srijeda, 11. srpnja 2018.

Limun kocke

Evo me konačno sa receptom, hvala na strpljenju i porukama ali nisam stigla nakucati prije, previše toga se dešava, ipak je bez obzira na vrijeme ljeto, pa moramo uživati koliko možemo u druženjima.Dakle divna torta slatko kiselkastog okusa koja osvaja naravno ako s,te kao i ja, ljubitelji ovako osvježavajućih i limunastih kolača.Uživajte!!!

Biskvit:

4 jaja

2 žlice pune gustina

2 žlice pune brašna

malo soli

120 g šećera

Krema od limuna:


100ml soka od limuna

100ml vode

1 vanilija puding

150g šećera

50g maslaca

150ml tučeno slatkog vrhnja + 1 žlica šećera u prahu ako je nezaslađeno

Krema od sira:

400g krem sira

150ml vrhnja za šlag

3-4 žlice šećera u prahu

2 kesice šećer vanilije 

1 želatina

Ostalo:/ukrašavanje

250g vrhnja za šlag + šećer u prahu ako je nezaslađen

ukrasi po želji

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite bjelanjke, izradite te ih zajedno sa šećerom dok ne dobijete čvrstu masu i dok pod prstima više ne osjećate krupni šećer.U zdjelici sa strane stavite brašno, sol i pecivni prašak promiješate.U zdjelu sa tučenim bjelancima dodate žumanjke , promiješate, potom lagano dodati brašno miješati drvenom žlicom lagano da ne izgubite zrak iz bjelanjaka.Prebacite sve u kalup za pečenje 20x30cm na dno stavite papir za pečenje ili sve premažete maslacem i brašnom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 150C/+ vrući zrak/ nekih 15-20min.Gotovi biskvit izvadite da se ohladi.


Dok se hladi napravite kremu od limuna, u lončić stavite sok od limuna i šećer, puding izradite sa vodom sa strane, kad se sok od limuna zagrije i šećer otopi dodati puding, miješati da se puding skuha pa dodati maslac i vrhnje , pustiti da se sve spoji i otopi/ovo je neka varijacija lemon curd recimo/Biskvit prerezati, staviti polovicu biskvita na dno kalupa ,lagano namočiti sa malo mlijeka pa preliti topli lemon curd, staviti drugi dio biskvita isto ga premazati sa malo mlijeka.Pustiti da se hladi u frižideru dok ne napravite kremu od sira.
Krema od sira: želatinu pripremite po uputi na kesici.U zdjelu stavite sir izradite ga sa šećerom u prahu i vanilija šećerom u glatku smjesu.Dodati otopljenu želatinu i tučeno vrhnja.Prebaciti na biskvit.
Ukrasiti po želji, tučenim slatkim vrhnjem, ja sam prelila sa malo karamela umaka.Ohladiti dobro narezati na kocke.

srijeda, 4. srpnja 2018.

Bogata salata sa mariniranim svježim tikvicama






 Obožavam salate, to je moja osnovna hrana a meso i ostali dodaci prilozi, mislim da na coolki imama preko stotinu raznih salata i preljeva .Salate doživljam vrlo ozbiljno, vidim da se svašta objavljuje,  znam da svi misle da u salatu možete svašta strpati i sa svim je miješati, ali ona ne služi za čišćenje frižidera već mora biti dobro balansirano jelo sa svim djelima okusa uz dodatak začina.Kad jednom isprobate sirove tikvice/pogotovo domaće i mlade/nećete ih željeti spremati/barem na početku ljeta/na bilo koji drugi način.Uživajte!!

Sastojci:

2-3 male mlade tikvice

10-tak crnih maslina

1 zreli avokado

2 srednje rajčice

1mala konzerva slanutka

sok od limuna

1 mala konzerva kukuruza/1 klip kuhanog/

100g smrvljene fete ili sira iz salamure po želji

1/2 crvenog luka/sad je mladi i najslađi/


Preljev:

3 žlice soka od limuna/limete

4 žlice maslinovog ulja

1,5 ravna žličica kumina

sol,papar

1/2 žličice mente

1 mali češanj češnjaka

Priprema:

Spiralizatorom ili gulilicom za krumpire narežete tikvice u zdjelu.U zdjelici sa strane napravite preljev, protisnite češnjaka, zapamtite za salate preljev mora biti jako začinjen i slan jer to je uvijet da se aromatizira salata.Prelite cijelu količinu preljeva preko tikvica ostavite stajati deset minuta.Promiješate.



Dodati sve ostale sastojke, sir, avokado i rajčica narezanu na kockice.Sve dobro promiješate, isprobate slanost i začinjenost pa doradite po ukusu.Ostavite u frižideru do korištenja.




nedjelja, 1. srpnja 2018.

Capucino zuccotto sa nuttelom

Tako jednostavan kolač od par sastojka gotov u tren, samo ga morate dobro rashladiti.

Sastojci:

250g piškota

2,5 dl mlijeka

Krema:

250g mascapone

400g vrhnja za šlag

2-3žlice šećera u prahu

kesica capucina + 3-4 žlice vruće vode

2-3žlice nuttelle

Priprema:

U okrugli kalup /ja uzmem zdjelu za miješanje/ samo da ima kupolu, stavite prozirnu foliju da prijanja uz stjenke.Odložite do korištenja, ja kalup obično stavim u frižider.Napravite kapučino iz kesice sa par žlica vruće vode, fino ga izmiješate da nema grudica, odložite da se ohladi.

Napravite kremu tako da  izradite vrhnje za šlag u šlag dodate mascapone sve zajedno povežete a potom dodati capucino.
Slažemo. posložimo piškote u krug u kalup presvučen folijom, koje smo prije toga lagano namočili u mlijeku, one vrlo brzo postanu mekane pa nećete imati problema ih savijati.Stavite jedan dio kreme, premažete žlicom nuttele/možete je ostaviti na sobnoj temperaturi da bude mekanija ili lagano otopiti/ opet stavimo kremu a potom nuttelu, možete doduše slagati redova koliko hoćete ja sam stavila samo dva reda nuttele.Na vrhu poklopite ostakom namočenih piškota.Sve zamotate i stavite u frižider na sat vremena.Nakon što se stislo , okrenete kolač na tanjur za serviranje.
Gotovi zuccotto ukrasite po želji, ja sam prelila sa karamela umakom i posula mrvicama instant kave.

petak, 29. lipnja 2018.

Grčka salata sa tunom

Jako fina meza, lagana grčka salata sa tunom i maslinama servirana na rajčici doživljaj za sva čula. Možete je naravno servirati kao predjelo, mezu , salatu mora biti hladna pa računajte da mora stajati sat-dva u frižideru.Uživajte u ljetu i finim delicijama.

Sastojci:/4-6 osobe

2 konzerve tuna komadi u salamuri/vlastitom soku

4 rajčice/fine zrele

1/2 krastavca svježi

1/2 rog paprike

sol,papar

1 žličica nasjekanog peršina

1 žličica nasjeckanog bosiljka

malo kopra/opcionalno

1žlica majoneze

200ml grčkog jogurta

malo soka od limuna

1 ribani češanj češnjaka

10-tak crnih maslina


Priprema:
Operite pa narežite rajčice na četiri dijela . Posolite ih i popaprite te začinite sa malo maslinovog ulja.Odložite u frižider do korištenja.



U zdjeli sa strane stavite ocijeđenu tunu, na kockice narezanu papriku i  masline.Krastavac ogulite narežite , rastvorite po pola, izvadite sjemenke pa ga narežite na kockice, dodate u tunu.Dodate sve ostale začine pa ih začinite grčkim jogurtom i majonezom, izmiješate sve zajedno da se poveže, doradite okuse solju, paprom, sokom od limuna.Ako ste zadovoljni nadjenete rajčicu.
Okolo stavite masline .Sve pokapati sa malo maslinovog ulja.Servirati hladno.

nedjelja, 24. lipnja 2018.

Sirni zagrisci na mediteranski način

Fini zagrisci za tekmu, brzi u izradi i ne puno masni, recimo da je manja šteta kad je maslinovo ulje barem se tako možemo tješiti :-).Možete ih raditi deblje ili tanje to ostavljam vama, sir možete stavljati po ukusu jače ili manje pikantantan a ako me pitate kakvi su sutradan ne znam jer nikad nisu ostali za sutra ;-).

Sastojci:

100g naribano sira/tipa gauda

200g glatkog brašna/integralno ili bijelo

50g oštrog brašna

100ml ulja

100ml tople vode

1 žličica ravna soli

malo papra/opcionalno

1,5 žličica pecivnog praška/ne prepuna/

na vrh noža sode bikarbone

50g naribano parmezana

origano /opcionalno


Priprema:

U zdjelu stavite naribani sir /samo gaudu/dodati ulje, sol i papar, promiješate.U drugu posudu stavite brašno/obje vrste/ soda bikarbonu i pecivni prašak pomiješati.Stavit brašno na sir sa uljem pa postepeno dodavati toplo vodu, miješati dok se ne ne napravi glatko tijesto.Tijesto zamastiti maslinovim uljem omotati u prozirnu foliju ostaviti pola sata. da odstoji.
Nakon pola sata tijesto izručiti na radni stol, narezati na komade, vaditi valjke veličini i debljine po želji.Poslagati na lim za pečenje premazati razmučenim žumanjkom sa malo vode.
Naribati parmezan ili neki jači sir po ukusu.Posuti štapiće.Lagano ih rukom okrenuti oko svoje osi da se zalijepi sir i ono što je ispalo oko štapića.Možete ih posuti origanom po želji , ja nekad pola pospem .
Peći u zagrijanoj pećnici na 180C/20 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Servirati ohlađeno uz pivo i tekmu.

Štrudla od višanja i sira


Kad jednom isprobate ovo predivno tijesto za štrudle vidjeti će te kako je to ustvari jednostavno u izradi i rukovanju, divno, a puno ukusnije od kupovnih kora čak i od njegovog visočanstva lisnatoga tijesta.Tijesto je divno hrskavo, slatko pa milina.Inače ovo je jedan od prvih recepata koje sam naučila dok sam živjela u Bavarskoj, naravno prvo onu verziju sa jabukama ali recept je vrlo prilagodljiv pa možete koristiti i druge vrste voća, //recept sa jabukama je već odavno zapisan na colinarici/

Priprema:

Tijesto: 

350g glatkog brašna 

1 jaje

 3 žlice otopljenog maslaca

 100ml vode/tople 

prstohvat soli 

Nadjev: 

500g svježeg sira/20% m.m. 

1 vanilije šećer/kesica

 2 jaja 

50g maslaca

 100g Šećera ( kristal)

 100ml vrhnja za kuhanje

200-250g svježih višanja

Premazivanje:

 60g maslaca

 2-3žlice kristal šećera 

Priprema :. Napravite tijesto: U dublju posudu stavite brašno ,malo soli,razmućeno jaje,otopljeni maslac i oko 100ml tople vode.Zamijesite tijesto.
2. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i prestane se lijepiti za podlogu. Premazite ga uljem, zamotate u prozirnu foliju ili krpu i ostavite da odstoji 30 min.
3. Za to vrijeme napravite nadjev: Razdvojite žumanjke i bjelanjke.Istucite bjelanjke s malo soli u čvrsti snijeg. Žumanjke istucite dok ne zapjene i pobijele sa šećerom,pa dodate otopljeni maslac, sir i vrhnje za kuhanje, miješate dok se sve dobro ne poveze.
4.. Dodate tučeni bjelanjak lagano ga povezite drvenom žlicom nemojte vise koristiti mikser. Očistite višnje od koštice pa ih pomiješate sa dvije žlice šećera u prahu, stavite u cijedilo i ostavite stajati dok ne razvučete tijesto.

5. Na cisti bijeli /boja nije uvije hehe/stolnjak prospite brašno ,pa dodate tijesto lagano ga razvučete, tijesto je toliko dobro da se bez problema razvlači. razvučete ga tanko.Debele okolne krajeve lagano odrežite.

 6. Zamatanje i nadjeva nje možete raditi na dva načina. 1.Cijelu količinu nadjeva stavite na jedno mjesto pa stolnjakom zamotate,to je nekako i najbliže bavarskom načinu. 

2.Razmazite nadjev preko cijelog tijesta pa savijte kao i svaki drugi štrude,ja uvijek tako radim.Premažete prvo sirni nadjev a potom poslažete višnje.

 Zamotate u štrucu. 

7. Podijelite štrucu u dva dijela(ili koliko vam već treba da vam stane u protvan) pazite samo da spojite krajeve štrudle u dijelu gdje ste je prekinuli. Štrudlu premazite polovinom otopljenog maslaca i sasvim lagano prospite šećerom. Narežite je kao na slici, oštrim nožem

8. Pecite štrudlu u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200C/40 min. Gotovu premazite ostatkom maslaca i prospite s šećerom. 9. Pustite štrudlu 20 min. da se ohladi a onda je režite .

10.Štrudla od jabuke: Istim načinom možete napraviti ovu štrudlu od jabuke bez sira:5 jabuka ogulite,naribate dodate prstohvat soli,par žličica smeđeg šećera,vanilija šećer ,cimet. Sve dobro izmiješate ostavite kratko da se ocijedi,pa maknete vodu . Razvučete koru premažete sa žlicom otopljenog maslaca i ulja.Prospete po tijestu dvije žličice mrvica a potom naribanu jabuku .Zarolate usko, zarežete lagano gornju koru kao na slici .Pečenje je isto.

petak, 22. lipnja 2018.

Club salata od leće i jabuke/lentil and apple salad


Volim salate sa grahoricama a leća mi je posebno draga u toj kombinaciji.Jako fina salata, koja će vas oduševiti,uživajte!!U nastavku sam napisala par caka za kuhanje leće ako ne želite koristiti onu iz konzerve.


Sastojci:

1 manja konzerva smeđe leće

120g feta sira

12 kom rotkvica

sol,papar

1 zelena jabuka

1žlica sitno nasjeckanog peršina

3-4 kom mladog luka/manji crveni luk

1žličica nasjeckane svježe mente

2žlice maslinovog ulja

1žlica sojinog /biljnog/običnog ulja

2 žlice jabučnog octa

na vrh noža šećer


Priprema:

Kratka napomena za leću ako će te je kuhati. leću namočiti desetak minuta sa prstohvatom sode bikarbone a potom je staviti kuhati, za finu aromu leću možete kuhati u temeljcu, računajte da je leća poput riže i da dvostruko poveća obujam zato stavite dovoljno vode da se može skuhati.Kuhate leću nekih pola sata, najbolji vam je isprobati, leća mora mora biti kuhana ali ne prekuhana u tom slučaju gubi oblik a sav škrob izađe i stvara neugodan i sluzav osjećaj kod jela pogotovo salate.

Napravite salatu, ako ste kuhali leću ocijedite je i ohladite ako ste previše skuhali višak ostavite u vodi u frižider i koristite po želji.
Stavite leću u zdjelu dodati  nasjeckanu jabuku, nasjeckanu feta sir, mladi luk i rotkvice narezane na šnite.Promiješate povrće sa lećom i sirom.U zdjelici s a strane izmiješate obje vrste ulja, sol,papar, šećer metvicu i peršin u smjesu.Prelite preko leće, promiješate po potrebi doradite solju i paprom i začinima.
Ohladite salatu prije korištenja.

Schupfnudeln iz tave sa fažoletima

Njami prilog ili čak cjelovito jelo po želji.Nudle imate sada već svugdje kupiti, ako želite možete ih zamijeniti njokima.

Sastojci:

350g schupfnudli / njoke

100g tanko narezane pancete

250g gljiva/šampinjoni

1 srednji luk

200g fažoleta

sol,papar

1žličica listića timijana

1žlica maslaca + mlaz ulja

par listova svježeg bosiljka


Priprema:

U lonac stavite slanu vodu da se zagrije .Očistite i operite fažolete narežite ih na komade.Nasjeckate luk i šampinjone.
U ključavoj slanoj vodi skuhate 10-min fažolete, izvadite ih vani i stavite odmah u hladnu vodu da sačuvate boje i da se prestanu kuhati.Odložite sa strane dok ne dovršite ostalo.

Tavu stavite maslac i pancetu/ako koristite/pustite da zazlati pa dodate nudle, pržite ih miješajući dok me postanu zlatne boje.Dodati luk i šampinjon, nastavite pržiti dok luk ne uvene i šampinjon ne ispuste tekućinu.Posolite i poparite po ukusu.Na kraju dodate fažolete pržite kratko da se zagriju.
Servirati toplo posuto svježim listovima bosiljka.

četvrtak, 14. lipnja 2018.

AKŞAM BÖREĞİ/Svečani burek

Prefini burek , koji vas neće ostaviti ravnodušnim, hrskav i kad se ohladi.Divota, burek je rađen od kupovnih kora i jako je jednostavan u pripremi .

Sastojci:/za veliki lim 

20 gotovih kora

Premaz:

70ml ulja

70ml mlijeka

1 jaje


Nadjev:

200g feta sira

300g svježeg sira

sol

Premaz:

250ml mineralne vode

1žlica maslaca

1 žumanjak

2 žlice sezama

Priprema:

U zdjelici izradite sastojke za premaz da se povežu, lagano ih posolite.Odložite.U drugu zdjelu staviti obje vrste sira izradite vilicom da se povežu, po potrebi posolite, možete staviti i malo nasjeckanog peršina ja ovom turom nisam.
Izvadite kore ., uzimati jednu po jednu ,prvu koru premazati premazom, na nju staviti drugu koru , isto premazati.Na uži kraj kora staviti nadjev, zarolati.Staviti u lim na koji ste stavili papir za pečenje,.Ponavljati postupak dok ne potrošite sve kore i nadjev.
Gotov burek preliti mineralnom vodom, ostaviti pokriveno stajati pola sata, zarezati burek ukoso kao na slici.Premazati ga otopljenim maslacem  a potom razmućenim žumanjkom, posuti sezamom.

Peći u zagrijanoj pećnici 180C nekih 30-35 min ili ne dobije finu zlatnu boju.

Servirati toplo ili hladno.

srijeda, 13. lipnja 2018.

Veseli saganaki halloumi sa povrćem

Ljetna spiza koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pravi istinski mediteran prepun povrća .Nema ništa ljepše nego kad ljeti na terasu donesete svježe preprženi kruh i ovu tavu prepunu divota, vjerujte mi nikome neće zasmetati jednostavnost ovog jela u serviranju i namirnicama , otimati će se za komad više.Kod serviranja, u zdjelice sa strane, možete staviti masline, marinirane rajčice, zelenu salatu i dobro ohlađeno pivo ili bijelo vino/zažmiriti ćemo na jedno oko za ljubitelje crnog vina/Dobro društvo i lagani burin uključeni u priču.Uživajte.

Sastojci:/4 osobe

300g -400g halloumi sir

2 kom tikvica/manje

250g svježih kobasica/janjeće ili teleće

200g svježih rajčica

1 crveni luk

1/2žličice kumina i kurkume

1 crveni luk

2 češanja češnjaka

sol,papar

malo ljute paprike

par žlica maslinovog ulja

10-tak listova svježeg bosiljka

Priprema:


U tavi zagrijete 1 žlicu maslinovo ulje, sir narežeta na fete.Na tavu stavite sir prepržite g as a svake strane po 3 minute da dobije finu boju,Maknete sir , pokrijte ga folijom.
U tavu stavite 2-3 žlice maslinovog ulja, pustite da se malo zagrije pa dodate narezani luk na polumjesece, dinstate nekih tri minute ili dok luk ne uvene i lagano se prepeće, ne radite gulaš ne treba se skroz izdinstati luk Svježe kobasice izvlačiti iz omotača na komade veličine jednog centimetra, staviti ih u tavi, peći zajedno sa luk često miješajuću drvenom žlicom dok se do kraja ne ispeku.Potom dodati tikvice narezane na krugove/neka ne budu debeli /nastavite opet pržiti da malo smekšaju, dodati sitno nasjeckani češnjak i narezane rajčice, sve dobro začiniti začinima i solju.Nastaviti minutu dvije pržiti da se sve dobro poveže.



Na vrh povrća stavite sir, pokapati ga sa još malo maslinovog ulja .Posuti sve svježim listovima bosiljka




Carpaccio od tikvica

Sezona je počela i zato uživajmo u svakoj tikvici, još ako imate domaće divota, uživajte u sirovoj hrani i divnoj salati onako rashađenoj iz frižidera.Možete je jesti na prepečenom kruhu kao brusketu , kao prilog bilo kojem roštilju.

Sastojci:

2-3 tikvice /srednje veličine

sol,papar

1 limun

2 žličice kapara

listovi svježe mente

3-4 žlice maslinovog ulja

listići parmezana ili tvrdog slanog sira po ukusu

Priprema:

Nožićem za guljenje krumpira ili bilo kojom spravom za tanko rezanje izvučite tanke fete tikvica, radite to sa sve četiri strane kad dođete do sredine gdje su špice taj dio bacite pogotovo ako je puno spužvast.Tikvice posolite lagano , ostavite u cjedilu stajati pola sata.
Nakon pola sata tikvice fino posložite na tanjur za serviranje, lagano ih po pa paprite.Možete ih slobodno posložite jedne na druge.
U zdjelici pomiješati sol, maslinovo ulje i limun u finu emulziju/pazite sa solju morate naći balans/.
Preliti preko tikvica emulziju.Posuti kaparima i posuti listićima metvice.
Na vrh staviti listiće parmezana.

Ostavite stajati na hladnom mjestu do serviranja.

utorak, 12. lipnja 2018.

Roza torta

Moja rođendanska torta, maline sir, jednostavno, vrlo svježe i osvježavajuće.Uživajte!!

Sastojci:/kalup za torte 24 cm

Podloga:

75 g maslaca

1žlica ulja

malo soli

2žlice šećera

150g brašna

Biskvit:

150g brašna

25g gustina

160g šećera

1/2 žličice pecivnog praška

5 jaja

5 žlica vruće vode

malo soli

Bijela krema:

200g sirnog namaza

250g  mascapone

400ml vrhnja za šlag

2-3žlice šećera u prahu

malo arome vanilije

Roza krema:

150 g jogurta

125g malina

350 ml  vrhnja za šlag

2-3žlice šećera u prahu

4 lista želetanine/pola kesice

Ostalo:

5 žlica marmelade od malina

2žličice šećera u prahu

250g malina

2 žličice šećera u prahu

maline za ukras

Priprema:


Napravite prvo podlogu  za tortu.Pomiješate sve sastojke u zdjeli za miješane.Kuglu tijesta zamotate pa ostavite stajati na hladnom mjestu pola sata ili dok ne ispečete biskvit.Ohlađeno tijesto razvaljate nabodete vilicom, prospete sa malo šećera u prahu i stavite peći u zagrijanu pećnicu 10min. Izvadite i ohladite.

Biskvit:u zdjelu stavite cijela jaja sa vrućom vodom i šećerom, miksate zajedno dok se jaja ne zapjene i šećer otopi, dodati brašno pomiješan sa pecivnim praškom i solju, zamiješale sve skupa do kraja.U veliki lim od pećnice stavite papir za pečenje prelite svu količinu tijesta za biskvit, izravnate, pospete sa malo šećera u prahu.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C 10min.Izvadite vani i ohladite.


Napravite premaz:
u lončić stavite maline oko 250g zagrijavate maline dok se ne ukuhaju lagano miješajući drobeći vilicom, dodate marmeladu od malina, maknete sa vatre pa nastavite miješati da se sve poveže.Ostavite ohladiti.

Bijela krema:
U zdjelu stavite obje vrste sira dobro ih izradite da se povežu sa šećerom u prahu i aromom vanilije.Na kraju dodati tučeno vrhnje za šlag.Odložite na hladno.

Biskvit premažete marmeladom od maline, pa bijelom kremom.Premažete okruglu podlogu marmeladom.Biskvit po dužini prerežete na 5 dijelova/izmjerite odprilike pedalj/neku budu iste širine koliko to uspijete.

Stavite podlogu od prhkog tijesta .Zarolate prvu traku do kraja/radite pažljivo ne stiskajući da vam ne izađe krema/ stavite je na sredinu prhkog tijesta, stavite slijedeću rolu okolo prve, pa tako sve redom dok ne potrošite sve trake.Odložite u frižider da se malo stisne.
Za to vrijeme napravite roza kremu.ispasirate maline štapnim mikserom, namočite želatinu.Zagrijete maline u lončiću na vatri dodate želatini i otopite je.Želatini sa malinama dodate jogurt promiješate.Izradite vrhnje u čvrsti šlag, dodate maline sa jogurtom i želatinom.Pomiješate da se poveže u finu kremu.Premažete 2/3 kreme po vrhu torte, ostatak ostavite za omazati okolo.
Pustite da se sve dobro stisne.




Ukrasite po želji.




utorak, 5. lipnja 2018.

Karamel jagodice u čokoladi

Fini i sočni minjoni sa srcem od cijelih jagoda , bogatim karamel umakom i čokoladom, imali li što bolje ???

Sastojci:

Tijesto:

120g šećera

3 jaja

200ml jogurta

1 pecivni prašak

1 vanilija šećer

120ml ulja

5 punih žlica brašna

Karamel:

150g šećera

prstohvat soli

5 žlica vode

sok od pola limuna

2 žlice maslaca/sobne temperature

100ml vrhnja za šlag/mliječnog

ostalo:

Jagode

200ml mliječnog vrhnja za šlag

2-3 žlice šećera u prahu

200ml vrhnja za šlag

150g čokolade za kuhanje

Priprema:


Pripremite karamel:u tavu na vatru stavite cijelu količinu šećera, dodati vodu, malo soli, pustiti da se sve otopi i dobije laganu karamel boju, potom dodati maslac, malo soka od limuna i vrhnje, miješati da se poveže, maknuti sa strane da se ohladi.

Kad je karamel gotov napravite biskvit.Zagrijete pećnicu na 180C.
U zdjelu stavite jaja, vanilija šećer i šećer, miješate ih mikserom da se zapjene i šećer otopi, potom dodati jogurt i ulje nastavite miješati da se sve poveže .Na kraju umiješati brašno i pecivni prašak.Peći u zagrianoj pećnici nekih 20-25 min u kalupu veličine 20x30 cm.


Gotovi biskvit izvadite iz pećnice i pustite ohladiti.Jagode operite i skinite im peteljke.Biskvit narežete na kocke u svakoj kocki napravite rupu ja sam to radila velikim metalnim nastavkom za ukrašavanje kolača  vi možete koristiti bilo kakav manji kalup ili izdubiti žličicom.U svaku rupu stavite jagode.Preliti karamelom oko jagoda.Ostaviti malo da odstoji u frižideru .

Napraviti ganaž:zagrijati vrhnje pa u njemu otopite čokoladu da bude glatka.Preliti preko jagoda i biskvita.Pustiti da  se sve ohladi u frižideru.Ukrasiti hrpicama šlaga i svježim jagodama.


petak, 1. lipnja 2018.

Proljetne leningradske pufice

Lenjingradske pufice jedna proljetna varijanta na temu sa hrskavim premazom i nadjevom od jagoda koji će te obožavati.

Sastojci:

Tijesto:

150ml vode

50g maslaca

prstohvat soli

3 jaja

1žličica šećera

125g brašna

Krema:


1l mlijeka

2 žumanjka

2 pudinga od vanilije 

2 vanilija šećera

2 žlice gustina 

5 žlica šećera 

200ml vrhnja za šlag

Premaz:

40g maslaca

60g brašna

60g smeđi šećer

7-8 kom jagoda


Priprema:

Ispasirate očišćene i oprane jagode štapnim mikserom ako želite možete i procijediti sve kroz fino sito da bude glatko , ja nisam.U zdjelici s strane pomiješate sve sastojke za premaz, dobiti će te srednje gustu smjesu.Ako ste zaboravili izvaditi maslac da bude sobne temperature slobodno ga naribate na ribežu za sir.

Raširite lisnato tijesto pa ga narežite /originalni recept 12x12 cm/ na kocke.
Skuhate tijesto /to je kao za princes krafne/.U lonac stavite vodu ,šećer,sol i maslac .Kad uzavre i maslac se otopi dodate cijelu količinu brašna.Miješate dok se ne napravi tijesto ne spoji.Kratko josš miješate u loncu da se tijesto dodatno posuši.

Prebacite u drugu posudu za miješanje dodate jedno po jedno jaje dugo miješajući da se masa poveže i postane glatka i sjajan.
Na sredinu svake kocke lisnatog tijesta stavite jednu veliku žlicu smejse od kuhanog tijesta,Prebacite na krajeve lsuinato da na na sredini ostane razmak.Premažete preko namaz od jagoda.Peći u zagrijanoj pećnici na 200C/40min.Izvadite i ohladite.

Izvadite i ohladite.



Stavite polovinu mlijeka na vatru sa obje vrste šećera.U drugu polovicu umiješate puding, gustin i žumanjke.Mijesite da se razbiju grudice .Ulije sve u zagrijano mlijeko miješajući dok se ne zgusne.Maknete sa vatre poklopite prozirnom folijom, možete prije posuti sa malo šećera u prahu .Pustite da se ohladi.Dobro izradite vrhnje za šlag povezete ga sa kremom.Oprane i osušene jagode narežete na kocke, prospite sa malo šećera u prahu , dodate u kremu, pomiješate lagano.

Ohlađene pufice nadjenuti kremom tako da u jednom dijelu napravimo rupicu i onda utisnemo kremu slastičarskom vrećicom.Ohladite sve skupa .Pustite da se ohlade u frižideru i krema dodatno stisne.
Ja ih uvijek radim malo veće pa ih kod serviranja prerežem na pola.

Comments system

Disqus Shortname