ponedjeljak, 18. ožujka 2019.

Hrskava piletina sa medenim preljevom

Recept odavno na coolinarici, inače jedan od mojih favorita za divno jelo od pilećih prsa.Ovo je jedan od specijaliteta fuzijske kuhinje koja povezuje okuse i mirise cijelog svijeta.Uživajte u ovoj slatko-slanoj-hrskavoj piletini.

Sastojci 4 osobe 


4 veća pileća fileta/bijelo meso/prsa

 sol,papar/malo

Pohanje: 

150g Pšenično glatko brašno

 1žlica ravna mljevenog đumbira

1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

 1žličica nasjeckanog timijana

 1žličica nasjeckane kadulje

1žličica Slatke paprike mljevene

1/2žličice kajenskog papra/opcionalno

sol,papar

2 jaja

 4žlice vode

Ostalo:

 4 češanja češnjaka 

80-100g cvjetnoga meda 

1/4cup soja umaka

 1žličica Crnog papra mljevenog 

par kapi limuna/opcionalno

ulje za prženje


Priprema:

Stavite fileta između dva komada prozirne folije lagano ih potucite batićem za meso.Bilo bi dobro da komadi ostanu oko 1,5cm debeli.

Lagano posolite i popaprite. 

Pomiješate brašno sa paprom, solju, paprikom, kajenskim, đumbirom ,paprom,sitno nasjeckanom kaduljom i timijanom , muškatnim oraščiće.

Sve dobro ,dobro promiješate.

Jaja izmiješate sa vodom. 

Stavite meso prvo u brašno sa začinima pa u jaje pa opet u brašno pritiskajuci da se sve dobro zalijepi za njega.

 Zagrijete ulje u tavi ,stavite pohanu piletinu, smanjite vatru na srednju pa fileta pecite po 4 min. sa svake strane. Izvadite pustite da se ocijedi,na kuhinjskom papiru .

 2. Umak: U tavicu stavite dvije žlice maslinovog ulja i protisnuli češnjak,  zagrijavate na srednjoj vatri , pazite da vam češnjak ne zagori tada to možete baciti.Dodate med ,soja umak i crni mljeveni papar pa kuhate nekih 5 min. da se reducira i stvori fini umak.Kuhate pažljivo jer to će dosta pjeniti. 

3. Prelite gotove pohane šnicle sa finim umakom. 

ponedjeljak, 4. ožujka 2019.

Pjenaste kocke od sira i višanja

Donosim vam danas jedan divan kolač od višanja sa pjenastim sirom na vrhu , lagan i fin desert koji će vas sigurno oduševiti.Uživajte u proljeću i suncu uz ove divne kocke koje možete odnijeti i na izlet u prirodu.Kratka napomena, što je kalup manji kolač će biti veći i malo će te ga duže morati peći

Sastojci.

Biskvit:/kalup oko 35x20 cm

250g brašna/glatko

100g maslaca

1 jaje

prstohvat soli

2žlice šećera u prahu

1žličica pecivnog praška/ravna

Višnje:

350g višanja

150ml soka od višanja

2žlice likera od višnje/opcionalno

2-3 žlice šećera/po ukusu

1žlica/puna/gustina

Krema od sira:

750g skute /svježi kremasti sir

5 jaja

70g maslaca

2 kesice šećer vanilije

1puding vanilija

2 žličice gustina/ravne

180g šećera

1-2žličice soka od limuna


Priprema:

Napravite biskvit tako da pomiješate sve sastojke.Kad se spoje, razvaljate na kalup u koji ste prije toga stavili papir za pečenje, prije pečenja lagano tijesto iz bockate vilicom.Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 200C i izvadite ga vani pustite da se hladi dok ostalo ne dovršite.Pećnicu smanjite na 170C.
Ocijedite višnje.U lončić stavite šećer, sok od višnje, liker i gustin, izmiješate sve metlicama i stavite na laganu vatre da se zgusne, dodate višnje/naravno moraju biti očišćene od koštica/ dobro promiješate, odložite sa strane da se ohladi.

Napravite pjenasti sir:Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.Izvažite šećer.Izradite prvo bjelanjke u čvrsti snijeg pa postepeno dodate šećer, nastavite tući bjelanjak dok se šećer pod prstima skroz nije rastopio u bjelanjku.Odložite.
Žumanjke izraditi pjenasto sa ostatkom šećera, dodati sir, vanilija šećer, sok od limuna, gustin, , otopljeni lagano ohlađeni maslac.Sve dobro izmiješati.Drvenom žlicom dodati postepeno bjelanjak u smjesu od sira, lagano miješate da se sve spoji.Odložite sa strane.
Slažemo:
Na polupečeni biskvit dodamo višnje, lagano premažemo, potom dodamo kremu od sira, zagladimo.Vratimo sve u pećnicu na 170C/nekih 45-50min dok se kolač ne napuše i dobije zlatnu boju na vrhu./možda vam malo i ispuca a to ovisi o količini vode u siru/

Pustite da se kolač skroz ohladi.Narežite na kocke.
















četvrtak, 14. veljače 2019.

Mesna štruca nadjevena tjesteninom

Divno jelo tjstenina urolana u mljeveno meso sa umakom od jogurta ili rajčice.Recept je stari /cvrlo stari/ sa coolinarike evo sada i na blogu .Nemojte propustiti ovo napraviti, vrlo je fino i jednostavno još kad se kombinirasa umakom od rajčice ili jogurta sa kiselim vrhnjem, vlascem i češnjakom milina i za oko i za nepsce.Uz ovo vam super paše fina salata.Uživajte!!


Sastojci:/4 osobe

750g nemasne mljevene junetine/janjetine 

2 žlice krušnih mrvica 

1 jaje/L

 sol,papar vrh noža kumina 

250g tjestenine/penete 

150g naribanog sira/gauda

 1žlica maslinovog ulja 

10-tak listova bosiljka

1. Napomena:

 Bilo bi dobro da za ovo jelo koristite manje masno meso.Najbolje bi bilo zamoliti mesara da vam samelje nemasan komad od lopatice ili buta. U posudu stavite mljeveno meso, dodate jaje, mrvice kruha, sol, papar, kumin i sitno naribani češnjak.Sve dobro dobro izmiješate .Odlomite komadić mesa pa ga prepržite na suhoj tavi da vidite dali vam slanost i začinjenost odgovara. Skuhate tjesteninu u slanoj vodi .Ocijedite te je i properite hladnom vodom. Raširite prozirnu foliju /to je obavezno da možete lakše zarolati,meso raširite po foliji ,  otprilike 40x40cm,da bude otprilike prst debelo. Složite tjesteninu kao na slici,neka bude uredno i fino poslagano.
Po tjestenine naribate sir i prospite sve sitno nasjekcanim bosiljkom. Zarolate čvrsto uz pomoć prozirne folije.Dobro stisnite krajeve. Odložite u hladnjak nekih pola sata. Zagrijete pećnicu na 180C . Izvadite meso iz folije ,premazite ga maslinovim ulje.Stavite peci na protvan na koji ste stavili papir za pečenje . Pecite nekih 35 min. dok meso ne dobije finu boju.
Servirati uz neku finu salaticu, umak od rajčice ili jogurta.

utorak, 12. veljače 2019.

Lješnjak kocke sve na toplo

Kako volim kolače za koje ne treba čekati da se ohlade pa dodati drugi sloj kreme pa treći sloj, nego sve ide na toplo a obda u frižider ili još bolje na balkon kad je vani hladno.Nemam vam što reći nego da se uhvatite napraviti kolač za pola sata i uživate uz finu kavicu .

Sastojci:

Biskvit:/lim oko 30x 25 cm

200g glatkog brašna

2 jaja

2 kesice vanilija šećera

100g šećera

prstohvat soli

110ml ulja

110ml mineralne vode

1žličica pecivnog praška

Krema:

2 jaja

600ml mlijeka 3,2%

1 puding od vanilije

1puna žlica brašna

1 vanilija šećer

100g šećera

100g maslaca

Šlag:


200ml vrhnja za šlag

šećera po potrebi

120g prženih lješnjaka

2 žlice nuttele ili namaza po želji
Priprema:

Prepržiti lješnjake na suhoj tavi da malo dobiju boju.Maknete ih sa strane pustite kratko ohladiti.Omotate u krpu pa lagano batićem za meso istucate na sitne komade.Pustite do korištenja.
Napravite biskvit:
Zagrijete pećnicu na 185C,Namažete kalup i propiste ga brašnom ili stavite papir za pečenje.
U zdjelu stavite jaja dodate obje vrste šećera miješate da se zapjeni i jaja se dobro izrade sa šećerom, dodate sol, ulje i mineralnu vodu.Nastavite kratko miješati da se sve spoji, pa dodate brašno pomiješamo sa pecivnim praškom.Prelite sve u kalup.Pecite nekih 20-25 min dok ne dobije finu boju, isprobate čačkalicom.

Za to vrijeme skuhate kremu.U lončić na vatru stavite pola količine mlijeka s obje vrste šećera, u zdjeli sa strane stavite jaja, brašno, mlijeko/ostatak/ izmiješate da nema grudica.Prebacite sve u kipuće mlijeko ,miješate dok se ne zgusne.Maknete sa strane, dodate maslac, miješate maslac u kremu dok se ne otopi.
Na topli biskvit namažete nuttelu u tankom sloju/ili debelom ako tako volite/ prospite sa polovicom zdrobljenih lješnjaka.Prelite cijelu količinu kuhane kreme, zagladite.Ostavite da se ohladi.
Kad se ohladi a to će vam na balkonu biti pola sata.Premažete tučenim slatkim vrhnjem zaslađenim po ukusu.Po vrhu pospete ostatak lješnjaka.






petak, 8. veljače 2019.

Mirisna piletina sa agrumima i pistacijom

Danas je proljeće zasjalo u mom gradu, ptice, sunce, pa nam je trebao jedan fini sunčani ručak u skladu sa godišnjim dobom.Zima je, ima agruma pa tako i ovaj ručak je u tom stilu.Recept je sa piletinom ali možete raditi i sa puretinom naravno, i svinjetinom a tko voli i sa filetima bijele ribe.

Sastojci:

600g bijelog mesa/piletina, puretine i sl.

2 naranče

1 žličica limuna

sol,papar

1 luk

100ml vode ili temeljca od piletine

2 žlice brašna

100g pistacije/slane

2-3žlice maslinovo ulja

30g maslaca

Priprema:

Piletinu operite narežite na kockice/neka budu otprilike iste kockice/Piletinu pokapati limunom i maslinovim ulje,/1 žlica/ posoliti, popapriti, posuti sa brašnom.Sve premjestiti u sito pa lagano odvojiti višak brašna.

Zagrijati tavu sa ostatkom maslinovog ulja.Na zagrijanom ulju prepržiti piletinu sa svih strana da dobije finu boju.Izvaditi i na toplom mjestu odložiti dok ne napravite umak.Na istu tavu stavite maslaca i mlaz maslinovog ulja, dodati sitno narezani luk, pirjati da uvene.Dodati sok od naranče i temeljac/vodu/ pustiti da kuha par minuta da se zgusne.Dodati piletinu.Kuhati desetak minuta,  doraditi po ukusu sa solju i paprom a nekad će vam ako je naranča kiselija trebati i malo šećera .Kad je sve zgusnulo i fino je začinjeno, maknete sa vatre.





Servirati posuti nasjeckanim pistacijama, uz prilog po želji.

četvrtak, 7. veljače 2019.

Katpati rolat sa tunom

Ako vam treba fino i lagano jelo za petak, a ne ide vam se na peškariju po frišku ribu, ili čisto želite nešto novo i drugačije za ručak, možda vam dolaze gosti, ovo je pravo jelo za vas, fino, zasitno.
Jako volim karpati tijesto za rolat jer je sočno i uvijek se fino stopi sa nadjevom .

Sastojci:

Tijesto:

90g maslaca

4 jaja

1/2žlčice soli

70g brašna/glatko

500ml mlijeka

1žličica kopra

Nadjev:

2 konzerve tune

sol,papar

200g svježih očišćenih listova špinata

1žličica vlasca

3 komada mladog luka

3-4 žlice majoneze light


Priprema:

Upalite pećnicu na 160C da se ugrije.Na lim za pečenje veličine 35x25 cm  stavite papir za pečenje.
U lonac otopite maslac sa mlazom ulja, dodate cijelu količinu brašna, miješate da se lagano zaprži i zgusne, dodate mlijeko nastavite miješati da se sve zgusne, maknete sa vatre, prebacite u zdjelu za miješanje, pustite da se lagano ohladi.
Odvojiti žumanca od bjelanjak pa dodati jedan po jedan žumanjak u smjesu sa brašnom, dodat kopar , još malo soli po potrebi i papra.Izraditi bjelanke u čvrsti snijeg dodati smjesi sa jajima i brašnom lagano žlicom da se poveže u glatku smjesu.
Smjesu prebaciti na lim za pečenje, lagano raspodijeliti, da bude ravnomjerno.
Peći u zagrijanoj pećnici nekih 30Min.Pečeno izvaditi da se ohladi zarolano kao i svaki drugi rolat u kuhinjsku krpu.Rolat mora biti hladan prije mazanja nadjeva.
Za to vrijeme na malo maslaca izdinstate špinat, samo dok malo ne uvene, ocijedite ga dodatno rukama, narežite ga na sitno.Sve sastojke za tunu pomiješate u smjesu, dodate špinat i majonezu.Izmiješate pa doradite solju i paprom, po želji možete dodati i malo soka od limuna ili kopra.Zamotate rolat u alu-foliju i ostavite na pola sata u frižider, izrežite ga po želji.

utorak, 5. veljače 2019.

Pita od jabuke


Mislima da su sve priče i pjesme ispjevane o ovom slatkom i vrlo jednostavnom kolaču  i da svatko doma ima bar dva-tri recepta za ovaj kolač, vjerujte mi na riječ i ja ih imam bezbroj no u svakom mi je nešto falilo ili je bilo problema u izradi. dok nisam pronašla ovaj recept..Divan, jednostavan, sve se brzo i fino stopilo.Sto posto zadovoljna.Svi sastojci neka budu iz frižidera, trebati će vam kalup oko 35x20 cm što je manji kalup kolač će biti veći .Koristite slatke jabuke, mogu i kisele ako više volite, ja nisam stavila šećer u nadjev, vi kako želite.

Sastojci:

Tijesto:

200g maslaca

malo soli

1 žlica /puna/kiselog vrhnja/masnijeg

300g glatkog brašna

100g oštro brašno

2 žumanjka

2žličice pecivnog praška

100g šećera u prahu

Nadjev:

1,5kg jabuka

1-2žličice cimeta

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za nadjev, maslac naravno narežite na sitno.Prstima izradite u glatko tijesto, teksture kao plastelin .

Odvojite 1/3 tijesta , stavite u kesicu za zamrzavanje i stavite u duboko, dok sve dovršite.
Pripremite protvan za pečenje, ja imama oni što se odvaja pa na dno stavim papir za pečenje, vi možete i premazati sa malo maslaca i brašna.
Ostatak tijesta utisnite ravnomjerno na dno.Stavite protvan sa tijestom u frižider/ne u duboko/dok izrežete jabuke.
Jabuke operite, ogulite, podijelite na 4 dijela, o čistite špice, narežete na tanke šnite oštrim nožem.Stavite u zdjelu, po želi po šećerite, stavite cimeta,// ja ne šparam hehe, //mi baš volimo cimet,Dobro promiješate.
Zagrijete pećnicu na 160C.Izvadite protvan iz frižidera, stavite peći u zagrijanu pećnicu nekih 10-15 min dok ne dobije finu boju i malo se zapeče.
Na lagano pečeno tijesto stavite cijelu količinu jabuka.Izravnate i sasvim malo stisnete.
Sada izvadite ono smrznute tijesto iz dubokog i naribate ga ribežom na jabuke.Podignite temperaturu u pećnici na 170C.
Pecite pitu još1h i 15 min, vidjeti će te kad gornje tijesto dobije finu boju.
Pustite da se dobro ohladi.Narežete na kocke po želji.




nedjelja, 27. siječnja 2019.

Šumska princeza ili šumska bajka

Jedna fina i brza tortica, idealna u čaj ili kavu, nije puno slatka.Kod mene u kombinaciji sa šumskim voćem vi možete staviti voće po želji a meni je jako fino sa višnjama.Uživajte!!!

Sastojci:/kalup za torte 24-26 cm 

Smeđi dio:

200ml mlijeka

3 jaja

malo soli/prstohvat

70ml ulja/obično

150 g šećera

1 vanilija šećer

3 žličice kakaa

280g brašna

1 pecivni prašak

Krema:

800ml mlijeka

80g šećera

1 vanilija šećer

1 paket pudinga od vanilije

1žlica brašna

2 žličice pume gustina

Voće:

350g šumskog voća/višnje

100ml vode/sok od višnje

1žlica gustina/ravna

3 žličice šećera/više manje po ukusu

Priprema:

Skužila sam da nema slika pripreme ali kolač je tako jednostavan da vam ni ne treba.

Napravite kremu tako da u lonac stavite sve sastojke za kremu, izmiješate da nema grudvica, stavite na srednju vatru pa pustite da se zgusne uz miješanje/pazite da vam ne zagori/ .Prebacite zgusnutu kremu u drugu zdjelu i ostavite ohladiti dok ne napravite biskvit.

Zagrijete pećnicu na 170C.

U zdjelu stavite cijela jaja sa obje vrste šećera, miješate dok jaja skroz ne zabijele pa dodate ulje i mlijeko, nastavite kratko miješate, potom dodate  brašno koji ste prije toga izmiješali sa solju, kakaaom i pecivnim praškom.

Pripremite kalup za torte tako da ga premažete maslacem i brašnom a na dno stavite papir za pečenje.

Stavite prvo smeđi biskvit, malo podignite krajeve po stijenkama kalupa.Ulite u sredinu bijelu kremu.Lagano poravnati.Staviti peći u zagrijanu pećnicu nekih  25-30 minuta, provjeriti dali je pečeno čačkalicom u biskvit.Izvaditi pečeni kolač, pustite da se ohladi.

Zato vrijeme skuhati preljev, staviti sve sastojke u lončić kuhati dok se ne zgusne.
Preliti polovicu preljeva po torti.Ostatak možete staviti u zdjelicu da svatko sebi dodatno prelije, servirati možete i sa tučenim šlagom.






subota, 26. siječnja 2019.

Perzijska pogača


Ovaj kruhić/kruhiće  uvijek radim uz meze najčešće uz humus,// o humusu sam dosta pisala//, na coolki imam i recept,// odavno i još neke varijacije na temu//, pa mislim da nije potrebno  pisati posebno recept, ako kome treba poslati ću link.Isprobajte ovaj divan kruh hrskave kore sa divnim slatkastim premazom.


Sastojci:/4 srednja kruhića

Tijesto:

oko 500g brašna/glatko

400ml mlake vode

1žličica maslinovo ulja

1 kesica instant kvasca

prstohvat šećera

2 žličice soli/ravne

Posip i rad:

1žlica ulja

2žlice griza /kukuruzno brašno

Premaz:

1,5 žličica ulja

1žlica/ravna/brašna

1žličica šećera

120 ml vode

Priprema:

U zdjelu stavite mlaku vodu,ulje,  šećer i kvasac, promiješate, pokrite tanjurom, ostavite stajati pola sata.
Nakon pola sata dodate prosijano brašno, sol, nastavite miješati da se tijesto poveže po potrebi dodate malo brašno, tijesto mora biti glatko, mekano i ne bi se smjelo lijepiti. Izradite dodatno tijesto na radnom stolu.Stavite ga u zdjelu, pokrijete prozirnom folijom.Ostavite na toplom stajati 1h.Za to vrijeme napravite premaz: zagrijete ulje u lončiću dodate brašno i šećer, lagano zažuti brašno pa dodate vodu kuhate dok se ne zgusne otprilike kao puding , odložite da se ohladi.


Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu.Lagano izradite rukama.Podijelite na 4 dijela.Svaki dio razvučete na papir za pečenje koji ste posuli grizom ili kukuruznim brašnom,u dugu plosnatu štrucu debljine nekih prst i pol.Premažete ga mlakim premazom.Pokrijete opet prozirnom folijom i ostavite stajati opet 30-45 min na toplom mjestu.Kratka napomena ako će vam biti lakše kod izrade kruhića ruke lagano nauljite.




Nakon drugog dizanja izvaditi kruhiće vani, uzdužno ih prstima ili vanjskim dlanovima pritisnuti kao na slici.Prospite sezamom ili niggelom.

Ako imate kamen za pečenje pizze ove kruhiće možete na tome peći ako ne, zagrijete pećnicu 210C Pecite kruhiće nekih 15-18 min na najdonjoj vodilici.

Tople kruhiće izvadite i premažete maslacem.








utorak, 22. siječnja 2019.

Grčka kremasta pita/ grčka mliječna pita

Recept od prije tri godine na coolinarici, pa da ga prebacim i na blog.Ovo je tipična grčka pita iako vidim da su je pišu i kao tursku turci ne rade ovakve stvari sa jufkom, no nema veze. Nema vikenda bez finog i jednostavno deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od tijesta za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu

Sastojci:

Sastojci 4 osobe


 7-10 kom kora za pite/ ružice

 2 pune žlice maslaca + mlaz ulja

1/4žličice mljevenog cimeta

Krema: 

400ml mlijeka

 90 g/6 žlica šećera/manje više po želji

2 Vanilin šećer

 1štapić cimeta

4 jaja

1/2 naranče /kora

 Ostalo:

 2 žlice Meda cvjetnog

2žlice listića badema ili kokosa

 ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno

Priprema

1. Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
2. Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi . Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha/izvadite štapić/ .Maknete sa vatre i miješajući postepeno dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.
3. Uljete cijelu količinu kreme na ružice,pospete naribanom korom naranče, pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.
 4. Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom. Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.

ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

Piletina u žuto -zelenom

Jedna jako jednostavna i fina pilav piletine, meni je to u dane kad imam puno posla spas, ukipam sve u pećnicu i gotovo zaboravim a zajedno imam fin obrok sa prilogom.Povrće možete birati sami po želji ili po ukusu, sve ostalo su naravno nijanse, dijelove piletine isto  stavite po želji.Jako je fino i sa svinjskim kotletima.Ja sam koristila dio povrća kojeg sam ovo ljeto obarila i spremila u zamrzivač.

Sastojci:

6-7 komada piletine po ukusu

Marinada:

2 žličice curry praha

sol,papar

1žličica slatke paprike

na vrh noža ljute paprike

2-3 žlice maslinovog ulja

1 naribani češanj češnjaka

Povrće:


750g povrća po ukusu/ gotovo smrznuto ili

200g smrznutih fažoleta

1 luk

100g smrznutog graška

3 šake opranog i očišćenog svježeg peršina

200g mrkve

150g cvjetače

2 češanja češnjaka

1/2 žličice kopra

1 žlica maslaca + 1 žlica maslinovog ulja

1/2žličice origana

1žličica nasjeckanog peršina

Riža:

300g riže/ja sam koristila basmati

350 ml temeljca po želji

1/2žličica soli

1žlica maslaca

Priprema:

Povrće operite narežite na komade.Svježe povrće osim špinata kratko obarite u slanoj vodi  da lagano omekša, Ocijedite ga i odložite do korištenja.Sa smrznutim povrćem/ako koristite / se odnosite po upustvu za uporabu na pakovanju.
U zdjelicu stavite sve sastojke za marinadu, promiješate dobro pa u to marinirate komade piletine.Ostavite stajati bar sat vremena a najbolje cijelu noć.

Keramički pekač dobro premažete maslacem, stavite na dno opranu rižu/ako koristite basmati/ za ostale vrste u ovisnosti o istoj.

U tavi stavite kockice maslaca i maslinovo ulje, pustite da se zagrije pa dodate nasjeckani luk i češnjak , kratko pirjate da luk uvene na srednjoj vatri, dodate ostalo obareno povrće, posolite, poparite, dodate kopar i origano nastavite pirjate da se povrće začini masnoćom .
Povrće stavite na rižu, promiješate, dodate oprani i očišćeni špinat, te komade piletine.
Pokrijete sve prvo papirom za pečenje a potom sa folijom,Pustite da se peče u pećnici na 200C nekih 35min.Izvadite promiješate lagano po potrebi doliti još vode.Pustiti otvoreno da se peče još 20min ili dok piletina ne dobije zlatnu boju.Servirati uz salatu.






Schwarzwald torta

Predivni klasik kojeg svi vole, doista torta za fešte jer  nije puno slatka.Ovaj put krivnja leti mojoj curici koja je gledajući u moje recepte izabrala ovu tortu, koju nisam radila valjda 15-20 godina.Neka vas ne zavara jednostavnost priprave i namirnica ova torta ima dva pravila to je vrhnje za šlag koje mora biti mliječno jer je bazna krema i biskvit koji ne smije biti kruhast ni klasičan već vrlo, vrlo pjenast da teksturom podsijeca na još jednu kremu, nema gore stvari nego kad se kod ove torte tokom jela i rezanja odvaja biskvit od kreme.

Sastojci/kalup za torte 22-24 cm:

Biskvit:

4 jaja

180g šećera u prahu

prstohvat soli

2 vanilija šećera

2 žlice kakaa/gorki

70g gustina

70g glatkog brašna

Krema:

500ml vrhnja šlag

1 paket vanilija šećera

1 želatina/instant/

2-3žlice šećera u prahu

Višnje:

350 g višanja/1 tegla

150ml soka od višnje

2 žlice likera od višnje

2 žlice šećera

1žlica gustina

Ostalo:/za premazivanje

50ml likera od višnje 

50ml vode

Dekoracija:

200g digestin keksa

voće po želji

200ml vrhnja za šlag

Priprema:


Ocijedite višnje.U lončić stavite šećer, sok od višnje, liker i gustin, izmiješate sve metlicama i stavite na laganu vatre da se zgusne, dodate višnje/naravno moraju biti očišćene od koštica/ dobro promiješate, odložite sa strane da se ohladi.

Biskvit:

Pripremite dvije zdjele, odvojite u svaku žumanjke i bijelanjke.Prvo izradite bijelanjke tako da ih izradite metlicama a onda postepeno dodate pola količine šećera u prahu i jedan vanilija šećer, izradite da dobijete vrlo čvrstu i gustu smjesu.

Uzmite žumanjke pa ih izradite sa prstohvatom soli i ostatkom šećera u prahu i vanilija šećerom, dok ne postanu skroz bijeli.Dodati žumanjke u bjelanjke miješati žlicom polako da se spoji a potom dodati pomiješani gustin, kakao i brašno.
Miješati polako da se sve spoji u finu pjenastu smjesu.


Kalup za tortu premazati maslacem , na dno staviti papir za pečenje a okolo posuti i sa malo brašna.Preliti smjesu, izravnati, peći u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.Izvaditi i ohladiti.Ohlađeno izrezati na dva dijela na dobijete tri plohe.Izradite šlag sa šećerom dodate želatinu, to napravite neposredno prije slaganja.

Slažemo:

Na dno stavimo jedan dio biskvita.Sastojke za premazivanje pomiješamo/liker od višnje i vodu, može i sok od višnje/Kistom za kolače lagano navlažite biskvit.Dodate pola smjese od višnje/naravno ohlađene/izravnati, dodati pola tučenog šlaga, ponavljate postupaka još jednom.Na vrh stavite biskvit kojeg isto malo navlažite.
Cijelu tortu pomažete tučenim vrhnjem
Prospite je obilato mljevenim keksom.Na vrh stavite malo šlag i poslažete voće po želji.
Pustite da se sve stisne preko noći ili barem 2-3h.

Comments system

Disqus Shortname