srijeda, 7. rujna 2016.

Thai piletina sa kikirikijem i prženom rižom sa tikvicama


Jako volim azijsku kuhinju gotovo jednako kao i mediteransku uvijek me iznova fasciniraju ti okusi mirisi i boje njihovih jela .Moram priznati da mi je to i tiha želja otputovati i lutati malo po jugu azije,nažalost tamo u svoji putešestijama nisam stigla.Ovo fino jelo odvesti će vas u drugu dimenziju nije zahtjevno i brzo je gotovo .

Sastojci:

Piletina:


500g pilećeg fileta izrezanog na trakice 

2-3žlice soja umaka

bijeli papar/dva mlinca

1žlica rižinog octa 

1žlica ulja/kikiriki

Umak od kikirikija:

2žlice kikiriki maslaca

2-3žlice tople vode za razrijediti umak

prstohvat ljute papričice

2-3žlice soja umaka

2žličice soka od limete/može i limun iako su kiselost i okus limete malo drugačiji


Pržena riža sa tikvicama:

oko 200g kuhane ohlađene riže/može ostaci od jučer

2 male tikvice /1 srednja

1 luk 

2 češanja češnjaka

sol,papar

1/2 žlice ribanog đumbira

2žlice oyster umaka/riblji umak

2 žlice soje

2 mlada luka

2 žlice pilećeg temeljca

Priprema:

Operite i narežite na trake piletinu /neka bude dva prsta široka i ne puno debela jer je priprema kratka/stavite piletinu u nemetalnu zdjelu sa svim sastojcima i ostavite pokriveno 20-30min na sobnoj temepreturi da se marinira/ako je prevruće stavite u frižider ali sada već može biti na sobnoj temperaturi/.
Napravite prženu rižu dok se piletina marinira .Naribate đumbir i češnjak .Operite i na fete narežite tikvice ,nasjeckajte luk.
Zagrijete u woku ulje pa na njemu prepržite đumbir i češnjak da zamiriše dodate luk nastavite pirjati minutu -dvije dok luk ne uvene a potom  dodate tikvice pirjate sve skupa miješajući 2-3 minute /zapamtite da poveće ne smije biti prekuhano/ ,maknete sve iz woka u zdjelicu sa strane .Dodate u wok još sasvim malo ulja pa razbijete jaja ,štapićima pržite jaja miješajući lijevo desno energično da se jaja ispeku i naprave u trakice .
Vratite povrće u wok dodate rižu .Dobro promiješate pa dodate soju ,oyster umak i pileći temeljac .Isprobate pa dodatno začinite solju i paprom.Odložite sa strane pa ispecite piletinu.

Premažete fileta sa malo ulja .Nabodete ih na ražnjiće mičući ražnjić gore dolje ,raširite nabodeno meso na ražnjiću da gotovo dobijete šnicu .Ispecite na zagrijanoj grill tavi ili roštilju/ako ćete peči na otvorenoj vatri drvene  ražnjiće prije nego nabodete filete stavite na desetak minuta u hladnu vodu/Pecite prvo par minuta na jednoj strani a potom okrenite na drugu stranu ,nemojte bosti filete vilico jer će izaći sok i aromat i fileti će ostati suhi ,isto tako ih nemojte prepeći.Da su gotovi sa jedne strane vidjeti će te po bijelom rubu koji će se vidjeti na drugoj strani tada ih okrenite.
Sve sastojke za umak od kikirikija promiješate zajedno osim vode ,vodu dodate postepeno, miješajući da se dobije fini umak čak pomalo gušći nemojte da vam je prerijedak jer se on mora zadržati na mesu.
Servirate pečenu piletinu na posteljici od pržene riže preliveno umakom od kikirikija,uz ovo jelo inače se jede ukiseljeno thai povrće vi možete salatu.Umak uvijek stavite u zdjelicu sa strane ako netko želi dodati.

Comments system

Disqus Shortname