utorak, 17. svibnja 2016.

Fetaki peciva




4 osobe 

Grčka kuhinja

Sastojci:


Tijesto:

100g feta sira

300g brašna 

1 žlica šećera

5g instant kvasca

1/2žličice soli 

150ml tople vode

2 žlice maslinovog ulja

Premaz:

4 žlice maslinovog ulja


Premaz:

Napravite tijesto .u zdjelu razmrvite na sitno feta sir.U drugu posudu dodate prosijano brašno sa solju pa dobro promiješate .U sredinu napravite udubljenje pa dodate vodu ,kvasac i šećer ,ostavite stajati par minuta da se kvasac aktivira .Dodate maslinovo ulje ,miješate da se poveže sve u glatko tijesto po potrebi dodate još malo brašna/to ovisi o količini vode u feta siru/.Pustite da se tijesto diže pola sata .Nakon toga ga podijelite na dva dijela ,razvaljajte tanko na dimenzije otprilike 50x40cm.Premažete sa dvije žlice maslinovog ulja/rasporedite fino rukom da cijelo tijesto bude premazano.






Zarolajte tijesto po dužoj strani ,usko.Tijesto prvo izrežete na pola ,potom svaki dio poprečno a onda onda opet na pola ,tako da dobijete 8 kom.


Komadiće tijesta prije motanja malo rastegnite a onda omotate kao ružicu ,zadnji kraj možete podviti ispod.

Ostavite stajati zarolano tijesto 10 min.na protvanu .Pecite u zagrijanoj pećnici na 190C/30min

ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

"CHEESECAKE" kofte


4 Osobe

Sastojci:

Meso:


500g mljevenog mesa

1 naribani manji luk

2 češnja češnjaka/pritisnuti

2 žlice naribanog tvrdog sira

1 jaje

krušne mrvice/po potrebi

1/2žličice kumina

sol,papar

malo ljute paprike/opcionalno

Nadjev:

150g krem sira

250g ribanog topljivog sira

Priprema:

Pripremite meso :u posudu stavite meso pa dodate sve ostale sastojke .Sve dobro izradite rukom u postojanu smjesu koja se da oblikovati .Po ukusu dodate sol,papar i ljutu papriku Isprobate začinjenost mesa tako da komadić smjese pretečete na suhoj tavi .Po potrebi dodatno posolite i poparite .Ako se meso ne da oblikovati dodate malo krušnih mrvica.
Meso formirate u kugle i stavite na protvan na koji ste stavili papir za pečenje .Svaku kuglice pritisnite žlicom da dobijete udubljenje ,dodatno oblikujte rukom da dobijete fine pitice .
Pomiješate sir sa ribnim sirom ,po potrebi malo posolite .Stavite smjesu u udubljenje koje ste napravili žlicom .
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /40min /to naravno ovisi kolike su vam veličine kofte.
Servirate toplo uz povrće,nemojte ih prepeći kao što se meni dogodilo sa drugom turom.

Patates Ezme

4 osobe

Turska kuhinja


Sastojci:

3-4 srednja krumpira 

4 žlice suhog grožđa/suvice

2 mlada luka

2 žlice nasjeckanog peršina

3-4 žlice maslinovog ulja

sok od limuna

1žličica kopra

sol,papar i malo ljute paprike


Priprema:

Stavite grožđice u vruću vodu na pola sata.Skuhate krumpir u ljusci.Ogulite ga i izradite vilicom na manje komade.Pustite da se sve malo ohladi pa dodate začine,grožđice ,posolite i popaprite .Dobro sve promiješate pa dodate ulje i sok od limuna,doradite sve po svom ukusu dodavajući ulja i soka od limuna. Servirate hladno .

subota, 14. svibnja 2016.

Sicilijanska pečena piletina na kruhu



4 osobe

Talijanska kuhinja

Sastojci:

6-8 komada piletine/batak ,karabatak i sl./

200 -300g starog kruha/ciabatta/

Marinada:

3žlice maslinovo ulja

5 zrna pimenta /svježe mljeven/

1žličica soli

1 velika grančica ružmarina/listići/

4 češnja češnjaka/sitno nasjeckana/

Ostalo:

3 glavice luka

Priprema:

U posudu stavite sve sastojke za marinadu ,dobro promiješate da se sve poveže.Dodate piletinu ,sve promiješate da se piletina prožme marinadom ,pokrijete prozirnom folijom  i ostavite stajati 15 min.

Narežete ili natrgate kruh rukama u posudu za pečenje.Na kruh stavite komade piletine ,prelijete sve marinadom.Pečete u zagrijanoj pećnici na 190C/20 min.
Narežete luk na srpaste fetice .Nakon 20min.izvadite piletinu dodate svu količinu luka.Dobro promiješate ,smanjite temeraturu na 180C i vratite u pećnicu na još 25-30min.Po potrebi koji put promiješate dok se peče.
Servirate toplo uz fini kruh i umak
.

petak, 6. svibnja 2016.

Terina od piletine i gljiva

Sastojci:

oko 500 g piletine /fileta

200g gljiva/šampinjoni

100g luka

1/2 konzerve kukuruza

250g grčkog jogurta/kiselo vrhnje

2 žlice brašna

100g ribanog sira

sol,papar 

1 češanj češnjaka

1/2žličice suhog timijana/origana

1 žlica maslinovog ulja


Priprema:

Rastanjite pileće meso /ako niste spretni kupite gotove pileće šnicle/ posolite ga i poparite ,preko prozirne folije lagano ga potucite batićem za meso da se rastanji dodatno.
Premazite duguljasti kalup za kruh/terinu /25 cm,ako imate veći terina će biti malo plića/ ,složite filete da da jedan dio pada preko ivica kalupa/na bočne strane kalupa ne stavljate.Ostatak fileta odložite trebati će vam za slojeve.  .
Gljive nasjeckajte pa ih propirjajte na malo maslinovog ulja uz dodatak soli ,papra ,timijana i češnjaka .Pustite da se gljive dinstaju dok ne izađe sva voda iz njih i one ostanu gotovo suhe .Maknite sa strane pustite da se lagano ohlade.
 U zdjelici promiješate grčki jogurt,sol,papar,brašno i naribani sir da se poveže .
Slažite:
Stavite na filete 1/3 nadjeva od jogurta  /zagladite,stavite svu količinu gljiva ,po gljivama poslažete ostatak pilećih fileta .Stavite 2/3 nadjeva ,prospite ocijeđeni kukuruz i ostatak nadjeva.Sve zagladite .
Zagrijete pećnicu na 200C.
Prebacite ostatak piletine sa ivica preko terine da bude fino ušuškana prekrijete terinu alu-folijom.Stavite u dublju veću posudu pa ulijete vodu da kalup bude 2/3 visine kalupa/banja marija/Stavite sve u pećnicu kuhate 1 h.Nakon sat vremena otvorite /maknite alu-foliju /pazite na paru .Pustite da se peće još 15 min otklopljeno.
Izvadite terinu iz pećnice ako ima vode u kalupu iscijedite je pažljivo .Pustite da se terina hladi 20Min.Okrenite je na tanjur za serviranje.
Terina je fina topla i hladna .

srijeda, 4. svibnja 2016.

Fina torta od jagoda/Biskupova kapa


Sastojci:

Biskvit:

7 jaja

250g šećera

350g brašna

prstohvat soli

Krema:

500ml mlijeka

200g šećera

6 žutanjaka

6 listova želatine 

70g brašna

kora limuna


Umak za natopiti kore:

350ml vode

100g šećera

100ml liguer di strega /limoncelo

Crveni preljev:

500g jagoda

200g šećera

15g želatine

1 žlica soka od limuna


Priprema: Biskvit:

Razdvojite jaja bjelanjke od žumanjka .U zdjelu stavite žumanjke pa ih dobro izradite sa šećerom dok ne postane sve bijelo .Dodate brašno ,povežite zajedno .Istucite dobro bijelanjke sa malo soli dok ne postanu čvrsti.Polako miješajući žlicom povežite sa pripremljenom smjesom sa žutanjcima,pazite da to radite postepeno i lagano da vam ostane što više zraka u smjesi .Zagrijete pećnicu na 180C .Stavite smjesu u kalup 24/26 ovisno koliko velike želite tortu .Pecite je nekih 20/35 min.Provjerite štapićem za ražnjiće dali je pečeno.Ostavite biskvit da se ohladi .Ohlađeno prerežete na tri dijela .

Dok se peku koru napravite preljev za kore .U lončić stavite liker dodate vodu i šećer pustite da sve kratko kuha dok se šećer ne rastopi.Ostavite da se ohladi.
Ohlađene kore natopite dobro pripremljenim preljevom .Ostavite da odstoje pola sata .
Napravite crveni preljev:
U lonac stavite očišćene oprane,narezane  jagode,dodate šećer ,sok od limuna.Pustite da sve prokuha pa ispasirajte štapnim mikserom .Želatinu natopite u hladnoj vodi da nabubri .Stavite u vruću smjesu dobro promiješate .Stavite u hladnjak da se do pola stisne pa prelije preko gornjeg biskvita ,pustite da se stisne /ja sam to radila u kalupu/.Sa ostatkom preljeva premažite i ostale kore.
Napravite kremu.
Stavite da se zagrije mlijeko .Izradite žumanjke sa šećerom dok se šećer skroz ne otopi.Dodate brašno nastavite još kratko miješati da se sve poveže.Dodate šećer vaniliju i koru od limuna .Prelite miješajući dio mlijeka u zdjelu sa jajima ,povežite mikserom.Prelite sve u lonac pa nastavite na srednjoj vatri kuhati dok se krema ne stisne.
Pustite da se krema skroz ohladi.U ohlađenu kremu stavite ,otopljenu želatinu i tučeno slatko vrhnje.
Nadjenete tortu .Na tanjur stavite prvu koru ,stavite obruč od kalupa, premažete sa polovicom preljeva od jagoda  stavite polovinu kreme .Po njoj stavite komadiće jagoda .Stavite drugu koru ,premažete ostatkom preljeva i ostatkom kreme ,prospite sve nasjeckanim jagodama .Na vrh stavite premazanu koru sa preljevom od jagoda.
Stavite u frižider na 2 h da se sve stisne.




Piletina B&P


4 Osobe 

Talijanska kuhinja

Sastojci;

500g pilećih fileta/fino izrezanih

50ml svijetlog piva

1 mali limun/sok 

2 žlice brašna

2 žličice maslinovog ulja

50g maslaca

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

Priprema:

Rastopite maslac sa maslinovim uljem pustite da se zagrije.Filete fino oblikujte,posolite ih i poparite  pa ih uvaljajte u brašno ,višak stresite.Prepecite na ugrijanoj masnoći do fileti ne budu fino pečeni i dobiju lijepu boju 
.Podlijte sve sa pivom i sokom od limuna ,smanjite tempretauru pustite da se sve par minuta kuha ,dodate s nasjeckanim peršin još malo posolite i poparite .
Servirate toplo ,prelivene umakom uz prilog po želji /najbolje neko kuhano povrće. 

Začinjene kineske tikvice

4 osobe
Kineska kuhinja


Sastojci:

3 tikvice

2 češnja češnjaka

2 mlada luka

sol,papar

2 žlice ulja sezama 

1žlica ulja 

2žličice svijetlog sezama

Preljev:

1žličica meda

3-4 žlice soja umaka

2žlice ljutoga chilli umaka/sriracha/opcionalna


Priprema:

Zagrijete ulje u woku .Narežite tikvice na duge trake.Prepržite  tikvice na ulju /nekih 8 min.Kad je gotovo dodate sezamovo ulje ,promiješate i izvadite na tanjur za serviranje.
U zdjelici pomiješate chilli umak /budite oprezni počnite prvo sa malom količinom a onda sve izbalasirjate po svom ukusu,dodate med i soju pa sve izmiješate dok se poveze ,ako se zadovoljni sa okusom ,prelite sve po tikvicama .
Pospite sitno nasjeckanim mladim lukom i sezamom.

nedjelja, 1. svibnja 2016.

"Konopi" sa nadjevom od sira i đema


4 osobe/24 kom

Sastojci:

500g lisnatoga tijesta

250g krem sira

50 g meda/cvjetni

200g đema od marelice

Premaz:

40g šećera u prahu

1žlica vode

1žličica soka od limuna

Priprema:

Rzvaljajte lisnato tijesto tanko..Narežite ga na duge trake jedan centimetar debljine ,svaku traku dodatno rastegnite.Spajate po tri trakice okrećući ih jednu oko druge i zajedno zarolajte u krug .Stavite peci na lim za pečenje /na koji ste stavili papir za pečenje/, u zagrijanu pećnicu na 180C/18-20min.dok ne uhvate finu boju i pocmu se micati po limu.
Dok se konopi peku napravite premaz:Zdjelici dobro promiješate sve sastojke.
Vruće konopčiće odmah premazite sa premazom.Ostavite da se ohlade.
Krem sir dobro metlicom pomiješate sa mesom ,stavite u špricu za ukrašavanje torti pa na nadjenete konope na vrh stavite malo đema od marelice.


četvrtak, 28. travnja 2016.

Dvobojne rolice

4 osobe


Sastojci:

500g purećeg fileta/može i pileći ili svinjski

1 mrkva/veća

200g smeđih šampinjona

1-2 žlice sušenih vrganja

100g ribanog sira/chedar i sl.

sol,papar

1žličice timijana 

1 češanj češnjaka

1žlica  maslinovog ulja

1/2žličice maslaca

Premaz:

 Otstatak Naribani sir

2 žlice kiselog vrhnja 

1žličica senfa

sol,papar

Priprema.




Raširite i rastanjite šniclu ,stavite prozirnu foliju pa lagano batićem za meso dodatno raširite šniclu .Posolite i popaprite meso.Očistite i nasjeckajte češnjak na što sitnije.Naribate sir.
Naribate mrkvu na ribežu /neka bude onaj za finije ribanje/posolite je i popaprite ,dodate polovicu nasjeckanog češnjaka i pola timijana ,te jednu puno žlicu sira.Sve fino promiješate.
Na polovicu šnicle dodate naribanu mrkvu ,zarolajte tek toliko da mrkva bude ušuškana u meso .
U zdjelicu sa vrućom vodom namočite sušene vrganje .Pustite da se namacu par minuta da omekšaju.
Operite i nasjeckajte šampinjone/ne trebate ih nasjeći presitno.Zagrijete maslinovo ulje pa dodate maslac prepržite gljive dok malo se ne zapreže i ispuste višak vode ,dodate ocijeđene vrganje ostatak češnjaka  i timijana pa nastavite pirjati dok se sve malo  ne poveže.
Stavite nadjev od šampiinjona na šnicle ,zarolajte do kraja .Premjestite sve na alu-foliju /ako vam je lakše cijeli postupak nadjevanja možete raditi na foliji/.
Zamotate foliju pa sve stavite peci na 180C/40 min.
U zdjelici pomiješate ribani sir ,senf ,sol,papar i kiselo vrhnje.
Otvorite foliju premazite sve pripremljenim premazom ,pustite da se zapeče i uhvati boju.
Servirate toplo uz kuhano povrće i salatu.

srijeda, 27. travnja 2016.

Šarena pletenica

 4 osobe
Ruska kuhinja

Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

100g maslaca/sobne temperature

100g šećera

1 vanilija šećer

1žličice soli

3 žumanjka/sobne temperature

1 limun korica

1 instant kvasac

Nadjev /mak:

200g mljevenog maka

50g šećera/manje više po ukusu

100ml mlijeka/manje više po potrebi


Ostalo:

1 žlica kakaa+1 žlica vode

100g svijetlih grožđica

120g kandiranog voća/šareno

Premaz:

1 žumanjak +1žličica ulja

Priprema:

U posudu za miješanje stavite toplo mlijeko ,kvasac i šećer lagano promiješate .Dodate sve ostale sastojke ,promiješate sve mikserom/nastavkom za tijesto/.Izmiješate tijesto da bude glatko .Odvojite 1/3 tijesta pa u njega zamiješajte kakaa i žlicu vodu da tijesto poprimi smeđu boju.
Jedno i drugo tijesto pokrijte i ostavite stajati na toplom 1h /dok se ne udvostruči.
Podijelite svijetlo tijesto na dva dijela .
Razvaljajte svako tijesto na veličinu 12x30 .Na prvo tijesto stavite  kandirano voće ,pa pređite valjkom za tijesto po njemu da se voće lagano utisne u tijesto ,zarolajte ga.Odložite.
Drugo svijetlo tijesto nadjenete makom/kojeg ste prije toga prelili kipućim mlijekom i dodali šećer/ i njega zarolajte.
Smeđe tijesto nadjenite suhim grožđem ,pritisnite valjkom za tijestom kao i kandirano voće ,isto tako zarolajte.
Zamotate tri roladice u pletenicu.Stavite u pripremljen dugi protvan za kruh .Pustite da se dize na toplom jos pola sata.
Zagrijete pećnicu na 180C/45 min.Prije pečenja premažete žumanjkom kojeg ste promiješali sa uljem.

subota, 23. travnja 2016.

Taco Salad

Meksiko

4 osobe

Sastojci:

4 velike pšenične tortilje

Malo maslinovog ulja za zdjelu za pećenje

Meso:

450g mljevene junetine

1žlica maslinovog ulja

1 luk/sitno nasjeckan

3 češnja češnja/sitno nasjeckan

1 žličica ljute mljevene paprike

1 žličica šećera

2 žlice octa 

100ml kečapa/šalša od poma

1/2žličice origana

100ml pilećeg temeljca

sol,papar


Ostalo:

250g mini rajčica

1 crvena paprika

200g tvrđe sorte salate

400g crvenog graha

2 mlada luka

1žlica nasjeckanog svježeg korijandra

4žlice ribanog jačeg sira/chedar i sl.

2žlice soka od limete /limuna

1 avokado

kiselo vrhnje po želji

Priprema:

Namazite kalup pa u njega stavite tortilje tako da dobijete oblik posude.Pecite ih u zagrijanog pećnici na 200.Tortilje trebaju biti kruta kao prave posude .

Napravite meso:Zagrijte ulje pa na njemu propirjajte luk i češnjak da malo uvenu dodajte meso ,lagano ga przite da dobije finu boju i da se zapece ,pspite ga ljutom paprikom i origanom ,kad je meso gotovo podlijte ga temeljcem i kečapom ,psosolite ,poparite ,dodajte secer i ocat ,promiješajte ,pa pustite da se sve na laganom reducira.Odlozžite dok sve ne završite.

Narežite papriku ,operite i narežite salatu ,narežite rajčicu i mladi luk.Ocijedite grah ,naribajte sir.
Podijelite povrće na cetri dijela stavite ga na dnu zdjele,lagano posolite .Prospite preko povrca meso ,pokapajte sve sa sokom od limete ,pospite sirom i po želji kiselim vrhnjem.

petak, 22. travnja 2016.

Cannelloni od tikvica


Talijanska kuhinja


4 osobe

 Sastojci:

5 velikih tikvica

200g dimljene šunke 

Preljev:

1 žličica maslaca + 1 žlica maslinovog ulja

1 puna žlica brašna

300ml mlijeka /manje više po  potrebi da dobijete kremasti preljev

50g parmezana

Ostalo:


1žlica maslinovog ulja za protvan

2 žlice mrvica

1 češanj češnjaka

1 žlica nasjeckanog peršina

50g nasjeckane šunke 

1 žlica ribanog parmezana

sol,papar

150g naribanog sira


Priprema:

Operite tikvice ,otkinite vrhove ,narezit na jednako duge komade..Stavite u ključavu slanu vodu na 5-7 min samo da malo omekšaju, nesmiju se prekuhati.Izvadite sredinu iz tikvica ,sačuvate je u zdjeli dok ne sve ne dovršite.

Ocijedite višak vode iz sjemenki koje ste izvadili iz tikvica ,možete lagano i pritisnuti vilicom da se sve iscijedi ,maknite to.U ostatak dodate češnjak /sitno nasjeckan/ zajedno sa peršinom ,nasjeckanom šunkom i parmezanom,posolite i popaprite po ukusu.Stavite nadjev u kesicu za zamrzavanje/otkinete vrh da možete lakše nadjenuti tikvice.
Zamotate svaki komad tikvice u nadjevenu šunku ,posložite ih u lagano nauljeni protvan za pečenje.Ostatak nadjeva slobodno stavite okolo tikvica.Prelijete sve pripremljenim preljevom pa prospite naribanim sirom.Poklopite alu-folijom
Zagrijete pećnicu na 180C ,pecite tikvice poklopljene 10 min.,maknite foliju pa nastavite peći još 10min,da se sve lijepo zapeče i dobije zlatnu boju.

četvrtak, 21. travnja 2016.

Patatesli bezelye çorbası/juha od krumpira i graška

Turska kuhinja

4 osobe

Sastojci:

300g graška

300g krumpira

1,2 l temeljca/povrtni

1 luk

2 češnja češnjaka

1-2 žlice zobenih pahuljica/opcionalno

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica kopra

Preljev:

1 žlice maslinovog ulja 

1žličica maslaca

1 žličica paprika/ljuta /slatka

Priprema:

Nasjeckajte na sitno luk i češnjak.U dubljem loncu zagrijete maslinov ulje pa na srednjoj vatri izdinstate luk i češnjak.Ogulite i nasjeckate krumpir na kockice pa i njega lagano prodinstajte .Podlijete sve temeljcem ,pustite da prokuha pa na lagano kuhate nekih 20min.dok krumpir ne omekša.Ispasirajte ga štapnim mikserom.
Vratite sve na vatru pa dodate grašak .Ako je tekstura juhe dodate zobene pahuljice da se sve zgusne .Posolite i popaprite po ukusu.Dodate nasjeckani kopar i peršin.

Preljev:
Zagrijete maslinovo ulje i maslac ,dodate papriku ,promjesajte .Makne sa vatre.
Servirate tanjure sa juhom pokapane preljevom od paprike.



srijeda, 20. travnja 2016.

"Guruli" gruzijska piletina

4 osobe

Sastojci:


1 kg piletine/dijelovi po želji

1 glavica luka

1,5žlica octa/svijetli vinski ili jabučni

1 šaka oraha

1,5 žlica  maslaca+ mlaz maslinovog ulja

1žliučica kumina

1/2žličice đumbira

1žličica crvene mljeven paprike

1žličica timijana

1žlica nasjeckanog peršina

prstohvat cimeta

2,5 dl-3 dl vode

Priprema:

Operite i osušite dijelove piletine po ukusu.Posolite je i popaprite krupno mljevenim paprom.
U loncu debljeg dna zagijte/otopite maslac sa mlazom ulja pa na njemu prepržite piletinu sa obje strane da dobije finu boje i da se kožica prepeče.Odložite na toplom mjestu dok sve ne prepržite.
U lonac dodate luk ,kratko ga prepržite.U mužaru stavite orahe smrvite ih lagano /nemojte ih mljeti mikserom jer će u tom slučaju izaći ulje iz oraha pa će umak postati suh i mrvičast.Dodate sve ostale začine ,sve izradite lagano avanom pa na kraju dodate ocat ,promjesajte pastelu.
Stavite je u lonac ,vratite piletinu pa podlije vodom ,nastavite na srednjoj vatri kuhati jos pola sata.Dosolite i popaprite po ukusu.

Servirate toplo uz salatu i priloge od povrća i krumpira po želji.

utorak, 19. travnja 2016.

Calzone "Carbonara"


1 pizza

Tijesto:

200g brašna/glatko

100-150ml tople vode

prstohvat šećera

1žličica kvasca 

sol

2 žlice maslinovo ulja


Nadjev:


1 mali luk

60g ribane mozzarelle

2 žlice kiselog vrhnja

50g dimljene šunke

1žutanjak

1/2žličice origana

1žličica nasjeckanog peršina

sol,papar 

1žlica Maslinovo ulje


Priprema:
U zdjelu stavite vodu dodate prstohvat šećera i kvasac ,promiješate rukom ,ostavite minutu da odstoji.Dodate brašno ,ulje i sol,pa zamijesajte tijesto .Pustite da odstoji posla sata na toplom.

Za to vrijeme napravite nadjev:nasjeckajte luk pa ga prodinstajte na maslinovom ulju da se lagano preprzi.dodate nasjeckan šunkupa nastavite kratko pržiti.Maknite nadjev u zdjelu pa pustite da se kratko ohladi pa  dodate ostale sastojke/mozazrellu,žumanjak,origano ,sol i papar.

Razvaljate tijesto u krug .Na polivinu kruga stavite kiselo vrhnje koje ste lagano posolili i poparili ,dodate poviše nadjev ,rasporedite .Ostatak tijesto narezite .Preklopite dobro stisnite tijesto.

Zagrijete pećnicu na 2220C.Pecite pizzu nekih 15 min.ili dok se fino ne zarumeni i počme micati po protvanu.
Gotovu pizzu premažete maslinovim uljem i prospite na sjeckanim peršinom.

Madi luk u vineigrette umaku

4 osobe

Sastojci:

6-8 komada mladog luka

4 žlice maslinovog ulja

1 žlica crvenog vinskog octa

1 žličica dijon senfa

so i svježe mljeveni papar


Priprema:

Ocistite mladi luk ,odkinite višak lišća na krajevima.Zagrijete slanu vodu do ključavosti ,pripremite sa strane posudu sa hladnom vodom.Kratko blanširajte mladi luk u vrućoj vodi /5min/izvadite ga i odmah stavite u hladnu vodu da se prestane kuhati i lagano rashladi.
Napravite preljev:U posudu stavite sve sastojke uza vinaigrette izradite metlicom do emulzije isprobajte zacinjenost emulzije pa dodajte sol i papar.
Ocijedite luk na kuhinjskom papiru ,premjestite ga u posudu za serviranje prelijte preljevom ostavite u frižideru 2h da se sve oveže i rashladi.
Idealni prilog uz roštilj.

ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Roštilj salata od tikvica i mozzarelle


4 osobe

Sastojci:


2 -3 kom. tikvica

sol i papar

Preljev:

1 žlica nasjeckanog peršina

1 sitno nasjeckani češnjak

2žlice maslinovog ulja

1/2žličice svijetlog vinskoga octa/jabučni

sol,papar

Ostalo:


200g mozzarelle

1 mala ljuta papričica/opcionalno

1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka


Narežite tikvice uzdužno na centimetar debljine.Posolite ih i popaprite.Prepecite ih po par minuta sa svake strane na roštilju da omekšaju.
Narežite mozzarellu na fete.
Slažite mozzarellu na vruće tikvice da se lagano rastopi.
Sve sastojke za umak /preljev dobro promiješate ,posolite i popaprite.Prelite sve preko tikvica ,prospite nasjeckanog svježom paprikom ako želite i nasjeckanih bosiljkom.
Servirate uz meso.

nedjelja, 17. travnja 2016.

"Tulipani"krumpir

4 osobe

Sastojci:

8 srednjih krumpira

80 g maslaca 

150g ribanog sira

1 žlica timijana

1/2 žličice nasjeckanih listića ružmarina

sol,papar 

2žlice maslinovog ulja

Priprema:

Operite i ogulite krumpir od kore.Donji kraj krumpira izrežite ravno da krumpir može stajati.Oštrim nožem režite krumpir na centimetar široke trakice pazite da se ne odvoje od dna.Narezani krumpir stavite u zdjelu za pečenje .Raširite malo fetice krumpira pa u svaki stavite komadić maslaca.Posolite i poparite krumpir te ga pospite nasjeckanim ružmarinom i timijanom ako volite možete dodati i malo nasjeckanog češnjaka.U svaki krumpir stavite naribani sir.Stavite peci u zagrijanu pećicu na 1180C/40 min.na donju vodilicu pećnice.Prije pečenja možete pokapati sa malo maslinvog ulja.

subota, 16. travnja 2016.

Yoğurtlu Ekmek/zapečeni kruh sa jogurtom/doručak


Sastojci:

6 feta starog kruha

2 pune žlice gustog grčkog jogurta

1/2češnja češnjaka/opcionalno

3 mini  rajčice

1 jaje/L

1 paprika /2 šparoge /opcionalno

sol,papar

3 žlice naribanog zrelijeg sira tipa parmezan


Priprema:

U zdjelicu pomiješate jaje ,jogurt ,češnjak,sol,papar.Premažete bogato fetice kruha koje ste prije toga posložili u protvan.Zagrijete pećnicu na 180C.
Narežite rajčicu i povrće po želji .Posložite na kruh poviše jogurta.Pospite sve ribanim sirom.Pecite 15 min.dok kruh ne uhvati lijepu boju.Servirate uz napitak od jogurta ,masline ,sir i sl.


petak, 15. travnja 2016.

Toskanske zapečene šparoge


4 osobe

Sastojci:

500g svježih zelenih šparoga

2žlice maslaca

2 rajčice manja

2 nasjeckana mlada luka

2 žlice nasjeckanog lisnatoga celera

1/2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka

1/2žlice nasjeckanog timijana

3žlice ribanog tvrdog sira/tipa parmezan

sol,papar

Postupak/priprema:

Zagrijati pecnicu na 180C
Otopiti maslac .Oprati šparoge .Otopljeni maslac sa žicom maslinovog ulja stavite u protvan za pečenje ,posložite šparoge u jednom sloju ,posolite ih i poparite pa okrenite malo kroz masnoću.Po šparogama prospite bosiljak,timijan ,nasjeckani celer i luk.Na vrh stavite narezane rajčice sve obilato prospite parmezanom.
Stavite peći nekih pola sata dok šparoge ne omekšaju i sve se fino zapeče.
Servirate kao samostalno jelo ili uz nekakvo meso.

Blog :Keeper

Comments system

Disqus Shortname