subota, 23. rujna 2017.

Oktoberfest rolice




Ususret Oktoberfestu, predivne bavarske rolice nadjevene paprikom i gljivama u duplo pohane te pečene u pećnici/ja vam gotovo nikad ništa ne pržim u dubokom ulju/, hrskavo i jako fino jelo servirano uz kiseli kupus na bavarski način, milina.

Sastojci;

500g pilećeg fileta bez kože

sol,papar

Nadjev:


150-200g ribanog sira

1luk

1žličica maslaca+mlaz ulja

1 crvena paprika/može rog/

1žlica nasjeckanog peršina

250g nasjeckanih gljiva

sol,papar

Pohanje:


3-4 jaja

sol,papar

5-6žlica krušnih mrvica

5-6žlica lagano smrvljenih kukuruznih pahuljica/ne slatke/

1žlica maslaca

Priprema:

U tavi zagrijete maslac sa mlazom ulja pa dodate sitno nasjeckani luk, pirjate dok luk ne uvene, stavite nasjeckane gljive pa nastavite pirjate dok se gljive ne uprže,dodate na kockice nasjeckanu papriku, začinite solju i paprom pa nastavite pržiti dok povrće ne omekša, maknete sa vatre pa dodate sitno nasjeckani peršin.Pustite da se sve malo ohladi.Za to vrijeme rastucite pileća prsa, te ih posolite i popaprite.
Nadjenete prsica tako da ostavite prostora do kraja mesa, zarolate čvrsto. Odložite dok sve ne potrošite.
Pohate rolice tako da ih prvo uvaljajte u brašno, potopom u razmućena posoljena jaja a nakon toga u lagano posoljene mrvice, potom opet u jaje pa u kukuruzne pahuljice.
Posložite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje , okolo stavite narezani maslac.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/40 min




četvrtak, 21. rujna 2017.

Pjenasta torta od limuna

Torta za godišnjicu braka, prefina, lagana, pjenasta i vrlo jednostavna u izradi.

Sastojci:

5 jaja/L

70g brašna/glatko/

70g gustina

malo soli

1 vanilija šećer

1/2limun korica

150g šećera

Krema:

200g mascapone sira

100g krem sira

150g bijele čokolade

200ml mliječnog vrhnja za šlag

1/2limuna korica

1/2 instant želatanine

80g šećera u prahu/manje više po ukusu

ostalo:

200ml vrhnja za šlag

par žlica ribane bijele čokolade

1 limun sa korom 

2-3 žlice šećera u prahu

Priprema:

Biskvit:
Stavite cijela jaja u zdjelu za miješanje dodate obje vrste šećera i prstohvat soli, miješate mikserom dok se ne napravi gusta lijepa, bijela krema/trebati će vam negdje 15 minuta miješanja na najjačem programu za miksanje/.
U zdjelici sa strane stavite gustin, brašno, promiješate ih zajedno da se poveže.Sve staviti u situ ili najfinije cijedilo za juhu pa lagano prosijate na izrađena jaja, dodate koricu limuna, špatulom ili žlicom lagano umiješate brašno u smjesu pazeći da ne izgubite volumen i da vam ne izađe zrak iz jaja/s obzirom da nema pecivnom praška u tijesto to je važno zbog mekoće i volumena tijesta/

Stavite smjesu u kalup za torte 22cm/ja samo na dno kalupa stavim papir za pečenje a vi po želji ili navici/, trebao bi biti pun gotovo do vrha.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40min.provjerite čačkalicom.Pustite da se biskvit ohladi, prerežete ga jednom kao što sam u ovom slučaju ili dva puta/to po želji/.

Napravite kremu:

Izradite šlag u kremu.U drugoj zdjeli stavite mascapone i krem sir, izradite ih zajedno da se povežu.Bijelu čokoladu otopite u banji mariji ili mikrovalnoj pa je stavit u sir , sve izradite mikserom da se poveže.Želatinu napravite prema uputsvu na kesici pa je dodate siru u sve umiješate izrađeno vrhnje, dodati toliko šećer u prahu, sok od limuna i koricu, izmiješati da se poveže, po želji možete dodati i više šećera to ostavljam vama mi volimo da je malo kiselkastije,  pogotovo iza finog i obilatoga objeda.Nadjente tortu kremom, ostavite u frižideru 1h da se ohladi i stisne.Pokapajte tijesto sa malo mlijeka.

Napravite dekoraciju od limuna:limun narežite na fete prospite ih dobro s jedne i druge strane šećerom u prahu , stavite na kuhinjski papir ostavite pola sata stajati/tako vam se poslije neće cijediti po kolaču/
Ukrasite po želji tortu slatkim tučenim vrhnjem/šlagom u sredini prospite ribanom bijelom čokoladom pa stavite fete  limuna i malo ružmarina.
Ostavite da se dobro ohladi.Narežete na fete.





srijeda, 20. rujna 2017.

MANTARLI KÖFTE

Prefino jelo i vrlo izdašno, kad nemate vremena i volje a treba vam neko fino jelo za više ljudi ovo je recept za vas, fine nadjevene gljive, mljeveno meso, sve pečeno /kuhano/ u pećnici, servirano uz rižu/ili prilog po želji/ sa divnim umakom od povrća,

Sastojci:4-6 osoba

1 kg većih gljiva

400g mljevenog mesa/srednje masnog

sol,papar

1žličica mljevene paprike

1 jaje

na vrh noža ljute paprike

1/2žličice origana

1žličica kečapa/ajvar

1žličica nasjeckanog peršina

par kapi maslinovog ulja

krušne mrvice po potrebi

Ostalo:

1 rog veća paprika

1 žuta manja paprika

1 feferon/opcionalno

2 rajčice

200ml temeljca/pileći/goveđi/povrtni koji imate

Priprema:

Nauljite sa malo maslinovog ulja keramički pekač.Očistite gljive, stapke im stavite u pekač.Izradite mljeveno meso sa začinima i soli, te paprom.Dodate jaje i toliko mrvica da dobijete finu smjesu koja se ne mrvi.Sasvim malo mesa prepržite na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost pa začinite dodatno po ukusu.
Narežite papriku na trake, narežite rajčicu na duge komade/lagano posolite.Od mesa radite male okruglice napunite klobuke.Posložite ih u keramički pekač, okolo stavite trakice paprike i rajčice.Podlijete sa temeljcem.
 Pecite u zagrijanoj pećnici na 220C/25-30min ili dok okruglice ne dobiju finu boju i oko njih se stvori umak.
Okruglice servirati na kuhanoj riži sa malo povrća.






utorak, 19. rujna 2017.

Kahkesi kruh

Vrlo mekani kruh iz Gaziantepa, lagan, prozračan , lagano slatkog-slanog okusa, tradicionalno se peče za ramazan, oblikom malih zvrkova koji se spajaju u finu mekanu pogači i dijeli se za obiteljskim stolom.Uživajte!!!

Sastojci:/4 osobe

500g brašna

1/2žličice mahlepa/opcionalno

75g šećera u prahu

1/2kesice instant kvasca/može i svježi

5 g soli

200-220ml mlake vode/više po potrebi/

85 ml ulja

Premaz:

1 žumanjak

1žlica melase/med/

1žličica ulja

sezam

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite prosijano brašno, pomiješate ga sa šećerom u prahu, solju i mahlepom ako će te koristiti.U sredini brašna napravite rupicu stavite kvasac, ulje i mlaku vodu pa lagano promiješate da se sve poveže u glatku smjesu.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, miješate rukama da se tijesto poveže u glatku smjesu.Vratite u lagano pobrašnjenu zdjelu, pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 30min.
Stavite nadošlo tijesto na radnu površinu, podijelite ga na deset dijelova/možete naravno raditi manje zvrkove pa u tom slučaju podijelite tijesto na više dijelova/Nauljite keramičku zdjelu za pečenje.Od svakog komada tijesta napraviti mali zvrk.Odložite na nauljeni lim.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zdjelu za pečenje prekrijete prozirnom folijom na toplo mjesto da odstoji pola sata.


U zdjelicu pomiješate sve sastojke za premaz/već sam vam napisala da umjesto melase možete koristiti med ali tada nećete dobiti ovu duboku zlatnu boju tijesta, naravno ima razlike i u okusu/Premažete tijesto obilato pa pospete sezamom
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Izvaditi kruh iz pećnici ostaviti da se ohladi .

Staviti na stol, servirati uz salate i razne meze.


nedjelja, 17. rujna 2017.

Juha sa rezancima od tikvica

Fina pileća juha sa rezancima od tikvica, krepko a lagano.

Sastojci:

250g fileta od piletine

1,250 l pilećeg temeljca

2 mrkve

2 stapke celera

1 mali luk

2 manje tikvice

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

1/2 limuna

Priprema:

U lonac stavite povrće narezano na kocke ili po želji/osim tikvica/ i temeljac pa dodate piletinu u komadu.Pustite da sve kuha nekih pola sata ili dok piletina ne bude kuhana.Izvadite piletinu pa je narežite na trakice.
Izradite tikvice na spiralizatoru u trakice.Dodate na 5 minuta u juhu, ja znam ako su jako mlade tikvice samo staviti u vruću juhu a potom maknuti sa kuhanja odmah, tako tikvice ostaju lagano hrskave, vi naravno po želji.

Servirati toplo, pokapamo sa malo soka od limuna i maslinovim uljem.

petak, 15. rujna 2017.

Pileći odresci u šporko

Prefini ,sočni odresci kuhani u tavi sa povrćem, jednostavno jelo za cijelu obitelj.Jelo se serviralo ili uz prepečeni stari kruh sa češnjakom i maslinovim uljem ili uz kuhani ječam začinjen češnjakom, maslinovim uljem i parmezanom.Uživajte u sirotinjskoj kužini svim čulima .

Sastojci:

500g pilećeg fileta

4 rog crvene paprike

2 žute paprike/babure

2 češanja češnjaka

1 srednji luk

sol,papar

1žličica koncentrata rajčice

1-2žlice brašna

1/2žličice timijana

1žlica nasjeckanog peršina


Priprema:
Narezati na sitno luk i češnjak.Pileće filete narežite na tanko pa ih posolite i po paprite.Tavu zagrijete dodate dvije žlice maslinovog ulja/nemojte da vam se pregrije/odmah dodati narezani češnjak i luk, prodinstati kratko a potom dodati na kocke narezanu papriku.Dinstati sve skupa 5-10 min ovisno o paprici samo da malo uvene.Dodati koncentrat rajčice i par žlica vode.Pustiti da se sve minutu dvije poveže.
Pileće filete stavite u brašno ili ih pobrašnite pa stavite u tavu kraj paprike, polijete sa žlicom dvije vode.Pustite da se sve poklopljeno kuha , par puta otvorite po potrebi dodate još malo vode te okrečite piletinu.Prospite gotovu piletu sa nasjecanim peršinom.
Servirati uz začinjeni kuhani ječam ili prepržene fete kruha sa maslinovim uljem i češnjaka.




četvrtak, 14. rujna 2017.

Fougasse nadjeven jajem



Divna hrskava peciva , odlična za doručak, nadjevena jajem i kurkumom, doručak koji će te obožavati.

Sastojci:/4 komada

Tijesto:

140g glatkog brašna

60g oštrog brašna

140ml vode

1ravna žličica instant kvasac

1žličica šećera

1 ravna žličica soli


Nadjev:

2 kuhana jaja

1žlličica dijon senfa

1/2žličice mljevene kurkume

2žlice majoneze

sol,papar

4 žlice naribanog sira/po ukusu

1žličica nasjeckanog peršina

Priprema:

Stavite mlaku vodu u zdjelu za miješanje, dodate šećer i kvasac, promiješate , najbolje će biti rukom, pokrijete prozirnom folijom ostavite stajati deset minuta.Maknete foliju dodate sol i brašno/obje vrste, koji ste prije toga pomiješali/zamijesiti glatko tijesto koje se nelijepi.Pokrijete opet prozirnom folijom pa ostavite stajati pola sata.
Za  nadjev:naribate kuhano jaje, pomiješate ga sa ostalim sastojcima, isprobate po potrebi dodatno posolite i poparite.Odložite do korištenja.
Tijesto stavite na radni stol pa podijelite na 4 dijela.Svaki dio razvaljate u polukrug , na jednom dijelu nadjenete nadjevom, ostavite pola centimetra sa sa strane , pa preklopite donjim dijelom, forrmirate suzu/list, prebacite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.
Razrežite tijesto na limu na par mjesta , nema pravila, samo morate razrezati do kraja a onda lagano prstima raširite rupe, trebali bi izgledati kao listovi.Ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Pokrijete ih krpom pa ostavite stajati 15 min.

Zagrijete pećnicu na 180C
Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 15 min.Trebali bi ostati svijetli i hrskavi.Izvadite ih vani pa ih premažete sa malo maslaca.
Servirati toplo ili hladno.

srijeda, 13. rujna 2017.

Okruglice u chimichurri umaku sa feta sirom


Mesne okruglice u hladnom umaku /ovaj umak porijeklo vuće iz Južne Amerike/ iako ga sa malim odstupanjima možete naći i na cijelom mediteranu/ e, sad tko je kome pokazao recept ne znam, znam samo da je vrlo ukusan, u ovom slučaju za serviram uz mesne okruglice.Na coolinarici možete naći, u mojim receptima, ovaj umak u kombinaciji sa povrćem pa pogledajte i taj recept ako želite laganiji obrok.Uživajte u još jednoj varijaciji.

Sastojci:
 .
oko 650 g mljevenog miješanog mesa/srednje masno po ukusu/

1žličica senfa

1 žličica kečapa

sol,papar

1 jaje

malo ljute mljevene paprike

malo timijana

1 češanj češnjaka

malo krušnih mrvica

Chimichurri umak:

6-7 žlica maslinovog ulja

sol,papar

150g feta sira

2češnja češnjaka

1/2žličice svježeg origana/suhi

2 žlice nasjeckanog peršina

3žlice vinskoga octa/svijetli/

1žličica soka od limuna

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za meso izradite sve dobro miješajući da se meso poveže , dodati toliko mrvica koliko je potrebno da se dobije fina smjesa.odložite na pola sata .Iz smjese radite komadiće otprilike veličine marelice /bitno je da se kuglica može pojesti u jednom zalogaju/.Stavite okruglice na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje , možete ih po želji pokapati sa malo maslinovog ulja prije pečenja.Pecite okruglice pola sata u zagrijanoj pećnici na 180C.


Dok se okruglice peku vi napravite umak :stavite u posudu sve sastojke osim feta sira pa dobro promiješate, isprobate okus pa ga doradite u slanost i kiselosti po želji, možete naravno dodati još začina to ostavljam vama.Ostavite da se dobro ohladi.

Posložite pečene okruglice na tanjur za serviranje, pospete  umakom, te okolo prospete razmrvljenu fetu.Servirate sa preprženi trokutima tortilja, začinjenim po vašem okusu ili kupite već gotove tortilje.

nedjelja, 10. rujna 2017.

Rujanski kolač od oraha

Dok vani puše i pada kiša skuhate si finu kavicu, čaj, kakao i servirate uz ovaj jednostavni kolač.

Sastojci:

Biskvit:

2 cijela jaja

150g šećera

200 g brašna/glatko

malo soli

1 vanilija šećer

1/2pecivnog praška

100ml mlijeka

80g otopljenog maslaca

Ostalo:

180 g nasjeckanih oraha

2žlice šećera

60g maslaca

2 žlice mlijeka

Priprema:

U zdjelu stavite jaja dodate ovdje vrste šećera pa sve izradite mikserom da se jaja zapjene a šećer otopi.Dodate otopljeni maslac pa  nastavite kratko miješati.Pomiješate brašno sa solju i pecivnim praškom.Dodate brašno miješajući u smjesu od jaja.Prelijete u lim za pečenje koji ste prije toga lagano zamastili i posuli brašnom.Zagladite.
Pripremite orahe:zagrijete u tavi ili loncu maslac da se otopi, dodate šećer ,orahe i mlijeko , miješate da se sve prožme, šećer otopi i orasi lagano preprže.Prospite mjestimično po kolaču.

Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 175C/25min
Pustite da se kolač ohladi pa narežete na kocke.



petak, 8. rujna 2017.

Dizmana burek/pogača

Dizmana je putni kruh/pogača/burek , jednostavno podijeljene na dijelove.Ovo je druga verzije ove pogače sa punjenjem izvana, prvu jednostavnu verziju  sam vam donijela davno na coolinariku.

Sastojci:

oko 400g brašna

1 bjelanjak

4 žlice maslinovog ulja

250ml  toplog mlijeka

1 žličica soli

1žličica šećera

1žlica instant kvasca

Ostalo:

200g feta sir

150g svježeg sira

80g otopljenoga maslaca + mlaz ulja

ulje za premazati kalup

1 žumanjak za premazivanje

1-2 žlice sezama

Priprema:

U zdjelu stavite prosijano brašno u koji ste dodali sol.U sredinu napravite rupicu, stavite kvasac i šećer pa dodate mlijeko lagano promiješate, dodate ulje, promiješate sve zajedno rukama ili spiralnim nastavkom na mikseru.Ostavite stajati pokriveno folijom na toplom mjestu nekih 1h/ili dok ne udvostruči obujam.
Pomiješate obje vrste sira pa isprobate slanost, dodatno posolite po potrebi.Od gotovog tijesta napravite okruglice veličine jaja.Složite ih u kalup u koji ste prije toga stavili papir za pečenje /koji ste malo nauljili/.Između kuglica utisnete mješavinu sira.Sve preliti otopljenim maslacemkoji ste otopili s mlazom ulja.
Ostavite stajati na toplom pokriveno pola sata.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/20-25 min dok ne dobiju zlatnu boju.

Ohladite/ako uspijete/i servirate kao mezu.

Andaluzijska salata od tune

Još malo španjolske kuhinje.Vrlo jednostavna salata od tune, fino servirana na fetama rajčice odličan je obrok za sve koji vole jednostavnu mediteransku hranu .Možete je servirati kao prilog, kao salatu, predjelo ili glavno jelo .

Sastojci:

3-4 lijepe tvrde rajčice/oko 500g

150g tune iz salamure

4-5žlica dobrog maslinovog ulja

1žlica kiselih kapara/oprani

1/2žličice origana

sol,papar

2 češanj češnjaka

1 žličica nasjeckanog lišća peršina

2 mlada luka

svijetli vinski ocat

Priprema:

Tunu dobro ocijedite, stavite je u zdjelu pa je izradite vilicom na sitne komade.Na sitno nasjeckate češnjak i mladi luk, dodate tuni, po potrebi na sitno nasjecate i kapare, sve zamiješate sa tunom.Dodati maslinovo ulje, malo octa, nasjeckani peršin i origano.Zamiješate sve fino pa posolite i popaprite po ukusu.Odložite.

Narežite rajčicu na fine šnite pola prsta debele.Lagano ih posolite , po njima stavite salatu od tune.Pokapate sve sa maslinovim ulje i po želji pokapate sa još octa.
Servirati ohlađeno

srijeda, 6. rujna 2017.

Mekana peciva sa kobasicom i lukom

Mekana peciva nadjevena dinstanim lukom i kobasicom po vašoj želji, odlični sendviči za na more, planinu, izlete, druženja.

Sastojci:/10 kom


500g brašna + za miješanje

2 žličice kvasca

1žličica šećera

2žličice/ravne soli

4žlice otopljenog maslaca/oko 50g

200ml mlijeka

100ml vode

Nadjev od luka:

2 luka

2žlice ulja

1žlica koncentrata rajčice

10-tak manjih kobasica ili upola većih/ovisi koje volite i koliko velika peciva želite

Premaz:

1žumanjak +malo mlijeka

naribani sir/može i parmezana za posuti

1žlica origana

Priprema:

Zamijesite tijesto:pomiješate prosijano brašno sa solju.U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko i vodu dodate kvasac i šećer promiješate rukom dok se ne poveže.Dodate brašno i otopljeni maslac , izmiješate mikserom nastavkom na spirale dok se tijesto ne poveže.Stavite na radni stol po potrebi malo brašna pa stavite tijesto izradite ga rukom dok ne postane glatko.
Vratite tijesto u zdjelu u kojoj ste miješali, pokrijete prozirnom folijom, na toplom ostavite stajati 1h ili do se tijesto ne udupla.
Za to vrijeme nasjeckate na sitno oguljeni luk, pa ga ispirjate dok skroz ne omekša na ulju, posolite poparite i na kraju dodate koncentrat rajčice.Ostavite da se sve ohladi.
Tijesto izručite na radni stol podijelite ga  na deset dijelova , prilagodite veličini kobasica, svaku kuglicu lagano raširite, stavite malo nadjeva, razmažete, stavite kobasicu.Oko kobasice spojite tijesto.Prebacite pecivo na lim na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne dovršite sve.Ostavite peciva na toplom stajati 20min.
Premažete peciva žumanjkom , prospite sa malo sira i origanom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min ovisno kolike su.

Servirati toplo ili hladno.

ponedjeljak, 4. rujna 2017.

Bohça Kebabı

Papir kebab ili fino meso i povrće u papiru za pečenje, jednostavno, starinsko jelo. Ako se pitate kako su to nekad radili kad nisu imali papira za pečenje ovakve stvari su se pekle u posebno obrađenoj životinjskoj koži.Kebab je divan, šaren, pun povrća i vrlo aromatičan s obzirom da se sve peče  u vlastitoj pari .

Sastojci:/4 osobe


1 srednja tikvica

2 manja luka

6 češanja češnjaka

1 balancana

500g mesa po želji/tradicionalno janjetina/

1 manja ljuta papričica/1/4 žličice mljevene ljute paprike

sol,papar

1žličica timijana

150g graška

2 rog paprike crvene

4 žlice maslinovog ulja

4 krumpira/srednja/


Priprema:

Meso narežite na trakice ili kockice, veličine po želji /nemojte meso čistiti od masnoće jer ipak u masnoći je  i dio okusa  a i trebati će vam za svo ostalo suho povrće/odložite.
Narežite oguljeni krumpir na kocke, narežite opranu papriku na kocke.Nasjeckate češnjak i luk na kocke.Balacanu na kockice ne trebate je guliti.Sve stavite u zdjelu, dodate meso, posolite, poparite dodate ostale začine i maslinovo ulje.Sve dobro promiješate.Nemojte zaboraviti grašak.
Podijelite smjesu na 4 dijela.Uzmite papir za pečenje pa svaki dio zamotate zamotuljak vežite kuhinjskim konopom.
Stavite peči u zagrijanu 180/9o min




Gotovi kebab izvadite na duboke tanjure/svakom svoj/, otvorite, isprobate pa doradite okus po želji, pokapate sa još malo maslinovog ulja te pospete nasjeckanim peršinom.

Comments system

Disqus Shortname