subota, 3. rujna 2016.

Hrskava pita od jabuke/tart sa korama za pite

Fina i jednostavna pita od jabuka .Servirana sa sladoledom ,šlagom ili sama jednostavno će vas oduševiti teksturom/naravno ako volite hrskave pite.Nisam zaboravila deset za vikend samo imama radove po stanu pa sve kasni.

Sastojci:

6-7 listova za pite/deblji ne za baklave

2 žlice maslaca+2 žlice ulja

Nadjev:


5-6 velikih jabuka

2 žlice maslaca+2žlice ulja

1/2žlice cimeta

100g smeđeg šećera

2žlice ruma ii brandya/opcionalno

100ml vrhnja za šlag/mliječno

prstohvat soli

60g mljevenih oraha ili mrvica

Priprema:

Operite i ogulite jabuke.Naribate ih na ribežu .U tavi zagrijete ulje i maslac pa stavite jabuke ,šećer ,cimet,vrhnje i malo soli .Pustite da se jabuke izdinstaju  da bi izašlo sto vise vode .Maknete sa vatre pa dodate orahe ili krušne mrvice .Promiješate odložite do korištenja.

Otopite maslac i ulje .Kalup Za za torte 26 cm/što vam je kalup uži pita če biti veća/ nauljite pa na njega slažite jufke koje ste prije toga premazani mješavinom ulja i maslaca.Slažite tako da uvijek jedna strana pokriva dno a druga visi preko ruba ,ponavljate to u krug dok ne pokrijete cijeli kalup.Ostatak kora na mastite pa zgužvate na dno.

Izrežite nožicama višak jufki okolo kalupa otprilike neka vam ostane dva prsta širine.Stavite sav nadjev od jabuke ,nemojte zagladiti nego napravite lagane valove na jabukama Rubove podvučete da bi dobili ukrasni rub.

Ostatke koji ste izrezali natrgajte rukama ili škarama na komade pa pobacate po vrhu ,pokapate sve sa ostatatkom maslaca.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25-30min ,na najnižoj vodilici /mora se ispeci dno dobro/,dok pita ne dobije finu boju i počne se micati po zdjeli za pečenje..
Pustite da se ohladi i servirate na sobnoj temperaturi mozete dok su vrućine sa jednom kuglom sladoleda od vanilije ili šlagom ,možete dodati i svježe voće ako želite.


četvrtak, 1. rujna 2016.

Parmski odrezak

Ako vam treba nešto fino i jednostavno za vikend ručak ili večeru ovo je jelo idealno .Tradicionalni parmski odrezak ,fino pohano meso na posteljici od rajčice ,pečeno u pećnici sa mozzarellom ,nema bolje.Parmski odrezak se inače radi sa svinjetinom no ja cesto puta napravim i sa piletinom ili puretinom vi naravno po ukusu,začine isto tako možete prilagoditi sebi .


Sastojci: /5-6 osoba

700g svinjskoga/purećeg/pilećeg fileta

sol,papar

3-4 nasjeckana lista kadulje/origana

Umak od rajčice/na hladno:

300ml pasate /pasirana rajčica

1/2žličice šećera

1žličica timijana/majčina dušica

1/2žlica maslinovog ulja

1naribani češanja češnjaka

sol,papar

Ostalo:

150g mozzarelle

100g krušnih mrvica

1žlica ribanog parmezana

1žličica timijana/majčina dušica 

2 jaja

sol,papar

1žlica brašna

2 žlice ulja

Priprema:

Kotlete rastanjite /ne previše ,možete ih malo potući batićem za meso.Posolite, popaprite,prospite sitno nasjeckanom kaduljom/ako koristite piletinu dodate origano. .Pospete brašnom,višak otresite.U tanjuru ili plitkoj zdjelici stavite jaja ,majčinu dušicu ,sol i papar,dobro izradite vilicom.mrvice pomiješajte sa parmezanom.Klasično ispanirajte meso ,jaje ,mrvice.Zagrijete tavu sa malo ulja pa meso s obje strane ispecete samo da malo uhvati boju/oko 1 min sa svake strane/ ,izvadite na tanjur dok sve ne dovršite nemojte peći meso do kraja,jer će vam kasnije biti suho.
U keramičku zdjelu  stavite sve sastojke za hladni umak od rajčice pa promiješate vilicom da se sve poveže .Narežete mozzarellu na tanke fete.Slažete meso ,na umak s mozzarellom  u krug .
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20min.Servirate sa kuhanim povrćem ili kako bi talijani sa riži-bižima.


srijeda, 31. kolovoza 2016.

Ladopites




Ladopites su poznate grčke hrskave pite ima ih raznih varijanti dali pečene u pećnici ili na tavi ali uvijek im je jedno isto da su hrskave i bez kvasca.Obično se seviraju uz razne tople  meze /tipa MANITARIA AFELIA(samo kliknite na naziv)umjesto pita kruha ali može i uz pečeni uz SAGANAKI HALLOUMI /može poslužiti kao grickalica uz film , tekmu ili servirana uz nekakvu gustu juhu.Priprema i pečenje je vrlo kratko nema čekanja.Zato na posao i isprobajte ladopites :-))


Sastojci:

250g glatkog brašna

1/2 žličice soli

100ml ulja/suncokretovo

100ml mlake vode 

1/2žličice timijana/majčina dušica

4-5žlica sirnog namaza

2žlice sjemenki suncokreta 

2-3 rajčice

Priprema:

U zdjelu stavite ulje ,vodu ,sol ,timijan i sve promiješate dobro da se poveže .Stavite cijelu količinu brašna ,zamijesite u tijesto.Stavite na lim papir za pečenje .Tijesto razdvojite na 12 kuglica .Svaku kuglicu rastanjite na limu u krug ni pretanak ni predebeo /kao keks recimo/ .
Premažete kuglicu sirnim namazom ,pospete sjemenkama suncokreta /možete staviti više ili manje suncokreta koliko volite ako ne volite stavite sezam / i nasjeckanim rajčicama .
Pecite u zagrijanoj pećnici na  180C /20min ili dok ne dobiju finu boju ,postanu hrskavi .
Servirate toplo ili hladno.


utorak, 30. kolovoza 2016.

Gurmanska pileća prsa

Pileća prsa su uvije izazov osim ako cete ih staviti na naglo i jesti toga trena .Ovo je vrlo fina piletina pečena u  češnjaku ,smeđem šećeru i đumbiru ,vjerujte kombinacija je više nogo fina.Recept je iz časopisa #Gurmet#

Sastojci;

500g pilećih prsa

1žlica maslinovog ulja

5 češanja češnjaka

2žlice smeđeg šećera

50 ml pilećeg temeljca

1/2žličice naribanog đumbira

navrh noža ljute mljevene  paprike

sol,papar

Priprema:

Piletinu rastanjite i lagano preko prozirne folije potucite batićem za meso.Posolite je i popaprite .
Na sitno nasjeckajte češnjak i đumbir/možete đumbir i naribati/.
Zagrijete u tavi maslinovo ulje pa na njemu prepržite kratko piletinu samo da se zatvore pore.Piletinu posložite u keramički pekač/ponavljajte postupak dok ne prepržite svu piletinu/ .
Na ulje od pečenja stavite češnjak  ,pustite da se kratko preprži i zamiriše ,maknete sa vatre ,dodate šećer i pileći temeljac te obavezno malo ljute mljevene  paprike.Prelijete sve po piletini .
Pecite filete 20min u pećnici na temperaturi od 200C.

Zapečena ruska salata

Ne bi ulazila u namirnice od kojih radimo rusku/francusku salatu jer iskreno svaka kuca  ima neke svoje dodatke i varijacije /pa da nebi bilo skandala//  sve su na svoj način fine.Ovo je malo drugačija salata ako je salatom možemo i nazvati ,dakle ,krumpir ,jaja,sir ,grašak ,šunka zapečeni složenac kao divan prilog nekog jelu ili cijeloviti obrok uz salatu.Servirate toplo.

Sastojci:

6 krumpira

150g graška/smrznuti

1 češanj češnjaka

150g dimljene šunke /pireće ili svinjske/

100g ribanog sira

100g kiselih krastavaca

100ml mlijeka 

2-3 jaja

1žlica ulja

sol,papar

1/2žličice timijana/majčina dušica

Priprema:

Skuhate krumpir u kori ,lagano ga ohladite ,ogulite i narežite na krugove.Napravite nadjev:
Zagrijete ulje u tavi pa dodate sitno nasjeckani luk i sitno nasjeckani češnjak ,lagano pirjate da se luk izdinsta pa dodate nasjeckanu dimljenu šunku ,nastavite pirjati još par minuta a onda dodate nasjeckane kisele krastavce i grašak te jednu žlicu vode ,pustite da se grašak ugrije i otopi i da se sve u tavi poveže,isprobate pa posolite i popaprite po ukusu.
Na dno zdjele za pečenje stavite papir za pečenje ,možete lagano nauljiti .Posložite ploške krumpira lagano ih posolite i poparite ,prelite preko krumpira svu količinu dobivenoga nadjeva .Poviše složite ostatak kriški krumpira pa i njih lagano posolite i popaprite .

U zdjelici sa strane povežite jaja i mlijeko ,posolite poparite i dodate timijan.Prelijete preko krumpira .Na vrh naribate sir .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25min

nedjelja, 28. kolovoza 2016.

Lisnate rolice sa piletinom

Lisnato tijesto punjenom finom mariniranom piletinom i sirom ,odlična grickalica za druženja,servirana uz umak od rajčice ili kečap .Sir možete i nemorate staviti ,meni je ukusnije sa sirom..Recept je sa TV ali totalno izmijenjen jer naravno nisam stigla zapisati .


Sastojci:

250g lisnatoga tijesta

400g piletine

120-150g sira na fetice

1/2žličice mljevene slatke paprike

navrh noža ljute paprike

sol,papar

majčina dušica/origano

2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Pileće filete jako rastanjite pa ih preko prozirnog papira dodatno rastanjite batićem za meso.Premažete ih sa maslinovim uljem,posolite ,poparite ,pospete  paprikom/slatkom i ljutom/ i začinima .Rastanjite lisnato tijesto pa na njega složite piletinu i narezani sir/ako ćete koristiti,pa sve zarolate u rolicu.
Narežite rolice na prst debljine pa ih posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje//papir prije nego stavile rolice premažete sa malo maslinovog ulja//..Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 35 min ili dok rolice ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirate tople ili hladne uz umak od rajčice ili kečap.

petak, 26. kolovoza 2016.

Ekmek kataifi

Ovaj je recept za moju dragu prijateljicu Luli koja uvijek misli na mene tako je sa jednog puta u Bosnu donijela mi ovaj divan kataifi.Ovaj recept svojataju i Turci i Grci tvrdeći i stavljajući ga u kategoriju tradicijonalni recepte na obje strane .Katafi je inače specijalna vrsta tijesta koja se radi od kao vrlo tanke palačinke od lijevanog tijesta koje se stavljaju na užarenu ploču na par sekundi kataifi posvijetli i skori se tada se bez problema skine.Osim kataife specifičnog ovog kolača je i mastika /ako ste bili po bliskom istoku bit će vam poznata po sladoledu od mastike/možete je zamijeniti sa malo anisa ali ja vam savjetujem da radije zamijenite vanilijom. Inače mastika je ustvari smola jedne vrste drveta koja izlazi iz kore kao suze i zato je i zovu jemenske suze ili mastika suze ,ima pomalo gorkasto-trpki okus sa malom aromom anisa doista teško zamjenjivi ijednim drugim začinom ali neobično fin ,ako nabavite slobodno je stavite ako ne zamijenite vanilijom.

Sastojci:

200g kataifi/kadaif

120g maslaca

Šerbet:

350g šećera

400ml vode

1 štapić cimeta

1/2limuna sok

Krema:

600ml punomasnog mlijeka 3,5%

1žličica mljevene/smrvljene mastice/vanilija

45 g griza

2 jaja/velika/L

1žlica gustina

50g šećera u prahu

2 vanilija šećera

1 žlica običnog  šećera

30g kokosa

Šlag:

400ml slatko vrhnja/mliječno

šećera u prahu po ukusu


Priprema:

Otopite maslaca na laganoj vatri .Premažete lagano uljem kalup /20x25 cm/stavite papir za pečenje na stjenke i na dno /da malo viri poviše/vi naravno možete i u većem kalupu raditi ali u tom slučaju će vam biti kolač niži/.Stavite u kalup cijelu količinu kadaifa lagano pritisnite dlanovima da se zalijepi i lagano smrvi ,prelijete sve maslacem .Stavite peči 10min /u zagrijanu pećnicu na 200C/dok kataif ne dobije zlatnu boju..Ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme skuhate šerbet:stavite u lončić šećer ,vodu i cimet ,pustite da na srednjoj vatri kuha 10min.dok se ne ugusti stvori lagani sirup.Prebacite u drugu posudu ostavite da se ohladi.Ohlađeno lagano prelijete preko kataifa.Pustite da se sve upije .


Napravite kremu:
U lonac stavite 2/3 mlijeka i pustite da prokuha.Sve ostale sastojke stavite u drugu posudu i izradite sa ostatkom mlijeka .Zagrijano mlijeko ulijete u pripremljene sastojke sa strane ,dobro promiješajte ,prelijete sve nazad u lonac i nastavite kuhati desetak minuta da se griz skuha i sve zajedno zgusne .Prebacite sve na kataif,zagladite da bude ravno .Stavite u frižider da se ohladi.
Slatko vrhnje izradite u šlag sa šećerom u prahu ,stavite na ohlađenu kremu zagladite .Po želji možete sve posuti mljevenim orasima ili pistacijama.
Servirate narezane na kocke.



Bashkir tikvice

Tikvice punjene heljdom i mljevenim mesom .

Sastojci:

1žlica heljde /1h namočena u hladnoj vodi

250g mljevenog mesa

3-4 tikvice

2 manje mrkve 

3 češanja češnjaka

sol,papar

120g sirnog namaza

100g naribanog sira

prstohvat origana

Priprema:

Tikvice operite i narežite na fete iste debljine .Izdubite ih .U zdjelu stavite namočenu heljdu ,sol,papar,origano ,naribani češnjak i naribanu mrkvu pa sve dobro izradite da dobijete glatku smjesu za punjenje.Napunite tikvice.

Posložite nadjevene tikvice u dublju keramičku zdjelu .Premažete ih po vrhu sirnim namazom..Ulijete u posudu vode da bude malo više od polavine tikvica .Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C/40-50min.Po potrebi tokom pećenja dolijete još vode ako je suho.Pet minuta prije kraja pospete naribanim sirom ,pustite da se sve zapeče.
Servirate toplo uz kuhano povrće.

četvrtak, 25. kolovoza 2016.

Tyropsomo

Grčki kruh od krušnog tijesta nadjev smrvljenom fetom i maslinovim uljem.Meni je simpatično bilo u tim malim tavernama i seoskim konobama uvijek bih nam servirali svoju inačicu ovoga kruha bilo da je sa origanom ,spljošten ,serviran u puž ,pečen na tavi ili krušnim pećima ali uvijek topao ,mek i mirisan ,serviran uz maslinovo ulje , narezanu rajčicu  i razne vrste maslin.,Moram vam priznati da su oni jako ponosni na svoj kruh  ali rado će vam pokazati  pripremu i  odati sastojke ,jos kad dođete s nekim tko je lokalac,vrlo su susretljivi  .Ovo je jedna otočna verzija ovoga kruha i vrlo je jednostavna ,tijesto je hrskavo a nadjev mekan i sočan,problem nastaje kad se treba prestati jesti ,uživajte drage moje.Samo jedna napomena u nadjev možete i ne morate dodati origano ili timijan to ostavljam vama na izbor.Inace u ovj kruh mozete dodati i pecenu papriku ili patlidzan ako volite isto jako fino izgleda u presjeku.

Sastojci:


oko 500g brašna /može glatko ili miješano

1velika žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg

1/2žličice soli

na vrh noža šećera

1žličica ulja

mlake vode koliko treba

Nadjev:

200g feta sira

3žlice maslinovog ulja +1žlica za posudu

1žličica origana/opcionalno

Premaz:

1žutanjak

3-4žlice sezama

Priprema:
Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne .
Razmrvite feta sir .

Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu  do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.

Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi.
Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.
Meni je najdraži dok je topao a vi po ukusu.



Nadjeveni lungić sa jabukama i karameliziranim lukom


Jabuke su naravno još uvijek na tapetu i još uvijek ih ima ,danas fini nadjeveni lungić /svinjski fileti sa jabukama i brie sirom/imate ga kupiti u lindla nije skup ali nije ni neka vrhunska kvaliteta ali poslužiti će dobro za ovo jelo/ .Lungić naravno možete zamijeniti sa piletinom ,nadjevajte jedan po jedan komad  prsa.Fino balansirano jelo slatko -slanog okusa ,inače recept je od Laure Santtini iz njene kuharice.

Sastojci:

700g lungića/fileti piletine

1/2 jabuka /1 manja

100g brie sira

1 veći luk

1 češanj češnjaka

3 žlice aceta balsamica

sol,papar

3-4 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Ogulite jabuke narežite ih na fete.Nasjeckajte luk na sitno  isto napravite i sa češnjakom.Na maslinovom ulju izdinstajte luk da dobro uvene pa dodate češnjak i aceto balsamico ,posolite i popaprite pa nastavite dinstanti na laganoj vatri dok se sve ne reducira i karamelizira..
Odložite da se malo ohladi da možete lakše nadjenuti meso.Meso rastvorite ,možete lagano potući batićem za meso ali i ne trebate ako želite deblju šniclu.Posolite i poparite .Na jednoj polovici razmažete sir ,posložite jabuke pa sve prekrijete sa karameliziranim lukom.
Zamotate i zavežite kuhinjskim koncem.Zagrijete pećnicu na 210C.
U tavi zagrijete maslinovo ulje/1žlicu/pa na njemu prepržite s obje strane meso.Stavite ga na protvan pa nastavite peći u pećnici još 20min./nemojte prepeći meso jer će u tom slučaju lungić biti žilav i suh/.
Pečeno meso izvadite iz pećnice zamotate na 5-10min u foliju da se sokovi i arome slegnu .Meso narežite na fete ,servirate sa kuhanim povrćem ,salatom ili prilogom po želji.

srijeda, 24. kolovoza 2016.

Pečena piletina sa jabukom i rajčicom

Nadam se da volite jabuke ,ja sam dobila cijelu vreću domaćih  ljetnih jabuka ,one ne mogu dugo stajati ,pa ćemo ih koristiti u slanim i slatkim jelima.  Oduševit će vas ovo jednostavno jelo ,marinirana sočna krilca/možete koristiti i batake/pečena u toj istoj marinadi,slatko-slani okusi ,Možete ih servirati uz rižu,tjesteninu  ,krumpir.Nikako nemojte zaboraviti fini umak od pečenja ,možete  ga dodatno propasirati ili ostaviti u krupno,ovisi kakao volite .

Sastojci:

800g krila /batak/karabatak ako je manji

3 kom/slatko-kisele jabuke /više ako su manje

1žličica koncentrata rajčice

1žličica meda

1žlica soka od limuna

2žlice soja umaka

1žličica papra

1žličica slatke mljevene paprike

prstohvat mljevene ljute papričice/manje-više po ukusu

3 češanja češnjaka

sol

1žlice ulja

Priprema:

Jabuke ogulite i naribajte odmah ih pokapate sa limunom i dodate med.Operete i osušite piletinu .
U zdjelici sa strane pomiješate soju ,koncentrat rajčice,dvije žlice vode  ,sol,papar,mljevene slatku i ljutu papriku ,naribani češnjak i ulje ,sve dobro promiješate da se poveže ,prelite po piletini ,dodate naribanu jabuku sa svim sokovima koje je ispustila pa ostavite da se sve marinira 1h vremena.


Zagrijete pećnicu na 200C.Piletinu prebacite na zdjelu za pečenje na koju ste stavili papir za pečenje ,pecite piletinu negdje 35-45 min.par puta je tokom pečenja okrenete  u umak da se bolje ispeče i bude sočnije.
Servirate toplo.



utorak, 23. kolovoza 2016.

Hrskave rolice od krumpira i mesa

Ruske rolice od krumpira i mesa ,zapečene u pećnici ,jos jedno rusko jelo jednostavno u pripremi i jednostavnih sastojka.

Sastojci:

Kora/tijesto od krumpira:


600-700g krumpira

1 jaje

150g brašna

sol


Meso:


500g mljevene junetine

2 žlice kiselog vrhnja ili gustog jogurta

1žličica mažurana 

1češanj češnjaka

malo ljute paprike

sol,papar

100g ribanog topljivog sira


Priprema:

U slanoj vodi skuhate krumpir u kori .Lagano ga ohladite i ogulite ,izradite ga gnječilicom za krumpir do pirea ako baš želite stvarno finu teksturu možete ga propasirati kroz sito ali to zaista nije nužno.Dodate sve ostale sastojke izmješajte u tijesto/ po potrebi možete dodati još malo brašna..
Meso stavite u zdjelu dodate sve sastojke i obavezno kiselo vrhnje ili jogurt /to će dati dodatnu sočnost ovom jelu/dobro sve promiješate .
Tijesto razvaljate u tuljak pa podijelite na 8 dijelova ,možete i na 12 ako želite da vam budu manje .Podijelite i nadjev na onoliko dijelova koliko imate tijesta .Razvaljate svaki dio tijesta nadjenute ga cijelom dužinom nadjevom ,zarolate i složite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Rolice pečete 25 min u zagrijanoj pećnici na 200C//zadnjih 5 min.stavite/prospite po rolicama naribani sir pa nastavite peći da se sir otopi.
Gotove rolice izvadite na protvan ,pustite da se lagano ohlade .Ja sam servirala uz pečene paprike u umaku od tikvica a vi možete sa povrćem po želji.

ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.

Gruzijska salata od punjenih rajčica

Rajčica šljivarica nadjevena orasima  i mladim sirom predivna kombinacija koja će vas oduševiti kao prilog meza ,salata ili nešto slično ,uživajte u sezoni rajčica .

Sastojci:

8 rajčica šljivarica

Nadjev:

90g oraha

malo ljute paprike/malje više po ukusu

1/2žlice nasjeckanog svježeg peršina/+malo za dekoraciju

4lista svježeg bosiljka

1žličica jabučnog octa

2žlice ulja 

1/4žličice soli/manje više po ukusu

1/4žličice mljevenog korijandera 

oko 200g zrnatog sira


Priprema:

Rajčice operite pa im skinite vrhove/do mogu ravno stajati/ izdubite rajčice malom žličicom od špica  pa ih okrenete da se iscijede na kuhinjski papir .
Izradite štapnim mikserom sastojke za nadjev osim sira da bude divna pasta .
Nadjenite rajčice prvo nadjevom od oraha a na vrh stavite zrnati sir .Ukrasite sitnim listićima peršina.
Pustite da se ohlade ,servirate kao prilog .salatu ,kao predjelo uz preprženi kruh ,mezu uz sir i masline.


Tavuklu pide


Tavuk pide ili pide od piletine i rajčica prefine ,super jednostavne a i dobro dođu ako imate kuhane piletine iz juhe.

Sastojci:/4 srednje pide

Nadjev:


oko 300g kuhane piletina

sol,papar

malo ljute paprike

2žličice otopljenog maslaca

2 oguljene rajčice šljivarice

150g ribanog sira

Tijesto:

330g brašna

oko 300ml mlake vode

1/2žlice suhog kvasca

1/2žličice šećera

1 ravna žličica soli/po ukusu

1 bjelanjak

Premaz:

1žumanjak

navrh noža koncentrata rajčice

Priprema:

U zdjelu stavite brašno ,šećer i sol,promiješate dobro pa dodate bjelanjak, i toliko mlake vode da napravite tijesto.Ostavite ga da odstoji 30min.
Napravite nadjev.piletinu razdvojite na trakice ili narežete na kockice ,dodate nasjeckanu oguljenu rajčicu ,posolite ,poparite po ukusu ,dodate otopljeni maslac, i malo ljute paprike /po želji .Dobro promiješate .Nadjev podijelite na 4 dijela za 4 pide.

Tijesto podijelite na 4 kugle ili kao ja razvaljate tanko cijelo pa ga podijelite na 4 dijela .Prospite svaki dio sirom a potom nadjev rasporedite ga po cijeloj pidi .
Motate pide tako da na jednoj strani podvrnete malo/da nadjev ne iscuri ,a potom preklopite druge dvije strane jednu pa drugu /vidi sliku/
Pide složite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Pide složite tako da je spoj na dnu ,prije nego ih naslonite na lim lagano ih rastegnite  a kad ih naslonite stiskajte odozgo da izađe barem dio zraka i da pide budu plosnate .
Žumanjak zamutite sa malo koncentrata rajčice i malo ulja pa premažete pide.
Pecite 25 min.na najnižoj vodilici u zagrijanoj pećnici na 220C.


Prije serviranja ih pustite da se malo ohlade!!


subota, 20. kolovoza 2016.

Hardallı Tavuk

Senf piletina ili piletina sa senfom je poznato tursko jelo koje se obično servira za večeru.Jelo je iz časopisa "Sofra"/sofra inače znači stol /recept je dosta izmijenjen odnosno prilagođen, koncentrat ili pastu od paprike je nemoguće nabaviti kod nas//barem ja nisam uspjela// a priprema je duga naravno ako vi imate koristite nju  u tiom slucaju trebati ce vam samo dvije žlice papste od paparika ,senf i začini.

Sastojci:/4-6 osoba

oko 1 kg fileta piletine

2žlice senfa

1žličica koncentrata rajčice

4žlice ajvara

1/2žličice kumina

malo ljute papričice

2-3žlice sjemenki suncokreta/neslane/

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

1žlica nasjeckanog peršina

2 češanja češnjaka

Priprema:

U lonac stavite maslinovo ulje pa pustite da se dobro zagrije.Dodate sve ostale sastojke/pazite da češnjak bude fino nasjeckan isto napravite i sa peršinom/pržite sve par minuta da se fino uprži i zamiriše .
Dodate piletinu koju ste oprali ,osušili ,posolili i popaprili.Nastavite piletinu peću okrećući je da ne zagori ,kad je piletina promijenila boju ,podlijete je sa 1,5 dl vode,poklopite kad prokuha smanjite temperaturu pa kuhate 15 min,nakon toga poklopac otvorite i nastavite kuhati dok se umak malo ne ugusti.
Servirate toplo sa prilog po želji,krumpir ,krumpir pire ,riža isl.



Comments system

Disqus Shortname