petak, 12. travnja 2019.

Pileće rolice punjene šparoga

Još smo uvijek u šparogama, ma iskreno ne bih ni pisala recept ali sam dobila niz upita a recept ne može biti jednostavni , ali zato jako, jako fin i lagan baš kako i treba biti kad su šparoge u pitanju.Sve benefite šparoga znate, zato ih jedite jer one nažalost kratko traju.Ako ne volite sir ili želite neko laganije jelo slobodno ga izostavite.

Sastojci:


8 otkoštenih fileta pileće karabatka

sol,papar

origano

maslinovo ulje

8 feta pršuta

4 fete ementala

oko 200g zelenih šparoga

Priprema:

Otkoštene karabatke operite, osušite, pokapate ih maslinovim uljem, posolite poparite, prospite origanom.Šparoge operite, otkinete im donji tvrdi dio po želji ih možete oguliti gotovo do glave lagano gulilicom za krumpir.Prepolovite šparoge na pola da samo malo izviruju iz karabataka.Zamotati šparoge u polovicu ementala, fino zarolati.
U sredinu fileta stavite šparoge sa sirom, zarolati, sve skupa zarolati u pršut.Složiti u lim za pečenje u koje ste prije stavili papir za pečenje, nije nužno ali bi bilo dobro.
Ponavljati postupak dok sve ne potrošite.Pokapati sa još malo maslinovog ulja posuti sa malo origana po želji Staviti u zagrijanu pećnicu n a180C nekih 40min.
Servirati uz kuhano povrće.

srijeda, 10. travnja 2019.

Slana pita sa šparogama

Jedan jako fini bezmesni ručak koji će donijeti sunce u vaš dom i srce. Divna dekorativna pita, nemojte preskoči dok je sezona šoaroga.Mi doma stvarno volimo ovakve stvari  pa i na coolinarici imam niz tarova sa šparogama a i sa drugim povrćem u  jako puno verzija.

Sastojci:

Tijesto:

300g glatkog brašna

1/2 žličice šećera

1/2žlice instant kvasca

1 ravna žličica soli

1 žlica ribanog parmezan

150ml tople vode

50g maslaca

Nadjev:

400g skute /svježi sir

1kuhani bjelanjak narezan na sitno

2  jaja

sol,papar

1 mladi luk/kapulica/malo veći 

300g šparoga

2žlice maslinovog ulja

2 žlice ribanog parmezana

Dekoracija:

vrhovi šparoga , jedan žumanjak

Priprema:

Prvo tijesto:

U zdjelu stavite toplu vodu, šećer,kvasac promiješati, maslac, parmezan, postepeno dodavati brašno i solo dok ne dobite glatko tijesto.Izradite ga na radnom stolu da bude glatko.Poklopite prozirni+om folijom i ostavite na toplom mjestu nekih 45 minuta.Skuhati jaje da bude utvrdo.Odvojite kuhani žumanjak od bjelanjak.
Za to vrijeme operite šparoge, maknete im donji zadebljani dio,U tavi zagrite maslinovo ulje pa prepržite 5 minuta šparoge, da malo smekšaju, posolite ih i poparite.U zdjeli pomiješate ricottu sa solju, paprom, nasjekcanim kuhanim bjelanjkom, parmezanom i jajima.Dodati nasjeckani mladi luk.
Šparoge izaberete malo deblje pa ih izrežete na pola/za dekoraciju/, ostatak nasjeckate, dodate u sir, pomiješate da se spoji.

Nadošlo tijesto razvaljate na oko 35 cm širine.Ja to odmah radim na papiru za pečenje .Tijesto prebacite na lim za pečenje.
U sredinu rasporedite nadjev kao na slici.
Preklopite strane kao na slici.Ukrasite šparogama i kuhanim žumanjkom.
Peci u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 ili dk ne uhvati lijepu boju.malo ohladite pa narežite na trokute.

servirati uz salatu.

utorak, 9. travnja 2019.

Policijske kocke


Evo, kad sam već izazvana da neznam napraviti čokoladni kolač pa evo i kod mene jedan takav čokoladno čokolasti sa čokoladnim preljevom ako pak ne volte ovakve kolače bježite od ovog recepta hehehe.Recept je prerađen iz moje bilježnice u koji sam svojevremeno pisala recepte sa coolinarike kako ga nisam printala ne znam čiji je ako tko zna neka javi.

Sastojci/lim 20x35 cm


Biskvit:

3 jaja

150 g brašna

150g šećera

2 žličica gorko kakao

malo soli

100ml mlijeka

1/2žličice ruma ili korica naranče

Krema:

100g preprženi samljenih lješnjaka

600ml mlijeka

100g čokolade za kuhanje

100g šećera

1 vanilija šećer

125g maslaca

Sjajni čokoladni preljev:

100g čokolade

1žličica kakaa

1šećer vanilija

200ml vrhnja za šlag

1 instant želatine

Dekoracija po ukusu

Priprema:

Biskvit:
U zdjelu stavite jaja /cijela/ dodati obje vrste šećera izraditi mi8kserom dok jaja ne zabijele i napušu.U drugu zdjelu staviti brašno, malo soli, pecivni prašak i kakao, izmiješati pa postepeno dodati u smjesu od jaja, lagano miješajući.

Zagrijati pećnici na 180C .Kalup zamastiti i posuti brašnom ili na dno staviti papir za pečenje.Peći biskvit nekih 20-tak minuta , isprobati čačkalicom.Izvaditi biskvit pustiti da se lagano ohladi.

Za to vrijeme napraviti kremu:

U lončić pomiješati sve sastojke za kremu zajedno sa maslacem, zagrijati da se čokolada otopi i sve spoji.Maknuti sa strane.
Lagano ohlađeni biskvit prerezati na pola.Gornji dio staviti na dno okrenut tako da gornja strana bude put dolje, preliti sa pola kreme/ne treba biti hladna i bolje da je toplija/staviti drugi biskvit pa preliti ostatkom kreme.Pustite da se sve dobro ohladi na sobnoj temepratuti a potom stavite u frižider.
Na ohlađeno staviti topli preljev:
Vrhnje,šećer vaniliju, kakao i čokoladu stavite u lončić zagrijavate na laganoj vatri dok sve ne poveže i čokolada otopi.Želatinu potopite prvo u hladnu vodu da na bubri a onda dodati u topli preljev miješati da se otopi.Preliti po kolaču.Ostaviti da se stisne i ohladi do kraja.


rezati na kocke, ukrasiti sa tučenim vrhnjem.

















ponedjeljak, 8. travnja 2019.

Afrički curry sa naan kruhom


..."Iliti" kako dobiti fino izbalansirano jelo prepuno aroma sa jednostavnim namirnicama.Flatbred iliti naan imam već odavno na coolki ali napisati cu vam i ovdje recept, //da ne tražite,// pa ga možete napravit usput jer je jednostvno i ne zahtjeve neke predpripreme.Tijesto za naan trebalo bi samo desetak minuta ostajati na sobnoj temperaturi pokriveno dubljim tanjurom da odmori ali i bez toga je, ako vam se žuri,  dobro možda malo žilavije. 


Sastojci:

Curry:/4 osobe


500g mljevene junetine

1 srednji luk

2 češanja češnjaka

4 srednja krumpira/manje više po ukusu ali nemojte pretjerati/

1žlica nasjeckanog peršina

200ml pasirane rajčice

1žličica šećera

150g graška

sol papar

1,5 žlica curry praha

1žličica naribanog đumbira

1/2žličice ljute mljevene paprike

1/2ličice slatke mljevene paprike

1/2žličice mljevenog bijelog papra

250ml-400 ml temeljca/goveđi/malo više po potrebi

2žlice ulja

Naan:

300g brašna

2žlice ulja

2ravne žličice šećera

2/3 žličice pecivnog praška

120 g jogurta

maslac za premazati

Priprema:

prvo napravite naan:


U zdjelu za miješanje pomiješate sve suhe sastojke, u sredinu dodate jogurt i ulje koji ste prije toga promiješa, lagano povezuje tijesto vilicom miješajući, po potrebi možete dodati još malo jogurta ako se tijesto dobro ne povezuje.Tijesto stavite na radni stol pa ga pet minuta dobro izradite rukama.Poklopite ga čistim tanjurom ili prozirnom folijom, pustite da odstoji dok ne napravite varivo Kad odstoji samo napravite
 kuglica , razvaljate ih duguljasto, pecite na grill tavi sa svake strane par minuta da uhvate boju, dok su tople lagano premazati sa maslacem.


Varivo:

U lonac debljeg dna stavite zagrijati ulje.Stavite na sitno nasjeckani luk, češnjak, naribani đumbir, dodati curry mješavinu, malo soli, papra, ljutu i slatku i papriku mljevenu, pa sve pržite na srednjoj vatri miješajući da ne zagori.Dodati rajčice i šećer, pustite sve da kuha par minuta.
Krumpir oprat, oguliti i narezati na kockice.U lonac staviti mljevenu junetinu, narezani krumpir, dodati bijeli papar, miješati da sve se malo izdinsta i pomiješa sa rajčicom. 

Dodati  temeljca da pokrije meso, dok se sve bude kuhalo možda će vam trebali i malo više temeljca jer krumpir tokom kuhanja ispusti škrob pa se sve dodatno zgusne.
Kuhati nekih -
15-20 minuta ili dok krumpir ne bude gotov pred kraj kuhanja dodati grašak  i sitno najsekani peršin.




Servirati uz naan.
Uživajte!!






petak, 5. travnja 2019.

Uskršnja kruna sa đemom



Ako volite sirnice i sve varijacije na isto obožavati će te ovaj kolač.Divan, mekan , mirišljav Uskršnji kolač uz kavicu, čaj idealan, a tako jednostavan.Manitoba brašno i 00 tip brašna imate kupiti u Interspara.

Sastojci:

200g 00 glatkog brašna

200g manitoba brašno

70g maslaca

100g šećera

1 naranča korica

1 vanilija šećer

140ml mlijeka 3,2%

2 jajaM

1/4 žličice soli

1 kesica kvasac/ja koristim instant

Nadjev:

đem po ukusu

Premaz:

1 žumanjak

listići badema

Priprema:

Trebalo bi da su maslac i jaja sobne temperature pa ako će te raditi ovaj kolač dan prije izvadite sve iz frižidera.
U  zdjelu stavite toplo mlijeko, šećer/obje vrste, kvasac i koricu naranče.Promiješati rukom, ostaviti da odstoji deset minuta.Dodati dva cijela jaja, dobro umiješati.
U drugoj zdjeli pomiješati obje vrste brašna i sol.
Dodati u smjesu sa kvascem i jajima.Izraditi sve u glatko tijesto koje se ne lijepi po potrebi dodati još malo brašna.Tijesto izručiti na radni stol pa dobro izraditi rukama da postane glatko.Prebaciti u zdjelu koju ste prije toga po brašnili.


Pokriti prozirnom folijom da ne ulazi zrak, ostaviti na toplom mjestu nekih 2h da se diže ili dok ne udvostruči obujam.
Prebacite tijesto na radnu plohu.Podijelite tijesto na dva dijela tako da u jednom dijelu bude trećina .
Trećinu tijesta opet podijelite na tri dijela.
Svaki dio razvaljate na dužinu nekih 30cm.
Premažete đemom.Zarolate u roladu.Ispletite u pletenicu.Pletenicu zarolate u krug.malo pritisnite pletenicu da dobite malo udubljenje.



Ostatak tijesta razvaljate na duljinu od 30 cm isto premažete đemom, zarolate, rolat zarolate malo oko osi, zasučete, zarolate u krug, stavite na vrh pletenice.
Prebacite krunu na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Pokrite pletenicu velikim loncem ili kesom.Pustite da se diže na toplom mjestu još sat vremena.


Nadošlo tijesto premažete razmućenim žumanjkom i prospite listićima badema ili krupnim šećerom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/30-40 min, provjerite čačkalicom.




Ako  uspijete pustite da se ohladi i narežete.

srijeda, 3. travnja 2019.

Kokos kolač

U susret Uskrsa jedan divan i lagan kolač, naravno da je kremast jer drugo ni ne dolazi u obzir /heheh/.Fini mekani biskvit namočeni preljevom od vanilije, te divna krema od bijele čokolade sa kokosom 💕Počastite te se ovom jednostavnom slasticom.💕💕💕

Sastojci:/kalup /30x40

Biskvit:

4 jaja

4žlice ulja

4žlice šećera

4 žlice brašna

1 ravna žličica pecivnog praška

prstohvat soli

Krema:

150ml mlijeka 3,2%

200g bijele čokolade

250ml vrhnja za šlag

7-8 žlica kokosa

Preljev:

150ml vode

3 šećer vanilije/kesice

Ostalo:/posip

2-3 žlice kokosa

žlica šećera

Priprema:

Odvojite žumanjka od bjelanjak.Nauljite lim i prospite ga brašnom ili stavite papir za pečenje.Zagrijete pećnicu na 180C

Bjelanjke prvo lagano izradite kad se malo zapjene dodate prvo jednu žlicu šećera i prstohvat soli , nastavite miješate nakon desetak sekundi dodate drugu žlicu šećera.Miješate mikserom dok ne dobite čvrstu maslu i do se šećer po prstima ne otopi.Odložite.

U žumanjke dodati ostatak šećera/2 žlice/dobro izradite mikserom da se zapjeni i da žumanjci pobijeli.Dodati ulje i brašno koji ste prije toga pomiješali sa pecivnim praškom.U smjesu žumanjak dodati prvo pola izrađenih bjelanjak postepeno i lagano miješati žlicom a onda ostatak nastaviti lagano miješati da se sve poveže u glatko tijesto.
Prebacite tijesto na lim za pečenje, izravnati.Peci u zagrijanoj pećnici nekih 20-25 min, probati čačkalicom.Gotovi  biskvit ostaviti ohladiti.
Dok se tijesto peče zagrijati vodu za preljev zajedno sa vanilijom, pustiti da minutu kuha da se sve otopi i lagano reducira.Maknuti sa vatre ostaviti da se ohladi.Pokopati biskvit.


Za to vrijeme napraviti kremu:u lončiću na pari otopiti čokoladu u mlijeku na laganoj vatri, miješajući.Kad se otopi, dodati kokos, promiješati, ostaviti da se dobro ohladi a potom u smjesu dodati tučeno slatko vrhnje.Ako vam nije dovoljno slatko zasladiti šećerom u prahu no bijela čokolada je i onako jako slatka pa nama nije trebalo.Premazati kremu po biskvitu.

Za posip:u tavu staviti šećer i kokos, zagrijavati/pržiti kokos dok ne dobije finu zlatnu boju, ne micati se od tave jer lako zagori, pustiti da se ohladi..Posuti o kolaču, lagano pritisnuti da se zalijepi za kremu.
Pustiti da se sve dobro ohladi .Rezati na kocke.









ponedjeljak, 1. travnja 2019.

Lungić/ribica u kruhu sa omotačem od začinskog bilja



Jedan fini recept za druženje i veselja, fino mariniran lungić u lagano pečen u kruhu .Uz to ću vam napisati jednu divnu salatu od kupusa i šunke .Uživajte!

Sastojci:

oko 600g lungić/ribica

1žlica sitno nasjeckanog ružmarina

1žlica sitno nasjeckane kadulje

1žličica sitno nasjeckanog peršina

1žličića sitno nasjeckanog bosiljka

sol,papar

1žlica senfa/dijon

1 naribani češanj češnjaka

1 manji baget/francuz

maslinovo ulje

Priprema:

Narežite začinsko bilje na sitno, dodate soli i papra te naribani češanj češnjaka, promiješate , odložite.

Izdubite baget tako da dobijete fini utor u koji će te moći staviti lungić.Pokapate ga sa maslinovim uljem.


Lungić lagano posolite, prepržite ga na tavi sa maslinovog ulja, sa svih strana da uhvati finu zlatnu boju.Maknete sa vatre pa pustite da se malo ohladi da ne ispečete prste .
Lugić prvo dobro premažete senfom potom uvaljajte u mješavinu začina.Gotovi lungić stavite u izdubljeni kruh.Zamotate u alu-foliju pa nastavite peći u zagrijanoj pećnici na 180C /160C vrući zrak/ nekih 15 min.
Narežite na fete. Servirati uz umak ili finu salatu./pišem sutra/.

srijeda, 27. ožujka 2019.

Kardinal kocke


Moram priznati da odavno nisam radila ovaj kolač, a tako je divan i jednostavan, ja  ga radim bez kave u kremi jer onda ima dosta okusa koji mi nekako ne pašu, vi isprobate koji vam više odgovara.U ovaj kolač ide mliječno vrhnje za šlag a vi ako se ipak odlučite za biljno onda vam ne treba šećera.Osim toga ima više vrsta šlaga neke vrste se jako fino izrade u čvrstu smjesu/za ovaj kolač to mora biti/tako da vam ne treba ni želatina, stvar je procjene.Ako pak ne volite želatinu stavite šlagfix.Tko voli u kremu može dodati, kao što sam rekla, malo instant kave/2ravne žličice/

Sastojci:

Beze biskvit:

150g šećera

3 bjelanjak

malo soli

par kapi soka od limuna


Žuti biskvit:

3žumanjka

3 cijela jaja

60g šećera u prahu

60g glatkog brašna

Krema:

500ml vrhnja za šlag/mliječno

1 inastant želatina/opcionalno ili 2x paketići šlagfixa

1žličica aroma vanilije ili 1 kesica šećer vanilije

par žlica šećera u prahu u ovisnosti o slatkom vrhnju

Ostalo:

4-5 žlica marmelade/đema od malina/jagoda ili što volite

Priprema:

U zdjelu stavite bjelanjak lagano ih izradite mikserom, dodate sve ostale sastojke nastavite miksati dok ne dobijete čvrstu glatku smjesu, bijeli dio je gotov.
Žuti dio :u zdjelu stavite jaja/žumanjke i cijela/dodate šećer, miksate dok jaja ne zabijele i zapjene, dodate brašno, nastavite kratko miksati da se sve poveže.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, premažete ga lagano uljem, u vrećice stavite beze smjesu i žutu smjesu, napravite malo veći otvor na kesici/možete slobodno uzeti kesice za zamrzavanje/istisnete prvo 6 traka beze smjese, pa između njih trake od žute kreme.
Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke biskvit vam izgleda kao na gornjoj slici.Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 160C/20--25 min ili dok biskvit ne dobi finu boju.Izvadite vani ostavite deset minuta ohladiti.

Za to vrijeme izradite šlag u čvrstu smjesu, zasladite ga šećerom po ukusu.
Odvojite biskvit od papira.S donje strane ga premažete đemom.Podijelite biskvit na dva dijela.Donji dio okrenute da đem ostane sa gornje strane premažete ga cijelog količinom učenog slatkog vrhnja ,poklopite gornjim dijelom, lagano pritisnete da se spoji.










srijeda, 20. ožujka 2019.

Mus kocke od jabuke


Doista jedan od najljepših kolača od jabuka koji sam ja radila i jela.Fini i kremast kolač sa intenzivnim okusom jabuke.Uživancija uz kavu i čaj i drage ljude.

Sastojci:

Tijesto:za veliki lim/28x38

500g glatkog brašna

prstohvat soli

1 pecivni prašak

250g maslaca

220g-250g šećera

60ml hladne vode

korica pola limuna

1 vanilija šećer

Nadjev:

1 kg jabuka/kisele

1/2 limuna sok

1 vanilija šećer

50g šećera

Preljev:

250g šećera u pragu

1žličica soka od limuna

mlijeka koliko treba



Priprema:

Prvo napravite tijesto: u zdjelu stavite brašno, šećer, sol, vanilija šećer i pecivni prašak,koricu limuna napravite rupicu u sredinu, naribate maslac na ribežu u sredinu brašna, dodati hladnu vodu , zamijesiti tijesto.Po potrebi dodati još malo vode ili jedno jaje.Izrađeno tijesto podijeliti na dva dijela.Staviti na pola sata u frižider/ako je vani hladno ili vam je  kuhinji hladno možete ostaviti na radnom stolu/zamotanu u kesicu ili prozirnu foliju / .
Za to vrijeme napraviti mus:
Oguliti jabuke narezati na kockice.U lončić na vatru staviti jabuke, vodu, obje vrste šećera, sok od limuna.Pustite da se pet minuta dinsta da se šećer otopi i jabuke smekšaju.Stavite u blender/ja to radit u mikseru za smootie/izmiksate do kreme.Vratite u lončić i još par minuta dinstate uz miješanje da se sve skupa zgusne.
Maknete sa vatre.Pustite da se lagano ohladi.Nakon pola sata izvadite tijesto.Iz valjate tijesto na tanko na veličinu lima.Na lim stavite papir za pečenje stavite prvo tijesto, stavite svu količinu musa od jabuka. poravnati.Na vrh staviti drugu tijesto.Nabosti ga lagano vilicom.

Zagrijati pećnicu na 175C/vi najbolje poznajete svoju pećnicu/
Peći nekih 20min ili dok ne uhvati finu boju.Izvaditi , pustiti da se ohladi.

U zdjelici pomiješati preljev:zamutiti šećer u prahu, limun i toliko mlijeka da dobijete finu glatku sjajnu kremu.Preliti preko kolača, pustiti da se stisne.

utorak, 19. ožujka 2019.

Rolada od sira i blitve

Evo jedan jako fini recept kojeg često ponavljam , naravno da je već napisan na coolinarici ali red je da ga se objave i ovdje.Divna pita/rolada od blitve i sire.

Sastojci 4 osobe:


 400g blitve

2 žlice maslaca ili ulja

 1 veliki luk

250g ricotte ili skute

 150g feta sira

 1žlica naribanog parmezana

 1žlica nasjeckanog peršina

 prstohvat naribanog muškatnog oraščića

 1 limun/korica/obavezno

2žlice zobenih pahuljica

1/2žličice soli papar

 1 jaje

8 tankih listova za pite(jufke) maslac ili ulje za premazivanje

Priprema:


1. Zagrijete pećnicu na 180C.
 Očistite blitvu od tvrdih korijena (samo lisce)operite je i narezite na trakice.

 U dubljoj tavi zagrijte maslac dodate sitno nasjeckani luk, luk pirjate dok ne omekša i dobije zlatnu boju, pazite da vam ne zagori, zato bi bilo dobro da to radite na niskoj temperaturi.
Kad je luk promijenio boju dodate nasjeckanu blitvu.

Nastavite pirjati zajedno dok blitva ne pusti vodu i lagano se prodinsta.

Nakon sto vidite da u tavi nema vise viska tekućine sve prebacite u cijedilo te lagano pritiskajuci žlicom pustite da istoče ostatak tekućine iz blitve.
Vrlo je važno da blitva bude suha da bi kad se ispeče sve bilo fino hrskavo.
Ocijeđenu blitvu stavite u posudu, dodate ricottu, feta sir, parmezan, na sjeckani peršin, muskatni oraščić, koricu od limuna, zobene pahuljice.
Posolite, po paprite te dodate lagano promiješano jaje.Sve zajedno dobro promiješate.

 Tijesto za savijače premazite maslacem ili uljem pa na njega stavite drugu koru, premazite s masnoćom pa nastavite slagati četiri sloja. Podijelite smjesu od blitve na dva dijela.Formirate od polovice kobasicu koju stavite na dužu stranu kore, zarolate čvrsto, vrhove malo podvučete.Isto napravite i sa drugim dijelom nadjeva i ostalim(4)korama.Od ove doze ispast će vam dvije štruce. Pažljivo premjestite na protvan na koji ste stavili papir za pečenje, premašite rastopljenim maslacem ili sa malo ulja i stavite peci u zagrijanu pećnicu negdje 35minuta ili dok kore ne budu fine zlatne boje i ne odvoje se od papira.


Narežite rolat na šnite veličine po želji.Servirati sa malo umaka od jogurta.

Comments system

Disqus Shortname