nedjelja, 14. veljače 2021.

Trokut krafne





Predobre krafne, kome god sam dala recept bilo je uspješno pa da zapišem i ovdje, sviđa mi se ovaj oblik jer nema ni komadića za baciti od tijesta, a brze su i jednostavne u izradi.Ako ste ljubitelji ludih oblika tijesta moja su preporuka ove krafne sa skutom koje su odavno i ovdje i na coolinarici/LINK/.

Sastojci:/16 kom

250g krumpira

300g brašna

50g maslaca

1/2 žličice soli

1 instant kvasac/kesica/

50g šećera

50ml mlijeka

žlice vanilija šećera

1žlica ruma

korica limuna i naranče/ja sam korstila klementinu/

1žumanjak

1cijelo jaje

Nadjev:

đem, nuttela, i sl. po ukus ja sam stavila domaći od višnje

Priprema:

Ogulite , narežite na kockice krumpir , skuhajte ga sa malo soli.Propasirati krumpir, dodati maslac, mlijeko, miješati da se maslac rastopi pa dodati  jaje i žumanjak, koricu limuna i naranče, obje vrste šećera, rum i kvasac, promiješati opet da se poveže.Dodati cijelu količinu brašna pomiješanog sa soli.Miješati nastavcima za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto po potrebi dodati još malo brašna.

P


Ostaviti tijesto dobro pokriveno dok ne udvostruči volumen, nekih 1,5h.

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu plohu, razvaljati na veličinu 35x25 cm.


 Narežite na kocke 8x8 otprilike.

U sredinu stavite žličicu nadjeva.Dobro stisnite krajeve.
Pokrijete gotove trokute sa čistom krpom.Ostavite stajati 20 min.

Ispecite ih kao i klasične krafne na ulju, na srednjoj vatri, dok ne dobiju finu zlatnu boju.


 Prospite šećerom u prahu.






subota, 6. veljače 2021.

Tartar od mola


 Nisam misila objaviti recept ali sa dobila dosta upita na Ig, baš sam sretna da ima puno obožavatelja azijske kuhinje i začina.Ne zaboravite samo da obavezno korostite svježe namirnice i uslast!Luk možete izbacit umjesto njega dobro ide sitno narezani komorač.


Sastojci:/4 osobe

500g čistog fileta od mola/bez drače

2 žlice soja umaka/light

1žlica rižinog octa

sol,papar

1žlica/ravna šećera

1žličica soka od limuna

1-2 mlada luka/kapulica

1žličica sitno nasjeckanog kopra

Priprema:

Filetirati svježu ribu, maknuti naravno i kožu, ako kuhate juhu možete sve staviti , ništa se ne baca.👌Filete staviti na dvadesetak minuta u duboko zamrzavanje kasnije će vam biti lakše čak i ako nemate oštar nož.

Na sitno nasjeckajte filete , možete ih i fino filetirati na tanke fete.Filete staviti u keramičku zdjelu , pokapati sa par kapi soja umaka, par kapi rižinog octa i malo soka od limuna.Ostaviti u frižideru dok napravite ostalo.

U zdjelicu staviti šećer, soja umak, malo soli i papra, rižin ocat i sok od limuna miješati da se poveže i šećer otopi.

Na sitno nasjeckati mladi luk i kopar.

Pomiješati sve zajedno.Servirati uz salatu.



utorak, 2. veljače 2021.

Tofu Curry Katsu

Jedno jako fino i jednostavno jelo sa pohanim tofuom iz pećnice koje će vas oduševiti , pogotovo ako pazite što jedete.Jelo je i vegetarijsko i vegansko ako izbacite jaja a tofu pohate u biljnom mlijeku.

Tofu:/4 osobe
500g tofu
1 jaje +1žlica mlijeka ili biljno mlijeko
malo soli, papra
1ravna žličica dimljene mljevene paprike
100-150g mljevenih kukuruznih pahuljica/obične ne slatke

Umak:
1  veća mrkva
1manji luk
2 češanja češnjaka
sol,papar
1žlice curry praha
1žličica garam masala
4 žlice kokos vrhnja
500ml povrtnog temeljca
1,5 žlica brašna

Ostalo:
kuhanaj riža
mladi luk za serviranje
maslinovo ulje ili ulje po ukusu

Priprema:
Tofu narežite na šnite.Lagano ga psoslite, poparite i lagano marnirajte sa dimljenom paprikom.Sameljite pahuljice da budu sitne, stavite ih u zdjelu, jaje ako koristite u drugu zdjelu pomiješate ga sa jajem, dodati i malo soli, ako ne koristite ulijete samo mlijeko.Pobrašnite lagano tofu, pohati klasično.Prepžite sa obje strane da uhvati boju.Stavite na na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje pa pecite 15 min na 180C.
Za to vrijeme napravite umak:
U tavu u koju ste pekli tofu stavite još malo maslinovog ulja dodati sitno naskjeckani luk, sitno nasjeckani češnjak i mrkvu, dinstani na lagano da sve uvene.Dodati cuury prah, garam masalu i brašno, pososliti lagano i popriti pa podliti sa temeljcem, pustiti da kuha 15-20minuta dok mrkva ne omekša.Ispasirate štapnim mikserom.Dodamo vrhnje, lagano promiješamo.Po potrebi nastavimo kuhati ako mislite da nije dovoljno gusto.Umak možete procijediti ako želite da je gladak, možete za boju dodati i malo graška.


Sevirati sa kuhanom rižom pospite sve sitno nasjeckanim mladim lukom.






 

subota, 23. siječnja 2021.

Torta od oraha sa kremom od naranče i čokolade


 Jako fina torta bez brašna , vrlo lagana i sa malo šećera, baš onako kako i treba biti nakon svečanog ručka .Tortu sam radila po naputcima moje cure kojoj je ovo bila torta za njen 27 rođendan,

Sastojci:/24 cm kalup za tortu


Korice /peku se tri/za svaku nam treba:

90g mljevenih oraha

90g maslaca

90g čokolade

2 jaja

malo soli

1žličica kore od naranče

1,5žlica kakaa

pola žličice pecivnog praška

malo soli

Krema:360ml svježeg soka od naranče

70g šećera u prahu

300ml vrhnja za šlag

9 listova želatine

Ganaž za premazivanje:

150g vrhnja za kuhanje

150g tamne čokolade

Preljev:

60g tamne čokolade

60ml vrhnja za šlag

10g maslaca

Priprema: 

U lončić na čaganu vatru staviti maslac i čokoladu, otopiti uz miješanje.U zdjelu staviti mljevene orahe, pecivni prašak, sol, koricu naranče i kakako , promiješati.Dodati jaja , otopljeni maslac sa čokoladom, sve skupa kratko izraditi mikserom da se sve poveže.Na dno kalupa staviti papair za pečenje , rubove kalupa namastiti maslac.Stavi smjesu za biskvit.Peći u zagrijanoj pečnici 13 min.Uzvaditi, pustiti da se ohladi.Ponoviti postupak još dva puta.



Krema:
Listove želatine staviti u vodu na 5 minuta.Sok od naranče zagrijati  dovoljno da možete otopiti želatinu, dobro miješajte da želatina nestane u soku.Ostavite sok da se hladi u frižide, moežete ga prebaciti u drugu posudu.Sok će trebati nekih pola sata da se ohladi , kad se počme želerirati dodati sok u tučeno vrhnje sa šećerom, ja prvo dodam želirani sok a onda po potrebi stavim šećer u pprahu jer nekada su naranče jako slatke i nije ni potreban šećer.
Slažite tortu tako da stavite jedan biskvit, nemojte zaboraviti obruč od kalupa kojeg ste prije toga lagano namastiti o obukli izrazanim paairom za pečenje, lakše će vam biti izvaditi kasnije tortu, stavite pola kreme od naranče, potom opet biskvit, pa ostatak reme.na vrh stavite bisvit.Tortu stavite na 2 sata u frižider , da se krema do kraja stisnE.

Premaz:
Zagrijete vrhnje dodate sitno narezanu čokoladu, miješate da se otopi.Pustite da se malo ohladi i premažite cijelu tortu.
Vratite tortu u frižider na sat vremena da se stisne premaz.
Kad se premaz stisnuo napravite preljev.Mpžda vam ovo ve izgleda previše ali nije , kad stavite preljev sve čokoladice koje odaberete za dekoraciju će se lijepo zalijepiti.Zato prije nego napravite preljev sve pripremite da je spremno.Za  preljev samo stavite vrhnje da se zagrije otopiti čokadu i na kraju maslac uz miješanje.Preliti, zalijepiti dekoraciju.
Pustite tortu da se dobro ohladi, najbolje preko noći .





























utorak, 1. prosinca 2020.

Buhtle alla pita od jabuke



 
Divne, mekane buhtle, nadjevene finom kremom od svježih jabuka, cijela kuća miriše na cimet.


Sastojci:
Biskvit:
500g brašna/glatko
1 instant kvasac
220ml toplog mlijeka
soli 1/4žličice
60g šećera
1 vanilija šećer
korica dvije mandarine ili jedne naranče
75 g maslaca
1 jaje/M

Nadjev:
2 veće jabuke/450g/kiselije
450ml soka od jabule
1 vanilija šećer
1ravna žlićica cimeta
1šećer vanilija
80g gustina
40g šećera
1/2 limuna sok i korica,

ostalo:1žlica maslaca, šećer u prahu

 Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko, kvasac i šećer, zmiješajte ostavite par minuta stajati.dodati maslac sobne temperature i jaje, promiješati.Prosijete brašno, dodate sol, postepeno dodate u mlijeko miješajući sa špiralnim nastavcima na mikseru.Dodate brađna dok dobijete glatko, mekano tijesto.

Pustite tijesto mirovati dok se ne udvostruči oko 1,5 h.

Dok se tijesto diže napravite nadjev:

Jabuke ogulite narežite na male kockice.U lončić stavite sve ostale sastojke , promješate pjenjačom, stavite na laganu vatru.Pustite da se kuha uz miješanje dok se lagano ne počne gusnuti, dodati jabuke, pustiti da sve skupa lagano kuha minutu.


Maknete sa vatre neka se hladi dok tijesto ne bude spremno.

Nadošlo tijesto izručite na pobrašnjenu radnu plohu.Lagano ga primjesite.Razvaljajte na veličinu 35x45cm.Podijelite na 12 djelova.

Nadjev podijelite na 12 djelova.Stavite na svaku kocku.
Ruke lagano premažete uljem, pa uzima jednu po jednu kocku sa nadjevom i lagano stisnite u kuglu.
Stavite na lim za pečenje papir za pečenje .Posložite buhtle.
Na svaku buhtlu stavite malo maslaca.Pokrijete krpom i ostavite stajati 20min. na toplom.Zagrijete pećnicu na 200C.Pecite buhtle 30-35min dok ne dobiju lijepu boju.
Gotove buhtle ako možete ostavite ohladiti.






petak, 6. studenoga 2020.

Bumbul kifle

Prefine mekane kiflice, ma ne treba puno pričati o kiflicama, sve su iste a imak drugačije, još jedan divan mekani turski recept.


Sastojci:
75ml mlijeka
75 ml vode
2 bjelanjka
1 paket kvasca/instant/
1 ravna žličica soli
3 ravne žličice šećera
50ml ulja
oko 500g-550g brašna
70 g maslaca
Ostalo:
150g svježeg sira
150g ribanog sira
sol
1 žličica vlasac
1žličica  nasjeckanog peršina
2žumanjka
sezam
Priprema:
U zdjelu za miješanje staviti mlaku vodu i mlijeko.Dodati šećer , kvasac i bjelanjak, miješati pjenjačom da se sve poveže.Dodati ulje, postepeno brašno/ostavite dvije šake brašna za kasnije/ i sol, umijesiti mekano tijesto koje se malo lijepi , pa dodati na kockice narezan maslac sobne temerature.Dodati još koju šaku brašna ili koliko je potrebno da se zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi.Odložiti na toplo mjesto 1h.Za to vrijeme  promiješajte sir sa solju , vlascem i peršinom.

Nakon sat vremena nadošlo tijesto podijelite u dvadeset kuglica.Svaku kuglicu razvaljate u zmijicu oko 15cm.
Raširite je je prstima oko 6-7 cm.

Prerežite do pola.



Na  donji dio stavite žlicu nadjeva.
Nadjev dobro stisnite da ne iscuri.
Zarolajte.
Ponavljajte postupak dok kod ne potrođite sastojke.Ostavite poklopljeno stajati pola sata.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/30-40min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.























 

srijeda, 4. studenoga 2020.

Bugogi

Odazvala sam se izazovu Korejske Ambasade u Zagrebu da kuham po naputcima njihovog chefa jedno  jelo, ja sam izabrala Bulgogi.Radila sam ovo jelo i prije ali sad sam prezadovoljna ovim receptu i trajno ću ga zadržati u svojoj kuhinji, vrlo je jednostavno a puno aroma.
Sastojci:
400g mekanog junećeg ili goveđeg šnicla
1 luk
1mrkva
1 mladi luk
4-6 soja umaka
2žlice sezamovog ulja
2,5žlice ravne šećera
2 češnja češnjaka
1/2žličice mljevenog bijelog papra
malo sezama
ulje za prženje/1 žlica/obično

Priprema:
Šnicle operite, lagano posolite.Batićem za meso iz istucite da budu tanki.Izrežite meso na kockice 2x2cm.
Stavite u posudu.Svo povrće izrežite na trakice.Sve stavite u posudu/najbolje je korisiti keramičku ili stakle zdjelu/
U zdjelu sa mesom dodate svo povrće, potom šećer, papar, soju, sezamovo ulje, sezam, češnjak.Sve dobro promiješati.


zdjelu pokriti prozirnom folijom, ostaviti stajat cijelu noć u frižideru.Pola sata prije izvadite meso da se ugrije na sobnu temperaturu.
Zagrijete wok , dodate malo običnog ulja, dodate meso sa povrćem ,Pirjate nekih desetak minuta ili dok se sve ne uprži.

Servirati bulgogi sa kuhanom rižom, jednim prženim jajima na oko, salatom od krastavaca, posuti sa sezamom i narezani mladim lukom.


























 

ponedjeljak, 2. studenoga 2020.

Krem kocke od sira, jabuka i malina bez brašna

 


Jedan fini brzi kolač, kremast , od jabuka i malina sa smeđim šećerom i koricom mandarine, milina.


Sastojci:
2 jabuke
100g smeđeg šećera
1 vanilija šećer
1kesica puding od vanilije/prah
100ml mlijeka,

2jaja

2 naribane korice mandarine

80g gustina

prstohvat soli

1pecivni prašak

500g kravlje skute

10-tak malina

Priprema:

U zdjelu stavite skutu ako je prekrupna/grudasta prvo je izradite malo štapnim mikserom, dodate šećer i sol i jaja miješate da se šećer otopi.Dodati vanilija šećer  i mlijeko , kratko miješati.Dodati gustin ,puding i sol te prašak za pecivo nastaviti miješati da se sve poveže.

Izliti smjesu u lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje ili premazali maslacem i brašnom-Jabuke guliti narezati na ploške, maline oprati.Slagati jabuke kao na slici/meni su na kalup 18x28 išle dvije velike /Može se korisiti i okrugli kalup 24 cm.Maline prepolovite stavite između jabuka.Pospite sve sa malo smeđeg  šećera.

Pecite u zagrijanoj pećnice na 180C/40min.





četvrtak, 29. listopada 2020.

Bao peciva punjena hrskavom piletinom





Predivno korejsko jelo, vrlo mekani pareni kruščići nadjeveni slatko-ljutom hrskavom piletinom, salatom i lukom. Recept traži malo strpljenja i vremena ali vjerujte mi vrijedi svake sekndu vašeg vremena.

Bao peciva:

450g glatkog brašna
1/2 žličice soli
2žlice šećera
1 instant kvasac
210mkl mlake vode
2 žlice mlijeka
2 žlice maslaca

Marinada za piletinu:

400gpilećih fileta
1/2žličice soli i  bijelog papara
150ml jogurta
1/4 žličice suhog češnjaka

Smjesa za pohanje:

200g brašna
1žlčica soli i papra
1/2žličice suhog češnjaka
1žličica timijana
1 žličica slatke paprike
po ukusu ljute mljevene paprike

Preljev:

2žlice gochujang paste/slatko-ljuti čili umak
1žlice meda
4žlice soja imaka
2 žlice smeđi šećer
2 češnjačešnjaka
2žličice mljevenog đumbira
1žlica sezamovog ulja

Ostalo:

listovi rikuke
narezani crvi luk
po želji krastavca
sezam sjemenke
ulje za prženje 

Priprema:
Zamijesiti tijesto:
U zdjelu staviti šećer, kvasac, sol.Otopiti maslac sa mlijekom , staviti u vodu .Staviti sve u brašno.Zamijesiti glatko tijesto.Prebaciti u zdjelu, prekriti prozirnom folijom, ostaviti stajati 1h/ja stavim toplu vodu u lončić tijesto stavim na njega /.
Za to vrijeme marinirati piletinu:sve sastjke za marinadu izmiješati, dodati na kocke narezanu piletinu, promiješati , pokriti, ostaviti stajati u frižideru 1h.
Nakon toga napraviti preljev za piletinu:u lončić staviti sve sastojke , zagrijati na laganoj vatri da se šećer otipi i svi sastojci spoje i zgusnu.Odložiti  sa strane.
Nadošlo tijesto izručiti na radnu plohu.Podijeliti na 12 djelova možete i na 20 ako želite manja peciva.
Svaki dio razvaljati u krug oko10cm veličine.Svaki krug premažite sa malo ulja/ja sam koristila maslinovo a vi po želji/.Po sredini stavite štapić/može i ražnjić/presavinite, izvadite štapić.
Pripremite papir za pečenje na njega slažite gotova peciva.


Posložite peciva na papir , ponavlajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Pokrijete peciva čistom krpom, ostavite stajati pola sata.Nakon pola sata nožicama izrežite papair oko svakog peciva pa posložite u stimer.Ja imam od bambusa stimer na dva kata, vi možete i u metalni koji često dođe sa raznim kompletima posuđa.
Peciva parite 20min, probati rstima , gotova su kad imaju strukturu peciva, nemojte zaboriti oni neće dobiti gotovo nikakvu boju , ostati že svijetli.



Dok se peciva pare , prepržite piletinu.Pomiješati smjesu za pohanje.Uzimati komadiće piletine iz marinade, umakati u smjesu za paniranje, pazite da dijelove piletine odvajate na komadiće.






Zagrijete ulje u voku, pržite piletinu par minuta da dobije lijepu boju.Zagrijete pećnicu na 100C , komadiće pržene piletine stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje pa držite u pećnici dok ne preržite svu piletinu.


Nakon što ste prepržili svu pilenu stavite preljev, dobro izmiješate.Nadjenite peciva tako da ih odvojite na spoju/neće biti problem/stavite list salate/ja sam koristila rikulu, krasavac i tanko nasjekcna luk vi izaberite što volite/Složite na tanjur,servirati.



























 

Comments system

Disqus Shortname