petak, 4. studenoga 2016.

Pita od limuna

Najednostavnija pita od limuna koja će zasladiti svaki vikend i druženje .Vrijeme je agruma pa iskoristite .Mjere su inače za kalup 20cm ,ja sam radila u kalupu za pite od 28 cm u tom slučaju udvostručite sastojke.

Sastojci;

Tijesto:

250g glatkog brašna

1/2kesice pecivnog praška

1 jaje

100g maslaca/hladnog/

100g šećera


Nadjev:

300g riccotte/skuta/

1veći limun/kora i sok/

100g šećera

1 vanilija šećer

Priprema:

U zdjelu za miješanje dodate brašno ,pecivni prašak i šećer ,promiješate sve zajedno pa dodate jaje i maslac/maslac uzmite iz frižidera rashlađeni pa ga naribate na ribežu za sir/Zamijesite tijesto na brzinu ,dodatno ga razradite na radnom stolu dok bude glatko i maslac se skroz upije u brašno .Uzmite kalup pa ga lagano nauljite ili stavite papir za pečenje .Uzmite polovicu tijesta uttisnite je u kalup /pravilno rasporedite/stavite tijesto sa kalupom u frižider ..Drugu polovicu tijesta stavite u duboko dok napravite nadjev.
U zdjelu stavite sir pa ga dobro razradite metlicama da se odvoji i postane kremast dodate šećer ,vanilija šećer sok i koricu limuna.Sve dobro promiješate da se poveže.Stavite nadjev na tijesto .Ostatak tijesta naribate ribežom ili natrgajte/kao trgance/ po vrhu pite.
Zagrijete pećnicu na 170C .Pecite pitu nekih 25min .Pustite da se pita ohladi u kalupu pa je izvadite na tanjur za serviranje/budite pažljivi.
Servirate uz kavicu iza obilatoga ručka.Uživajte u ovoj jednostavnoj deliciji!




Pretzel štapići sa sirom

Samo ću reći da je ovo fantastičnoooooo.

Sastojci:/20 štapića

Tijesto:


300ml tople vode

1žlica meda

1 instant kvasac

1 žlica otopljenog maslaca

450-500g brašna/glatko

1 žličica soli

250 g sira/polutvrdi /gauda

Umakanje:


1,5 l vode

2 žlice sode bikarbone

Premaz:

1 žumanjak

krupna sol za prosipanje

Priprema:

Stavite u posudu za miješanje kvasac ,med i toplu vodu ,promiješate i ostavite stajati oko minutu da se kvasac aktivira.Dodati otopljeni maslac pa postepeno dodavati brašno pomiješamo sa solju .Miješate drvenom žlicom a potom rukom dok ne dobijete glatko tijesto ,Tijesto stavite na radnu plohu koju ste lagano po brašnili pa nastavite miješati dok ne dobijete jako glatko tijesto ,po potrebi dodate još brašna.Premažete maslinovim ili običnim uljem tijesto.Stavite tijesto u posudu.

Pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 10 min.Narežite sir na trake taman onolike koliki bi željeli da vam budu veliki štapini.
Zagrijete pećnicu na 210C.
U lonac stavite vodu pustite da zakuha pa pažljivo dodate sodu bikarbonu .
Lagano razvaljajte tijesto pa režite na trakice .Svaku trakicu ovijte oko sira/ide brzo ne brinite se/.Kad ste sve završili ,pripremite veliku šupljikavu žlicu .Uzimajte štapine od tijesta pa uranjate u vodu /ne više od 3-4 kom/pustite da kuha 20 sek ,izvadite šupljikavom žlicom na pa slažite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje /pazite da se štapinine dodiruju/.Premažete ih razmućenim žutanjkom i prospite krupnom solju.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20 min /ili dok ne dobiju finu tamno zlatnu boju.Gotove prezle možete dodatno namazati maslacem da dobiju finu boju/restoranski trik/.
Grickajte.recept je sa bloga bakingadicction.

Comments system

Disqus Shortname