subota, 9. travnja 2016.

Salata od krumpira i rotkvice


4 osobe
prilog

Sastojci:

750g krumpira

1 luk/srednji

1 češanj češnajka /u kori

200ml pilećeg temeljca

100ml svjetlog aceta balsamica/jabučni ocat

prstohvat šećera

sol,papar/po ukusu

1 vezica rokvice

1 krastavac

1 žlica nasjeckanog vlasca

2 žlice običnog ulja


Priprema:

Stavite kuhati krumpir u kori zajedno sa češnjakom u kori.Kuhani krumpir ogulite ,nasjeckajte .Češnjak ogulite ,odložite.
U tavi zagrijete ulje pa na njemu preprzite  sitno nasjeckani luk ,dodate protisnuli češnjak.Posdlijte sve sa pilećim temeljcem ,deglazirate tavu ,pustite da prokuha pa smanjite vatru dodate šećer,sol,papar,ocat i senf ,pustite sve da se poveže ,prelite po krumpiru ,poklopite i pustite da odstoji pola sata.
Narezite rotkvice,krastavac  i vlasac.
Sve promiješate u ohlađeni krumpir .Dodate ulje ,po potrebi dodatno posolite i poparite ,podlije sa jos malo octa .Prilagodite je okusu.
Servirate uz ribu ili meso.
recept sa blog eksperimente aus maine kuche

petak, 8. travnja 2016.

"Leningrad" pufice

4 osobe


Sastojci:

500g lisnatog tijesta

Kuhano tijesto:

150ml vode

50g maslaca

1žličica šećera

prstohvat soli

3 jaja/M

125 g brašna


Krema:

1l mlijeka

2 žutanjka

2 pudinga od vanilije 

2 vanilij šećera

2 žlice gustina 

5 žlica šećera 

200g maslaca 

Priprema:

Raširite lisnato tijesto pa ga narežite /originalni recept 12x12 cm/ na kocke.
Skuhajte tijesto /to je kao za princes krafne/.U lonac stavite vodu ,šećer,sol i maslac .Kad uzavre i maslac se otopi dodajte cijelu kolicinu brašna.Mijesajte dok se ne napravi tijesto u grudvu.Kratko jos mijesajte u loncu da se tijesto dodatno posusi.
Prebacite u drugu posudu za mijesanje dodajte jedno po jedno jaja dugo mijesajuci da se masa poveže i postane sjajane i glatka.

Na sredinu svakog kocke od lisnatog stavite stavite veliku žlicu smjese od kuhanog tijesta .Prebacite lsinato tako da ostane razmak .Stavite peci cu zagrijanu pecnicu 200C/35-40 min.
Izvadite i ohladite.

Napravite kremu:
Stavite polovinu mlijeka na vatru sa obje vrste šećera.U drugu polovicu umijesajte puding i gustin i zutanjke.Mijesjte da se razbiju grudvice .Ulijte sve u zagrijano mlijeko mijesajuci dok se ne zgusne.Maknite sa vatre poklopite prozirnom folijom,mozete prije posuti sa malo secera u prahu .Pustite da se ohladi.
Razraditi kratko maslac pa dodavati zlicu po zlicu maslaca do krema ne postane glatka.

Ohladene pufice nadjeniti kremom tako da u jednom dijelu napravimo rupicu i onda utisnemo kremu slastičarskom vrečicom.Ohladite sve skupa .

Zarolana salata od krastavaca

4 osobe


Sastojci:

2 krastavca

200g feta sira/može i kozji sir

3žlice nasjeckanih suhih rajčica

3 žlice grčkog jogurta

1žlica nasjeckanog kopra

2 žličice soka od limuna

sol i papar


Priprema:
Narežite tanko krastavac /to možete napraviti na mandolini za ribanje kupusa ili nožićem za gulenje krumpira.Ostavite da se ocijede na kuhinjskom papiru.
U zdjelici pomiješate sir grčki jogurt,kopar,nasjeckanih rajčice sok od limuna,sol i papar.
Premažite svaku feticu/šnitu krastavca  nadjevom /bogato pa je zarolajte .Uživajte kao prilog ,za doručak ,uz krekere kao party-food i sl.
Recept je sa bloga Good Eats.



srijeda, 6. travnja 2016.

Firinda_kabak/jednostave zapečene tikvice

Sastojci:

3 srednje tikvice

7 žlica krušnih mrvica

150 g ribanog sira tipa parmezan /zreli cheddar

2-3 jaja

100ml maslinovog ulja 

Jogurt umak:


200g gustog grčkog/turskog jogurta

1 češanj češnjaka /nariban

1 žlica maslinovog ulja 

sol,papar

Priprema:

Narezite tikvice na fete .Nauljite dijelom ulja protvan .Složite tikvice u krug.Lagano ih pososlite i popaprite.
Mrvice pomijesajte sa ribanim sirom ,ako je sir slan nemojte soli samo malo popaprite ,promijesjate mrvice .
Jaja lagano izradite uz malo soli i papra dodajte polovicu maslinovog ulja Izmijesajte.Prolijte preko tikvica jaja .
Pospite  preko jaja i tikvica mrvice sa sirom ,sve prelite ostatakom maslinovog ulja .Ako vam izgleda jako suho dodajte jos malo .
Pecite u zagrijanoj pecici na 180C /40 min,dok tikvice ne omeksaju i sve se malo zapeče .

Jogurt umak:Promijesjate sve sastojke .
Servirajte tikvice sa jogurtom.


Proljetni ražnjići sa mladim krumpirima

Sastojci:


/4 osobe/6ražnjića

1 manja tikvica 
250g mladog krumpira

200g malih cherry rajčica

6 kom mladog luka

Marinada:

5žlica maslinovog ulja

1 žličica suhog timijana

1žličica majorana

2 češnja češnjaka

sol,papar

Priprema:

Napravite marinadu tako da pomiješate sve sastojke ,posolite i popaprite po ukusu /možete dodati i malo ljute papričice/pustite da sve odstoji da se povežu okusu.

Krumpir operite stavite ga kuhati u slanu hladnu vodu neka kuha 20min.Ocijedite ,ogulite ,narežite na kriške .
Operite mladi luk,rajčice.
Narežite tikvicu na trakice /nožem za čišćenje krumpira/blanširajte ih kratko u ključavoj vodi ,gotovo ih možete umočiti i izvaditi ,zarolajte ih.
Nabodete na ražnjić naizmjenično povrće u količinama po ukusu i želji -Mariniraj te/prelijete marinadom .
Pecite na zagrijanom roštilju ili grill-tavi 20 min sa svake strane ili dok krumpir ne uhvati lijepu boju .
Servirajte uz salatu kao glavno jelo ili kao prilog uz meso.


ponedjeljak, 4. travnja 2016.

Panna Cotta Tarte

Sastojci:

Tijesto:

300g brašna
200g maslaca/sobne temperature
100g šećera
prstohvat soli

Nadjev:

400ml vrhnja za šlag/mliječno
50g šećera
1 vanilija šećer
4listića želatine/lidl / 1 kesica instant

Preljev od jogurta:

150 g grčkog jogurta
50 g šećera u prahu

Preljev od jagoda:

250g jagoda
50g šećera u prahu

 Priprema:

Tijesto:U zdjelu dodate sve sastojke za tijesto .Zamijesite tijesto u kuglu da se sve poveže.Stavite u prozirnu foliju odložite u frižider na pola sata.Stavite tijesto u kalup za tart /može i okrugli i dugi/stavite foliju pa pospite grahovice da vam se puno ne digne tijesto/tipa leće ili grah/pecite ga na 160C sa vrućim zrakom nekih 30 min ili na bez vrućeg zraka na 180C.Izvadite tart .Pustite da se tart dobro ohladi prije nego stavite panna cottu jer ako stavite dok je vruće tijesto će omekšati i raspasti će se.
Nadjev: U lončić stavite vrhnje šećer ,vanija šećer.Sve zagrijete .Želatinu namočite u hladnu vodu/ ili po upustvu za uporabi/u kad omekša dodate u vrhnje .Sve izmješajte.Odložite.
Prelite umak preko dobro ohlađeno tijesta .Stavite u frižider da se stisne.

Preljev jogurt:Pomiješate jogurt sa šećerom u prahu .Premažete preko stisnute kreme.
Preljev od jagoda:
Ispasirajte jagode sa šećerom .Premažete ili iscrtate po tartu.Možete koristiti i gotovi đem od jagode kojeg samo zagrijete i lagano otopite .Iscrtate šare po želji..

Çeşnili Zeytinyağ/aromatično maslinovo ulje/meza

Turska meza

4 osobe


Sastojci:

100ml maslinovog ulja/fino 
5 sušenih rajčica
10 maslina/5 crnih i 5 zelenih
8 povica oraha/krupno nasjeckani
2češnja češnjaka
1 grančica ružmarina /listići

Pripema:

Suhe rajčice stavite desetak minuta u vruću vodu.Ocijedite ih i na sitno nasjeckajte.
Nasjeckajte masline ,listiće ružmarina i češnjak .
Sve skupa promijesjate sa maslinovim uljemLagano posolite i popaprite.
Ostavite preko noći da odstoji.Servirajte za doručak ili kao mezu uz feta sir ,pidesi kruh,posuto listićima peršina.

BubbleUp-pizza

4 osobe

Sastojci:

500g tijesta za pizzu

Brzi umak od rajčice:


2žlice maslinovog ulja
1 žličica meda
1/2 kesice praška za pecivo
400g sjeckane rajčice/konzerva
sol
1 češanj češnjaka

Ostalo:

1žlica maslinovog ulja
1 žličica majčine dušice ili origana
30 fetica suhe salame po izboru
300g sira/topljivog/cheddar/mozarella
4 žlice rinbanog parmezana
Razvaljate tijesto na pravokutnik neka bude tanko ,,narežite ga na kocke 5x5cm trebalo bi vam ispasti oko 30 kom.U sredinu svake kocke stavite komad salame ,malo sir ,pa pospete majčinom dušicom ili origanom.
Zamotate u lopticu ,odložite da se lagano diže dok ne napravite brzi umak od rajčice.
Neki od mojih prijatelja su ovu pizzu radili sa kečapom i bili su jako zadovoljni ja nekako preferiram sama napraviti ovaj brzi umak od rajčice jer vam doista treba pet minuta.Stavite u lončić maslinovo ulje pa dodate češnjak ,pustite da zamiriše pa dodate med ,rajčicu i pecivni prašak on služi da smanji kiselost rajčice/Pustite da sve krčka pet minuta maknete sa vatre,pa prelite u pripremljen protvan za pizzu 
Protvan je veličine oko 25x30cm.Na umak stavite loptice pazite da se ne dodiruju .Svaku lopticu premažite sa malo umaka ,prospite ih ostatkom naribanog sira i parmezana .
Pecite na 220C na najdoljnoj vodilici pećnice nekih 40 min.dok ne dobije finu boju .
Gotovu pizzu izvadite ,pustite da se malo ohladi pa servirate.
Gotovu pizzu možete dodatno pokapati sa maslinovim uljem i posuti svježim listovima bosiljka.

nedjelja, 3. travnja 2016.

PULL-APART patlidžan

4 osobe
                          Low carb  

Sastojci:

2 patlidžana
200g ribanog sira/mozarella
3 žlice maslinovog ulja
2češnja češnjaka
4žlice nasjeckanog korijandra/peršin
sol,papar

Priprema:

Operite i osušite patliđan.Premazite uljem alu-foliju.
U zdjelicu stavite maslinovo ulje ,sol,papar ,sitno nasjeckani korijander/peršin ,sve zajedno dobro promiješate.
Narežite  patliđan na kocke pazite da ne zarezete do kraja da se jos uvijek patliđan drži.Stavite između kockica preljev ,sve dobro utljajte ,Stavite svaki patliđan na svoju foliji nadjenete ga ribanim sirom pazeći da u svaki utor bude malo sira.
Zamotajte patliđan u foliju .Stavite u zagrijanu pećnicu na 180C/25 min.
Otvorite foliju pustite da se malo ohladi sve prije serviranja.
Fina salatica za ovo jelo će biti dovoljna.

Comments system

Disqus Shortname