa:

100g suhih šljiva

2 ravne žlice šećera

2žlice maslaca

120ml vina

200ml vode

sol

Priprema:

Rastopite sol u vodi, dodate oprane svinjske odreske.Poklopite i ostavite na pola sata u frižider.
Nakon posla sata izvadite ih, osušite kuhinjskim papirom.
Zagrijete maslinovo ulje u tavi pa na njemu prepržite odreske sa obje strane.Maknete sa strane , zamotate u foliju.
Na isto ulje dodati maslac, narezane suhe šljive, šećer, sol i vodu.Pustiti da sve prokuha pa kuhati deset minuta da voda ishlapi i šljive smekšaju.

Dodati vino i još soli/isprobati/pustiti još 5 min da sve iskuha.
Servirati dio umaka po odrescima a dio dio staviti na stol da svatko doda po želji.

ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Slatki kruh sa cimetom i grožđicama


Kad dođu hladnija vremena i kiša  najljepše se pokriti najmekšom dekicom, uzeti čaj u ruke/pssss uz dodatak ruma/, neku dobru knjigu/krimić ili lagana romantična štiva/i uz to ovaj divan slatki kruh, mekan, lagan, prozračan.

Sastojci:

Tijesto:


450-500g brašna

2,5 žličice instant kvasca

80g maslaca

250ml mlijeka

70g šećera

1 vanilija šećer

1žličica soli

2 cijela jaja

Nadjev:

100g grožđica

75 g šećera

2žličice cimeta

Premaz:

25 g maslaca


Priprema:

Napravite tijesto:
U zdjelicu na vatru stavite polovicu količine mlijeka pa u njoj otopite maslac/brže će vam ići ako često miješate mlijeko/.Maknete sa vatre pa dodate ostatak mlijeka, sve stavite u zdjelu za miješanje pa dodate kvasac, promiješate, poklopite tanjurom ostavite stajati deset minuta.450g brašna posijete pa dodate sol.
Mikserom miješate  jaja sa šećerom da postanu pjenasta,dodate mješavinu kvasca i mlijeka, promiješate da se poveže. Stavite miješalice za tijesto na mikser, dodate polovicu mješavine brašna i soli, miješate spiralnim miješalica ma da se poveže, postepeno nadodate sve brašno stalno miješajući.Pobrašnite radni stol, izručite svo tijesto miješate na radnom stolu još par minuta tijesto da se skroz poveže i prestane biti ljepljivo.Vratite u namašćena zdjelu/žlica ulja biti će dovoljna/premažete malo i tijesto, poklopite prozirnom folijom pa ostavite na toplom stajati 1h.



Nadošlo tijesto prebacite na lagano pobrašnjeni radni stol.Otopite maslac za premazivanje, pomiješate cimet sa šećerom.Razvaljate tijesto da bude pola cm debljine.Premažete ga otopljenim maslacem, prospite mješavinom šećera i cimeta, te prospite suhim grožđicama, malo pritisnite da se sve spoji.

Pripremite lim za  za pečenje lagano ga premažete maslacem ili uljem.Počnite usko savijati savijaču tako da kod svakog savijanja malo povučete prema tijesto prema sebi.Zarolate do kraja.Prerežete na dva dijela da vam stane u pekač.Pokrijete sve prozirnom folijom pa ostavite na toplom stajati još 1h.

Nakon 1h premažete tijesto sa malo otopljenog maslaca.Pecite 40min u zagrijanoj pećnici na 175C.
Pečeni kruh mora imati lijepu zlatnu boju .Ostavite ga da se ohladi, narežite na šnite.
Mala napomena kruh dobro podnosi i zamrzavanje, samo ga ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi isto tako možete ga narezati na fete pa osušiti na 70C/20min u pećnici da postane hrskav.

petak, 3. studenoga 2017.

Garnirana mesna pita

Jako fina mesna štruca/pita, garnirana sa povrćem i maslinama, prefino jelo koje kad se ohladi možete slagati u sendviče, narezati na tanke šnite kao narezak, posuti na tanko narezanim lukom te preliti salatnim preljevom po ukusu.Za meso možete koristiti mješavinu po ukusu ako volite manje masno moj vam je savjet da sami sameljete izabrane komade mesa ili zamolite mesara.Uživajte!!

Sastojci:/4-6 osoba

Mesna pita:

500g mljevene puretine

500g mljevene junetine

1 veliki luk/naribani

1žlica senfa/dijon

1žlica kečapa

1/2žličice mljevene crvene paprike

1žličica origana

sol.papar

na vrh noža ljute paprike

po potrebi krušne mrvice

3 jaja

Garniranje:


2 crvene rog paprike

1 češanj češnjaka

1 luk

20-desetak maslina/boje po ukusu

2 žlice maslinovog ulja

3-4 žlice koncentrata rajčice

1 dl temeljca

sol,papar

timijan

250g šampinjona

100g naribano sira/mozarella



Priprema:

U zdjelu stavite meso, prvo izradite obje vrste mesa da se zajedno povežu a zatim dodate sve ostalo.Dobro , dobro promiješate.Uzmite komadić mesa pa ga prepržite na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost po želji nadodate što volite.Nauljite pekač pa stavite meso, poravnate, možete čak i premazati meso sa malo maslinovog ulja po vrhu.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/15 min.
Za to vrijeme , zagrijete tavu sa maslinovim uljem.Dodate na sitno nasjeckani luk i češnjak, prodinstate da sve uvene i omekša.Dodati narezane paprike i šampinjone pa nastaviti pržiti dok  sve 
ne omekša,Maknete sve sa strane.
Izvadite meso nakon 15 min, stavite po njemu povrće i naribani sir, možete sve posuti sa malo timijana.Vratite u pećnicu na još pola sata.
Izvadite pečenu pitu vani, pustite kratko da se ohladi.Narežete.Servirati uz kuhano povrće.



srijeda, 1. studenoga 2017.

Dilim Poğaça


Predivne turske pogačice/grickalice nadjevene sušenom kobasicom.U turskoj bi ovo servirali uz popodnevni čaj , mi smo ovo uz fino društvo jeli uz vino, masline, salatu.

Sastojci:/25 kom

oko 500g glatkog brašna

100ml vode/mlako

100ml mlijeka/mlako

1žličica soli

1žličica šećera

60ml ulja

1 jaje

1 žlica instant kvasca

Nadjev:

50-100g tanko narezane dimljene kobasice

100g naribanog sira

Premaz:

1 žumanjak 

sezam

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu, ulje , mlako mlijeko, šećer i kvasac.Promiješati rukom da se sve poveže i otopi, pokriti krpom na par minuta pa pustiti da se lagano zapjeni, pa dodate cijelo jaje, pomiješate.Postepeno dodate brašno, dodate svu količinu soli pa nastavite sve miješati da dobijete glatko tijesto.Odložite na toplom pokriveno prozirnom folijom nekih sat vremena ili dok ne uduplasvoj volumen.Razvaljate tijesto na tanko pa ga podijelite na tri dijela, trebalo bi biti dugi a uski.

Premažete sve maslinovom uljem , u sredinu staviti naribani sir, posložite suhu kobasicu.Posložite/odnosno preklopite/kao štrudlu u tri dijela.Režete na dva prsta debele fete/trebati će vam oštar nož/možete raditi i deblje ako želite veće pogačice.Premažete žumanjkom i pospete sezamom.
Peci u zagrijanoj pećnici na 180C/25 min ili dok ne dobiju finu boju.Servirati toplo ili hladno.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35 min ili dok ne dobiju finu boju.Servirati toplo ili hladno.


ponedjeljak, 30. listopada 2017.

Krem kocke od kestena/bez pečenja/


Jako fine, kremaste kocke bez pečenja, bas ono kad vam se gosti najave u zadnji tren.Žao mi je sto nisu ljepše slike za ovaj divan kolač ali naprosto nisam stigla bolje slikati sa gladnim gostima 💚💚💚😊😊

Sastojci:/kalup20x30

250g keksa/petit beurre/

250g kesten pirea

1žlica đema od marelice

1žlica ruma/10-15 kapi arome/

oko 1,5 mlijeka/da dobijete gustu smjesu/

Krema:


350ml mlijeka

1 puding vanilija burbon

1žličica gustina

80g maslaca

1 vanilija šećer

100g šećera

250ml vrhnja za šlag

1žličica gorkog kakaa za posuti

Priprema:

U zdjelu stavite kesten pire, natrgali keks, đem, rum i toliko mlijeka da dobijete glatku gustu smjesu.
Sve dobro izradite u smjesu , isprobate ako vam nije dovoljno slatko dodati malo šećera u prahu, ja nisam nama je bilo dovoljno.
Utisnete smjesu na dno kalupa, lijepo je zagladite, odložite u frižider.
Napravite kremu:
U lončić na vatru stavite obje vrste šećera i mlijeko/dio mlijeka odvojite da možete zamutiti puding i gustin prije nego ga stavite u mlijeko/Kad prokuha mlijeko i šećer dodati puding, miješati dok se sve ne poveže u glatku smjesu, maknuti sa vatre, dodati maslac, energično miješati da se maslac poveže u smjesu sa pudingom /ako vam se bude odvajala masnoća nastavite samo miješati sve će se to povezati/


Prelite kremu po podlozi od keksa i kestena, zagladite.Stavite na pola sata u frižider da se stisne.Izradite vrhnje u gusti šlag.
Stisnuti kolač narežite na kocke.Po vrhu istinite ružice šlaga.
Pospite po vrhu kakaom u prahu.Servirati uz fini liker ili topli napitak.



nedjelja, 29. listopada 2017.

Mekani grissini

Jako volim ovaj recept pa je i red da ga prebacim sa coolke na svoj blog/LINK/, odlučila sam da ću sve recepte koji su mi dragi polako prebaciti ovdje.

Sastojci:/24 kom

230ml vode

3žličice instant kvasca

2žlice omekšanog maslaca

1 jaje

450g glatkog brašna

60g šećera

1žličica soli

Premaz:

6 žlica otopljenog maslaca

1žličica soli

1/2žličice češnjaka u prahu


Priprema:

U posudu za miješanje stavite toplu vodu, šećer i kvasac.Promiješate rukom, dok se šećer ne otopi i sve spoji.
Pustite par minuta da odstoji.

Dodati jaje i otopljeni maslac. Promiješati.
Brašno promiješate sa solju pa dodati u smjesu sa kvascem.Miješate mikserom dok se sve promiješa.
Isteresite na lagano pobrašnjenu radnu plohu pa nastavite miješati nekih 5 min da se tijesto dobro izradi i dobijete glatko tijesto.


Odložite na toplo mjeso, pokriveno prozirnom folijom ili čistom krpom, pustite da se diže nekih 1,5h dok se ne udubla.
Razvaljate tijesto na veličinu 20x30.Narežite na 12 traka, prepolovite ih na pola da dobijete 24kom.

Prebacite trake na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Ostavite poklopljene da se diže nekih 25min/ja stavit u lagano zagrijanu pećnicu/ i da se napušu.
Stavite peči grizine u zagrijanu pećnicu na 175C/15 min


Gotove grizine umočite ili premažete otopljenim maslacem te prospite solju i češnjakom u prahu.

subota, 28. listopada 2017.

Açme punjene sirom

Jako mekana peciva, idealna za grickanje uz mezu ili čaj, možete ih puniti sirom, mesom, dinstanom mrkvom i sl. meni su jako fina i bez ikakvoga nadjeva.

Sastojci:/24 kom

900g brašna

1,5 žličica/puna/soli

400ml mlijeka/toplo/

120ml vode/tople/

3 žličice/pune/šećera

170ml ulja

30g otopljenog maslaca

2 žličice kvasca/instant/

2 jaja/1 žumanjak odvojiti/

Nadjev:

4-5žlica maslinovog ulja

100g feta sira

100g svježeg sira

sol/opcionalno/

Ostalo:

1 žumanjak

1žličica ulja

sezam

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu, otopljeni maslac, šećer,kvasac i mlako mlijeko, promiješate lagano rukom, pustite deset minuta da miruje, poklopljene.
Dodati ulje i jaja/jedan žumanjak odvojite za premazivanje/, promiješat.
Brašno pomiješati sa solju, sve zajedno miješajući dodati u smjesu sa kvascem, dok ne dobijete glatko tijesto.Prebaciti sve na radni stol, miješati dok se ne dobije glatko tijesto.Poklopiti prozirnom folijom i ostaviti stajati 40-45min.
Prebaciti nadošlo tijesto na radni stol, podijeliti ga u u 25 dijelova, svaki dio uobličiti u kuglicu/veličina i količina acmi ovisi o vama pa prilagodite je sebi/.Pripremite sir, pomiješate obje vrste sira, izradite ih vilicom, po potrebi posolite, isprobati prije.

Svaki dio razvaljati tanko, premazati maslinovim uljem/možete i maslacem ako nemate/staviti u jedan dio sir.Zarolati u malu štrudlu, omotati par puta štrudlu oko sebe, zarolati u okruglo, podvući jedan kraj u drugi/ tijesto je gumeno pa neće biti problema, vrlo je jednostavno za korištenje/.
Zagrijati pećnicu na 180C.Žumanjak pomiješati sa uljem.
Poslagati acme na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, premazati ih žumanjkom, posuti sezamom.
Peci u zagrijanoj pećnici nekih 25min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.


Pustiti da se lagano ohlade.Servirati po želji.

petak, 27. listopada 2017.

Riblji fileti na hrskavom krumpiru

Fini riblji fileti /kod mene bakalar/ pečeni na hrskavom krumpiru, uz dodatak maslina.Vrlo jednostavno jelo za petak a puno okusa i mirisa.Uživajte!!


Sastojci:/4 osobe

700g fileta ribe/izaberite po ukusu/

1 kg krumpira

sol,papar

25 g maslaca

4 žlice maslinovog ulja

2 žlice nasjeckani peršina

100g crnih maslina/mesnate najbolje kalamate/

Priprema:

Operite i ogulite krumpir.Narežete ga na tanke šnite koliko ide, možete koristiti i mandolinu za čips.Stavite ga u hladnu vodu na pola sata neka bude skroz pokriven.Izvadite nakon pola sata krumpir, ocijedite ga i osušite kuhinjskim papirom.Otopite maslac sa maslinovim uljem. Nasjeckate na sitno češnjak.
Pripremite keramički pekač/ne mora biti ni keramički možete uzeti onaj koji inače koristite/ stavite papir za pečenje ili nauljite stavite jednu trećinu krumpira, premažete trećinom pripremljen masnoće i češnjaka, posolite , poparite te prospite sa na sjeckanim maslinama, stavite drugi dio krumpira ponovite postupak, dok ne završite slojeve.Poklopite sve alu-folijom.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C/pecite pokopnjeno krumpir nekih 20min, otvorite pa nastavite peči još 10 min otklopljeno ili dok krumpir ne dobije finu boju.
Pripremite ribu, očistite ili dodatno provjerite dali je fileta bez kosti, pokapate dobro ribu maslinovim uljem, poparite je i posolite, možete dodati još malo češnjaka po vrhu.
Pecite ribu u zavisnosti od debljine fileta najviše 10 min, nemojte ribu prepeći.
Izvadite ribu na tanjur za serviranje, pokapati sa malinovim uljem/ja tu ne škrtamin/pa prospite narezanim peršinom.

četvrtak, 26. listopada 2017.

Bataci u poriluku


Prefino grčko jelo, pečena piletina pirjana u poriluku , luku i crvenom papru.Crveni papar ustvari ni nije papar to je sušeni plod jedne zimzelene biljke, koristi se najčešće u mješavina papra, a sam u umake od piletine, svinjetine i divljač, naći čete ga i u likerima te aromatičnim napicima u zadnje vrijeme koristi se dosta u slastičarstvu zajedno sa crvenim voćem. Daje finu aromu, slatko-gorko pikantni, vrlo rafiniran okus.Možete ga zamijeniti marinirani zelenim paprom.

Priprema:

Marinada:


10-12 pilećih bataka/bez karabatka/

sol,papar

1/2žličice mljevenog anisa/malo manje ako niste ljubitelj/

1žličica origana

1/4 žličice ljute mljevene paprike/može i slatke ako ne volite ljuto/

sol, papar

4 žlice maslinovog ulja

1 žlica soka od limuna

Ostalo:


2-3žlice maslinovog ulja

sol

1žličica cijelog crvenog papra

4 srednja poriluka

2 velika crvena luka

2,5 dl pilećeg temeljca

2 dl vode

Priprema:


Sve sastojke za marinadu stavite sve u zdjelu , pomiješate sve dobro da se poveže, isprobate trebalo bi biti slanije.Batačiće operite, osušite, marinirate ih u marinadi miješajući da cijeli batačić bude obavijen marinadom.Maknete sa strane da se na sobnoj temperaturi marinira pola sata/ako je vani ljeto i prevruće slobodno stavite u frižider na deset minuta a onda opet ostavite na sobnoj temperaturi da meso se malo ugrije, vidjeti će te razliku , meso je puno ukusnije ako se ne priprema prehladno iz frižidera/.
Zagrijete maslinovo ulje u dubljem loncu.Stavite batačiće/pola po pola/da se preprže, po potrebi kad dodate drugu turu batačića dodati još malo ulja.Prepržite ih sa obje strane da dobiju finu zlatnu boju.Izvadite ih na toplo mjesto, ponavljati postupak dok sve ne dovršite.
U istom loncu staviti cijelu količinu sitno najsjeckanog luka i poriluka, bit će toga dosta.Pirjati dok ne uvene i fino se prepži, miješate često da vam ne zagori /jer će te u tom slučaju morati sve ispočetka/ ovdje je to primaran okus, poriluk i luk moraju dati svoju slatkoću u umak/.Podlijete sve temeljcem i vodom/toliko vode da malo prekriju batačiće/Posolite, popaprite te dodati, crveni papar.

Kuhati sve poklopljeno 20min, odkopiti, nastaviti kuhati još 10-15 min. da se malo reducira.Servirati toplo, posuti na sjeckanim peršinom uz prilog po želji, ja sam servirala uz integralni bulgur.

Comments system

Disqus Shortname