petak, 11. studenoga 2016.

Salatne ružice

Ukusne i dekorativne ružice od sira i cikle biti će ukras svakom svečanom stolu .

Sastojci:

1 cikla /kuhana

2 jaja

150g sira /na fete

3-4žliže majoneze 

sol,papar

zelena salata par listova



Priprema:

Sukati jaja u tvrdo ohladiti ih i oguliti.Ciklu skuhati i oguliti naribati na ribežu isto napraviti i sa jajima,posoliti ,popapriti dodati majonezu sve fino povezati te odložiti do korištenja.
Staviti na stol fetice sira premazati ih dobivenim nadjevom.Narezati na 4 trake.Prvu traku zarolati ostale rolati oko prve/nema problema lako će se lijepiti/.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.Salatu operite narežite na trake začinite po ukusu .Složite salatu na tanjur za servirnaje  oko ružica .Sve skupa držite na hladnom mjestu/frižider/do konzumacije.





Cvjetača sa jajem

Jedan vrlo brzi i jednostavan recept a vjerujte jako fini .Nisam mislila pisati recept jer mislim da je vrlo jednostavan no doista su se svi oduševili .Za ovaj recept možete koristiti i ostatke kuhane cvjetače .Na vrhu možete dodati i malo ljute paprike meni je to točka na i i na kraju servirati sve sa grčkim jogurtom.

Sastojci:

1 manja cvjetača

2 jaja

1 žlica brašna

1 žličica currya

sol,papar,ljute papričice 

1 žlica maslinovo ulje 

1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

Narežete cvjetaču na male cvjetove .Zagrijete vodu dodate sol pa kratko/nekih 5 min/kuhate cvjetaču doista ako je na male svjetove ona će biti taman mekana ,nikao je nemojte prekuhati .
Prebacite je u zdjelu za pečenje u koju ste dodali papir za pečenje 
U drugoj zdjeli pomiješate brašno ,jaja ,curry ,sol,papar i maslinovo ulje i nasjeckani peršin .Prelijete preko cvjetače.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/15 min ili dok ne dobije finu boju .
Servirate sa grčkim jogurtom kao prilog ili cjelovito jelo uz salatu.

Spazle/špecle od cikle

Spezle su genijalni prilog ,to je lijevano tijesto koje se može raditi od raznih vrsta brašna i sa raznim kombinacijama .Ovo su špecle sa ciklom u klasičnom umakom od oraha i kadulje ,ja sam ove špecle služila kao prilog mesni rolicama /recept uskoro/ali doista može uz finu salatu biti glavno jelo.

Sastojci:/4 osobe

 1 cikla /200g/kuhana

2 jaja

200g brašna/oštro

1/2 žličice soli

oko 90 ml vode

Umak:

2 žlice /pune maslaca

1 žlica maslinovog ulja

7-8 malih listova kadulje

2 žlice nasjeckanih oraha 

4 žlice naribanog parmezana

sol,svježe mljeveni papar

Priprema:

Kuhanu ciklu narežite na kocke pa je ispasirate štapnim mikserom .Stavite u zdjelu pasiranu ciklu ,jaja,brašno ,sol i vodu miješate drvenom žlicom toliko dugo dok se ne pojave mjehuri i smjesa bude fino izmiješana.

Zagrijete oko 1,5 l vode sa malo soli .Uzmite spravu za spezle ili ovakvu cijedilicu kakvvu ja imam sa malo većim rupama i špatulu/špatlu za kolače .Prelijete cijelu smjesu u cjedilo pa povlačeći špatulu pustite da smjesa od špecli cijedi kroz rupicu u ključavu vodu .Kad ste završili / a to bi trebao ići brzo/maknete cijedilo, pustite da voda još jednom proključa sa špeclama pa iz izvadite vani /najbolje rupičastom žlicom/ .
Zagrijete maslaca i maslinovo ulje pa dodate nasjeckane orahe i oprane i osušene listove kadulje/ako su veliki možete ih i nasjeckati/ pustite da se orasi malo preprže i kadulja pusti svoj miris .Dodate špecle pržite kratko da se specle zasjaje i aromatiziraju .Po ukusu dodatno posolite i poparite svježe mljevenim paprom.
Servirate toplo kao glavno jelo uz finu salaticu ili kao prilog šniclama.




Comments system

Disqus Shortname