subota, 15. listopada 2016.

Tombik

Ovaj tjedan sam opet u turskim receptima pa da se ne kaže da nema vikend kolača evo jedni fini kolačići/turci uz čaj nikad ne jedu jako slatko kolače čak vise jednu slane stvari ili neutralne slatko-slane slastice /Tobik su okrugli kolačići od prhkog ili lisnatoga tijesta kod mene naravno nisu okrugli jer mi se cini suludim baciti većinu lisnatoga tijesta /toliko bogati nismo/da bi se dobili  okrugli oblik ,fino narezane tijesto na kocke a potom spojeni divnom kremom , ne ugrožava nikako okus/sto je najvažnije/a ni estetski nije ružno /bar meni ali ja nisam vrhunska majstorica kolača iskreno ja i ne volim slatko/.
O tahini smjesi i načinu izrade sam pisala /OVDJE/pa se neću ponavljati ,no ako vam se ne da raditi tahini smjesu ovo možete raditi sa kikiriki maslacem ili čak nuttelom /ako stavljate čokoladni namaz nemojte sladiti medom naravno to učinite sa kikiriki maslacem i tahini pastom dodate postepeno med isprobavajući slatkoću da to bude po vašem ukusu/.


Sastojci:/24 kom

250g razvaljanog lisnatoga tijesta

100g tahini smjese/čokoladnog namaza/kikiriki maslaca

3 žlice sirnog namaza/krem sir

2žličice meda/po potrebi

1-2žlica marmelade po želji


Priprema:

Lisnato tijesto stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Narežite ga na kockice otprilike 5x5 cm/mala napomena ako koristite nerazvaljano lisnato tijesto nemojte ga puno rastanjiti jer u tom slučaju nećete dobiti pufice kao na slici/Važno je da prije pečenja lagano poprskate kockice i da na dnu pećnice stavite posudu sa vodom tada cete dobite fine pufice kao na slici ,to uvijek možete raditi sa lisnatim ako volite da je prhko a ne žilavo.Pecite lisnato nekih 20min na 175C/naravno to sve ovisi o pećnici pa procijenite po izgledu kad se napuhnu i dobiju finu boju pufice su gotove.Izvadite ih vani pustite da se ohlade.Pomiješate sve sastojke za nadjev./med dodate postepeno dok vam ne bude slatkoća po ukusu nemojte puno zasladiti/
Spajate dvije i dvije polovice stavljajući otprilike jednu žličicu nadjeva.Kad spojite sve loptice stavite sve na tanjur za serviranje .Ostatak nadjeva stavite u kesicu za ukrašavanje pa istinite malo na vrh svakog kolačića .Isto napravite i sa marmeladom stavite u kesicu pa po sredini nadjeva stavite malo.Osim marmelade možete na vrh dodati i jednu kandiranu višnju.
Servirate sobne temperature uz čaj.

petak, 14. listopada 2016.

Şiş Kanat

 Turski ražnjići sa pilećim krilcima  i povrćem .Predobar ručak ako volite hrskava krilca .Ovo jelo u Doner Salonima u turskoj se radi na roštilju i servira sa salatama ,umakom od jogurta i češnjaka i bulgurom/tipa kisir/ ili bilo kakvim drugim  prilogom od bulgura ili riže/servira  uz dosta luka .Ovo je kućna verzija ili verzija iz pećnice jer doista je šteta izgubiti  divan umak.

Sastojci:

1 kg pilećih krilca/bez vrhova/

2 rog crvene paprike

3 feferona/svježa

4luka/manja

5 rajčica srednje

1,250g krumpira

Marinada:

3žlice jogurta/čvrste

1žlica maslinovog ulja

1žlica otopljenog maslaca

2žlice pasirane rajčice/kečap

1žlica koncentrata rajčice

1žličica mljevene slatke paprike

1žličica timijana/majčina dušica

1/2žličice kumina

po 1/2 žličice sol,papar/manje više po ukusu

6 drvenih ražnjića



Priprema:

Operite i očistite krila /ako krilcima nisu skinuti vrhovi otkinute ih/ mogu vam poslužiti za juhicu ili temeljac/osušite krilca na kuhinjskom papiru.Promiješate sve sastojke metlicom za marinadu da se fino povežu /maslac prije otopite/prebacite krilca u zdjelu sa marinadom ,promiješajte ih da se po njima uhvati marinada ,pokrijte ih prozirnom folijom  i ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite povrće.Luk narežite na deblje fete isto napravite i sa rajčicom,papriku /jednu i drugu/očistite i narežite na kocke.Krumpir ogulite i narežite na komade.
Ako ćete krilca peći na roštilju moj vam je savjet da drvene štapiće stavite par minuta u hladnu vodu da se namoči.


Nabodete na jedan ražnjić dva krilca kroz sredinu između stavite fetu rajčice i luka a na krajeve komad paprike/slatke i ljute/ ,naravno da možete i bogatije nanizati na povrća na ražnjić to ostavljam vama da se zaigrate po želji i ukusu.Prebacite nanizane ražnjiće na tanjur..Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu količinu piletine .Ostatke povrća stavite sa strane/možete čak i narezati još ako želite/ Povrće i krumpir stavite u zdjelu sa ostatkom marinade promiješate dobro .
Pripremite lim za pečenje/ja obično uzmem keramički i na dno stavim papir za pečenje.Stavite na pripremljen pekač prvo krumpir i povrće
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170C/nekih 45 min.Tokom pečenja možete ražnjiće koji put okrenuti.
Servirate tople krilca sa pečenim krumpirom ,narezanim svježim povrćem /tipa rajčica i luk/jogurtom,ukiseljeni feferonima i sl.Prospite peršinom
-






četvrtak, 13. listopada 2016.

Tyrompiskóta

Grčki meza kruh sa raznim sjemenkama .Ovaj kruh ima dvije verzije jednu pamučnu ,mekanu koja se topi ustima kao pravi meze kruh za grickanje uz masline ,sir ,gljive i sl. a druga verzija kao hrskava samostalna grickalica.Punjenje i ostali sastojci su isti za oba dva kruha samo izaberite sto vam se više sviđa.Osim feta sira u nadjev možete staviti obični  svježi sir ali pazite da bude teksture riccotte /ako imate obični dodatno ga ocijedite u mrežastom situ sa gazom da se kasnije ne bi cijedila tekućina po tijestu/ zato nemojte koristiti posni sir jer on će nestati u pečenju ,moj savjet je ako se odlučite za ovu varijantu da sir dodatno posolite .

Sastojci:/pamučna verzija

Tijesto:

220 ml ulja

400g grčkog/gustog jogurta

1 žličica soli/manje više po ukusu

600g brašna/ više po potrebi

3žličice pecivnog praška

Nadjev:


200g feta sira

100g naribane gaude/tvrde

3 žlice nasjeckanog peršina

Posip:


100g nasjeckanih oraha/lješnjak

2žlice sjemenki suncokreta

2žlice sjemenki sezama/ može pola bijeli pola crni

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite jogurt i ulje miješate da se povežu.Dodate postepeno brašno koje ste prije toga pomiješati sa pecivinim praškom i solju.Miješate tijesto da se poveže ,tijesto treba biti mekano ali ne i ljepljivo ,količinu brašna je teško odrediti u gram kada se dodaje jogurt u tijesto zato jer onda sve ovisi o količini vode u njemu.
Odvojite tijesto na dvije grude.Uzmite dva papira za pečenje pa na njima razvucite tijesto na veličinu papira.Prebacite jedan papir na lim za pečenje.U zdjelici sa strane izmrvite feta sir za nadjev pomiješate ga sa naribanim sirom i nasjeckanim peršinom da se sve fino poveže.Premažete dobiveni nadjev ravnomjerno po tijestu.Prebacite pažljivo drugo tijesto preko prvog.
U zdjelici pomiješate nasjeckane orahe ili lješnjake ,sjemenke suncokreta ,obadvije vrste sezama i malo soli.Prospite ravnomjerno po vrhu kruha.Lagano rukama pritisnite po tijestu da se zalijepi.
Rotolonom za pizzu narežite gornji sloj na kockice .Pecite zagrijanoj u pećnici na 200C/30min ili dok ne dobije finu zlatnu boju.


Brža verzija /hruskavija verzija:

Tijesto:

450g tijesta za pizzu

1 jaje

Nadjev:


200g feta sira

100g naribane gaude/tvrde

3 žlice nasjeckanog peršina

Posip:


100g nasjeckanih oraha/lješnjak

2žlice sjemenki suncokreta

2žlice sjemenki sezama/ može pola bijeli pola crni

Priprema:

Tijesto za pizzu podijelite na dva dijela razvaljajte prvi dio i dodate sve izmiješanje sastojke za nadjev .Preko prvog dijela prebacite razvaljani ostatak tijesta .Spojite krajeve.Premažete tijesto razmučenim jajem pa pospete mješavinom za posip lagano pritisnete rukama da se sve dobro zalijepi,opet gornji dio narežete rotolom na kocke .
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 220C /najniža vodilica /10-15 min,ili dok ne dobije finu boju i počne se micati po limu.



Servirate i jednu i drugu verziju na dasci u komadu tako  da svak sebi uzima kockice po želji.Meze ,namaze ,dipove izaberete po želji ali neka bude raznoliko.Možete izrezati razno povrče za salate ,staviti usoljenu ribu  i sl.







srijeda, 12. listopada 2016.

Kıymalı tava Döner

Nisam odavno stavila nekakav turski recept sa mljevenim mesom hehehe .Jedna brza varijacija donera ili začinjenog mesa iz tave sa jajima ,promisli čete klasika ,i ja ću se potpuno složiti ali je recept jako fini i vrlo jednostavan i zato ga isprobajte uz fine salate i pita kruh.Računajte da za jednu osobu treba oko 150g mesa i dva jaja ali to naravno ovisi o vama i apetitu osoba za koje kuhate.

Sastojci:/1 osoba


150g mljevenog mesa

2 jaja

1/2žličice kumina/mljevenog

1/2žličice timijana

1 češanj češnjaka/naribani/protisnuli
sol,papar

1/4žličice ljute paprike

1 srednja nasjeckana rajčica

1 mala nasjeckana paprika/pola veće

2 mlada luka

2žlice maslinovg ulja

Priprema:

Zagrijete ulje  u tavi.Dodate mljeveno meso koje odmah začinite začinima ,pržite meso okrećući ga često da se fino preprži .Dodate na sitno nasjeckani luk i češnjak ,nasjeckanu rajčicu na kocke i papriku.Pirjate sve skupa par minuta miješajući da povrće omekša.
Dodate dva razbijena jaja,lagano ih posolite ,poklopite poklopcem nastavite peći da se jaja zapeku izvana.
Toplo servirate na tanjur sve fino poparite svježe mljevenim paprom ,okolo na tanjuru stavite narezano povrće po ukusu ,servirate sa kruhom.





BBQ bombice od luka i mesa

Ovaj divan recept je razlog zašto sam ja otišla sa stranica koje sam obožavala i došla na svoj blog.
 Staviti ću recept na svoje stranice, zbog svih dragih cura koje ga vole!!Recept sam na coolinarici obrisala .
Hvala vam cure na podrsci /da ne odgovaram pojedinacno/ali nije potrebno vise pisati sve je receno i vise puta.
Kratka napomena kombinacije začina na vašu volju ja svaki puta kada ih  radim dodam ili oduzmen neki začin,nasjeckam peršin,cumin ,dodam ljute papričice u ovisnosti dali radim za djecu ili odrasle ,dali je večernje druženje ili ručak .Ako želite laganije jelo ili ne volite pancetu ,koristite mljevenu piletinu ili puretinu omotanu dimljenom puretinom.Ako pak želite ekstra za ljutiti i napravite prave muške bombice dodate u smjesu  narezanu chorizo kobasicu ,pancetu i sve pokapate tabasco umakom.


Recept je odličan i definitivno će biti hit na svakom stolu.Servirate ga uz finu salatu.

Sastojci:

500 g mljevenog mesa/miješano bi bilo idealno

1 češanj češnjaka

1žlica senf

1žlica maslinovog ulja

2-3žlice krušnih mrvica/po potrebi

1 češanj češnjaka/naribani/

1žličica origana

3žlice parmezana

sol,papar

2 crvena luka/srednja

100g tanko narezane pancete

100ml BBQ umaka/kečap/ili kao kad mene šalša


Priprema:

Stavite sastojke za mljeveno meso u zdjelu , Dodate sve začine i pritisnuti češnjak,postepeno dodate krušne mrvice da bi vam meso bilo kasnije kompaknto. .Miješate meso kao tijesto da se svi začini prožmu i ravnomjerno rasporede/komadić mesa možete prepržiti na suhoj tavi da vidite dali vam odgovara začinjenost/.Možete meso ostaviti da odmara ako imate vremena ako ne napravite od mesa male okruglice veličine marelice .Razdvojite očišćeni luk kao na slici na.
Oko mesa spojite luk da dobije bombince .Omotate svaku bonbicu pancetom i zakačite čačkalicom.ili ražnjićem.
Zagrijete pećnicu na 220C
Zagrijete jednu žlicu maslinovog ulja u tavi pa na njoj kratko prepržite bombice da se ocijedi višak masnoće i da se panceta stisne oko luka.Prebacite na lim za pečenje pa stavite u pećnicu na nekih 30-40min ovisno o veličini kuglica
Gotove kuglice premažete BBQ umakom ,možete kupiti gotovi ili napraviti svoj/LINK/ jako je fino i sa običnom kuhanom domaćom šalšom ako vam se ništa od toga ne izgleda praktično slobodno koristite ljuti ili slatki kečap.
Kao prilog možete servirati krumpir/pečeni,kuhani ,salata/ponfri .

Kraljevski pohani sir

Pohani sir zamotani u pancetu/pršut ,divno i vrlo jednostavno jelo kojemu je potrebno samo kratko vrijeme pripreme i malo masnoće.


Sastojci:

250g gaude/tvrđa

2 jaja

150g dimljene šunke/pancete na fete/ tanko narezane

100g mrvice

2žličice brašna

drveni ražnjići


Priprema:

Narežite sir na kocke /trebali bi paziti da kocke otprilike bude jednake,tako će se brže i ravnomjernije ispeku kasnije.

Zamotate svaki komadić sira u malo tanko narezane pancete.Prospite sa malo brašno .U zdjelici sa strane stavite  jaja sa malo soli pa ih lagano izradite ,u drugu zdjelicu stavite krušne mrvice.Panirajte sirne kockice prvo u jaje pa u mrvice nabodete ih na ražnjiće /pazeći koliko možete da nabodete na spoju/.
U tavu stavite plitko ulje pa sa svake strane prepržite po par minuta ,okrečite sir često da se ne otopi,kada dobije finu boju sa jedne  okrenite na drugu stranu ,ponavljajte postupak dok niste zadovoljni.
Trganci su tamne boje jer sam ih radila od heljding brašna.









ponedjeljak, 10. listopada 2016.

Sicilijanski involtini

Divni zamotuljci od suhog grožđa ,mrvica i začina uživati će te uz slatko-slanim okusima mediterana .Ovi zamotuljci se rade od teleće šnicle ili kao u ovom slučaju mekanog junećeg buta ,izbor je vaš Ako nemate pinjole zamijenite ih oguljenim listićima badema .


Sastojci:/4 osobe


700g teleće ili juneće šnicle

15 lista lovora

1 srednji crveni luk

Nadjev:

50 g pinjola/listići badema

50g-70g suhog grožđa

3-4 žlice maslinovog ulja

150g grana padano

150g krušnih mrvica

sol,svježe mljeveni papar


Priprema:

Grožđice namočite u vrućoj vodi /pustite desetak minuta da nabubre a potom ih ocijedite/.Naribate očišćeni luk .U tavu stavite ulje pa ga zagrijete dodate luk pa pirjate dok ne uvene i dok ne izađe višak tekućine.U zdjelici sa strane stavite sir ,mrvice suho grožđe i pinjole ,promiješate dobro .U tavu dodate još malo maslinovog ulja pa dodate pripremljen mješavinu s mrvicama .Miješate pržeći sve skupa par minuta da se mrvice lagano prepže i sve zajedno spoji.Odmaknite sa strane pustite da se lagano ohladi ,isprobate ,posolite i popaprite po ukusu.
Pripremite meso ,očistite ga od vanjskih žilica ,lagano potucate batićem za meso ,posolite i popaprite /ako koristite mekanu junetine koja ima velike šnicle njih će te morati rezati prije stavljanja na ražnjiće ,za teletinu radite pojedinačne zamotuljke/
Premažete dobivenom smjesom meso .Narežete i zamotate u rolice .Svaku rolicu stavite na ražnjić/pazite da to radite na spoju/između stavite list lovora /možete i malo luka/.Nanižite po tri zamotuljka na jedan ražnjić i to računajte da je za jednu osobu.
Pecite involtine na grill-tavi ili teflon tavi /po želi možete dodati maslinovog ulja tokom pečenja/pecite ih po 3 min. sa svake strane ,nemojte ih bockati vilicom cesto okretati pustite da se fino zapeče sa svake strane a onda ih okrenite .
Servirate uz finu salatu.


nedjelja, 9. listopada 2016.

Vege paprike iz pečnice

Fine nadjeve paparike špinatom, sirom i bosiljko.Idealno za predah od masne i teške hrane još ako koristite light motzzarellu divota.
Fotografija ovog divnog jela doista nije na razini ali je zato jelo fino i lagano.Paprike dok ih još ima  špinat i riža ,vrlo jednostavno i vrlo ukusno jelo sa malo kalorija još ako umjesto punomasne mozzarelle koristite light /lidl/.Možete ovo jelo servirati

Sastojci:

100g basmati riže/po ukusu

150g špinata

7-8listova svježeg bosiljka

prstohvat ljute paprike

1/2žličice origana

1žlica nasjeckanog peršina

2 češanja češnjaka

sol,papar

50g feta sira/opcionalno

125 g mozzarelle

1žlica maslinovog ulja

malo vode


Priprema:

Skuhate rižu /možete čak koristiti i ostatke riže od jučer,skuhanu rižu prospite u posudu na hlađenje  .Zagrijete tavu ili wok  dodate maslinovo ulje i na sitno nasjeckan češnjak pustite samo trenutak da zamiriše pa dodate oprani i očišćeni špinat ,podlijete sa dvije žlice vode pirjajte dok špinat ne uvene,ne trebate ga dugo kuhati / napomena ako imate velike listove špinata ,što vam ja nikako ne savjetujem da kupite ,možete ih narezani/prerezati na pola/posolite i popaprite ..
Maknete špinat dodate ga u rižu ,dodate naribani feta sir i mozzarellu/ostavite malo mozzarele da možete naribati po vrhu/ ,nasjeckani bosiljak i origano te ljute papričice po ukusu.Sve dobro promiješate ,posolite i poparite po ukusu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C /15 min

subota, 8. listopada 2016.

Brie salata

Sir brie je mekani sir sa bijelom pljesni .Ovo je brie iz Lidla nije prve kvalitete ali je za ovo jelo sasvim dostatan osim  brie jako je fino i camembert sirom/on se obično prodaje mali okrugao u drvenim posudica ma/.Ova je salata bila apsolutni hit na jednom domjenku zato je nemojte propustiti isprobati.Salata je uz izmjene sa stranica #Lecker#.

Sastojci:

1 mali crveni luk

1žličica soka od limuna

150g brie/camembera

3 šnite kruha/cjelovitog brašna

Preljev:

1žličica dijon senfa

1žličica šećera

5 žlica miješanog maslinovog ulja/ne djevičansko

1žlica kapara

2žlica jabučnog octa

1/2žličice suhog majorana/mažurana/3 grančice svježeg/lišće


Priprema:

Izaberite lijepi tanjur za serviranje /sve ide više u tek kad je lijepo sevirano.U zdjelicu naribate na tanko luk //možete ga i narezati na tanko ako ste spretni//lagano ga posolite i pokapate sa malo limuna ,promiješate i ostavite stajati //ako bas volite hrskavu teksturu luka i nemorate se nakon toga družiti slobodno ga ostavite bez mariniranja.
Na tanjur stavite narezani na tanke fete sir ,servirate ga u krug.U sredini /ako ste izabrali taj način/stavite luk .
Izradite mikserom sve sastojke za umak .
Prelijete preko salate .Ostavite prije serviranja samo par minuta d ase sve malo prožme.
Narežite kruh/koji ste prije toga tostirali/ na kockice .Prospite ih po salati .
Servirati kao predjelo ,mezu ili prilog.

Girelle sa marmeladom

Vikend bez kolača ,ne možeeeee .Fini prhki kolač sa marmeladom ,jednostavan uz popodnevni čaj ili kavicu a gotov u trenu ..Ovo prhko tijesto je odlično ne zahtjeva dodatno hlađenje i sve je brzo gotovo što je za poje poimanje kolača i slatkiša više nego dovoljno.Ovaj put doista fini kolačići za popodnevnu dokolicu .

Sastojci:

Tijesto:

400g glatkog brašna

prstohvat soli

1/2 žličice

2 jaja

150-17o ml mlijeka

120g šećera

50g maslaca sobne temperature

Nadjev:

3-4žlice marmelade od gorke naranče/po ukusu


Priprema:

U zdjelu stavite prosijamo brašno dodate pecivni prašak ,sol,promiješate da se sve poveže ,dodate mokre sastojke ,lagano izgrađeno jaje i maslac .zajedno povežete u tijesto.
Razvaljajte tijesto na tanko ,premažete marmeladom /ako vam je marmelada puno kruta lagano je otopite na vatri /ako radite  na takav naćin ostavite je  par minuta na tijestu da se malo ohladi a potom zarolajte u rolu/štrucu..
Zagrijete pećnicu na  200C.
Narežete rolu na 1 cm debele fete .Posložite ih na protvan na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .Premažete rolice mlijekom prospite sa malo šećera i pecite u zagrijanoj pećnici nekih 10-15 min.

Servirate ih popodne uz kavicu.


petak, 7. listopada 2016.

Çubuk Kraker

Predobre grickalice ,fine i zdrave za tužna popodneva kišne jeseni,  uz dobar večernji film ,kao dodatak finom naresku ili mezama za popodnevni čaj/tako bi turci/ili fino druženje sa prijateljima.Uživajte i nemojte propustiti isprobati ovaj jednostavni beskvasni recept.


Sastojci:

380g brašna/glatko

1žličica soli

1žličica šećera

110g jogurta

60ml ulja

1žličica octa

75 maslaca/sobne temperature

1/4žličice ljute paprike

1/4 žličice slatke paprike/super je i sa dimljenom

2žličice timijana/origano

1 žumanjak

Premaz:

1 bjelanjak

1žličica sezama/crni i bijeli/


Priprema:

Ostavite sve sastojke 20min na sobnoj tempereaturi ,pogotovo maslac.
U zdjelu za miješanje stavite sve tekuće sastojke pa dodate sol ,šećer i začine te žumanjak,postepeno stavjljajte brašno miješajući/bilo bi dobro brašno prosijati ali nije problem /ako ste sigurni u kvalitetu /ako to i ne uradite.
//Samo jedan mali savjet ja dosta radim sa brašnom  pa uvijek kupujem brašno u pakovanju od 5 kg takva brašna znaju na dijelovima koji se  spajaju sa papirom povući vlagu iz skladišta pa nastanu male grudice osim što su neugodne za pod zub kojeg mogu i slomiti te grudice imaju i neugodan okus po vlazi/kod nas bi rekli tufini/zato moj savjet je da sva ta brašna "na veliko"obavezno prosijete.//

Raširite tijesto oklagijom da bude tanko /ne pretanko /otprilike 0,5 cm debljine .Premažete /najbolje rukom/tijesto bjelanjom prospite sezamom/ako želite malo slanije grickalice možete još posoliti krupnom solju/.Narežite rotolonom/okrugli rezač za pizzu/na trake centimetar debljine pa ih prepolovite na pola ,ne moraju biti sve iste meni ne smeta/pa ni tvorničke nisu sve po špagu/.Posložite ih na papir za pečenje.
Zagrijete pećnicu na 210C.Pecite krekere 10-15 min,vidjeti ćete kad dobijete finu zlatnu boju i počnu se micati po protvanu.



Grickajte !!!!

srijeda, 5. listopada 2016.

Szechuan govedina

Ja mislim da već svi znaju koliko volim kinesku kuhinju,dok sam živjela vani bar jednom tijedno smo bili kod kineza ,smiješno je bilo što sam tada mislila kako je to nama smrtnica doista nemoguće napraviti kod kuće .Bilo je to naravno jako davno i u međuvremenu sam shvatila da ne samo da je možete spremiti kod kuće nego je još i bolja i manje masna .Zato se oboružate kineskim začinima i umacima te svježim namirnicama i na posao .Kineska /azijska općenito/ kuhinja osim sto je fina i zdrava ona je terapija jer pred priprema te hrane traži malo srtpljenja .Uživajte u sočnom mesu i hrskavom povrću na sečuanski način.Žlice za kinesku kuhinju su one keramičke/ kineske/ koje su malo dublje od običnih tako da možete sasvim malo povećati normative mjerica.Povrće možete formirati po ukusu ako stavite malo više slatkih vrsta povrća dodate malo rižinog octa ili ljute papričice,pronaći dobar balans u hrani je uvijek izazov.O začinu 5 blaga sam već pisala/OVDJE/ možete vidjeti sastojke.Szechuanski papar ako nemate/iako je on osnova te kuhinje/zamijenite crnim paprom ili izbjegnete.

Sastojci:


Marinada:

oko 500g mekanog goveđeg šnicla

3žlice sezamovog ulja

3žlice/ravne gustina

1žlica soja umaka

1žlica rižinog octa

Povrće:

3 manje mrkve/dvije srednje

4 grančice celera

3 mlada luka

pola palca svježeg đumbira

Umak:

1/2žličice szechuanskog papra

1/2žličice pet blaga začina

1/4 žličice ljute paprike

2 češanja češnjaka

1žlica smeđeg šećera

1 žlica ljutoga ili slatkog kečapa

5 žlica soja umaka

1žlica rižinog octa

4žlice vode

Priprema:

Narežite meso na trake .Stavite meso  u keramičku zdjelu pa dodate dvije žlice sezamovog ulja i ostale tekuće sastojke ,promiješate ,dodate svu količinu gustina pa nastavite miješati da se sve prožme ,ostavite stajati 10 min.Za to vrijeme na trake narežite oprano  povrće a na sitne kockice đumbir/ja volim kad je đumbir malo krupniji a vi ako ne želite to, slobodno ga naribate na finom ribežu ,pazite da to radite na tanjuriću ili nekoj podlozi jer će pustiti sok a to je šteta izgubiti,inače đumbir je interesantna namirnica a u aziju mu daju veliko značenje gotovo religiozno ,postoje čak teorije o tome da se koža đumbira ne smije kidati nožem nego strugati jer da se mijenja okus i kemijski sastav ,ja nisam to provjeravala i pristupam mu samo kao hrani ali evo danas mi je neka volja za pisanjem pa da onda i tu crticu napišem/

U wok stavite žlicu ulja dobro zagrijete ,okrenete malo tavu da se ulje rasporedi po stijenama,smanjite vatru na pola /kupite dobar wok i vjerujte mi koristiti će ga često/dodate trećinu mesa drvenom žlicom ili štapićima odvajate meso ,okrećući da se ispeče sa svih strana ,izvadite na toplo mjesto pa nastavite dodavati meso dok svo ne bude preprženo/neće vam trebati više od 3-4 min./.Dodate po potrebi još malo ulja/pojačate opet vatru na najjače/ pa dodate svo povrće ,pržite povrće 3-4 minute  okrećući ga često drvenom žlicom .U zdjelici sa strane pomiješate sve sastojke za umak.
U wok vratite meso podlije sa umakom pustite da sve prokuha,pustite da sečuanski umak kuha jednu minutu ,da se lagano ugusti.
Servirate ovo divno  aromatično jelo ,posuto tostiranim sezamom i kuhanom rižom.

utorak, 4. listopada 2016.

Jetreni detox

Ovo nije recept a nije ni lijek naprosto pomoć da očistite organizam od toksina i tako u samo tri dana vratite vitalnost ,otklonite umor.Ovaj detox vam može pomoći i  kod mršavljenja ,jer zakrčena jetra usporava metabolizam pa tako i mršavljenje.Ako ne možete popiti detox dodate jednu oguljenu jabuku ili malo domaćeg meda.Vjerujte mi nije tako strašan okus ,možda je jednino količina tekućine koja se mora popiti odjednom meni bila malo problem.Detox traje tri dana ,nakon toga morate napraviti pauzu od dva tjedna .Piće napravite ujutro i pijete ga tri puta na dan.Bilo bi dobro kad bi ta tri dana izbjegavali tešku i masnu hranu ,mesne pređevine/salame/ i punomasni sir .

Sastojci:

4-5 grančica celera listaš/ja dodam i lišće osim grančica/

1,2 l vode

1 vezica peršina

3  limuna


Priprema:

Stavite u zdjelu za miksanje /ja sam radila sa štapnim mikserom pa mi je ostalo komadića /stavite sve sastojke i sok od limuna ,podlijete sve vodom, izradite miserom .Odložite u nanakvu staklenu bocu sa poklopcem.Pijete tri puta na dan ,prije ili poslje obroka.

ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Hrskave piramide

Hrskave piramide od lisnatoga tijesta i gorke naranče.Gorka naranča je fantastična stvar ,jako je ljekovita ,raste gotovo po cijelom mediteranu a veliki je brend juga Italije Izgledom grma ona ne odstupa puno od klasičnoga stabla naranče osim što su joj cvijetovi veći i jako fino mirišu,ima po granama dugo i oštro trnje .Plod jako naliči običnoj naranči ima puno više špica i kora je puna eteričnih ulja i pomalo masna.Ja imama sreću što uvijek dobijem te naranče i od njih radim đem koje je predivan slatko-kiselog okusa .Ako ne možete pronaći gorku naranču/uvozne đemove obično deklariraju kao Sevilla orange/zamijenite sa marmeladom od mandarina ili marelice u koji možete dodati par kapi limuna.

Sastojci:

500g lisnatoga tijesta

5-6 žlica marmelade od gorke naranče

šećer u prahu

Priprema:

Rastanjite tijesto ili još bolje kupite već razvaljano.Premažete tijesto marmeladom.Režete rebrastim rotolonom duge trake.Prepolovite uzdužno po pola .Svaku trku zarolate u malu pužnicu,možete prstom izvaditi vrh vani.
Zagrijete pećnicu na 200C

Piramidice stavite na papir za pečenje .Pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 min.
Tople pospete šećerom u prahu.



Bavarsko pivsko pečenje

Još malo bavarske/njemačke kuhinje .Fina sočna pečenka marinirana i pečena u pivu .Jako fino toplo kao glavno jelo ili na tanko narezane kao narezak .Uživajte u jeseni!!

Sastojci:

oko 1,250-1,500 svinjskoga odkoštenog mesa/ tipa vrat ili leđa

Marinada:

700ml pive

3 žlice senfa/ljuti bi bio pravi pogodak ali može i dijon

1 veliki luk

3-4 žlice meda

Premaz:

1žlica brašna

1žlica maslaca sobne temperature 

sol,papar

Priprema:

Očistite meso od viška masnoće i žilica.Operite ga i osušite.
U lonac stavite sve sastojke za marinadu i sitno nasjekcani luk .Pustite da sve kuha oko 5 min ili dok luk ne omekša .Sve ispasirate štapnim mikserom i ostavite da se dobro ohladi.
U veliku kesu za zamrzavanje stavite meso ,prelijete sve marinadom zaveže čvor na kesici ,pa sve stavite u zdjelu .Pustite da se meso marinira najmanje 8h  ali moj vam je savjet da ga ostavite u marinadi preko noći.

Prije pečenja meso izvadite barem pola sata prije iz frižidera da bude na sobnoj temperaturi.
Meso izvadite iz marinade osušite kuhinjskim papirom. ,posolite ga i popapriteU zdjelici sa strane izradite maslac sa brašnom pa premažete preko mesa.Popržite meso par minuta sa svake strane da uhvati finu boju .Prebacite meso u keramički pekač  stavite umak .
Pecite meso u zagrijanoj pećnici na 180C nekih 1,5 h.Možete jednom tokom pečenja okrenuti meso.
Servirate meso sa prilogom po želji uz umak.



Comments system

Disqus Shortname