petak, 27. listopada 2017.

Riblji fileti na hrskavom krumpiru

Fini riblji fileti /kod mene bakalar/ pečeni na hrskavom krumpiru, uz dodatak maslina.Vrlo jednostavno jelo za petak a puno okusa i mirisa.Uživajte!!


Sastojci:/4 osobe

700g fileta ribe/izaberite po ukusu/

1 kg krumpira

sol,papar

25 g maslaca

4 žlice maslinovog ulja

2 žlice nasjeckani peršina

100g crnih maslina/mesnate najbolje kalamate/

Priprema:

Operite i ogulite krumpir.Narežete ga na tanke šnite koliko ide, možete koristiti i mandolinu za čips.Stavite ga u hladnu vodu na pola sata neka bude skroz pokriven.Izvadite nakon pola sata krumpir, ocijedite ga i osušite kuhinjskim papirom.Otopite maslac sa maslinovim uljem. Nasjeckate na sitno češnjak.
Pripremite keramički pekač/ne mora biti ni keramički možete uzeti onaj koji inače koristite/ stavite papir za pečenje ili nauljite stavite jednu trećinu krumpira, premažete trećinom pripremljen masnoće i češnjaka, posolite , poparite te prospite sa na sjeckanim maslinama, stavite drugi dio krumpira ponovite postupak, dok ne završite slojeve.Poklopite sve alu-folijom.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C/pecite pokopnjeno krumpir nekih 20min, otvorite pa nastavite peči još 10 min otklopljeno ili dok krumpir ne dobije finu boju.
Pripremite ribu, očistite ili dodatno provjerite dali je fileta bez kosti, pokapate dobro ribu maslinovim uljem, poparite je i posolite, možete dodati još malo češnjaka po vrhu.
Pecite ribu u zavisnosti od debljine fileta najviše 10 min, nemojte ribu prepeći.
Izvadite ribu na tanjur za serviranje, pokapati sa malinovim uljem/ja tu ne škrtamin/pa prospite narezanim peršinom.

četvrtak, 26. listopada 2017.

Bataci u poriluku


Prefino grčko jelo, pečena piletina pirjana u poriluku , luku i crvenom papru.Crveni papar ustvari ni nije papar to je sušeni plod jedne zimzelene biljke, koristi se najčešće u mješavina papra, a sam u umake od piletine, svinjetine i divljač, naći čete ga i u likerima te aromatičnim napicima u zadnje vrijeme koristi se dosta u slastičarstvu zajedno sa crvenim voćem. Daje finu aromu, slatko-gorko pikantni, vrlo rafiniran okus.Možete ga zamijeniti marinirani zelenim paprom.

Priprema:

Marinada:


10-12 pilećih bataka/bez karabatka/

sol,papar

1/2žličice mljevenog anisa/malo manje ako niste ljubitelj/

1žličica origana

1/4 žličice ljute mljevene paprike/može i slatke ako ne volite ljuto/

sol, papar

4 žlice maslinovog ulja

1 žlica soka od limuna

Ostalo:


2-3žlice maslinovog ulja

sol

1žličica cijelog crvenog papra

4 srednja poriluka

2 velika crvena luka

2,5 dl pilećeg temeljca

2 dl vode

Priprema:


Sve sastojke za marinadu stavite sve u zdjelu , pomiješate sve dobro da se poveže, isprobate trebalo bi biti slanije.Batačiće operite, osušite, marinirate ih u marinadi miješajući da cijeli batačić bude obavijen marinadom.Maknete sa strane da se na sobnoj temperaturi marinira pola sata/ako je vani ljeto i prevruće slobodno stavite u frižider na deset minuta a onda opet ostavite na sobnoj temperaturi da meso se malo ugrije, vidjeti će te razliku , meso je puno ukusnije ako se ne priprema prehladno iz frižidera/.
Zagrijete maslinovo ulje u dubljem loncu.Stavite batačiće/pola po pola/da se preprže, po potrebi kad dodate drugu turu batačića dodati još malo ulja.Prepržite ih sa obje strane da dobiju finu zlatnu boju.Izvadite ih na toplo mjesto, ponavljati postupak dok sve ne dovršite.
U istom loncu staviti cijelu količinu sitno najsjeckanog luka i poriluka, bit će toga dosta.Pirjati dok ne uvene i fino se prepži, miješate često da vam ne zagori /jer će te u tom slučaju morati sve ispočetka/ ovdje je to primaran okus, poriluk i luk moraju dati svoju slatkoću u umak/.Podlijete sve temeljcem i vodom/toliko vode da malo prekriju batačiće/Posolite, popaprite te dodati, crveni papar.

Kuhati sve poklopljeno 20min, odkopiti, nastaviti kuhati još 10-15 min. da se malo reducira.Servirati toplo, posuti na sjeckanim peršinom uz prilog po želji, ja sam servirala uz integralni bulgur.

srijeda, 25. listopada 2017.

Šumarski kolač

Jedan jako jednostavan i sočan kolač, naravno jabuke i orasi su glavni likovi u ovom kolaču.Prava jesenska ljepotica.Uživajte!!!

Sastojci:

Jabuke:


2-3 jabuke ovisno o veličini

2 žličice šećera

1 žličica soka od jabuke

malo soli

Posip:


70g smeđe šećera

1žličica cimeta

Tijesto;

80g otopljenog pa ohlađenog maslaca

150g šećera

1 vanilija šećer

125ml mlijeka

malo soli

200g brašna

1,5 žličica pecivnog praška

100g nasjeckanih oraha

2 jaja


Priprema:

U zdjelici pomiješate smeđi šećer i cimet,odložite.Narežite jabuku na kocke/ako koristitite domaću neprskanu kao i ja nemojte je guliti u svakom drugom slučaju to učinite ipak nikad se zna, isto je prije guljenja operite/pomiješate kockice jabuke sa malo soka soka od limuna, pospete šećerom i cimetom. Odložite
U zdjelu za miješanje stavite maslaca pa ga dobro izradite mikserom zajedno sa šećerom.Dodate jedno po jedno jaje miješate dugo iza svakog jaja. Dodate mlijeko, sol, vanilija šećer, dodate svu količinu brašna pomiješanu sa pecivnim praškom, miješate da sve pomiješate u glatku smjesu.




Uzmite dugi uski kalup za pečenje kruha, zamastite ga i prospite brašnom, možete na križ staviti papir za pečenje.Na dno stavite polovicu tijesta prospite pripremljen im cimetom sa šećerom, te polovicom jabuka i polovicom nasjeckanih oraha.Prelijete ostatak tijesta.Pospete po vrhu pola cimeta sa šećerom cijelu ostatak jabuka i oraha, te pospete ostatak šećera sa cimetom/on će tokom pečenja stvoriti fini sloj karamela na vrhu/
Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/35-40 min.

Gotovi kolač ostaviti na hladnom mjestu da se ohladi.
Narezati na šnite, servirati uz kavicu ili čaj.



ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Lungić u zelenom

Prekrasan lungić pečen u tikvici , nadjeven sirom i bosiljkom.Za ovaj recept odaberite malo veće tikvice i fino ih izdubite, tikvice će dati dodatnu vlažnost mesu,  neće dozvoliti da se presuši.Jelo je jako dekorativno, možete izabrati i nekakav šareniji prilog ovog jelu, ja sam se odlučila da sve bude u zelenom tonu.


Sastojci:/4 osobe


700g lungića

2-3 velike tikvice

sol,papar

2-3žlice maslinovog ulja

1žlica svježih listova bosiljka/na krupno nasjeckan/

1 žlica svježih listova/na krupno nasjeckan/

4-5  feta sira/emental/sa malo više ukusa


Priprema:

Lungić operite, osušite kuhinjskim papirom.Obavezno ga očistite od žilica.Prerežete ga cijelom dužinom samo jednom, rašite ga ,posolite i poparite ga  s obje strane.Pokapate s maslinovim uljem, fino umasirate.U utor lungića stavite nasjeckani bosiljak i peršin te listove sirom, spojite lungić.
Zagrijete pećnicu na 200C
Tikvicu izdubite, lagano je premažete iznutra maslinovim uljem i malo posolite, utisnete lungić do kraja.Ostatak lungića otkinete pa utisnete u drugu izdubljenu  tikvicu.
Peći u zagrijanoj pećnici nekih 30-35 min ako želite bolje pečeno produžite pečenje  za još 5 min.Izvadite iz pećnice zamotate u foliju, ostavite 5 min.
Narežete na fete debljine po želji.Umaku koji se iscijedio u foliji dodate malo soli i žlicu dvije maslinovog ulja, promiješate pa pokapate po narezanom meso.

Campana pizza/kruh


Fina pizza/kruh sa mozzarellom, sirom sa začinskim biljem i bosiljkom.Meza kruh koji paše uz sve nareske, sir, razne dipove, umake i sl.

Sastojci:


200g glatkog brašna+ po potrebi

50g oštrog brašna

2 žumanjka

1/2žličice šećera

1žličica soli

125ml mlake vode

1,5 žličica instant kvasca

60g otopljenog maslaca

Ostalo:

200g mozarelle

50g sirnog namaza sa začinskim biljem

1-2žlice krušnih mrvica

malo soli i papra

listovi bosiljka


Priprema;

U zdjelu za miješanje stavite mlaku vodu, šećer i kvasac.Izmiješate dobro rukom da  se sve poveže pa poklopite na deset minuta .Dodate otopljeni maslac  u koji se otopili sol /lagano ohlađen/ žumanjke i brašno /obje vrste/ dodate postepeno dok ne dobijete fino glatko tijesto.Izručite tijesto na radni stol/lagano pobrašnjen/ pa nastavite miješati dok ne dobijete glatko tijesto, vratite ga u brašnom posutu zdjelu, pokrijete prozirnom folijom, ostavite 1h sat stajati na toplom mjestu.


Razvaljati tijesto na tanko/0,5cm/premazati tijesto sirnim namazom, staviti natrganu mozzarellu, posoliti i lagano po papriti.Saviti lagano krajeve pa zalolati u 10cm debelu štrucu.Staviti u dugi kalup za kruh/da spoj bude na donjoj strani/ koji ste prije toga premazati maslinovim uljem i posuli mrvicama/ .Zarezati na par mjesta oštrim nožem pa spojiti dva po dva kraja, da dobijete veće rupe/nemojte previše duboko zarezati važno je zarezati samo vanjski sloj tijesta/.Poklopiti prozirnom folijom, ostaviti stajati na toplom mjestu pola sata.

Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C/25-30 min/pogledati nakon 15 min. pa kontrolirati da se prepeče.
Pustite da se sve malo ohladi, narežete na šnite.U  utore stavite listiće svježeg bosiljka.

utorak, 17. listopada 2017.

Kelj rolat sa prilogom od buče i gljiva

Mesni rolat ili roladu koju možete staviti na stol i za najfinije prigode❊❉❋vjerujte mi neće te se osramotiti, divna je i izgledom i okusom.Uživajte u jeseni svim čulima!!Hranite se šareno i lagano.

Sastojci:

10-tak listova kelja /zeleni /vanjski

500g mljeven junetine/ne jako masne

1žličica senfa

1 jaje

1žličica kečapa

malo ljute paprike/na vrh noža

sol,papar

1/2žličice origana

1/2žličice timijana

1 manji naribani luk

1 protisnuli češanj češnjaka

Ostalo:

100g sira narezanog na fete

1 velika rog paprika

Prilog:


250-300g buče

250g manjih gljiva

150ml povrtnog temeljca/može i mesni ako imate/

sol,papar

100-150ml light vrhnja za kuhanje

1žličica gustina

priprema:

Odvojite lijepe zelene, zdrave listove kelja .Zakuhate u loncu dosta slane vode, prokuhate par minuta listove kelja da smekšaju, izvadite ih u cijedio i pustite da se malo ohlade.
Zamijesite meso tako da dodate sve sastojke u zdjelu pa dobro miješate da se sve poveže po potrebi dodate malo krušnih mrvica pa povežite u finu smjesu.Dio mesa prepržite na suhoj tavi pa izbalasirate okuse i slanost po svojoj želji.Odložite.
Iz sredine svakog lista kelja izvadite tvrdu sredinu.Posložite listove kelja u gusto na papir za pečenje.

Utisnete meso na kelj.Posložite listove sira te narezanu papriku na kockice/ovdje možete koristiti papriku iz zimice samo je malo properite, ne bude loše jer kelj ljubi kiselinu/
Zarolati sve u veliki rolat pomozite se papirom za pečenje koji ste stavili ispod listova kelja,neka bude sve lijepo čvrsto.
Roladu stavite u pekač /ja volim keramičke pa koristim taj a vi koji imate /, nauljite ga maslinovim uljem , stavite roladu ,okolo složite narezane gljive/može i cijele ako su manje/i na kockice narezanu buču koje ste prije toga posolili, poparili i pokapali sa malo maslinovog ulja .Pustite da se sve peče nekih 20min dok se sve fino zapeče, polijete temeljcem pa nastavite peči još 25 min. 

Izvadite roladu iz pećnice.Izvadite povrće u lončić na pa stavite na vatru dodate vrhnje pomiješani sa gustinom, pustite da umak/prilog se zgusne i ukuha, po potrebi dodati još malo temeljca.
Servirati toplo narezane na fete uz prilog.

nedjelja, 15. listopada 2017.

Snježne kocke bez pečenja

Vrlo jednostavan kolač, kremast i fin , bez pečenja.Recept sam dobila od moje drage prijateljice koja je spretna kao i ja sa kolačima 😤😌😌.Ona je radila ovaj kolač sa bez glutenskim keksima, ja sam stavila digestin kekse od cjelovitih žitarica.

Sastojci:


150g digestin keksa

5-6žlica mlijeka

Krema:

500g posnoga sira

100ml vode

400ml mlijeka

2  kesice šlaga u prahu/kesica

1 limun korica + 1žličica soka

3 žlice šećera u prahu ili meda po ukusu

2 kesice instant želatine

Posip:

100g kokosa

1žlica maslaca

1žlica šećera

Priprema:

Pripremite kalup oko 25x20 je moj/što vam je manji kalup to će kocke biti veće/Posložite kekse na dno pa ih pokapate mlijeko,.Stavite sa strane.Pripremite želatinu po uputsvu na kesici.Otopite ga u 100ml vode.
U zdjelu stavite sir i šećer u prahu, izradite ga u kremu štapnim mikserom.Šlag izradite sa 400ml mlijeka.Dodate šlag u sir, izmiješate,dodate limun /korica i sok/i na kraju želatinu.Izmiješate.
Prelite sve u kalup sa keksima pa zagladite.
Rastopite maslac sa mlazem ulja u tavi pa dodate kokos i šećer, miješate sve zajedno da se kokos preprži i dobije finu boju.Prospite po kremi.

Ostavite se ohladi u frižideru i stisne 2h/i brže će to biti ali eto da budete sigurni/.Maknite kalup i narežete na kocke.
Servirati uz kavicu ili čaj.

petak, 13. listopada 2017.

Mornarska tava od piletine i kadulje

Fino, aromatično jelo, jednostavna pečena piletina iz tave sa svim guštima mediterana.

Sastojci:

1 kg piletine/dijelovi po želji najbolje bataci/

5 kom mesnatih zrelih rajčica/pelate

2 žlice maslinovog ulja

2 srednja luka

2 češanja češnjaka

sol,papar

1žlica nasjeckane kadulje

200ml pilećeg temeljca

1žlica kapara/opranih iz salamure/

1/2žličice šećera

Priprema:

Operete piletinu, osušite je kuhinjskim papirom.Piletinu posolite i poparite.U dubljoj tavi ili loncu zagrijete maslinovo ulje, prepržite piletinu sa obje strane da dobije finu zlatnu boju/ako vam se ocijedilo previše masnoće slobodno odlijete iz tave , ali nikad ne zaboravite da je u masnoći i dio okusa/.Dodate luk, prepržite kratko, potom narezanu rajčicu, šećer, češnjak i kadulju pa sve nastavite pirjati par minuta.

Podliete temeljcem, poklopite i nastavite na laganoj vatri pirjati nekih 35 min.Otklopite poklopac , dodati oprane kapare/ako su velike možete ih i nasjeckani ali obično domaće kapare nisu velike/ostavite da se sve pet minuta reducira na malo jačoj vatri .Preokrenete često piletinu da se obavije finim umakom.


Servirati toplo ili mlako/čak i na sobnoj temperaturi je fino/uz kuhano povrće i preprženi kruh.




Trokut peciva



Prefina peciva koja cesto radim.Mekana , odlične teksture , idealna kad radite više vrsta da se razlikuju i oblikom.

Sastojci:/10-12 kom

500g glatkog brašna

1 instant kvasac

1žličica soli

250g posnoga sira

140ml vode 

40ml nekog biljnog ulja/može i otopljeni maslac

1žličica šećera

Priprema:

U zdjelu stavite sir, lagano ga izradite vilicom.Zagrijete mlijeko, može biti i malo jače zagrijano, pa dodate siru , promiješate, sad bi jedno i drugo trebalo biti mlako, dodate ulje, brašno, kvasac , šećer i sol.Sve dobro promiješate u finu smjesu, po potrebi dodate još malo brašna.Miješate na radnoj plohi da sve postane glatko.Odložite sa strane pokriveno prozirnom folijom, neka bude na toplom nekih pola sata.
Od tijesta napravite okruglu pogaču na radnom stolu, podijelite je na pola, svaku polovicu na 4-5-6 šnita.Posložite kruščiće na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Pospete ih brašnom, narežite ih na par mjesta oštrim nožem.Ostavite stajati pokriveno 20min.
Zagrijete pećnicu na 250C/max.Stavite nadošle kruščiće u pećnicu pecite 5 min.smanjite na 175C pa nastavite peći 20min dok ne dobiju finu boju.Ako želite jako hrskave kruščiće na dno pećnice stavite zdjelicu vruče vode dok se peku.
Servirati ohlađeno.

četvrtak, 12. listopada 2017.

Piletina sa kremom od naranče

Vrlo lagano i jednostavno jelo a puno okusa i mirisa.Idealno za pileće filete pečene na naglo.Ja ovo jelo dosta popaprim.

Sastojci:


500g pilećih fileta

2-3žlice brašna

sol,papar

1/2žlice maslaca

1-2žlice maslinovog ulja

80ml bijelog vina

1 velika naranča/sok i korica

Priprema:

Filete pripremite, operite  te posolite i popaprite.Uvaljajte ih u brašno.
Zagrijete maslinovo ulje u tavi na njemu s obje strane prepržite pileća prsa, da dobiju finu boju.Kad su prsa gotova polijete sa vinom, pustite kratko da ishlapi alhokol.Polijete s sokom od naranče i par žlica vode, posolite poparite , dodate koricu naranče, pustite da kuha par minuta.



Kad se umak malo reducirao maknete sa vatre pa dodate maslac , pustite da se maslac otopi i stvori finu kremu.
Servirati toplo, preliveni umakom sa prilozima po želji.


srijeda, 11. listopada 2017.

Kolo od jabuke i mandarine



Jednostavan kolač od jabuke i madarine kao divan dodatak kavici ili čaju.Za cure 😃🙆😋😋😋😋

Sastojci:/kalup26


2 jaja/L

1 Vanilija šećer

2 mandarine/kora i sok

na vrh noža cimet/opcionalno/

220g ricotte/skuta

150g šećera

220g brašna/glatko

1 pecivni prašak

2-3 jabuke/ja am koristila slatko-kisele vi po ukusu/

Priprema:

Namastite kalup za torte .Zagrijete pečnicu na 180C
U zdjelu stavite jaja pa ih dobro izradite sa obje vrste šećera, miješajte dok se ne zapjene.Doadati koru i sok od mandarine i skutu nastaviti mješati da se sve spoji.Pomiješati pecivni prašak sa brašnom i cimetom.Dodati sve u jaja.Nastaviti miješati kratko da se sve povežeže u smjesu.Preliti u kalup.
Jabuke ogulite ako nisu prskane onda i netrebate, narežite ih na fete i očistite od sjemenki. Možete ih pokapati sa malo soka od limuna da ne potamne.Posložite u krug.



Pecite kolač 35-40min.Pustite da se ohladi, pospite šećerom u prahu.

Ja sam servirala uz sladoled od vanilije i karamel preljev.

ponedjeljak, 9. listopada 2017.

Suđuk pole

Fine, aromatične pole krumpira sa suđukom, vi naravno možete korisiti bilo koju sušenu kobasicu pikantnu ili manje pikantnu po ukusu.

Sastojci:

500g većih krumpira

2-3 žlice maslinovog ulja

malo soli

1/2žličice timijana/origana

70 g tanko narezanog suđžuka ili kobase po ukusu

oko 70g naribanog sira

sitno nasjeckana peršin ili vlasac

Priprema:

Krumpir oguliti, oprati i narezati na ploške, ne pre tanke.Poslagati na lim na koji ste stavili papir za pečenje, pokapati /premazati/ maslinovim uljem, lagano posoliti i poparite te posuti timijanom.Peči u zagrijanoj pećnici na 200C/20-25 min , dok ne dobije finu boju.
Poslagati na svaki krumpir fetu suđuka , posuti ribanim sirom , vratiti na 5 min. u pećnicu da se sir otopi, izvaditi, posuti sitno nasjecanim peršinom ili vlascem.

petak, 6. listopada 2017.

Piccatine sa teletinom i povrćem

Fine teleće šnicle u baršunastom umaku od paprike i povrća još jedno brzo i okusima puno jelo, servirano uz mlade čimulice na pari/izdanci kupusa/.

Priprema:

800g telećih šnicli

1 roga paprika

1 mrkva

1 luk

1 češanj češnjaka

400ml nasjeckane rajčice

1/2 žličice šećera

sol,papar

2žličice brašna

50ml bijelog vina /temeljca ako nemate/

1/4žličice ljute paprike

4 grančice timijana

3-4 žlice maslinovog ulja


Priprema:

Teleće šnicle potucite batićem za meso, posolite ih i popaprite,Brašno stavite na tanjur pa i njega posolite i po paprite .Uvaljajte šnicle u brašne, otresite višak,.Zagrijete ulje u tavi/pola količine maslinovog ulja/ pa prepržite šnicle sa jedne i druge strane po minutu/nemojte pretrpavati tavu da vam se šnicle ne počnu kuhati umjesto da vas se uprže, naprosto ponavljate postupak dok sve šnicle ne ispečete/Gotove šnicle izvadite na tanjur.Tavu prelite sa bijelim vinom , drvenom žlicom maknete sve zapečene divote sa tave/to će dodati točku na i vašem umaku/prelijete umak po mesu, pokrite folijom.
Operite povrće, ogulite mrkvu pa je narežite na trakice, narežite na trakicu rog papriku, narežite crveni luk, prisnite češnjak nožem.U tavu stavite ostatak maslinovog ulja pa stavite pritisnuti češnjak, nakrivite tavu pa pustite da se lagano češnjak prži da bi aromatizirao ulje, izvadite ga, dodate luk, dinstate da uvene, potom papriku i mrkvu izdinstate par minuta.

Dodate rajčicu pustite da kuha desetak minuta pa dodate timijan, sol, papar, ljutu papriku, šećer, neka kuha još par minuta, da se sve ukuha a potom dodate meso sa umakom.Kuhate još par minuta da se sve spoji u divan gusti umak.
 Servirati uz kuhano povrće/ja to tako radim/ili uz tjesteninu, rižu i sl.



Comments system

Disqus Shortname