petak, 10. svibnja 2019.

Dinnete ili njemačke pitice sa krumpirom




Prava hrana za kišna popodneva, ono kad vam treba nešto domaćinski jednostavno , da vam kuća miriše na svježe pecivo i da grije sušu dok se peče a tijelo kasnije.Divna peciva, jednostavnih sastojka, rustikalna i naravno tradicionalna.Uživajte i isprobajte ovaj recept.

Sastojci:

500g glatkog brašna

2,5 ravne žličice soli

1/2žličice šećera

1/2 kesice instant kvasca

300ml mlake vode

Nadjev:

100g emental sira

2 veća krumpira/ja sam koristila mladi a može i stari krumpir/

3 kom mladog luka

sol,papar

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

100g kiselog vrhnja 20%

60g krem sira/sitni namaza

Priprema:

U zdjelu stavite šeće, mlaku vodu i kvasac, promiješate rukom, ostavite deset minuta stajati.Dodate prosijao brašno sa solju, zamijesite tijesto da bude glatko, izručite ga na radnu plohu izradite ga do kraja.Tijesto stavite u zdjelu, lagano po brašnite.Pokrite prozirnom folijom.Pustite da odstoji na toplom mjestu nekih 45 min ili dok se tijesto ne udvostruči.

Za to vrijeme skuhate krumpir u kori.Skuhani krumpir ogulite i narežite na kockice/manje.U drugoj zdjeli stavite kiselo vrhnje, krem si, sol, papar, muškatni oraščić i pola količine naribanog sira, promiješati dobro pa dodati krumpir, začiniti dodatno solju i paprom po ukusu.

Nadošlo tijesto izručite na radnu plohu.Lagano pritiskajući izbacite zrak iz tijesta.Podijelite tijesto na 5-6 dijelova u ovisnosti koliko velike želite da budu.Napravite okruglice, pokrite ih čistom kuhinjskom krpom ostavite da se tijesto odmara 10min.
Upalite pećnicu na 250C da se zagrije.Na pleh stavite papir za pečenje .Stavite na papir kuglu tijesta razvučete duguljaste štruce.Nadjenete nadjevom.Prospite ostatkom ribanog sira.
Pecite u pećnici nekih 10-15 min.


Prije serviranja kratko ohladite.Servirati uz finu salatu.





















Comments system

Disqus Shortname