petak, 2. veljače 2018.

Cartoccio/frite nadjevene kremom od ricotte

Fine fritte nadjevene kremom od sira, sicilijanske pokladice koje se tope u ustima.Za nadjev koristite ricottu odnosno skutu,  nemojte koristiti obični svježi sir je on sadrži dosta vode i malo je kiseliji, ako ne možete pronaći skutu onda dobro izraditi običan svježi sir štapnim mikserom da bude fina krema i obavezno dodati tri lista želatine u kremu.

Sastojci;/6 osoba/24 frite

Tijesto:


oko 500g brašna

50g maslaca

1 instant kvasac

1 limun korica

1/2žličice soli

1 jaje

50g šećera

1žlica likera od naranče/ruma

2,5dl mlijeka/toplo

Ostalo:

Ulje  za prženje

šećer u prahu

Krema od ricotte:


250g ricotte/skute

200ml vrhnja za šlag

2-3žlice šećera u prahu

1 vanilija šećer

1 žlica nasjeckanih cendrina/ušećerene kore naranče/ili samo kora od naranče

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, dodati sol, promiješati.U sredinu brašna napraviti rupicu, staviti jaje, šećer/obje vrste/, koricu limuna, maslac, kvasac i dodati toplo mlijeko, miješati da se sve poveže u finu smjesu.Izručiti na pobrašnjenu radnu plohu dodati po potrebi još brašna, izraditi tijesto da bude glatko, vratiti u zdjelu za miješanje, pokriti prozirnom folijom, staviti da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči obujam/ja to napravim u pećnici na 50C/
Dok se tijesto diže vi napravite kremu.Izradite vrhnje za šlag pa dodati u ricottu koju ste prije toga promiješali sa šećerom i dodali naranči.Odložite do korištenja u frižider.

Nadošlo tijesto izručite na radni stol, lagano premjestite, formirate u kocku tijesto, na režete na trake oštrim nožem.Kalupe za šaumrole premažete lagano uljem, svaku omotate jednom trakom, odložile na tanjur koji ste prije toga posuli sa malo oštrog brašna, ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Pokrite čistom krpom, ostavite stajati 15 min.

Zagrijete ulje na najjače/provjerite da li je dovoljno vruće tako da uronite čačkalicu ili drveni štapić od ražnjića, ako se oko nje rade mjehurići ulje je spremno, smanjite na pola/otprilike/ stavljate frite zajedno sa kalupom, pržite sa obje strane dok ne dobije finu zlatnu boju.Odložite na kuhinjski papir da se ocijedi.Pustite da se ohlade, punite ih kremom od ricotte.
Uvaljate ih u šećer u prahu.Servirati uz fini liker.

srijeda, 31. siječnja 2018.

Orah buhtle


Divne mekane buhtle, nadjevene kremom od jabuka i oraha.

Sastojci:/30cm promjer protvana

600g brašna

1 instant kvasac

1žličica soli

4 dl mlijeka

200g šećera

1 limun korica

2 jaja

60g maslaca

1 vanilija šećer


Nadjev:


2 jabuke

1žlica maslaca

1žličixa smeđeg šećera

1 vanilija šećer

korica limuna

1/2žličice cimeta

1 žlica mljevenih oraha

2žlice marmelade po ukusu


Ostalo:


oko 150g mljevenih oraha

100g maslaca+1žlica ulja

Priprema:

Otopite maslac u mlijeku, ostavite da se sve ohladi da bude mlako.U zdjelu stavite prosijano brašno. dodati jaja, kvasac, šećer, sol,promiješati, podliti sve toplim mlijekom sa maslacem pa miješati mikserom nastavkom za tijesta par minuta, po potrebi dodati još malo brašna ili onoliko koliko treba da dobite fino glatko tijesto.Izručiti na lagano pobrašnjen radni stol, nastavit rukama još kratko miješati.Vratiti u zdjelu poklopiti prozirnom folijom, ostaviti na toplom stajati 40-50 min/ja to stavim u pećnicu na 50C tada se digne i brže/.


Napravite nadjev:naribati oguljene jabuke,propirajati ih na otopljenom maslaca, dodati šećer, pirjati dok ispari tekućina, dodati džem i orahe sve pomiješati u smjesu.
Tijesto izručiti na po brašnjenu radnu plohu, lagano primjesiti,Odvojiti na dvadesetak komadića u ovisnosti kolike volite da vam budu buhtle.Nadjenuti svaki komad tijesta nadjevom od jabuka, zatvoriti u okruglicu.Uvaljati svaku okruglicu prvo u maslac a potom mljevene orahe.Slagati u kalup 
promjera30cm/na dno kalupa staviti papir za pečenje, ponavljati postupak dok sve ne nadjenete .
Pokrijte opet buhtle prozirnom folijom ostavite na toplom stajati 30min.
Zagrijete pećnicu na 180C

Pecite buhle nekih 30min /ili dok se lagano ne odvoje/rascvjetaju/
Pustite da se ohlade/ako izdržite/.

utorak, 30. siječnja 2018.

Šareni karnevalski pohanci

Prefino i jednostavno jelo,baš onako šareno i veselo kakvo i treba biti u dane kanervala.

Sastojci:/4 osobe

4 pileća fileta

100g krušnih mrvica

sol,papar

1/2žličice origana

1 jaje

1žlica

Karnevalski umak:

3žlice maslinovo ulja/možda i malo više

1 celer

1 manji poriluk

1/2 luka

1 češanj češnjaka

1 stabljika celera

200g graška/ja koristim smrznuti/

1 žlica koncentrata rajčice

300ml povrtni temeljac

1žličica svježe nasjeckanog lišća peršina

Priprema:

 Operite i osušite pileće filete.Lagano ih premažete maslinovim uljem, posolite i poparite te prospite origanom.Nasjeckate svo povrće na sitne kockice.Grašak stavite u zdjelicu sa strane.Uzmite teflon tavu ili onu sa neprijanjućim dnom, zagrijete u tavi dvije- tri žlice ulja.Pohance napravite klasično prvo pileće filete stavite u brašno/maknete ostatak/onda u jaje, na kraju u prezlu/mrvice/.Prepržite na zagrijanom ulju sa obje strane da dobiju finu boju.Izvadite iz na kuhinjski papir pustite da se ocijede od viška masnoće/ako želite laganiji obrok stavite sve pohance na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje i lagano ga premazati uljem pecite u zagrijanoj pećnici po 10 minuta sa svake strane u ovisnosti o debljini fileta/
U istoj tavi , izvadite višak masnoće, dodate maslinovo ulje. kad se zagrije dodati svo povrće /osom graška/ dinstati kao za sofrito dok sve ne uvene i fino se zaprži.Dodati koncentrat rajčice i temeljac, grašak, pustiti da sve krčka par minuta, vratiti pohance, nastaviti kuhati 10-tak minuta na srednjoj vatri.Dodati sitno nasjeckani peršin.
Servirati toplo uz umak , možete imati i neki prilog tipa krumpir ili rižu, ali meni je najfinije uz komad preprženog kruha sa maslinovim uljem .Uživajte!

ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Slatki karnevalski ravioli

Fini hrskavi jastuci punjeni slatkom kremom od vanilije i pečeni u pećnici milina.Uživajte u ludorijama karnevala i ovim divnim raviolima.Za nadjev možete kuhati kremu od jaja ili napraviti brzu verziju kao ja to ostavljam vama/napisati ću vam obje verzije pa izaberite/

Sastojci:/24 kom/5x5cm

tijesto:


oko 250g brašna

2 jaja

50g maslaca

2 žličice likera od naranče

1/2 limun korica

60g šećera

prstohvat soli

1žličica pecivnog praška

Nadjev:/brzi nadjev:

350ml mlijeka

1 puding vanilija

2 žlice šećera/više manje po ukusu/

korica pola limuna

30g maslaca

Kuhana krema:

3 žumanjak

350ml mlijeka

50g gustina

100g šećera

1 vanilija šećer

korica jednog limuna

Priprema:

Napravite tijesto :otopite maslac.U zdjelu za miješanje stavite jaja šećer, miješate da se poveže /ne mikserom/dodati sol, koricu limuna, liker od naranče i maslac/koji ste malo ohladili/.Postepeno dodati brašno i pecivni prašak da dobijete fino glatko tijesto, dobro ga izraditi na radnom stolu.
Stavit tijesto u prozirnu kesicu i ostaviti stajati pola sata.



Napraviti kremu:
od pudinga:zakuhati polovicu mlijeka sa šećerom, u ostatak mlijeka razmutiti puding dodati ga u uzavrelo mlijeko, miješati na vatri da se zgusne.Maknuti sa vatre pa dodati maslac i koricu limuna, miješati energično dok se maslac ne otopi i spoji sa kremom. Maknete i pustite da se malo ohladi da možete baratati sa kremom.
Kuhana krema:izraditi žumanjke sa šećerom da postanu pjenasti, dodati gustin i pola mlijeka , miješati da se spoji.Zakuhati ostatak mlijeka sa vanilija šećerom, kad prokuhao dodati izrađene žumanjke, smanjiti vatru , kuhati dok se ne zgusne, dodat koricu limuna.Maknete sa strane i pustite da se malo ohladi.

Tijesto podijeli na dva dijela /ako imate ovu malu spravicu za raviole kao ja onda na 4 dijela/.Tijesto razvaljate tanko, stavljate hrpice nadjeva/1 žličicu/ svaku 5 cm, poklopite sa drugim razvaljenim tijestom, lagano prođete prstima da istisnete zrak, kidate male kocke 5x5, ako želite možete i veće.

Zagrijete pećnicu na 180C. Poslažete ravile na lim na koji ste prije toga stavili papri za pečenje.
Pecite nekih15-20min/provjerite dali se lagano zarumenilo.
Pečene raviole dok su tople uronite u šećer u prahu.Ostavite da se ohlade.

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Brzi kolač od malina

Ništa inovativno ni novo ali brzo i fino, maline, naranča i piškote,
idealan kolač za blagovanje iza finog ručka.Kolač gotov u tili čas.


Sastojci:/30x20 posuda


250g piškota

250g mascapone sira

200ml mliječnog vrhnja za šlag

3-4 žlice šećera u prahu/po ukusu/

150ml mlijeka

350g smrznutih maslina

4 pune žlice marmelade od malina/ja koristim light/

2žlice likera od naranče ili soka od naranče

3 lista želatina

Priprema:


U zdjelu stavite mascapone, izradite ga sa šećerom u prahu/postepeno ga možete dodavati da vidite po ukusu/.Izradite čvrsto vrhnje za šlag.Pomiješati sa sirom, ispobati , pošećeriti po ukusu.Želatinu pomočite u hladnu vodu na par minuta, ocijedite i otopite u malo vruće vode,dodati u kremu od sira, nemojte zaboraviti jednu žlicu likera od naranče.

U zdjeli sa strane stavite mlijeko .Marmeladu stavite u zdjelu pomiješate sa likerom od naranče.
.Umakati piškote u mlijeko.U zdjelu u kojoj će te slagati kolač na dnu stavite malo kreme, slažete namočene piškote, premažete pripremljenom marmeladom od malina. stavite polovicu kreme od sira, polovicu smrznutih malina  a potom drugi sloj piškota, marmelade i ostatak kreme i malina.
Ostavite sve 1 h u frižideru.


Ohlađeno režite na kocke, po vrhu prospite malo šećera u prahu.

petak, 26. siječnja 2018.

Juneća rebra u gustom saftu

Prefino jelo od junećih rebara .. da.. da .. upravo tih koje najčešće kupujete za juhu i svi frkču nosevima jer ne vole kuhano meso, a sutra dan izmišljate toplu vodu kako da se pojede pa tada nastupaju razne salate, jaja i sl.Osim toga juneća rebra su jeftina a ovo jelo možete služiti i za najizbirljivije goste i u najsvečanijim trenucima.

Sastojci:/6 osoba

1,2 kg junećih rebara

3-4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 veliki luk

2 stalka celera

2 mrkve

2 lista lovora

1 češanj češnjaka

3žlice koncentrata rajčice/konšerva

400ml temeljca/goveđi

300ml crnog vina

1 žličica šećera

6-7 listova kadulje

sol,papar

Priprema:

Rebra operite i osušite, posolite ih i poparite/savjet: možete skinuti veće količine masnoće na rebra koje su vidljive naravno nemojte sve skinuti to će dati ekstra aromu umaku kojeg uvijek naknadno možete odmastiti/.Zagrijete lonac/pazite lonac koji može u pećnicu/ u lonac stavite maslinovo ulje, prepržite rebrica sa obje strane da dobiju finu boju.
Povrće nasjeckate na sitne kockice možete ga izraditi u multipraktiku.Prepečena meso izvadite na toplo, dovršiti sve do kraja.
Zagrijati pećnicu na 170C
Ocijediti višak masnoće od pečenja neka ostane oko dvije žlice, staviti svo nasjeckano povrće i lovor, prodinstanti da sve uvene i lagano se zaprži.Dodati koncentrat rajčice, kratko prodinstate, podliti sve vinom,  i temeljcem.Stavite meso uzajedno sa umakom /ako se iscijedio/, dodate kadulju, pustite da sve zakuha, poklopite lonac.Stavite u pećnicu.


Poklopljeno meso peći nekih 2,5-3h vremena.Ne trebate ništa miješati , samo povremeno provjerite da li je potrebno dodatno podliti tekućinom/temeljcem/


Gotovo meso se treba lagano odvajati od kosti.Meso pustite da se malo ohladi, odvoji meso od kosti, maknete i višak masnoće ako ga ima, meso razdvojite na trake..Umak ispasirate štapnim mikserom/izvadite lovor/, vratite u lonac, dodate meso, pustite da sve kuha onoliko koliko želite da vam je umak reduciran.Isprobati umak po potrebi doraditi solju i paprom ili ako netko baš želi ljutom papričico.
Za to vrijeme napravite njokete/mini njoke koji se ne provlače kroz ribež ni vilicu/

Servirati bogati umak sa njokima i mesom.

četvrtak, 25. siječnja 2018.

Hrskava pita od jabuka

Kad volimo jabuke :-) i lisnato tijesto :-), još jedna divna i sočna pita od jabuka zamotana u lisnato tijesto, obožavati će te je svaki ugrizom, odlična je za doručak, za čajanku ili kavicu a super je i za djecu jer se može jesti iz ruke.Torta/pita je vrlo jednostavna i brzo gotova a jako ukusna i izdašna.

Sastojci:/kalup za torte 22cm


250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

3 lijepe oguljene jabuke

1 žličica cimeta

2-3žliće šećera

prstohvat soli

1 žličica maslaca

Tijesto:

2 jaja

200g jogurta

250g brašna/glatko

malo soli

3 žlice ulja

1žlica ruma

140g šećera

1 vanilija šećer

1 pecivni prašak

Priprema:

Jabuke ogulite i narežete na kocke.Zagrijete maslac u tavi sa mlazom ulja, stavite jabuke, po šećerite ih i stavite cimet/šećera naravno možete staviti manje i više u ovisnosti od jabuka i vašeg ukusa/propirjate kratko jabuke da malo omekšaju i da se šećer oko njih karamelizira, prebacite na tanjur da se ohlade. 
Raširite lisnato tijesto tako da bude do vrha kalupa.



Napravite smjesu tijesta:u zdjelu stavite jaja izradite ih pjenasto sa šećerom, dodate jogurt i rum nastavite miješati da se poveže, potom ulje, nastavite miješati kratko.Izvažite brašno pa ga pomiješate sa solju, pecivnim praškom, šećer vanilijom, dodate u smjesu sa jajima i jogurtom, promiješate.

Zagrijete pećnicu na 180C

Pecite35-40 min.

četvrtak, 18. siječnja 2018.

Portakal Reçeli/turski đem/ namaz od naranče


Vidim da su na coolki jako popularni đemovi od naranče, ja ih radim u puno verzija čak i sa rogačem ali samo sam ovaj objavila na coolki, pa evo da prebacim na blog, dobro da su me sjetili jer je sad i onako vrijeme naranči pa će nekom dobro doći i ova verzija đema.Užasno me ljuti da ne mogu niti komentirati, niti stavljati slike na coolinariku, možda je vrijeme da se tamo netko ozbiljno uhvati u koštac s tim problemom jer doista više nema smisla, mučenje je  uopće tamo nešto napisati, vrti pola sata , pošalje poruku a potom poruke nema.Nema veze možda je vrijeme i da odem sa tih stranica konačno, mnogima  će se radovati, no idemo mi na recept, ovo je malo drugačiji recept, radi se sa šećerom u prahu i cijelim narančama, trebale bi dobiti fine šnite naranče u umaku, otprilike kao slatko od naranči, no ako netko ne voli slobodno ga ispasirate štapnim mikserom u kremu u tom slučaju će te dobiti klasični đem.Đem se jako dobro čuva na hladnom i mračnom mjestu, ako volite pikantniju aromo možete dodati tokom kuhanjami konzerviranja jedan klinčić,   kad otovrite teglicu osjetit će te zarobljenu aromu narače,./LINK/


Za jednu teglicu:


2 naranče

 450g šećera u prahu

1žličica soka od limuna

450ml vode


Priprema:

1. Stavite naranče u posudu na vatru.Podlite ih hladnom vodom.Pustite da prokuhaju.Odlijete vodu pa ponovite postupak jos dva puta.To će pomoći da se naranče odgorče. Nakon sto prolijete zadnju vodu prelite naranče opet hladnom vodom i ostavite da se malo ohlade .To će trajati desetak minuta.

 2. Za to vrijeme: U posudu s vodom stavite šećer u prahu pustite da prokuha pa dodate sok od limuna.Dok voda s šećerom kuha vi narežite naranče prvo na tanke fetice pa fetice prepolovite poprečno.Dok sjeckate naranču uklonite špice. Naranče stavite u vodu s šećerom pustite da na srednjoj vatri kuha dvadesetak minuta.



 3. Ako želite biti sigurno da je to kozistencija kakvu želite ,stavite malu žličicu par minuta u frizer ,uronite je u naranče i ako izađe pokrivena skroz znaci da je gotovo. Stavite marmeladu u staklenu(steriliziranu/prokuhanu) posudu dok je vruća ,poklopite je ,okrenute na poklopac i pustite da se ohladi. Mala napomena: ja volim komade naranče pa sam je ostavila takvu, vi ako ne volite slobodno ispasirate štapnim mikserom.
Meni je nadraže na preprženi tost, možete koristiti za kolače isto bude fino.

srijeda, 17. siječnja 2018.

Pohane šnicle alla marescialla

Fino talijansko jelo, iako će vam se možda na prvi činiti fensi naziv ipak je ovo u suštini sirotinjsko  jelo, malo mesa nadjev od krumpira i malo šunke.Uživajte u ovom običnom, neobičnom jelu.

Sastojci:/4 osobe

8 tankih šnicli/svinjetina, može i teletina ili piletina

4 srednja krumpira

4 fete šunke

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica sitno nasjeckanog peršina

1 mali protisnuli češanj češnjaka

na vrh noža muškatni oraščić

sol,papar

malo timijana/origano.

Pohanje klasično:brašno, jaje i krušne mrvice, sol.

Priprema:

Rastanjite šnicle, posolite i poparite te prospite sa malo timijana/origano/, odložite do korištenja.Skuhate oguljeni i narezani krumpir u slanoj vodi, procijedite ga i izradite vilicom.U smjesu krumpira dodati maslinovog ulja , promiješati /smjesa mora biti gusta ali ne suha pa po potrebi dodate malo više ulja/ zatim protisnuli češnjak/nemojte pretjerivati/ , oraščić, peršin, sve dobro promiješate pa isprobati slanost pa doraditi solju i paprom po ukusu.
Smjesu od krumpira podijeli na 4 dijela.Na svaku  šniclu staviti dio nadjeva, šnitu šunke preklopiti drugom šniclom, pritisnuti da se poveže.

POhati klasično: prvo u brašno, potom u jaje koje ste izradili sa malo soli i na kraju u mrvice.
Pohane šnicle peći u dobro zagrijanoj masnoći ili u pećnici na 200C/ 25 min u ovisnosti koliko su vam debele šnicle.
Servirati toplo uz kuhano povrće , komadić limuna ili salatu.

utorak, 16. siječnja 2018.

MARAŞ ÇÖREĞİ/ brze turske lepinje s jogurtom


Prefine i brze lepinjice s premazom od jogurta, nema dizanja, rade se praškom za pecivo vrlo jednostavne u izradi a gotove u tili čas.Fine hrskave izvana a mekane iznutra ,nadjenete ih po želji za brzi doručak ili uz neko varivo za ručak.Recept je odavno na coolinarici /LINK/ evo sad i ovdje, isporbajte kad vam trebaju peciva na brzinu.


Sastojci:/4 osobe

Lepinjice: 

 oko500g glatkog brašna 

160ml čvrstog jogurta 3,2% 

200ml mlijeka 

130ml biljnog ulja 

1žličica soli

 1 pecivni prašak 


Premaz:

 2žlice čvrstog jogurta

 2žlice ulja

 1žlica nigelle/sezama


Priprema:

 U posudu stavite brašno, dodate mu sol i prasak za pecivo .Dobro promiješate . 
U zdjelici  sa strane  pomjesate mokre sastojke :jogurt,ulje i mlijeko .Promiješate dobro. Mokru smjesu dodate brašnu i zamijesite tijesto ,ako treba dodate jos malo brašno .Zamijesate tijesto koje se ne lijepi. 

2. Tijesto podijelite u dvanaest dijelova/malih loptica. Razvaljate svaku lopticu na veličinu malog tanjurića za kavu.Složite ih na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.

 3. Napravite premaz: U posudu stavite jogurt dodate ulje i sjemenke nigelle ili sezama ,promiješate. Premašite lepinjice smjesom od jogurta pa s vilicom zagrebete na križ po lepinji/slika2 

Premazane lepinje pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30min.ili dok ne dobiju lijepu boju.
Servirati tople ili hladne sa nadjevom po želji,

ponedjeljak, 15. siječnja 2018.

Pita od jaja i piletine

Ako volite fina i jednostavna jela i tijesto oduševiti će vas ova gostinjska pita, fino servirana uz salatu prava je lagana zimska hrana.

Sastojci:

Tijesto;

oko 400g brašna

1žličica soli 

1/2 kvasac/instant

1žličice /ravne šećera

100ml mlake vode

2 žlica ulja

100g jogurta

2 jaja

Nadjev od jaja:

4 kuhana jaja/utvrdo/

2 mlada luka

100g sira/može emental da ima malo okusa/

malo soli i papra/ja dodam malo više papra/


Nadjev od piletine:

400g pilećeg fileta

1 srednji luk

1 češanj češnjaka

sol,papar

origano

2 žlice ribanog sira

Priprema:


U zdjelu stavite mlaku vodu dodate kvasac i šećer ,lagano rukom miješate da se sve poveže .Dodate jogurt/bilo bi dobro da je sobne temperature//, jaja i ulje,promiješate .Brašno izmješate sa solju i pecivnim praškom pa dodate u smjesu sa jajima.Miješate rukama tijesto dok se fino ne poveže u kuglu i bude glatko.Pokrite tijesto prozirnom folijom i pustite da se diže 30-45 minuta dok  se ne udupla.
Za nadjev od jaja:na sitno nasjeckati jaja, luk , naribati sir, posoliti i popapriti po ukusu.Nadjev od piletine izdinstati piletinu narezanu na kocke na preprženom luku, dodati nasjeckani češnjak i origano, ostaviti u zdjeli da se lagano ohladi.
Nadošlo tijesto podijelite na tri dijela.Zamastite kalup za torte ili zdjelu za pečenje oko 20cm širine.Raširite prvo tijesto u krug na dnu, stavite cijelu količinu piletinu , rasporedite, prospite naribanim sirom.Stavite drugi dio tijesta svu količinu smjese od jaja i na kraju treće tijesto.Premažete tijesto žumanjkom, prospite sezamom i ostavite stajati da odmori 10min.
Zagrijete pećnicu na 180C/ pecite nekih 40 -45 min.

Servirati uz miješanu salaticu hladno ili toplo.


nedjelja, 14. siječnja 2018.

Frustine nadjevene krumpirom

Hrskavi grizini sa nadjevom od krumpira i pršuta/naravno vi možete izabrati suho meso/dimljeno po vašem ukusu tipa dimljena puretina/, ako želite laganiju verziju koristite kuhanu šunku.


Sastojci:

400g krumpira

150g pršuta/suhog mesa po želji/

papar

1/2žličice origana

soli po potrebi

100g naribano sira/mozzarella/za ljubitelje jačih okusa parmezan

Tijesto:

oko 500g brašna/glatko/

3 žličice/ravne/šećera

4 žlice maslinovog ulja

1/2 kesice kvasca/instant/

1žličica/ravna/soli

150ml vode/tople

100ml mlijeka/toplo/

Ostalo:

1 jaje

1-2 žlice oštrog brašna

Priprema:

Ogulite i  narežite krumpir, skuhate ga u slanoj vodi.Skuhani krumpir izradite vilicom, dodate nasjeckani pršut, začine, isprobate po potrebi malo posolite/zapamtite tokom pečenja pršut će pustiti malo soli, procijenite sami/
Napravite tijesto:u zdjelu stavite tople vodu, toplo mlijeko, šećer, maslinovo ulje i kvasac dobro promiješati da se sve prožme.Postepeno dodamo brašno na pola puta i sol, miješamo dok ne dobijemo glatko tijesto/to možete napraviti mikserom, nastavkom za tijesta/.Stavimo na radnu površinu i nastavim miješati dok tijesto postane glatko i prestane se lijepiti.

Tijesto izručimo na radnu plohu koju ste prije toga posuli oštrim brašnom , raširimo na pravokutnik/da bude tijesto oko 0,5mm debljine, nemojte pretanko zbog nadjeva/ na polovinu tijesta/uzdužno/ stavimo nadjev, lagano ga premažemo, prospemo sirom.Prebacimo donji dio tijesto  preko nadjeva, lagano prstima utapkamo da se sve spoji.




Režemo 1cm debele trake/pazite da vam je radni stol posut oštrim brašnom da vam se ne lijepi.Spajati dvije po dvije trake kao na donjoj slici.
Na lim za pečenje staviti papir za pečenje, slagati gotove grizine.Poklopiti krpom i ostaviti 30 min da miruju na toplom mjestu.


Zagrijete pećnicu na 200C.Premažete frustrine žumanjkom.Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 30min ili dok ne budu lijepe zlatne boje i hrskave.Servirati uz nareske i fino hladno bijelo vino.

Comments system

Disqus Shortname