četvrtak, 23. svibnja 2019.

Bananarama


Kad je vani sve tmurno i kišno onda i kolači moraju biti takvi, iako mislim da ovu ovu čokoladnu boju u kolačima svi vole 😄😎.Divan kolač/torta, na podlozi sočan browni, krema je muss od banane i čokolade.😉sve u svemu ne propustite.

Biskvit:/26-28 kalup

200g maslaca

100g tamne čokolade

4 jaja

malo soli

100g šećera

100g brašna

100g prženih lješnjaka

2-3žlice mlijeka

Krema:

150g banane/vagati oguljenu

400g vrhnja za šlag

150ml mlijeka 2,8%

250g mliječne čokolade

10 listića želatine/12 g želatine

Ostalo:

Kakao u prahu za posuti

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 150C.
Prvo napraviti biskvit:

Prepecite lješnjake na suhoj tavi,maknete ih sa strane da se ohlade.Ohlađene lješnjake stavite u čistu krpu, lagano potucite batićem za meso za se usitne u male komadiće.U lončiću na vatri otopiti maslac sa čokoladom, neka bude na laganoj vatri, stalno miješati, maknete sa strane, pustiti par minuta da se malo ohladi.
U zdjelu za miješanje staviti jaja i šećer,
izraditi da budu pjenasta, dodati prvo pola smjese od maslaca i čokolade, miješati da se poveže a onda ostatak smjese, nastaviti kratko miješati da se sve spoji u glatku smjesu
.Dodati prosijano brašno sa malo soli, nastaviti miješati žlicom da se ne izgubi pjenastos jaja, i na kraju lješnjake lagano umiješati .Izliti u kalup koji ste prije toga namazali i posuli brašno ili samo na dno staviti papir za pečenje.
Biskvit peći nekih pola sata , provjerava ti nakon dvadeset minuta dali se sredina kolača stisnula, ako je, izvadite ga vani da se hladi.Kad se ohladi lagano ga pokapati mlijekom.Na vrh složiti banana  koje ste uzdužno prerezali da budu jednake debljine.


Napraviti kremu:

Namočiti želatinu u hladnu vodu, pročitati uputsvo na kesici.Čokoladu staviti u mlijeko i na laganoj vatri otopiti uz miješanje, maknuti sa vatre dodati želatinu, miješati da se želatina otopi.Prebaciti odmah u drugu zdjelu.Banana zgnječiti vilicom,U blender staviti banane sa otopljenom čokoladom/ja to radim u mikseru za smoothi/izraditi zajedno u glatku smjesu.
Izraditi šlag da bude čvrst ali ne prečvrst, dodati u šlag polovicu smjese od banane i čokolade, izmiješati a potom ostatak.Preliti na biskvit,
Pustite da se se sve par sati stisne u frižideru.

Gotovu tortu prospite kakaom i ukrasite po želji.

utorak, 21. svibnja 2019.

Kremasta salata od mladog kupusa i šunke

Vrime je od mladog kupusa, ima ga gotovo svugdje za kupiti, fin, sladak kupus idealan je za salate.Salata super ide uz roštilj, pohano bilo povrće bilo meso.Odlična je uz nareske, umjesto francuske ili ruske salata, za slavlja i druženja.

Sastojci:

1 manji mladi kupus

sol,papar

100g kuhane šunke

3 mlada luka

4 kisela krastavca

1 manja konzerva slatkog kukuruza

2-3žlice majoneze

1/2 limuna/sok

Priprema:

Kupus na sitno nasjeckate.Stavite ga u zdjelu , posolite i poparite.
Šunku narežite na kocke, krastavce isto na kocke.Oprani mladi luk narežite na sitno.Sve dodati u zdjelu sa kupusom.Majonezu pomiješati sa solju, paprom, sokom od limuna, preliti po kupusu.Promiješati, po potrebi dodati još majoneze ili začina.
Servirati hladno iz frižidera.


četvrtak, 16. svibnja 2019.

Dunavski valovi sa jagodama

Sjećam se vremena kad je ovaj kolač bio hit, svi su ga radili, ima ga i u mojoj crnoj bilježnici  naravno onaj klasični sa višnjama i šlag kremom.Ovo su malo drugačiji valovi sa jagodama, bogatom kremom od cruda od jagoda, mascapone, šlag, svi umami okusi na jednom mjestu.
Uživajte u ovoj krasotici.

Sastojci:

Biskvit:oko 18x25 kalup


100g maslaca

2 jaja/L ili 3 mala

100g šećera

200g brašna

malo soli

1,5 žličica praška za pecivo

1žlica kakaa

2 žlice mlijeka

10-tak jagoda

Curd od jagoda:

300g jagoda

50g maslaca

20g gustina

3žlice šećera

150ml vode

Ostalo za kremu:

200ml vrhnja za šlag

250g mascapone sira

Preljev:/opcionalno

100g tamne čokolade

1žlica ulja

Jagode za dekoraciju

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C
Napravite biskvit:
U zdjelu za miješanje stavite maslac/sobne temperature ako ste ga zaboravili izvaditi iz frižidera naribate ga na ribežu/dodate sol i šećer, pjenasto izradite mikserom.
U zdjeli sa strane pomiješate brašno sa pecivnim praškom, dodati u smjesu od maslaca, nastaviti miješati da se sve poveže.
Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašno ili na dno kalupa ako je onaj što se otvara kao kod mene staviti papir za pečenje.Preliti u kalup 2/3 smjese za biskvit.U ostatak smjese staviti kakao i mlijeko izmiksati da se poveže.Staviti tamni dio biskvita žlicom po svijetlom dijelu pa lagano raširit tamni dio kao na slici, da se stvore valovi.
Operite i očistite jagode.Utisnete jagode u tamni dio biskvita.
Stavite peći nekih 25 min.Izvadite pečeni biskvit, pustite da se ohladi.Ohlađeni biskvit preliti sa par žlica mlijeka.

Curd od jagode:

Očišćene i oprane jagode staviti u blender, izraditi ih da budu glatke, prebaciti u lončić na vatru dodati šećer.Vodu pomiješati  sa gustinom dodati u jagode, neka se sve lagano kuha dok se ne zgusne, maknete sa vatre dodate maslac, miješate da se poveže.Ostavite da se ohladi do kraja.

Izradite slatko vrhnje da bude čvrsto, dodati mascapone, miješati da se poveže.Kad se ohladi curd od jagode, u njega dodati smejsu sa vrhnjem i sirom.Izmiksati sve zajedno,po želji možete dodati šećera u prahu ako želite da slađe ili niste zadovoljni slatkoćom.Stavite kremu na ohlađeni biskvit.Poravnati.Ostaviti da se par sati hladi u frižideru.

Za preljev:
Otopiti čokoladu sa uljem,malo ohladiti, žlicom preliti po kremi .
















srijeda, 15. svibnja 2019.

Starinski kolač od sira i oraha


Jedan jako stari kolač  iz dr.Oetkerove knjižice kolača🙏🙌.Kolač je jako izdašan, pogodan za slavlja a može se rezati na manje i veće kocke, duge trakice i sl.Ukrasila sam ovim slatkim kandiranim višnjama vi ne morate, one su kolač koji je najljepši onako rustikalno izrezan na tanjuru, bar po meni😘😘.

Sastojci:20x30lim

Tijesto :

300g glatkog brašna

180g maslaca

120g šećera

2 jaja

prstohvat soli

Nadjev 1.:

6 žumanjak

500g sira

120g šećera

1 vanilija šećer

1 puding od vanilije 

1žlica ruma

Nadjev 2 od oraha:

150g oraha

6 bjelanjak

100g šećera

Priprema:

Prvo napravite tijesto , tako da u zdjeli pomiješate sve sastojke,  lagano ga prebacite na radnu plohu mijesite kratko dok se ne poveže i postane gladak.Zamotati u prozirnu foliju stavite u frižider na 10min.

Tijesto stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Razvaljati tijesto na veličinu lima, lagano nabosti vilicom.Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200C/15 min.


Krema1.

Pjenasto izraditi žumanjke sa šećerom, dodati sir, puding, vanilija šećer i ruma.




Krema od oraha:

Orahe sameljete ali ne do kraja , ovako kao na slici da ostanu mali komadići.
Bjelanjke dobro izraditi sa prstohvat om soli, dodavati malo po malo šećera meiješati da dobite vrlo čvrst šaum.Žlicom umiješati orahe.

Slaganje:

Tijesto koje se kratko peklo u pećnici izvadite vani, dodati prvo smjesu od sira, poravnati.Potom na kremu od sira staviti hrpicu po hrpicu kreme od oraha .


Izravnati da postane glatko.Vratiti u pećnicu na 35-40 min.


Gotovi kolač ostavite da se dobro ohladi.Možete ga posuti šećerom u prahu ili ukrasiti po želji.


Kad se ohladio na režite ga na kocke ili već kako želite.Kolač se jede bez problema prstima.



ponedjeljak, 13. svibnja 2019.

Riblji fileti sa porilukom i limunom iz pećnice

Jedno  jelo od ribe, na tragu francuskog mediterana, divno začinjena riba.Možete ovo jelo  raditi i sa cijelom ribom  u tom slučaju je zarežite na par mjesta da se fino mogu začini upiti, meni je puno draže sa filetima i puno brže u pripremi.

Sastojci:


750g fileta ribe/tipa svježi bakalar

po 1/3 žličice mažurana, origana, timijana i sitno nasjeckanog ružmarina

sol,papar

2 limuna

60g maslaca

3 poriluka

3 žlice maslinovo ulja

1žlica sitno nasjeckanog peršina

Priprema:

Pomiješate mažuran, origano, ružmarin i timijan u jednoj zdjelici.Operite ribu, dobro je osušite kuhinjskim papirom,lagano je nauljite maslinovim uljem, posolite, poparite .Odložite dok dovršite ostalo da se riba lagano marinira/1h/.Ribu možete sada narezati na porcije ako su vam odresci preveliki.



Operite poriluk od zemlje narežite ga.Na dno pekača stavite papir za pečenje , stavite poriluk dodate dvije žlice maslinovo ulja, posolite ga i po paprite, lagano promiješati.Na poriluk staviti mariniranu ribu i narezani limun, drugi limu iscijedite sok.
Rastopite maslac sa žlicom maslinovo ulja, pola maslac prelite po ribi.
Stavite ribu peći u zagrijanu pećnicu na 200C nekih 15-20min naravno ovisi koliko su debeli fileti.
U ostatak otopljenog maslac stavite pola soka od limuna, stavite na laganu vatru da kuha par minuta.Prelite pečenu ribu .
Servirati toplo uz preprženi kruh, posuti sitno na sjeckanim peršinom.

nedjelja, 12. svibnja 2019.

Dvobojne kocke od vanilije

Evo jedan fini dvobojan kolač, ako ste mislili da je kompliciran gadno se varate vrlo je jednostavan a efektan na stolu, što je najbolje ne treba stajati u frižideru pa je  pogodan za izlete,veselice, krštenja, krizme i sl. .Nemojte propustiti ovo sam radila i sa šumskim voćem ali može sa bilo kojim crvenim voćem.

Sastojci:

Podloga/biskvit:veliki pleh 

200g maslaca

160g šećera

prstohvat soli

4 jaja

1 vanilija šećer

korica limuna/opcionalno

2žličice pecivnog praška

250g glatkog brašna

Nadjev:

Crveni:

700g višanja

60g gustina

2žlice šećera/manje više po ukusu/

1/2limuna korica/opcionalno

Vanilija:

1 l mlijeka

1 žlica gustina

2 pudinga od vanilije

1 vanilija šećer sa limunom

60g šećera

Priprema:

Zagrijete pećnicu na  175C

Na veliki pleh stavite papir za pečenje pa ga dodatno premažete sa malo ulja.
U zdjelu naribate maslac na ribežu, dodate šećer, izradite maslac sa šećerom da se zapjeni, dodate jedno po jedno jaje, iza svakog dodanog jaja miješate da se dobro povežu sa maslacem.

Brašno pomiješati sa soli i pecivnim praškom, dodati u smjesu od maslaca, dobro promiješati i staviti na pripremljen lim.
Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 20 min./nemojte prepeći.Biskvit je inače vrlo sočan.

Za to vrijeme napravite nadjeve.

Za crveni nadjev : stavite u lončić na vatru višnje, dodati šećer .Pomiješati gustin sa 200ml soka od višanja ili vode .Staviti gustin u višnje, miješati dok se ne zgusne.Odložiti sa strane, da se malo ohladi, a onda prebaciti u vrećicu za ukrašavanje kolače.

Vanilija nadjev:u lončić na vatru sastavite 7 dl mlijeka zajedno sa šećerom i vanilija šećerom sa limunom.U ostatak mlijeka staviti puding, gustin pa izmiješate.Uliti mješavinu pudinga u mlijeko na vatri, miješati kuhajući da se zgusne.Pustiti da se malo ohladi, prebaciti u vrećicu za ukrašavanje kolača.

Na ohlađeni biskvit ukoso vući trake prvo kreme od višnja.Ponavljate dok ne potrošite kremu.



Potom između crvenih traka popunite trakama od kreme od vanilije.Ostavite da se ohladi.Izrežete na kocke








petak, 10. svibnja 2019.

Dinnete ili njemačke pitice sa krumpirom




Prava hrana za kišna popodneva, ono kad vam treba nešto domaćinski jednostavno , da vam kuća miriše na svježe pecivo i da grije sušu dok se peče a tijelo kasnije.Divna peciva, jednostavnih sastojka, rustikalna i naravno tradicionalna.Uživajte i isprobajte ovaj recept.

Sastojci:

500g glatkog brašna

2,5 ravne žličice soli

1/2žličice šećera

1/2 kesice instant kvasca

300ml mlake vode

Nadjev:

100g emental sira

2 veća krumpira/ja sam koristila mladi a može i stari krumpir/

3 kom mladog luka

sol,papar

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

100g kiselog vrhnja 20%

60g krem sira/sitni namaza

Priprema:

U zdjelu stavite šeće, mlaku vodu i kvasac, promiješate rukom, ostavite deset minuta stajati.Dodate prosijao brašno sa solju, zamijesite tijesto da bude glatko, izručite ga na radnu plohu izradite ga do kraja.Tijesto stavite u zdjelu, lagano po brašnite.Pokrite prozirnom folijom.Pustite da odstoji na toplom mjestu nekih 45 min ili dok se tijesto ne udvostruči.

Za to vrijeme skuhate krumpir u kori.Skuhani krumpir ogulite i narežite na kockice/manje.U drugoj zdjeli stavite kiselo vrhnje, krem si, sol, papar, muškatni oraščić i pola količine naribanog sira, promiješati dobro pa dodati krumpir, začiniti dodatno solju i paprom po ukusu.

Nadošlo tijesto izručite na radnu plohu.Lagano pritiskajući izbacite zrak iz tijesta.Podijelite tijesto na 5-6 dijelova u ovisnosti koliko velike želite da budu.Napravite okruglice, pokrite ih čistom kuhinjskom krpom ostavite da se tijesto odmara 10min.
Upalite pećnicu na 250C da se zagrije.Na pleh stavite papir za pečenje .Stavite na papir kuglu tijesta razvučete duguljaste štruce.Nadjenete nadjevom.Prospite ostatkom ribanog sira.
Pecite u pećnici nekih 10-15 min.


Prije serviranja kratko ohladite.Servirati uz finu salatu.





















četvrtak, 9. svibnja 2019.

Kocke od višanja i kiselog vrhnja

Nema veće sreće nego kad u frizeru pronađeš kesicu višanja, i šta sad, idemo jedan jednostavan kolač a opet kremast i fin, bez puno pepancije a može stajati na sobnoj temperaturi.Evo tražili ste me da stavim za veći lim pa ispravljam recept u tu veličinu.ako želite možete dodati i više višanja ja sam isprobala i sa jagodama meni je to fino. 

 Sastojci:

Biskvit:/lim oko 20x30

170g šećera

200g maslaca

prstohvat soli

4jaja

300g brašna

1 šećer vanilija

1/2kesice pecivnog praška

100ml mlijeka 2,8%

500g višanja

Krema:

600g kiselog vrhnja 20%m.m.

2 jaja

2 dl vrhnja za šlag

130g šećera

100g krem sira

2 kesice pudinga od vanilije

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 18oC.Ocijedite višnje u cijedilu.
Napravite prvo biskvit:maslo izradite sa šećerom i malo soli da se zabijeli.Dodate jedno po jedno jaje, nastavite miješati da se sve spoji, dodate mlijeko i na kraju brašno pomiješani sa pecivnim praškom.Nastavite miksati da se sve spoji.Protvan za pečenje namažete maslacem i prospete brašnom, izručite smjesu za tijesto, izravnati.Pecite nekih 7 minuta u zagrijanoj pećnici.
Za to vrijeme izradite kremu:
Izradite prvo jaja sa šećerom  da postanu bijela i kremasta, dodati kiselo vrhnje, vrhnje za šlag,krem sir i puding, nastavite miješati da se sve spoji.

Nakon 7 minuta izvadite protvan iz pećnice , složite po njemu višnje. Prospite kremu po višnjama , sve vratite u pećnicu na 40 min.do ne uhvati lijepu zlatnu boju.
Pečeni kolač pustite da se ohladi, narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.






ponedjeljak, 22. travnja 2019.

Talijanska krempita od limuna


Obožavam blagdane, druženja, uživam i u spremanju i jedenju divnih stvari koje uvijek prigodno moraju ukrašavati stol.Kruna svakog dobrog slavlja su slastice.Mislim da sve znate koliko sam recepata objavila na coolinarici, uvijek pazila da ne ponovim nečiji recept i tako obezvrijedim nečiji trud u pripremi i prezantaciji istog, paje tako jako puno recepata ostalo neobjavljenih jer sam uvijek milila ovo sigurno ima pa neću objavljivat.S obzirom da je ovo moj blog i ja sam tu šefika, hehe, objaviti ću sve one recepte koje rado kuham i odavno su dio moje obitelji.Ovo je ili bolje rečeno tako je kod nas zapisana kao talijanska krempita, pa je ja tako i prenosim, divno kremasto jelo obogaćeno limunom uvijek super paše poslije obilnog obroka.Uživajte!!!Eh, da, i super jednostavno u pripremi.


Sastojci:


500g lisnatoga tijesta

Krema:

500g mscapone sira

500ml vrhnja za šlag

1-2 kesice kremfix/meni nije trebalo /

2-3 žlice šećera u prahu/manje više po ukusu/

1 vanilija šećer

1 limuna/korica i sok/

Priprema:

Razvaljajte tijesto ili još bolje kupite razvaljano.Jednu polovicu tijesta dobro nabodite perunom /vilicom/.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/20-tak minuta dok ne dobije lijepu boju.Pečeno izvadite da se ohladi.
Drugi dio tijesta izrežete na pravokutnike oko 5cmm širine.Njih isto nabodete vilicom , ispecite.Ohladite do kraja.
Napravite kremu:Pomiješate mascapone sa koricom limuna.Izradite vrhnje za šlag u čvrsti šlag, pomiješate sa mascapone dodate šećera u prahu po želji i kremfix, doradite sokom od limuna, isprobate kremu pa dodate po želji.
Slažite tako da na dno stavite cijelu koru, stavite kremu, poravnate
.Po vrhu stavite izrezane kore.
Pustite dva sata u frižider da se stegne i sve poveže.Izrežete lijepo nemojte kao i ja na brzinu ali to je takva prigoda bila.Možete servirati uz svježe voće.



petak, 12. travnja 2019.

Pileće rolice punjene šparoga

Još smo uvijek u šparogama, ma iskreno ne bih ni pisala recept ali sam dobila niz upita a recept ne može biti jednostavni , ali zato jako, jako fin i lagan baš kako i treba biti kad su šparoge u pitanju.Sve benefite šparoga znate, zato ih jedite jer one nažalost kratko traju.Ako ne volite sir ili želite neko laganije jelo slobodno ga izostavite.

Sastojci:


8 otkoštenih fileta pileće karabatka

sol,papar

origano

maslinovo ulje

8 feta pršuta

4 fete ementala

oko 200g zelenih šparoga

Priprema:

Otkoštene karabatke operite, osušite, pokapate ih maslinovim uljem, posolite poparite, prospite origanom.Šparoge operite, otkinete im donji tvrdi dio po želji ih možete oguliti gotovo do glave lagano gulilicom za krumpir.Prepolovite šparoge na pola da samo malo izviruju iz karabataka.Zamotati šparoge u polovicu ementala, fino zarolati.
U sredinu fileta stavite šparoge sa sirom, zarolati, sve skupa zarolati u pršut.Složiti u lim za pečenje u koje ste prije stavili papir za pečenje, nije nužno ali bi bilo dobro.
Ponavljati postupak dok sve ne potrošite.Pokapati sa još malo maslinovog ulja posuti sa malo origana po želji Staviti u zagrijanu pećnicu n a180C nekih 40min.
Servirati uz kuhano povrće.

Comments system

Disqus Shortname