petak, 25. listopada 2019.

Tercine sa češnjakom i peršinom

Ja mislim da ste svi mogli primijetiti kako volim peciva sa češnjakom i peršinom, pogotovo mekana i mirisna kojima nitko na stolu ne može odoljeti, takvo je i ovo divno pecivo sa krumpirom i vrhnjem preliveni maslinovim uljem i lagano posuti sa svježe ribanim parmezanom.Pecivo naravno nije problem napraviti treba malo strpljenja i volje kao sa svim pecivima a rezultata senzacija.Uživajte!!!

Sastojci:


500 g glatkog brašna

15o g kuhanog pasiranog krumpira

2 žličice soli

1 žlica šećera/ravna

1 instant kvasac

2 pune žlice kiselog vrhnja 20%

1/2dl ulja

250ml toplog mlijeka

Premaz:

4-5 žlica maslinovog ulja

prrstohvat soli

2 manja češanja češnjaka

1žlica sitno sjeckanog peršina

oko 50g ribanog parmezana



Priprema:

U zdjelicu stavite maslinovo ulje dodati prstohvat soli te sitno nasjeckani peršin i češnjak.Promiješate i ostavite sa strane da odstoji.
Tijesto:
Skuhati krumpir, ispasirati ga gnječilicom za krumpir da bude glatko, ostaviti da se malo ohladi..U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko, dodati krumpir, kiselo vrhnje, šećer i kvasac, promiješati, poklopiti, ostaviti deset minuta da se aktivira kvasac.Brašno pomiješati sa solju, dodati u aktivirani kvasac ulje, promiješati te potom dodati postepeno brašno, zamijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi po potrebi dodati još brašna.Tijesto izručiti na lagano nabrašnjenu plohu nastaviti miješati da tijesto postane skroz glatko.Vratiti tijesto u posudu, poklopiti prozirnom folijom  i ostaviti 45 min. na toplom mjestu da se udvostruči.
Nadošlo tijesto izručiti na radnu plohu/lagano pobrašnjenu/, podijeliti u 8 dijelova.


Svaki dio razvaljati na veličinu oko pola metra dužine , presaviti.
Zamotati jednu stranu oko druge.

Posložite jednu do druge na lagano nauljeni lim veličine 25x35 cm.Ponavljati postupak dok ne potrošite svo tijesto.Poklopiti čistom krpom pustiti da odstoji na toplom mjestu 20min.
Zagrijati pećnicu na 180C.Premazati kiflice sa malo vode, staviti da se peče u zagrijanoj pećnici nekih 25min.Pet minuta prije kraja, premazati sa pripremljenim češnjakom i maslinovim uljem/možete malo ulja ostaviti da kad je pečeno premažete zbog sjaja/i ribanim parmezanom.Gotove kiflice pustite da se ohlade .Dva dana su mekane.


subota, 12. listopada 2019.

Venerine kocke


Nikako da se trgnem i počnem pisati recepti, kuham i spremam stalno ma i fotografiram ali tako mi je lijeno sjediti i pisati recepte da je to milina .😎😎😎😎Jedan jako fini slatko-kiseli kolač, malo kalorija a vrhunski užitak sa haubom od fine domaće marmelade od marelice i preprženog kokosa, vrlo izdašan kolač.😘😘😘

Sastojci:/lim 35x60 cm

Biskvit:

6 jaja

180g šećera

1 žlica soka od limuna

130g brašna/glatko

prstohvat soli

2 ravne žličice pecivnog praška

Nadjev:

500g krem sira /malo masnog/posnoga

200g kiselog vrhnja 20%

200ml vrhnja za šlag

2 šećera limun-vanilija

2 kesice želatine

1 limuna korica/opcionalno

4-5 žlica šećera u prahu po ukusu

100ml vode /za želatinu


Preljev:

1/2limuna sok

1žličica šećera

100ml vode

Ostalo:

4 žlice marmelade od marelice

100g  kokosa

50g maslaca

Priprema:

Zagrijete maslac na njemu prepržite kokos dok dobije laganu boju, odložiti sa strane da se ohladi.

Tijesto/biskvit:
Zagrijati pećnicu na 170C.Na lim staviti papir za pečenje.
U zdjelu za miješanje staviti jaja i šećer miješati mikserom dok se ne zapjene i uduplaju, dodat sok od limuna.Pecivni prašak pomiješati sa izvaganim brašnom dodati sol.Brašno dodati u smjesu sa jajima, pomiješati drvenom žlicom.Sve izručiti na pripremljen lim, zagladiti, staviti u zagrijanu pećnicu da se peče nekih 20-tak minuta, provjerite nakon 15 min lagano čačkalicom ne bi bilo dobro da se prepeče biskvit i da potamni.Gotovi biskvit ostavite ohladiti.
Biskvit podijeliti u dva dijela./poprečno.Napraviti preljev tako da pomiješate sve sastojke, biskvit navlažiti lagano služeći se četkicama za kolače.
Napraviti nadjev.Namočiti želatinu ako koristite ali najbolje je pročitati upustvo na kesici.U zdjeli izmiješati šlag u čvrstu smjesu, dodati sir i  kiselim vrhnjem, dodati vanilija šećer sa limunom, koricu limuna.Želatinu otopiti u toploj vodi dodati u smjesu sa sirom.Izmiješati sve mikserom da se dobro pomiješao.
U kalup dimenzija 18X20cm stavite polovicu biskvita prelite svu količinu sira, zagladiti dodati na vrh drugi dio biskvita, pritisnuti da se zalijepi.

Marmeladu od marelice zagrijati da se malo opusti premazati  po vrhu biskvita, posuti preprženi kokosom.Staviti u frižider na 2h da se dobro stisne.

Izrezati na kocke.

nedjelja, 29. rujna 2019.

Kruh sa kefitom bez kvasca

Obožavam ovaj brzi kruhić , na coolinarici vrlo sličan recept samo obogaćen maslinama i začinskim bilje ovaj put fin i zdrav kruhić bez ikakvih dodataka.Inače ovaj kruh vam je dva dana vrlo fin i mekan.Kombinacije brašna su beskrajne.

Sastojci:

200g pirovog brašna

200g ječmenog brašna

1žlica maslinovog ulja

150ml mineralne vode

150ml kefira

1žličica soli

1žličica sode bikarbone

1 žličica chia sjemenki

1 žličica sjemenki lana

Priprema:

U zdjelu stavite kefir i mineralnu vodu,maslinovo ulje, dodati sol, promiješati.Obje vrste brašna pomiješati u zdjeli zajedno sa sodom bikarbonom sjemenkama lana i chie.

Dodati mješavinu brašna u smjesu sa kefirom sve promiješati žlicom.

Staviti peči u pekač za kruh.Možete staviti u pekač papir za pečenje.
Zagrijati pećnicu na 200C.
Kruh prvo peći 20 min. potom smanjiti vatru na 180C i nastaviti peći još 25min.

Isprobati čačkalicom dali je kruh gotov ako je pečen izvadite ga u čistu krpu i pustite da se do kraja ohladi.



utorak, 24. rujna 2019.

Lazanja pizza

Nešto fino, tijesto, pizza kako vam to zvuči???🙈🙉🙊Dakle, starinska sicilijanska pizza, preklopljena više puta da se dobiju ovako fini lazanja redovi😃😃, uživati  će te u svakom ugrizu ako ste naravno ljubitelji ovakvih stvari.Pizza je pečena na pizza kamenu tasty.hr a možete je pronaći u Tika.hr .shopu/samo kliknite na link i pokušajte odoliti tim divnim stvarima/ usput trenutno je kamen snižen pa ugrabite akciju😘😘.Evo i sami možete vidjeti da pizza izgleda kao iz krušne peći.


Sastojci:

Tijesto:

200g glatkog brašna/možda će trebati malo više/

200g oštrog brašna

60ml djevičanskog maslinovo ulja

1žličica soli

1/2žličice šećera

120ml tople vode

Nadjev:

100g ribanog sira 

150g fine šunke

150g sira jačeg okusa narezanog na šnite

150g mozzarelle

50g parmezana ribanog

po želji pečene fete tikvica ili patliđan

150ml umaka od rajčica

sol

Priprema:

Tijesto:u zdjelu stavite mlaku vodu, šećer i kvasac, pokrite i ostavite stajati desetak minuta da se kvasac aktivira.Dodati ulje i uz miješanje sol pomiješanu sa obje vrste brašna.Miješati da se sve poveže, izručiti na radni stol pa nastaviti na pobrašnjenom stolu dok tijesto ne postane glatko.
Tijesto prebaciti u lagano nauljeni sud, pokriti prozirnom folijom, ostaviti da se diže na toplom mjestu 1h.Ja obično napravim tijesto ujutro, stavim ga u kesu za zamrzavanje, zatvorim široko da ne ulazi zrak i ostavim u frižideru do ručka.

Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela.Svaki dio razvaljati na tanko/naravno ne pretanko kao za pite/
Premazati sa umakom od rajčice/zapamtite imate dvije štruce/
Prospite origanom, pokapati žlicom maslinovo ulja, Posuti sa parmezanom.
Poslažete šunku pa želji možete staviti ribanu tikvicu ili prepečene šnite tikvice ili balancane.
Posložite šunku, prospite ribanim sirom i mozarellom.
Motamo, prvo presa vinemo tijesto do pola sa šire strane sa jedne i druge strane, sad obje strane premažete umakom od rajčice i po njima poslažete sir na fete.
Preklopite sa donje i gornje strane opet do pola.a onda opet preklopite da se spoji.

Ponovite postupak sa ostatkom tijesta.

Zagrijete kamen za pečenje pizze  nekih pola sata na najjačoj temperaturi.Stavite štruce na kamen/lakše će vam biti ako tijesto držite na papiru za pečenje/ pecite na najjače nekih 10 minuta, smanjite vatru na 180C pa nastavite peči još 20 min - pola sata.

ponedjeljak, 16. rujna 2019.

Rolat od bundeve

Kad sam prije jako puno godina probala ovaj recept od Tee oduševila sam se i od tada prvi znak jeseni i prve bundeve u dućanu odu u ovaj rolat.Vrlo jednostavan u pripremi, brzo gotov , fin i aromatičan iznenaditi će svako nepce svojim okusom.Za aromu možete koristiti gotovu aromom za medenjake ili pak kombinirati sami .

Sastojci:

Biskvit:

200g skuhane i pasirane bundeve

230g brašna/glatko 

3 jaja/L/ veća moraju biti

170g smeđeg šećera

1/4 žličice soli

1/2žličice praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbome

1/4 žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice cimeta

1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

1žličica vanilija šećera

1/4 žličice mljevenog klinčića

Nadjev:

250g sirnog namaza po ukusu/vindija, dukat, belje i sl.

100g omekšalo maslaca

oko 120-150g šećera u prahu/po ukusu

1 vanilija šećer

Šećer u prahu za posuti roladu

Postupak:

Skuhati očišćenu i narezanu bundevu/ja je narežem na kockice i deset minuta skuham u malo posoljnoj vodi/Kuhanu ocijediti i ispasirati vilicom , ostaviti da se malo ohladi.
Za to vrijeme izraditi jaja sa šećerom i vanilija šećerom, da se dobro zapjene i da se šećer otopi.U zdjelu sa strane staviti brašno, sol, sodu bikarbonu, pecivni prašak i sve začine, izmiješati.

Suhe sastojke staviti u sito, prosijati lagano na smjesu sa jajima, izmiješati drvenom žlicom da se sve poveže u glatku smjesu.
Na lim za pečenje /25x40/ili onaj najveći iz pećnici na njega staviti papir za pečenje, izliti smjesu, izgladiti.Peći u zagrijanoj pečenici na 180C/10min.
Izvaditi ga iz pećnice, posuti lagano šećer u prahu po tijestu , potom ga zarolati po kraćoj strani.Ostaviti da se tako zarolan ohladi.

Za kremu pomiješati sve sastojke.Ohlađeni biskvit odrolati,skinuti papir za pečenje,  premazati u jednakom sloju kremom, zarolati.Staviti u alu-foliju, ostaviti sat vremena u frižideru da se stisne.

Rezati na fete.Do upotrebe držati u frižideru.











utorak, 10. rujna 2019.

Zlatna kifla

Svi mi imamo neke starinske recepte koja stalno radimo a nismo ih još objavili, tako su i ove kifle nekako ostale neobavljene.Kifle su divne mekane punjene šunkom i sirom jednosatne čak i djeca ih mogu raditi .Još jednom vam želim skrenuti pozornost na divno glineno posuđe koje vidite na slici a koje imate za naručiti u Tika.hr shopu , sve preporuke za ovo vrlo zdravo i jako fino posuđe, moja topla preporuka je za kamen za pečenje/ tasty.hr/ na kojem možete peći jako fina peciva, pizze i kruh a ostale stvari  ali o njima kasnije.Uživajte u ovim divni kiflicama.

Sastojci:


500g brašna/glatko

2 žličice soli

1 žlica pecivnog praška/ravna

150ml mlake vode

150ml mlakog mlijeka

1/2 kesice instant kvasca

2 žlice ulja 

Ostalo:

1žumanjak +1/2žličice vode

100g šunke

150g sira/pola na šnite pola naribani



Priprema:

U zdjelu za miješanje dodati ulje, šećer, kvasac, mlako mlijeko i vodu, promiješati.Izvagati brašno izmiejššati ga sa solju i pecivnim  praškom.Postepeno dodavati u zdjelu sa tekućinom miješajući da dobijete glatko tijesto.izručiti tijesto na radnu plohu nastaviti miješati dok se ne dobije fino glatko tijesto.Vratiti ga u lagano nauljenu zdjelu/1 žlica ulja/ pokriti prozirnom folijom , ne smije ulaziti zrak da se tijesto bolje i brže digne. Odložiti na toplom mjestu nekih 45min-1h.

Nakon što je tijesto udvostručio obujam izručiti na na lagano pobrašnjeni radni stol, razvaljati na debljinu oko 2mm. .
Izrezati rotoonom ili reza čem za pizzu kocke oko m8x8 cm mogu biti i manje i veće.Ako vam je pak ovo komplicirano razdijelite tijesto na kuglice pa svaku posebno razvaljate trebalo bi vam ispasti oko 10-12 kom.


Pola sira naribati.Tijesto razrežete na češanj sa gornje strane. na donju stranu složite šunku i sir, na razrezanu stranu stavite naribani sir.
Uzimati komad po koma malo rastegnuti zarolati tako da trakice zarolate zadnje.
Dobro podvucite krajeve da vam ne iscuri sir kod pečenja.
Gotove kifle stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, pokrite kifle čistom krpom, ostavite ih stajati nekih 20min. na toplom mjestu.
Pecite kifle u zagrijanoj pećnici na 180C/20min.

nedjelja, 1. rujna 2019.

Falafel odresci na posteljici od špinata i jogurta


Moram priznati da sam se u posljednje vrijeme jako razlijenila, 😁😁, ma nema to veze sa ljetom fjakom, morem, kupanjem, druženjem i svim ostalim oblicima hedonizma 😏😏😏nego baš mi se nekako ne sjedi kraj kompjutora i piše, radije kuham i uživam u druženju sa prijateljima, izlascima i koncertima.
Jedno jako fino jelo, falafel naravno opće poznata stvar, lagano napravljen u obliku odrezaka ,zapečeni sa špinatom i jogurtom, ma čisti užitak uz malo kalorija.Isprobate!!!🙏🙏😘😘


Sastojci:

Falafel:

250g kuhanog slanutka

1 mali luk

2 manja češanja češnjaka

1/2žličice papra

1/2žličice kumina

1žličica peršina

1žlica maslinovo ulja

100g bulgura/namočenom u 120ml slane vode

1 jaja

1-2žlice krušnih mrvica

ulje za plitko prženje


Krem špinat sa jogurtom:


500g špinata/očišćenog/ opranog špinata ili blitve

1 manji luk

1žličica maslaca

1žlica maslinog ulja

1 češanj češnjaka

400g grčkog jogurta

1žlica listića badema

Priprema:

Stavite bulgur u zdjelu polijete ga sa toplom vodom tako da prekrije bulgur i još prst poviše, poklopite i ostavite stajati pola sata ili dok bulgur ne omekšao i popije vodu.

Za to vrijeme naribati ili izmiksati luk i češnjak staviti u zdjelu, dodati skuhani slanutak, sol, papar, kumin, sitno nasjeckani peršin izradite sve štapnim mikserom u kašu,  dodati bulgur, jaje, maslinovo ulje, promiješati sve žlicom da se poveže , postepeno dodati krušne mrvice u tolikoj mjeri da se smjesa poveže i da se može oblikovati.Napravite 8 finih pljeskavice , odrezaka veličine dlana/moj dlan je mali😌/.
Zagrijete žlicu običnog ulja pa dodate maslinovo, pljeskavice prospite sa malo mrvica pa ih ispecite kratko da uhvate boju na ulju.Izvadite na toplo da odstoje dok ne pripremite špinat.


Za podlogu od špinata i jogurta:Zagrijete pećnicu na 200C

U tavi zagrijete ulje dodate sitno nasjeckani luk,  prepržite da luk uvene, dodati oprani špinat,posoliti,  dinstati špinat dok ne uvene i ispari sva tekućina.Za to vrijeme pomiješati jogurt i brašno, izliti u špinat, pustiti da prokuha i da se zgusne.Prebaciti u lagano nauljeni keramički pekač.Po vrhu složite falafel pogačice, pospite listićima badema.

Pecite 15 min.Prije serviranja posuti sitno nasjecanim peršinom.
Servirati toplo sa prilozima po želji.


srijeda, 28. kolovoza 2019.

Kefte pečene u paprici

Divno jelo bilo za tavu ili roštilj, paprike su sad u sezoni iskoristite ih dok možete.Jelo je fino i za party možete ga raditi na manjim štapićima i servirati uz rižu sa kuminom i sitno sjeckanom salatom, umaci su naravno izborni ali ja najviše volim na bazi jogurta.Izaberite meso po ukusu najidealnija bi bila mljevena janjetina ali možete uzeti meso po želji, možete prilagoditi začine po vrsti mesa ako niste baš sigurni sa začinima držite se mjera iz recepta., po meni je to najljepši dio posla.

Sastojci:/4 osobe

Meso:

500g mljevenog mesa

1 manji naribani luk

2 češanja češnjaka

1 žličica sitno nasjeckanog peršina

1/2žličice svježe mljevenog papra

5-6 listova svježe mente/samo za janjetinu/

1žličica mljevenog kumina

1žličica mljevenog  đumbira

prstohvat ljute paprike/manje više po ukusu

sol

2 žlice maslinovog ulja

1/2žličice mljeven slatke paprike

Ostalo:

2 rog paprike

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za meso i meso, dobro izradite rukom kao da mijesite tijesto da se svi začini povežu .Meso pokrite i ostavite na sat vremena u frižideru.




Paprike  narežete na trake širine kefte. formirate duge šiš-čevape .Drvene štapiće za roštilj provučete kroz keftu tako da uhvatite na donjem i gornjem dijelu papriku.Pecite na grill ili tavi nekih desetak minuta lagano okrećući, ako je potrebno na tavu stavite malo ulja.

utorak, 20. kolovoza 2019.

Pita pohanci

Ljetni pohanci od pite sa sirom, idealni za doručak, ručak ili večeru 😛😛😛šalim se naravno, ma za one koji su ljubitelji svega zarolanog u gotove kore a još uz to ako vole sve pohano u jaje pa  prženo u tavi a još uz to sve na brzaka to je spiza za vas. Ovo može biti jelo za cijeli dan, za odlazak na plažu, u planine, izlet, putovanja, jako fino i toplo i vruče i hladno 😋😋😋bilo da jedete sami ili dijelite sa društvom ako imate tanjur ili bez njega, onako iz ruke .😏😏😏Uz pite super paše mlijeko, kava, pivo, sok, vino opet kažem sve ovisi o vama, o danu, o satu,  dakleeee↕↙↘↗↖ ja bi rekla, :-)))vrlo fleksibilan burek, pita, sirnica😘😘😘.Uživajte !!!

Sastojci:

7-8 kom /gotovih listova za pite

Nadjev:

250g svježeg sira

sol

2 češanja češnjaka naribana

100 g kiselog vrhnja

150g naribano sira

1 jaje

Pohanje:

2 jaja/M

malo soli

ulje za plitko prženje


Priprema:


U zdjeli pomiješate jedno jaje, sol, naribani češnjak, svježi sir i vrhnje .Na radnu plohu stavite papir za pečenje, na njemu stavite prvu koru, premažete sa smjesom od sira.Poklopite sa drugom korom,
Premažete nadjevom od sira, prospite ribanim sirom, pazite da imate dovoljno sastojka za  sve kore, moj savjet vam je da prije premazivanja kora nadjev podijelite na 8 dijelova a ribani sir na 4 dijela.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve kore.
 Zarolate sve u čvrstu roladu.Zarolate rolat u papir za pečenje a potom u alu-foliju.Ostavite stajati pola sata u frižideru ili dok vam ne bude trebalo.

 Prije pečenja , izradite dva jaja sa malo soli, izrežete pitu na 1 cm debele fete.Umočiti fete pite prvo u jaje a potom u plitku zagrijanu masnoću, peći dok se ne uhvati fina zlatna  boja.Ocijediti na papiru.
Servirati uz svježu šalšu,, umak od jogurta i vlasca...

srijeda, 7. kolovoza 2019.

Mornarski graj

Slanutak ili graj po dalmatinsku, u ovoj finoj kombinaciji sa ribljim temeljcem/vi ako ne volite možete koristiti  povrtni/ malo origana i soka od limuna 😍i ručak može početi, vi po želji možete dodati pečene ribe, kruha, mesa, kobasu pa što vam je po volji i ukusu ali graj je meni najbolji samo uz malo preprženog kruha sa češnjakom.Sa sokom od limuna budite oprezni dodati po želji, najbolje je narezati u zdjelu limuna pa neka svatko pokapa po želji, za maslinovo ulja tu limita nema .😇😇


Sastojci:4-6 ljudi

500g suhog slanutak

3 češanja češnjaka

1 veliki luk

100ml maslinovog ulja

7 dl temeljca/riblji

sol,papar

2žličice origana/suhi

1žličica sitno nasjeckanog peršina

1 list lovora

Priprema:


Noć prije potopite slanutak u mlaku vodu sa prstohvatom sode bikarbone.

Sutra procijedite slanutak, properite pod vodom.Stavite u lonac sa vodom trebati će vam oko 2 l vode, kuhati slanutak nekih 45 minuta ili dok ne omekša vodu nemojte soliti.

Za to vrijeme u  drugi lonac stavite maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk i češnjak , pirjate na srednjoj vatri dok luk ne omekša, dodati omekšali slanutak, podliti temeljcem, dodati origano i peršin,  pa nastaviti odklopljeno kuhati dok se luk ne ukuha i sve skupa ugusti.
Servirati toplo uz dodatak soka od limuna.

ponedjeljak, 5. kolovoza 2019.

Crostini sa kozicama/škampima

Prava mediteranska delicija, jednostavna i brza u pripremi a užitak zagarantiran.Ovaj recept možete isprobati sa svim plodovima mora, nemojte ih samljeti na kraju kao namaz jer boja neće biti baš apetitlih samo ih nasjeckajte na komadiće.Na kraju obavezno dodati malo maslininovog ulja i peršina.Bijelo ili crno vino birate sami.😇😇

Sastojci:

Kruh /francuz/najbolje jedan dan star

oko 200g očišćenih kozica ili škampi

2 žlice bijelog vina

2 češanja češnjaka

2 žlice sitno nasjeckanog češnjaka

sol,papar

3 slana fileta inćuna/očišćeni naravno/

4-5 žlica maslinovo ulja

krušne mrvice po potrebi

Priprema:

U tavi zagrijati 4 žlice maslinovo ulja, dodati luk i češnjak uz miješanje pustiti da zamiriše dodati inćune, pustiti da se otope a potom očišćene repiće škampi ili kozica/ ja sam imala miješano/možete umjesto repića dodati bilo koje plodove more, dinstati kratko a potom podliti sa vinom, poklopiti na par minuta, posoliti i popariti po ukusu, ako volite pikantnu hranu možete dodati i malo peperoncini ali u tom slučaju pripremite malo više pića😂😋😏.😏.Odkopite repiće, isprobate, ako ima dodatne tekućine u tavi ugustite je sa malo prezle/krušne mrvice.Nasjeckate sve na sitno,

Kruh narežete, premažete sa malo maslinovog ulja, prepecite na grill tavi sa obje strane da postane hrskavo.

Premažete crostine, pospite sa nasjeckanim peršino i pokapate sa malo maslinovog ulja.Servirati toplo.



nedjelja, 30. lipnja 2019.

Slatko-kisela piletina sa ananasom

Kineski klasik koji naprosto morate probati🙏, slatko- kisela piletina je jednostavna u pripravi i nema nekih velikih problema u izvedbi no problem nastaje kad treba iz balansirati sve okuse da dobijete onu harmoniju koja priliči ovom jelu😛.Uživajte malo u ovom jelu za koji će vam trebati pola sata,za ove vrućine više nego dobrodošao.Servirati naravno uz rižu i salatu/barem je tako kod mene/😘😘

Sastojci:

400g pilećih prsa

1žličica gustina

200ml vode

1 jaje

1 ravna žličica soli

120g brašna

1žličica sezamovog ulja

100ml ulja za prženje


Slatko-kiseli umak:

80g šećera

50ml rižinog octa

1žličica suhog češnjaka/ naribani svježi

100ml kečapa

2-3žlice soja umaka/light/

2žlice vode

1,5 ravne žlice gustina

malo ljute mljevene paprike/po ukusu

Ostalo:

150g ananasa

2 paprike

1 luk

2žlice ulja

mladi luk za dekoraciju

sezam/opcionalno

Priprema:

Narežite piletinu na jednake kockice, posolite je.U zdjelu stavite stavite  vodu, dodate sezamovo ulje i jaje, promiješate zajedno da se spoji.Dodate postepeno brašno i gustin miješate da se napravi smjesa nešto gušća od smjese za palačinke.U smjesu stavite pileće kockice.Miješate da se kockice obavija smjesom .Ostavite sat vremena da se marinira.

U tavu stavite ulje, zagrijete ga, stavljate dio po dio kockica piletine, okreću ih stalno da se prepže sa svih strana i uhvate lijepu zlatnu boju, izvadite ih na toplo mjesto/trebati će vam negdje pet minuta da postanu zlatni i hrskavi/.Izvadite kockice šupljikavom žlicom i nastavite pržiti dok ne potrošite sve sastojke.

U lončiću sa strane skuhate slatko-ljuti umak, dodate u njega sve sastojke osim gustina i vode.Pustite da prokuhaju, sa strane pomiješate gustin i vodu pa dodate u umak kratko kuhate da se sve zgusne, ako vam je pregusto dodate vode ako je pak prerijetko još malo gustina.Maknete sa strane , okus dotjerate sa još malo umaka od soje.

Za grijete tavu sa uljem.Na kockice narežete luk,ananas i papriku .dodamo sve na  zagrijanu tavu dinstamo nekih 4 minute, dodamo piletinu i umak , pustite da sve prokuha.


Servirati uz kuhanu rižu na papri.Prije posluživanja posuti sitno na sjeckanim mladim lukom i po želji sezamom.






četvrtak, 20. lipnja 2019.

Aromatična brza gregada sa ribljim filetima

Može li nešto ovakvo, naravno da može, jednostavno vrlo aromatično jelo sa jadranskom ribom/moja je došla sa Visa i to sa parangala, tko se razumije u ribu zna da je i to važno/Zaboravila sam napomenuti da je jelo od filetiranog mola, malo će vam trebati umješnosti kod filetiranja baš zbog  njegove lepezaste kosti ali nakon prvog vrlo brzo će te ući u štos.Za ovo jelo izaberite veće komade, baš pravu oboritu ribu.Jelo naravno možete napraviti i od drugih vrsta ribe, čak i cijele.Inače na moru je šteta filetirati ribu i to u receptima sa ribom ne dolazi u obzir ali kad imate posebne goste na ručku nije bilo druge opcije.Jelo je jako fino i sobne temperature, maslinovog ulja naknadno možete dodati koliko volite, i molim bez parmezana.

Priprema:

1 kg /mola/4 kom

2žlice sitnog narezanog peršina

6 češanja češnjaka

3 žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 žličica sitno nasjeckane svježe kadulje

1/2limun sok

200g mini rajčice

700g krumpira

malo šećera

2 dl bijelog vina

50g maslaca

 Priprema:

Filetirate ribu, nemojte guliti kožu. glavu i kosti stavite za finu juhicu.
U lonac stavite kuhati krumpir u kori, neka voda bude dosta slana.Kuhani krumpir ogulite i narežite na kolutove.

U  veću tavu stavite maslinovo ulje i par ne oguljenih režanja češnjaka, pustite da se zagrije i lagano počne mirisati.Ribu osušite, posolite, po paprite, po potrebi je narežite na tri prsta široke komade da kod serviranja bude fina za vidjeti.Na strani kože za režite na dva tri mjesta jer se koža u pečenju skupi.Ribu prepecite s obje strane da uhvati lijepu boju, izvadite na toplo mjesto.nemojte pretrpavati tavu da vam se riba umjesto da se ispeče ne ukuha.
Kad ste prepekli sve filete, na tavu stavite, rajčice/možete ih prepoloviti/dodate sitno nasjeckani peršin, kadulju i češnjak, lagano po šećerite.Pustite da se rajčice lagano ukuhanju, dodate narezani krumpir, posolite i poparite.
Podlijete sve sa sokom od pola limuna, bijelim vinom, pustite da sve lagano prokuha i vino se reducira.Dodati ribu, maslac i maslinovo ulje, ako je malo tekućine možete dodati malo ribljeg temeljca ili vode.

Nastavite pirjati , isprobati ako je prekiselo dodati još malo šećera.Po potrebi dodatno
 posoliti i popariti.




Prije serviranja posuti sa malo peršina, pokapati maslinovim uljem.

utorak, 11. lipnja 2019.

Voćna torta

Jednom se  slavi 50-ti rođendan,👀 bio je to dug vikend uživanciije i proslave ovog velikog broja uz drage prijatelje i rodbinu, hvala im svima🙏🙌.Jedna od torti koju sam uspjela slikati, po mojoj želji, voće, vanilija, laganini, odlično je pasala uz masnije delicije i vrućinu.💗Za tortu možete koristiti bilo koje voće, pazite da ono voće tipa bresakve, marelice, da prvo ogulite kožu.😋


Sastojci:/kalup24cm

biskvit:

8 jaja

200g šećera

prstohvat soli

1 limun korica

1žloca soka od limuna

1 vanilija šećera

220g brašna

2žličice gustina

2žličice pecivnog praška

Chantilly krema:

400g posnoga krem sira

250g mascapone sira

200ml vrhnja za šlag/mliječnog

2-3 žlice šećera u prahu/ po ukusu

1 vanilija šećer

Preljev za biskvit:

200ml mlijeka

1 žlica šećera u prahu

Ostalo:

100g borovnica

100g kupina

100g malina

200g jagoda

Priprema:


Mala napomena ako imate dva ista kalupa za tortu onda napravite cijelu količinu biskvita od puta, ako pak nemate onda napravite prvo pola pa dok se peče prvi biskvit napravite drugi.

Izradite 4 cijela jaja sa 100g dok se jaja ne zapjene.Pomiješati zajedno pola količine brašna , žličicu pecivnog praška, malo soli, žličicu gustina.U jaja prvo dodati malo soka od limuna i pola korice, promiješati a potom žlicom dodati pomiješamo brašno, lagano miješati da se sve spoji.Preliti u kalup za torte koji ste prije toga namazali maslacem i po brašnili/ja samo na dno kalupa stavim papir za pečenje./Pecite biskvit nekih 15 min, na 165C.Isprobati u sredinu čačkalicom da vidite dali je pečeno.Iz kalupa izvaditi biskvit, pustiti da se hladi.Ponoviti postupak da dobijete još jedan isti takav.


Svaki biskvit prerežete na pola, tako da dobijete četiri tanje kore.U zdjelici pomiješate mlijeko i šećer u prahu za preljev.

Krema:

U zdjelu stavite sir, mascapone,šećer u prahu/moj vam je savjet da stavite malo šećera, a kasnije kad izradite i dodate vrhnje za šlag doradite slatkoću šećerom u prahu/, dodati i vanilija šećer pa izraditi sve u finu kremu.Čvrsto utučeno vrhnje za šlag dodati u žlicom u kremu od sira, miješati da se poveže, nemojte mikserom.Isprobati, dodati po potrebi šećera ako vam je preslatko i malo soka od limuna.

Slažemo:

Na tanjur za serviranje stavimo prvi biskvit, natopite ga mlijekom, stavite žlicu dvije kreme, složite oprano voće, borovnice i maline možete cijele, kupine i jagode ako su prevelike na režete.,podijelite voće da imate za tri sloja i dekoraciju.
Slažite dok ne potrošite sve sastojke.Ukrasite tortu po želji, nemojte je nakiti kao ja🙈
Pustite da se dobro ohladi.

Comments system

Disqus Shortname