utorak, 5. lipnja 2018.

Karamel jagodice u čokoladi

Fini i sočni minjoni sa srcem od cijelih jagoda , bogatim karamel umakom i čokoladom, imali li što bolje ???

Sastojci:

Tijesto:

120g šećera

3 jaja

200ml jogurta

1 pecivni prašak

1 vanilija šećer

120ml ulja

5 punih žlica brašna

Karamel:

150g šećera

prstohvat soli

5 žlica vode

sok od pola limuna

2 žlice maslaca/sobne temperature

100ml vrhnja za šlag/mliječnog

ostalo:

Jagode

200ml mliječnog vrhnja za šlag

2-3 žlice šećera u prahu

200ml vrhnja za šlag

150g čokolade za kuhanje

Priprema:


Pripremite karamel:u tavu na vatru stavite cijelu količinu šećera, dodati vodu, malo soli, pustiti da se sve otopi i dobije laganu karamel boju, potom dodati maslac, malo soka od limuna i vrhnje, miješati da se poveže, maknuti sa strane da se ohladi.

Kad je karamel gotov napravite biskvit.Zagrijete pećnicu na 180C.
U zdjelu stavite jaja, vanilija šećer i šećer, miješate ih mikserom da se zapjene i šećer otopi, potom dodati jogurt i ulje nastavite miješati da se sve poveže .Na kraju umiješati brašno i pecivni prašak.Peći u zagrianoj pećnici nekih 20-25 min u kalupu veličine 20x30 cm.


Gotovi biskvit izvadite iz pećnice i pustite ohladiti.Jagode operite i skinite im peteljke.Biskvit narežete na kocke u svakoj kocki napravite rupu ja sam to radila velikim metalnim nastavkom za ukrašavanje kolača  vi možete koristiti bilo kakav manji kalup ili izdubiti žličicom.U svaku rupu stavite jagode.Preliti karamelom oko jagoda.Ostaviti malo da odstoji u frižideru .

Napraviti ganaž:zagrijati vrhnje pa u njemu otopite čokoladu da bude glatka.Preliti preko jagoda i biskvita.Pustiti da  se sve ohladi u frižideru.Ukrasiti hrpicama šlaga i svježim jagodama.


petak, 1. lipnja 2018.

Proljetne leningradske pufice

Lenjingradske pufice jedna proljetna varijanta na temu sa hrskavim premazom i nadjevom od jagoda koji će te obožavati.

Sastojci:

Tijesto:

150ml vode

50g maslaca

prstohvat soli

3 jaja

1žličica šećera

125g brašna

Krema:


1l mlijeka

2 žumanjka

2 pudinga od vanilije 

2 vanilija šećera

2 žlice gustina 

5 žlica šećera 

200ml vrhnja za šlag

Premaz:

40g maslaca

60g brašna

60g smeđi šećer

7-8 kom jagoda


Priprema:

Ispasirate očišćene i oprane jagode štapnim mikserom ako želite možete i procijediti sve kroz fino sito da bude glatko , ja nisam.U zdjelici s strane pomiješate sve sastojke za premaz, dobiti će te srednje gustu smjesu.Ako ste zaboravili izvaditi maslac da bude sobne temperature slobodno ga naribate na ribežu za sir.

Raširite lisnato tijesto pa ga narežite /originalni recept 12x12 cm/ na kocke.
Skuhate tijesto /to je kao za princes krafne/.U lonac stavite vodu ,šećer,sol i maslac .Kad uzavre i maslac se otopi dodate cijelu količinu brašna.Miješate dok se ne napravi tijesto ne spoji.Kratko josš miješate u loncu da se tijesto dodatno posuši.

Prebacite u drugu posudu za miješanje dodate jedno po jedno jaje dugo miješajući da se masa poveže i postane glatka i sjajan.
Na sredinu svake kocke lisnatog tijesta stavite jednu veliku žlicu smejse od kuhanog tijesta,Prebacite na krajeve lsuinato da na na sredini ostane razmak.Premažete preko namaz od jagoda.Peći u zagrijanoj pećnici na 200C/40min.Izvadite i ohladite.

Izvadite i ohladite.



Stavite polovinu mlijeka na vatru sa obje vrste šećera.U drugu polovicu umiješate puding, gustin i žumanjke.Mijesite da se razbiju grudice .Ulije sve u zagrijano mlijeko miješajući dok se ne zgusne.Maknete sa vatre poklopite prozirnom folijom, možete prije posuti sa malo šećera u prahu .Pustite da se ohladi.Dobro izradite vrhnje za šlag povezete ga sa kremom.Oprane i osušene jagode narežete na kocke, prospite sa malo šećera u prahu , dodate u kremu, pomiješate lagano.

Ohlađene pufice nadjenuti kremom tako da u jednom dijelu napravimo rupicu i onda utisnemo kremu slastičarskom vrećicom.Ohladite sve skupa .Pustite da se ohlade u frižideru i krema dodatno stisne.
Ja ih uvijek radim malo veće pa ih kod serviranja prerežem na pola.

Štrudla od tikvica

Kad stignu fine domaće tikvice kod mene su gotovo svaki dan na meniju u bilo kakvoj varijanti, mislim da na coolinarici imam oko 100 recepata sa tikvicama tako da sam pokrivena cijelo ljeto u svakodnevnom uživanju u njima, naravno šalim se, no ipak divno je znati koliko finih recepata ima od jedne tako relativno jednostavne namirnice neutralnog okusa.Uživajte  još jednom receptu, jedite štrudlu hladnu ili toplu, možete je uzeti sa sobom na plažu, samo uživajte u ljetu, moru i šušuru.

Sastojci:

2 srednje tikvice

1 češanj češnjaka

2 žlice maslinovo ulja

sol,papar

origano 1/2 žličice

250g lisnatoga tijesta

150g sirnog namaza

100g šunke

70g naribanog topljivog sira


Priprema:

Tikvice prepolovite uzdužno, narežite tikvice na komade. češnjak nasjeckate.U tavi zagrijati maslinovo ulje dodate češnjak kad zamiriše dodate tikvice.Dinstate tikvice na tavi dok ne smekšaju i puste vodu, posolite ih i po paprite, te ih  začinite origanom .Gotove tivice stavite sa strane da se ohlade jer kao što i znate ništa vruće ne smije na lisnato tijesto.

Raširite lisnato tijesto premažete ga sirnim namazom, posložite u jednom sloju tikvice, stavite na tikvice narezanu šunku i naribani sir.Zarolate u štrudlu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Po želji možete prije pečenja premazati žumanjkom.

srijeda, 23. svibnja 2018.

Salata od pedoča/dagnji

Volite lu školjke?Mi ih volimo i jedemo na sve načine, najdraže su nam na buzaru ali volimo i sve ostale varijacije.Evo jedna fina  salata, uz preprženi kruh idealna salata za druženja uz žmul vina.Uživajte!!!

Sastojci:

1,250g pedoča

4 češanja češnjaka

1 stručak peršina

50ml bijelog vina

2-3žlice maslinovo ulja

1 manje ljuta paprika

1 konzerva/manja/crvenog graha

papar

1 crveni luk

1manja konzerva kukuruza/opcionalno/

1žlica nasjeckanog svježeg korijadora/peršin sa malo korice limuna


Priprema:

Operite i očistite pedoče.U lonac zagrite maslinovo ulje sa sitno nasjeckanim peršinom i češnjakom, kratko prodinstate da zamiriše, podlite sa bijelim vinom pa dodate pedoče, poklopite, pustite da kuha dok se pedoče ne otvor.Maknete sa strane.Procijedite umak od kuhanja.
Vratite umak na vatru u malom loncu pa pustite da iskuha na pola.Dodati još žlicu maslinovog ulja , doraditi slanoću i kiseline ipak je ovo umak za salatu.



Prodinstati kratko papriku očišćenu od špica i peteljke.Staviti u zdjelu za serviranje.Očistiti pedoče i njih staviti u zdjelu za serviranje, dodate ocijeđeni kukuruz i grah dodati umak.Sve dobro promiješati da se poveže.
Ostaviti da se dobro ohladi, po vrhu dodati narezane crveni luk.Popapriti, te posuti nasjeckanim peršinom ili korijandorom.

ponedjeljak, 21. svibnja 2018.

zapečena palenta sa šparogama i jajima

Fino, zdravo i jednostavno jelo, često na našem stolu jer smo ljubitelji svih namirnica.Po želji možete dodati pancetu ako ne želite ili ne jedete meso slobodno stavite samo malo dimljene paprike ili sve preskočite.


Sastojci:/2-4 osobe/


400g palente

1žlica maslaca

300ml mlijeka + vode koliko treba

400g šparoga/zelene

2-3žlice maslinovog ulja

50g suhe pancete narezane na sitne kockice/opcionalno

sol,papar

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

1/2žličice origana

4-5 žlice svježe ribanog parmezana

150g mini rajčica

Priprema:

U lonac na vatru stavite pola količine maslaca i maslinovog ulja, mlijeko, sol i ostatak vode koliko vam treba za skuhati palentu po upustvu na kesici.
Dok se palenta kuha vi očistite i operite šparoge pa ih narežite na komade, veličine po želji no ljepše bi bilo malo manje.Operite i na kocke narežite rajčicu ne premale da se skroz ne raspadnu kuhanjem.
U tavu otopite ostatak maslaca i maslinovo ulje pa na njemu prvo propirjate pancetu/ako koristite/a onda dodate šparoge, origano i narezanu rajčicu, nastavite pržiti dok šparoge malo ne smekšaju.Maknete sa vatre.


Palentu pomiješate sa polovicom količine parmezana, dodate pola količine rajčice i šparoge te doradite okus po želji dodavajući sol i papar.
Prelite palentu u zdjelu za keramički pekač, u sredini napravite dvije rupe žlicom u koje će te staviti jaje, vi možete koristiti dva ili četiri jaja to ovisi o vama/nemojte ih zaboraviti posoliti/.
Zagrijete pećnicu na 180C.
Ostatak povrča stavite oko jaja, prospite ostatkom parmezana.Prospite origanom.
Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 10-15 min.dok se parmezan fino ne otopi.


subota, 19. svibnja 2018.

Piletina u umaku od kamilice

Jedno iznimno jelo fino izbalansirano sa blagim okusom kamilice.Možda će vam izgledati čudna kombinacija jer smo kamilicu naviknuti piti kao čaj no kad je isprobate u slanim jelima vidjeti će te da ona ima još jako puno toga toga ponuditi .

Sastojci:/4 osobe


700g batačića ili dijelova piletine po želji

2žlice koncentrata rajčice

sol,papar

2žlice suhe kamilice

1 veliki luk

4 češanja češnjaka

350ml pive

300ml pilećeg temeljca/manje više po potrebi

1 grančica svježeg ružmarina

1žlica sitno nasjekcnaog peršina

1 list lovora

2-3 žlice maslinovog ulja



Priprema:

Piletinu operite i osušite.Možete ako želite piletini oguliti kožu nije uvjet samo će vam umak biti  malo masniji, premažete je sa maslinovim uljem.Posolite je i poparite.U mužar stavite kamilicu, lagano je potucitee batićem da se smrvi do kraja.Prospite po piletini polovicu, ostatak odložite.

Zagrijete maslinovo ulje i mlaz običnog ulja lagano nemojte da se zapali ili pregrije jer će te morati ispočetka, stavite piletinu, pržite sa obje strane da se zapeče.Odvadite vani, postupak ponavljate dok sva piletine ne bude pečena.




Na istoj masnoći, po potrebi dodate još malo, stavite pržiti sitno nasjeckani češnjak i luk, pržite bez žurbe na srednjoj čak i nižoj temperaturi da sve malo uvene i fino se preprži te dobije zlatnu boju.U lonac stavite koncentrat rajčice, sitno nasječeno lišće ružmarina te podlijete sa pivom, pojačate vatru, pustite da se prokuha, drvenom žlicom sa stružite sve divote sa dna lonca.
Vratite piletinu u lonac, podlijete sa temeljcem da piletina bude prekrivena, dodati lovor list i ostatak kamilice.Kuhate nekih 45 mi ili dok ne dobijete fini glatki umak a piletina bude gotova.Po želji možete izvaditi piletinu a umak propasirati štapnim mikserom.
Servirate toplo uz krumpir.

petak, 11. svibnja 2018.

Zarolana focaccia sa šparogama

Prava proljetna slana sladilica, divna focaccia sa šparogama i rajčicama.


Sastojci:

240ml mlake vode

2žličice meda

1 instant kvasac

2žličice soli

oko 450g brašna

60ml maslinovog ulja

Ostalo:


10-tak šparoga

5-6 mini rajčica

1 grančica ružmarina

malo krupne soli

1/2žličice origana

50ml maslinovog ulja


Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite mlaku vodu, dodate med, miješate žlicom ili rukama dok se med ne otopi, pustite da se voda smiri pa po vrhu pospete kvasac, NE miješate, ostavite da se tako da se kvasac aktivira i zapjeni/10-15 min/.
Dodati brašno, sol, maslinovo ulje, miješati sve mikserom nastavcima za tijesto, izručiti na radnu površinu, tijesto izraditi rukama tako da prvo miješamo gnječeći tijesto rukama a potom par puta energično udarimo tijestom u radnu plohu, kad se tijesto glatko izradilo i više se ne lijepi vratimo tijesto u zdjelu za miješanje koju smo prije toga zamastili sa dvije žlice maslinovog ulja.


Pokrijemo prozirnom folijom zdjelu da ne ulazi zrak , te stavimo pećnicu koju smo zagrijali na 50C /20min ili dok ne udupla volumen.
Zamastite kalup za pečenje 30x20cm.Tijesto izručite na radnu plohu ne bi vam trebalo brašno no ako se ipak lijepi stavite malo.
Režete na trake tijesto oko 1cm debljine.U kantunu/uglu/ stavite malo tijesta koje ste zarotirali u zvrk, slažete slijedeće komade tijesto u krug oko ružice dok ne završite sve na vrhu isto stavite jedan okrugli zvrk.Vratite da se sve lagano odmori u pećnici pokriveno prozirnom folijom 10 minuta.
Zagrijete pećnicu na 180C..Na sitno nasjeckate listove ružmarina, u utore /razmake između tijesta stavite šparoge i rajčice, premažete sve maslinovim uljem.Prospete origanom, nasjeckanim ružmarinom i krupnom soli.

Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 20min.Gotovu izvadite vani i dok je topla premažete sa još malo maslinovog ulja.
Servirati ohlađeno.

četvrtak, 10. svibnja 2018.

Salata od cikle i mozzarelle

Jako fina salata koja vam doista može biti i glavno jelo uz fini prepečeni kruh sa češnjakom, možete je, dakako, služiti kao hladno predjelo ili prilog uz komadić piletine.Umak je jako fin i bogat da će te poželjeti pokupiti ostatke umaka koricom kruha.Uživajte ako volite salate i fina jednostavna jela.


Sastojci:

Preljev:

3 žlice ulja

2 žlice maslinovog ulja

1žlica senfa cijelog zrna

1žličica šećera

sol,papar

1žlica vinskoga octa/svijetlog

2 srednja češanja češnjaka ispasirana/protisnuta

Ostalo:

200g mini mozzarelle

3-4 jaja

2 kuhane cikle

20-tak kom crnih maslina

100g matovilca/ mlado lišće špinata

1 -2 mlada luka

Priprema:

Narežite ciklu na šnite.Poslažete je na tanjur za serviranje.Kuhana jaja ostavite ohladiti pa ih narežete na četvrtine.Na ciklu stavite sitno nasjeckani luk.Posložite mozzarelu , oprani i osušeni matovilac.
Za umak povežite sve sastojke u kremu, isprobate slanost trebalo bi biti intezivnog i jakog okusa.


Pripremljen umak prelite preko povrća,Pustite sve dobro ohladiti.


ponedjeljak, 7. svibnja 2018.

Ledene kocke od jagoda

Fine ledene kocke od jagoda u light verzije.Uživajte!!

Sastojci:

200g okruglih piškota

Krema od jagoda:

500ml grčkog jogurta

4 žlice šećera u prahu

1 vanilija šećer

200ml vrhnja za šlag/mliječno

500g svježih jagoda

2 želatine u prahu/15 listova

2 -3 žlice vode

Žele od jogurta:

200g grčkog jogurta

200g light sirnog namaza

50ml vode

1 želatina/ 4 lista

2-3žlice šećera u prahu


Priprema:

Operite i očistite jagode, ispasirate ih štapnim mikserom u glatku smjesu/po želji možete procijediti smjesu da ne bude špica/Odložite sa strane.Namočite želatinu u hladnu vodu da na bubri.Izradite šlag  u gustu smjesu.Otopite nabubrenu želatinu u vrućoj vodi ili se držite upustva na pakovanju u ovisnosti da li koristite želatinu u prahu ili listićima.
Napravite kremu tako da u zdjelu stavite grčki jogurt izradite ga mikserom sa obje vrste šećera, dodati otopljenu želatinu i to tako da prvo malo smjese od jogurta pomiješate sa otopljenom želatinom a onda sve pomiješati zajedno, dodati jagode nastaviti kratko miješati da se sve poveže.Na kraju metlicama lagano staviti tučeno vrhnje za šlag.

Na dno kalupa/ja sam koristila 20x30 kalup a vi ako želite možete i u kalupu za torte /22-24 cm/naravno što je veći kalup to će torta/kolač biti niži, posložite okrugle piškote, prelite smjesu od jagoda, stavite na sat vremena u frižider ili na 20-tak minuta u duboko zamrzavanje.
Za žele od jogurta pripremite jogurt i sirni namaz , zajedno ih izradite mikserom dodati šećer u prahu i želatinu.Preliti preko stisnute kreme od jagoda.Ukrasiti po želji.


Kolač pustiti da se hladi nekih sat vremena, narezati na kocke.

četvrtak, 26. travnja 2018.

Zapečena rolat lazanja


Jako fino i izdašno jelo, naravno i krepko, bešamel, listovi od lazanja sve fino zapečena,njamiii...


Sastojci:


8-10 listova tijesta zalazanje

350g gljiva/šampinjon /

150g kuhane šunke

150g tanko narezanog ementala

1-2žlice maslinovo ulja

malo timijana

1 češanj češnjaka/opcionalno/

sol,papar

Bešamel:

50g maslaca+ mlaz ulja

3-4žlice brašna

sol

dva mlinca bijelog papra

1žlica naribano parmezan

500ml mlijeka 3,2%

prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Priprema:
Skuhate bešamel:
U lončić stavite maslac sa mlazom ulja, pustite da se maslac otopi pa dodati brašno, lagano prepržiti da se maslac zapeče i dobije zlatnu boju, ulite mlijeko pa metlicom miješate da se ne ne naprave grudice, pustite da se sve izradi u finu kremu, dodati začine i parmezan.

Zagrijete u loncu vodu, dobro je posolite,Skuhate lazanje da budu mekane.Izvadite ih vani, ocijedite.Na radni stol stavite papir za pečenje pa na njega složite lazanje, pazite da se lazanje preklapaju u spojevima.Prepržite gljive da se lagano preprži u puste tekućinu, posoliti ih i popariti te dodati malo timijana.
Slažemo na lazanje stavimo dvije-tri žlice bešamela premažemo cijelu površinu, pospemo dinstanim gljivama, posložimo šunku i sir.Zarolamo pažljivo, otkinemo po želji i potrebi prazne vrhove.Zarolamo u papir za pečenje.Stavimo na posla sata u frižider.
Keramički pekač premažemo maslinovom ulje.Narežemo roladu na prst debele šnite.Posložimo ih u keramički pekač.lagano ih naslanjajući jedan na drugi.Premažemo sve bešamelom.
Zapečemo sve nekih posla sata na 180C/dok sve ne dobije finu boju.

Servirati toplo uz salatu.


nedjelja, 22. travnja 2018.

Hrskavi krumpir sa mrvicama i timijanom

Puno je načina i dodataka za krumpir, varijacija na temu, ali ipak možemo samo reći da svi volimo krumpir, još kad je hrskav izvana i mekan iznutra, još kad je domaći ili sad u vrijeme mladi nema kraja našoj sreći.Ja sam od onih kojima je dosta velika porcija fino pečenih krumpira i salata i moj idealan ručak je tu, vi naravno možete služiti ovaj krumpir kao prilog.

Sastojci:


1,250g krumpira

4 žlice maslinovog ulja/može i miješano/

2žlice krušnih mrvica

1 češanj češnjaka/veći/

sol,papar

1žlica timijana/tko ne voli neka zamjeni origanom


Priprema:

Maslinovo ulje stavite u zdjelicu dodate protisnuli češnjak, ostavite da stoji dok sve drugo ne pripremite.Ogulite, operite i osušite krumpir.Narežete ga na kockice. neka budu otprilike iste veličine da se ne dogodi da je jedan dio prepečen a drugi sirov.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje , po limu stavite krumpir, prelite ga maslinovim uljem i češnjakom, promiješate.Prospete mrvicama, solju, paprom i timijanom pa sve dobro promiješate da se spoji i mrvice i začini zalijepe.
Zagrijete pećnicu na 180C/krumpir pecite nekih 40 min, nakon pola sata ga jednom okrenete.

Servirati toplo kao prilog.

subota, 21. travnja 2018.

Caesar salata/cezar salata

Kraljica svih salata, zelena hrskava salata prelivena divnim i bogatim dresingom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.Postoji puno pod verzija ove salate najpoznatija je vjerojatno Cesar-Kleopatra, ovoj finoj salati se dodaju pečeni ili kuhani komadi pilećeg bijelog mesa, izbor je naravno vaš u ovisnosti dali će te ovu salatu koristiti kao prilog, predjelo ili lagani ručak ili večeru.


Sastojci:/4osobe

2 glavice salate/mini/srčika

2 fete dimljene pancete

2žlice maslinovog ulja

2 fete kruha/bez kore

sol

Umak/preljev:

1 češanj češnjaka

3žlice majoneze

1žlica mlijeka

sol,papar

2slana fileta inćuna

2žlice soka od limuna

1žličica worcester umaka

1žličica dijon senfa

Ostalo:

4 žlice naribanog parmezana

oko 400g kuhanih pilećih prsa/opcionalno


Priprema:

Narežite pancetu na trakice.U tavi zagrijete žlicu maslinovog ulja pa hrskavo prepecite pancetu.Izvadite je vani ocijedite na papiru za pečenje, neka se ohladi.
Kruhu prvo skinete koru, narežete na jednake kocke/manje/.Prepecite na žlici ulja, kruh samo malo posolite, pržite da postane hrskav, često okrečite.Ocijedite na kuhinjskom papiru i ohladite.

Narežete salatu na četiri dijela, možete naravno koristiti salatu i veću samo joj odvojite listove i na režite po želji, ja jako volim fino posložene salate.Salatu operite i osušite.Posložite na tanjur za serviranje.
Napravite umak:sve izradite štapnim mikserom u finu emulziju, doradite okus sokom od limuna, solju i paprom, ako vam je pre gust umak dodati još malo mlijeka.

Posoliti salatu.Preliti umakom, staviti pancetu i kruh pa bogato posuti parmezanom.
Servirati po želji sa kuhanim pilećim prsima ili samo neka bude ohlađena.






petak, 20. travnja 2018.

Cassata rolat

Svi ste vjerovatno čuli za Sicilijansku cassatu divnu tortu nadjevenu canolli nadjevom od ricotta sira, kandiranog voća i komadića čokolade.Ovo je jedan jednostan rolat divnog i mekanog biskvita nadjeven kremom od ricotte oduševiti će vas jednostavnost izrade i lakoća nadjeva.
Eh, da, uvijek to napomenem pa ću i sada, za ovaj kolač koristiti ricottu odnosno po domaću skutu, zašto, razlog je jednostavan ricotta je svježi sir ali smanjene kiselosti i količine vode, prije nego zamiješate kremu malo je izradite štapnim mikserom to će dati dodatnu kremastos/kremoznost nadjevu.Slatkoću nadjeva isto tako formirate po ukusu, ako želite rustikalniji izgled kreme koristite običan kristalni šećer.Količinu i vrstu kandiranog voća birate sami.Uživajte u ovom običnom, neobičnom rolatu.

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja

120g brašna

1žličica pecivnog praška

prstohvat soli

95g šećera

1 vanilija šećer

Nadjev:

400g ricotte

oko 150g šećera u prahu

1 vanilija šećer

na vrh noža mljevenog cimeta

70 g kandirane kore limuna

70g kandirane kore naranče

70g kapljica čokolade

Priprema:

Pripremite kremu :u zdjelu stavite ricottu, izradite je štapnim mikserom da postane krema, dodati šećer , vanilija šećer , izmiješati sve sa kandiranim voćem i ostalim dodacima da postane fina krema.Odložite u frižider do korištenja.Isprobate slatkoću, doradite po ukusu.
Napravite biskvit:zagrijete pećnicu na 175C
U zdjelu za miješanje stavite jaja , minutu miješate jaja da se zapjene pa dodate šećer/obje vrste/nastavite miješati nekih 5 minuta da se sve dobro izradi , jaja zapjene a šećer otopi.U zdjelu sa strane stavite brašno, sol i pecivni prašak, sve stavite u sito pa lagano prosite na jaja, umješate sve lagano žlicom da se spoji, nemojte koristiti mikser i bude nježni jaja ne smiju izgubiti volumen.
Stavite na lim na veličinu 30x30cma koji ste prije toga stavili papir za pečenje.
Pecite biskvit 10min.Biskvit je gotov čim dobije finu boju i stisne se, nemojte ga prepeći.

Gotovi biskvit zarolate i ostavite ohladiti.

Ohlađeni biskvit ravnomjerno premažete kremom, ponovo pažljivo zarolate.Sve ostavite sat/dva da se dobro ohladi u frižideru.Ukrasite po ukusu ili samo prospite šećerom u prahu.

četvrtak, 19. travnja 2018.

Šumarski odrezak

Jako fino i aromatično jelo .

Sastojci:

1 kg svinjskih kotleta

Marinada:

2 ljutike

sol,papar

3 žlice maslinovog ulja

Preljev/umak:

200ml povrtnog temeljca

2žlice senfa sa cjelovitim zrnjem

papar/po potrebi

5 kom borovica/opcionalno

10kom pimenta

1žličica sitno nasjeckanog lišća ružmarina

1/2žličice mljevenog kima

2žlice umaka od soje

1žlica worchester umaka


Priprema:

Na sitno nasjeckate ljutiku/ako nemate ljutiku možete koristiti crveni luk ili mladi luk/posolite i po paprite kotlete, namažete ih sa dvije žlice maslinovog ulja.Nauljite sa ostatkom ulja keramički pekač, po potrebi dodati još malo.Posložite kotlete u jednom sloju, pokrite i ostavite stajati na sobnoj temperaturi nekih pola sata.
Za to vrijeme pripremite preljev:
U mužar stavite borovice/ako koristite/piment ružmarin, kim mljeveni , sve lagano izradite avanom da postane sitno, ovo isto možete napraviti i u mlincu.
U zdjelici pomiješate sve mokre sastojke da se povežu zajedno sa suhim sastojcima.Ostavite stajati.

Zagrije pećnicu na 180C.Pecite kotlete nekih 20-25 minuta ovisno o debljini, jednom ih okrenete.Prelite pripremljen im preljevom meso ostavite peći još desetak minuta.


Servirati toplo uz kuhano povrće.

petak, 13. travnja 2018.

Pizza sa mesnim okruglicama alla Olimpico

Da proslavimo veliku pobjedu Rome nad Barcelonom uz divni pizzu sa mesnim okruglicama na rimski način u umaku od rajčice.

Sastojci:

Meso:

300g mljevenog mesa/srednje mljevenog ne presitno/

sol

3žličice ribanog parmezana

1 jaje

2žlice mlijeka

2žličice krušnih mrvica

1/2žličice timijana

1/4žličice ribanog muškatnog oraščića

Ostalo:

300g tijesta za pizzu

125g fine mozzarelle

malo soli

timijan
oko10 crnih maslina bez koštice

Umak od rajčice:

200g nasjeckane rajčice

1žličica meda

na vrh noža pecivni prašak

1češanj češnjaka

sol

2 žlice vode

1,5žlica maslinovo ulja

Priprema:

Napravite prvo umak:

u lončić na vatri stavite maslinovo ulje i nasjeckani češnjak, čim malo zamiriše maknete lončić sa strane pa dodate rajčicu zajedno sa ostalim sastojcima,pustite da kuha par minuta, maknete, isprobate slanost i kiselost po potrebi doradite. Odložite da se malo ohladi.

Napravite okruglice tako da pomiješate sve sastojke u zdjeli, dobro ih izmiješati ostaviti stajati pet minuta na sobnoj temperaturi.Napraviti okruglice, ja uvijek napravim par većih okruglica/polpeta/.Okruglice is na grill tavi sa svake strane da uhvate boju.


Razvaljamo tijesto na tanko u krug veličine oko 30cm promjera, prebacite tijesto na lim za pečenje na koji ste stavili papir, zagrijati pećnicu na 250C/najjače .Na krajeve stavimo masline, zarolamo oko maslina da bi podigli tijesto,U sredinu stavim cijelu količinu umaka od rajčice.Poslažemo okruglice, oko njih natrgamo komade mozzarele, lagano je posolimo i pospemo timijanom/samo listići ako koristite svježi/.

Gotovu pizzu izvadite u pustite kratko ohladiti .

nedjelja, 8. travnja 2018.

Yi mein:dugi kineski rezanci u umaku sa gljivama

Kineski rezanci yi mein su tradicionalna cantonese tjestenina, radi se od pšeničnog brašna i obično kuha svježa, sama izrada ove tjestenine je vrlo interesantna i traži veliku vještinu.Naravno da to doma ne možete ili vrlo teško možete napraviti zato slobodno koristite mie tjesteninu ili špagete /tanke/.Ovo na slici je mie tjestenina.

Sastojci:


400g tjestenine

2žlice ulja/kikiriki ulje bi bilo dobro ali može i obično/

Umak:

1/2žličice šećera

na vrh noža soli

2žlice vode

2žličice light soja umaka

2žličice tamnog soja umaka/može čak i onaj sa gljivama/

2žlice oyster umaka

1/2žličice ulja od sezama

dva mlinca bijelog papra

Ostalo:

5 kom mladog luka

250g šampinjona

200g shiitake gljiva

2žlice ulja

Priprema:

U lončić na vatru stavite vodu, šećer i sol, pustite da prokuha da se otopi šećer, odložite sa strane da se ohladi pa dodati sve ostale sastojke za umak, promiješati, odložiti do korištenja.

Skuhati tjesteninu u vodi, u ovisnosti koju će te kuhati trebalo bi pogledati uputstvo za uporabu iste.Ocijedite tjesteninu/vodu sačuvati/, začinite tjesteninu  uljem, dobro je promiješate da se kasnije ne bi lijepila.


Wok dobro zagrijete, kad je zagrijan dodati ulje.Narežete obje vrste gljiva.Narežete mladi luk na koso, zeleni dio odvojite/tanke vrhove bacite ili ostavite za temeljac/i zeleni dio narežete za kasnije.
U wok dodate narezane gljive i bijeli dio mladog luka, pržite minutu uz miješanje.Dodate rezance, nastavite pržiti 20 sek da se kratko preprže, rezanci bi se ustvari trebali zagrijati a potom dodati umak , nastaviti pržiti rezance da se umak fino rasporedi i da jedan dio umaka upije po potrebi dodati žlicu dvije vode od kuhanja rezanaca.
Na rezance potom dodati narezani zeleni dio mladog luka/jednu žličicu odvojite da kasnije pospete/ ostatak zelenog dijela miješate minutu/ovisno koliko su zagrijali rezanci/dok samo malo uvene.
Maknete rezance, prebacite na tanjur, prospite ostatkom zelenog dijela mladog luka.




Comments system

Disqus Shortname