četvrtak, 8. rujna 2016.

Rebrasti patliđžan sa šunkom

Ako volite patlidžan divan recept poznatog grčkog šefa Peskias Cristoforosa .Neobično nadjeven patliđžan  zapečeni sa paprikama i sirom .Jelo možete servirati kao toplo predjelo uz jogurt ili prilog ribi ili mesu.

Sastojci:/2 osobe

1 patlidžan/veličina po apetitu

4 šnite fine šunke ili dimljene puretine

1 srednja rog paprika

1 češanj češnjaka

1/2žličice majčine dušice/origano

1mali luk

1/2žličice mente

1 žlica maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

50 g ribanog sira /može i tvrdi/pikantniji

sol,papar


Priprema:

Operite patlidžan pa ga nabodete na više mjesta vilicom.Prepolovite ga pospete sa malo soli i ostavite stajat par minuta obrišete kuhinjskim papirom da upijete višak vlage ,premažete sa malom šnitom limuna.
Patliđan narežete na tanke trake uzdužne pazeći da ne probijete kožu .Narežete šunku na tanke trake pa stavite u svaki utor uzdužno šunku .
Stavite patlidžan u zdjelu za pečenje /bilo bi dobro prije staviti i papir da se zapeče sok koji će se cijediti iz povrća.Odložite do korištenja.

U tavi ili woku zagrijete ulje .Nasjeckajte papriku na kockice a luk i češnjak na  sitno.Na ulje dodate prvo češnjak  i luk i pirjate dok ne postane staklasti pa dodate papriku nastave peći/pirjati toliko dugo dok paprika malo ne omekša i sve poveže ,začinite začinima ,posolite i popaprite .Stavite nadjev od paprike na patlidžan stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C/40min ili dok se patliđan ne ispeče/možete provjeriti čačkalicom.Kratko prije kraja stavite naribani sir.



srijeda, 7. rujna 2016.

Thai piletina sa kikirikijem i prženom rižom sa tikvicama


Jako volim azijsku kuhinju gotovo jednako kao i mediteransku uvijek me iznova fasciniraju ti okusi mirisi i boje njihovih jela .Moram priznati da mi je to i tiha želja otputovati i lutati malo po jugu azije,nažalost tamo u svoji putešestijama nisam stigla.Ovo fino jelo odvesti će vas u drugu dimenziju nije zahtjevno i brzo je gotovo .

Sastojci:

Piletina:


500g pilećeg fileta izrezanog na trakice 

2-3žlice soja umaka

bijeli papar/dva mlinca

1žlica rižinog octa 

1žlica ulja/kikiriki

Umak od kikirikija:

2žlice kikiriki maslaca

2-3žlice tople vode za razrijediti umak

prstohvat ljute papričice

2-3žlice soja umaka

2žličice soka od limete/može i limun iako su kiselost i okus limete malo drugačiji


Pržena riža sa tikvicama:

oko 200g kuhane ohlađene riže/može ostaci od jučer

2 male tikvice /1 srednja

1 luk 

2 češanja češnjaka

sol,papar

1/2 žlice ribanog đumbira

2žlice oyster umaka/riblji umak

2 žlice soje

2 mlada luka

2 žlice pilećeg temeljca

Priprema:

Operite i narežite na trake piletinu /neka bude dva prsta široka i ne puno debela jer je priprema kratka/stavite piletinu u nemetalnu zdjelu sa svim sastojcima i ostavite pokriveno 20-30min na sobnoj temepreturi da se marinira/ako je prevruće stavite u frižider ali sada već može biti na sobnoj temperaturi/.
Napravite prženu rižu dok se piletina marinira .Naribate đumbir i češnjak .Operite i na fete narežite tikvice ,nasjeckajte luk.
Zagrijete u woku ulje pa na njemu prepržite đumbir i češnjak da zamiriše dodate luk nastavite pirjati minutu -dvije dok luk ne uvene a potom  dodate tikvice pirjate sve skupa miješajući 2-3 minute /zapamtite da poveće ne smije biti prekuhano/ ,maknete sve iz woka u zdjelicu sa strane .Dodate u wok još sasvim malo ulja pa razbijete jaja ,štapićima pržite jaja miješajući lijevo desno energično da se jaja ispeku i naprave u trakice .
Vratite povrće u wok dodate rižu .Dobro promiješate pa dodate soju ,oyster umak i pileći temeljac .Isprobate pa dodatno začinite solju i paprom.Odložite sa strane pa ispecite piletinu.

Premažete fileta sa malo ulja .Nabodete ih na ražnjiće mičući ražnjić gore dolje ,raširite nabodeno meso na ražnjiću da gotovo dobijete šnicu .Ispecite na zagrijanoj grill tavi ili roštilju/ako ćete peči na otvorenoj vatri drvene  ražnjiće prije nego nabodete filete stavite na desetak minuta u hladnu vodu/Pecite prvo par minuta na jednoj strani a potom okrenite na drugu stranu ,nemojte bosti filete vilico jer će izaći sok i aromat i fileti će ostati suhi ,isto tako ih nemojte prepeći.Da su gotovi sa jedne strane vidjeti će te po bijelom rubu koji će se vidjeti na drugoj strani tada ih okrenite.
Sve sastojke za umak od kikirikija promiješate zajedno osim vode ,vodu dodate postepeno, miješajući da se dobije fini umak čak pomalo gušći nemojte da vam je prerijedak jer se on mora zadržati na mesu.
Servirate pečenu piletinu na posteljici od pržene riže preliveno umakom od kikirikija,uz ovo jelo inače se jede ukiseljeno thai povrće vi možete salatu.Umak uvijek stavite u zdjelicu sa strane ako netko želi dodati.

utorak, 6. rujna 2016.

Mekik Börek

Mekik burek je lisnati hrskavi burek nadjeven mesom iako izgleda kompliciran ustavi je vrlo jednostavan ,Ovaj recept sam našla na turskoj reklami za margarin i malo ga prilagodila jer ja ne volim margarin i ne koristim ga u svojoj kuhinji vi slobodno maslac i ulje zamijenite žlicama margarina ako to želite .


Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

1žličica soli 

1 prašak za pecivo

1 kvasac/instant

2žličice /ravne šećera

100ml mlake vode

3 žlica ulja

110g jogurta

2 jaja


Meso:

350g mljevene junetine

1 jaje

sol,papar

1 naribani luk

1 naribani češnjak

1/4 žličice ljute paprike/pull biber/tucana

1/žličice kumina

3 žlice maslaca +mlaz ulja

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu dodate kvasac i šećer ,lagano rukom miješate da se sve poveže .Dodate jogurt/bilo bi dobro da je sobne temperature//, jaja i ulje,promiješate .Brašno izmješajte sa solju i pecivnim praškom pa dodate u smjesu sa jajima.Miješate rukama tijesto dok se fino ne poveže u kuglu i bude glatko.Pokrijete tijesto prozirnom folijom i pustite da se diže 30-45 minuta dok  se ne udupla.
Nadošlo tijesto stavimo na lagano pobrašnjeni radni stol.Otopite maslac sa mlazom ulje na laganoj vatri.Tijesto formirate u štrucu/ oko30cm dužine/ narežete na osam dijelova,prvo po pola pa svaki dio na pola i tako dok ne dobijete osam dijelova.Meso stavite u zdjelu i pomiješate sa svim sastojcima miješajući dobro kao da mijesite tijesto ,dio /mali komadić /mesa možete prepržiti na suhoj tavi čisto da vidite jeli vam odgovara slanoća i začinjensot.Odložite meso do korištenja.
Svaki dio tijesto rastanjite na veličinu štruce i duplo manju širinu .Odložite sa strane ,premažete otopljenim maslacem .Uzmite sljedeće tijesto napravite isto stavite ga na premazane prvo tijesto opet premažete maslacem i tako redom dok ne potrošite svo tijesto.
Zarolajte nasloženo tijesto u veliku roladu i opet je istom šemom narežite na osam dijelova .Meso stavite na radni stol pa i njega formirate u štrucu i podijelite na osam dijelova /tako da svaki dio tijesta ima istu količinu mesa/svaki komad mesa formirate u ćevapčića.
Uzimajte dio po dio tijesta ,okrenete ga i lagano rastanjite prstima .U sredinu svakoga stavite ćevapčića od mesa pa stisnite vrhove čvrsto prstima da se dobro spoje .Na lim za pečenje stavite papir pa na njega stavite gotovi burek pazeći da spoj bude odozdo a da se sa gornje strane vide godovi .Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto i meso.
Gotove bureke stavite na lim ,poklopite krpom i ostavite stajati na toplom mjestu pola sata .Premažete žumanjkom .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /nekih pola sata ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirate toplo ili hladnu uz čašu jogurta.
Cijeli postupak izrade možete vidjeti ovdje .


ponedjeljak, 5. rujna 2016.

Balkanske mini pite

Ovaj recept sam vidjela na Alice i kad su rekli balkanske pite to je naprosto trebalo isprobati.Dakle opet mljeveno meso  nadjeveno gljivama ,prefini recept .


Sastojci:/4-5 osoba


Meso:

650g mesa/miješano

1žličica crvene paprike

prstohvat ljute mljevene paprike

1 jaje 

2 žlice krušnih mrvica/manje više po potrebi

1 naribani češanj češnjaka

1 naribani luk

sol,papar

Nadjev:

300g šampinjona

1 srednji luk

1 češanj češnjaka

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana 

sol,papar

Ostalo:

5žličica kečapa/ljuti slatki po ukusu

1-2rajčice

70g sira na fete

100g pancete na fete


Priprema:

Sve sastojke za meso stavite u zdjelu ,dobro izradite rukom da se sve poveže ,mrvice dodate postepeno da dobijete smjesu koja se može oblikovati.Podijelite meso u pet -šest grudica ,možete izraditi i veće sve to ovisi o vama.Pripremite pekač na dno stavite papir za pečenje ,lagano nauljite.
Stavite grudicu na papir pa čašom napravite rupu u sredini grudice ,izvučete čašu i formirate zdjelu .Zdjelu obučete u /obavijate pancetom.Ponavljate postupak dok ne potrošite meso.
Pripremite gljive.oprane /pod mlazom vode ,nemojte ih namakat/gljive narežite na fetice .Zagrijete ulje pa na njemu ispirjate narezani luk i češnjak dodate gljive pa pirjajte dalje da puste vode i da se lagano prepeću ,posolite i popaparite te prospite timijanom ili majčinom dušicom.Na dno svake mesne zdjelice stavite žličicu kečapa dodate gljive /podijelite da bude u svakoj zdjelici isto .Na vrh stavite fetu narezane rajčice i sira.
Pecite mini pite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min
Servirate toplo uz finu salatu ili prilog po želji.






Tortelini salata sa preljevom od paprike/pesto od paprike

Prefina doista salata koja može naravno biti i cjeloviti obrok.Traži malo vremena jer se paprike moraju ispeći ali vjeruj te, isplati se .

Sastojci:

400g tortellina /sirni

Preljev:

4 rog crvene paprike

1žlica mljevenih bajama

2 žlice parmezana

4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

3 češanja češnjaka

150g rikule/rikole


Priprema:

Operite i osušite paprike stavite ih peči na 180C u pećnicu nekih /20min  ili dok im koža ne potamni .Izvadite ih stavite u zdjelu pokrijete sa prozirnom folijom i ostavite da se ohlade.Ogulite ih i očistite od sjemenki.Skuhate tortelline ,ocijedite ih i pustite da se ohlade /sačuvate par žlica vode od kuhanja.
Odvojite dvije paprike pa ih stavite u zdjelu dodate sve ostale sastojke za pesto od paprike izradite sve u pastu dodavajuci malo po malo vodu od kuhanja ,umak ne smije biti prerijedak ali ni pregust da se može fino spojiti sa tortelinima.OOstale dvije papasirke narežite na trake i dodate u salatu.
Operite rikulu i ocijedite je na kuhinjskom papiru/ako rikulu potopite u hladnu vodu na deset minuta ona će vam kod konzumacije biti jako hrskava.
Promiješate rikulu ,torteline i umak  da se sve dobro poveže.Prospite sve parmezanom.i po želji nasjeckanim crnim maslinama.



nedjelja, 4. rujna 2016.

Salata od cikle sa aromatiziranom fetom

Ovo jelo spada u kategoriju meza ,fina krema od feta sir sa začinima servirana uz narezanu pečenu ili kuhanu ciklu .Može se napraviti dan ranije i držati u frižideru do korištenje ako će te je servirati uz narezak kao mezu ili predjelo potrudite se da pripremite dosta preprženog kruha.Grci cesto kombiniraju feta sir sa medom/pogotovo prženi feta sir,vi po ukusu ali moj vam je savjet da preljev stavite sa strane i isprobate malo.Samo mala napomena ako koristite med u slanim jelima/a on je kod mene dosta prisutan/uvijek koristite cvjetni med jer je on neutralnog okusa osim ako u receptu nije drugačije naznačeno.

Sastojci:

5-6 kom kuhane /pečene cikle

Aromatizirana feta:

100g feta sira 

2-3žlice vrhnja za kuhanje/ja koristim light

2žlica grčkog jogurta

2 nasjeckana mlada luka /1žličica vlasca

1žlica sitno nasjeckanog peršina

1žlica sitno nasjeckanog bosiljka

1naribani češanj češnjaka

sol i papar po ukusu

Ostalo:

2žlice meda/cvjetni

1žličica vode

Priprema:

Skuhate ili ispecite ciklu.Ohladite je i narežite na srednje tanke fete/šnite  prospite je svježe mljevenim paprom/nemojte koristiti već mljeveni papar  jer će te od njega samo kihati.a i gotovo nema arome.
U zdjelici štapnim mikserom izradite sve sastojke za kremu od feta sira isprobate slanost,ako ste zadovoljni odložite do korištenja.Med na laganoj vatri otopite sa malo vode dok sve bude tekuće.
Posložite ciklu u krug u sredini stavite kremu od feta sira .Ukrasite listićem bosiljka.
Mezu od cikle stavite do korištenja na hladno mjesto najbolje u frižider.Prije serviranja možete pokapati ciklu emulzijom od meda ili staviti u zdjelicu sa strane da svatko isproba po želji.


subota, 3. rujna 2016.

Hrskava pita od jabuke/tart sa korama za pite

Fina i jednostavna pita od jabuka .Servirana sa sladoledom ,šlagom ili sama jednostavno će vas oduševiti teksturom/naravno ako volite hrskave pite.Nisam zaboravila deset za vikend samo imama radove po stanu pa sve kasni.

Sastojci:

6-7 listova za pite/deblji ne za baklave

2 žlice maslaca+2 žlice ulja

Nadjev:


5-6 velikih jabuka

2 žlice maslaca+2žlice ulja

1/2žlice cimeta

100g smeđeg šećera

2žlice ruma ii brandya/opcionalno

100ml vrhnja za šlag/mliječno

prstohvat soli

60g mljevenih oraha ili mrvica

Priprema:

Operite i ogulite jabuke.Naribate ih na ribežu .U tavi zagrijete ulje i maslac pa stavite jabuke ,šećer ,cimet,vrhnje i malo soli .Pustite da se jabuke izdinstaju  da bi izašlo sto vise vode .Maknete sa vatre pa dodate orahe ili krušne mrvice .Promiješate odložite do korištenja.

Otopite maslac i ulje .Kalup Za za torte 26 cm/što vam je kalup uži pita če biti veća/ nauljite pa na njega slažite jufke koje ste prije toga premazani mješavinom ulja i maslaca.Slažite tako da uvijek jedna strana pokriva dno a druga visi preko ruba ,ponavljate to u krug dok ne pokrijete cijeli kalup.Ostatak kora na mastite pa zgužvate na dno.

Izrežite nožicama višak jufki okolo kalupa otprilike neka vam ostane dva prsta širine.Stavite sav nadjev od jabuke ,nemojte zagladiti nego napravite lagane valove na jabukama Rubove podvučete da bi dobili ukrasni rub.

Ostatke koji ste izrezali natrgajte rukama ili škarama na komade pa pobacate po vrhu ,pokapate sve sa ostatatkom maslaca.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25-30min ,na najnižoj vodilici /mora se ispeci dno dobro/,dok pita ne dobije finu boju i počne se micati po zdjeli za pečenje..
Pustite da se ohladi i servirate na sobnoj temperaturi mozete dok su vrućine sa jednom kuglom sladoleda od vanilije ili šlagom ,možete dodati i svježe voće ako želite.


četvrtak, 1. rujna 2016.

Parmski odrezak

Ako vam treba nešto fino i jednostavno za vikend ručak ili večeru ovo je jelo idealno .Tradicionalni parmski odrezak ,fino pohano meso na posteljici od rajčice ,pečeno u pećnici sa mozzarellom ,nema bolje.Parmski odrezak se inače radi sa svinjetinom no ja cesto puta napravim i sa piletinom ili puretinom vi naravno po ukusu,začine isto tako možete prilagoditi sebi .


Sastojci: /5-6 osoba

700g svinjskoga/purećeg/pilećeg fileta

sol,papar

3-4 nasjeckana lista kadulje/origana

Umak od rajčice/na hladno:

300ml pasate /pasirana rajčica

1/2žličice šećera

1žličica timijana/majčina dušica

1/2žlica maslinovog ulja

1naribani češanja češnjaka

sol,papar

Ostalo:

150g mozzarelle

100g krušnih mrvica

1žlica ribanog parmezana

1žličica timijana/majčina dušica 

2 jaja

sol,papar

1žlica brašna

2 žlice ulja

Priprema:

Kotlete rastanjite /ne previše ,možete ih malo potući batićem za meso.Posolite, popaprite,prospite sitno nasjeckanom kaduljom/ako koristite piletinu dodate origano. .Pospete brašnom,višak otresite.U tanjuru ili plitkoj zdjelici stavite jaja ,majčinu dušicu ,sol i papar,dobro izradite vilicom.mrvice pomiješajte sa parmezanom.Klasično ispanirajte meso ,jaje ,mrvice.Zagrijete tavu sa malo ulja pa meso s obje strane ispecete samo da malo uhvati boju/oko 1 min sa svake strane/ ,izvadite na tanjur dok sve ne dovršite nemojte peći meso do kraja,jer će vam kasnije biti suho.
U keramičku zdjelu  stavite sve sastojke za hladni umak od rajčice pa promiješate vilicom da se sve poveže .Narežete mozzarellu na tanke fete.Slažete meso ,na umak s mozzarellom  u krug .
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20min.Servirate sa kuhanim povrćem ili kako bi talijani sa riži-bižima.


srijeda, 31. kolovoza 2016.

Ladopites




Ladopites su poznate grčke hrskave pite ima ih raznih varijanti dali pečene u pećnici ili na tavi ali uvijek im je jedno isto da su hrskave i bez kvasca.Obično se seviraju uz razne tople  meze /tipa MANITARIA AFELIA(samo kliknite na naziv)umjesto pita kruha ali može i uz pečeni uz SAGANAKI HALLOUMI /može poslužiti kao grickalica uz film , tekmu ili servirana uz nekakvu gustu juhu.Priprema i pečenje je vrlo kratko nema čekanja.Zato na posao i isprobajte ladopites :-))


Sastojci:

250g glatkog brašna

1/2 žličice soli

100ml ulja/suncokretovo

100ml mlake vode 

1/2žličice timijana/majčina dušica

4-5žlica sirnog namaza

2žlice sjemenki suncokreta 

2-3 rajčice

Priprema:

U zdjelu stavite ulje ,vodu ,sol ,timijan i sve promiješate dobro da se poveže .Stavite cijelu količinu brašna ,zamijesite u tijesto.Stavite na lim papir za pečenje .Tijesto razdvojite na 12 kuglica .Svaku kuglicu rastanjite na limu u krug ni pretanak ni predebeo /kao keks recimo/ .
Premažete kuglicu sirnim namazom ,pospete sjemenkama suncokreta /možete staviti više ili manje suncokreta koliko volite ako ne volite stavite sezam / i nasjeckanim rajčicama .
Pecite u zagrijanoj pećnici na  180C /20min ili dok ne dobiju finu boju ,postanu hrskavi .
Servirate toplo ili hladno.


utorak, 30. kolovoza 2016.

Gurmanska pileća prsa

Pileća prsa su uvije izazov osim ako cete ih staviti na naglo i jesti toga trena .Ovo je vrlo fina piletina pečena u  češnjaku ,smeđem šećeru i đumbiru ,vjerujte kombinacija je više nogo fina.Recept je iz časopisa #Gurmet#

Sastojci;

500g pilećih prsa

1žlica maslinovog ulja

5 češanja češnjaka

2žlice smeđeg šećera

50 ml pilećeg temeljca

1/2žličice naribanog đumbira

navrh noža ljute mljevene  paprike

sol,papar

Priprema:

Piletinu rastanjite i lagano preko prozirne folije potucite batićem za meso.Posolite je i popaprite .
Na sitno nasjeckajte češnjak i đumbir/možete đumbir i naribati/.
Zagrijete u tavi maslinovo ulje pa na njemu prepržite kratko piletinu samo da se zatvore pore.Piletinu posložite u keramički pekač/ponavljajte postupak dok ne prepržite svu piletinu/ .
Na ulje od pečenja stavite češnjak  ,pustite da se kratko preprži i zamiriše ,maknete sa vatre ,dodate šećer i pileći temeljac te obavezno malo ljute mljevene  paprike.Prelijete sve po piletini .
Pecite filete 20min u pećnici na temperaturi od 200C.

Zapečena ruska salata

Ne bi ulazila u namirnice od kojih radimo rusku/francusku salatu jer iskreno svaka kuca  ima neke svoje dodatke i varijacije /pa da nebi bilo skandala//  sve su na svoj način fine.Ovo je malo drugačija salata ako je salatom možemo i nazvati ,dakle ,krumpir ,jaja,sir ,grašak ,šunka zapečeni složenac kao divan prilog nekog jelu ili cijeloviti obrok uz salatu.Servirate toplo.

Sastojci:

6 krumpira

150g graška/smrznuti

1 češanj češnjaka

150g dimljene šunke /pireće ili svinjske/

100g ribanog sira

100g kiselih krastavaca

100ml mlijeka 

2-3 jaja

1žlica ulja

sol,papar

1/2žličice timijana/majčina dušica

Priprema:

Skuhate krumpir u kori ,lagano ga ohladite ,ogulite i narežite na krugove.Napravite nadjev:
Zagrijete ulje u tavi pa dodate sitno nasjeckani luk i sitno nasjeckani češnjak ,lagano pirjate da se luk izdinsta pa dodate nasjeckanu dimljenu šunku ,nastavite pirjati još par minuta a onda dodate nasjeckane kisele krastavce i grašak te jednu žlicu vode ,pustite da se grašak ugrije i otopi i da se sve u tavi poveže,isprobate pa posolite i popaprite po ukusu.
Na dno zdjele za pečenje stavite papir za pečenje ,možete lagano nauljiti .Posložite ploške krumpira lagano ih posolite i poparite ,prelite preko krumpira svu količinu dobivenoga nadjeva .Poviše složite ostatak kriški krumpira pa i njih lagano posolite i popaprite .

U zdjelici sa strane povežite jaja i mlijeko ,posolite poparite i dodate timijan.Prelijete preko krumpira .Na vrh naribate sir .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25min

nedjelja, 28. kolovoza 2016.

Lisnate rolice sa piletinom

Lisnato tijesto punjenom finom mariniranom piletinom i sirom ,odlična grickalica za druženja,servirana uz umak od rajčice ili kečap .Sir možete i nemorate staviti ,meni je ukusnije sa sirom..Recept je sa TV ali totalno izmijenjen jer naravno nisam stigla zapisati .


Sastojci:

250g lisnatoga tijesta

400g piletine

120-150g sira na fetice

1/2žličice mljevene slatke paprike

navrh noža ljute paprike

sol,papar

majčina dušica/origano

2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Pileće filete jako rastanjite pa ih preko prozirnog papira dodatno rastanjite batićem za meso.Premažete ih sa maslinovim uljem,posolite ,poparite ,pospete  paprikom/slatkom i ljutom/ i začinima .Rastanjite lisnato tijesto pa na njega složite piletinu i narezani sir/ako ćete koristiti,pa sve zarolate u rolicu.
Narežite rolice na prst debljine pa ih posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje//papir prije nego stavile rolice premažete sa malo maslinovog ulja//..Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 35 min ili dok rolice ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirate tople ili hladne uz umak od rajčice ili kečap.

petak, 26. kolovoza 2016.

Ekmek kataifi

Ovaj je recept za moju dragu prijateljicu Luli koja uvijek misli na mene tako je sa jednog puta u Bosnu donijela mi ovaj divan kataifi.Ovaj recept svojataju i Turci i Grci tvrdeći i stavljajući ga u kategoriju tradicijonalni recepte na obje strane .Katafi je inače specijalna vrsta tijesta koja se radi od kao vrlo tanke palačinke od lijevanog tijesta koje se stavljaju na užarenu ploču na par sekundi kataifi posvijetli i skori se tada se bez problema skine.Osim kataife specifičnog ovog kolača je i mastika /ako ste bili po bliskom istoku bit će vam poznata po sladoledu od mastike/možete je zamijeniti sa malo anisa ali ja vam savjetujem da radije zamijenite vanilijom. Inače mastika je ustvari smola jedne vrste drveta koja izlazi iz kore kao suze i zato je i zovu jemenske suze ili mastika suze ,ima pomalo gorkasto-trpki okus sa malom aromom anisa doista teško zamjenjivi ijednim drugim začinom ali neobično fin ,ako nabavite slobodno je stavite ako ne zamijenite vanilijom.

Sastojci:

200g kataifi/kadaif

120g maslaca

Šerbet:

350g šećera

400ml vode

1 štapić cimeta

1/2limuna sok

Krema:

600ml punomasnog mlijeka 3,5%

1žličica mljevene/smrvljene mastice/vanilija

45 g griza

2 jaja/velika/L

1žlica gustina

50g šećera u prahu

2 vanilija šećera

1 žlica običnog  šećera

30g kokosa

Šlag:

400ml slatko vrhnja/mliječno

šećera u prahu po ukusu


Priprema:

Otopite maslaca na laganoj vatri .Premažete lagano uljem kalup /20x25 cm/stavite papir za pečenje na stjenke i na dno /da malo viri poviše/vi naravno možete i u većem kalupu raditi ali u tom slučaju će vam biti kolač niži/.Stavite u kalup cijelu količinu kadaifa lagano pritisnite dlanovima da se zalijepi i lagano smrvi ,prelijete sve maslacem .Stavite peči 10min /u zagrijanu pećnicu na 200C/dok kataif ne dobije zlatnu boju..Ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme skuhate šerbet:stavite u lončić šećer ,vodu i cimet ,pustite da na srednjoj vatri kuha 10min.dok se ne ugusti stvori lagani sirup.Prebacite u drugu posudu ostavite da se ohladi.Ohlađeno lagano prelijete preko kataifa.Pustite da se sve upije .


Napravite kremu:
U lonac stavite 2/3 mlijeka i pustite da prokuha.Sve ostale sastojke stavite u drugu posudu i izradite sa ostatkom mlijeka .Zagrijano mlijeko ulijete u pripremljene sastojke sa strane ,dobro promiješajte ,prelijete sve nazad u lonac i nastavite kuhati desetak minuta da se griz skuha i sve zajedno zgusne .Prebacite sve na kataif,zagladite da bude ravno .Stavite u frižider da se ohladi.
Slatko vrhnje izradite u šlag sa šećerom u prahu ,stavite na ohlađenu kremu zagladite .Po želji možete sve posuti mljevenim orasima ili pistacijama.
Servirate narezane na kocke.



Bashkir tikvice

Tikvice punjene heljdom i mljevenim mesom .

Sastojci:

1žlica heljde /1h namočena u hladnoj vodi

250g mljevenog mesa

3-4 tikvice

2 manje mrkve 

3 češanja češnjaka

sol,papar

120g sirnog namaza

100g naribanog sira

prstohvat origana

Priprema:

Tikvice operite i narežite na fete iste debljine .Izdubite ih .U zdjelu stavite namočenu heljdu ,sol,papar,origano ,naribani češnjak i naribanu mrkvu pa sve dobro izradite da dobijete glatku smjesu za punjenje.Napunite tikvice.

Posložite nadjevene tikvice u dublju keramičku zdjelu .Premažete ih po vrhu sirnim namazom..Ulijete u posudu vode da bude malo više od polavine tikvica .Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C/40-50min.Po potrebi tokom pećenja dolijete još vode ako je suho.Pet minuta prije kraja pospete naribanim sirom ,pustite da se sve zapeče.
Servirate toplo uz kuhano povrće.

Comments system

Disqus Shortname