subota, 6. svibnja 2017.

Grčki canelloni sa lignjunima

Fantazija okusa, svježa tjestenina nadjevena finim umakom od lignjuna i feta sirom, zapečena sa pečenom paprikom , divota !!Uživajte u okusima i mirisima mediterana!!Malo sjećanje na ljeto koje se nadam da nam je blizu /s obzirom na vrijeme/,😐


Sastojci.:

250g svježe tjestenine za lazanje

450g očišćenih lignjuna/ svježi ili smrznuti

2 manja poriluka

1-2 velika pečena crvena paprika/ja sam koristila iz zimnice a može se i izbjeći

1 naribani crveni luk

4 češanja češnjaka/protisnuli

1/2žličice nasjeckane mente/origano

100ml bijelog vina

sol,papar

1/4žličice mljevene paprike

malo šećera

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža cimeta

oko 700g sjeckane rajčice

100g feta sira

100g ribanoga sira /topljivog


Priprema:

Sitno nasjeckajte otopljene lignje/svježe naravno očistite i narežite na sitno/U tavi za zagrijemeo/ne jako/maslinovo ulje pa dodamo sitno nasjeckani luk i poriluk,, pirjamo na srednjoj vatri dok luk ne uvene .Dodamo protisnuli češnjak pustimo da zamiriše..Polijemo vinom, pustimo da prokuha i alkohol ishlapi pa dodamo nasjeckanu rajčicu/3-4 žlice/, malo cimeta i šećera/po potrebi/.Promiješamo.Pustimo da se sve skuha kuha dok se malo ne ugusti/toliko da lagano možemo nadjenuti tjesteninu da se ne razlijeva/.Maknemo sa strane.
U malo ohlađenu smjesu dodamo nasjeckaju feta sir , mentu i peršin.Fino izmiješamo da se sve spoji..Raširimo list za lazanje/podijelimo ga po pola , najkraću stranu stavimo žlicu-dvije nadjeva.Ako niste sigurni koliko će vam trebati tijesta ostavite cijeli list, jednom zavrtite nadjev, ostatak otkinete, od jedne svježe lazanje trebali bi dobiti dva canellona//nije dobro da ima a i nepotrebno je puno tijesta ipak je umak taj koji treba dominirati.Zarolanu tjesteninu stavite /posložite/ u lagano nauljeni keramički pekač.Ponavljate postupak dok ne potrošite tjesteninu i nadjev/ako vam ostane nadjeva lagano nadjenete između tijesta.
Po vrhu stavite narezane pečene paprike, podlijete sve sa ostatkom nasjeckane rajčice.
Pokrijete alu-folijom i ostavite peči nekih 40min/180C.Nakon toga maknete foliju, pospete ribanim sirom i pokapate sa malo maslinovog ulja.Započete kratko da se sir otopi.




Servirate po tri canellona po tanjuru sa kuhanim miješanim povrćem, salatom i sl.








utorak, 2. svibnja 2017.

Zarolani nadjeveni omlet


Omlet rolat nadjeven šunkom i rajčicom, divan lagani ručak ili večera a dakako za radine ljude i malo jači doručak.

Sastojci:

4 jaja

2 žlice krušnih mrvica

sol,papar

50ml vrhnja za kuhanje

1žličica maslinovog ulja

Ostalo:

1 rajčica

1žličica senfa cijelog zrna ili podravkina rustika

2 mlada luka

60g šunke,pršuta, salame,kuhanog mesa što god volite /vegetarijanci mogu staviti dimljeni sir/tofu

70g sira/mozarrella/lako topljiv

malo soli

5-6 listova svježeg bosiljka

Priprema.

Stavite u zdjelu jaja, sol, papar i vrhnje pa sve fino izradite metlicom da se poveže.Odložite do korištenja,Zagrijete ulje u tavi /fino neka vam ulje raspoređene po cijelom dnu tave/prelijete svu smjesu za palačinke/naravno da će vam za to trebati malo veća tava/rasporedite po tavi.Pecite sa obje strane dok se fino omlet ne zapeče, sa jedne strane omlet stavite naribani sir.
Izvadite omlet ostavite da se lagano ohladi i sir do kraja otopi.
Narežite rajčicu i mladi luk na kockice, narežite šunku na kockice.Na jednom dijelu omlet namažete senf, dodate svu količinu nasjeckane rajčice sa mladim lukom, šunku, nasjeckani bosiljak.Zarolate u omlet.Narežite na debele šnite.
Servirate toplo ili hladno uz salatu.

nedjelja, 30. travnja 2017.

Ružice od tikvica

Dini mali zagrisci kojih na ovu foru ima dosta , sir, šunka, crveno, zeleno u lisnatom tijestu , fino i dekorativno.

Sastojci:10-tak ružica


250g lisnatog tijesta

1 srednja tikvica

10-tak šnita  narezane šunke

10-tak šnita sira


Priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto.Okruglim kalupom vadite manje krugove , spajate dva po dva malim dijelom na sredini pa stavljate u lagano premazane kalupe za muffine.Odložite.Narežite nožićem za krumpir na tanko tikvicu /trake, sir narežite na tanke fete širine tikvice ili malo veće, isto napravite i sa šunkom..Stavite fetu tikvica, pa fetu šunke a potom i sira, zarolate u malu roladicu.Stavite u sredinu lisnatog tijesta u kalupu.


Ponavljate postupak dok ne potrošite svu količinu tijesta i ružica.Pokapate ružice sa malo vode.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min ili dok ne dobiju finu boju i postanu hrskave.

Posložite sve na tanjur lagano ukrasite po želji.Servirate ohlađeno kao hladni stol, prilog, predjelo uz miješanu salatu.

subota, 29. travnja 2017.

Yufka Lokma

Da ne kazete da odavno nisam stavila recept sa jufkama/korama za pite.Ovaj recept će vas oduševiti fritulice od kora za pitu sa blagom aromom limuna.Fritulice nisu masnu, slatke su i hrskave jako fine čak i kad se ohlade.Kod nas nema odvojene kao u turskoj jufke,  naime jufke za baklave i burek nisu iste jer jufke za slatke stavi baklave, pite i kolače sadrže manje soli.

Sastojci:/20kom


2 gotove kore za pite/jufke

malo korice limuna

ulje za prženje

1-2 dl obične vode

ulje za plitko prženje


Priprema:

Raširite list jufke pa po njemu naribate koricu limuna, poklopite drugom korom pa zarolate u roladu.Režite roladu otprilike prst debele šnite.Složite u zdjelu, ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.Prelite kore u zdjeli vodom.Ostavite stajati 1h u frižideru.
Vadite rukama krug po krug namočene jufke, lagano rikama ih stisnite i formirate u kuglicu,nije to neki problem ide brzo.Zagrijete ulje pa na njemu ispečete fritulice da uhvate malo boje i postane hrskave.
Ocijedite na kuhinjskom papiru pa uvaljajte bogato u šećer u prahu.

petak, 28. travnja 2017.

"Ensaimadas" sa jabukama


Divne španjolske rolice od mekanog tijesta nadjevene đermom od marelice i jabukama, mekani lisnati puž ublažiti će tugu ovih kišnih dana.Lagano se radi i nije neki problem u izradi.Uz fini topli čaj ili kavicu a za hrabrije neki zgodan liker ili slatko vino.Tradicjonalno se premazuju svinjskom mašću ja sam premazivala maslacem a vi po želji masnoćom.


Sastojci:

Tijesto:/4 kom

3 žlice šećera

1 vanilija šećer

120ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

1/2žlićice soli

1 jaje

2 žlice ulja


Nadjev:

70g maslaca sobne temperature/dovoljno mazivog/ili masnoća po želji

3 jabuke

1/2žličice cimeta

prstohvat soli

3  ravne žlice marmelade od marelice /može i šećer po želji


Priprema:

U zdjeli za miješanje stavite toplo mlijeko pa dodate šećer i kvasac, miješate kratko rukom da se sve poveže, odložite par minuta.Za to vrijeme izmiješate brašno sa solju, U mlijeko dodate ostale sastojke lagano izmiješate potom brašno,možete smjesu kratko miješati mikserom nastavcima za tijesta a onda izručiti na radni stol i izraditi da tijesto bude glatko i sjajno kao plastelin.
Stavite u zdjelu pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom sat vremena ili dok tijesto ne naraste.
Za to vrijeme naribate jabuke možete ih pokapati sa malo soka od limuna, pustite da se ocijede i vi ih dodatno ocijedite rukama.Dodate sve ostale sastojke, osim đerma, odložite.
Podijelite tijesto na četiri dijela, isto napravite i sa jabukama.Razvaljajte tijesto tanko veličine otprilike 30x35 /malo deblje nego za burek/premažete maslacem , u jednom dijelu stavite marmeladu premažete a potom jabuke/samo na vrhu/nemojte premazite kao za štrudlu po cijelom tijestu.Zarolate u roladu zamotate samu u jedan puž..
Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, premažete sa malo ulja.Nastavite dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.Pokrijete rolice i ostavite da se tijesto odmori pola sata na toplom mjestu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Ohladite i prospite šećerom u prahu.

Giaourtópites sa jogurt umakom

Fine grčke pecipale iz tave sa umakom od jogurta, mezica koja će vas očarati pod uvjetom da volite ovakve stvari naravno i grčku kuhinju.Obožavati će te ih na prvi griz.


Sastojci:

150g jogurta/gusti grčki/

oko350g glatkog brašna

6 žlica mineralne vode

2žlice preprženog svijetlog sezama

1žlica crnog sezama

1/2žličice soli

3žličice suhog kvasca

2žličica šećera

Umak od jogurta/recimo Zaziki:

1 krastavac

250g čvrstog gustog jogurta/grčki

1žličica soli/manje više po ukusu

1žličica svijetlog vinskoga octa

1žličica soka od limuna

1žlica nasjeckanog kopra

1/2žličice mente/opcionalno/meni paše ljeti/

50-70g feta sira

1 protisnuli češanj češnjaka

Par žlica maslinovog ulja


Priprema:

Napravite prvo umak od jogurta.U zdjelicu naribate oguljeni krastavac, posolite ga i ostavite stajati par minuta, ocijedite ga u cjedilu ili rukom da se dobro ocijedi.Stavite u zdjelicu sa jogurtom, solu,paprom,začinima po ukusu a potom dotjerujte okus kiselinama od octa ili soka od limuna.Promiješajte i pustite da se dobro ohladi u frižideru.

Za tijesto:

Zagrijete jogurt u lončiću na srednjoj vatri pa dodate mineralnu vodu, šećer i kvasac i obje vrste sezama,  promiješate i pustite par minuta da odstoji.Dodate brano sa solju, promiješate da se poveže u glatko tijesto.Izradite kratko na radnom stolu pa ostavite stajati na toplom mjestu/ja stavim lončić sa vrućom vodom i na to stavim zdjelu sa tijestom ona je pola sata spremne ili u zagrijanom pećnicu na 50C pola sata/ja kad ovo radim za doručak zamijesim navečer tijesto pa ostavi m bez dizanja cijelu noć u frižideru.

Tijesto podijelite na jednake dijelove/komada po želji inače po pravilu trebali bi biti veličine dlana/
Zagrijete ulje u tavi/plitko/ne treba vam duboko ulje za ovo/ne trebate za ovo djevičansko maslinovo ulje uzmite solidno maslinovo možete čak i salatno to ostavljam vama/.
Pecite par minuta sa svake strane, dok ne dobiju finu boju.
Servirate sa super umakom ili na mojim stranicama na coolki jako puno varijacija jogurt umaka .












srijeda, 26. travnja 2017.

Ruža sa tikvicama i sirom

Divan prilog, veliki lisnati puž/ruža nadjevena sirom i tikvicama , milinaaa za grickanje za kruhasti dodatak nekom jelu.


Sastojci:

Tijesto:


4 žlice mlake vode

1 žlica instant kvasca

1,5žličica meda/može i šećer

350-400g brašna/glatko

120ml mlakog mlijeka

1žličica soli

2 jaja

1žličica origana

Nadjev:

100g maslaca/sobne temperature

2 -3 naribana češanja češnjaka

oko 100g feta sira

malo papra

malo ljute ili slatke mljevene paprike


Priprema:

U zdjelicu stavite mlaku vodu sa medom pa dodate kvasac, promiješate ostavite par minut stajati.Dodate u posudu mlako mlijeko pa u njega stavite kvasac sa medom i vodom promiješate da se sve spoji a potom postepeno dodate brašno sa solju i origanom, miješate dok ne dobijete glatko tijesto.Izručite na radnu plohu pa nastavite miješati dok tijesto ne bude glatko i prestane se lijepiti.

Tijesto stavite u zdjelu prekrijete prozirnom folijom ili običnom kesom da ne dolazi tijesto u dodir sa zrakom, možete  i dodatno prekriti čistom krpom.Ostavite na toplom nekih30-45 min/ja to napravim u pećnici na 50C/.



Rastanjiti tijesto negdje 0,5cm debljine pa ga premažete maslacem/koji ste prije toga promiješali sa protisnutim češnjakom, možete čak i nakon što premažete tijesto maslacem posuti češnjakom ,, to ostavljam vama/, Stavite polovicu feta sira ili slanog sira po želji.Nožićem za krumpir ili običnim nožem ako ste spretni narežite na tanke duge trake tikvicu pa je posložite po tijestu , prospite ostatkom sira.Prospite sa solju i paprom ako mislite da je potrebno, te sa mljevenom paprikom.



Narežite rotolonom ili oštrim nožem tijesto na trake/po dužoj strani/na tri prsta široke trake.Počnite tako da prvu zarolate u rolu, naslonite na sljedeću traku pa rolate oko prve,tako sve redom dok ne dobijete veliku ružu.Stavite je u kalup širine negdje 20Cm





Ružu formirate tako da malo izvučete stranice i okrenete je prema vani.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40 min na najnižom vodilici pećnice.
Recept je iz casopica Dolce&Salati


utorak, 25. travnja 2017.

Voćni "cappuccino"

Ma naravno da nije capuccino niti ima veze sa kavom ali samo serviranje i izgled daju takvu nekakvu nit vodilju.Moji gosti su se smijali nazivu i nisam ih do kraja htjela otkriti da se neradi o kavi.Uživajte se i sladite ovim hladnim ne tako zakusnim i masnim desertom/guštalicom iz teglice.

Sastojci./4 osobe

Voće:

500g malina/jagoda/voća po želji

4žlice šećera u prahu /manje više ovisi o slatkoći voća

1 vanilija šećer

2lista želatine/1/2 instant kesice

Bijela krema:

100g mascapone kreme/sirni namaz

200ml vrhnja za šlag/ja uvijek koristim mliječno/

2-3žlice šećera u prahu

10-tak komada borovnica/malo čokoladnih mrvica


Priprema:

Želatinu namočite u hladnoj vodi/najbolje je pročitati upustvo za uporabu jer na njemu ovisno o vrsti želatine sve piše/otopite želatinu u malo vruće vode.
Operite voće, dodate šećer, vanilja šečer pa sve izradite mikserom u glatku smjesu/gusti sok/dodate želatinu, promiješate.
Ulijete u četiri pripremljena kalupa.Stavite u frižider na 1h vremena.
Izradite vrhnje za šlag dodate sirni namaz ili mascapone , šećer izradite u glatku masu.Ukrasite vrh stisnute kreme.Nabodete par borovnica ili dodate malo čokoladnih mrvica.

nedjelja, 23. travnja 2017.

Peciva sa češnjakom

Divna, mirisna, sjajna peciva sa okusom češnjaka.Malo neobična u izradi ali je to važno ako radite za goste dvije vrste peciva da se razlikuju po izgledu.

Sastojci:

500g glatkog brašna

1 instant kvasac

300ml mlake vode

1žličica šećera

1,5žličica soli

2žlice otopljenog maslaca

120g ribanog sira/emental

3-4 češanja češnjaka/može i manje ako niste ljubitelji intezivnog okusa

2žlice maslinovog ulja

1žličica suhog origana

Priprema:
Na sitno nasjeckate češnjak/možete ga cak i protisnuti/ pa ga stavite u zdjelicu sa maslinovim uljem.
U zdjelu za miješanje stavite šećer, mlaku vodu  kvasac miješate dok se sve ne poveže i šećer  gotovo rastopi.Pustite da se smjesa smiri i odstoji minutu-dvije.Dodate potom brašno pomiješan sa solju, izmiješate u tijesto, izručite na radni stol pa nastavite  miješati dok ne dobijete glatko tijesto.
Pokrijete tijesto prozirnom folijom ili kesom/nesmije dolaziti u dodir sa zrakom/pa ostavite stajati na toplom mjestu 1h.
Nakon sat vremena uzmite tijesto možete i ne morate ga podijeliti na dva dijela ako imate dovoljno prostora da ga razvaljate tanko..Premažete otopljenim maslacem i maslinovim uljem sa češnjakom te prospite origanom.Dodate naribani sir pravilno rasporedite možete čak i malo rukama lagano stisnuti da se sir zalijepi za tijesto.

Zarolate čvrsto u finu roladu.Režete veličine po želji odnosno dali želite veća ili manja peciva, ja sam rezala nekih 8 cm veličine.Svako pecivo u sredini stisnite drvenom žlicom da sa strane dobijete uši.Možete čak uši lagno spojiti prstima da se peciva skroz izokrenu po želji naravno.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sva peciva, posložite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Po želi ih možete premazati žumanjom sa malo vode/ ja nisam.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30-35 min.
Servirate ohlađene!!



petak, 21. travnja 2017.

Meksička zapečena riža u kiselom vrhnju


Riža je odlična prilog, no nekad zna biti malo dosadnjikava kao takva, bilo da je pokušavate mijenjati vrstama i bojama riže ona  ipak zna biti malo prazna.Ovaj divan prilog od kiselog vrhnja i sira idealan je dodatak ljutim meksičkim jelima ili uz jedno finu miješanu salatu ka o cijelovito jelo.Uživajte!!

Sastojci:

200g kuhane riže/najbolje dugog zrna ili basmati 

400ml dobrog pilećeg temeljca

220g kiselog vrhnja

150g ribanog sira/cheddar ili neki sa malo više okusa 

2 ljute zelene paprike/zelena obična paprika/opcionalno

200g kuhanog kukuruza

sol,papar

svježeg nasjeckanog korijandra/peršin sa malo korice limuna


Priprema:

Ako koristite papriku nju operite i nasjeckajte na sitno pa je kratko sotirajte na maslinovom ulju.Rižu skuhate u pilećem temeljcu /možete koristiti i ostatke kuhane riže/pustite da se ohladi pa dodate sve ostale sastojke za složenac.
Keramički pekač lagano premažete maslacem pa u njega bacite svu količinu pripremljene riže.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-30min.Dok ne dobije finu boju.


srijeda, 19. travnja 2017.

Hrskava sirna peciva

Ja ne radim ili u vrlo rijetkim slučajevima kruh, mi bas ne jedemo puno kruha ali volimo razna peciva i zato vrijeme praznika i blagdana a i za moje drage goste cesto napravim razna peciva uz svečani ručak.Osim toga kad radim nekakva fina variva koja su ujedno i glavno jelo fino mi pašu raznolika peciva a još kad su hrskava i sa sirom milina.Isprobajte ovaj jednostavan a prefin recept .Cure na kavi su rekle da je odličan.


Sastojci:

200ml mlakog mlijeka

100g jogurta

oko500g brašna

1,5žličica šećera

2 žličice soli/ravne ili po želji

1žlica kvasca

1 bjelanjak

Nadjev:

200g riccotte/skute

1žličica nasjeckanog peršina/opcionalno

1/2žličice majčine dušice

malo soli

4-5 žlica maslinovog ulja

Ostalo:

1žumanjak

Priprema:

U zdjelicu stavite malo toplije mlijeko/gotovo do ključanja pa dodate jogurt izniješajte da temperatura bude umjerena, dodate šećer i kvasac izmiješate dobro.Odložite par minuta pa dodate bjelanjak.
U zdjelu postepeno dodajete brašno, miješajte koliko popije brašna, dodate sol.Izmiješate sve u glatko tijesto.Ostavite da odstoji pola sata na toplom mjestu ili koliko je potrebno da dobijete dvostruki volumen.
Tijesto podijelite na dva dijela.Tanko razvaljate svaki dio.Riccottu razmrvite sa vilicom na sitno,posolite je i poparite pa dodate sitno nasjecani peršin .Na razvaljano tijesto dobro premažete maslinovim uljem da ne bude praznih dijelova tijesto najzgodnije će vam biti kistom ili rukom.Pospete riccottom i timijanom.
Zarolate usko pa kidate manje ili veće komade.Svaki dio/ovisno o veličini/narežite na tri ili četiri dijela.Stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje , premažete žumanjkom.
Pecite  u zagrijanoj pećnici na 180C/20min ili dok ne dobiju zlatnu boju.


ponedjeljak, 17. travnja 2017.

Sirnica/pinca


Nakon stotinu i stotinu pokušaja izrade sirnica napokon sam pronašla pravi recept koji uvijek uspijeva bez velikih problema i pepancija sirnica mirisna ukusna  i tri dana sočna.Recept je od naše poznate slastičarke šefice Petre Jelenić.Nisam htjela stavljati recepta li svi koji su isprobali su ga tražili.Ovom turom sam napravila bezbroj ovih sirnica i svaka je bila ista.Sve ostale recepte sam bacila u smeće.Isprobajte !!!


Sastojci:

500g glatkog brašna za dizana tijesta

1žličica soli

1 kocka svježeg kvasca/ja sam koristila i instant nije bilo problema

2 jaja

2 žumanjka

70g šećera

50g meda

100ml mlijeka

1 vanilija šećer

korica naranče, korica limuna

50g kandirane korice naranče/opcionalno

50g kandirane korice limuna/opcionalno

1 žlica arome za sirnice/arome po okusu

1žlica ruma

50g maslaca

50g masti 


Priprema:

Dan prije:izvadite jaja, izvažite maslac i mast pa ih stavite u foliju .Sve sastojke za sirnicu stavite u jednu zdjelu i ostavite stajati na sobnoj temperaturi to je vrlo važno.Brašno kad kupujete kupite kvalitetni je brašno /specijalno za dizana tijesta/.Pazite sve sto će te koristiti za sirnicu da bude na sobnoj temperaturi.

Sutra dan:
U duboku zdjelu za miješanje posijete brašno pa ga pomiješate sa solju i pecivnim praškom.. Maknete i odložite.
U drugu zdjelicu stavite malo brašna, malo šećera/odvojite od izvaganog/ i toplo mlijeko, miješate žlicom da se kvasac otopi i razmrvi/ako koristite svježi/za instant je dovoljno da ga umiješate, ostavite stajati pet minuta ili koliko treba da se kvasac aktivira.

U zdjelicu sa strane stavite jaja, žumanjke i šećer , miješate mikserom da jaja pobijele i da se šećer otopi, dodate med, nastavite još par minuta miješati..

U  brašno napravite udubljenje pa u njega stavite kvasac, dodate jaja, masnoću /maslac i mast sobne temperature/ arome , koricu limuna i naranče te kandirano voće ako koristite.Mikserom/spiralnim nastavkom za tijesta/izradite tijesto desetak minuta da se poveže u smjesu i lagano umiješa.

Po brašnite lagano radni stol pa na njemu desetak minuta miješate tijesto da postane fino i glatko, ovo je važno da se razbije gluten tada će se tijesto lakše dizati.

Vratite tijesto u zdjelu , pokrijete prozirnom folijom /morate tijesto zamotati da ne dolazi zrak ako vam tijesto uhvati koru ono se neće ,moći dignuti/Zagrijete pećnicu na 50C/stavite tijesto u toplu pećnicu na 1,5h vremena do se tijesto ne digne.

Dignuto tijesto izručite opet na radni stol dobro ga izradite rukama u da istisnete višak zraka.Tijesto vratite u zdjelu na ponovno dizanje/pokrijete ga opet folijom/ostavite stajati nekih 45 min u pećnici  da tijesto udupla volumen/vidjeti će te sad će se dosta dići.Izručite ga opet na radni stol,podijelite na dva dijela , formirate u fine kugle.
Pokrijete ih krpom i ostavite u pećnici još15 min.

U zdjelici razradite žumanjak sa malo vode.Premažete cijele sirnice.Zarežite ih oštrim nožem ili nožicama na križ ili na tri dijela to ostavljam vama.Sredinu koju ste narezali NE PREMAZIVATI jajem jer tu se sirnica treba dizati.Prospite krupnim šećerom ako želite.

Pecite sirnicu u zagrijanoj pećnici na 160C/25 min
Pustite da dobro ohlade, pokrijete ih poslje toga čistom krpom.
Narežite ih tek kad se ohlade.Vjerujte mi ovakve sirnici su stvarno vrijedne truda.

četvrtak, 13. travnja 2017.

Uskrsni Crostini

Fino crostini sa kremom os graška i sitno nasjeckanom dimljenom šunkom.


Sastojci:


200g graška/smrznuti ili svježi

1žlica sirnog namaza

100g deblje rezane kvalitetne dimljene šunke

10-tak feta francuza/ciabatte ili sličnog hrskavog bijelog ili integralnog kruha

sol,papar

1 srednji luk

1 žlica maslinovog ulja

2žličice ribanog parmezana

Priprema:

Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk /sitno nasjeckani/dok ne dobije finu zlatnu boju, dodate grašak, pronmiješajte da se zamasti.Podlijete vodom, posolite, pa pustite da kuha dok grašak ne omekša.
Izvadite šupljikavom žlicom malo graška pa ga stavite sa strane, ostatak graška izradite u paštelu štpanim mikserom.Dodate u paštelu sirni namaz, izradite do kraja da se sve spoji.Žlicom nadodate cijeli grašak koji ste odvojili sa strane/promiješate/ovo se radi zbog teksture da vam ne bude dosadno dok jedete😄😄😄😃/
Kruh posolite premažete maslinovim uljem pa prepržite na suhoj grill tavi.Prepečencem premažete oguljenim češnjom češnjaka/neka bude malo veći biti će vam lakše/
Premažete kruhče  namazom/neka bude bogato/po vrhu stavite nasjeckanu dimljenu šunku.


srijeda, 12. travnja 2017.

Slatka jaja na oko

Fina Uskrsna slatka jaja od kuhanog tijesta, marelica  i lagane kreme.Obradujte najmlađe,vjerujte oni će vam biti zahvalni.Recept je sa mojih stranica sa coolke/link/

Sastojci/10jaja


Tijesto:


150ml vode

50g maslaca

125g brašna

3 jaja/M

prstohvat soli


Nadjev:

200ml vrhnja za šlag

100ml kiselog vrhnja

1/2mahune vanilije/aroma

3žlice šećera u prahu/po ukusu/

1 manja konzerva marelica

Priprema:

Napravite tijesto za princeze:stavite u lonac vodu sa solju i maslaca.Pustite da voda zavrije pa dodate svu količinu brašna, miješate drvenom žlicom dok se tijesto ne formira u kuglu, maknete sa vatre pa još kratko pržite da se tijesto još malo posuši.Premjestite tijesto u zdjelu za miješanje.Zagrijete pećnicu na 200C U tijesto stavljate jedno po jedno jaje pa dugo miješate da se jaje spoji/važna je stvar da procijenite koliko je dovoljno jaja, jer tijesto mora biti glatko i sjajno a ne rijetko, za ovu dozu tri jaja M veličine su taman/miješate jaje po jaja dugo mikserom da se poveže u tijesto.

Uzmite papir za pečenje pa na njemu napravite olovkom polukružne/oblik jaja/oznake.Okrenute papir i stavite ga na lim.Tijesto stavite u slastičarku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom ako nemate stavite u obično kesicu za zamrzavanje pa ozkinite jedan vrh.Napunite tijestom oblike jaja na papiru.

Vilicom koju umačete u vodu u vodu formirate gnijezda podižući lagano stjenke .Pecite nekih 20-25 min, vidjeti ćete kad se fino napušu i počnu micati po limu a i dobiju finu zlatnu boju.Izvadite jaja vani pa svaki probijete čačkalicom/tako će izaći zrak pa se jaja odnosno tijesto neće kasnije omekšati/.Pustite da se ohlade.
Napravite kremu:
ocijedite marelice na kuhinjskom papiru.
U zdjelu stavite mliječno vrhnje za šlag pa dodate šećer u prahu izmješajte u čvrstu kremu pa dodate kiselo vrhnje i vaniliju.Nadjenete jaja tako da u sredinu stavite polovicu marelice a okolo kremu /da izgleda kao jaja na oko/
Ohladite.


Comments system

Disqus Shortname