petak, 16. ožujka 2018.

Lungić sa bademima

Mekani svinjski lungić/tko ne voli može raditi sa telećim a za malo jeftiniju inačicu pureći medaljoni/ sa pastom od badema i u laganom umaku.Jelo koje možete uz rižu ii prilog po želji servirati kao glavno jelo, uz lagano salatu od matovilca kao toplo predjelo , no tada pazite na količine.


Sastojci:/4 osobe


700g medaljona/meso po ukusu/

sol,papar

oko 70-80 g tanko narezane pancete

Kora od badema:


70g blanširanih badema/bez kože/možete koristiti i listiće

2žlice maslaca/sobna temperatura/

1 žličica sitno nasjeckanog lišća ružmarina

sol,papar

2 žličice nasjeckanog peršina

1/2 žličice krušnih mrvica


Umak:

2 žlice maslinovog ulja

450ml pilećeg temeljca

2žličice gustina

2žličice currya

na vrh noža ljute mljevene paprike/manje više po ukusu/

sol, papar

100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Pripremite fileta, narežite ih na malo manje od dva prsta debljine, operite ih i osušite kuhinjskim papirom.Posolite i po paprite,lagano potucite šakom da se samo malo formiraju,/ ne pretjerujte i ne koristite batić za meso/ odložite da se malo zagriju na sobnoj temperaturi.

Napravite nadjev/koru/ od badema:
na suhoj tavi popržite oguljene bademe/ja uvijek imam listića badema pa sam koristila njih/ neka malo potamne, pazite da vam ne izgore jer će te morati iz početka.Prepržene bademe stavite u mužar, lagano ih izradite da se usitne, dodati maslac sobne temperature, malo mrvica, nasjeckani ružmarin i peršin, posolite i poparite po ukusu.
Zagrite maslinovo ulje i na njemu prepržite sa jedne i druge strane lungić da uhvati finu boju, maknete sa strane, ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Na svaki komad lungića stavite nadjev od badema.omotate pancetom i vežite kuhinjskim kocem.Stavite na lim za pečenje , pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/ lungić /svinjski/20 min, teleći/25 min/ pureći /35min/sve naravno ovisi i o debljini odreska.
Za to vrijeme napravite umak: u tavi u kojoj ste prepekli meso otopite žličicu maslaca sa 1žlicom maslinovog ulja.U zdjelici sa strane pomiješate gustin sa par žlica vode. U tavu dodate temeljac, curry, malo ljute paprike i gustin , pustite da sve kuha dok se ne zgusne, po potrebi doradite tekućinom, te posolite i poparite po ukusu.Kad je umak skoro gotovo dodati vrhnje za kuhanje.I na kraju umak od mesa i onaj koji se ocijedio od prvog pečenja i od drugom pečenja u pećnici.Estetike radi možete ovaj drugi umak lagano pokapati po serviranom lungiću to ostavljam vama.


Servirati lungić uz umak.Možete posuti sitno nasjeckanim peršinom i bademima.






petak, 9. ožujka 2018.

Kuhana jaja u mliječnoj kremi

Tvrdo kuhana jaja u bešamel kremi sa laganim posipom od cimeta, divno su iznenađenje za nepce.Fini recept koji će vam dobro doči nakon Uskrsa za potrošiti višak jaja.

Sastojci:

4 jaja

Krema:

2 žlice maslinovo ulja

1žlica maslaca

2žlice brašna

700ml mlijeka 2,8%

sol, bijeli papar/par mlinaca/

prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

1žlica sitno nasjeckanog peršina

1/4 žličice mljevenog cimeta

na vrh noža ljute tucane paprike

Priprema:

Skuhati jaja u tvrdo.Ohladiti  pa oguliti, prerezat na pola.
Napraviti umak tako da zagrijete maslac i maslinovo ulje,maknuti kratko sa vatre pa dodati brašno, kratko prodinstati brašno da se skroz obavije masnoćom, dodati malo mlijeka pa promiješati, potom dodati ostatak mlijeka pa miješati metlicom da se stvori homogena smjesa bez grudica, dodati ostatak začina, isprobati okus, pustiti da na laganoj vatri sve kuha nekih 5 min, miješati povremeno.Isprobati. Doraditi po svom ukusu.Kad je gotovo maknuti sa vatre pa dodat sitno nasjeckani peršin.

Servirati. na dno tanjura staviti malo umaka posložiti jaja, preliti sa ostatkom umaka, posuti sa malo cimeta i peršina.


četvrtak, 8. ožujka 2018.

Fine kocke od malina

Dogodilo se tako da u frizeru imam jako puno malina, i sad što sve napraviti sa njima a da nije zamorno/mislim da svi već znaju da ja baš ne volim raditi kolače a bogme ni jesti /.Što se ti će voća u ovoj prići možete staviti i šumsko voće ili višnje i sl.Sad već na coolinarici očekujem ove nadobudne prepisivačice da stave recept samo sa nekim drugim voćem, hehehe :-))Ovo je za sve drage cure uz sve najljepše želje za Dan žena!!!Uživajte uz ovu divnu slasticu!!


Sastojci:/20x30cm lim

Biskvit:

oko170g brašna

160g šećera

1/4 žličice soli

1žumanjak

1žličica pecivnog praška

75g maslaca


Nadjev:

400g malina

400g kiselog vrhnja 10%

1,5 žlica brašna

3 jaja

100g šećera

1 vanilija šećer

Priprema:

Napravite tijesto:
Stavite u zdjelu prosijano brašno, šećer, sol i pecivni prašak, promiješate da se sve poveže.Otopite maslac pa ga dodate u suhe sastojke zajedno sa žumanjkom.Sastavite tijesto /trebalo bi se jako lagano povezati/po potrebi dodati još malo brašna.Stavite u kesu za zamrzavanje ili omotatate prozirnom folijom ostavite tijesto pola sata da se odmori u frižideru.


Lim veličine 20x30/kockasti naravno može i okrugli/namastite i prospite brašnom.Na lim utisnete tijesto da bude ravnomjerno, stijenke lagano podignite.Stavite u zagrijanu pećnicu na 180C/ NA 7-8 min.
Za to vrijeme napravite nadjev. pomiješate kiselo vrhnje, brašno, jaja, šećer, vanilija šećer./možete to napraviti žlicom/
Izvadite iz pećnice lagano pečeno tijesto, posložite u jednom sloju maline/ako su smrznute ne trebate ih odmrzavati/.Prelite preko malina smjesu od kiselog vrhnja.
Vratite u pećnicu na još 20min, provjerite često jeli se stislo,  jer to ovisi o količini vode u vrhnju.


Pustite da se skroz ohladi




ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Fino posloženo pečenje






Najdraža su mi ovakva pečenja kad se sve fino posloži, stavi pod peku ili foliju u pećnici i zaboraviš na sat-dva, kuhinja nakon toga čista nema suđa ni dodatnih ludosti a svi zadovoljni .Jako fino zimsko pečenje, red krumpira, red marinirani šnicli, potom luk i malo pancete, nema bolje. Uživajte !

Sastojci:/6 -8 osoba


1,5 kg šnicli/svinjetina, teletina, najbolje kare

4 luka/srednja

1,2 kg krumpira

70-100g tanko narezane pancete

sol,papar

Marinada:

3-4 žlice maslinovog ulja

1žličica mljevene slatke paprike

na vrh noža ljute paprike/manje više po ukusu/

1/2 žličice korijandera mljevenog

sol,papar

po 1/2žličice timijana i origana

2 češanja češnjaka/naribani/

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za marinadu, dobro promiješate, u marinadu dodate pripremljen meso/oprano, osušeno i obrađeni od viška masnoće/Meso uvaljajte u marinadu pa pustite da se na sobnoj temperaturi marinira najmanje posla sata/ljeti naravno stavite u frižider meso da se marinira samo kratko prije pripreme ostavite na sobnoj temperaturi da se ugrije/.
Očistite krumpir narežite ga na šnite isto napravite i sa lukom.Posolite krumpir umjereno.Keramički pekač nauljite sa svih strana maslinovim uljem.Slažite prvo narezani krumpir, potom meso, dvije šnite / komada /luka a potom tanku fetu pancete, ponovo stavite krumpir i opet istim redom, ponavljati postupak dok sve sastojke ne potrošite/mjera je za pekač oko 30x20 cm/.
Pokrite alu-folijom, možete prije toga staviti papir za pečenja potom foliju.Stavite u zagrijanu pećnici na 180C/nekih 1h i 45 min da se peče.

Nakon toga maknete folije, provjerite jeli sve pečeno upadajući lagano vilicom, ako je mekani ostavite još 10-15min da sve uhvati finu boju.

Prospete sve sitno narezanim peršinom.Servirati od svega po malo uz umak od pečenja.















subota, 3. ožujka 2018.

Mini pite od banane i čokolade

Fine male pite nadjevene bananom i čokoladom fina su slastica kod želite nešto slatko i niskokalorično.


Sastojci:

8 banana

1 vanilija šećer/opcionalno

70g mliječne čokolade

5 listova za pite

1 jaje

1 žlica listića badema

Priprema:


Otopite čokoladu.U zdjeli zgnječite banane, po želji možete dodati vanilija šećer.Pomiješati banane sa otopljenom čokoladom.
Podijelite tijesto za pite po dužoj strani na pola, na dno stavite malo nadjeva, podvrnete lagano krajeve i zarolate u rolicu.Ponavljati postupak dok ne potrošimo sve sastojke.Rolice staviti na lim, premazati razmučenim žumanjkom te posuti listićima badema.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180C/nekih 10-tak minuta.
Servirati samo ili uz par kugli sladoleda od vanilije.

petak, 2. ožujka 2018.

Peciva u košuljici od sira

Kad je vani hladno najljepše ugrije miris  tek pečenih peciva a onda i njihov okus. još kad su obučena u hrskavu košuljicu od sira ne treba vam ništa nego mirni kutak.

Sastojci:

250ml vode

200ml mlijeka

170ml ulja

1 jaje+1 bjelanjak

oko 650g glatkog brašna

1 kesica +1žličica kvasca

2ravne žlice šećera u prahu

1žličica soli

70 g tanko narezanog sira

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu i mlijeko, dodate ulje, šećer u prahu , jaje i bjelanjka, promiješate.U drugu zdjelu stavite brašno, sol i kvasac , dodate mokre sastojke, zamijesite glatko tijesto/po potrebi dodate još brašna/tijesto treba biti glatko i ne smije se lijepiti.Dodatno izradite tijesto na radnoj plohi miješajući rukama.Vratite ga u lagano nauljenu posudu, pokrite prozirnom folijom, ostavite stajati nekih 45 min na toplom mjestu da udvostruči volumen.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol , podijelite na 12 dijelova/naravno možete na više ili manje to je do vas/, od svakog djela napravite kuglicu.Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, kuglice prekrite čistom krpom, ostavite stajati 20min na toplom mjestu.
Premažete kuglice žumanjkom, na svaku stavite komad sira.Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20 min, peciva su gotova kad se počnu micati po limu.Pustite da se ohladeno uspijete/servirati uz neko fino varivo, mezu i sl.

srijeda, 28. veljače 2018.

Skyr kolač

Skyr je visoko proteinski jogurt  kojeg imate kupiti u lidla ako ga ne možete nabaviti koristite svježi sir u tom slučaju neće vam biti potreban želatina.Kolač je jako sočan i fin.

Sastojci:

Tijesto:

6 jaja

150g šećera

150g glatkog brašna

prstohvat soli

korica limuna

Nadjev:

400g skyr jogurta/svježi sir +1 instant želatina

1 vanilija šećer

200ml vrhnja za šlag

90g šećera u prahu

Preljev:

300ml mlijeka

1žlica šećera u prahu

par kapi vanilije

Ostalo:

3-4 žlice džema od malina

šećer u prahu za posuti

Priprema:

U zdjelu stavite cijela jaja pa ih izradite sa šećerom da postanu pjenasta.Postepeno dodate lagano miješajući žlicom, brašno i sol.Prebacite tijesto u nauljeni lim 20x30 cm, pecite nekih dvadesetak minuta na 180C.Izvadite vani gotovi biskvit ostavite stajati da se dobro ohladi.Prerežete ga po pola.

Razradite jogurt sa šećrem u prahu/naravno isto napravite ako koristite sir/Dodate tučeno slatko vrhnje i ako koristite jogurt želatinu.

Biskvit natopite mlijekom u koje ste dodali šećer .Premažete polovinom smjese od jogurta, potom premažete đžemom, a onda stavite ostatak smjese od jogurta.Na vrh stavite drugu polovicu tijesta, opet navlažite sa mlijekom.
Pustite da se sve stisne prije rezanja prospite šećerom u prahu.





utorak, 27. veljače 2018.

Seljačko pečenje sa kimom

Tako jednostavno a tako fino , jelo koje će zadovoljiti i najfinija nepca a kuharici dati dovoljno vremena da se posveti sebi.Uživajte!!

Sastojci:

1,500 kg svinjske lopatice bez kosti/može i teleće

3 žlice masti

4 srednja luka

10 češnjeva češnjaka

1žlica kima/cijelo zrno/

sol,papar

Brašno:

4žlice glatkog brašna

na vrh noža ljute mljevene paprike

1/2ličice curry-a

sol,papar

1žličica slatke mljevene paprike/može i dimljena/

500ml vode

Priprema:

Namastite keramički pekač sa jedno žlicom masti.Narežite luk i češnjak promiješate zajedno, lagano ga posolite, cijelu količinu luka stavite na dno pekača.Prospite kimom.

Narežite meso na komade /neka budu oko 1 cm debljine/lagano ih posolite i poparite.U zdjelu sa strane pomiješate sastojke za brašno.

Umočite šnicle u brašno, otresite višak.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zagrijete ostatak masti u tavi prepržite šnicle sa jedne i druge strane, ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke , u tavi stavite žličicu mješavine brašna, lagano prodistati pa staviti 500ml tekućine, promiješati.Prebaciti preko šnicili tekućinu.

Pokrite šnicle alu-folijom/možete prije toga staviti papir za pečenje a potom alu-foliju/.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C/45 min, nakon toga vremena maknete foliju, nastavite peći još pola sata, koji puta okrenete šnicle i povjeravate tekućinu.


Servirati uz pečeni krumpir ili prilog po želji.

nedjelja, 25. veljače 2018.

Simit Poğaça


Mislila sam jutros staviti novi recept, no kad sam vidjela ovaj kompletno prepisani na coolki, onda je red da ga prebacim  ovdje, no da je to jedini na prvoj strani gotovo svaki reciklirani sa coolke, ne razumijem, isključim se sa iste jer to doista više nema smisla/link/.Fine turske pogačice uz čaj ili kavu ,za doručak uz meze ili kao fina grickalica uz pivo .

Sastojci:


oko 450g Pšenično glatko brašno

 1žlica šećera

1žličica soli

1/2 kesice Kvasca instant

100ml vode

 100ml mlijeka

40ml ulja

100g maslaca

Nadjev.

100g feta sira

 soli po potrebi

Premaz:

3 žlice molasse/med/javor sirup

100ml vode

sjemenke sezama


Priprema:

Napravite tijesto.u lončić stavite ulje i maslac pa pustite da se na srednjoj temperaturi sve otopi.Dodate mlijeko i vodu, promiješate .Sve stavite u posudu za miješanje, pazite da sve bude mlako. U dugoj zdjeli pomiješate brašno, sol, šećer i kvasac.Spojite zajedno mokre i suhe sastojke miješate da se sve poveže, izradite na radnom stolu da tijesto bude glatko.Ostavite tijesto nekih pola sata na toplom mjestu ili sat vremena na sobnoj temperaturi/iako moram priznat sad već u skoro ljetnim mjesecima sobna temperatura i je toplo mjesto/zimi stavite u pećnicu na 50C/procijenite po tijestu kad udvostruči svoj volumen.
2. Nadošlo tijesto podijelite u kuglice veličine oraha /možda malo veće.Izradite vilicom feta sir ako nije dovoljno slan posolite ga Raširite svaku kuglicu u krug neka ne bude tanko.Stavite u svaku malo nadjeva/žličicu .Spojite krajeve.Okrenete simit .Složite ga na protvan na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljate postupak dok ne potrošite sastojke.

 3. Posložite simeta na protvan na koji ste stavili papir za pečenje .U zdjelici pomiješate melasu i vodu da se sve otopi i poveže. Premažete simite kistom ,prospite ih bogato sezamom .Izrežete simite ukoso na par mjesta .Pecite u zagrijanoj pećici na 200C/nekih 20Min ili dok ne vidite da su dobili finu boju i počeli se micati po protvanu.
4. Servirate hladne. 


petak, 23. veljače 2018.

Slatki kifleki

Neodoljivi topli mekani kiflići od dizanog tijesta sa vanilija šećerom.

Sastojci/12 kom

200ml mlijeka/hladno

200ml vode/mlaka

100g maslaca

3 žlice šećera

1 vanilija šećer

1 žličica soli

1 instant kvasac

12-15 žlica glatkog brašna

Premaz:


1žumanjak

2-3žlica šećera

1 vanilija šećera

30g maslaca+mlaz ulja

Priprema:

Otopite maslac , na njega dodati mlijeko

U zdjelu za miješanje staviti mlijeko sa maslacem, vodu, šećer, promiješati/temperatura bi trebala biti optimalna da možete normalno staviti prste/, dodati kvasac, promiješati , postepeno dodavati brašno i sol, miješati/možete i mikserom nastavci za tijesto/ dok se tijesto ne poveže, izručiti na radnu plohu lagano pobrašnjenu, izraditi rukama dok tijesto ne postane glatko.
Tijesto vratiti u lagano pobrašnjenu zdjelu za miješanje, pokriti prozirnom folijom, ostaviti stajat na toplom mjestu nekih 45min ili dok ne udvostruči volumen/ako želite možete staviti u pećnicu na 50C/.
Nadošlo tijesto izručite na radnu plohu.Razdvojite na 12 dijelova/naravno možete raditi i manje kifle pa će u tom slučaju razdijelite na više dijelova/.Rzvucite svaki dio u kobasu, podijeli na dva dijela zamotate jedan oko drugom, savite u kiflu.Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Pokrijete kifle čistom krpom vratiti te u pećnicu na pola sata.
Zamiješate žumanjak sa malo ulja.Izvadite kifle.Upalite pećnicu na 180C.
Kifle premažete žumanjkom.Stavite peći na nekih 20min.
U zdjelicu pomiješate šećer i vanilija šećer.Otopite maslac.Tople kifle premažete maslacem i prospite mješavinom šećera.Ostavite stajati dok se ne ohlade/ako izdržite/.

srijeda, 21. veljače 2018.

Meza salata od graha i peršina

Jedna vrlo obična namirnica u predivnoj salatici koja će zasjati na vašem stolu.

Sastojci:

400g kuhanog graha/može konzerva

2 mlada luka

4 kisela krastavca

3žlice nasjeckanog peršina

1žličica kopra

sol,papar

na vrh noža ljute paprike

4 žlice maslinovog ulja/više po potrebi/

sok od pola limuna

1/2žličice sumaca

Priprema:

Ako će te kuhati grah noć prije namočite oko 200g suhog graha u hladnu vodu sa prstohvatom sode bikarbone.Ujutro proliti vodu i staviti kuhati grah sa jednim listom lovora.
Pustiti da grah kuha dok ne omekša paziti da se ne prekuha i raspukne.

Nasjeckati svo ostalo povrće na kocke.Na sitno nasjeckani kopar i peršin.
Na dnu posude za miješanje, staviti iscijeđeni sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar, malo ljute paprike, izmiješati vilicom da se stvori emulzija.Dodati ohlađeni ili mlaki grah, sve ostale sastojke, dobro promiješati da se poveže.Ostaviti u frižideru pola sata, izvaditi, promiješati, isprobati okus, doraditi salati.Ostaviti da odstoji sat vremena na sobnoj temperetauri zimi ili ljeti u frižideru.



Salata od mrkve i krumpira

Divna gnijezda od krumpira i mrkve jako dekorativna i fina  salata.Za dragu Katu/Katin špajz blog/

Sastojci:


4 krumpira 

1žličica maslaca 

1žlica mlijeka

 sol,papar 

4 srednje mrkve 

3 žlice grčkog jogurta 

1 žlica majoneze 

1 češanja češnjaka

 2 žlice nasjeckanih oraha

 sol,papar

 3 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Operite i ogulite krumpir. Narežite ga na kockice pa ga stavite u hladnu posoljenu vodu kuhati nekih 20 min.,dok se ne skuha. Skuhani krumpir ocijedite ispasirate kao za pire ,dodate maslaca i malo mlijeka te lagano po paprite .Promiješate sve da dobijete glatku kuglu tijesta.



2. Od krumpira odvajate kuglice veličine malo veće od oraha .Formirate zdjelice kao sto je na slici ,formirane zdjelice stavite u frižider da se ohlade i malo stvrdnu.


3. Za to vrijeme napravite nadjev od mrkve: Očistite i naribate mrkvu. U tavi zagrite ulje pa na njemu izdinstate par minuta mrkvu da malo omeksa,posolite je i po paprite.Izdinstanu mrkvu premjestite u zdjelu i pustite da se malo ohladi. U ohlađenu mrkvu stavite na sjeckane orahe,sitno sjeckani češnjak ,jogurt i majonezu ,sve dobro promiješate ,po potrebi poparite i posolite. 4. Smjesu od mrkve savite u zdjelice od krumpira .Ostavite da se sve ohladi u frižideru .
Ovo jelo možete poslužiti kao hladnu salatu ili na sobnoj temperaturi kao prilog uz neki fini umak. Posluživanje Ukrasite korpice po želji, prospite ih nasjeckanim peršinom

utorak, 20. veljače 2018.

Frenk tavasi

Tradicionalno jelo iz Urfa regije.To je ustvari rajčica punjena mljevenom janjetinom (ili mesom po vašem izboru) i kuhana u tavi s maslinovim uljem i vodom.Izuzetno jelo koje meni jako dobro ide uz salatu od mrkve i krumpira, vi naravno spremite ono sto volite.

Sastojci:

Meso:
 250g mljevenog mesa po tradiciji janjetine (junetine i sl) 

1 češanj češnjaka 

1mali luk 

1žličica koncentrata rajčice(konšerve) 

1 mala crvena paprika ljute paprike po želji

 sol,papar


 Ostalo/umak: 

1/2dl vode 

1/2dl maslinovog ulja 

1/2žličice šećera 

nasjeckani bosiljak

Priprema:

1. Napomena: Po tradiciji ovo jelo se jede od mljevene janjetina i to daje ovom jelu stvarno ekstra aromu.Naravno da možete napraviti od mljevene janjetine , govedine, piletine i svega sto volite .Jedini je uvjet da meso ne bude premasno jer u tom slučaju bi nestalo tokom kuhanja.

 Pripremite meso: Jako sitno nasjeckate luk, češnjak i crvenu papriku.Ako pak želite rustikalniji način možete i krupnije. Dodate sve mesu.Dodate koncentrat rajčice,Promiješate sve sa solju i paprom.Komadić smjese mesa možete popeci malo na suhoj tavi da vidite da li je začinjena po vašem ukusu .Ako ste zadovoljni ostatak smjese stavite u frižider desetak minuta da se se prožme.

2. Narezite rajčice uzdužno kao na slici,pa u procjepe ugurajte meso .Stisnite rajčicu da se sve formira u kompaktnu masu.
3. U posudi za kuhanje stavite maslinovo ulje, poslažete punjene rajčice. Kad se ulje zagrije (a to će te ćuti kad počne cvrčati)podlite sve s vodom, posolite i poparite, dodate šećer. Smanjite vatru , posudu poklopite i pustite sve da se kuha,pereći se, nekih 40 min. Kad meso promijeni boju jelo je gotovo . Prije serviranja u umak dodate nasjeckanog bosiljka ili metvice. 

 

nedjelja, 18. veljače 2018.

Hrskavi kotleti sa pestom od pistacija

Jednostavni kotleti sa divnim pestom od pistacia i suhih rajčica, divno i aromatično jelo.

Sastojci/4 osobe:

4 fina kotleta/od vrata/svinjska ili teleća a može i piletina

1žličica maslaca+ mlaz ulja

sol,papar

1žlica griza

Pesto:


40g suhih rajčica

2 češanja češnjaka/manja/

40g pistacia/oguljeni slani

1žlica maslinovo ulja/možda malo više

sol,papar

1žličica parmezana

Na vrh noža ljute paprike/opcionalno

prstohvat šećera


Priprema:

Sve sastojke za pesto izradite štapnim mikserom ili u multipraktiku, dodate toliko ulja, soli i papra da dobijete finu kremoznu smjesu.


Kotlete lagano zarežite na dva-tri mjesta da bi zadržali formu nakon pečenja, operite i osušite kuhinjskim papirom.Posolite/lagano/ i po paprite.
U tavi zagrijete maslac sa mlazom ulja, prepržite kotlete s obje strane stalno okrećući da ne zagore, ako vam se izcijedilo previše masnoće dio masnoće izlite iz tave prije  nego dodate pesto.
Dodate cijelu količinu pesta, pustite da se zagrije po potrebi dodate malo vode/možete od kuhanja tjestenine ako se odlučite za takav prilog/pustite da se sve poveže.



Servirati toplo, ja sam servirala sa kuhanim povrćem a vi po želji.

Comments system

Disqus Shortname