četvrtak, 29. prosinca 2016.

Porchetta

Fino talijansko pečeno carsko meso i naravno zarolano po mome guštu .Nema neke velike mudrolije kod ovog pečenja, samo se treba držati par jednostavnih pravila .Kod mesa možete to biti čisto zarolano carsko meso sa kožom/kao što sam ja radila/možete u sredinu staviti lungić .Premaz je jednostavan fini začini po ukusu/kadulja ,ružmarin ,timijan .../ i naravno ne zaobilazni anis .U nekim dijelovima nadjeva se uz pečene začine dinstanim i pasiranim pilećim ili svinjskim jetricama ,finim tanko narezanim fetama pancete i sl.Ovo je gotovo najosnovniji recept ,fina ,,izdašna i jeftina pečenka koja je jako fina topla ali i hladna narezana na tako uz razne nareske i salata.


Sastojci/4 osobe :


2-2,5 kg carskog mesa sa kožom

Pasta:

6 češnjeva češnjaka

1/2žličice sjemenki korijadora/opcionalno

1/2žlice sjemenki anisa

2 grančice ružmarina/samo lišće

3-4 grančice timijana

1 /2ljute paparičice/peperoncine

1/2žličice mljevene slatke paprike

2 ravne žlice soli

1žlica maslinovog ulja

1žličica papra

Pripremite meso:

Dan prije /ja to napravim navečer/fini komad carskog mesa  operite i osušite .Oštrim nožem zarežite cijelim dijelom kožu tako da je odvojite od mesnatoga dijela kad dođete gotovo do kraja ostavite taj mali dio da se kasnije možete lakše zarolalti .Ovo je prilika da se riješite/da otkinete/naslage masnoće ako je ispod kože ima dosta/možete je primjerice otopiti u čvarke/.
Napravite pastu:
Na suhu tavu stavite sjemenke anisa samo da se malo
U mužar stavite oguljeni češnjak ,nasjeckane začine ,malo soli i papra/ostalo ostavite za posoliti meso/ i maslinovo ulje pa sve izradite da se napravi pasta .
Meso posolite i poparite sa svih strana i na onim dijelu gdje je zarezano.
Premažemo meso pripremljenom smjesom.
Zarolamo samo meso u roladu ,neka bude čvrsto zarolano tako da se bolje požme začinima .Oko mesne rolade zamotamo kožu .Zavežemo kuhinjskim kocem .Meso odložimo u frižider  do jutra.
Ujutro izvadim meso iz frižidera da prije odstoji na sobnoj temperaturi nekih pola sata.Zagrijete pećnicu na 220C stavi meso peči nekih 30 min ,smanjim temperaturu na 160C /nastavim peči na lagano nekih 2,5 h .Povećamo temperaturu na 250C pa ostavi meso još 20min ili dok se ne napravi fina hrskava koža.Izvadimo meso ,zamotamo ga u alu-foliju na 30min .Nakon pola sata meso režemo na šnite/fete oštrim rebrastim nožem.
Servirati meso uz kuhano povrće ,pečeni krumpir ,salate i sl.Kad se ohladi fino je uz malo limuna i hladne salate sa jogurtom i majonezom/ima ih kod mene dosta/.









Comments system

Disqus Shortname