petak, 2. prosinca 2016.

Slatka pita od bulgura

Možda je malo čudna kombinacija ali je vrlo fina i sočna ,idealan čajni kolač koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Uživate u ovoj neobičnoj deliciji!!!

Sastojci:/kalup20-22cm/

150g bulgura

1 naranča sok/oko 100ml

1/2limuna sok/oko 30 ml

prstohvat soli

1 limun korica

1 naranča korica

80g šećera

5žlca ulja/obično

Ostalo/krema:

3 jaja

1 vanilija šećer

2žlice brašna

350ml mlijeka

2 žlice šećera


Priprema:

Zagrijete sok od limuna ,naranče i šećer u posudi sa malo soli ,kad prokuha dodati cijeli bulgur ,promiješate pustite da još jednom prokuha pa maknite sa vatre ,poklopite tanjurićem ili poklopcem pa ostavite stajati dok bulgur ne upije sav sok i omekša /10 min/ nakon toga dodate ulje i polovicu korice limuna i naranče pa promiješate vilicom/da se zrna lagano razdvoje/pustite da se ohladi do kraja .
Napravite kremu :U zdjeli izmiješate mikserom jaja ,brašno .U mlijeko stavite šećer ,vanilija šećer pa pustite da prokuha kad prokuha stavite  dio mlijeka u jaja sve dobro promiješate pa vratite u ostatak mlijeka ,miješate kuhajući na laganoj vatri dok se smjesa zgusne.Maknete sa vatre pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi .U ohlađenu kremu dodate bulgur i ostatak korice od limuna i naranče pa dobro promiješate.
Okrugli kalup20-22cm/može i za kuglof namažete maslacem i pospete brašnom ili stavite papir za pečenje.Prelite cijelu smjesu u kalup,zagladite .Pustite da se peče nekih 40min na 175C.dok ne dobije finu zlatnu boju.
Izvadite iz kalupa servirate narezano i bogato posutom sa šećerom u prahu uz kavicu ili čaj!!!


srijeda, 30. studenoga 2016.

Tepsi Böreği

Turski pide burek ,kruhasti burek nadjeven sirom .Uživajte u ovom divnom jelu iz Karaman regije.

Sastojci:

Tijesto:

550g glatkog brašna

1 paket instant kvasca

1 bjelanjak

1 puna žličica soli

1 žličica šećera

1 žlica mekanog maslaca

40ml ulja

300ml mlakog mlijeka

Nadjev:

300g skute/feta sira isl.

1 žlica nasjeckanog peršina

soli papar po potrebi

Premaz:

1 žumanjak

 sezam


Priprema:

Na dno velike posude za miješanje  stavite  bjelanjak na njega  prosijete brašno  zajedno sa solju .U sredini napravite rupicu stavite šećer ,kvasac ,mekani maslac ,ulje pa sve miješate uz dodavanje toplog mlijeka .Dobiveno tijesto stavite na stol za miješanje pa miješate tijesto dok postane glatko po potrebi dodate još malo brašno .Tijesto vratite u posudu za miješanje poklopite prozirnom folijom i krpom ostavite da se diže nekih pola sata .Pripremite sir ,razmrvite ga i pomiješate sa nasjeckanim peršinom ,ako koristite skutu/ricottu onda ga dodatno posolite i popaprite ako koristite slani sir iz salamure ili fetu nemojte dodatno soliti već samo popaprite.
Podijelite nadošlo tijesto na dva dijela .Na okrugli protvan/30cm veliki/ za pečenje stavite papir za pečenje ,raširite masnim rukama prvi dio tijesta stavite ga na dno ,prospite ga cijelim sirom pa ravnomjerno rasporedite .Prekrijete sir ostatkom tijesta ,lagano pritisnite krajeve da se spoje.Premažete dobro lagano razmućem žutanjkom pa obilato prospite sezamom.
Burek narežite na 8 dijelova .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C prvo vodilicu odozdo nekih  30-40 min ili dok se burek ne počne micati i dobije finu boju.
Servirate uz čašu jogurta ili kao dodatak mezama  i sl.





utorak, 29. studenoga 2016.

Brokoli salatasi


Zimska salata koja će vas oduševiti ,brokula i mrkva sa preljevom od jogurta ,cista milina .Uživajte u turskoj kuhinji / i ovoj doista posebnoj salati .

Sastojci:


1 srednja brokula

3 mrkve

Umak:

200g gustog grčko jogurta

2 češanja češnjaka

sol,papar

Preljev:

4 žlice maslinovog ulja

1/2žličice pul biber/tucane ljute paprike

Priprema:

Očistite brokulu od lišća ,debeli korijen ogulite i narežite na manje trake .Cvjetiće odvojite ,sve operite .Mrkvu ogulite i narežite na štapiće .Zagrijete u loncu slanu vodu pa dodate mrkvu i korjenaste dijelove brokule nakon par minuta dodate cvjetove brokule /ako želite možete staviti i lišće brokule nije problem ja ga nikad ne bacam/Pustite da sve kuha dok  ne omekša ali nemojte prekuhati da se raspada .Izvadite na tanjura za serviranje rupičastom žlicom ili procijedite kroz sito ,pustite da se lagano ohladi..
Zamiješajte jogurt sa solju paprom i protisnutim češnjakom ,isprobate slanost pa prelijete po povrću.
U lončiću stavite maslinovo ulje pa dodate papriku ,kratko zagrijete pa prelijte preko povrća.
Servirate lagano rashladeno/sobne temperature kao prilog ili mezu.


petak, 25. studenoga 2016.

LABNELİ KEK

Prefini turski čajni kolač.

Sastojci:

Tijesto:

200 g šećera u prahu

3 jaja

prstohvat soli

210 g gustog jogurta

170 ml suncokretovog ulja

3 ravne žlice gorkog kakaa

1 vanilija šećer

1 pecivni prašak

220g glatkog brašna



Bijeli krema:


400g grčkog jogurta/kiselo vrhnje

3 ravne žlice šećera u prahu

2 ravne žlice brašna

2 jaja

1 vanilija šećer


Priprema:

Tijesto:odvojite žumanjke od bjelanjaka.U zdjelu sa žutanjcima dodate šećer i šećer vaniliju, miješate dok se sve ne poveže pa dodate jogurt i ulje ,nastavite miješati da se spoji .Pomiješate zajedno brašno ,kakao,pecivni prašak i sol pa ga dodate u smjesu sa žutanjcima.
Bijela krema:sve sastojke povežite u zdjeli da dobijete glatku smjesu.
Pripremite lim tako da ga namažete maslacem i pospete brašnom ili da stavite papir za pečenje.
Prebacite smeđu  smjesu na lim za pečenje/otprilike 20x30cm/ bijelu kremu stavite u kesicu za ukrašavanje kolača ili običnu kesicu za zamrzavanje samo otkinete vrh široko pa napravite kocke po smeđem tijestu tako da u sredini svake kocke se vidi smeđi dio.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C nekih 35-40min.Uživajte uz kavu ili čaj.




Mesne rolice iz pećnice

Evo me ,ma nisam vas zaboravila ,već sam dobila par meilova  jesam li dobro ,ma dobro sam samo mi je sekretarica bolesna koja mi pise na blogu heheh😇salim se naravno .Ovo je jako fini receptic, male mesne rolice zapečene u pećnici ,fino i jednostavno jelo.

Sastojci:/4-6osoba

1 kg snicle po ukusu

3-4žlice senfa

4 jaja/tvrdo kuhana

2crvena luka/srednja

2 žličice nasjeckanog peršina

sol,papar

1 žlica ulja

2 žlice majoneze

Priprema:

Meso lagano potucite ,premažete senfom poparite i posolite .Pripremite nadjev ogulite i nasjeckajte jaja ,na sitno nasjeckajte luk ,zagrijete ulju u tavi .
Na zagrinaj tavi prepržite luk da uvene ,posolite ga i popaprite .Kad je luk uvenio i dobio finu zlatnu boju dodate nasjeckana jaja i peršin ,sve zajedno kratko prepržite da se poveže a potom isprobate po potrebi dodatno posolite i popaprite .Pustite da se malo ohladi nadjev pa onda počnite najdjevati šnicle.Na svaku šniclu stavite malo nadjeva.Zarolate šnicle pa stavite u pekač jednu do druge.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C ,na 5 min ,nakon toga izvadite šnicle pa ih premažete majonezom,vratite u pećnicu i nastavite peći jo 25 min.
Servirate šnicle uz povrće ,tjesteninu i sl.ja sam servirala sa špeclama od cikle .Nemojte zaboraviti i fini umak koji se ocijedi od pečenja.

ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

karnabahar kebap

Cvjetača zapečena sa  mljevenim mesom zadovoljiti će i najizbirljivije gurmane a moram reći da su moji gosti mislila da je na dnu pire krumpir .Uzivajte u ovoj jednostavnoj zimskoj deliciji .

Sastojci:

1 cvjetača/oko 1 kg

1/2 kilograma mljevenog mesa

1/2žličice kumina

01,5 žličica senfa/dijon

3 češanja češnjaka

1žličica timijana

sol,papar

1 jaje 

1žličica mrvica /po potrebi 

1žličica mljevene slatke paprike

na vrh noža jute papričice/pul biber

100g tanko narezanog suhog mesa/pancete 

Ostalo:

200g čvrstog jogurta

sol,papar

1 naribani češanj češnjaka

Priprema:

Operite cvjetaču ,očistite je od listova ,na dnu korijen zarežite na nož.Stavite  kuhati cvjetaču u dovoljno slane vode da bude skroz poklopljena,skuhate je ali pazite da vam se ne raspadne .Izvadite je u lagano nauljenu zdjelu za pečenje/najbolje keramički pekač/ostavite je kratko da se ohladi .
Za to vrijeme pomiješate sve sastojke za mljeveno meso ,možete malo isprobati tako da komadić smjese stavite na suhu tavu da se ispeče ako ste zadovoljni obucite cijelu cvjetaču u mljeveno meso.
Stavite peci u zagrijanu pećnicu na 180C/35-40min.Pomiješate sve sastojke za umak od jogurta.
Servirate na posteljici od jogurta uz neku finu salatu .







subota, 19. studenoga 2016.

Rugulach/rugelah rolice

Hrskave sirne rolice nadjevene marmeladom i koštunjavim voćem bas u ovoj formi , tradicionalni su židovski recept koji se sprema za Hanukkah.koristite za ovo jelo po mogućnosti domaću tamnu marmeladu ,koštunjavo voće treba prije malo tostirati ,umjesto grožđica možete staviti suhe šljive.

Sastojci:

Tijesto:


130g skute/riccotte

130g maslaca sobne temperature

230g  brašna

2žlice šećera

prstohvat soli

Nadjev:

2 žlice nasjeckanih oraha

2 žlice nasjeckanih lješnjaka

4 žlice suhih grožđica

3-4 žlice marmelade

Premaz:

1žlica mlijeka

1/2žičice cimeta

1žlica šećera


Priprema:

Izradite maslac dobro sa šećerom /za to vam je dovoljna žlica/samo da se spoje.Dodate razmrvljeni sir ,nastavite opet miješati žlicom da se poveže pa stavite svu količinu brašna sa malo soli .Izradite glatko  mekano tijesto ,tijesto zamotate prozirnom folijom pa stavite u frižider na pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev:stavite grožđice u vruću vodu da smekšaju .Koštunjavo voće prepržite kratko na suhoj tavi pazite da vam ne zagori pa nasjeckajte.
Raširite odležalo tijesto da bude tanko tanko otprilike 0,5 cm.Premažete ga marmeladom prospite nasjeckanim orasima i lješnjacima te prospite grožđicama /.koje ste prije toga dobro ocijedili/.
Zarolate usko u roladu .Rolat zarežite oštrim nožem na prst debele šnite/nemojte zarezivati do dna samo gornji sloj da vam je kasnije lakše narezati/.Premažete mlijekom ,prospite šećerom i cimetom/možete prije pomiješati cimet sa šećerom/.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/oko 45 min.ili dok ne dobije finu boju .
Narežite na fetice .Servirate uz kavu.



četvrtak, 17. studenoga 2016.

Posložena salata od piletine sa preljevom od bosiljka

Prefina salata na tragu caprese salati sa preljevom od bosiljka ,eksplozija okusa i boja .Ako želite dok kuhate piletinu dobiti i finu juhu dodate i povrće  ako će te samo poširati prsa dovoljni su vam začini.

Sastojci:

2 pileća prsa/300g 

1l pilećeg temeljca

2 grančice timijana 

po želji povrće

Ostalo:


200g mozzarelle

1 veća rajčica

Preljev:

10-tak listova svježeg bosiljka

1 mali luk/ljutika

1 žlica senfa

1 žličica šećera

1/2 žličice soli

3 žlice svijetlog vinskoga octa

5 žlica maslinovog ulja

1žlica juhe od kuhanja

Priprema:

Oprati pileća prsa staviti ga na dno lonca dodati začine podliti sve sa hladnim temeljcem te kuhati 30-45 min ovisi o debljini prsa.Izvaditi prsa pustiti da se ohlade.Ohlađena narezati na tanke šnite  isto napravite sa mozzarellom ,rajčicom.Slažite na tanjur za serviranje sir , ,piletinu i rajčicu u tri sloja dok ne složite cijeli tanjur .Odložite na hladno dok ne napravite preljev.
Preljev:Na sitno nasjeckajte luk i bosiljak .Stavite sve sastojke u mužar ili izradite štapnim mikserom u finu emulziju posolite i poparite po ukusu.Prelite preko salate.
Servirate hladno.

KIRMIZIBİBER SALATASI/MEZA

Ljuto-slatkaste rog paprike i jednostavi dodaci Ja sam za ovo jelo koristila obične naše rog paprike iz zimnice.

Sastojci:

3 kuhana jaja

3 velike pečene rog paprike

250g mladog sira/čvrsta ricotta/ovčji sir

10-tak polovica oraha

sol,papar

2-3 žlice maslinovog ulja

2 žlice soka od limuna

1/2žličice mente

1 češanj češnjaka


Priprema:

Ogulite kuhana jaja  isto napravite i sa pečenim paprikama /ako ih svježe pečete/.Posložite na tanjur za serviranje papairku ,kuhan jaja,orahe i narezani sir .Pokapate uljem i sokom od limuna te prospite mentom ,po želji na vrhu možete posuti nasjeckanim svježim češnjakom.
Prije serviranja dodatno poparite svježe mljevenim na krupnom paprom.Nemojte zaboraviti na fine kruhiće uz ovu mezu.

srijeda, 16. studenoga 2016.

Radnička marenda

Fini sendvič sa mesnim okruglicama za naše vrijedne berače grožđa i maslina i za sve ostale kojima treba za dječje rođendane ,domjenke ,veselice i sl.

Sastojci:

Meso:

450g mljevenog mesa po želji

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica origano

1 žličica senfa

1 jaje

1 mali luk/naribani

2 češanja češnjaka naribana

sol,papar

1-2žlice krušnih mrvica po potrebi

1žlica brašna

Ostalo:

150g naribanog topljivog sira

100g natanko narezanog ementala

1 žlica mamslinovog ulja/ili više po potrebi

1-2 manja francuza/bagete

Priprema:

U zdjelu stavite meso pa ga dobro rukom izradite sa začinima dok ne dobijete kompaktnu masu dodate toliko krušnih mrvica koliko je potrebno da dobijete smjesu koju možete formirati u lopticu.Loptice /polpetice neka budu veličine oraha.Loptice formirate pa ih lagano uvijate u brašno .Zagrijete tavu sa maslinovim ulje pa na njom isprženi kuglice dok ne dobiju finu boju/tavu nemojte pretrpavati jer će vam se u tom slučaju kuglice sporije peči .Ispečene kuglice izvadite na tanjur pa ponavljate postupak dok sve ne završite.
Pripremite kruh uzmite bagete pa pažljivo s nožem maknete mu vrh ,izdubite dno od pupe/mekog dijela kruha.Pokapate kruh maslinovim uljem,prospite sredinu naribanim sirom pa poslažete okruglice .Po okruglicama prospite oraigano pa na vrh naslažite fetice sira .
Pecite zagrijanoj pećnici na 200C/10min ili dok se sir fino ne otopi po kruhu .Servirate toplo ili hladno narezane na komade uz razne salate.



utorak, 15. studenoga 2016.

Zlatnici/tornjić pogačice sa kurkumom

Nadjevene pogačice od tijesta sa kurkumom punjene sirom su fantastične uz neka fina variva ili zimske gulaše .Pogačice se jedu hladne ,jako su mekane iznutra i hrskave izvana .Kurkumu možete zamijeniti curry prahom a luk potpuno izbaciti ako ne volite .

Sastojci:

600g glatkog brašna

300ml kefira

1 instant kvasac

3 žlice biljnog ulja

1žlica šećera

1žličica soli

1/2žličice kurkume


Nadjev:

2 mlada luka 

150g naribanog sira

1žlica nasjeckanog peršina

malo soli i papra

2žlice otopljenog maslaca

Premaz:

1žutanjak

2 žlice sezam


Priprema:

U lončić stavite kefir lagano ga zagrijavajte da bude mlak, prebacite kefir u posudu za miješanje pa dodate šećer i kvasac a potom ulje i kurkumu sve zamiješate pa dodate brašno pomiješan sa solju ,zamijesite tijesto.Pokrijete tijesto prozirnom folijom pa ostavite na toplom mjestu oko 1h ili dok ne udubla veličinu.Tijesto podijelite u okruglice veličine oraha /pazite na svaki tornjić idu tri komada.
Napravite nadjev:naribate sir ,na sitno nasjecate bijeli dio mladog luka/zeleni stavite sa strane trebati će vam kasnije/i peršin.Pomiješate pa lagano posolite i popaprite.

Na radno stolu uzmite tri e kuglice rastanjite ih ,premažete dvije otopljenim maslacem prospite nadjevom ,slažite jedan na drugi ,zadnji dio samo stavite na vrh.Prebacite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Narežite zeleni dio mladog luka na tanko.Razmutite žumanjak.Premažete svaki tornjić žumanjkom prospite mladim lukom/pazite da imate za sve/i sezamom.
Pecite na 180C/20-25 min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.Pustite da se ohlade i servirate kao doručak ,dodatak uz varivo i sl.

nedjelja, 13. studenoga 2016.

Soslu Börek

Predivni burek /nisam odavno hehe😤😤😤😤/uživajte .

Sastojci:

6 listova za jufke/kore za pite

200g tikvica

100g ribanog sira/gauda i sl.

150g feta sira/slanog sira

sol,papar

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana/majčina dušica

Preljev:

2 jaja

200ml mlijeka

100ml jogurta

100ml maslinovog ulja

sol,papar

Ostalo:

Malo ulja za pekač

Crni sezam po želji


Priprema:

Naribate tikvice pa ih stavite u zdjelu .Naribate sir i izmrvite fetu sve pomiješate sa tikvicama ,posolite i poparite po ukusu i potrebi/sve malo isprobate/.Odložite!
Raširite jufku pa na jednom kraju stavite nadjev fino ga rasporedite /moj vam je savjet da nadjev odmah razdijelite na šest dijelova da svaka kora dobije istu količinu nadjeva/.
Zarolate jufku u valjak potom u ružicu .Nauljite keramički pekač /lagano /pa složite rolice dok ne potrošite sve .Lagano rolice pritisnite izvana samo da se malo spuste.
Pripremite preljev da sve sastojke zajedno dobro izradite metlicom posolite i poparite naravno po ukusu.Prelijete preljev preko rolica.Stavite sve u frižider na sat vremena.
Zagrijete pećnicu na 200C ,pecite burek na najnižoj vodilici nekih 30min ili dok ne dobije finu boju ,prije pečenja možete ga lagano posuti crnim sezamom nije pravilo.
Pečeni burek ostavite da se lagano ohladi,vadite na tanjure ružice i servirate ih sa dosta jogurta.



subota, 12. studenoga 2016.

Portokalópita/grčka pita od naranče

Danas je doista bio predivan dan pa je pala i jedna fina šetnjica  ali nisam vas zaboravila ,možda malo kasnim ali zaboravila vas nisam ,vikend kolač je tu.Predivna ali doista prekrasna i aromatična grčka pita od naranče.Ovo naprosto morate isprobati ,pita koja se topi ustima.Mile moje nema opravdanja da za vikend ne napravite ovaj vrlo jednostavan  kolač koji miriše na jesen.

Sastojci:

7 kom listova za pite jufke

400g grčkog jogurta

200ml ulja

150g šećera

4 jaja

2 naranče

2 žlice pecivnog praška

1 vanilija šećer

Preljev:

150g šećera

250ml soka od naranče

1 vanilija šećer


Priprema:

Kore za pitu/jufke izvadite iz folije i ostavite pola sata na radnom solu da se osuše.
U zdjeli sa strane izmiješate jogurt,šeće ,vanilija šećer ulje ,jaja i koricu od dvije naranče ,potom natrgajte kore za pite /jufke ili ih narežite na komade.
Pomiješate kore sa već pripremljenim umakom od jogurta.Naranče ogulite i narežite na fete ,pazite da izvadite špice/koštice .Fetice naranče stavite na vrh pite./fino ih posložite.
Prelijete sve u protvan dimenzije 20x30 cm .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/40min ili dok ne dobije finu boju.
Dok se pita peče vi napravite prelje .U zdjelu stavite sok od naranče,šećer/ako volite slađe možete dodati i više šećera/i vanilija šeće sve zagrijavate dok se šećer ne rastopi .Odložite dok se pita ne ispeče.Prelijete vruću pitu preljevom/naravno pažljivo/ostavite da se sve ohladi na hladno mjestu.
Servirate rashlađenu pitu narezanu na fete .



Comments system

Disqus Shortname