utorak, 22. siječnja 2019.

Grčka kremasta pita/ grčka mliječna pita

Recept od prije tri godine na coolinarici, pa da ga prebacim i na blog.Ovo je tipična grčka pita iako vidim da su je pišu i kao tursku turci ne rade ovakve stvari sa jufkom, no nema veze. Nema vikenda bez finog i jednostavno deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od tijesta za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu

Sastojci:

Sastojci 4 osobe


 7-10 kom kora za pite/ ružice

 2 pune žlice maslaca + mlaz ulja

1/4žličice mljevenog cimeta

Krema: 

400ml mlijeka

 90 g/6 žlica šećera/manje više po želji

2 Vanilin šećer

 1štapić cimeta

4 jaja

1/2 naranče /kora

 Ostalo:

 2 žlice Meda cvjetnog

2žlice listića badema ili kokosa

 ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno

Priprema

1. Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
2. Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi . Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha/izvadite štapić/ .Maknete sa vatre i miješajući postepeno dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.
3. Uljete cijelu količinu kreme na ružice,pospete naribanom korom naranče, pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.
 4. Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom. Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.

ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

Piletina u žuto -zelenom

Jedna jako jednostavna i fina pilav piletine, meni je to u dane kad imam puno posla spas, ukipam sve u pećnicu i gotovo zaboravim a zajedno imam fin obrok sa prilogom.Povrće možete birati sami po želji ili po ukusu, sve ostalo su naravno nijanse, dijelove piletine isto  stavite po želji.Jako je fino i sa svinjskim kotletima.Ja sam koristila dio povrća kojeg sam ovo ljeto obarila i spremila u zamrzivač.

Sastojci:

6-7 komada piletine po ukusu

Marinada:

2 žličice curry praha

sol,papar

1žličica slatke paprike

na vrh noža ljute paprike

2-3 žlice maslinovog ulja

1 naribani češanj češnjaka

Povrće:


750g povrća po ukusu/ gotovo smrznuto ili

200g smrznutih fažoleta

1 luk

100g smrznutog graška

3 šake opranog i očišćenog svježeg peršina

200g mrkve

150g cvjetače

2 češanja češnjaka

1/2 žličice kopra

1 žlica maslaca + 1 žlica maslinovog ulja

1/2žličice origana

1žličica nasjeckanog peršina

Riža:

300g riže/ja sam koristila basmati

350 ml temeljca po želji

1/2žličica soli

1žlica maslaca

Priprema:

Povrće operite narežite na komade.Svježe povrće osim špinata kratko obarite u slanoj vodi  da lagano omekša, Ocijedite ga i odložite do korištenja.Sa smrznutim povrćem/ako koristite / se odnosite po upustvu za uporabu na pakovanju.
U zdjelicu stavite sve sastojke za marinadu, promiješate dobro pa u to marinirate komade piletine.Ostavite stajati bar sat vremena a najbolje cijelu noć.

Keramički pekač dobro premažete maslacem, stavite na dno opranu rižu/ako koristite basmati/ za ostale vrste u ovisnosti o istoj.

U tavi stavite kockice maslaca i maslinovo ulje, pustite da se zagrije pa dodate nasjeckani luk i češnjak , kratko pirjate da luk uvene na srednjoj vatri, dodate ostalo obareno povrće, posolite, poparite, dodate kopar i origano nastavite pirjate da se povrće začini masnoćom .
Povrće stavite na rižu, promiješate, dodate oprani i očišćeni špinat, te komade piletine.
Pokrijete sve prvo papirom za pečenje a potom sa folijom,Pustite da se peče u pećnici na 200C nekih 35min.Izvadite promiješate lagano po potrebi doliti još vode.Pustiti otvoreno da se peče još 20min ili dok piletina ne dobije zlatnu boju.Servirati uz salatu.






Schwarzwald torta

Predivni klasik kojeg svi vole, doista torta za fešte jer  nije puno slatka.Ovaj put krivnja leti mojoj curici koja je gledajući u moje recepte izabrala ovu tortu, koju nisam radila valjda 15-20 godina.Neka vas ne zavara jednostavnost priprave i namirnica ova torta ima dva pravila to je vrhnje za šlag koje mora biti mliječno jer je bazna krema i biskvit koji ne smije biti kruhast ni klasičan već vrlo, vrlo pjenast da teksturom podsijeca na još jednu kremu, nema gore stvari nego kad se kod ove torte tokom jela i rezanja odvaja biskvit od kreme.

Sastojci/kalup za torte 22-24 cm:

Biskvit:

4 jaja

180g šećera u prahu

prstohvat soli

2 vanilija šećera

2 žlice kakaa/gorki

70g gustina

70g glatkog brašna

Krema:

500ml vrhnja šlag

1 paket vanilija šećera

1 želatina/instant/

2-3žlice šećera u prahu

Višnje:

350 g višanja/1 tegla

150ml soka od višnje

2 žlice likera od višnje

2 žlice šećera

1žlica gustina

Ostalo:/za premazivanje

50ml likera od višnje 

50ml vode

Dekoracija:

200g digestin keksa

voće po želji

200ml vrhnja za šlag

Priprema:


Ocijedite višnje.U lončić stavite šećer, sok od višnje, liker i gustin, izmiješate sve metlicama i stavite na laganu vatre da se zgusne, dodate višnje/naravno moraju biti očišćene od koštica/ dobro promiješate, odložite sa strane da se ohladi.

Biskvit:

Pripremite dvije zdjele, odvojite u svaku žumanjke i bijelanjke.Prvo izradite bijelanjke tako da ih izradite metlicama a onda postepeno dodate pola količine šećera u prahu i jedan vanilija šećer, izradite da dobijete vrlo čvrstu i gustu smjesu.

Uzmite žumanjke pa ih izradite sa prstohvatom soli i ostatkom šećera u prahu i vanilija šećerom, dok ne postanu skroz bijeli.Dodati žumanjke u bjelanjke miješati žlicom polako da se spoji a potom dodati pomiješani gustin, kakao i brašno.
Miješati polako da se sve spoji u finu pjenastu smjesu.


Kalup za tortu premazati maslacem , na dno staviti papir za pečenje a okolo posuti i sa malo brašna.Preliti smjesu, izravnati, peći u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.Izvaditi i ohladiti.Ohlađeno izrezati na dva dijela na dobijete tri plohe.Izradite šlag sa šećerom dodate želatinu, to napravite neposredno prije slaganja.

Slažemo:

Na dno stavimo jedan dio biskvita.Sastojke za premazivanje pomiješamo/liker od višnje i vodu, može i sok od višnje/Kistom za kolače lagano navlažite biskvit.Dodate pola smjese od višnje/naravno ohlađene/izravnati, dodati pola tučenog šlaga, ponavljate postupaka još jednom.Na vrh stavite biskvit kojeg isto malo navlažite.
Cijelu tortu pomažete tučenim vrhnjem
Prospite je obilato mljevenim keksom.Na vrh stavite malo šlag i poslažete voće po želji.
Pustite da se sve stisne preko noći ili barem 2-3h.

srijeda, 16. siječnja 2019.

Pečenje sa narančom i zelenim paprom


Fin pečeni lungić/svinjski filet u umaku od naranče i zelenog papra.Marinirani zeleni papar možete kupiti u svim većim centrima, nije neki problem ga napraviti ni samog samo računajte da on mora odstojati 24h u marinadi.

Sastojci:


1,250g svinjskoga lungića

 naranča / korica/

sol,papar

3žlice maslaca

1žlica senf/dijon

3 naranče sok/250ml

250ml bijelog vina

2žličice mariniranog zelenog papra/zeleni papar iz marinade

mlaz maslinovog ulja

gustin po potrebi

Priprema:

Operite i osušite lungić.Očistite ga od žilica.Napravite marinadu:u zdjelu stavite žlicu maslinovog ulja, senf, žlicu naribane korice naranče  te sol i papar, sve dobro promiješate.
Masirate marinadu u lungić.Pustite da odstoji par sati, najbolje će biti preko noći.

U lonac debljeg dna stavite maslaca/1 žlicu/ i dvije žlice maslinovog ulja.Stavite lungić pa ga na najvećoj vatri zapečite sa svih strana da uhvati finu boju.Smanjite vatru, polijete s otprilike pola količine vina i temeljca, pustite da prokuha, poklopite pa nastavite peći lungić nekih 45 min na vrlo laganoj vatri okrećući ga povremeno.

Gotovi lungić izvadite i zamotate u foliju.

Na dno lonca polijete opet sa vinom i temeljcem, drvenom žlicu sa stružite sve divote na dnu/tu je dosta okusa/dodate ostatak soka od naranče u koji ste razmutili malo gustina, zeleni papar, sol i crni papar po ukusu.Pazite samo jer zeleni marinirani papar zna biti jako slan pa pustite da zeleni papar kratko kuha a potom dodati začine.
Meso fino narežite, prelite ga sa umakom, ukrasite šnitama naranče.











četvrtak, 10. siječnja 2019.

Dvobojna salama

Znam da sam odavno obećala ovu salamicu i da ste mi dosta pisale, recept vam sad pišem možda će u budućnosti nekome poslužiti/znam da hoće/.Jako fina salamica, brzo gotova i vrlo dekorativna.

Sastoji:

Svijetli dio:

50g maslaca

100g bijele čokolade

1,5 žlica mlijeka

25g kokosa

120g keksa sitno mljevenog

Tamni dio:

60g maslaca

300g krupnije narezanoga keksa

50g čokolade za kuhanje

150g mliječne čokolade

malo soli

1,5žlica ruma

Priprema:

U zdjelu stavite  keks i kokos. Otopite bijelu čokoladu zajedno sa maslacem i mlijekom, radite to na niskoj temperaturi , neka vam je čokolada sitno na sjeckana.Prelijete toplu smjesu preko keksa.Zamutite da bude srednje tvrda smjesa, omotate ga prozirnom folijom, stavite na sat vremena u frižider.

Za tamnu smjesu :otopiti maslac s obje vrste čokolade , rumom i malo soli.Dodati u sitno na sjeckani keksa.Pustiti da se samo malo ohladi da možete formirati rukama.

Uzmite papir za pečenje po njemu rasporedite smeđi dio, u sredinu stavite stvrdnuti bijeli dio.Omotate smeđi dio oko bijelog, zamotate sve čvrsto papirom za pečenje  u štrucu potom sve stavite u alu foliju. Čvrsto snite, ostavite par sati u frižideru da se stisne.
Stisnutu štrucu odvojite od folije i papira, dobro je prospite ili bolje uvaljajte u šećeru prahu , režite na šnite.










ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Panettone

Fini, mirisni panettone, jednostavan u izradi, sve što vam treba za ovaj kolač je malo ljubavi i strpljenje.Nema nikakve velike mudrolije oko ovog kolača, jednostavni sastojci, par caka i uski kalup i kolač je tu.Nemojte nikako propustiti napraviti ovu divoticu, možete ga jesti par dana uvijek je fin i sočan.Ako vam ostane više komada možete ga prepeći u pećnici ili namočiti nekim likerom i servirati uz kremu.

Sastojci:

1 faza:

2-3žlice brašna

100ml toplog mlijeka

1žličica šećera

1/2 polovica kesice instant kvasca

Nadjev:

100g grožđica

50g korice limuna/kandirane

50g korice naranče/kandirane

2žlice ruma

Ostalo:

300g glatkog brašna

1/2žličice soli

2 jaja

50g šećera

1 vanilija šećer

ostatak kvasca

na vrh noža pecivni prašak

70g maslaca

korica naranče

Glazura :

150g šećera u prahu

1,5 žlica mlijeka

par kapi limuna

Priprema:


Za početak pomiješate sve sastojke iz prve faze.Ostavite stajati na toplom mjestu nekih pola sata.Za to vrijeme namočite kandirano voće  sa rumom, ostavite stajati/moja nona je kandirano voće i grožđice znala močiti cijeli jedan dan u nekom likeru, pogotovo za fritule/.Prosijate glatko brašno sa pecivnim praškom i solju, odložite.

Druga faza:

U zdjelu stavite jaja  dobro ih izradite sa obje vrste šećera, dodati koricu naranče, ostatak kvasca, prosijano brašno, kvasac iz prve faze, miješati dok se ne dobije glatka smjesa, potom dodati na kocke izrezani maslac sobne temperature, nastaviti miješati/ja to radim sa spiralnim nastavkom na mikseru/, kad se masnoća povezala, dodati kandirano voće, nastaviti miješati da se poveže sa tijestom, po potrebi dodati još malo brašna da tijesto bude glatko i da se ne lijepi.
Zagrijati pećnicu na  50C.Tijesto prebaciti u  nabrašnjenu zdjelu, pokriti prozirnom folijom, ostavit stajati u pećnici nekih 1,5h, da se tijesto digne.
Pripremite kalup: Ja sam koristila kalup za torte 10cm promjera vi možete bilo koji uski lonac.Obucite ga u papir za pečenje , neka poviše završetka lonca viri nekih 20cm ostatak ošišate nožicama.Dobro me slušajte sada obavezno nauljite masni papar iznutra i fino ga oblikujte po loncu, inače u dućanima specijaliziranim za kolače i slastice možete kupiti gotove kalupe za panettone ali ja nisam tamo išla tako da je ovo odlično ispalo.Nadošlo tijesto prebacite na lagano nabrašnjenu radnu plohu,miješate ga rukama da izađe višak zraka, formirate finu kuglu pa je prebacite u pripremljen   kalup, ako radite duplu dozu ovo je prilika da podijelite tijesto na pola.

Pustite da se tijesto diže nekih 2h.Nakon toga tijesto izvadite iz pećnice, premažete mlijekom , pećnicu zagrijete na 170C/vi najbolje znate svoju pećnicu ako vidite da je slabo povećate na 180C/
Pecite nekih 35-40 min ili dok /najbolje je koristiti štapić od ražnjića/ne izađe čist.
Pečeni panettone ostavite ohladiti u papiru, ogulite ga. Napravite glazuru tako da pomiješate sve sastojke u glatku smjesu i prelite preko ohlađeno kolača.Pustite da suši pola sa, ukrasite po želji.




utorak, 4. prosinca 2018.

Rustikalni kolač sa kremom od naranče


Evo  stiže i recept, sve znam kasnim par dana ali svega čega se nakupilo za napraviti tako da nisam uspjela uhvatiti par minuta mira da ispišem recept.Hvala vam na svim lijepim riječima i kometarima drago mi je da vam se svidio izgled a duboko  sam uvjerena da će vam se svidjeti i okus ovog divnog kolača.Kombinacija vanilije i naranče uz šalicu čaja naprosto je neodoljiva.Uživajte!!

Sastojci:/kalup 20cm okrugli

150g brašna/glatko

120 g šećera

1 vanilija šećer/žličica arome vanilije

100g maslaca

2 jaja

1/2 pecivni prašak

2 žlice mlijeka

prstohvat soli

korica naranče ili limuna ili kandirane korice

Krema od naranče:

350ml svježe cijeđenog soka od naranče

30g gustina

50g maslaca

120-150g šećera

Priprema:

U zdjelici pomiješate brašno sa pecivnim praškom i prstohvatom soli.U drugoj zdjeli stavite jaja ,šećer,vanilija šećer ,otopljeni maslac ,izradite sve mikserom pa dodate brašno i mlijeko nastavite miješati dok se ne poveže u finu smjesu.
.Na dno kalupa stavite papir za pečenje ili zamastite masnoćom i prospite kalup brašnom.Ulite smjesu su biskvit.Po biskvitu posuti koricu limuna ili naranče ili kandirane korice naranče ili limuna.Zagrijete pećnicu na 180C/pecite biskvit nekih pola sata/Ostavite ohladiti.

Napravite kremu od naranče:u zdjelu lončić na vatru stavite sok od naranče, dodate šećer/napomena ako je narančin sok sladak možete dodati malo manje šećera/ Gusti razmutite u  malo vode, dodate u sok, miješate dok se smjesa ne počne zgušnjavati pa dodate maslac, miješate da se maslac spoji sa kremom.Smjesu stavite  sa strane da se dobro ohladi i skroz stisne.



Biskvit prerežete na pola nadjene kremom, ostavite pola sata da se sve poveže i stisne do kraja.Prospite šećerom u prahu, narežete na trokute.


četvrtak, 22. studenoga 2018.

Fina pita sa jabukama

Nekako kad dođe jesen imate potrebu zavući se u najdalji dio kuće uz neki fini napitak i mirisni mekani kolač .Ovo je idealan kolač za to, brz i jednostavan, dizano tijesto, cimet, naranče i jabuke zar vas sama pomisao na te arome ne oduševi i odmah sjeti na toplu dekicu, čaj i toplinu doma.Inače ovu pitu moja prijateljica uvijek radi za Božićni doručak bude jako fino uz kavicu.

Sastojci:/24 kalup za torte

Start:

2žlice šećera

1/2 kesice instant kvasca

2žlice brašna

100ml toplog mlijeka

Tijesto:

5žlica ulja

1 ravna žličica soli

300g brašna

150ml mlakog mlijeka 3,2%

Nadjev:

4 jabuke srednje veličine

1/4 žličice cimeta

1 naranča korica i sok

1 ravna žličica gustina

3žlica šećera

25g maslaca

Ostalo:

200g sira/ricotta/svježi sir

2-3 žlice šećera u prahu

1jaje+par kapi vode

20g maslaca

Priprema:

Naribati koricu od naranče. Iscijediti sok.
Tijesto:U zdjelu staviti sve sastojke iz startera, promiješati dobro, prekriti prozirnom folijom i ostavit stajat 20minKad vidite da se kvasac aktivirao dodati 150ml mlakog mlijeka, 1 žličicu kore od naranče, 5 žlica ulja, promiješati dobro pa dodati brašno.Brašno prije izvažete i pomiješate sa solju.Zamijesite tijesto.Izručite na radnu plohu pa nastavite miješati rukama par minuta da se tijesto fino izradi i postane glatko.Vratite tijesto u lagano pobrašnjenu posudu poklopite prozirnom folijom ili stavite u običnu kesu dobro zamotati da ne ulazi zrak.
Ostaviti tijesto na toplom mjestu/ja to radim u pećnici upaljenoj na 50C/ da se diže dok se ne udvostruči.
Napravite nadjev:

Svježi sir izmiješate sa šećerom u prahu u glatku smjesu, šećer smanjite ili povećate to ovisi o vašem ukusu i kiselosti sira.
Jabuke ogulite narežete na kockice.U lončić stavite sok od naranče, šećer i ostatak naribane korice, stavite na vatru , dio soka odvojite i pomijašate sa gustinom, dodate gustin u lončić sa sokom, miješate na srednjoj vatri  da se zgusne, dodati maslac, pustiti da se otopi , staviti jabuke i cimet pa sve miješati da jabuke malo smekšaju i oviju su ovom finom kremom od naranče.Odložite da se malo ohladi.

Nadošlo tijesto stavite na radni stol i podijelite u 4 dijela.Svaki dio razvaljajte na veličinu kruga 24cm.ja za pravilan izgleda koristim poklopac od lonca te veličine, ostatke tijesta stavite sa strane koristiti će vam za podlogu.
Svaki krug prvo prerežite na pola.Svaku polovicu premažete sirom, na krajeve stavite nadjev.Savijete u kornet prvo s jedne strane do pola a onda s druge strane do pola.Stavite sa strane, pokrite krpom i nastavite dok ne potrošite sve sastojke.Ostatak tijesta  koji vam ostao od krugova opet razvaljate u krug.Stavite u kalup za torte promjera 24cm, na njega posložite kornete jedan do drugog.Ako vam je ostalo još malo tijesta od zadnjeg kruga napravite ružicu u sredini.
Opet pokrijete tijesto prozirnom folijom i ostavite dizati 20min na toplom mjestu.
Zagrijati pećnicu na 175C.Tijesto prije pečenja premazati otopljenim maslacem i razmućenim žumanjkom.Peći nekih 30-35 min.

Pustiti da se sve malo ohladi.

srijeda, 14. studenoga 2018.

Slani kim roščići

Prefini roščići punjeni feta sirom , mekani, slani ma savršeni, obožavati će te ih svakim grizom.Vrlo jednostavni su u pripremi ne zahtijevaju puno truda ni vremena a bogme ni umješnosti a svih će ih obožavati.Usput ako ne volite kim kao posip stavite nešto  drugo tipa sezam, suhi origano, mak i sl.Imala sam dosta upita za kiflice sad sam donijela ovaj recept a oko Božića ću raditi jedne starinske kiflice koje su jako dugo u mojoj obitelji za sada uživajte u slanoj inačici.

Sastojci:

500g glatkog brašna

50g maslaca

70 ml ulja

1,5 žličica soli

1žlica šećera

220ml jogurta

2 jaja

1/2pecivnog praška

1žlica instant kvasca

ostalo:

150g feta sira

150g ribanog sira/gauda

1/2žličice origana

Premaz:

1 žumanjak

pola žličice vode

Priprema:

U lončić stavite jogurt lagano ga zagrijete, dodate maslac sobne temperature i ulje te jaja, promiješati, dodati šećer i sol pa nastavit miješati/ja to radit kuhačom/na kraju dodati postepeno brašno dok ne dobijete mekano tijesto koje se lijepi.Odložite sa strane dok ne napravite nadjev.Izmrvite feta sir, dodate naribani sir i malo origana.
Zagrijete pećnicu na 50C.
Odmah krenite raditi kifle.Prvo tijesto podijelite na 16 dijelova.Napravite od svakoga dijela kuglicu.Kuglicu rastanjite
/ne pretanko/Stavite nadjev, prebacite kraći dio, stisnite/radi nadjeva, i samo jednom okrenete, formirati kiflicu.Stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, ponavljajte postupak dok sve ne završite i potrošite nadjev.Pokrijete čistom krpom i ostavite stajati pola sata u toploj pećnici.Žumanjak izradite sa malo vode.
Nakon pola sata premažete kiflice razmučenim žumanjkom, prospite kimom.Ostavite stajati u toploj pećnici još 15 min. 
Izvadite kifle a pećnicu zagrijete na 170C, pecite kifle nekih 15-20min.

Servirati tople ili hladne.



ponedjeljak, 12. studenoga 2018.

Turkey wellington /puretina wellington

Drage moje jedan divan predbožićni recept ako ne želite raditi velko pečenje sa puricom i sl. napravite ovaj divan recept od purećih prsa nadjevenih đžemom od brusnica u lisnatom tijestu sa gljivama i u umaku od brusnice .Recept je vrlo dekorativan u divnim bojama i okusima Božića.Iako ima par faza nije kompliciran a okus je predivan slatko-kiselo.

Sastojci: 8 osobe 

Purećih prsa/1,2kg

sol,.papar

3 žlice maslinovo ulje

 3žlice majčine dušice

300g marmelade od brusnica/1,5žlicu odvojiti za umak

 Premaz:

 25g suhih vrganja

6 feta suhe šunke

 1 grančica ružmarina

600g šampinjon/pola smeđi pola bijeli

1 žličica maslaca

sol,papar

 Umak: 

500g krila, leđa i sl 

1 mrkva

 1 smeđi luk 

1 manji poriluk

 2 žlice brašna

 1l vode ili pilećeg temeljca 

1žlica aceta balsamica

 sol,papar


 Ostalo:

 500g lisnatoga tijesta

 1 jaje 

alu-folija

Priprema:

1. Kratka napomena: ovaj recept bi bilo poželjno započeti večer prije nekakve fešte ili slavlja tako da se sve prije finiša dobro ohladi,a tako je i vama lakše jer će te sve stici napraviti uz manje stresa/kao što znate na lisnato tijesto ne smije ništa topli inače će se sve defrmirati prije pečenje.

Zagrijete pećnicu na 180C. Okrenete pureća prsa, spoj s donje strane odvojite onako kako to prirodno izgleda a deblju stranu samo malo zarežite nožem. Prsa s jedne i druge strane namažite maslinovim uljem.Odvojite polovicu timijana pa prospite s donje i gornje strane po prsima .Posolite i poparite. Napunite prsa/odnosno nadjenute marmeladom od brusnice. Uhvatite spojeve prsa čačkalicama ili štapićima ražnjića da se u pečenju ne bi sve rastvorilo i nadjev iscurio, isto tako možete to sve napraviti konce za pečenje tada možete formirati finu štrucu.Papir za pečenje premažete maslinovim uljem pa na njega stavite meso zarolate ga čvrsto, a potom sve zamotati u alu-foliju.Stavite peći 1h.
. Dok se puretina peče napravite nadjev: Namočite u vrućoj vodi suhe vrganje. Nasjeckate šampinjone. U tavu zagrijete malo ulja pa na njemu prepržite šunku da bude hrskava ali bas jako hraskava, kratko prije kraja pečenja dodate malo ružmarina/malu grančicu/, pustite da zamiriše. Izvadite na papir i ocijedite, pustite da se ohladi i ocijedi. U posudu u koju ste pekli šunku dodate narezane gljive posolite ih i po paprite kratko prodinstate pa dodate nasjeckane namočene vrganje/vodu procijedite i sačuvate/pa dodate dvije žlice u gljive/, dodati sitno nasjeckano lišće ružmarina, dinstate nekih desetak minuta dok gljive ne smekšaju i lagano se zapeku.Kad su gljive gotove dodate komadić maslaca pustite da se otopi poveze Maknete s vatre, ispasirate štapnim mikserom u paštetu/ako je prerijetko možete dodati žlicu krušnih mrvica/
Odložite da se ohladi.

 Napravite umak: U posudu zagrijete maslac s mlazom ulja dodate narezani pureće/pileće kosti/leda dodate narezanu mrkvu,poriluk i luk..Prepržite vrlo kratko, prospite brašnom, promiješate, podlije s vodom, dodate marmeladu od brusnica, grančicu ružmarina i aceto balsamico.Pustite da zakuha, smanjite vatru i nastavite kuhati nekih 60min.Procijedite, po potrebi dodatno zgusnete, posolite i popaprite po ukusu. Razvaljajte lisnato tijesto./napravite to na papiru za pečenje da vam bude lakše. Na jedan dio tijesta/ u sredinu stavite polovicu nadjeva od gljiva i /koji mora biti hladan/prospite sa narezanom preprženom šunkom ,na nju stavite ohlađeno pečeno meso/iz kojega ste izvadili stapice /čačkalice/ pa ga premazite ostatkom nadjeva i prospite šunkom.Prospite ostatkom majčine dušice.

Premažite donje tijesto s razmučenim žumanjcem, pa na njega stavite drugo tijesto, fino ga zalijepite za meso i nadjev kao da radite veliki raviol, spojite ga kao na slici .Odrežite ostatak tijesta od kojeg možete raditi razne ukrase na tijestu čisto da vizualno fino izgleda štruca .Premazite sve razmučenim žumanjkom.

5. Pecite u zagrijanoj pećnicina 180C/50min. Izvadite vani ,ostavite da miruje desetak minuta prije nego je razrežete da se sokovi povežu i ne bude suho, nikako je nemojte odmah rezati.
Servirate toplo ili hladno uz finu salatu,  kuhano povrće, pire i vrući umak.

srijeda, 7. studenoga 2018.

Slatko-kiseli ražnjići

Ovo je neka inačica havajskih kebaba. divan slatkasti preljev i ražnjić sa komadićima ananasa.Vjerujte mi kombinacija božanstvena.Okuse naravno treba dotjerati tako da dodate kiselost po vašoj želji, ako imate iskustva sa slatko- kiselim okusima neće vam biti teško doraditi te    okuse.Recept je naravno od ovoga ljeta i ne bih se ni sjetila da nisam dobila upit. Uživajte uz fino vino .

Sastojci:

Slatko-kiseli umak:

70ml vode

80ml soja umaka

60ml sake

3žlice meda

50g šećera

60ml soka od ananasa

2 češanja protisnutog češnjaka

1žlica naribanog đumbira

1žlica ribljeg umaka/opcionalno

1žlica rižinog octa

Ostalo:

800g pilećih fileta

po jedna crvena, zelena, žuta paprika

3 šnite/fete ananasa

1crveni luk

sol,papar/malo


Priprema:

Sve sastojke za slatki umak stavite u lončić na vatru kuhate desetak minuta na laganoj vatri da se umak zgusne.Ostavite ohladiti.Umak ne trebate hladiti do kraja sasvim će biti dobar i mlak,

Piletinu operite razdijelite na iste fileta, narežite na trake.Prelite sa pola količine umaka, promiješate, ostavite stajati pokriveno folijom nekih sat vremena.
Nakon sat vremena nižete ražnjiće.Prvo narežite papirku, luk i ananas na komadiće.Nanižete na ražnjić prvo traku piletine , potom razno povrće , ražnjić završite piletinom.


Sad ga izrežete po dužini, da dobijete  gotovo iste ražnjiće.Lagano ih posolite i poparite.

Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zagrije pećnicu na 200C.Ražnjiće prvo prepecite na grill tavi koju ste prije toga stavili malo ulja.Prepečene ražnjiće stavite na deset minuta da se dovrše u pećnici.




Servirati uz rižu, povrće i sl.


Comments system

Disqus Shortname