srijeda, 7. kolovoza 2019.

Mornarski graj

Slanutak ili graj po dalmatinsku, u ovoj finoj kombinaciji sa ribljim temeljcem/vi ako ne volite možete koristiti  povrtni/ malo origana i soka od limuna 😍i ručak može početi, vi po želji možete dodati pečene ribe, kruha, mesa, kobasu pa što vam je po volji i ukusu ali graj je meni najbolji samo uz malo preprženog kruha sa češnjakom.Sa sokom od limuna budite oprezni dodati po želji, najbolje je narezati u zdjelu limuna pa neka svatko pokapa po želji, za maslinovo ulja tu limita nema .😇😇


Sastojci:4-6 ljudi

500g suhog slanutak

3 češanja češnjaka

1 veliki luk

100ml maslinovog ulja

7 dl temeljca/riblji

sol,papar

2žličice origana/suhi

1žličica sitno nasjeckanog peršina

1 list lovora

Priprema:


Noć prije potopite slanutak u mlaku vodu sa prstohvatom sode bikarbone.

Sutra procijedite slanutak, properite pod vodom.Stavite u lonac sa vodom trebati će vam oko 2 l vode, kuhati slanutak nekih 45 minuta ili dok ne omekša vodu nemojte soliti.

Za to vrijeme u  drugi lonac stavite maslinovo ulje i sitno nasjeckani luk i češnjak , pirjate na srednjoj vatri dok luk ne omekša, dodati omekšali slanutak, podliti temeljcem, dodati origano i peršin,  pa nastaviti odklopljeno kuhati dok se luk ne ukuha i sve skupa ugusti.
Servirati toplo uz dodatak soka od limuna.

ponedjeljak, 5. kolovoza 2019.

Crostini sa kozicama/škampima

Prava mediteranska delicija, jednostavna i brza u pripremi a užitak zagarantiran.Ovaj recept možete isprobati sa svim plodovima mora, nemojte ih samljeti na kraju kao namaz jer boja neće biti baš apetitlih samo ih nasjeckajte na komadiće.Na kraju obavezno dodati malo maslininovog ulja i peršina.Bijelo ili crno vino birate sami.😇😇

Sastojci:

Kruh /francuz/najbolje jedan dan star

oko 200g očišćenih kozica ili škampi

2 žlice bijelog vina

2 češanja češnjaka

2 žlice sitno nasjeckanog češnjaka

sol,papar

3 slana fileta inćuna/očišćeni naravno/

4-5 žlica maslinovo ulja

krušne mrvice po potrebi

Priprema:

U tavi zagrijati 4 žlice maslinovo ulja, dodati luk i češnjak uz miješanje pustiti da zamiriše dodati inćune, pustiti da se otope a potom očišćene repiće škampi ili kozica/ ja sam imala miješano/možete umjesto repića dodati bilo koje plodove more, dinstati kratko a potom podliti sa vinom, poklopiti na par minuta, posoliti i popariti po ukusu, ako volite pikantnu hranu možete dodati i malo peperoncini ali u tom slučaju pripremite malo više pića😂😋😏.😏.Odkopite repiće, isprobate, ako ima dodatne tekućine u tavi ugustite je sa malo prezle/krušne mrvice.Nasjeckate sve na sitno,

Kruh narežete, premažete sa malo maslinovog ulja, prepecite na grill tavi sa obje strane da postane hrskavo.

Premažete crostine, pospite sa nasjeckanim peršino i pokapate sa malo maslinovog ulja.Servirati toplo.



nedjelja, 30. lipnja 2019.

Slatko-kisela piletina sa ananasom

Kineski klasik koji naprosto morate probati🙏, slatko- kisela piletina je jednostavna u pripravi i nema nekih velikih problema u izvedbi no problem nastaje kad treba iz balansirati sve okuse da dobijete onu harmoniju koja priliči ovom jelu😛.Uživajte malo u ovom jelu za koji će vam trebati pola sata,za ove vrućine više nego dobrodošao.Servirati naravno uz rižu i salatu/barem je tako kod mene/😘😘

Sastojci:

400g pilećih prsa

1žličica gustina

200ml vode

1 jaje

1 ravna žličica soli

120g brašna

1žličica sezamovog ulja

100ml ulja za prženje


Slatko-kiseli umak:

80g šećera

50ml rižinog octa

1žličica suhog češnjaka/ naribani svježi

100ml kečapa

2-3žlice soja umaka/light/

2žlice vode

1,5 ravne žlice gustina

malo ljute mljevene paprike/po ukusu

Ostalo:

150g ananasa

2 paprike

1 luk

2žlice ulja

mladi luk za dekoraciju

sezam/opcionalno

Priprema:

Narežite piletinu na jednake kockice, posolite je.U zdjelu stavite stavite  vodu, dodate sezamovo ulje i jaje, promiješate zajedno da se spoji.Dodate postepeno brašno i gustin miješate da se napravi smjesa nešto gušća od smjese za palačinke.U smjesu stavite pileće kockice.Miješate da se kockice obavija smjesom .Ostavite sat vremena da se marinira.

U tavu stavite ulje, zagrijete ga, stavljate dio po dio kockica piletine, okreću ih stalno da se prepže sa svih strana i uhvate lijepu zlatnu boju, izvadite ih na toplo mjesto/trebati će vam negdje pet minuta da postanu zlatni i hrskavi/.Izvadite kockice šupljikavom žlicom i nastavite pržiti dok ne potrošite sve sastojke.

U lončiću sa strane skuhate slatko-ljuti umak, dodate u njega sve sastojke osim gustina i vode.Pustite da prokuhaju, sa strane pomiješate gustin i vodu pa dodate u umak kratko kuhate da se sve zgusne, ako vam je pregusto dodate vode ako je pak prerijetko još malo gustina.Maknete sa strane , okus dotjerate sa još malo umaka od soje.

Za grijete tavu sa uljem.Na kockice narežete luk,ananas i papriku .dodamo sve na  zagrijanu tavu dinstamo nekih 4 minute, dodamo piletinu i umak , pustite da sve prokuha.


Servirati uz kuhanu rižu na papri.Prije posluživanja posuti sitno na sjeckanim mladim lukom i po želji sezamom.






četvrtak, 20. lipnja 2019.

Aromatična brza gregada sa ribljim filetima

Može li nešto ovakvo, naravno da može, jednostavno vrlo aromatično jelo sa jadranskom ribom/moja je došla sa Visa i to sa parangala, tko se razumije u ribu zna da je i to važno/Zaboravila sam napomenuti da je jelo od filetiranog mola, malo će vam trebati umješnosti kod filetiranja baš zbog  njegove lepezaste kosti ali nakon prvog vrlo brzo će te ući u štos.Za ovo jelo izaberite veće komade, baš pravu oboritu ribu.Jelo naravno možete napraviti i od drugih vrsta ribe, čak i cijele.Inače na moru je šteta filetirati ribu i to u receptima sa ribom ne dolazi u obzir ali kad imate posebne goste na ručku nije bilo druge opcije.Jelo je jako fino i sobne temperature, maslinovog ulja naknadno možete dodati koliko volite, i molim bez parmezana.

Priprema:

1 kg /mola/4 kom

2žlice sitnog narezanog peršina

6 češanja češnjaka

3 žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 žličica sitno nasjeckane svježe kadulje

1/2limun sok

200g mini rajčice

700g krumpira

malo šećera

2 dl bijelog vina

50g maslaca

 Priprema:

Filetirate ribu, nemojte guliti kožu. glavu i kosti stavite za finu juhicu.
U lonac stavite kuhati krumpir u kori, neka voda bude dosta slana.Kuhani krumpir ogulite i narežite na kolutove.

U  veću tavu stavite maslinovo ulje i par ne oguljenih režanja češnjaka, pustite da se zagrije i lagano počne mirisati.Ribu osušite, posolite, po paprite, po potrebi je narežite na tri prsta široke komade da kod serviranja bude fina za vidjeti.Na strani kože za režite na dva tri mjesta jer se koža u pečenju skupi.Ribu prepecite s obje strane da uhvati lijepu boju, izvadite na toplo mjesto.nemojte pretrpavati tavu da vam se riba umjesto da se ispeče ne ukuha.
Kad ste prepekli sve filete, na tavu stavite, rajčice/možete ih prepoloviti/dodate sitno nasjeckani peršin, kadulju i češnjak, lagano po šećerite.Pustite da se rajčice lagano ukuhanju, dodate narezani krumpir, posolite i poparite.
Podlijete sve sa sokom od pola limuna, bijelim vinom, pustite da sve lagano prokuha i vino se reducira.Dodati ribu, maslac i maslinovo ulje, ako je malo tekućine možete dodati malo ribljeg temeljca ili vode.

Nastavite pirjati , isprobati ako je prekiselo dodati još malo šećera.Po potrebi dodatno
 posoliti i popariti.




Prije serviranja posuti sa malo peršina, pokapati maslinovim uljem.

utorak, 11. lipnja 2019.

Voćna torta

Jednom se  slavi 50-ti rođendan,👀 bio je to dug vikend uživanciije i proslave ovog velikog broja uz drage prijatelje i rodbinu, hvala im svima🙏🙌.Jedna od torti koju sam uspjela slikati, po mojoj želji, voće, vanilija, laganini, odlično je pasala uz masnije delicije i vrućinu.💗Za tortu možete koristiti bilo koje voće, pazite da ono voće tipa bresakve, marelice, da prvo ogulite kožu.😋


Sastojci:/kalup24cm

biskvit:

8 jaja

200g šećera

prstohvat soli

1 limun korica

1žloca soka od limuna

1 vanilija šećera

220g brašna

2žličice gustina

2žličice pecivnog praška

Chantilly krema:

400g posnoga krem sira

250g mascapone sira

200ml vrhnja za šlag/mliječnog

2-3 žlice šećera u prahu/ po ukusu

1 vanilija šećer

Preljev za biskvit:

200ml mlijeka

1 žlica šećera u prahu

Ostalo:

100g borovnica

100g kupina

100g malina

200g jagoda

Priprema:


Mala napomena ako imate dva ista kalupa za tortu onda napravite cijelu količinu biskvita od puta, ako pak nemate onda napravite prvo pola pa dok se peče prvi biskvit napravite drugi.

Izradite 4 cijela jaja sa 100g dok se jaja ne zapjene.Pomiješati zajedno pola količine brašna , žličicu pecivnog praška, malo soli, žličicu gustina.U jaja prvo dodati malo soka od limuna i pola korice, promiješati a potom žlicom dodati pomiješamo brašno, lagano miješati da se sve spoji.Preliti u kalup za torte koji ste prije toga namazali maslacem i po brašnili/ja samo na dno kalupa stavim papir za pečenje./Pecite biskvit nekih 15 min, na 165C.Isprobati u sredinu čačkalicom da vidite dali je pečeno.Iz kalupa izvaditi biskvit, pustiti da se hladi.Ponoviti postupak da dobijete još jedan isti takav.


Svaki biskvit prerežete na pola, tako da dobijete četiri tanje kore.U zdjelici pomiješate mlijeko i šećer u prahu za preljev.

Krema:

U zdjelu stavite sir, mascapone,šećer u prahu/moj vam je savjet da stavite malo šećera, a kasnije kad izradite i dodate vrhnje za šlag doradite slatkoću šećerom u prahu/, dodati i vanilija šećer pa izraditi sve u finu kremu.Čvrsto utučeno vrhnje za šlag dodati u žlicom u kremu od sira, miješati da se poveže, nemojte mikserom.Isprobati, dodati po potrebi šećera ako vam je preslatko i malo soka od limuna.

Slažemo:

Na tanjur za serviranje stavimo prvi biskvit, natopite ga mlijekom, stavite žlicu dvije kreme, složite oprano voće, borovnice i maline možete cijele, kupine i jagode ako su prevelike na režete.,podijelite voće da imate za tri sloja i dekoraciju.
Slažite dok ne potrošite sve sastojke.Ukrasite tortu po želji, nemojte je nakiti kao ja🙈
Pustite da se dobro ohladi.

četvrtak, 6. lipnja 2019.

Gurmanska pizza

Pizza sa tijestom sa crnilom od sipe, burrata, pesto i đem od brusnice, što vam se čini, može li bolje, da li  je dovoljno gurmanska😮 .Znači kad se slože sve okusi i zagrizete u divnu pizzu punu okusa , mirisa i kontrasta osjetiti će te što znači pravi umami okus, što znače slojeviti okusi 😋.Naravno umjesto crnila od sipe možete koristiti aktivni ugljen , ali crnilo od sipe daje onu dubinu okusa i dodatnu dimenziju.Pesto je onaj moj klasični od preprženih listića badema, peršina, bosiljka , vi izaberite koji volite i inaće radite.....Nemojte propustiti isprobati🙏🙌🙌

Tijesto:

300g glatkog brašna

200g manitoba brašna

1žličica šećera

1 instant kvasac

1žlica maslinovog ulja

1žličica crnila sipe/aktivni ugljen

1žličica soli

300ml mlake vode

Nadjev:

200g skute/svježi sir

300g burrate ili obične mozzarelle može i topljivi sir po želji

3-4žličice pesta/po želji

brusnice ili maline

sol,papar

Priprema:

U toplu vodu stavite  crnilo od sipe, promiješate.U zdjelu stavite obje vrste brašna, instant kvasac, šećer, promiješate.Dodate toplu vodu i maslinovo ulje, te sol.Izmiješate sve skupa u čvrsto tijesto.Stavite na radnu plohu pa nastavite tijesto par minuta miješati rukama da se tijesto dobro izradi i postane glatko.Stavite da se tijesto digne na toplo mjesto nekih45 mi, pazite da je zdjela prekrivena prozirnom folijom.Ako se bojite crnih ruku raditi cijeli miješanje sa rukavicama.
Nadošlo tijesto razvaljate na oko 30cm promjera krug.Skutu ocijedite, posolite, poparite te razmrvite vilicom.Nadjenete rub tijesta skutom, ravnomjerno koliko može biti.

Podvrnite rub tijesta da skuta ostane ušuškana u rubu.
Zagrijete pećnicu na 230C.Ako imate kamen za pečenje to će biti jako dobro  za ovu pizzu.Premažete pizzu maslinovim uljem i stavite peći u pećnicu nekih 10 min, ako imate kamen za pečenje 5 min će biti dovoljno.

Izvadite pizzu nadjenete je naribanom mozzarellom.Vratite u pećnicu na još10 min/kamen još5/.Kad se mozzarela skroz otopila i pizza se miče po papiru izvadite je vani, ukrasite pestom i malinama ili brusnicama.


Narežite i uživajte!!

četvrtak, 30. svibnja 2019.

Trokut rolat sa dvije čokolade

Moram priznati da sam zapustila kolače sa čokoladom😄 nije da moji baš ne vole ali više vole sa vanilijom i voćem,😎 no treba koji puta iznenaditi nepce i počastiti se nekom finom čokoladnom slasticom.Zasladite se ovim brzim i vrlo finim desertom.🙌🙌Još jednom se želim svim dobrim ljudima zahvaliti što prate moj blog i što me prate na instagramu,🙏malo nas je poštenih ali se nađe,😘

Sastojci:

4 jaja

30g kakaa

90g šećera

1kesica vanilija šećer

1/2 pecivnog praška

90g brašna

prstohvat soli

Krema:

250g mascapone sira

200g krem sira

200g tamne čokolade

150g mliječne čokolade

100g šećera u prahu

200 ml vrhnja za šlag mliječno

8 listića želatine

Priprema:

Zagrije pećnicu na 180C.
U zdjelu stavite jaja dodate šećer/obje vrste/ izradite da postanu pjenasta.U drugoj zdjeli pomiješati brašno sa pecivnim praškom i solju, dodati postepeno u jaja , miješati kratko da se sve poveže.
Izliti na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje /oko 30x40/Izravnati.
Peći nekih 10-12 min, nemojte prepeći.Izvaditi ako je pečeno i ohladiti.Narezati uzdužno na tri dijela.
Napraviti kreme:

Otopiti mliječnu čokoladu.Otopiti tamnu čokoladu.Natopiti želatinu u hladnu vodu.
U zdjeli sa strane staviti obje vrste sira, šećer, izraditi da se poveže u finu kremu, podijeliti na dva dijela.U svaku čokoladu dok je topla dodati natopljenu želatinu, promiješati da se otopi u čokoladi pa dodati u kremu od sira, tako da dobijete kremu od tamne i kremu od svijetle čokolade.
Prebacite srednji dio biskvita na alu foliju namažete cijelu kremu od tamne čokolade, stavite jedan dio biskvita pa dodate svijetlu kremu.
Dodati zadnji dio biskvita sa strane, stisnuti da se dobije trokut.Ako vam izađe ostatak kreme, nju sačuvate pa od nje možete napraviti okruglice uvalja ti ih u kakao ili čokoladne mrvice za dekoraciju.Stisnite dobro alu foliju oko kolača stavite  u frižider na 2 h.Da se sve fino stisne.

Narežite !!Osladite se!!🙌🙌

srijeda, 29. svibnja 2019.

Salata od šparoga sa preljevom od luka

Jedna fina zdrava salata sa šparogama kojima očito jako godi ovo vlažno i toplo vrijeme, ove godine rodile su kao nikada i sezona se itekako produžila, ja se radujem😃😋.Uz u ovoj kombinaciji sa jaje imala sam cjeloviti ručak vi naravno obogatite sa jednom šniclom ili većom količinom kruha🙌🙌.

Sastojci:

500g šparoga

sol,papar

3 žlice maslinovog ulja

1 manji luk/mladi crveni

2 mlada luka

2 žlice vinskoga octa/ svijetli

1/2žličice mljeveno zrna korijandra

1 češanj češnjaka



Priprema:

Očistite i operite šparoge, odrežite im drvenasti dio ma dnu.U loncu zagrijete tri prsta vode sa solju, kratko prokuhate šparoge da samo malo smekšaju, nemojte ih prekuhati.Ocijedite ih i ostavite ohladiti.
Za to vrijeme na sitno narežite obje vrste luk i češnjak.U tavi zagrije žlicu maslinovog ulja , dinstate sve skupa da luk uvene, dodati mljeveni korijadar, pustite miješajući da dobre zamiriše, pa dodati na pola narezane mini rajčice, miješati kratko.Dodati ocat i maslinovo ulje, doraditi okus sa solju i paprom.Probati preljev ako ste zadovoljni maknete tavu sa satrane .
PO želji možete ispeći jaje na tavi/neka vam žumanjak ostane tekući/ staviti jaja na šparoge, preliti umakom.
Servirati toplo ili hladno.

četvrtak, 23. svibnja 2019.

Bananarama


Kad je vani sve tmurno i kišno onda i kolači moraju biti takvi, iako mislim da ovu ovu čokoladnu boju u kolačima svi vole 😄😎.Divan kolač/torta, na podlozi sočan browni, krema je muss od banane i čokolade.😉sve u svemu ne propustite.

Biskvit:/26-28 kalup

200g maslaca

100g tamne čokolade

4 jaja

malo soli

100g šećera

100g brašna

100g prženih lješnjaka

2-3žlice mlijeka

Krema:

150g banane/vagati oguljenu

400g vrhnja za šlag

150ml mlijeka 2,8%

250g mliječne čokolade

10 listića želatine/12 g želatine

Ostalo:

Kakao u prahu za posuti

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 150C.
Prvo napraviti biskvit:

Prepecite lješnjake na suhoj tavi,maknete ih sa strane da se ohlade.Ohlađene lješnjake stavite u čistu krpu, lagano potucite batićem za meso za se usitne u male komadiće.U lončiću na vatri otopiti maslac sa čokoladom, neka bude na laganoj vatri, stalno miješati, maknete sa strane, pustiti par minuta da se malo ohladi.
U zdjelu za miješanje staviti jaja i šećer,
izraditi da budu pjenasta, dodati prvo pola smjese od maslaca i čokolade, miješati da se poveže a onda ostatak smjese, nastaviti kratko miješati da se sve spoji u glatku smjesu
.Dodati prosijano brašno sa malo soli, nastaviti miješati žlicom da se ne izgubi pjenastos jaja, i na kraju lješnjake lagano umiješati .Izliti u kalup koji ste prije toga namazali i posuli brašno ili samo na dno staviti papir za pečenje.
Biskvit peći nekih pola sata , provjerava ti nakon dvadeset minuta dali se sredina kolača stisnula, ako je, izvadite ga vani da se hladi.Kad se ohladi lagano ga pokapati mlijekom.Na vrh složiti banana  koje ste uzdužno prerezali da budu jednake debljine.


Napraviti kremu:

Namočiti želatinu u hladnu vodu, pročitati uputsvo na kesici.Čokoladu staviti u mlijeko i na laganoj vatri otopiti uz miješanje, maknuti sa vatre dodati želatinu, miješati da se želatina otopi.Prebaciti odmah u drugu zdjelu.Banana zgnječiti vilicom,U blender staviti banane sa otopljenom čokoladom/ja to radim u mikseru za smoothi/izraditi zajedno u glatku smjesu.
Izraditi šlag da bude čvrst ali ne prečvrst, dodati u šlag polovicu smjese od banane i čokolade, izmiješati a potom ostatak.Preliti na biskvit,
Pustite da se se sve par sati stisne u frižideru.

Gotovu tortu prospite kakaom i ukrasite po želji.

utorak, 21. svibnja 2019.

Kremasta salata od mladog kupusa i šunke

Vrime je od mladog kupusa, ima ga gotovo svugdje za kupiti, fin, sladak kupus idealan je za salate.Salata super ide uz roštilj, pohano bilo povrće bilo meso.Odlična je uz nareske, umjesto francuske ili ruske salata, za slavlja i druženja.

Sastojci:

1 manji mladi kupus

sol,papar

100g kuhane šunke

3 mlada luka

4 kisela krastavca

1 manja konzerva slatkog kukuruza

2-3žlice majoneze

1/2 limuna/sok

Priprema:

Kupus na sitno nasjeckate.Stavite ga u zdjelu , posolite i poparite.
Šunku narežite na kocke, krastavce isto na kocke.Oprani mladi luk narežite na sitno.Sve dodati u zdjelu sa kupusom.Majonezu pomiješati sa solju, paprom, sokom od limuna, preliti po kupusu.Promiješati, po potrebi dodati još majoneze ili začina.
Servirati hladno iz frižidera.


četvrtak, 16. svibnja 2019.

Dunavski valovi sa jagodama

Sjećam se vremena kad je ovaj kolač bio hit, svi su ga radili, ima ga i u mojoj crnoj bilježnici  naravno onaj klasični sa višnjama i šlag kremom.Ovo su malo drugačiji valovi sa jagodama, bogatom kremom od cruda od jagoda, mascapone, šlag, svi umami okusi na jednom mjestu.
Uživajte u ovoj krasotici.

Sastojci:

Biskvit:oko 18x25 kalup


100g maslaca

2 jaja/L ili 3 mala

100g šećera

200g brašna

malo soli

1,5 žličica praška za pecivo

1žlica kakaa

2 žlice mlijeka

10-tak jagoda

Curd od jagoda:

300g jagoda

50g maslaca

20g gustina

3žlice šećera

150ml vode

Ostalo za kremu:

200ml vrhnja za šlag

250g mascapone sira

Preljev:/opcionalno

100g tamne čokolade

1žlica ulja

Jagode za dekoraciju

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C
Napravite biskvit:
U zdjelu za miješanje stavite maslac/sobne temperature ako ste ga zaboravili izvaditi iz frižidera naribate ga na ribežu/dodate sol i šećer, pjenasto izradite mikserom.
U zdjeli sa strane pomiješate brašno sa pecivnim praškom, dodati u smjesu od maslaca, nastaviti miješati da se sve poveže.
Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašno ili na dno kalupa ako je onaj što se otvara kao kod mene staviti papir za pečenje.Preliti u kalup 2/3 smjese za biskvit.U ostatak smjese staviti kakao i mlijeko izmiksati da se poveže.Staviti tamni dio biskvita žlicom po svijetlom dijelu pa lagano raširit tamni dio kao na slici, da se stvore valovi.
Operite i očistite jagode.Utisnete jagode u tamni dio biskvita.
Stavite peći nekih 25 min.Izvadite pečeni biskvit, pustite da se ohladi.Ohlađeni biskvit preliti sa par žlica mlijeka.

Curd od jagode:

Očišćene i oprane jagode staviti u blender, izraditi ih da budu glatke, prebaciti u lončić na vatru dodati šećer.Vodu pomiješati  sa gustinom dodati u jagode, neka se sve lagano kuha dok se ne zgusne, maknete sa vatre dodate maslac, miješate da se poveže.Ostavite da se ohladi do kraja.

Izradite slatko vrhnje da bude čvrsto, dodati mascapone, miješati da se poveže.Kad se ohladi curd od jagode, u njega dodati smejsu sa vrhnjem i sirom.Izmiksati sve zajedno,po želji možete dodati šećera u prahu ako želite da slađe ili niste zadovoljni slatkoćom.Stavite kremu na ohlađeni biskvit.Poravnati.Ostaviti da se par sati hladi u frižideru.

Za preljev:
Otopiti čokoladu sa uljem,malo ohladiti, žlicom preliti po kremi .
















srijeda, 15. svibnja 2019.

Starinski kolač od sira i oraha


Jedan jako stari kolač  iz dr.Oetkerove knjižice kolača🙏🙌.Kolač je jako izdašan, pogodan za slavlja a može se rezati na manje i veće kocke, duge trakice i sl.Ukrasila sam ovim slatkim kandiranim višnjama vi ne morate, one su kolač koji je najljepši onako rustikalno izrezan na tanjuru, bar po meni😘😘.

Sastojci:20x30lim

Tijesto :

300g glatkog brašna

180g maslaca

120g šećera

2 jaja

prstohvat soli

Nadjev 1.:

6 žumanjak

500g sira

120g šećera

1 vanilija šećer

1 puding od vanilije 

1žlica ruma

Nadjev 2 od oraha:

150g oraha

6 bjelanjak

100g šećera

Priprema:

Prvo napravite tijesto , tako da u zdjeli pomiješate sve sastojke,  lagano ga prebacite na radnu plohu mijesite kratko dok se ne poveže i postane gladak.Zamotati u prozirnu foliju stavite u frižider na 10min.

Tijesto stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Razvaljati tijesto na veličinu lima, lagano nabosti vilicom.Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200C/15 min.


Krema1.

Pjenasto izraditi žumanjke sa šećerom, dodati sir, puding, vanilija šećer i ruma.




Krema od oraha:

Orahe sameljete ali ne do kraja , ovako kao na slici da ostanu mali komadići.
Bjelanjke dobro izraditi sa prstohvat om soli, dodavati malo po malo šećera meiješati da dobite vrlo čvrst šaum.Žlicom umiješati orahe.

Slaganje:

Tijesto koje se kratko peklo u pećnici izvadite vani, dodati prvo smjesu od sira, poravnati.Potom na kremu od sira staviti hrpicu po hrpicu kreme od oraha .


Izravnati da postane glatko.Vratiti u pećnicu na 35-40 min.


Gotovi kolač ostavite da se dobro ohladi.Možete ga posuti šećerom u prahu ili ukrasiti po želji.


Kad se ohladio na režite ga na kocke ili već kako želite.Kolač se jede bez problema prstima.



Comments system

Disqus Shortname