utorak, 12. veljače 2019.

Lješnjak kocke sve na toplo

Kako volim kolače za koje ne treba čekati da se ohlade pa dodati drugi sloj kreme pa treći sloj, nego sve ide na toplo a obda u frižider ili još bolje na balkon kad je vani hladno.Nemam vam što reći nego da se uhvatite napraviti kolač za pola sata i uživate uz finu kavicu .

Sastojci:

Biskvit:/lim oko 30x 25 cm

200g glatkog brašna

2 jaja

2 kesice vanilija šećera

100g šećera

prstohvat soli

110ml ulja

110ml mineralne vode

1žličica pecivnog praška

Krema:

2 jaja

600ml mlijeka 3,2%

1 puding od vanilije

1puna žlica brašna

1 vanilija šećer

100g šećera

100g maslaca

Šlag:


200ml vrhnja za šlag

šećera po potrebi

120g prženih lješnjaka

2 žlice nuttele ili namaza po želji
Priprema:

Prepržiti lješnjake na suhoj tavi da malo dobiju boju.Maknete ih sa strane pustite kratko ohladiti.Omotate u krpu pa lagano batićem za meso istucate na sitne komade.Pustite do korištenja.
Napravite biskvit:
Zagrijete pećnicu na 185C,Namažete kalup i propiste ga brašnom ili stavite papir za pečenje.
U zdjelu stavite jaja dodate obje vrste šećera miješate da se zapjeni i jaja se dobro izrade sa šećerom, dodate sol, ulje i mineralnu vodu.Nastavite kratko miješati da se sve spoji, pa dodate brašno pomiješamo sa pecivnim praškom.Prelite sve u kalup.Pecite nekih 20-25 min dok ne dobije finu boju, isprobate čačkalicom.

Za to vrijeme skuhate kremu.U lončić na vatru stavite pola količine mlijeka s obje vrste šećera, u zdjeli sa strane stavite jaja, brašno, mlijeko/ostatak/ izmiješate da nema grudica.Prebacite sve u kipuće mlijeko ,miješate dok se ne zgusne.Maknete sa strane, dodate maslac, miješate maslac u kremu dok se ne otopi.
Na topli biskvit namažete nuttelu u tankom sloju/ili debelom ako tako volite/ prospite sa polovicom zdrobljenih lješnjaka.Prelite cijelu količinu kuhane kreme, zagladite.Ostavite da se ohladi.
Kad se ohladi a to će vam na balkonu biti pola sata.Premažete tučenim slatkim vrhnjem zaslađenim po ukusu.Po vrhu pospete ostatak lješnjaka.






petak, 8. veljače 2019.

Mirisna piletina sa agrumima i pistacijom

Danas je proljeće zasjalo u mom gradu, ptice, sunce, pa nam je trebao jedan fini sunčani ručak u skladu sa godišnjim dobom.Zima je, ima agruma pa tako i ovaj ručak je u tom stilu.Recept je sa piletinom ali možete raditi i sa puretinom naravno, i svinjetinom a tko voli i sa filetima bijele ribe.

Sastojci:

600g bijelog mesa/piletina, puretine i sl.

2 naranče

1 žličica limuna

sol,papar

1 luk

100ml vode ili temeljca od piletine

2 žlice brašna

100g pistacije/slane

2-3žlice maslinovo ulja

30g maslaca

Priprema:

Piletinu operite narežite na kockice/neka budu otprilike iste kockice/Piletinu pokapati limunom i maslinovim ulje,/1 žlica/ posoliti, popapriti, posuti sa brašnom.Sve premjestiti u sito pa lagano odvojiti višak brašna.

Zagrijati tavu sa ostatkom maslinovog ulja.Na zagrijanom ulju prepržiti piletinu sa svih strana da dobije finu boju.Izvaditi i na toplom mjestu odložiti dok ne napravite umak.Na istu tavu stavite maslaca i mlaz maslinovog ulja, dodati sitno narezani luk, pirjati da uvene.Dodati sok od naranče i temeljac/vodu/ pustiti da kuha par minuta da se zgusne.Dodati piletinu.Kuhati desetak minuta,  doraditi po ukusu sa solju i paprom a nekad će vam ako je naranča kiselija trebati i malo šećera .Kad je sve zgusnulo i fino je začinjeno, maknete sa vatre.





Servirati posuti nasjeckanim pistacijama, uz prilog po želji.

četvrtak, 7. veljače 2019.

Katpati rolat sa tunom

Ako vam treba fino i lagano jelo za petak, a ne ide vam se na peškariju po frišku ribu, ili čisto želite nešto novo i drugačije za ručak, možda vam dolaze gosti, ovo je pravo jelo za vas, fino, zasitno.
Jako volim karpati tijesto za rolat jer je sočno i uvijek se fino stopi sa nadjevom .

Sastojci:

Tijesto:

90g maslaca

4 jaja

1/2žlčice soli

70g brašna/glatko

500ml mlijeka

1žličica kopra

Nadjev:

2 konzerve tune

sol,papar

200g svježih očišćenih listova špinata

1žličica vlasca

3 komada mladog luka

3-4 žlice majoneze light


Priprema:

Upalite pećnicu na 160C da se ugrije.Na lim za pečenje veličine 35x25 cm  stavite papir za pečenje.
U lonac otopite maslac sa mlazom ulja, dodate cijelu količinu brašna, miješate da se lagano zaprži i zgusne, dodate mlijeko nastavite miješati da se sve zgusne, maknete sa vatre, prebacite u zdjelu za miješanje, pustite da se lagano ohladi.
Odvojiti žumanca od bjelanjak pa dodati jedan po jedan žumanjak u smjesu sa brašnom, dodat kopar , još malo soli po potrebi i papra.Izraditi bjelanke u čvrsti snijeg dodati smjesi sa jajima i brašnom lagano žlicom da se poveže u glatku smjesu.
Smjesu prebaciti na lim za pečenje, lagano raspodijeliti, da bude ravnomjerno.
Peći u zagrijanoj pećnici nekih 30Min.Pečeno izvaditi da se ohladi zarolano kao i svaki drugi rolat u kuhinjsku krpu.Rolat mora biti hladan prije mazanja nadjeva.
Za to vrijeme na malo maslaca izdinstate špinat, samo dok malo ne uvene, ocijedite ga dodatno rukama, narežite ga na sitno.Sve sastojke za tunu pomiješate u smjesu, dodate špinat i majonezu.Izmiješate pa doradite solju i paprom, po želji možete dodati i malo soka od limuna ili kopra.Zamotate rolat u alu-foliju i ostavite na pola sata u frižider, izrežite ga po želji.

utorak, 5. veljače 2019.

Pita od jabuke


Mislima da su sve priče i pjesme ispjevane o ovom slatkom i vrlo jednostavnom kolaču  i da svatko doma ima bar dva-tri recepta za ovaj kolač, vjerujte mi na riječ i ja ih imam bezbroj no u svakom mi je nešto falilo ili je bilo problema u izradi. dok nisam pronašla ovaj recept..Divan, jednostavan, sve se brzo i fino stopilo.Sto posto zadovoljna.Svi sastojci neka budu iz frižidera, trebati će vam kalup oko 35x20 cm što je manji kalup kolač će biti veći .Koristite slatke jabuke, mogu i kisele ako više volite, ja nisam stavila šećer u nadjev, vi kako želite.

Sastojci:

Tijesto:

200g maslaca

malo soli

1 žlica /puna/kiselog vrhnja/masnijeg

300g glatkog brašna

100g oštro brašno

2 žumanjka

2žličice pecivnog praška

100g šećera u prahu

Nadjev:

1,5kg jabuka

1-2žličice cimeta

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za nadjev, maslac naravno narežite na sitno.Prstima izradite u glatko tijesto, teksture kao plastelin .

Odvojite 1/3 tijesta , stavite u kesicu za zamrzavanje i stavite u duboko, dok sve dovršite.
Pripremite protvan za pečenje, ja imama oni što se odvaja pa na dno stavim papir za pečenje, vi možete i premazati sa malo maslaca i brašna.
Ostatak tijesta utisnite ravnomjerno na dno.Stavite protvan sa tijestom u frižider/ne u duboko/dok izrežete jabuke.
Jabuke operite, ogulite, podijelite na 4 dijela, o čistite špice, narežete na tanke šnite oštrim nožem.Stavite u zdjelu, po želi po šećerite, stavite cimeta,// ja ne šparam hehe, //mi baš volimo cimet,Dobro promiješate.
Zagrijete pećnicu na 160C.Izvadite protvan iz frižidera, stavite peći u zagrijanu pećnicu nekih 10-15 min dok ne dobije finu boju i malo se zapeče.
Na lagano pečeno tijesto stavite cijelu količinu jabuka.Izravnate i sasvim malo stisnete.
Sada izvadite ono smrznute tijesto iz dubokog i naribate ga ribežom na jabuke.Podignite temperaturu u pećnici na 170C.
Pecite pitu još1h i 15 min, vidjeti će te kad gornje tijesto dobije finu boju.
Pustite da se dobro ohladi.Narežete na kocke po želji.




nedjelja, 27. siječnja 2019.

Šumska princeza ili šumska bajka

Jedna fina i brza tortica, idealna u čaj ili kavu, nije puno slatka.Kod mene u kombinaciji sa šumskim voćem vi možete staviti voće po želji a meni je jako fino sa višnjama.Uživajte!!!

Sastojci:/kalup za torte 24-26 cm 

Smeđi dio:

200ml mlijeka

3 jaja

malo soli/prstohvat

70ml ulja/obično

150 g šećera

1 vanilija šećer

3 žličice kakaa

280g brašna

1 pecivni prašak

Krema:

800ml mlijeka

80g šećera

1 vanilija šećer

1 paket pudinga od vanilije

1žlica brašna

2 žličice pume gustina

Voće:

350g šumskog voća/višnje

100ml vode/sok od višnje

1žlica gustina/ravna

3 žličice šećera/više manje po ukusu

Priprema:

Skužila sam da nema slika pripreme ali kolač je tako jednostavan da vam ni ne treba.

Napravite kremu tako da u lonac stavite sve sastojke za kremu, izmiješate da nema grudvica, stavite na srednju vatru pa pustite da se zgusne uz miješanje/pazite da vam ne zagori/ .Prebacite zgusnutu kremu u drugu zdjelu i ostavite ohladiti dok ne napravite biskvit.

Zagrijete pećnicu na 170C.

U zdjelu stavite cijela jaja sa obje vrste šećera, miješate dok jaja skroz ne zabijele pa dodate ulje i mlijeko, nastavite kratko miješate, potom dodate  brašno koji ste prije toga izmiješali sa solju, kakaaom i pecivnim praškom.

Pripremite kalup za torte tako da ga premažete maslacem i brašnom a na dno stavite papir za pečenje.

Stavite prvo smeđi biskvit, malo podignite krajeve po stijenkama kalupa.Ulite u sredinu bijelu kremu.Lagano poravnati.Staviti peći u zagrijanu pećnicu nekih  25-30 minuta, provjeriti dali je pečeno čačkalicom u biskvit.Izvaditi pečeni kolač, pustite da se ohladi.

Zato vrijeme skuhati preljev, staviti sve sastojke u lončić kuhati dok se ne zgusne.
Preliti polovicu preljeva po torti.Ostatak možete staviti u zdjelicu da svatko sebi dodatno prelije, servirati možete i sa tučenim šlagom.






subota, 26. siječnja 2019.

Perzijska pogača


Ovaj kruhić/kruhiće  uvijek radim uz meze najčešće uz humus,// o humusu sam dosta pisala//, na coolki imam i recept,// odavno i još neke varijacije na temu//, pa mislim da nije potrebno  pisati posebno recept, ako kome treba poslati ću link.Isprobajte ovaj divan kruh hrskave kore sa divnim slatkastim premazom.


Sastojci:/4 srednja kruhića

Tijesto:

oko 500g brašna/glatko

400ml mlake vode

1žličica maslinovo ulja

1 kesica instant kvasca

prstohvat šećera

2 žličice soli/ravne

Posip i rad:

1žlica ulja

2žlice griza /kukuruzno brašno

Premaz:

1,5 žličica ulja

1žlica/ravna/brašna

1žličica šećera

120 ml vode

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu,ulje,  šećer i kvasac, promiješate, pokrite tanjurom, ostavite stajati pola sata.
Nakon pola sata dodate prosijano brašno, sol, nastavite miješati da se tijesto poveže po potrebi dodate malo brašno, tijesto mora biti glatko, mekano i ne bi se smjelo lijepiti. Izradite dodatno tijesto na radnom stolu.Stavite ga u zdjelu, pokrijete prozirnom folijom.Ostavite na toplom stajati 1h.Za to vrijeme napravite premaz: zagrijete ulje u lončiću dodate brašno i šećer, lagano zažuti brašno pa dodate vodu kuhate dok se ne zgusne otprilike kao puding , odložite da se ohladi.


Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu.Lagano izradite rukama.Podijelite na 4 dijela.Svaki dio razvučete na papir za pečenje koji ste posuli grizom ili kukuruznim brašnom,u dugu plosnatu štrucu debljine nekih prst i pol.Premažete ga mlakim premazom.Pokrijete opet prozirnom folijom i ostavite stajati opet 30-45 min na toplom mjestu.Kratka napomena ako će vam biti lakše kod izrade kruhića ruke lagano nauljite.




Nakon drugog dizanja izvaditi kruhiće vani, uzdužno ih prstima ili vanjskim dlanovima pritisnuti kao na slici.Prospite sezamom ili niggelom.

Ako imate kamen za pečenje pizze ove kruhiće možete na tome peći ako ne, zagrijete pećnicu 210C Pecite kruhiće nekih 15-18 min na najdonjoj vodilici.

Tople kruhiće izvadite i premažete maslacem.








utorak, 22. siječnja 2019.

Grčka kremasta pita/ grčka mliječna pita

Recept od prije tri godine na coolinarici, pa da ga prebacim i na blog.Ovo je tipična grčka pita iako vidim da su je pišu i kao tursku turci ne rade ovakve stvari sa jufkom, no nema veze. Nema vikenda bez finog i jednostavno deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od tijesta za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu

Sastojci:

Sastojci 4 osobe


 7-10 kom kora za pite/ ružice

 2 pune žlice maslaca + mlaz ulja

1/4žličice mljevenog cimeta

Krema: 

400ml mlijeka

 90 g/6 žlica šećera/manje više po želji

2 Vanilin šećer

 1štapić cimeta

4 jaja

1/2 naranče /kora

 Ostalo:

 2 žlice Meda cvjetnog

2žlice listića badema ili kokosa

 ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno

Priprema

1. Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
2. Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi . Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha/izvadite štapić/ .Maknete sa vatre i miješajući postepeno dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.
3. Uljete cijelu količinu kreme na ružice,pospete naribanom korom naranče, pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.
 4. Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom. Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.

ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

Piletina u žuto -zelenom

Jedna jako jednostavna i fina pilav piletine, meni je to u dane kad imam puno posla spas, ukipam sve u pećnicu i gotovo zaboravim a zajedno imam fin obrok sa prilogom.Povrće možete birati sami po želji ili po ukusu, sve ostalo su naravno nijanse, dijelove piletine isto  stavite po želji.Jako je fino i sa svinjskim kotletima.Ja sam koristila dio povrća kojeg sam ovo ljeto obarila i spremila u zamrzivač.

Sastojci:

6-7 komada piletine po ukusu

Marinada:

2 žličice curry praha

sol,papar

1žličica slatke paprike

na vrh noža ljute paprike

2-3 žlice maslinovog ulja

1 naribani češanj češnjaka

Povrće:


750g povrća po ukusu/ gotovo smrznuto ili

200g smrznutih fažoleta

1 luk

100g smrznutog graška

3 šake opranog i očišćenog svježeg peršina

200g mrkve

150g cvjetače

2 češanja češnjaka

1/2 žličice kopra

1 žlica maslaca + 1 žlica maslinovog ulja

1/2žličice origana

1žličica nasjeckanog peršina

Riža:

300g riže/ja sam koristila basmati

350 ml temeljca po želji

1/2žličica soli

1žlica maslaca

Priprema:

Povrće operite narežite na komade.Svježe povrće osim špinata kratko obarite u slanoj vodi  da lagano omekša, Ocijedite ga i odložite do korištenja.Sa smrznutim povrćem/ako koristite / se odnosite po upustvu za uporabu na pakovanju.
U zdjelicu stavite sve sastojke za marinadu, promiješate dobro pa u to marinirate komade piletine.Ostavite stajati bar sat vremena a najbolje cijelu noć.

Keramički pekač dobro premažete maslacem, stavite na dno opranu rižu/ako koristite basmati/ za ostale vrste u ovisnosti o istoj.

U tavi stavite kockice maslaca i maslinovo ulje, pustite da se zagrije pa dodate nasjeckani luk i češnjak , kratko pirjate da luk uvene na srednjoj vatri, dodate ostalo obareno povrće, posolite, poparite, dodate kopar i origano nastavite pirjate da se povrće začini masnoćom .
Povrće stavite na rižu, promiješate, dodate oprani i očišćeni špinat, te komade piletine.
Pokrijete sve prvo papirom za pečenje a potom sa folijom,Pustite da se peče u pećnici na 200C nekih 35min.Izvadite promiješate lagano po potrebi doliti još vode.Pustiti otvoreno da se peče još 20min ili dok piletina ne dobije zlatnu boju.Servirati uz salatu.






Schwarzwald torta

Predivni klasik kojeg svi vole, doista torta za fešte jer  nije puno slatka.Ovaj put krivnja leti mojoj curici koja je gledajući u moje recepte izabrala ovu tortu, koju nisam radila valjda 15-20 godina.Neka vas ne zavara jednostavnost priprave i namirnica ova torta ima dva pravila to je vrhnje za šlag koje mora biti mliječno jer je bazna krema i biskvit koji ne smije biti kruhast ni klasičan već vrlo, vrlo pjenast da teksturom podsijeca na još jednu kremu, nema gore stvari nego kad se kod ove torte tokom jela i rezanja odvaja biskvit od kreme.

Sastojci/kalup za torte 22-24 cm:

Biskvit:

4 jaja

180g šećera u prahu

prstohvat soli

2 vanilija šećera

2 žlice kakaa/gorki

70g gustina

70g glatkog brašna

Krema:

500ml vrhnja šlag

1 paket vanilija šećera

1 želatina/instant/

2-3žlice šećera u prahu

Višnje:

350 g višanja/1 tegla

150ml soka od višnje

2 žlice likera od višnje

2 žlice šećera

1žlica gustina

Ostalo:/za premazivanje

50ml likera od višnje 

50ml vode

Dekoracija:

200g digestin keksa

voće po želji

200ml vrhnja za šlag

Priprema:


Ocijedite višnje.U lončić stavite šećer, sok od višnje, liker i gustin, izmiješate sve metlicama i stavite na laganu vatre da se zgusne, dodate višnje/naravno moraju biti očišćene od koštica/ dobro promiješate, odložite sa strane da se ohladi.

Biskvit:

Pripremite dvije zdjele, odvojite u svaku žumanjke i bijelanjke.Prvo izradite bijelanjke tako da ih izradite metlicama a onda postepeno dodate pola količine šećera u prahu i jedan vanilija šećer, izradite da dobijete vrlo čvrstu i gustu smjesu.

Uzmite žumanjke pa ih izradite sa prstohvatom soli i ostatkom šećera u prahu i vanilija šećerom, dok ne postanu skroz bijeli.Dodati žumanjke u bjelanjke miješati žlicom polako da se spoji a potom dodati pomiješani gustin, kakao i brašno.
Miješati polako da se sve spoji u finu pjenastu smjesu.


Kalup za tortu premazati maslacem , na dno staviti papir za pečenje a okolo posuti i sa malo brašna.Preliti smjesu, izravnati, peći u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.Izvaditi i ohladiti.Ohlađeno izrezati na dva dijela na dobijete tri plohe.Izradite šlag sa šećerom dodate želatinu, to napravite neposredno prije slaganja.

Slažemo:

Na dno stavimo jedan dio biskvita.Sastojke za premazivanje pomiješamo/liker od višnje i vodu, može i sok od višnje/Kistom za kolače lagano navlažite biskvit.Dodate pola smjese od višnje/naravno ohlađene/izravnati, dodati pola tučenog šlaga, ponavljate postupaka još jednom.Na vrh stavite biskvit kojeg isto malo navlažite.
Cijelu tortu pomažete tučenim vrhnjem
Prospite je obilato mljevenim keksom.Na vrh stavite malo šlag i poslažete voće po želji.
Pustite da se sve stisne preko noći ili barem 2-3h.

srijeda, 16. siječnja 2019.

Pečenje sa narančom i zelenim paprom


Fin pečeni lungić/svinjski filet u umaku od naranče i zelenog papra.Marinirani zeleni papar možete kupiti u svim većim centrima, nije neki problem ga napraviti ni samog samo računajte da on mora odstojati 24h u marinadi.

Sastojci:


1,250g svinjskoga lungića

 naranča / korica/

sol,papar

3žlice maslaca

1žlica senf/dijon

3 naranče sok/250ml

250ml bijelog vina

2žličice mariniranog zelenog papra/zeleni papar iz marinade

mlaz maslinovog ulja

gustin po potrebi

Priprema:

Operite i osušite lungić.Očistite ga od žilica.Napravite marinadu:u zdjelu stavite žlicu maslinovog ulja, senf, žlicu naribane korice naranče  te sol i papar, sve dobro promiješate.
Masirate marinadu u lungić.Pustite da odstoji par sati, najbolje će biti preko noći.

U lonac debljeg dna stavite maslaca/1 žlicu/ i dvije žlice maslinovog ulja.Stavite lungić pa ga na najvećoj vatri zapečite sa svih strana da uhvati finu boju.Smanjite vatru, polijete s otprilike pola količine vina i temeljca, pustite da prokuha, poklopite pa nastavite peći lungić nekih 45 min na vrlo laganoj vatri okrećući ga povremeno.

Gotovi lungić izvadite i zamotate u foliju.

Na dno lonca polijete opet sa vinom i temeljcem, drvenom žlicu sa stružite sve divote na dnu/tu je dosta okusa/dodate ostatak soka od naranče u koji ste razmutili malo gustina, zeleni papar, sol i crni papar po ukusu.Pazite samo jer zeleni marinirani papar zna biti jako slan pa pustite da zeleni papar kratko kuha a potom dodati začine.
Meso fino narežite, prelite ga sa umakom, ukrasite šnitama naranče.











četvrtak, 10. siječnja 2019.

Dvobojna salama

Znam da sam odavno obećala ovu salamicu i da ste mi dosta pisale, recept vam sad pišem možda će u budućnosti nekome poslužiti/znam da hoće/.Jako fina salamica, brzo gotova i vrlo dekorativna.

Sastoji:

Svijetli dio:

50g maslaca

100g bijele čokolade

1,5 žlica mlijeka

25g kokosa

120g keksa sitno mljevenog

Tamni dio:

60g maslaca

300g krupnije narezanoga keksa

50g čokolade za kuhanje

150g mliječne čokolade

malo soli

1,5žlica ruma

Priprema:

U zdjelu stavite  keks i kokos. Otopite bijelu čokoladu zajedno sa maslacem i mlijekom, radite to na niskoj temperaturi , neka vam je čokolada sitno na sjeckana.Prelijete toplu smjesu preko keksa.Zamutite da bude srednje tvrda smjesa, omotate ga prozirnom folijom, stavite na sat vremena u frižider.

Za tamnu smjesu :otopiti maslac s obje vrste čokolade , rumom i malo soli.Dodati u sitno na sjeckani keksa.Pustiti da se samo malo ohladi da možete formirati rukama.

Uzmite papir za pečenje po njemu rasporedite smeđi dio, u sredinu stavite stvrdnuti bijeli dio.Omotate smeđi dio oko bijelog, zamotate sve čvrsto papirom za pečenje  u štrucu potom sve stavite u alu foliju. Čvrsto snite, ostavite par sati u frižideru da se stisne.
Stisnutu štrucu odvojite od folije i papira, dobro je prospite ili bolje uvaljajte u šećeru prahu , režite na šnite.










ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Panettone

Fini, mirisni panettone, jednostavan u izradi, sve što vam treba za ovaj kolač je malo ljubavi i strpljenje.Nema nikakve velike mudrolije oko ovog kolača, jednostavni sastojci, par caka i uski kalup i kolač je tu.Nemojte nikako propustiti napraviti ovu divoticu, možete ga jesti par dana uvijek je fin i sočan.Ako vam ostane više komada možete ga prepeći u pećnici ili namočiti nekim likerom i servirati uz kremu.

Sastojci:

1 faza:

2-3žlice brašna

100ml toplog mlijeka

1žličica šećera

1/2 polovica kesice instant kvasca

Nadjev:

100g grožđica

50g korice limuna/kandirane

50g korice naranče/kandirane

2žlice ruma

Ostalo:

300g glatkog brašna

1/2žličice soli

2 jaja

50g šećera

1 vanilija šećer

ostatak kvasca

na vrh noža pecivni prašak

70g maslaca

korica naranče

Glazura :

150g šećera u prahu

1,5 žlica mlijeka

par kapi limuna

Priprema:


Za početak pomiješate sve sastojke iz prve faze.Ostavite stajati na toplom mjestu nekih pola sata.Za to vrijeme namočite kandirano voće  sa rumom, ostavite stajati/moja nona je kandirano voće i grožđice znala močiti cijeli jedan dan u nekom likeru, pogotovo za fritule/.Prosijate glatko brašno sa pecivnim praškom i solju, odložite.

Druga faza:

U zdjelu stavite jaja  dobro ih izradite sa obje vrste šećera, dodati koricu naranče, ostatak kvasca, prosijano brašno, kvasac iz prve faze, miješati dok se ne dobije glatka smjesa, potom dodati na kocke izrezani maslac sobne temperature, nastaviti miješati/ja to radim sa spiralnim nastavkom na mikseru/, kad se masnoća povezala, dodati kandirano voće, nastaviti miješati da se poveže sa tijestom, po potrebi dodati još malo brašna da tijesto bude glatko i da se ne lijepi.
Zagrijati pećnicu na  50C.Tijesto prebaciti u  nabrašnjenu zdjelu, pokriti prozirnom folijom, ostavit stajati u pećnici nekih 1,5h, da se tijesto digne.
Pripremite kalup: Ja sam koristila kalup za torte 10cm promjera vi možete bilo koji uski lonac.Obucite ga u papir za pečenje , neka poviše završetka lonca viri nekih 20cm ostatak ošišate nožicama.Dobro me slušajte sada obavezno nauljite masni papar iznutra i fino ga oblikujte po loncu, inače u dućanima specijaliziranim za kolače i slastice možete kupiti gotove kalupe za panettone ali ja nisam tamo išla tako da je ovo odlično ispalo.Nadošlo tijesto prebacite na lagano nabrašnjenu radnu plohu,miješate ga rukama da izađe višak zraka, formirate finu kuglu pa je prebacite u pripremljen   kalup, ako radite duplu dozu ovo je prilika da podijelite tijesto na pola.

Pustite da se tijesto diže nekih 2h.Nakon toga tijesto izvadite iz pećnice, premažete mlijekom , pećnicu zagrijete na 170C/vi najbolje znate svoju pećnicu ako vidite da je slabo povećate na 180C/
Pecite nekih 35-40 min ili dok /najbolje je koristiti štapić od ražnjića/ne izađe čist.
Pečeni panettone ostavite ohladiti u papiru, ogulite ga. Napravite glazuru tako da pomiješate sve sastojke u glatku smjesu i prelite preko ohlađeno kolača.Pustite da suši pola sa, ukrasite po želji.




Comments system

Disqus Shortname