petak, 15. rujna 2017.

Pileći odresci u šporko

Prefini ,sočni odresci kuhani u tavi sa povrćem, jednostavno jelo za cijelu obitelj.Jelo se serviralo ili uz prepečeni stari kruh sa češnjakom i maslinovim uljem ili uz kuhani ječam začinjen češnjakom, maslinovim uljem i parmezanom.Uživajte u sirotinjskoj kužini svim čulima .

Sastojci:

500g pilećeg fileta

4 rog crvene paprike

2 žute paprike/babure

2 češanja češnjaka

1 srednji luk

sol,papar

1žličica koncentrata rajčice

1-2žlice brašna

1/2žličice timijana

1žlica nasjeckanog peršina


Priprema:
Narezati na sitno luk i češnjak.Pileće filete narežite na tanko pa ih posolite i po paprite.Tavu zagrijete dodate dvije žlice maslinovog ulja/nemojte da vam se pregrije/odmah dodati narezani češnjak i luk, prodinstati kratko a potom dodati na kocke narezanu papriku.Dinstati sve skupa 5-10 min ovisno o paprici samo da malo uvene.Dodati koncentrat rajčice i par žlica vode.Pustiti da se sve minutu dvije poveže.
Pileće filete stavite u brašno ili ih pobrašnite pa stavite u tavu kraj paprike, polijete sa žlicom dvije vode.Pustite da se sve poklopljeno kuha , par puta otvorite po potrebi dodate još malo vode te okrečite piletinu.Prospite gotovu piletu sa nasjecanim peršinom.
Servirati uz začinjeni kuhani ječam ili prepržene fete kruha sa maslinovim uljem i češnjaka.




četvrtak, 14. rujna 2017.

Fougasse nadjeven jajem



Divna hrskava peciva , odlična za doručak, nadjevena jajem i kurkumom, doručak koji će te obožavati.

Sastojci:/4 komada

Tijesto:

140g glatkog brašna

60g oštrog brašna

140ml vode

1ravna žličica instant kvasac

1žličica šećera

1 ravna žličica soli


Nadjev:

2 kuhana jaja

1žlličica dijon senfa

1/2žličice mljevene kurkume

2žlice majoneze

sol,papar

4 žlice naribanog sira/po ukusu

1žličica nasjeckanog peršina

Priprema:

Stavite mlaku vodu u zdjelu za miješanje, dodate šećer i kvasac, promiješate , najbolje će biti rukom, pokrijete prozirnom folijom ostavite stajati deset minuta.Maknete foliju dodate sol i brašno/obje vrste, koji ste prije toga pomiješali/zamijesiti glatko tijesto koje se nelijepi.Pokrijete opet prozirnom folijom pa ostavite stajati pola sata.
Za  nadjev:naribate kuhano jaje, pomiješate ga sa ostalim sastojcima, isprobate po potrebi dodatno posolite i poparite.Odložite do korištenja.
Tijesto stavite na radni stol pa podijelite na 4 dijela.Svaki dio razvaljate u polukrug , na jednom dijelu nadjenete nadjevom, ostavite pola centimetra sa sa strane , pa preklopite donjim dijelom, forrmirate suzu/list, prebacite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.
Razrežite tijesto na limu na par mjesta , nema pravila, samo morate razrezati do kraja a onda lagano prstima raširite rupe, trebali bi izgledati kao listovi.Ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Pokrijete ih krpom pa ostavite stajati 15 min.

Zagrijete pećnicu na 180C
Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 15 min.Trebali bi ostati svijetli i hrskavi.Izvadite ih vani pa ih premažete sa malo maslaca.
Servirati toplo ili hladno.

srijeda, 13. rujna 2017.

Okruglice u chimichurri umaku sa feta sirom


Mesne okruglice u hladnom umaku /ovaj umak porijeklo vuće iz Južne Amerike/ iako ga sa malim odstupanjima možete naći i na cijelom mediteranu/ e, sad tko je kome pokazao recept ne znam, znam samo da je vrlo ukusan, u ovom slučaju za serviram uz mesne okruglice.Na coolinarici možete naći, u mojim receptima, ovaj umak u kombinaciji sa povrćem pa pogledajte i taj recept ako želite laganiji obrok.Uživajte u još jednoj varijaciji.

Sastojci:
 .
oko 650 g mljevenog miješanog mesa/srednje masno po ukusu/

1žličica senfa

1 žličica kečapa

sol,papar

1 jaje

malo ljute mljevene paprike

malo timijana

1 češanj češnjaka

malo krušnih mrvica

Chimichurri umak:

6-7 žlica maslinovog ulja

sol,papar

150g feta sira

2češnja češnjaka

1/2žličice svježeg origana/suhi

2 žlice nasjeckanog peršina

3žlice vinskoga octa/svijetli/

1žličica soka od limuna

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za meso izradite sve dobro miješajući da se meso poveže , dodati toliko mrvica koliko je potrebno da se dobije fina smjesa.odložite na pola sata .Iz smjese radite komadiće otprilike veličine marelice /bitno je da se kuglica može pojesti u jednom zalogaju/.Stavite okruglice na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje , možete ih po želji pokapati sa malo maslinovog ulja prije pečenja.Pecite okruglice pola sata u zagrijanoj pećnici na 180C.


Dok se okruglice peku vi napravite umak :stavite u posudu sve sastojke osim feta sira pa dobro promiješate, isprobate okus pa ga doradite u slanost i kiselosti po želji, možete naravno dodati još začina to ostavljam vama.Ostavite da se dobro ohladi.

Posložite pečene okruglice na tanjur za serviranje, pospete  umakom, te okolo prospete razmrvljenu fetu.Servirate sa preprženi trokutima tortilja, začinjenim po vašem okusu ili kupite već gotove tortilje.

nedjelja, 10. rujna 2017.

Rujanski kolač od oraha

Dok vani puše i pada kiša skuhate si finu kavicu, čaj, kakao i servirate uz ovaj jednostavni kolač.

Sastojci:

Biskvit:

2 cijela jaja

150g šećera

200 g brašna/glatko

malo soli

1 vanilija šećer

1/2pecivnog praška

100ml mlijeka

80g otopljenog maslaca

Ostalo:

180 g nasjeckanih oraha

2žlice šećera

60g maslaca

2 žlice mlijeka

Priprema:

U zdjelu stavite jaja dodate ovdje vrste šećera pa sve izradite mikserom da se jaja zapjene a šećer otopi.Dodate otopljeni maslac pa  nastavite kratko miješati.Pomiješate brašno sa solju i pecivnim praškom.Dodate brašno miješajući u smjesu od jaja.Prelijete u lim za pečenje koji ste prije toga lagano zamastili i posuli brašnom.Zagladite.
Pripremite orahe:zagrijete u tavi ili loncu maslac da se otopi, dodate šećer ,orahe i mlijeko , miješate da se sve prožme, šećer otopi i orasi lagano preprže.Prospite mjestimično po kolaču.

Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 175C/25min
Pustite da se kolač ohladi pa narežete na kocke.



petak, 8. rujna 2017.

Dizmana burek/pogača

Dizmana je putni kruh/pogača/burek , jednostavno podijeljene na dijelove.Ovo je druga verzije ove pogače sa punjenjem izvana, prvu jednostavnu verziju  sam vam donijela davno na coolinariku.

Sastojci:

oko 400g brašna

1 bjelanjak

4 žlice maslinovog ulja

250ml  toplog mlijeka

1 žličica soli

1žličica šećera

1žlica instant kvasca

Ostalo:

200g feta sir

150g svježeg sira

80g otopljenoga maslaca + mlaz ulja

ulje za premazati kalup

1 žumanjak za premazivanje

1-2 žlice sezama

Priprema:

U zdjelu stavite prosijano brašno u koji ste dodali sol.U sredinu napravite rupicu, stavite kvasac i šećer pa dodate mlijeko lagano promiješate, dodate ulje, promiješate sve zajedno rukama ili spiralnim nastavkom na mikseru.Ostavite stajati pokriveno folijom na toplom mjestu nekih 1h/ili dok ne udvostruči obujam.
Pomiješate obje vrste sira pa isprobate slanost, dodatno posolite po potrebi.Od gotovog tijesta napravite okruglice veličine jaja.Složite ih u kalup u koji ste prije toga stavili papir za pečenje /koji ste malo nauljili/.Između kuglica utisnete mješavinu sira.Sve preliti otopljenim maslacemkoji ste otopili s mlazom ulja.
Ostavite stajati na toplom pokriveno pola sata.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/20-25 min dok ne dobiju zlatnu boju.

Ohladite/ako uspijete/i servirate kao mezu.

Andaluzijska salata od tune

Još malo španjolske kuhinje.Vrlo jednostavna salata od tune, fino servirana na fetama rajčice odličan je obrok za sve koji vole jednostavnu mediteransku hranu .Možete je servirati kao prilog, kao salatu, predjelo ili glavno jelo .

Sastojci:

3-4 lijepe tvrde rajčice/oko 500g

150g tune iz salamure

4-5žlica dobrog maslinovog ulja

1žlica kiselih kapara/oprani

1/2žličice origana

sol,papar

2 češanj češnjaka

1 žličica nasjeckanog lišća peršina

2 mlada luka

svijetli vinski ocat

Priprema:

Tunu dobro ocijedite, stavite je u zdjelu pa je izradite vilicom na sitne komade.Na sitno nasjeckate češnjak i mladi luk, dodate tuni, po potrebi na sitno nasjecate i kapare, sve zamiješate sa tunom.Dodati maslinovo ulje, malo octa, nasjeckani peršin i origano.Zamiješate sve fino pa posolite i popaprite po ukusu.Odložite.

Narežite rajčicu na fine šnite pola prsta debele.Lagano ih posolite , po njima stavite salatu od tune.Pokapate sve sa maslinovim ulje i po želji pokapate sa još octa.
Servirati ohlađeno

srijeda, 6. rujna 2017.

Mekana peciva sa kobasicom i lukom

Mekana peciva nadjevena dinstanim lukom i kobasicom po vašoj želji, odlični sendviči za na more, planinu, izlete, druženja.

Sastojci:/10 kom


500g brašna + za miješanje

2 žličice kvasca

1žličica šećera

2žličice/ravne soli

4žlice otopljenog maslaca/oko 50g

200ml mlijeka

100ml vode

Nadjev od luka:

2 luka

2žlice ulja

1žlica koncentrata rajčice

10-tak manjih kobasica ili upola većih/ovisi koje volite i koliko velika peciva želite

Premaz:

1žumanjak +malo mlijeka

naribani sir/može i parmezana za posuti

1žlica origana

Priprema:

Zamijesite tijesto:pomiješate prosijano brašno sa solju.U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko i vodu dodate kvasac i šećer promiješate rukom dok se ne poveže.Dodate brašno i otopljeni maslac , izmiješate mikserom nastavkom na spirale dok se tijesto ne poveže.Stavite na radni stol po potrebi malo brašna pa stavite tijesto izradite ga rukom dok ne postane glatko.
Vratite tijesto u zdjelu u kojoj ste miješali, pokrijete prozirnom folijom, na toplom ostavite stajati 1h ili do se tijesto ne udupla.
Za to vrijeme nasjeckate na sitno oguljeni luk, pa ga ispirjate dok skroz ne omekša na ulju, posolite poparite i na kraju dodate koncentrat rajčice.Ostavite da se sve ohladi.
Tijesto izručite na radni stol podijelite ga  na deset dijelova , prilagodite veličini kobasica, svaku kuglicu lagano raširite, stavite malo nadjeva, razmažete, stavite kobasicu.Oko kobasice spojite tijesto.Prebacite pecivo na lim na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne dovršite sve.Ostavite peciva na toplom stajati 20min.
Premažete peciva žumanjkom , prospite sa malo sira i origanom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min ovisno kolike su.

Servirati toplo ili hladno.

ponedjeljak, 4. rujna 2017.

Bohça Kebabı

Papir kebab ili fino meso i povrće u papiru za pečenje, jednostavno, starinsko jelo. Ako se pitate kako su to nekad radili kad nisu imali papira za pečenje ovakve stvari su se pekle u posebno obrađenoj životinjskoj koži.Kebab je divan, šaren, pun povrća i vrlo aromatičan s obzirom da se sve peče  u vlastitoj pari .

Sastojci:/4 osobe


1 srednja tikvica

2 manja luka

6 češanja češnjaka

1 balancana

500g mesa po želji/tradicionalno janjetina/

1 manja ljuta papričica/1/4 žličice mljevene ljute paprike

sol,papar

1žličica timijana

150g graška

2 rog paprike crvene

4 žlice maslinovog ulja

4 krumpira/srednja/


Priprema:

Meso narežite na trakice ili kockice, veličine po želji /nemojte meso čistiti od masnoće jer ipak u masnoći je  i dio okusa  a i trebati će vam za svo ostalo suho povrće/odložite.
Narežite oguljeni krumpir na kocke, narežite opranu papriku na kocke.Nasjeckate češnjak i luk na kocke.Balacanu na kockice ne trebate je guliti.Sve stavite u zdjelu, dodate meso, posolite, poparite dodate ostale začine i maslinovo ulje.Sve dobro promiješate.Nemojte zaboraviti grašak.
Podijelite smjesu na 4 dijela.Uzmite papir za pečenje pa svaki dio zamotate zamotuljak vežite kuhinjskim konopom.
Stavite peči u zagrijanu 180/9o min




Gotovi kebab izvadite na duboke tanjure/svakom svoj/, otvorite, isprobate pa doradite okus po želji, pokapate sa još malo maslinovog ulja te pospete nasjeckanim peršinom.

subota, 2. rujna 2017.

Tapanada pizza

Vrlo jednostavna pizza /pita od tapanade i rajčica, španjolska kuhinja i dalje.Tapanada se radi od maslina zelenih ili crnim, ja cu vam u recept staviti baznu tapanadu koju kasnije možete nadograđivati raznim dodacima.

Sastojci:

350g tijesta za pizzu/neću pisati recept jer ima ih dosta pa korisite ono koje volite/

4 žlice tapanade/recept u nastavku/

10-tak mini rajčica/boje po želji/

1/2 žličice timijana

250g mozzarelle/pola ribana pola kockice

sol,papar po ukusu

2 žćlice maslinovog ulja

Bazna tapanada:


15-tak otkoštenih crnih maslina

2-3žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 češanj češnjaka

1/2žličice peršina/nasjeckanog/


Priprema:

Raširite tijesto na lim neka bude otprilike 30cm promjera.Podignite mu stijeke.
Za tapanadu sve sastojke izradite štapnim mikseom dodate toliko maslinovog ulja koliko vam je potrebno da dobijete mazivost,Premažite tijesto dobivenom tapanadom.
Pospite sve polovinom naribane mozzarele.
Prerežite rajčice na pola, Poslažite ih po pizzi, okolo stavite komadiće mozzarelle sve pokapajte maslinovim uljem i pospite timijanom.
Na gotovu pizzu stavite listove bosiljka, možete još po želji pokapati sa malo maslinovog ulja.

petak, 1. rujna 2017.

Pohane prstić tikvice

Ovo je jelo samo za one koji vole jako hrskavo i pohano.Uživajte!!!

Sastojci:/4 osobe

4 manje tikvice

sol,papar

panada:

2-3 žlice brašna

1 jaje

sol,papar

mlijeko /po potrebi

1 jaje

oko 100g krušnih mrvica

ulje za prženje/opcionalno


Priprema:

Narežite tikvice prvo na pola a potom svaku polovicu na tanke trake.

Neka budu što tanje jer u tom slučaju će tikvici biti hruskavije.Možete ih lagano posoliti i popariti.
Napravite paštelu/panadu:pomiješate sve sastojke :u zdjelu stavite brašno, sol, papar pa dodate toliko mlijeka koliko je potrebno da dobijete gustu smjesu /malo gušću nego za palačinke/.
Zagrijete tavu sa malo ulja .Tikvice umočimo prvo u ulje a potom u mrvice pržimo sa obje strane dok ne dobiju finu zlatnu boju i postanu hrskave.
Uživajte uz sir , finu salatu od rajčice ili kuhano povrće po želji.





subota, 26. kolovoza 2017.

Sirni keksići sa šljivama

Jakooo jednostavni sirni keksići sa svježim šljivama malo smeđeg šećera i cimeta, milina, zamijesite ih dok kuhate kavicu a taman kad se kava slegne i prijateljice zazvone na vrata kolačići će biti spremni jer su jako fini i topli i hladni.Sto su rekle???Nestali su sa stola dok stigao  sok , srećom recept je toliko izdašan da je ostalo nešto i za kasnije.Isprobajte ove fine dekorativne keksice.

Sastojci:

400g glatkog brašna

200g sira/krem sira

6žlica mlijeka

1 jaja

3žlice ulja

1pecivni prašak

malo soli

100g šećera

1 vanilija šećer

par žličica smeđeg šećera

1žličica cimeta

10-tak šljiva


Priprema:

zagrijete pećnici na 180C
U zdjelu za miješanje dodate sir, jaje, ulje, mlijeko, šećer, sol, lagano pomiješate žlicom a zatim dodate brašno sa praškom za pecivo .Zamijesite glatko tijesto koji se ne lijepi.

Napravite roladu pa režite prst debele šnite veličine po želji ili kolike su vam već šljive.Složite na lim na koji ste stavili papir za pečenje, složite po keksićima narezane šljive.Prospite smeđim šećerom svaki keks i sa malo cimeta.Pecite 15-20min.

Složite hrpu kolačića na tanjur za serviranje i prospite šećerom u prahu.



četvrtak, 24. kolovoza 2017.

Ljubičasti rimski njoki u umaku od gorgonzole

Za jednu finu večeru servirano kao predjelo Jednostavno jelo, vrlo efektno i ukusno.

Sastojci:/4-8osobe


750ml mlijeka 2,8%

150g griza

1 žlica maslaca

1 veća cikla

220g gorgonzole/picante

30g ribano parmezana

sol

Priprema:

Zagrijete 650ml mlijeka sa solju u velikom loncu.Ogulite kuhanu ciklu pa je ispasirate štapnim mikserom, stavite u mlijeko.Dodate cijelu količinu griza miješajući dok se sve ne ugusti i griz skuha.Prelite sve na lim na koji ste stavili papir za pečenje/ja sam to radila na velikom limu za pečenje iz pećnice/ zagladite pa stavite drugi papir za pečenje, zagladite do kraja.Ostavite da se ohladi pod papirom.
Kad se ohladilo , pripremite lim sa novim papirom,zagrijete pećnicu na 180C.
Okruglim kalupićem radite okrugle njoke/5 cm/ sa nešto manjim izvadite prste iz sredine.Slažite dva po dva tornjića u sredinu utisnete jedan mali krug.Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.U sredinu svakog kruga stavite malo gorgonzole, prospite parmezanom.Pecite u zagrijanoj pećnici 10min da se sve malo zapeče i sir otopi.
Za to vrijeme otopite žlicu maslaca dodate 1/2 žličice brašna, podliete mlijekom pa metlicom miješate da se sve spoji dodate ostatak gorgonzole i parmezana pa pustite da se sve zgusne i otopi.
Servirate kao predjelo tako da na tanjur stavite žlicu umaka na umak dva komada njoka.Kao glavno jelo servirate uz salatu ili prepečenu šniclu.

Hrskavi čajni kolač

Jako fini čajni kolač sa hraskavom korom od lisnatoga tijesta .Ja sam ga radila sa šljivama a vi možete sa bilo kojim voćem ili bez čak i bez ikakavoga voća.Za ovu verziju sam  koristila šljive jer sam dobila bas fine.Uživajte!!!

Sastojci:/dugi pleh za kruh


3 jaja

180g jogurta/čvrsti

1 vanilija šećer

1 korica limuna/opcionalno

2 čašice jogurta šećera/ja stavim jednu i pol/

prstohvat soli

1 pecivni prašak

1/2žličice sode bikarbone

1 čašica od jogurta ulja

2 čašice od jogurta brašna/glatko

1 čašica od jogurta gustina

ostalo:

250g lisnatoga tijesta

10-tak šljiva

1-2 žlica kokosa

2 žumanjak + malo mlijeka

1-2žlice smeđeg šećera/može i bijeli

Priprema:

Priprema je zaista vrlo jednostavna.Stavite jogurt u zdjelu za miješanje pa potom izmjerite sve ostale sastojke nešto sa čašicom od jogurta a nešto sa vagom, izmiješate sve u glatku smjesu.Narežite oprane šljive na trake ili komade.
Namažete dugi kalup za kruh ili stavite papir za pečenje.Stavite na dno pola smjese posložite šljive ili ih razbacate po želji, pa prelijete ostatkom smjese, zagladite.Stavite peći nekih 35 min na 180C.

Ohladite pečeni kolač, izvadite ga iz kalupa.Premažete sa žumanjkom u koji ste dodali malo mlijeka, premažete kolač pa ga prospite kokosom sa svih strana.Stavite kolač na razvaljano lisnato tijesto.Zamotate lijepo kolač u lisnato.Premažete ostatkom žumanjka pa prospite šećerom.
Vratite u pećnicu na 10-15 min da se sve lijepo zarumeni i tijesto postane hraskavo.
Pustite da se ohladi .Narežite rebrastim nožem.Recept je sa bloga Home is..cook!!

Servirati uz kavu ili čaj!!

utorak, 22. kolovoza 2017.

Thai losos u slatko-kiselom umaku sa sezamom

Za ljubitelje azijske kuhinje.Divno aromatično jelo vrlo jednostavno u pripremi a jako fino.Koristiti možete naravo sve vrste riba /fileta  servirati uz zdjelicu riže.

Sastojci:

4 odreska lososa

Sol,papar

Preljev:

3žlice sezama/bijelog

1/4žličice ljutoga sriracha umaka/ljutog kečapa/manje više po ukusu/opcionalno

1žlica sezamovog ulja

4 žlice slatko-kiselog umaka/thai umak sweet &soure

1-2žličice soka od limete ili limuna

papar

1/4 žličice šećera

1žlica nasjeckanog svježeg korijandra/peršin sa malo korice limuna


Priprema:

Operite ribu, osušite je dobro.Posolite i popaprite je.Prepržite sezam na suhoj tavi ta malo zamiriše i dobije zlatnu boju, maknete sa vatre pa pustite da se lagano ohladi.
U zdjelici pomiješate sve sastojke za umak, izbalasirate okuse , pa dodate sezam.Promiješate odložite.

Ribu prepecite s obje strane dok bude pečena po vašem ukusu, losos se obično peče sa svake strane oko 5 minuta/to naravno ovise o debljini fileta/nemojte ribu prepeći, za ostale filete na primjer bijele ribe trebati će vam kratko vrijeme , budite oprezni ribu prije pečenja premažete sa malo običnog ulja.

Pečenu ribu izvadite na tople tanjure pa prelite sve sa malo umaka.Servirati uz zdjelicu riže.


ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Španjolski krumpir

Fini aromatični krumpir kao divan prilog.Jos uvijek ostaci Španjolske kuhinje.

Sastojci:/4 osobe

1,250 krumpira

sol,papar

2 rog paprike

2 češanja češnjaka

2 manja luka

1/4 žličice ljute paprike

1/2 žličice kumina

1žličica mljevene paprike

4 žlice maslinovog ulja

1žlica vinskoga octa

1žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

Ogulite krumpir narežite ga na kocke.Stavite ga kuhati u slanu vodu dok gotovo ne bude kuhana ada se ne raspada.Ocijedite ga.
Narežite luk na kockice , pritisnite češnjak.U zdjelici sa strane pomiješate sve ostale suhe sastojke/začine sa octom i polovicom nasjekcnaog peršina.
Zagrijete maslinovo ulje u lončiću pa prelijete preko krumpira, dodate začine, opet promiješate.Pecite 20 min u zagrijanoj pećnici na 200C.Nakon toga dodate na kocke narezanu papriku pa nastavite peći još deset minuta ili dok sve ne dobije finu zlatnu boju.
Servirate krumpir sa pečenim/pohanim mesom, salatama isl.


Comments system

Disqus Shortname