ponedjeljak, 10. listopada 2016.

Sicilijanski involtini

Divni zamotuljci od suhog grožđa ,mrvica i začina uživati će te uz slatko-slanim okusima mediterana .Ovi zamotuljci se rade od teleće šnicle ili kao u ovom slučaju mekanog junećeg buta ,izbor je vaš Ako nemate pinjole zamijenite ih oguljenim listićima badema .


Sastojci:/4 osobe


700g teleće ili juneće šnicle

15 lista lovora

1 srednji crveni luk

Nadjev:

50 g pinjola/listići badema

50g-70g suhog grožđa

3-4 žlice maslinovog ulja

150g grana padano

150g krušnih mrvica

sol,svježe mljeveni papar


Priprema:

Grožđice namočite u vrućoj vodi /pustite desetak minuta da nabubre a potom ih ocijedite/.Naribate očišćeni luk .U tavu stavite ulje pa ga zagrijete dodate luk pa pirjate dok ne uvene i dok ne izađe višak tekućine.U zdjelici sa strane stavite sir ,mrvice suho grožđe i pinjole ,promiješate dobro .U tavu dodate još malo maslinovog ulja pa dodate pripremljen mješavinu s mrvicama .Miješate pržeći sve skupa par minuta da se mrvice lagano prepže i sve zajedno spoji.Odmaknite sa strane pustite da se lagano ohladi ,isprobate ,posolite i popaprite po ukusu.
Pripremite meso ,očistite ga od vanjskih žilica ,lagano potucate batićem za meso ,posolite i popaprite /ako koristite mekanu junetine koja ima velike šnicle njih će te morati rezati prije stavljanja na ražnjiće ,za teletinu radite pojedinačne zamotuljke/
Premažete dobivenom smjesom meso .Narežete i zamotate u rolice .Svaku rolicu stavite na ražnjić/pazite da to radite na spoju/između stavite list lovora /možete i malo luka/.Nanižite po tri zamotuljka na jedan ražnjić i to računajte da je za jednu osobu.
Pecite involtine na grill-tavi ili teflon tavi /po želi možete dodati maslinovog ulja tokom pečenja/pecite ih po 3 min. sa svake strane ,nemojte ih bockati vilicom cesto okretati pustite da se fino zapeče sa svake strane a onda ih okrenite .
Servirate uz finu salatu.


nedjelja, 9. listopada 2016.

Vege paprike iz pečnice

Fine nadjeve paparike špinatom, sirom i bosiljko.Idealno za predah od masne i teške hrane još ako koristite light motzzarellu divota.
Fotografija ovog divnog jela doista nije na razini ali je zato jelo fino i lagano.Paprike dok ih još ima  špinat i riža ,vrlo jednostavno i vrlo ukusno jelo sa malo kalorija još ako umjesto punomasne mozzarelle koristite light /lidl/.Možete ovo jelo servirati

Sastojci:

100g basmati riže/po ukusu

150g špinata

7-8listova svježeg bosiljka

prstohvat ljute paprike

1/2žličice origana

1žlica nasjeckanog peršina

2 češanja češnjaka

sol,papar

50g feta sira/opcionalno

125 g mozzarelle

1žlica maslinovog ulja

malo vode


Priprema:

Skuhate rižu /možete čak koristiti i ostatke riže od jučer,skuhanu rižu prospite u posudu na hlađenje  .Zagrijete tavu ili wok  dodate maslinovo ulje i na sitno nasjeckan češnjak pustite samo trenutak da zamiriše pa dodate oprani i očišćeni špinat ,podlijete sa dvije žlice vode pirjajte dok špinat ne uvene,ne trebate ga dugo kuhati / napomena ako imate velike listove špinata ,što vam ja nikako ne savjetujem da kupite ,možete ih narezani/prerezati na pola/posolite i popaprite ..
Maknete špinat dodate ga u rižu ,dodate naribani feta sir i mozzarellu/ostavite malo mozzarele da možete naribati po vrhu/ ,nasjeckani bosiljak i origano te ljute papričice po ukusu.Sve dobro promiješate ,posolite i poparite po ukusu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C /15 min

subota, 8. listopada 2016.

Brie salata

Sir brie je mekani sir sa bijelom pljesni .Ovo je brie iz Lidla nije prve kvalitete ali je za ovo jelo sasvim dostatan osim  brie jako je fino i camembert sirom/on se obično prodaje mali okrugao u drvenim posudica ma/.Ova je salata bila apsolutni hit na jednom domjenku zato je nemojte propustiti isprobati.Salata je uz izmjene sa stranica #Lecker#.

Sastojci:

1 mali crveni luk

1žličica soka od limuna

150g brie/camembera

3 šnite kruha/cjelovitog brašna

Preljev:

1žličica dijon senfa

1žličica šećera

5 žlica miješanog maslinovog ulja/ne djevičansko

1žlica kapara

2žlica jabučnog octa

1/2žličice suhog majorana/mažurana/3 grančice svježeg/lišće


Priprema:

Izaberite lijepi tanjur za serviranje /sve ide više u tek kad je lijepo sevirano.U zdjelicu naribate na tanko luk //možete ga i narezati na tanko ako ste spretni//lagano ga posolite i pokapate sa malo limuna ,promiješate i ostavite stajati //ako bas volite hrskavu teksturu luka i nemorate se nakon toga družiti slobodno ga ostavite bez mariniranja.
Na tanjur stavite narezani na tanke fete sir ,servirate ga u krug.U sredini /ako ste izabrali taj način/stavite luk .
Izradite mikserom sve sastojke za umak .
Prelijete preko salate .Ostavite prije serviranja samo par minuta d ase sve malo prožme.
Narežite kruh/koji ste prije toga tostirali/ na kockice .Prospite ih po salati .
Servirati kao predjelo ,mezu ili prilog.

Girelle sa marmeladom

Vikend bez kolača ,ne možeeeee .Fini prhki kolač sa marmeladom ,jednostavan uz popodnevni čaj ili kavicu a gotov u trenu ..Ovo prhko tijesto je odlično ne zahtjeva dodatno hlađenje i sve je brzo gotovo što je za poje poimanje kolača i slatkiša više nego dovoljno.Ovaj put doista fini kolačići za popodnevnu dokolicu .

Sastojci:

Tijesto:

400g glatkog brašna

prstohvat soli

1/2 žličice

2 jaja

150-17o ml mlijeka

120g šećera

50g maslaca sobne temperature

Nadjev:

3-4žlice marmelade od gorke naranče/po ukusu


Priprema:

U zdjelu stavite prosijamo brašno dodate pecivni prašak ,sol,promiješate da se sve poveže ,dodate mokre sastojke ,lagano izgrađeno jaje i maslac .zajedno povežete u tijesto.
Razvaljajte tijesto na tanko ,premažete marmeladom /ako vam je marmelada puno kruta lagano je otopite na vatri /ako radite  na takav naćin ostavite je  par minuta na tijestu da se malo ohladi a potom zarolajte u rolu/štrucu..
Zagrijete pećnicu na  200C.
Narežete rolu na 1 cm debele fete .Posložite ih na protvan na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .Premažete rolice mlijekom prospite sa malo šećera i pecite u zagrijanoj pećnici nekih 10-15 min.

Servirate ih popodne uz kavicu.


petak, 7. listopada 2016.

Çubuk Kraker

Predobre grickalice ,fine i zdrave za tužna popodneva kišne jeseni,  uz dobar večernji film ,kao dodatak finom naresku ili mezama za popodnevni čaj/tako bi turci/ili fino druženje sa prijateljima.Uživajte i nemojte propustiti isprobati ovaj jednostavni beskvasni recept.


Sastojci:

380g brašna/glatko

1žličica soli

1žličica šećera

110g jogurta

60ml ulja

1žličica octa

75 maslaca/sobne temperature

1/4žličice ljute paprike

1/4 žličice slatke paprike/super je i sa dimljenom

2žličice timijana/origano

1 žumanjak

Premaz:

1 bjelanjak

1žličica sezama/crni i bijeli/


Priprema:

Ostavite sve sastojke 20min na sobnoj tempereaturi ,pogotovo maslac.
U zdjelu za miješanje stavite sve tekuće sastojke pa dodate sol ,šećer i začine te žumanjak,postepeno stavjljajte brašno miješajući/bilo bi dobro brašno prosijati ali nije problem /ako ste sigurni u kvalitetu /ako to i ne uradite.
//Samo jedan mali savjet ja dosta radim sa brašnom  pa uvijek kupujem brašno u pakovanju od 5 kg takva brašna znaju na dijelovima koji se  spajaju sa papirom povući vlagu iz skladišta pa nastanu male grudice osim što su neugodne za pod zub kojeg mogu i slomiti te grudice imaju i neugodan okus po vlazi/kod nas bi rekli tufini/zato moj savjet je da sva ta brašna "na veliko"obavezno prosijete.//

Raširite tijesto oklagijom da bude tanko /ne pretanko /otprilike 0,5 cm debljine .Premažete /najbolje rukom/tijesto bjelanjom prospite sezamom/ako želite malo slanije grickalice možete još posoliti krupnom solju/.Narežite rotolonom/okrugli rezač za pizzu/na trake centimetar debljine pa ih prepolovite na pola ,ne moraju biti sve iste meni ne smeta/pa ni tvorničke nisu sve po špagu/.Posložite ih na papir za pečenje.
Zagrijete pećnicu na 210C.Pecite krekere 10-15 min,vidjeti ćete kad dobijete finu zlatnu boju i počnu se micati po protvanu.



Grickajte !!!!

srijeda, 5. listopada 2016.

Szechuan govedina

Ja mislim da već svi znaju koliko volim kinesku kuhinju,dok sam živjela vani bar jednom tijedno smo bili kod kineza ,smiješno je bilo što sam tada mislila kako je to nama smrtnica doista nemoguće napraviti kod kuće .Bilo je to naravno jako davno i u međuvremenu sam shvatila da ne samo da je možete spremiti kod kuće nego je još i bolja i manje masna .Zato se oboružate kineskim začinima i umacima te svježim namirnicama i na posao .Kineska /azijska općenito/ kuhinja osim sto je fina i zdrava ona je terapija jer pred priprema te hrane traži malo srtpljenja .Uživajte u sočnom mesu i hrskavom povrću na sečuanski način.Žlice za kinesku kuhinju su one keramičke/ kineske/ koje su malo dublje od običnih tako da možete sasvim malo povećati normative mjerica.Povrće možete formirati po ukusu ako stavite malo više slatkih vrsta povrća dodate malo rižinog octa ili ljute papričice,pronaći dobar balans u hrani je uvijek izazov.O začinu 5 blaga sam već pisala/OVDJE/ možete vidjeti sastojke.Szechuanski papar ako nemate/iako je on osnova te kuhinje/zamijenite crnim paprom ili izbjegnete.

Sastojci:


Marinada:

oko 500g mekanog goveđeg šnicla

3žlice sezamovog ulja

3žlice/ravne gustina

1žlica soja umaka

1žlica rižinog octa

Povrće:

3 manje mrkve/dvije srednje

4 grančice celera

3 mlada luka

pola palca svježeg đumbira

Umak:

1/2žličice szechuanskog papra

1/2žličice pet blaga začina

1/4 žličice ljute paprike

2 češanja češnjaka

1žlica smeđeg šećera

1 žlica ljutoga ili slatkog kečapa

5 žlica soja umaka

1žlica rižinog octa

4žlice vode

Priprema:

Narežite meso na trake .Stavite meso  u keramičku zdjelu pa dodate dvije žlice sezamovog ulja i ostale tekuće sastojke ,promiješate ,dodate svu količinu gustina pa nastavite miješati da se sve prožme ,ostavite stajati 10 min.Za to vrijeme na trake narežite oprano  povrće a na sitne kockice đumbir/ja volim kad je đumbir malo krupniji a vi ako ne želite to, slobodno ga naribate na finom ribežu ,pazite da to radite na tanjuriću ili nekoj podlozi jer će pustiti sok a to je šteta izgubiti,inače đumbir je interesantna namirnica a u aziju mu daju veliko značenje gotovo religiozno ,postoje čak teorije o tome da se koža đumbira ne smije kidati nožem nego strugati jer da se mijenja okus i kemijski sastav ,ja nisam to provjeravala i pristupam mu samo kao hrani ali evo danas mi je neka volja za pisanjem pa da onda i tu crticu napišem/

U wok stavite žlicu ulja dobro zagrijete ,okrenete malo tavu da se ulje rasporedi po stijenama,smanjite vatru na pola /kupite dobar wok i vjerujte mi koristiti će ga često/dodate trećinu mesa drvenom žlicom ili štapićima odvajate meso ,okrećući da se ispeče sa svih strana ,izvadite na toplo mjesto pa nastavite dodavati meso dok svo ne bude preprženo/neće vam trebati više od 3-4 min./.Dodate po potrebi još malo ulja/pojačate opet vatru na najjače/ pa dodate svo povrće ,pržite povrće 3-4 minute  okrećući ga često drvenom žlicom .U zdjelici sa strane pomiješate sve sastojke za umak.
U wok vratite meso podlije sa umakom pustite da sve prokuha,pustite da sečuanski umak kuha jednu minutu ,da se lagano ugusti.
Servirate ovo divno  aromatično jelo ,posuto tostiranim sezamom i kuhanom rižom.

utorak, 4. listopada 2016.

Jetreni detox

Ovo nije recept a nije ni lijek naprosto pomoć da očistite organizam od toksina i tako u samo tri dana vratite vitalnost ,otklonite umor.Ovaj detox vam može pomoći i  kod mršavljenja ,jer zakrčena jetra usporava metabolizam pa tako i mršavljenje.Ako ne možete popiti detox dodate jednu oguljenu jabuku ili malo domaćeg meda.Vjerujte mi nije tako strašan okus ,možda je jednino količina tekućine koja se mora popiti odjednom meni bila malo problem.Detox traje tri dana ,nakon toga morate napraviti pauzu od dva tjedna .Piće napravite ujutro i pijete ga tri puta na dan.Bilo bi dobro kad bi ta tri dana izbjegavali tešku i masnu hranu ,mesne pređevine/salame/ i punomasni sir .

Sastojci:

4-5 grančica celera listaš/ja dodam i lišće osim grančica/

1,2 l vode

1 vezica peršina

3  limuna


Priprema:

Stavite u zdjelu za miksanje /ja sam radila sa štapnim mikserom pa mi je ostalo komadića /stavite sve sastojke i sok od limuna ,podlijete sve vodom, izradite miserom .Odložite u nanakvu staklenu bocu sa poklopcem.Pijete tri puta na dan ,prije ili poslje obroka.

ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Hrskave piramide

Hrskave piramide od lisnatoga tijesta i gorke naranče.Gorka naranča je fantastična stvar ,jako je ljekovita ,raste gotovo po cijelom mediteranu a veliki je brend juga Italije Izgledom grma ona ne odstupa puno od klasičnoga stabla naranče osim što su joj cvijetovi veći i jako fino mirišu,ima po granama dugo i oštro trnje .Plod jako naliči običnoj naranči ima puno više špica i kora je puna eteričnih ulja i pomalo masna.Ja imama sreću što uvijek dobijem te naranče i od njih radim đem koje je predivan slatko-kiselog okusa .Ako ne možete pronaći gorku naranču/uvozne đemove obično deklariraju kao Sevilla orange/zamijenite sa marmeladom od mandarina ili marelice u koji možete dodati par kapi limuna.

Sastojci:

500g lisnatoga tijesta

5-6 žlica marmelade od gorke naranče

šećer u prahu

Priprema:

Rastanjite tijesto ili još bolje kupite već razvaljano.Premažete tijesto marmeladom.Režete rebrastim rotolonom duge trake.Prepolovite uzdužno po pola .Svaku trku zarolate u malu pužnicu,možete prstom izvaditi vrh vani.
Zagrijete pećnicu na 200C

Piramidice stavite na papir za pečenje .Pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 min.
Tople pospete šećerom u prahu.



Bavarsko pivsko pečenje

Još malo bavarske/njemačke kuhinje .Fina sočna pečenka marinirana i pečena u pivu .Jako fino toplo kao glavno jelo ili na tanko narezane kao narezak .Uživajte u jeseni!!

Sastojci:

oko 1,250-1,500 svinjskoga odkoštenog mesa/ tipa vrat ili leđa

Marinada:

700ml pive

3 žlice senfa/ljuti bi bio pravi pogodak ali može i dijon

1 veliki luk

3-4 žlice meda

Premaz:

1žlica brašna

1žlica maslaca sobne temperature 

sol,papar

Priprema:

Očistite meso od viška masnoće i žilica.Operite ga i osušite.
U lonac stavite sve sastojke za marinadu i sitno nasjekcani luk .Pustite da sve kuha oko 5 min ili dok luk ne omekša .Sve ispasirate štapnim mikserom i ostavite da se dobro ohladi.
U veliku kesu za zamrzavanje stavite meso ,prelijete sve marinadom zaveže čvor na kesici ,pa sve stavite u zdjelu .Pustite da se meso marinira najmanje 8h  ali moj vam je savjet da ga ostavite u marinadi preko noći.

Prije pečenja meso izvadite barem pola sata prije iz frižidera da bude na sobnoj temperaturi.
Meso izvadite iz marinade osušite kuhinjskim papirom. ,posolite ga i popapriteU zdjelici sa strane izradite maslac sa brašnom pa premažete preko mesa.Popržite meso par minuta sa svake strane da uhvati finu boju .Prebacite meso u keramički pekač  stavite umak .
Pecite meso u zagrijanoj pećnici na 180C nekih 1,5 h.Možete jednom tokom pečenja okrenuti meso.
Servirate meso sa prilogom po želji uz umak.



petak, 30. rujna 2016.

Linsen mit Spätzle/leća i specle

Nakon slatke bavarske pletenice jedan krepki slani ručak .Pravo seljačko jednostavno jelo koje će te obožavati na prvu još ako nabavite prave kuhane njemačke kobase milina.Naravno umjesto kobasica možete servirati pečenu piletinu ali ništa ne prolazi bez slatkog senfa i pereca.Ako ne jedete špek zamijenite nekim drugim suhim mesom a ako ste vegetarijanac kod dinstanja dodate malo dimljene slatke paprike.Ako koristite nekuhanu leću namočite je preko noći u vodi sa prstohvatom sode bikarbone ,prvo je skuhate pa nastavite spremati po receptu.Špecle su jako jednostavne za napraviti tako da ih je šteta kupiti ali ako se nema vremena možete .Recept za špecle izaberite OVDJE ,za obične  najbolja preporuka za OVAJ ,kao prilog nekoj kuhanom umaku od mesa OVAJ sa jogurtom.

Sastojci:

5 feta pancete

1 veliki poriluk

1 crveni luk

3 češanja češnjaka

1 velika mrkva

1žlica nasjeckanog peršina

2x400g kuhane leće/dvije konzerve  ili 400g svježe/nekuhane

1žlica ulja

1 žlica maslaca

2 lista lovora

1,2 l goveđeg temeljca

1 žlica octa

1žličica šećera

sol,papar

Priprema:

Zagrijete ulje u loncu .Na sitno nasjeckate špek/pancetu prepržite da bude hrskava ,izvadite je na tanjurić.Na ostatku masnoće prepžite sitno nasjeckani luk i češnjak,dok ne postane staklasti ,dodate u lonac žlicu maslaca nasitno nasjeckani poriluk i mrkvu narezanu na kockice ,nastavite pirjati oko 3 min /da se poriluk malo ne izdinsta.
.Dodate list lovora,šećer ,leću,sol,papar,pancetu i leću ,promiješate ,pa sve podlijete sa temeljcem ,pustite da prokuha smanjite vatru na pola pa nastavite kuhati posla sata.
Nakon pola sata dodate ocat i sitno nasjekckani peršin.Ako vam je jelo pregusto dodate još temeljca.Ocat možete izbaciti ako ne volite da je lagano kiselkasto u tom slučaju ga servirate na stolu da svatko sebi pokapa po želji.Isprobate leću pa doradite okus po želji.
Servirate toplo sa kuhanim špeclama.Za one koji ne vole kobasice jako je fino sa piletinom.


četvrtak, 29. rujna 2016.

Bavarska pletenica sa sirom i jabukama

Ovogodišnji se Oktoberfest približava svome kraju ,ovaj vikend je kulminacija a završetak je ako se ne varam u utorak .Uživajte u okusima slatke bavarske kuhinje.Sir koji koristite neka bude malo masniji minimalno 20% mliječne masti nemojte nikako koristiti posni jer će navlažiti tijesto.,osim jabuka možete koristiti i šljive.Glazuru ako stavljate na vrući kolač biti će prozirna/staklasta ako je stavljate na hladni biti će skroz bijela,možete je i izbjeći ali tada kolač dok je topao namažete maslacem i prospite bogato šećerom u prahu.

Satojci:

Tijesto:

50g maslaca

125 ml mlijeka

50g šećera

prstohvat soli

1 vanilija šećer

300g glatkog brašna

1 instant kvasac

1 jaje

Nadjev:

2 veće jabuke

250g svježeg sira/20% m.m.

1 jaje

1 šećer vanilija

40g šećera 

30g gustina

Glazura:

50g šećera u prahu

1-2žličice soka od limuna

Priprema:

Otopite maslac pa dodate mlijeko pustite samo kratko da se zagrije jer sve mora biti mlako.Prebacite mlijeko sa maslacem u zdjelu za miješanje pa dodate obje vrste šećera ,miješate sa rukom da se šećer rastopi a potom dodate jaje  i brašno te prstohvat soli .Zamijesite tijesto te nastavite miješati dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto ,vidjeti će te da nije problem ako ste sve dobro izvagali tijesto će se vrlo brzo formirati.Pokrijete prozirnom folijom tijesto,pustite da se na sobnoj temperaturi pokriveno da se diže  nekih 30-40min.
Pripremite nadjev:
Ogulite i nasjeckajte jabuke na kockice.U zdjelu stavite sir ,šećer,vanilija šećer ,gustin ,jaje,pa dodate jabuke sve dobro promiješate .
Tijesto razvaljajte na prst debljine/to radite na papiru za pečenje koji ćete kasnije lakše prebaciti na protvan/.,dimenzija otprilike 40x30 .Na sredinu stavite nadjev .Lijevo i desno narežite tijesto na kose trake .Prvo prebacite donji i gornji kraj preko nadjeva a potom na izmjenično lijevu i desnu traku dok ne dobije pletenicu.Biti ću vam iskrena ja ne volim puno uniformirane i precizne kolače  jer imam osjećaj da su industrijski ,jednostavnost i domaći izgled trebaju krasiti svaku kuhinju sve previše velike finese i pepancije stvaraju kod mene odbojnost prema jelu.Zato ne budite puno precizni ne mora svaka traka biti jednake debljine niti sve precizno ,zaigrajte se i dajte svoj pečat kolaču i svim ostalim jelima.
Pokrijete pletenicu sa krpom i ostavite da odmara 15 min.Premažete je žumanjkom .

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju i počne se micati po papiru.Izvadite pletenicu pa je prelite toplu ili hladnu glazurom.
Ja je uvijek za sebe režem toplu /volim kad su kolači topli/ali ustvari ona se jede ohlađena.
Uživajte uz čaj ili kavu.







srijeda, 28. rujna 2016.

Kremasti grčki lungić


Još jedan recept poznatog grčkog shefa Peskias Cristoforos ,fini mekani svinjski fileti u kremastom umaku od  feta sira .Za ovo jelo u pravilu ide ovčja skuta/možete koristiti običnu pa je dodatno izraditi štapnim mikserom ili provući kroz sito da izbjegnete mrvičastu strukturu/ i feta sir .Ako ne možete pronaci skutu možete  koristiti bilo koji sirni namaz po želji,svinjski filet možete zamijeniti  i mekanm telećim šniclama ili filetima isto tako jako je fino i sa piletinom.Uživajte u ovoj brzinskoj delicijji.

Sastojci/4 osobe

700g mesa/fileti po želji/svinjski lungić

200g ovčje skute/sirnog krem namaza po želji

1 žličica timijana/majčina dušica/origano

1/2žličice mente

1žličica nasjeckanog peršina

150g mini rajčica

150g feta sira

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Narežite filete na prst debele fete.Posolite ih lagano i poparite.Zagrijete ulje u tavi pa na njemu prepržite filete sa jedne i druge strane/kratko samo da uhvate malo boje/
.Izvadite filete u keramički pekač.Pospete ih mentom i začinima.Na ulje od pečenja dodate skutu pa pustite da se lagano otopi do kremaste teksture .Prelijete sve po mesu.Pospete sve razmrljenom feta sirom.Pospete s malo maslinovog ulja i mentom,dodate narezane mini rajčice.
Pecite na 220C/10-15min.
Servirate toplo pokapano sa malo maslinovog ulja.

ponedjeljak, 26. rujna 2016.

Jesenjski odresci

Fini nadjeveni odresci u jesenskom ruhu oduševiti će vas izgledom i okusom .

Sastojci:

5 finih velikih šnicli/svinjske ili pileće

1 crvena rog paprika/veća

1 luk srednji

1 veća naribana mrkva

1 češanj češnjaka

1žlica peršina/sitno nasjeckan

1/4žličice ljute paprike

1/2 žličice mljevenog korijandera/opcionalno

1/4žličice papra

1/2žličice slatke paprike

1/2žličice origana ili majčine dušice

1,5žlice maslinovog ulja

sol

Priprema:

Na sitno nasjeckajte češnjak i luk .Narežite papriku na sitne kocke..Zagrijete ulje u tavi pa dodate luk ,prodinstate kratko ,dodate potom češnjak i papriku ,dodate sve  začine/stavite malo a kasnije nadopunite po ukusu/ i nastavite sve skupa pirjati dok paprika ne omekša.
Šnicle posolite i popaprite ,lagano ih preko prozirne folije potucite batićem za meso da se dodatno rastanje.Stavite na svaku šniclu nadjev .Zarolate/ne trebate čačakalice sami ih naslonite na spoju .
Stavite u pripremljen keramičku posudu za pečenje/možete staviti i papir za pečenje/ako vam je ostalo nadjeva prospite po vrhu odrezaka, pokrijete ih alu-folijom ,pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30min ,skinete foliju pa nastavite peči još 10 min .dok odresci ne budu fine boje

Odreske servirate tople sa šarenom povrtnom rižom ili prilogom po želji ,nemojte zaboraviti na fini umak koji se iscijedio.



nedjelja, 25. rujna 2016.

Bigard guska/Gusja/pačja prsa sa narančom

Recept na upit ,fina gusja prsa /može i pačja /u jednom od klasicnih francuskih umaka.Za dvije osobe potrebna su vam jedna prsa/oko 300g/.Ova sam prsa malo prerano razrezala da mogu fotografirati ali potrebno je da odstoje u foliji najmanje 10min./da se sokovi slegnu da bi se spriječilo izlijevanje iz mesa,pogotovo ako gosti žele medium rare ili rare/ srednje sirovo i sirovo    /.Uživajte u francuskoj kuhinji.

Sastojci:/4 osobe


2 pačja/gusja prsa/2x oko 300g/Lidl

1žlica masti/ maslinovo ulje

1žličica brašna

1 naranča/sok

1/2žličice octa/jabučni

150ml temeljca/goveđi

0,2 Grand Marnier /neki drugi liker od naranče po izboru 

1/2 naranče narezana na šnite/tanke

sol

Priprema:

Operite prsa .Prsa očistite od viška masnoće sa strane /da formirate fini odrezak/ osušite prsa kuhinjskim papirom.Posolite ga sa obje strane.
Zagrijete masnoću po izboru u tavi debljeg dna.Stavite prsa prvo peći na stranu na kojoj je koža ,smanjite vatru ako vidite da puno prsa/a prskati će/na pola ali vi najbolje poznajete svoj štednjak,pazite prsa se moraju peći ne kuhati u masnoći.Neka sa jedne strane se prsa peku nekih 10 min./lagano ih podignite ako je koža jako pečena i dobila tamnu boju a glavnina se masnoće iscijedila ,prsica  okrenite da se peku na drugu stranu/3 min za rare  ako želite bolje pečeno pecite ih duže u rasponu do 7 min ,moj savjet vam je da ne prepečete prsa jer to nije to / dok prsa pečete i okrečite NIKAKO nemojte bosti vilicom i stalno kretati.
Izvadite prsa i zamotate na 10 min u foliju.
Napravite Bigard umak:Ako vidite da vam se iscijedilo jako puno masnoće /ocijedite malo u nekakvu zdjelicu kroz fino sito ,obavezno sačuvate tu masnoću jer ona vam može poslužiti za fini umak uz neko pečenje ili da premažete meso ,kokicu i slično kod pečenja u pećnici ,jako je fino u briošima ,pecivima /pogotovo francuskim/na koncu konca možete na ovoj finoj masnoći ispeći i jaje ,vidjet ćete razliku/.Dodate brašno miješate i pržitei brašno da dobije finu zlatnu boju ili najbliže boju bijele kave /to je karakteristična boja bigard umaka/.Posolite umak ,podlijete sa grand marnier,octom i temeljcem ,miješate strugajući po dnu tave/da se dignu zalijepljene divote koje će dati dodatnu aromu umaku/ postepeno dodate sok od naranče/neka bude svježe iscijeđene/ dok ne dobije teksturu i fluidnost umaka /možda će vam trebati više umaka od naranče,procijenite sami..Isprobate umak pa doradite po ukusu.
Na dno tanjura za serviranje stavite umak ,narežete oštrim nožem prsa na koso ,slažete na umak ,okolo ukrasite narezanim šnitama naranče .Servirate po želji sa rižom ,pire krumpirom i sl.uz finu sezonsku salatu.










subota, 24. rujna 2016.

Taco pizza rolice



Fino začinjeno meso zarolano u pizza tijesto servirano za jedan party ,Odlične grickalice ,fine i tople i hladne a vrlo jednostavno ,naravno sve pod uvjetom da volite pizze i meksičku hranu.Začine/pogotovo ljute /prilagodite svom nepcu.Na vrh dekorirate po ukusu ,možete staviti salatu od rikule ili matovilca ,krastavce i sl.Ja sam koristila za sir emmental ali najbolje bi bilo cheddar ,naravno vi po ukusu ako želite malo ublažiti priču stavite nekakav lagani sir ,može čak i mozzarella /pogotovo ako vam se dogodi da prezačinite meso.

Sastojci:

450g tijesta za pizzu


Meso:


300-400g mljevene junetine

1/4 žličice ljute paprike

1 mali naribani luk/pola većeg

3 češanja češnjaka/naribani

1/2žličice dimljene paprike

1ravna žličica kumina

1/2žličice mljevene slatke paprike

1/4žličice papra

1/2žličice soli

1/2žličice cayennskog papra

1/2žličica origana

1žličica nasjeckanog peršina

Ostalo:


150g narezanog ili naribanog sira/ja sam koristila emmental

4 žlice kiselog vrhnja/sol,papar/

dekoracija /nasjeckana paprika,krastavac ,salata ,luk i sl.



Priprema:

Tijesto za pizzu koristitite ono koje inače koristite ,napravite ga sami ili kupite gotovo ako vam je prevelika frka.
Nadošlo tijesto razdvaljate u pravokutnik ,nemojte pretanko razvaljati tijesto ,neka bude malo tanje nego za pizzu.
Pripremite meso:u zdjelu stavite sve sastojke za meso i dvije žlice vode /ako niste ljubitelji ljutoga dodate na kraju ljute začine ,zapamtite da uvijek možete sve dodatno začiniti.Dobro miješate meso /kao da miješate tijesto /da se sve dobro poveže i prožme začinima .Možete jedan komadić mesa prepeći kratko na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost .Ako ste zadovoljni premažete meso po tijestu.Prospite meso ribanim ili narezanim sirom,zarolate u dugu rolicu po široj/dužoj strani.

Zagrijete pećnicu na 200C

Narežete rolu na fete ,na vama je dali želite tanje ili deblje tacose,može vam ispasti oko 15-20kom./posložite ih na lim za pečenje na koji ste prije tofga stavili papir za pečenje.
Pecite ih negdje 15 min ili dok se ne počnu odvajati od protvana i ne dobiju finu boju/znam da su me neke cure pitale za dužinu pečenja i temperaturu tu naime nema nekog suvislog odgovora naprosto je stvar da svatko mora poznavati svoju pećnicu jer su one vrlo različite i po funkcija i po kvaliteti a i po starosti a sve to utiče na konačni ishod pečenja,zato je vizualno ipak najbolje riješenje/.
Rolice stavite na tanjur za serviranje ukrasite ih po želji.
Servirate ih tople ili hladne.




















četvrtak, 22. rujna 2016.

Lagani brujet od kozica i gljiva

Fini brudet /brujet/varivo koji sam odavno jela Nici, kažu da je ovo španjolsko jelo ali ja vjerujte nisam bas puno istraživala a istina je  i da  ne odstupa puno od ostalih mediteranskih i dalmatinski brudeta .Osnova je jednostavna dakle škampi ili kozice ,smrznuti ili svježi/to bi bilo najbolje/ i dobar riblji temeljac /ako bas ne možete ili vam se ne da kuhati kupite gotovi/ali bez temeljca ovo jelo ce vam biti prazno.Ako ne želite koristiti vino zamijenite ga istom količinom temeljca ili vode.

Sastojci:


250g/gljiva/smeđi šampinjon

6 srednjih krumpira

1 srednji luk

2 češanja češnjaka

250g repa kozica ili škampi

5 žlica bijelog vina

700ml ribljeg temeljca

1 žlica peršina

na vrh noža ljute paprike

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Zagrijete maslinovo ulje .Na sitno nasjeckajte češnjak i luk pa ih stavite na vruće ulje ,smanjite temperaturu na pola pa lagano dinstajte dok sve ne uvene i fino se zapeče.Ogulite krumpir narežite ga na fete.
Gljive narežite na četvrtine .Na luk dodate gljive pa pirjate par minuta da ispuste vodu,dodate kozice pa nastavite pirjati da se malo preprže, podlijete vinom ,pustite da vino iskuha i lagano ishlapi/znam da se dosta ljudi boji dodavati vino ili alkohol u hranu zbog djece no prava je istina da alkohol ishlapi i ostane samo lagana aroma koja daje ovakvim jednostavnim jelima dubinu okusa/vino naravno kako sam u uvodu rekla možete zamijeniti temeljcem ili vodom.
Podlijete sve temeljcem pustite da temeljac prokuha pa dodate ljutu papriku ako bas ne volite možete zamijeniti slatkom paprikama ali nemojte izbjeći.Dodate narezani krumpir pa nastavite kuhati nekih 30-35min.
Ako vam je jelo prerijetko a volite gušće brudete dodate malo krušnih mrvica nemojte dodavati brašno.Posolite i poparite po ukusu .


Servirate toplo uz kruh.

Comments system

Disqus Shortname