petak, 7. srpnja 2017.

Kadayıf Böreği

O kadifu sam već pisala na svojim stranicama, iako je možda više poznat u slatkim jelima, baklavama uvijek bogato zalivene agdom ipak iznenaditi će te se kad vam kažem da je jako fin i u slanim jelima, burecima isl.

Sastojci:

8 listova za pite

4 šake kadaifa

Nadjev:

200g svježeg sira/feta ili lagano posoljeni svježi sir

Premaz i preljev:

250ml mlijeka

100ml ulja

2 jaja

1/3 žličice soli

Ostalo:

200ml vode

Priprema:

Pripremite nadjev tako da izmrvite feta sir ili svježi sir posolite po ukusu.Odložite,Pripremite premaz /preljev tako da pomiješate metlicom cijelu smjesu.Odložite.
Uzimajte dva po dva lista za pite/yufke.Svaku premažete premazom.razmažete po njima sir.U donjem dijelu pravilno rasporedite jednu šaku kadifa.
Nauljite lagano keramički pekač/28cm otprilike.Zagrijete pećnicu na 180C, pripremite najnižu vodilicu u pećnici.

Nastavimo sa korama.Zarolamo pitu u veliki tuljak /čvrsto koliko ide.Prerežemo po pola pa svaku polovicu na četiri dijela da bi dobili osam malih tuljaka.
Posložimo ih u pekač da gledaju put gore.Ponavljamo postupak dok ne potrošimo sve sastojke.Prelijete ostatak preljeva preko bureka, pazite da ako možete zalijete u svaku rupicu sa kadaifom.

Pečete burek nekih posla sata ili dok ne dobije finu boju.Gotovi burek izvadite pa prelijete sa vodom.Ostavite stajati dvasetak minuta.
Izvadite ga na tanjur za serviranje, premažete jogurtom i pospete peršinom.



Servirate toplo uz jogurt, masline  i mezice po svom ukusu.

četvrtak, 6. srpnja 2017.

Salata u rajčici sa umakom od oraha

Divno predjelo, fina salata sa umakom od oraha servirana u rajčici kao lagano predjelo .

Sastojci:/4osoba

4 kom rajčica/fina zrela

1 crvena rog pečena paprika

6 listova hrskave salate

sol

Preljev:

3žlice jogurta

sol,papar

1žličica majoneza

1/2žličice šećera

1žličica mljevenih oraha

Ostalo:

par krupnijih oraha za dekoraciju


Priprema:

Izradite sastojke za preljev štapnim mikserom.Salatu operite , osušite i narežite na trake.Pečenu papriku narežite na tanke trakice, pomiješate sa salatom pa lagano posolite.
Rajčicu operite i osušite, prerežete na križ pazeći da ne idete do kraja, Prstima lagano raširite rajčicu da u nju možete utisnuti salatu.Na vrh stavite umak od jogurta te prospite krupnijim  orahom. Servirati kao predjelo na bazi od salate.



srijeda, 5. srpnja 2017.

Hizli salata


Divna krumpir salata sa prerženim slanutkom i gljivama, milina od ručka ,još ako koristite kuhani slanutak gotova u tren.

Sastojci:

400g slanutka/manja konzerva ili pola količine suhog

3 krumpira

1 mrkva/veća ili dvije manje

250g gljiva/šampinjoni

2žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

1 mladi luk

1/2 žličice timijana/origano

sol,papar

maslinovo ulje

sok od limuna

1žlica nasjeckanog peršina


Priprema:

Skuhati slanutak sa lovorovim uljem ili ocijediti konzervu.Zagrijati maslinovo/1-2žlice/ ulje u tavi dodati slanutak sitno nasjeckani češnjak i malo timijana pa dinstati, posoliti i popariti pustiti  da se slanutak lagano prepeče sa svih strana.Odložiti da se ohladi.U istoj tavi prepržiti gljive uz dodatak soli, papra i malo origana ili timijana, da puste vode i lagano se zarumene. Izvaditi na slanutak. 

Skuhate oguljeni nasjeckani krumpir i mrkvu  na kocke u slanoj vodi, ocijedite.Pomiješate sa sa slanutkom i gljivama pa začinite sa solju paprom , uljem limunovim sokom .
Pustite da se sve malo ohladi i da krumpir upije začine, pa dodate sitno nasjeckani mladi luk.

Servirati kao prilog .

nedjelja, 2. srpnja 2017.

Hasanpaşa Köfte(hasanpašine okruglice)

Sad me jedna korisnica podsjetila na ove divne kofte pa da stavim ovaj recept i ovdje/evo link za recept na coolki/ inače jedan od dražih mojih recepata, ovo je original turska inačica nadjevena finim kuhanim povrćem.Uživajte!!!Jelo je fino i izdašno!!

Sastojci:

300g mljevenog mesa/junetina/

1 mala glavica luka

1//2žličice kumina

1/2žličice zataar

2 žlice krušnih mrvica/količina po potrebi/

sol,papar

Podloga:

1žlica koncentrata rajčice/ajvar

100ml vode

Nadjev:

50g graška

sol,papar

1 srednji krumpir

1 mrkva

1 žlica maslaca


Preljev:

1žlica ,maslaca

100g sira/naribana

1žlica brašna

100ml mlijeka

sol,papar


Priprema:

Zattar možete  je majčina dušica sa sezamom možete je zamijeniti samo majčinom dušicom.

Meso pomiješate sa naribanim lukom i češnjakom, dodate kumin, zatarr, sol,papar te dovoljno krušnih mrvica da dobijete finu smjesu.Napravite podlogu tako da dobro promiješate koncentrat rajčice i vodu sa malo šećera, soli i papra.Stavite na dno zdjele za pečenje.Napravite male kuglice od mesa/6 komada/pa svaku kuglicu formirate u posudu.Složite na dno zdjele sa pripremljenom podlogom.
krumpir i mrkvu ogulite narežite na kockice pa skuhate u slanoj vodi pred kraj dodate grašak, ocijedite skuhano povrće začinite solju paprom i maslacem, pa nadjenete meso.
Pokrijete folijom pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/30 min.
Za to vrijeme napravite preljev tako da zagrijete maslac pa dodate brašno, promiješate, posolite, paprite , dodate mlijeko, pustite da se zgusne.
Izvadite meso, prelijete po mesu i nadjeve preljev.Prospite sirom, pa nastavite peći još peći nekih 15 min ili dok se sve fino ne ispeče i dobije finu boju.
Servirati toplo uz ocijeđeni umak.

Comments system

Disqus Shortname