petak, 26. kolovoza 2016.

Ekmek kataifi

Ovaj je recept za moju dragu prijateljicu Luli koja uvijek misli na mene tako je sa jednog puta u Bosnu donijela mi ovaj divan kataifi.Ovaj recept svojataju i Turci i Grci tvrdeći i stavljajući ga u kategoriju tradicijonalni recepte na obje strane .Katafi je inače specijalna vrsta tijesta koja se radi od kao vrlo tanke palačinke od lijevanog tijesta koje se stavljaju na užarenu ploču na par sekundi kataifi posvijetli i skori se tada se bez problema skine.Osim kataife specifičnog ovog kolača je i mastika /ako ste bili po bliskom istoku bit će vam poznata po sladoledu od mastike/možete je zamijeniti sa malo anisa ali ja vam savjetujem da radije zamijenite vanilijom. Inače mastika je ustvari smola jedne vrste drveta koja izlazi iz kore kao suze i zato je i zovu jemenske suze ili mastika suze ,ima pomalo gorkasto-trpki okus sa malom aromom anisa doista teško zamjenjivi ijednim drugim začinom ali neobično fin ,ako nabavite slobodno je stavite ako ne zamijenite vanilijom.

Sastojci:

200g kataifi/kadaif

120g maslaca

Šerbet:

350g šećera

400ml vode

1 štapić cimeta

1/2limuna sok

Krema:

600ml punomasnog mlijeka 3,5%

1žličica mljevene/smrvljene mastice/vanilija

45 g griza

2 jaja/velika/L

1žlica gustina

50g šećera u prahu

2 vanilija šećera

1 žlica običnog  šećera

30g kokosa

Šlag:

400ml slatko vrhnja/mliječno

šećera u prahu po ukusu


Priprema:

Otopite maslaca na laganoj vatri .Premažete lagano uljem kalup /20x25 cm/stavite papir za pečenje na stjenke i na dno /da malo viri poviše/vi naravno možete i u većem kalupu raditi ali u tom slučaju će vam biti kolač niži/.Stavite u kalup cijelu količinu kadaifa lagano pritisnite dlanovima da se zalijepi i lagano smrvi ,prelijete sve maslacem .Stavite peči 10min /u zagrijanu pećnicu na 200C/dok kataif ne dobije zlatnu boju..Ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme skuhate šerbet:stavite u lončić šećer ,vodu i cimet ,pustite da na srednjoj vatri kuha 10min.dok se ne ugusti stvori lagani sirup.Prebacite u drugu posudu ostavite da se ohladi.Ohlađeno lagano prelijete preko kataifa.Pustite da se sve upije .


Napravite kremu:
U lonac stavite 2/3 mlijeka i pustite da prokuha.Sve ostale sastojke stavite u drugu posudu i izradite sa ostatkom mlijeka .Zagrijano mlijeko ulijete u pripremljene sastojke sa strane ,dobro promiješajte ,prelijete sve nazad u lonac i nastavite kuhati desetak minuta da se griz skuha i sve zajedno zgusne .Prebacite sve na kataif,zagladite da bude ravno .Stavite u frižider da se ohladi.
Slatko vrhnje izradite u šlag sa šećerom u prahu ,stavite na ohlađenu kremu zagladite .Po želji možete sve posuti mljevenim orasima ili pistacijama.
Servirate narezane na kocke.



Bashkir tikvice

Tikvice punjene heljdom i mljevenim mesom .

Sastojci:

1žlica heljde /1h namočena u hladnoj vodi

250g mljevenog mesa

3-4 tikvice

2 manje mrkve 

3 češanja češnjaka

sol,papar

120g sirnog namaza

100g naribanog sira

prstohvat origana

Priprema:

Tikvice operite i narežite na fete iste debljine .Izdubite ih .U zdjelu stavite namočenu heljdu ,sol,papar,origano ,naribani češnjak i naribanu mrkvu pa sve dobro izradite da dobijete glatku smjesu za punjenje.Napunite tikvice.

Posložite nadjevene tikvice u dublju keramičku zdjelu .Premažete ih po vrhu sirnim namazom..Ulijete u posudu vode da bude malo više od polavine tikvica .Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C/40-50min.Po potrebi tokom pećenja dolijete još vode ako je suho.Pet minuta prije kraja pospete naribanim sirom ,pustite da se sve zapeče.
Servirate toplo uz kuhano povrće.

četvrtak, 25. kolovoza 2016.

Tyropsomo

Grčki kruh od krušnog tijesta nadjev smrvljenom fetom i maslinovim uljem.Meni je simpatično bilo u tim malim tavernama i seoskim konobama uvijek bih nam servirali svoju inačicu ovoga kruha bilo da je sa origanom ,spljošten ,serviran u puž ,pečen na tavi ili krušnim pećima ali uvijek topao ,mek i mirisan ,serviran uz maslinovo ulje , narezanu rajčicu  i razne vrste maslin.,Moram vam priznati da su oni jako ponosni na svoj kruh  ali rado će vam pokazati  pripremu i  odati sastojke ,jos kad dođete s nekim tko je lokalac,vrlo su susretljivi  .Ovo je jedna otočna verzija ovoga kruha i vrlo je jednostavna ,tijesto je hrskavo a nadjev mekan i sočan,problem nastaje kad se treba prestati jesti ,uživajte drage moje.Samo jedna napomena u nadjev možete i ne morate dodati origano ili timijan to ostavljam vama na izbor.Inace u ovj kruh mozete dodati i pecenu papriku ili patlidzan ako volite isto jako fino izgleda u presjeku.

Sastojci:


oko 500g brašna /može glatko ili miješano

1velika žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg

1/2žličice soli

na vrh noža šećera

1žličica ulja

mlake vode koliko treba

Nadjev:

200g feta sira

3žlice maslinovog ulja +1žlica za posudu

1žličica origana/opcionalno

Premaz:

1žutanjak

3-4žlice sezama

Priprema:
Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne .
Razmrvite feta sir .

Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu  do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.

Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi.
Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.
Meni je najdraži dok je topao a vi po ukusu.



Nadjeveni lungić sa jabukama i karameliziranim lukom


Jabuke su naravno još uvijek na tapetu i još uvijek ih ima ,danas fini nadjeveni lungić /svinjski fileti sa jabukama i brie sirom/imate ga kupiti u lindla nije skup ali nije ni neka vrhunska kvaliteta ali poslužiti će dobro za ovo jelo/ .Lungić naravno možete zamijeniti sa piletinom ,nadjevajte jedan po jedan komad  prsa.Fino balansirano jelo slatko -slanog okusa ,inače recept je od Laure Santtini iz njene kuharice.

Sastojci:

700g lungića/fileti piletine

1/2 jabuka /1 manja

100g brie sira

1 veći luk

1 češanj češnjaka

3 žlice aceta balsamica

sol,papar

3-4 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Ogulite jabuke narežite ih na fete.Nasjeckajte luk na sitno  isto napravite i sa češnjakom.Na maslinovom ulju izdinstajte luk da dobro uvene pa dodate češnjak i aceto balsamico ,posolite i popaprite pa nastavite dinstanti na laganoj vatri dok se sve ne reducira i karamelizira..
Odložite da se malo ohladi da možete lakše nadjenuti meso.Meso rastvorite ,možete lagano potući batićem za meso ali i ne trebate ako želite deblju šniclu.Posolite i poparite .Na jednoj polovici razmažete sir ,posložite jabuke pa sve prekrijete sa karameliziranim lukom.
Zamotate i zavežite kuhinjskim koncem.Zagrijete pećnicu na 210C.
U tavi zagrijete maslinovo ulje/1žlicu/pa na njemu prepržite s obje strane meso.Stavite ga na protvan pa nastavite peći u pećnici još 20min./nemojte prepeći meso jer će u tom slučaju lungić biti žilav i suh/.
Pečeno meso izvadite iz pećnice zamotate na 5-10min u foliju da se sokovi i arome slegnu .Meso narežite na fete ,servirate sa kuhanim povrćem ,salatom ili prilogom po želji.

srijeda, 24. kolovoza 2016.

Pečena piletina sa jabukom i rajčicom

Nadam se da volite jabuke ,ja sam dobila cijelu vreću domaćih  ljetnih jabuka ,one ne mogu dugo stajati ,pa ćemo ih koristiti u slanim i slatkim jelima.  Oduševit će vas ovo jednostavno jelo ,marinirana sočna krilca/možete koristiti i batake/pečena u toj istoj marinadi,slatko-slani okusi ,Možete ih servirati uz rižu,tjesteninu  ,krumpir.Nikako nemojte zaboraviti fini umak od pečenja ,možete  ga dodatno propasirati ili ostaviti u krupno,ovisi kakao volite .

Sastojci:

800g krila /batak/karabatak ako je manji

3 kom/slatko-kisele jabuke /više ako su manje

1žličica koncentrata rajčice

1žličica meda

1žlica soka od limuna

2žlice soja umaka

1žličica papra

1žličica slatke mljevene paprike

prstohvat mljevene ljute papričice/manje-više po ukusu

3 češanja češnjaka

sol

1žlice ulja

Priprema:

Jabuke ogulite i naribajte odmah ih pokapate sa limunom i dodate med.Operete i osušite piletinu .
U zdjelici sa strane pomiješate soju ,koncentrat rajčice,dvije žlice vode  ,sol,papar,mljevene slatku i ljutu papriku ,naribani češnjak i ulje ,sve dobro promiješate da se poveže ,prelite po piletini ,dodate naribanu jabuku sa svim sokovima koje je ispustila pa ostavite da se sve marinira 1h vremena.


Zagrijete pećnicu na 200C.Piletinu prebacite na zdjelu za pečenje na koju ste stavili papir za pečenje ,pecite piletinu negdje 35-45 min.par puta je tokom pečenja okrenete  u umak da se bolje ispeče i bude sočnije.
Servirate toplo.



utorak, 23. kolovoza 2016.

Hrskave rolice od krumpira i mesa

Ruske rolice od krumpira i mesa ,zapečene u pećnici ,jos jedno rusko jelo jednostavno u pripremi i jednostavnih sastojka.

Sastojci:

Kora/tijesto od krumpira:


600-700g krumpira

1 jaje

150g brašna

sol


Meso:


500g mljevene junetine

2 žlice kiselog vrhnja ili gustog jogurta

1žličica mažurana 

1češanj češnjaka

malo ljute paprike

sol,papar

100g ribanog topljivog sira


Priprema:

U slanoj vodi skuhate krumpir u kori .Lagano ga ohladite i ogulite ,izradite ga gnječilicom za krumpir do pirea ako baš želite stvarno finu teksturu možete ga propasirati kroz sito ali to zaista nije nužno.Dodate sve ostale sastojke izmješajte u tijesto/ po potrebi možete dodati još malo brašna..
Meso stavite u zdjelu dodate sve sastojke i obavezno kiselo vrhnje ili jogurt /to će dati dodatnu sočnost ovom jelu/dobro sve promiješate .
Tijesto razvaljate u tuljak pa podijelite na 8 dijelova ,možete i na 12 ako želite da vam budu manje .Podijelite i nadjev na onoliko dijelova koliko imate tijesta .Razvaljate svaki dio tijesta nadjenute ga cijelom dužinom nadjevom ,zarolate i složite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Rolice pečete 25 min u zagrijanoj pećnici na 200C//zadnjih 5 min.stavite/prospite po rolicama naribani sir pa nastavite peći da se sir otopi.
Gotove rolice izvadite na protvan ,pustite da se lagano ohlade .Ja sam servirala uz pečene paprike u umaku od tikvica a vi možete sa povrćem po želji.

ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.

Gruzijska salata od punjenih rajčica

Rajčica šljivarica nadjevena orasima  i mladim sirom predivna kombinacija koja će vas oduševiti kao prilog meza ,salata ili nešto slično ,uživajte u sezoni rajčica .

Sastojci:

8 rajčica šljivarica

Nadjev:

90g oraha

malo ljute paprike/malje više po ukusu

1/2žlice nasjeckanog svježeg peršina/+malo za dekoraciju

4lista svježeg bosiljka

1žličica jabučnog octa

2žlice ulja 

1/4žličice soli/manje više po ukusu

1/4žličice mljevenog korijandera 

oko 200g zrnatog sira


Priprema:

Rajčice operite pa im skinite vrhove/do mogu ravno stajati/ izdubite rajčice malom žličicom od špica  pa ih okrenete da se iscijede na kuhinjski papir .
Izradite štapnim mikserom sastojke za nadjev osim sira da bude divna pasta .
Nadjenite rajčice prvo nadjevom od oraha a na vrh stavite zrnati sir .Ukrasite sitnim listićima peršina.
Pustite da se ohlade ,servirate kao prilog .salatu ,kao predjelo uz preprženi kruh ,mezu uz sir i masline.


Tavuklu pide


Tavuk pide ili pide od piletine i rajčica prefine ,super jednostavne a i dobro dođu ako imate kuhane piletine iz juhe.

Sastojci:/4 srednje pide

Nadjev:


oko 300g kuhane piletina

sol,papar

malo ljute paprike

2žličice otopljenog maslaca

2 oguljene rajčice šljivarice

150g ribanog sira

Tijesto:

330g brašna

oko 300ml mlake vode

1/2žlice suhog kvasca

1/2žličice šećera

1 ravna žličica soli/po ukusu

1 bjelanjak

Premaz:

1žumanjak

navrh noža koncentrata rajčice

Priprema:

U zdjelu stavite brašno ,šećer i sol,promiješate dobro pa dodate bjelanjak, i toliko mlake vode da napravite tijesto.Ostavite ga da odstoji 30min.
Napravite nadjev.piletinu razdvojite na trakice ili narežete na kockice ,dodate nasjeckanu oguljenu rajčicu ,posolite ,poparite po ukusu ,dodate otopljeni maslac, i malo ljute paprike /po želji .Dobro promiješate .Nadjev podijelite na 4 dijela za 4 pide.

Tijesto podijelite na 4 kugle ili kao ja razvaljate tanko cijelo pa ga podijelite na 4 dijela .Prospite svaki dio sirom a potom nadjev rasporedite ga po cijeloj pidi .
Motate pide tako da na jednoj strani podvrnete malo/da nadjev ne iscuri ,a potom preklopite druge dvije strane jednu pa drugu /vidi sliku/
Pide složite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Pide složite tako da je spoj na dnu ,prije nego ih naslonite na lim lagano ih rastegnite  a kad ih naslonite stiskajte odozgo da izađe barem dio zraka i da pide budu plosnate .
Žumanjak zamutite sa malo koncentrata rajčice i malo ulja pa premažete pide.
Pecite 25 min.na najnižoj vodilici u zagrijanoj pećnici na 220C.


Prije serviranja ih pustite da se malo ohlade!!


subota, 20. kolovoza 2016.

Hardallı Tavuk

Senf piletina ili piletina sa senfom je poznato tursko jelo koje se obično servira za večeru.Jelo je iz časopisa "Sofra"/sofra inače znači stol /recept je dosta izmijenjen odnosno prilagođen, koncentrat ili pastu od paprike je nemoguće nabaviti kod nas//barem ja nisam uspjela// a priprema je duga naravno ako vi imate koristite nju  u tiom slucaju trebati ce vam samo dvije žlice papste od paparika ,senf i začini.

Sastojci:/4-6 osoba

oko 1 kg fileta piletine

2žlice senfa

1žličica koncentrata rajčice

4žlice ajvara

1/2žličice kumina

malo ljute papričice

2-3žlice sjemenki suncokreta/neslane/

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

1žlica nasjeckanog peršina

2 češanja češnjaka

Priprema:

U lonac stavite maslinovo ulje pa pustite da se dobro zagrije.Dodate sve ostale sastojke/pazite da češnjak bude fino nasjeckan isto napravite i sa peršinom/pržite sve par minuta da se fino uprži i zamiriše .
Dodate piletinu koju ste oprali ,osušili ,posolili i popaprili.Nastavite piletinu peću okrećući je da ne zagori ,kad je piletina promijenila boju ,podlijete je sa 1,5 dl vode,poklopite kad prokuha smanjite temperaturu pa kuhate 15 min,nakon toga poklopac otvorite i nastavite kuhati dok se umak malo ne ugusti.
Servirate toplo sa prilog po želji,krumpir ,krumpir pire ,riža isl.



petak, 19. kolovoza 2016.

Grčka kremasta pita

Nema vikenda  bez finog i jednostavnog deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od  tijesta  za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu.Slike ove pite možete naći i na naslovnici bloga ,ja je čestom radim ,a možete se igrati i okusima i začinima u njoj.


Sastojci:


7-10 kora za ružice

2 velika žlice maslaca + mlaz ulja

1/4žličice cimeta

Krema:

400ml mlijeka 

90 g/6 žlica šećera/manje više po želji

2 vanilija šećera

1 štapić cimeta

4 jaja/M

1/2naranče korica

Ostalo:

2žlice meda

2 žlice listića badema ili kokosa ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno 


Priprema:

Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi .
Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja  i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha .Maknete sa vatre i miješajući dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.Dodate naribanu koricu naranče.
Ulijete cijelu količinu kreme na ružice pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.

Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom ,ako treba recept ja cu ga dopisati.
Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.


KÖFTE BÖREK/turski hamburger

Fina večerica za jedno društvo i kofte burek ili turski hamburger kako su odmah ovo jelo svi nazvali .Jako fino jelo ,fine kofte/polpete/čufte u tijestu za pite/jufke/ sa povrćem i malo sira,servirano sa povrćem .Recept je od BirseninMuftag

Sastojci:/3-4 osobe/ovisi koliko ste gladni/

6kom kora za jufke


Premaz:

2žlice jogurta

2žlice otopljenog maslaca

sol,papar

100ml vode

Čufte/polpete/mini burgeri:

500g mljevene manje masne junetine

sol,papar

1 jaje 

1 mali luk sitno naribani/ja ne stavljam jer to nama ne sjedne dobro na želudac vi po ukusu/

2 češanja češnjaka/naribana manja

1/4 žličice mljevenog kumina

prstohvat ljute mljevene paprike

po potrebi krušne mrvice

1 žlica maslinovog ulja

Premaz:

1žutanjak

malo crnog sezama

Ostalo:

1 crvena rog paprika

2 rajčice šljivarice

100g sira na fete/šnite

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za čuftice/polpetice ,dobro,dobro izmiješate i po potrebi dodate malo mrvica nemojte pretjerivati //bolje da jaje bude malo/.Možete //kao sto ja uvijek pišem u receptima //malo mesa prepeći na suhoj tavi da vidite dali vam odgovara slanost.Od mesa napravite 12 kom polpeta veličine mandarine/kajsije.Polpete ispecite na grill tavi možete ih prije toga premazati sa malo maslinovog ulja .Prepržite s obje strane dok ne dobiju finu boju .Odložite u zdjeli .Narežite rajčicu i papriku.
Napravite premaz za jufke .Zamiješajte sve sastojke .Kocku jufke stavite na radni stol ,premažete pripremljenim premazom,ovo je najbrže raditi sa čistim oparnim rukama ali možete naravno i sa kistom.Stavite drugu jufku na tu prvu i opet premažite .Izrežete na 4 kocke .Na svaku kocku u sredini stavite komad sira/veličine polpete ,fetu rajčica i fetu paprike .Zamotate u zamotuljke.
Zamotuljke stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Premažete zamotuljke razmučenim žutanjkom i prospite crnim sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min.
Uživajte uz razne salate.

Krumpir salata sa pestom od mladog luka

Krumpir sa rikulom,finim pestom i slanutkom ,jedna malo drugačija krumpir salata.Ako ne volite mladi luk slobodno zamijenite vlascem malo je laganiji okus.

Sastojci:

2 veća krumpira

100g rikule/rukole/rige

250g kuhanog slanutka /konzerva

sol,papar

Pesto:


2 žlice nasjeckanih zelenih vlati mladog luka

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice oraha 

2žlice aceta balsamica/svijetli

sol,papar

2-3žlice vruće vode
Priprema.Skuhate krumpir u kori u slanoj vodi .Kad omekšao pustite da se ohladi ili da bude dovoljno hladan da ga možete rezati pa ga narežite na kockice .Rukolu namočite u hladnoj vodi barem deset minuta /ona će tada biti puno hruskavija/ocijedite je i stavite u kockice krumpira ,ocijedite i dodate slanutak .Promiješate .
Napravite pesto:
Stavite u mužar nasjeckane vlati mladog luka dodate sol ,ulje ,svježe mljeveni papa,orahe r i dvije žlice vruće vode pa sve izradite avanom u pastu ,dodate aceto i po potrebi još malo vode da dobijete preljev pristojne gustoće koji možete preliti po salati.
Prelite i sve dobro promiješate da se poveže .Servirate sobne temperature ili hladno.



srijeda, 17. kolovoza 2016.

Salata od tikvica i mozzarelle na ražnjiću

Marinirana mozzarella i tikvice sa roštilja .Salata tako jednostavna tako fina i dekorativna za druženja i proslave ,uz preprženi kruh možete servirati kao antipaste /predjelo .


Sastojci :

24 kom.male mozzarelle/mini kuglice

3-4 manje tikvice


Marinada:

4-5 svježih listova mente

4-5svježih listova bosiljke

1 mali češanj češnjaka/opcionalno

sol,papar

4 žlice maslinovog ulja

1-2žlice svijetli aceto balsamico

Priprema:

U mužar stavite mentu ,bosiljak,češnjak  ,sol,papar i žlicu maslinovog ulja ,izradite sa vanom dobro da se sve poveže ,da ulje pozeleni  i dobije fine arome.Dodate ostatak maslinvog ulja i mini mozzarellu ,promiješate sa se sve poveže i mozzarella bude okupana u ulju.Ostavite stajati barem pola sata .
Za to vrijeme narežite tikvice na krugove ,posolite je ,poparite i lagano premažete maslinovim uljem.Prepržite tikvice sa obje strane na grill tavi.Ostavite da se ohlade.
Nabode naizmjenično tikvice sa mozzarellom na ražnjić,posložite na tanjur za serviranje ,ponavljajte postupak dok sve ne potrošite .Pokapate sa ostatkom ulja i lagano začinite acetom.
Stavite salatu na hladno mjesto najbolje u hladnjak do korištenja .Recept je uz neke izmjene od Cinqueguartidiaranca.


Hrskavi pileći prutići sa makom i začinima

Fine začinjene trakice piletine panirane u maku i pržene u pećnici uz domaću šalšu od poma/rajčice/čista milila .Ovo je jelo bilo grickalica za sportska događanja /koja su sad aktualna/servirana su hladna .Morate u ovom jelu sve dijelove lagano posoliti i popapriti ,ako vam se ipak dogodi da je jelo neslano/jer kao grickalica bi moralo biti malo slanije/posolite dok su prutići topli.


Sastojci:

400g piletine/puretine/fileta

sol,papar

1 žlica brašna

Panatura/smjesa za paniranje:

1 žličica slatke mljevene paprike

4žlice maka

120g krušnih mrvica

1žličica nasjeckanog ružmarina

prstohvat mljevene ljute paprike/opcionalno

1/2žličice nasjeckane kadulje

1žličica timijana/origano 

sol,papar

Ostalo:

2 jaja

2žlice mlijeka

sol,papar

Priprema:

Narežite piletinu na trakice ,posolite je i popaprite.Prospite trakice brašnom ,lagano prstima odvajate trakice piletine da vam je kasnije lakše panirati .U zdjeli pomiješate začinsko bilje ,mrvice i mak sve začinite .U drugoj zdjeli stavite jaja i mlijeko dobro ga izradite lagano posolite i popaprite .
Panirate klasično ,jaja pa mrvice .Na veliki lim za pečenje stavite papir premažete ga maslinovim uljem ,pa posložite panirane trakice.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min.
Nakon 15 minuta samo okrenete jednom trakice .Servirate uz domaću šalšu/kod mene je ima sada na svakom koraku/.Recept je uz male izmjene od Irma di Domenico.



utorak, 16. kolovoza 2016.

Conchiglioni nadjeveni sirom

Conchiglioni je ustvari tjestenina u obliku školjki ,imate je u kupiti u svim većim dućanima i malo skuplja od ostale tjestenine .Ova tjestenina nadjeva sa raznim nadjevima i servira kao predjelo /računajte da po glavi ide oko 4 komada u ovisnosti o sljedećem slijedu/naravno vi možete servirati i kao cjeloviti ručak uz salatu .

Sastojci:

24 kom conchiglioni/ 2/3 od 500g

500ml umaka od rajčice/šalša

60g tanko narezane pancete/dimljeno meso po ukusu

500g svježeg sira

2žlice parmezana

1,5žlica nasjeckanog bosiljka

2 češanja češnjaka

sol,papar 

100g naribane mozzaelle

2žlice maslinovog ulja

Priprema:

Stavite lonac vode da prokuha dodate sol,skuhate tjesteninu par minuta da omekša ali ne smije biti premekana.Izvadite i ocijedite tjesteninu pustite par minuta da se ohladi da je možete napuniti.
U zdjelici pomiješate sir ,naribani češnjak,bosiljak,parmezan  ,malo maslinovog ulja /1žlicu/,posolite i popaprite po ukusu.Sa malom žličicom nadjenete tjesteninu .
Keramičku posudu nauljite ostatkom  maslinovog ulja ,pa dodate umak od rajčice /svu količinu /na dno .
Nadjevenu tjesteninu omotate pancetom i stavite na umak .
Zagrijete pećnicu na 200C.Pokrijete posudu alu -folijom i pokrivene pečete 35 min .Nakon toga otvorite i maknete foliju pospete naribanom mozzarellom i nastavite peći još 10min.
Servirate uz finu miješanu salatu.





Comments system

Disqus Shortname