nedjelja, 14. siječnja 2018.

Frustine nadjevene krumpirom

Hrskavi grizini sa nadjevom od krumpira i pršuta/naravno vi možete izabrati suho meso/dimljeno po vašem ukusu tipa dimljena puretina/, ako želite laganiju verziju koristite kuhanu šunku.


Sastojci:

400g krumpira

150g pršuta/suhog mesa po želji/

papar

1/2žličice origana

soli po potrebi

100g naribano sira/mozzarella/za ljubitelje jačih okusa parmezan

Tijesto:

oko 500g brašna/glatko/

3 žličice/ravne/šećera

4 žlice maslinovog ulja

1/2 kesice kvasca/instant/

1žličica/ravna/soli

150ml vode/tople

100ml mlijeka/toplo/

Ostalo:

1 jaje

1-2 žlice oštrog brašna

Priprema:

Ogulite i  narežite krumpir, skuhate ga u slanoj vodi.Skuhani krumpir izradite vilicom, dodate nasjeckani pršut, začine, isprobate po potrebi malo posolite/zapamtite tokom pečenja pršut će pustiti malo soli, procijenite sami/
Napravite tijesto:u zdjelu stavite tople vodu, toplo mlijeko, šećer, maslinovo ulje i kvasac dobro promiješati da se sve prožme.Postepeno dodamo brašno na pola puta i sol, miješamo dok ne dobijemo glatko tijesto/to možete napraviti mikserom, nastavkom za tijesta/.Stavimo na radnu površinu i nastavim miješati dok tijesto postane glatko i prestane se lijepiti.

Tijesto izručimo na radnu plohu koju ste prije toga posuli oštrim brašnom , raširimo na pravokutnik/da bude tijesto oko 0,5mm debljine, nemojte pretanko zbog nadjeva/ na polovinu tijesta/uzdužno/ stavimo nadjev, lagano ga premažemo, prospemo sirom.Prebacimo donji dio tijesto  preko nadjeva, lagano prstima utapkamo da se sve spoji.




Režemo 1cm debele trake/pazite da vam je radni stol posut oštrim brašnom da vam se ne lijepi.Spajati dvije po dvije trake kao na donjoj slici.
Na lim za pečenje staviti papir za pečenje, slagati gotove grizine.Poklopiti krpom i ostaviti 30 min da miruju na toplom mjestu.


Zagrijete pećnicu na 200C.Premažete frustrine žumanjkom.Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 30min ili dok ne budu lijepe zlatne boje i hrskave.Servirati uz nareske i fino hladno bijelo vino.

petak, 12. siječnja 2018.

Mısırlı Salatası

Predivan i aromatična zimska salata oduševiti će u ovo tamno i hladno doba sa vaša čula, vratiti će vam energiju i obogatiti vas mineralima i vitaminima.Uživajte u egipatskoj salatici sa turskim tvistom.Količine možete smanjitivati i povećavati u ovisnosti koje povrće više volite.

Sastojci:

350g cvjetića brokule

1 konzerva kukuruza

350g crvenog kupusa

4 mlada luka

3 žlice nasjeckanog peršina

Preljev:

3-4žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka/

sok od limuna/nemojte zamjenjivati octom

sol,papar


Priprema:

Operite i narežite brokulu na cvjetiće.Skuhate je u slanoj vodi  par minuta/nemojte je prekuhati /ona može biti pod zub, ocijedite, ohladite.
Nožem narežite kupus na trake, stavite u zdjelu dodati malo soka od limuna i soli, lagano stisnuti par puta rukom.Odložite.

Na dnu zdjele stavite sve sastojke za preljev, izradite metlicama u kremu, isprobati po potrebi dotjerati okus.Ocijedite dobro kukuruz.

Nasjeckati na sitno mladi luk i peršin.Sve dodati u zdjelu za serviranje, dobro izmiješati, isprobati doraditi okus.Servirati kao salatu.




srijeda, 10. siječnja 2018.

Fırınsız Patates/ krumpir salata sa sezamom iz tave

Fina bogata salata/prilog sa sezamomo i začinima , malo drugačija od uobičajenih salata na koje ste navikli, možete je jesti toplu ili hladnu uz malo soka od limuna.Tko nije od velikog apetita može uz salatu imati kompletan obrok.Začine prilagodite svom ukusu pa je najbolje da krenete prvo sa malom količinom.


Sastojci:/4 osobe

2 žlice ulja

7-8 kom krumpira

1žlica koncentrata rajčice

3 žlice sjemenki sezama

100ml vode od kuhanja krumpira

po 1/2 žličice sumaca, crnog mljevenog papra, timijana/majčina dušica i ljute mljevene paprike

sol

sok od limuna/ opcionalno

Priprema:

Operite i ogulite krumpir.Narežite na kocke ili komade po svojoj želji ili kako inače radite krumpir salatu.U lonac stavite vodu, sol i žlicu ulja.Dodate krumpir pa ga skuhate .Ocijedite ga , sačuvati oko 100ml vode od kuhanja u šalici.

Zagrijete tavu, dodate svu količinu sezama, pržite par minuta miješajući da se sezam prepži, budite pažljivi da vam ne zagori jer će te morati otpočetka.Kad je sezam prepržen dodati žlicu ulja, koncentrat rajčice, sve začine i vodu od kuhanja krumpira, promiješate, pustite da prokuha pa dodati krumpir.


Pržite  par minuta uz miješanje, prebaciti na tanjur, posuti svježe nasjeckanim peršinom te pokapati po želji sa malo soka od limuna.
Servirati toplo ili hladno.



Flammkuchen tost

Za ljubitelje flammkuchena, divan i brzi tost koji okusom ne odstupa puno od originala a puno je mnaje truda.Jelo je fino i za doručak i za brzi ručak.Ako ste vegetarijanac umjesto pancete vrhnje malo pospite crvenom dimljenom slatkom paprikom ili dimljenim tofuom.

Sastojci:

8 kom tosta /integralni ili bijeli

8 žlica kiselog vrhnja/ 20%

80g pancete

100g sira ementala

sol,papar

1 srednji poriluk

Priprema:

Prepecite tost u tosteru.Izvadite ga i staviti na lim za pečenje.Zagrijete pećnicu na najjače/grill program/Na svaki komad tosta stavite žlicu vrhnja/premažite/ .Prospite na sitne kockice narezanim porilukom, te sitno nasjeckanom pancetom i sirom.Posolite i poparite.
Pecite nekih 5 min ispod na najvišoj vodilici ispod grila ili dok se sve malo ne zarumeni i sir se rastopi.Servirati uz salatu.Prije serviranja možete posuti svježe nasjeckanih peršinom.

utorak, 9. siječnja 2018.

Jogurtice

Divna aromatična peciva koja za tijesto ne koriste nikakvu drugu tekućinu osim jogurta.Mekana a uz dodatak češnjaka i peršina doista posebna.

Sastojci:

300ml  gustog/čvrstog/grčkog jogurta

80ml ulja

1 jaje/L

1,5 žličica šećera

1/2 žličice soli

1/2 kesice kvasca/instant

oko 500g brašna


Ostalo:

50 g maslaca+ mlaz ulja

1 češanj češnjaka

1žličica nasjeckanog peršina

Priprema:

U lončić/možete u u veći lonac ako će tre kasnije tu zamijesiti tijesto/ stavite svu količinu jogurta, dodati, sol,šećer i ulje pa sve skupa staviti na vatru lagano zagrijati da postane mlako.Maknuti sa vatre, dodati jaje i polovicu količine brašna a potomom kvasac, izmiješati.Uz miješanje dodavati ostatak brašna, dok ne tijesto ne postane glatko i ne lijepi, možete ga dodatno istresti na radnu plohu , miješati da se tijesto izradi i postane glatko i podatno.Staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom ili običnom kuhinjskom kesom.Staviti na toplo mjesto/ja sam stavila u zagrijanu pećnicu  na 50C/ na nakih 30-45 min dok ne naraste.
Nadošlo tijesto podijelite na 16 dijelova.Svaki dio lagano raširite, zarolati pa dodatno izraditi na radnom stolu da se formiraju šiljci na vrhovima.Prebaciti na lim za pečenje.Ponavljate postupak dok ne izradite sva peciva.Pokrite kuhinjskom krpom ostavite još pola sata na toplom mjestu.Otopite maslac sa mlazom ulja dodati sitno nasjeckanog peršina i češnjaka, izmiješati.
Nadošla peciva zarežite uzdužno.Lagano žlicom stavite pripremljen mješavinu češnjaka i peršina, možete lagano dok stavljate žlicom proširiti utor.Peciva premažete  žumanjkom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak min.
Servirati toplo ili hladno.

petak, 5. siječnja 2018.

Mirisno teleće pečenje

Vrlo jednostavno i jako aromatično pečenje.Osim teletine na ovaj način možete napraviti svinjetinu ili puretinu, nađite si samo dovoljno veliki komad mesa.Ako želite lijepi oblik pečenja  dodatno ga formirate kuhinjskim koncem.


Sastojci:/6 osoba


800 g telećeg karea bez kosti

Nadjev:

200g riccotte

150g špinata

4-5 listova bosiljka

sol,papar

50g narezane šunke/opcionalno

1 jaje

4žlice naribanog parmezana

Umak:

3 žlice maslinovog ulja

1 luk

1 češanj češnjaka

1/2žličice timijana

100ml bijelog vina

300ml temeljca/pileći

sol,papar

1žličica maslaca


Priprema:

Operite i osušite meso.Posolite ga i poparite.Napravite nadjev:Operite i osušite špinat/ako koristite smrznuti prije toga otopite i ocijedite/.Zagrite ulje u tavi pa dodate svu količinu špinata, lagano dinstante da sve uvene i ispari tekućina, špinat ocijedite pa dodatno nasjeckate na sitno.U zdjelicu stavite riccottu izradite je vilicom, dodati jaje, sol,papar, začine, špinat i parmezan, promiješate sve zajedno da se dobije fina kompaktna smjesa.
Po cijeloj dužini mesa napravite džep, nadjenete ga cijelom količinom nadjeva.
Upaliti pećnicu na 180C.
Zagrijati ulje u tavi pa na njemu prepržiti meso sa obje strane da dobije finu boju.Dodati sitno nasjeckani češnjak, timijan i luk, propijati kratko, podliti sa bijelim vinom, pustiti da sve prokuha.
Meso sa povrćem i vinom  prebaciti u keramički pekač.Peci u zagrijanoj pećnici nekih pola sata/teletina/45-1h svinjetina/ pokriveno folijom ili ako imate poklopcem, odklopiti , podliti temeljcem, nastaviti peći još pola sata da se peče dok meso ne omekša i fino se zapeče.
Meso izvadite iz pećnice zamotate u alu-foliju , umak prebacite u končić na vatri /po potrebi dodati još temeljca/, dodati maslac, maknuti sa vatre, promiješati da se maslac otopi , nemojte zagrijavati.
Meso narezati na fine šnite. Servirati sa umakom i prilogom po želji , moj je savjet kuhano povrće.

četvrtak, 4. siječnja 2018.

BaguetteTourbillon

Davno objavljen recept na mojim stranicama na coolinarici . s obzirom da pokušavam sve recepte uskoro prebaciti ovdje naravno prioritet dajem inim receptima koji doista volim i često radim ./Link/

Sastojci: 4 osobe


550g glatkog brašna

50g maslaca +mlaz ulja

200ml mlijeka 3,2%

65 ml mlijeka

1žličica šećera/smeđeg

1žličica soli

1žlica kvasca/instan

Premaz:

70-80g maslaca + mlaz ulja

sezam /mak opcionalno

1 jaje

Priprema:

.Zamijesite tijesto: 
Napomena: Ja ga uvijek radim za specijalne prilike zamijesim ga navečer/ostavim u kesici za zamrzavanje preko noći u frižideru ,naravno vi po želji.
 U lončiću na laganoj vatri stavite maslac sa mlazom ulja da se otopi .Kad je otopljenog dodate mlijeko i vodu.Pustite da se sve lagano zgrije. U većoj posudi za mijesanje dodaste brašno,sol ,šećer i kvasac.Promiješate da se poveze. Ulite smjesu od mlijeka .Zamijesite tijesto miješajući dok se sve ne poveze i postane mekano i ne ljepljivo.. Poklopite krpom i ostavite na toplom stajati do 1h ili napravite ka ja u napomeni. Otopite maslac.
 Nadošlo tijesto razvaljate na pravokutnik pa ga premažite maslacem.Po želji i u nekim verzijama sada možete tijesto posuti nemljevenim makom ili sezamom.Preklopite jednu i drugu stranu do sredine.Premažete maslacem.Preklopite tijesto pa stavite 15 min.u frižider da se maslac stisne.
 Izvadite tijesto opet ga razvaljajte na pravokutnik pa ponovo premazite maslacem i preklopite kao i prvi put/.Nešto slično je kao kad se radi lisnato tijesto/.Zarolate tijesto.Stavite ga na papir za pečenje na protvan na kojem ćete ga peći.
2. Razmutite žumanjak s malo vode . Narezite bagete oštrim nožem svako deset centimetar .Premazite okolo sa žumanjče i prospite sezamom. Pustite da tijesto odstoji pola sata /ja to napravim u zagrijanoj pećnici na 50C.
3. Bagutte pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35min. 4. Meni je najdraži topao ali ipak treba pustiti da se ohladi.
Recept je sa stranice de Mina pa tu možete pogledati cijeli postupak motanja. 


nedjelja, 31. prosinca 2017.

Novogodišnje okruglice

❄❄❄❄❄❄ Dragi moji prijatelji želim Vam čestit Božić i sretnu Novu godinu❆❆❆❆❆❆

Donosim vam divne okruglice koje nisu za mlađe od 18 god.Uživajte i slavite uz ovu posebnu slasticu.


Sastojci:

Biskvit:

2 jaja

100g šećera

malo soli

50g brašna

50g gustina

1/2 kesice pecivnog praška

1 vanilija šećer

Preljev:

30ml vode

30g šećera

50ml brandy

Ostalo:

100ml vrhnja za kuhanje

50ml mlijeka 3,2%

200g čokolade za kuhanje

2 žlice instant kave

malo soli/prstohvat

1 vanilija šećer

Priprema:

Napravite prvo preljev tako da zagrijete vodu sa šećerom samo da se šećer otopi ostavite sa strane da se hladi a potom dodate brandy.

Zagrijete pećnicu na 180C.
Napravite biskvit klasično, tako da odvojite žumanjke od bjelanjak.Žumanjke izradite sa 70 g šećera i vanilija šećerom da budu pjenasta dodate vruću vodu pa nastavite kratko miješati da se spoji.Izradite bjelanjke sa ostatkom šećera i prstohvat om soli.Pomiješate brašno sa gustinom i pecivnim praškom.Dodate mješavinu brašna u žumanjke, promiješate a potom postepeno dodati izrađene bjelanjke žlicom.Izručiti dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 24cm/koji ste prije toga na mastili ili samo stavili na dno papir za pečenje/.Pecite 20 -25 min.
Izvadite biskvit pustite da se malo ohladi, nabodete ga vilicom.Prelite mješavinom brandija.
U lončić na vatru stavite  vrhnje za kuhanje, mlijeko, šećer, malo soli,vanilija šećer, čokoladu i kavu, pustite da sve lagano prokuha uz miješanje i da se čokolada otopi.Prelite  biskvit, izmiješate sve skupa skupa mikserom da se spoji.Pustite da se ohladi.
Formirate rukom/najbolje staviti gumene rukavice/ male okruglice pa ih uvaljajte u čokoladne mrvice.

utorak, 19. prosinca 2017.

Crno bijele kocke bez pečenja

Divne kocke od keksa i kokosa bez pečenja.

Sastojci:

Tamni dio:

500g keksa/petit beurre

5 žlica šećera u prahu

5 žlica kakao/gorki

1žlica ruma

300ml mlijeka

50 g maslaca


Bijeli dio:

300ml mlijeka

50g maslaca

5žlica šećera u prahu

150g kokosa

1 vanilija šećer

3žlice brašna

Preljev:


150g čokolade za kuhanje

2žlice ulja


Priprema:

Za tamni dio: u zdjelu stavite mljeveni keks, dodate kakao i šećer u prahu, promiješate.Zagrijete mlijeko pa u njemu otopite maslac.Prelijete sve na keks, dodati ruma, dobro promiješati.Ostaviti da se malo ohladi.
Za to vrijeme napravite bijeli dio.U Lončić na vatru stavite pola količine mlijeka, maslac i vanilija šećer.U ostatak mlijeka zamiješali brašno da nema grudica.Kad mlijeko na vatri prokuha, dodati ostatak mlijeka sa brašnom, pustiti da se sve zgusne i skuha.Maknete sa vatre pa stavite kokos, šećer u prahu,Promiješate, pustite da se malo ohladi.
Podijelite obje smjese na tri dijela.
Slažite tamni, dio pa svijetli dio na lim veličine otprilike 25x30 cm.

Za vrh otopite čokoladu sa uljem na pari.Prelite preko vrha.Pustite na hladnom da se preko noći stisne, narežite na kocke ili kakao već želite.


ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Kakao rolice


Fine, jednostavne rolice od kakaa.

Sastojci:

500g brašna

160ml toplog mlijeka

malo soli

50g otopljenog maslaca

5 žlica šećera

1/2 instant kvasac

1 pecivni prašak

1 jaje

Nadjev:

50g maslaca

6 žlica šećera

4 žlice kakaa

1 vanilija šećer

Premaz:

žumanjak

Priprema:

U zdjelu stavite mlako mlijeko, šećer i kvasac, promiješate da se sve poveže, ostavite minutu stajati.Dodate brašno pomiješan sa solju i pecivnim praškom te otopljeni maslac i jaje.Izmiješate glatko tijesto , izradite ga na radnom stolu. Zagrijete pećnicu na 200C.
Nadjev pomiješate da bude gladak i razmaziv.Tijesto podijelite na dva dijela pa ga rastanjite, premažete polovicom smjese.Zarolati i narezati na prst debele šnite, oštrim nožem.Posložite kolačiće na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Premazati lagano razmučenim žumanjkom.

Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 min.






petak, 15. prosinca 2017.

Božićne svijeće od medenjaka

Medenjaci, badem i malo glazure i Božićna dekoracija je tu.Vrlo je jednostavno za izradu, recept je sa 24h kitchen/ iz jedne dječje emisije/


Sastojci:

Bademi/blanširani, oguljeni i prepolovljeni uzdužno/

Gotovi medenjaci ili domaći

Rondo rolice/imate kupiti u Lidla slika u kolažu/

glazura od šećera u prahu i limuna ili bijela čokolada


Priprema:

U zdjelicu stavite dvije -tri žlice šećera u prahu iscijedite žličicu soka/možda i malo više/miješate  da dobijete glatku smjesu .Staviti u vrećicu za ukrašavanje.Ako niste spretni, radije otopite bijelu čokoladu i stavite je u kesicu za ukrašavanje/možete i u kesicu za zamrzavanje.
Stavite medenjak u krug dodate malo glazure stavite rolicu u nju utisnete polovicu badema, okolo badema istisne te malo glazure, pustite da malo se razlije i preko roladice.Ukrasite medenjak po želji.Pustite da se sve stisne.

utorak, 12. prosinca 2017.

Prhke štrudlice sa narančom




Još jedan brzi, jednostavan i ekonomičan Božićni kolačić.

Sastojci:/24 kom

Tijesto:

oko 250g brašna

1 jaje

50g  maslaca/sobne temperature

3 žlice ulja

malo soli

3žlice kiselog vrhnja

80g šećera

1/2žličice pecivni prašak

Nadjev:

1 naranča

1žlica gustina/ možda po potrebi malo više/

Priprema:

U zdjelu stavite maslac i šećer izradite da postane glatko.Dodati jaje, nastaviti miješati da se jaje spoji sa smjesu, potom dodati ostatak stvari za tijesto, napraviti glatko tijesto koje se ne lijepi, po potrebi dodati još brašna.Zamotati tijesto u foliju ili staviti u kesicu za zamrzavanje na pola sata u frižider.
Dok se tijesto hladi napravite nadjev u  zdjelu stavite narezanu cijelu naranču/koju ste prije toga oprali i očistili od špica/, sve izradite miksrom/štapni ili multipraktik/ u glatku smjesu.Krema mora biti gusta i razmazljiva pa po potrebi dodati još malo gustina ako je u naranči puno soka.
Podijeliti tijesto na dva dijela.Svaki dio premazati kremom od naranče, zarolati, podvući krajeve.Narezati na 12 dijelova.Staviti na lim na koji smo stavili papir za pečenje , peći zagrijanoj pećnici na 180C/15 min.

Kad se ohlade posuti ih bogato šećerom u prahu/možete ih i uvaljati u šećer/.

subota, 9. prosinca 2017.

Kremasti umak od gljiva bez vrhnja

Fini i jednostavan umak od gljiva koji je odavno na mojim stranicama na coolki, bez puno masnoće jednostavan i kremast bez vrhnja i sa manje masnoće, u receptu ima par caka pa vas molim da ih se držite da bi dobili divan, baršunast umak.

Sastojci:

40g suhih gljiva/vrganji, lisičarke, crnih trubača i sl.

220ml pilećeg temeljca

220ml bijelog vina

2žlice maslaca

450g šampinjona

1 glavica luka

4 češanja češnjaka

4 velika lista kadulje

3žlice brašna/ravne

2žlice nasjeckanog peršina

sol,svježe mljeveni papar

parmezan  za serviranje

tjestenina po želji


Priprema 1. Namočite suhe gljive u temeljcu ,pustite da se namoče 20 min. Nakon 20 min.izvadite gljive, temeljac procijedite od sedimenta koji je ostao od gljiva pomiješate ga sa vinom .Odložite.

2. Zagrijete 1 žlicu maslaca s mlazom ulja u tavi ili loncu debljeg dna pustite da se otopi pa dodate očišćene i narezane šampinjone. Ostavite šampinjone 4 min.da se prže  prvo s jedne strane nemojte ih miješati da uhvate lijepu smedu boju.Promiješate ih/okrenete i opet bez miješanja pustite da se prže 4 min.na drugoj strani.

Za to vrijeme na sitno nasjeckate luk, kadulju, češnjak i namočene gljive.Sve skupa dodate u šampinjone. Smanjite vatru na lagano i sve skupa dinstate dok sve ne omekša. Dodate ostatak maslaca pa kad se otopi dodate brašno.Promješate i pustite da se brašno zalijepi za maslac pa polako dodate miješajući mješavinu temeljca i vina . Pokriti umak i pustite da se na laganoj vatri zgusne/po potrebi dodati još temeljca/. Dodate sitno nasjeckani peršin, promiješate. Posolite i popaprite po ukusu.

Posluživanje: Servirate posuti parmezan uz tjesteninu po želji.






petak, 8. prosinca 2017.

Pečena cvjetača sa grahom



Fini prilog od cvjetače i graha .Novi recept na blogu stari na coolinarici/Link/.


Sastojci 4 osobe

250g mini rajčica

1 srednja cvjetača

6 kom ljutike/1 veći crveni luk

1 češanj češnjaka

1/400g Bijelog graha  (400 g)

 Preljev:

3 lista lovora

 100ml vode

 50ml maslinovog ulja

 1žlica soka od limuna

 po 1/2žličice kumina i slatke paprike

1/2žlice kurkume

1žličica crnog sezama

 sol,papar svježi peršin

 Priprema :
 Očistite cvjetaču na cvjetiće, tvrde dijelove odstranite.
Operite rajčicu i podjelite ih na pola. Ocijedite limenku bijelog graha i lagano properite tekućom vodom. Narezite na krupnije komade luk .Nasjeckajte nas sitno češnjak.

2. U posudicu stavite vodu ,ulje ,sok od limuna i ostale začine ,sve izmjesate pjenjačom da se poveze. Prelite preko povrća ,dodate listove lovora.
Stavite peci 1h u zagrijanu pećnicu na 170C, ako želite hrskavu pečenu cvjetaču ostavite peci jos 15 min. duže. Nakon sto je pečeno prospite sa jos malo maslinovog ulja i svježim peršinom. Ako volite malo kompleksnije i neobične okuse dodate zlicu suhog grozda/suvica ili suhih višanja/brusnica.

četvrtak, 7. prosinca 2017.

Karnabaharlı Havuç Çorbası/juha od mrkve i cvjetače


Prefina turska juha od cvjetace i mrkve .Stari recept na coolinarici /Link/ .


Sastojci 4 osobe

500g cvjetače/kavol/karfiol

2 veće mrkve

 7 češnjeva češnjaka

1žlica maslaca+mlaz ulja

 1žlica Glatkog brašna

 200ml mlijeka

 700ml temeljca po želji/povrtni/pileći

papar,sol

 Ogulite češnjak. Operite i na cvjetove razdvojite cvjetacu/ ja dodam i mlado lisce oko cvijeta/ .Ogulite mrkvu narezite je na krugove ne moraju biti posve tanki. Stavite u lonac pa dodate toliko temeljca/možete koristiti i kocku/ da pokrije povrće. Kuhate nekih dvadesetak minuta dok povrće ne omekša, pazite da dodate dovoljno  temeljaca da ne ostane na suhom.

Kuhano povrće ispasirati štapnim mikserom. U lonac stavite maslac da se otopi sa mlazom vode dodate brašno miješate pa dolite mlijeko pustite da se sve malo zgusne pa dodate pasirano povrče , neka sve lagano prokuha. Posolite i poparite po ukusu.Ako je pre gusto dodate jos temeljca ili vode da dobijete konzistenciju po svom ukusu. U malom lončiću zagrite maslac i ljutu papričicu pa svakom u tanjur stavite malo, isto tako maslac možete zamijeniti maslinovim uljem ili samo posuti sa malo tucano ljute papričice.

 2. Servirate vruće uz preprženi kruh.

Comments system

Disqus Shortname