subota, 4. ožujka 2017.

Polpetone iz lonca

Savršena mesna štruca pečena /pirjana u loncu cijeli je doživljaj za oko i nepce.Ovako pečena mesna štruca je sočna i fina bilo da je jedete toplu uz umak , hladnu kao hladni narezak  u sendvičima ,serviranu na salati sa dresingom ili gdje vas vaša mašta odvede.Uživajte u ovom finom specjalitetu.


Sastojci:

Nadjev:

2 žlice parmezana/bilo bi dobro svježe ribanog ali može i drugi

300g mljevene junetine /nemasne

200g svježih kobasica/fine iz mesara/oguljene od ovitka

1/2žličice mljevenog anisa

1/2žličice timijana/majčina dušica može i origano

1 naribani /protisnuli češanj češnjaka

1/2žličice mljevenog papra

sol /po potrebi

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

oko 2žlice krušnih mrvica

2 jaja


Ovitak:

450g purećeg ili pilećeg fileta/velike fete

sol,papar

Posip:

1žlica nasjeckanog peršina

1žličica timijana

2grančice ružmarina/samo listići sitno nasjeckani

1češanj češnjaka/protisnuli ili sitno nasjeckan

4-5listova kadulje/nasjeckanih na sitno

sol,papar

Pečenje:

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

1žlica maslaca

250-300ml finog goveđeg temeljca

Priprema:


Pripremite prvo nadjev od mljevenog mesa:u zdjelu stavite sve sastojke za mljeveno meso osim mrvica .Miješajte sve zajedno da se poveze u finu smjesu pa postepeno dodate mrvice koje će omogućiti kompaktnost smjese koja mora biti fina da je se može formirati u štrucu.Moj savjet vam je ka d završite miješanje/ja to miješam kao da miješam kruh , dugo i čvrsto/Otkinete komadić mesa pa prepržite na suhoj tavi da vidite dali ste zadovoljni slanoćom i začinima,ako ste zadovoljni odložite meso /pokrijete ga neka stoji na sobnoj temperaturi/.
Rastanjite ovitak preko prozirne folije /spojeve možete spojite i onda i njih lagano izlupati /batićem za meso ,pazite da ne budete preenergični da se ne razbije struktura mesa.Lagano posolite i poparite .U sredinu stavite pripremljeno mljeveno meso formiranu u štrucu.Omotate oko mljevenog mesa fileta.
Uzmite kuhinjski konac pa čvrsto zavežite štrucu .Pripremite  posip tako da sve sastojke operete ,osušite pa ih nasjeckajte na sitno .Dodate u smjesu sol/ne puno/i svježe mljeveni papir.Štrucu lagano zamastite jednom žlicom maslinovo ulja pa pospete nasjeckanim začinskim bilje ili začinske bilje pospete po drvenoj dasci pa mesom samo prelazite preko njega ,lagano pritiskajući da se začini zalijepe.
Zagrijete ulje u loncu pa sa svih strana popržite štrucu da se fino zapeče.
Polijete temeljcem/sastružite sa dna sve sto se zapeklo ne brinite to će dati ekstra aromu umaku/ pa pirjate poklopljene nekih 1h vremena,okrečite često štrucu. .Izvadite vani i omotate u foliju  dok ne dovršite umak .Po potrebi dodate jos malo temeljca ili vode/ako vam je slaniji umak/kad se sve fino ugrije dodate maslaca miješate da se otopi.Temeljac po želji možete zgusnuti s malo gustina/ako želite gušći/.
Štrucu izrežete na tanke šnite /ja prvo prepolovim sredinu i narežem najljepše dijelove/
Servirate toplo uz vrući umak sa kuhanim povrćem,tjesteninom,pire krumpirom is Ideja je sa bloga Gialo Zaferano

Comments system

Disqus Shortname