srijeda, 22. studenoga 2017.

Pečena piletina sa grahom i ružmarinom

Vrlo aromatična piletina pečena u pećnici sa grahom i ružmarinom, bogatstvo okusa mediterana.Uživajte u ovom pravom zimskom mediteranskom jelu uz koji možete servirati rižu ili tjesteninu, ja je uvijek serviram uz preprženi kruh i zelenu salatu.

Sastojci:

1,250g dijelova piletine po ukusu/kod mene krila i bataci/

2 žlice maslinovog ulja

sol,papar

3 fileta slanog inćuna

500ml pasirane rajčice

2 grančice ružmarina

4 češanja češnjaka

125 ml vode

1 šaka zelenih maslina/prepolovljene/

400g kuhanog graha/canellini/

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
Piletinu  operite i osušite, maknete sve baš masne dijelove, pa je premažete maslinovim uljem te posolite i poparite.U dublji lonac/dublju tavu/zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite piletinu sa obje strane strane, pazite uvijek ide onaj dio sa kožom prema dolje.Kad piletina dobije lijepu zlatnu boju izvadite je na keramički pekač u koje će te sve kasnije peći.

Sitno nasjeckate češnjak, skinite listiće ružmarina sa jedne grančice sitno ih nasjeckajte.Iz lonca ako je potrebno, možete ocijediti višak masnoće ako mislite da nije puno ostavite, dodate inćune, češnjak i ružmarin miješate razbijajući inćune u pastu, to brzo ide.Dodati ocijeđeni grah, pasatu, masline i vodu.Pustite da sve prokuha, pa isprobate slanost i začinjenost, posolite i poaprite po ukusu, budite oprezni jer su inćuni i masline slani.
Prebacite piletinu u umak, kratko neka se zagrije a potom sve vratiti u pekač, staviti grančice ružmarina, pokriti poklopcem ili folijom.Peci u pokriveno u zagrijanoj pećnici 20min.maknuti pokrivač pa nastaviti sve peći još 20min.

Gotovu piletinu servirati sa prilogom po želji.

utorak, 21. studenoga 2017.

Mini moline

Mi nismo baš ljubitelji slatkih peciva, zato možete pretpostavti da su ova divna peciva bila za jedan dječji party, stajala su stidljivo u kutu dok nisu otkrivena a onda su vrlo brzo brzo nestala.Divna slatka peciva sa čokoladom ili grožđicama, nadjevena kremom od vanilije, mekana i mirisna, nema ljepše.Uživajte!!

Sastojci:

200g oštrog brašna

300g glatkog brašna

170ml mlijeka/toplog/

110ml vode/tople/

120g šećera

1 vanilija šećer

na vrh noža soli

1 instant kvasac

na vrh noža soli

1 žumanjka

Krema od vanilije:

1 vanilija šećer

20g šećera

1 žumanjak

150ml mlijeka

20g glatkog brašna

Ostalo:

50-60g kapljica čokolade ili grožđice


Priprema:

Posijete obje vrste brašna u jednu zdjelu. U drugu zdjelu stavite toplo mlijeko, dodate malo šećera i kvasac, izmiješate pokrijte prozirnom folijom ostavite stajati 10-15 min.Dodati mlaku vodu, sve ostale sastojke za tijesto, izmiješati da se poveže.Lagano po brašniti radnu plohu staviti tijesto miješati desetak minuta da istisnete sav zrak i da tijesto postane glatko i gusto.
Vratiti tijesto u zdjelu, pokriti prozirnom folijom/ako nemate prozirnu foliju prekrijete sve običnom kesicom iz dućana, vrlo je važno da tijesto ne dođe u dk se diže u dodir sa zrakom onda napravi kori i sporije se ili se gotovo prestane dizati/ostaviti stajati 45-1h vremena ili dok se tijesto ne udupla/u ovisnosti o toplini stana to može biti i puno prije/.


Za to vrijeme napraviti kremu od vanilije.U lončić na vatru staviti polovicu količine mlijeka da prokuha zajedno sa šećerom/obje vrste/ u zdjelici sa strane staviti ostatak mlijeka, žumanjak i brašno pa lagano izraditi da se poveže bez grudica pa preliti u lončić na vatri miješajući, nastaviti miješati dok se smjesa ne zgusne i skuha.Maknete sa vatre, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

Nadošlo tijesto razvaljati na veličinu 30x40 cm , na gornju polovicu razmazati kremu, posuti čokoladnim suzama, preklopiti.Narezati trakice oko 1 cm debljine, možete čak i tanje ili deblje ovisno koliko velike želite moline.

Svako rolicu prvo za rotirate oko sebe a potom u krug.Stavite ih na papir za pečenje.Prije pečenja ih možete premazati umučenim žumanjkom.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 175C/20-25 min ili dokle n dobiju finu zlatnu boju.Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.

Pustite da se ohlade prije serviranja.

ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Kugluf od sira i naranče

Najbolji kugluf ikad, već godinama otkada sam ga isprobala od nase Tee/Veteranke sa coolinarike ,ja ne odustajem od njega, divan sočan, aromatičan.Ja sam ga samo nadogradila suhim voćem i dala mu pravi božićni izgled drugo je sve po original receptu, vi možete naravno i bez suhog voća .


Sastojci:

250g svježeg sira

125g maslaca

5 jaja

200g šećera

50g oštrog brašna

250g glatkog brašna

1 vanilija šećera

1 pecivni prašak

1žlica ruma

korica i sok od naranče

50g kandirane naranče

50g kandiranog limuna

50g grožđica

Priprema:

Otopite maslac/pustite da se malo ohladi/. U zdjelu stavite sir, vanilija šećer i šećer pa sve izradite mikserom u glatku smjesu.Odvajati žumanjek od bjelanjak, postepeno dodavati jedan  po jedan žumanjak, miješati dobro iza svakog, otprilike jednu minutu neka se baš dobro izradi.

Dodati ruma, sok od naranče i koricu te rastopljeni maslac.Sve dobro izmiksati da se poveže.

Pomiješate obje vrste brašna sa pecivnim praškom, posijete ga na smjesu, dodati kandirano voće, dobro promiješate.
Izradite bjelanjak sa malo soli , lagano žlicom umiješate bjelanjak u tijesto.
Prebacite sve u namašćeni, pobrašnjeni kalup.Izravnate vrh.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /najnižoj vodilici /45 min /isprobate tankim ražnjićem dali je gotov.

Gotov kugluf izvadite vani i pustite da se ohladi u kalupu, okrenete, prospite šećerom u prahu, možete preliti sa bijelom čokoladom i posuti mrvicama čokolade.

nedjelja, 19. studenoga 2017.

Cevizli Lahanalı Pancar Salatası/turska salata od cikle i kupusa


Jako fina turska salata od kupusa, oraha, cikle idealna za zimu.Recept na mojim stranicama na coolinarici.

Sastojci:

2 srednje cikle

250g kupusa/svježi

7-8 kiselih feferona/slatki ili ljuti po ukusu

1žlica maslinovog ulja

Preljev:

1žličica kopra

2žlice nasjeckanih oraha

3žlice maslinovog ulja

200g čvrsti /gusti grčki jogurt

1 češanj češnjaka/sitno nasjeckan

sol,papar


Priprema:

Naribate ciklu na ribežu na trake/mali savjet da ne obojite ruke prije ih namažete uljem, ali najbolje je staviti rukavice.Naribate i svježi kupus na ribežu za kupus, naravno ako ste spretni i imate oštar nož sve to možete i ručno.U tavi zagrijete žlicu ulja pa na njoj prepržite ciklu i kupus , nekih desetak minuta da ispusti vodu i sve lagano omekša.
Na sjeckati na sitno orah/ne samljeti jer moraju hrskati pod zub u salati/to je fino radi teksture.U zdjelicu stavite jogurt i sve ostale sastojke za preljev pa izradite sve dobro u fini preljev, slanost doradite po ukusu.Umak prelijete po salati, promiješate , stavite sat vremena u frižider.
Servirati posuti peršinom u finoj zdjeli sa par polovica oraha.







Milföylü Biber Sarma /punjene paprike u lisnatom

Fina turska sarma, paprike, feta sir, lisnato tijesto, jeli može bolje .-))Jos jedan recept sa coolke.

Sastojci:

250g lisnatoga tijesta

200g feta sira

4 crvene rog paprike

1 žumanjak

1 žlica sezama

jogurt za serviranje

Priprema:
Operite papriku pa je razrežete na povrce utisnete dio feta sira.


Razvaljate lisnato narežete ga na trake, svaku traku motati oko paprike.
Zagrijete pećnicu na 180C.Paprike premažete žumnajkom te pospete sezamom.
Pecite u zagrijanoj pećnici dok paprike ne dobiju finu boju i počnu se micati po limu.
Servirati tople ili hladne sa jogurtom/najbolje gusti grčki.


subota, 18. studenoga 2017.

Knoblauchsuppe/njemačka krem juha od češnjaka

Jedna tipična njemačka juha od češnjaka, zdrava, zimska, pod uvjetom da volite češnjak.
Još  jedan recept sa coolke.

Sastojci:

3žlice maslaca+ mlaz ulja

10-tak češnjeva češnjaka

2,5dl suhog bijelog vina

400ml vode/temeljca

250ml vrhnja za kuhanje/može light

1žlica nasjeckanog češnjaka

sol,papar

Serviranje:prepržene kockice kruha, prepržene sjemenke bundeve

Priprema:

Zagrijete maslac sa mlazom ulja.Na sitno na sjeckate češnjak.Kratko prepržite češnjak na ulju da fino zamiriše, pazite jer lako zagori a  tom slučaju će te morati ispočetka.Dodati vino pustiti da vino prokuha i alkohol ispari pa dodati vodu ili temeljac, pustiti da prokuha, smanjiti vatru pa na lagano kuhati 15min./da češnjak omekša/.



Maknuti sa vatre dodati vrhnje i isto na sjeckani peršin/bez peteljki/pa sve dobro izraditi štapnim mikserom.Vratiti još kratko na laganu vatru da se vrhnje ugrije i sve poveže.Posoliti i popariti po ukusu.
Servirati po preporuci ili samo.

petak, 17. studenoga 2017.

Ev yapımı Tavuk Döner/pileći doner kebab/Mehdi kebab

Prefini turski kebaba od piletine, ovo je možda način da zavolite tursku kuhinju ako niste.Recept je sa mojih stranica na coolinarici, vrijeme je da se krene😎😂

Sastojci:/4 osobe

700g pilećeg fileta od kosti

Marinada:

1 srednja glavica luka

5žlica maslinovog ulja

1žlica koncentrata rajčice/konšerva

1žličica zataar/majčina dušica

1žličica mljevenog kumina

1/2žličice papra

1/2žličice soli

1/2žličice pimenta

Ostalo:/garnitura

2 crvena luka+sol+crvena ljuta paprika

10-tak kiselih feferona/slatki ili  ljuti to ostavljam vama

300g naribanog svježeg kupusa/sol/papar/ulje/ocat

3 rajčice/malo soli

Umak od jogurta:

250g grčkog jogurta

1 naribani češnjak

sol,papar

1žlica maslinovog ulja

Priprema:

Pripremite piletinu, operite je i osušite, narežete na duge trake.
Napravite marinadu:

U zdjelu stavite naribani luk, maslinovo ulje, začine, sol, koncentrat rajčice, papar.Sve dobro promješate da se poveže.
Prebacite trakice piletine u zdjelu sa začinima sve umasirate da se dobro uhvate začini za meso.

Posložite meso jedan na drugu pa zarolate sve u prozirnu foliju, na ovaj način meso će upiti jako puno okusa.Zarolano meso stavite na 2h u frizer/duboko zamrzavanje/
Prije pečenja meso oštrim nožem narežite poprečno.
Kebabe pecite na suhoj tavi , to je donekle važno da se zapeku začini na mesu, vi ako nemate dobru tavu stavite na nju malo maslinovog ulja.Nakon pečenja meso obavezno začinite maslinovim uljem.
Servirati donere sa tanko narezanim lukom kojeg ste začinili mljevenom crvenom paprikom, solju i paprom.Naribanim začinjenim kupusom te feferonima.Narezanom rajčicom.Za jogurt umak pomiješate sve sastojke.
Servirati uz kruh i umak od jogurta.


četvrtak, 16. studenoga 2017.

Nisastali Borek

Evo samo da se zna ja odavno nisam stavila recept za  burek :-)), volim ih  na sve načine i sa svim sastojcima, vege ili meso sasvim svejedno samo da je burek.Ovo je verzija sa domaćim korama, ono što se meni sviđa je da nije puno mastan, da je hrskav i razlistan , inače rađeni od jufki koji se rade sa kvascem.Uživajte!!!

Sastojci:/veliki okrugli lim za pite ili najveći iz pećnice

Tijesto:


100ml ulja

100ml vode

100ml mlijeka

2 jaja/bjelanjak

1žličica soli

1žličica šećera

1žlica octa

1žlica kvasca

550-600g brašna

3-4 žlice gustina/koliko treba

Nadjev:


400g mljevenog mesa

1/4žličice ljute paprike

1/2žličice slatke paprike

sol,papar

1 naribani ili sitno nasjeckani luk

2 naribana češnjaka

1/2žličice kumina

Premaz:

dva žumanjak 

sezam

3 žlice maslinovog ulja


Priprema:

U zdjelu stavite šećer, mlako mlijeko, mlaku vodu, promiješate da se sve poveže, ostavite stajati minutu-dvije, dodate ulje i bjelanjak te ocat, promiješate opet da se poveže.Dodate polovicu brašna i sol, nakon toga postepeno dodate ostatak brašna miješajući dok se tijesto ne poveže.
Stavite tijesto na radni stol, nastavite miješati na radnom stolu dok tijesto ne postane vrlo glatko gotovo kao plastelin/ako imate dobar mikser možete miješati spiralnim nastavcima/.
Tijesto odložite na pet minuta taman toliko koliko treba da pripremite meso/pokrijete ga čistom krpom/Za meso samo promiješate sve sastojke da se povežu.Možete odvojiti komadić mesa prepržiti ga na suhoj tavi, da isprobate slanost i začinjenost, ako ste zadovoljni odložite ga sa strane.
Tijesto podijelite na dva dijela.Razvaljate svaki dio tijesta što tanje.Premažete ga gustinom da bude skroz pokriven.Zarolate ga u usku roladu a potom u puža.Ponovite to još jednom.

Svaki puž tanko razvaljate na veličinu lima ili koliko ide, pazite da vam se ne razdvaja.Prvu koru stavite na lim/možete prije toga staviti papir za pečenje/ na nju utisnete svu količinu mesa da bude pravilno raspoređeno, stavite na vrh drugu koru, lagano pritisnete da se spoji.
Zagrijete pećnicu na 50C/Tijesto narežete na kocke pa stavite u pećnicu da se diže 30min.
Nakon pola sata, izvadite burek iz pećnice, pećnicu pojačajte na 180C.
Premažete burek žumanjcima , prospete sezamom, prelijete sa malo maslinovog ulja.Vratite u pećnicu na 20-30min ili dok ne dobije finu boju.
Gotov burek ostavite kratko stajati, servirati mlako.

utorak, 14. studenoga 2017.

Bavarska salata od kiselog kupusa

Divna salata pod uvjetom naravno da volite kiseli kupus.Salata mora stajati u frižideru.Ova salata često se koristi u sendvičima, hot-dogu i sličnim stvarima, doista je jako ukusna i izvrsno paše uz kuhane stvari/kobase, kuhano meso, čak i leberkase/.

Sastojci:/4osobe

250g kiselog kupusa

1 veća mrkva

1 manji luk

2 stapke celera

1 crvena rog paprika/može i iz zimice/manja

Preljev:

3 žlice šećera

na vrh noža ljute paprike

1žličica sjemenki senfa/dijon senf

50ml jabučnog octa

90ml ulja

sol,papar/po želji i ukusu

Priprema:

Narežite papriku na male kocke.Kupus stavite u zdjelu , dodate narezanu papriku, naribanu oguljenu mrkvu, nasjeckani celer, lagano zgnječena zrna senfa/dijon.Izmiješate sve stavite sa strane.


U lončiću na vatri stavite ulje, ocat i šećer, pustite da par minuta kuha da se šećer otopi, Prelijete sve preko kupusa, ostavite stajati , preko noći.Najoptimalnije bi bilo napraviti salatu dva dana prije i ostaviti u frižideru tada e okusi skroz spoje.

ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Popečci od špecle/spätzle/

Špecle naprosto obožavam bilo da su domaće ili kupovne .Ovo je još jedan način kako ručak napraviti zanimljivim.Recept je sa stranica Chefkoch.

Sastojci:


500g špecli

2 manja luka

100g brašna/glatko/

sol,papar

5 jaja

100g narezanog špeka/pancete

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža  naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Skuhate špecle u slanoj vodi dok ne isplivaju, ocijedite ih dobro.Prođite par puta rukama ili vilicom kroz špecle da se odlijepe.Pustite da se ohlade.
Narežite luk na sitno.Zagrijete malo ulja u tavi pa na njemu propirjate luk i špek, dok luk ne omekša.Pustite sa strane da se ohladi.

Narežite na sitno peršin.Pomiješate sve sastojke sa špeclama , po potrebi dodati malo više brašna,smjesa vam mora biti gusta ali ne pregusta da možete formirati male palačinke.
Zagrite par žlica ulja u teflon tavi , vadite žlicom popečke.Pecite sa jedne strane dok ne dobiju finu boju, okrenete pa nastavite peći i sa duge strane.Popečke izvadite na papir za pečenje da se dodatno ocijedi.

Servirati uz goveđi gulaš sa graškom .

subota, 11. studenoga 2017.

Mesne hrskave bombice

Jelo koje je servirano kao prvi slijed, fine začinjene polpetice/okruglice zamotane u lisnato tijesto na umaku od  rajčica.Ovako pripremljeno jelo možete servirati kao toplo predjelo ili glavno jelo, no možete ako želite i kao  party hranu/jer su jako fine i hlade/ove okruglice raditi manje/od zalogaja/ a umak od rajčice servirati kao dip, u tom slučaju u svaku okruglicu zabodite čačkalicu.

Sastojci:/4 osobe


500g mljevenog mesa

200g lisnatoga tijesta

1 manji luk

2 češanja češnjaka

1 jaje

2 šnite kruha/par žlica mlijeka

sol,papar

1 žličica origana

1žličica senf

1žličica kečapa

Umak od rajčice:

400ml pelate

1žličica timijana

sol

1žličica šećera

1 žličica pecivnog praška

1 žlica maslinovog ulja

1 protisnuli češanj češnjaka

Premaz:

1 žumanjak

Ostalo:

100g naribanog sira

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
U zdjelu stavite sredinu kruha/pupu/ prelite je mlijekom, pustite par minuta da kruh omekša.Za to vrijeme stavite mljeveno meso u zdjelu dodate začine, ocijeđeni omekšali kruh, jaje, posolite i poparite po ukusu/doista ove okruglice možete napraviti po svom ukusu, meni su jako fine sa malo ljute paprike/.
Napravite okruglice veličine po želji.Posložite ih na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje. Pecite /naravno ovisno o veličini okruglica/ nekih 20min.Izvadite ih pustite da se ohlade jer kao što znate na lisnato ne smije ništa vruće.
Razvaljate lisnato tijesto ili ako kupite već razvaljano malo ga rastanjite.Izrežete na veličine ovisno o veličini okruglica.Naribate sir pa na  sredinu svake kocke od lisnatoga tijesta stavite malo sira/možete po želji dodati i malo origana/Na sir stavite okruglice, zamotate.Okruglicu vratite na papir za pečenje/ne morate uzimati novi onaj na koji su se pekle okruglice biti će dostatan a eventualna ocijeđena masnoća dati će ekstra okus okruglicama i tijestu.Pazite da spoj bude sa donje strane.
Premažete okruglice žumanjkom , pecite još 20-tak minuta u pećnici ili dok ne dobiju finu zlatnu boju i počnu se micati po limu.
Za to vrijeme napravite umak od rajčice tako da sve sastojke izradite štapnim mikserom, stavite u lončić , pustite da prokuha, na laganoj vatri kuhate dok se umak malo ne reducira ali i dalje ostane kremast.
Tople ili hladne okruglice servirati sa umakom od rajčice.

srijeda, 8. studenoga 2017.

Zobene noklice

Divni mali oblačići, fini i lagani, naprosto lebde u juhi.

Sastojci:

5žlica zobenih pahuljica

1 jaje

1 žlica otopljenog maslaca

sol,papar

1žlica nasjeckanog lišća peršina

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za noklice, dobro promiješate.Ostavite stajati 2 h na sobnoj temperaturi da zob popije sve sastojke i omekša.Zob možete izraditi štapnim mikserom da dobijete glatku teksturu i izgled pravih noklica, ja volim rustikalne pa sam ih samo malo izradila vilicom.
Juhu koju ste kuhali procijedite , zagrijete do vrenja, stavite noklice/vadite ih klasično, žlicom u veličini po želji/Maknete juhu sa vatre, poklopite ostavite stajati 15 min.
Servirati vruće,

Comments system

Disqus Shortname