petak, 6. svibnja 2016.

Terina od piletine i gljiva

Sastojci:

oko 500 g piletine /fileta

200g gljiva/šampinjoni

100g luka

1/2 konzerve kukuruza

250g grčkog jogurta/kiselo vrhnje

2 žlice brašna

100g ribanog sira

sol,papar 

1 češanj češnjaka

1/2žličice suhog timijana/origana

1 žlica maslinovog ulja


Priprema:

Rastanjite pileće meso /ako niste spretni kupite gotove pileće šnicle/ posolite ga i poparite ,preko prozirne folije lagano ga potucite batićem za meso da se rastanji dodatno.
Premazite duguljasti kalup za kruh/terinu /25 cm,ako imate veći terina će biti malo plića/ ,složite filete da da jedan dio pada preko ivica kalupa/na bočne strane kalupa ne stavljate.Ostatak fileta odložite trebati će vam za slojeve.  .
Gljive nasjeckajte pa ih propirjajte na malo maslinovog ulja uz dodatak soli ,papra ,timijana i češnjaka .Pustite da se gljive dinstaju dok ne izađe sva voda iz njih i one ostanu gotovo suhe .Maknite sa strane pustite da se lagano ohlade.
 U zdjelici promiješate grčki jogurt,sol,papar,brašno i naribani sir da se poveže .
Slažite:
Stavite na filete 1/3 nadjeva od jogurta  /zagladite,stavite svu količinu gljiva ,po gljivama poslažete ostatak pilećih fileta .Stavite 2/3 nadjeva ,prospite ocijeđeni kukuruz i ostatak nadjeva.Sve zagladite .
Zagrijete pećnicu na 200C.
Prebacite ostatak piletine sa ivica preko terine da bude fino ušuškana prekrijete terinu alu-folijom.Stavite u dublju veću posudu pa ulijete vodu da kalup bude 2/3 visine kalupa/banja marija/Stavite sve u pećnicu kuhate 1 h.Nakon sat vremena otvorite /maknite alu-foliju /pazite na paru .Pustite da se peće još 15 min otklopljeno.
Izvadite terinu iz pećnice ako ima vode u kalupu iscijedite je pažljivo .Pustite da se terina hladi 20Min.Okrenite je na tanjur za serviranje.
Terina je fina topla i hladna .

srijeda, 4. svibnja 2016.

Fina torta od jagoda/Biskupova kapa


Sastojci:

Biskvit:

7 jaja

250g šećera

350g brašna

prstohvat soli

Krema:

500ml mlijeka

200g šećera

6 žutanjaka

6 listova želatine 

70g brašna

kora limuna


Umak za natopiti kore:

350ml vode

100g šećera

100ml liguer di strega /limoncelo

Crveni preljev:

500g jagoda

200g šećera

15g želatine

1 žlica soka od limuna


Priprema: Biskvit:

Razdvojite jaja bjelanjke od žumanjka .U zdjelu stavite žumanjke pa ih dobro izradite sa šećerom dok ne postane sve bijelo .Dodate brašno ,povežite zajedno .Istucite dobro bijelanjke sa malo soli dok ne postanu čvrsti.Polako miješajući žlicom povežite sa pripremljenom smjesom sa žutanjcima,pazite da to radite postepeno i lagano da vam ostane što više zraka u smjesi .Zagrijete pećnicu na 180C .Stavite smjesu u kalup 24/26 ovisno koliko velike želite tortu .Pecite je nekih 20/35 min.Provjerite štapićem za ražnjiće dali je pečeno.Ostavite biskvit da se ohladi .Ohlađeno prerežete na tri dijela .

Dok se peku koru napravite preljev za kore .U lončić stavite liker dodate vodu i šećer pustite da sve kratko kuha dok se šećer ne rastopi.Ostavite da se ohladi.
Ohlađene kore natopite dobro pripremljenim preljevom .Ostavite da odstoje pola sata .
Napravite crveni preljev:
U lonac stavite očišćene oprane,narezane  jagode,dodate šećer ,sok od limuna.Pustite da sve prokuha pa ispasirajte štapnim mikserom .Želatinu natopite u hladnoj vodi da nabubri .Stavite u vruću smjesu dobro promiješate .Stavite u hladnjak da se do pola stisne pa prelije preko gornjeg biskvita ,pustite da se stisne /ja sam to radila u kalupu/.Sa ostatkom preljeva premažite i ostale kore.
Napravite kremu.
Stavite da se zagrije mlijeko .Izradite žumanjke sa šećerom dok se šećer skroz ne otopi.Dodate brašno nastavite još kratko miješati da se sve poveže.Dodate šećer vaniliju i koru od limuna .Prelite miješajući dio mlijeka u zdjelu sa jajima ,povežite mikserom.Prelite sve u lonac pa nastavite na srednjoj vatri kuhati dok se krema ne stisne.
Pustite da se krema skroz ohladi.U ohlađenu kremu stavite ,otopljenu želatinu i tučeno slatko vrhnje.
Nadjenete tortu .Na tanjur stavite prvu koru ,stavite obruč od kalupa, premažete sa polovicom preljeva od jagoda  stavite polovinu kreme .Po njoj stavite komadiće jagoda .Stavite drugu koru ,premažete ostatkom preljeva i ostatkom kreme ,prospite sve nasjeckanim jagodama .Na vrh stavite premazanu koru sa preljevom od jagoda.
Stavite u frižider na 2 h da se sve stisne.




Piletina B&P


4 Osobe 

Talijanska kuhinja

Sastojci;

500g pilećih fileta/fino izrezanih

50ml svijetlog piva

1 mali limun/sok 

2 žlice brašna

2 žličice maslinovog ulja

50g maslaca

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

Priprema:

Rastopite maslac sa maslinovim uljem pustite da se zagrije.Filete fino oblikujte,posolite ih i poparite  pa ih uvaljajte u brašno ,višak stresite.Prepecite na ugrijanoj masnoći do fileti ne budu fino pečeni i dobiju lijepu boju 
.Podlijte sve sa pivom i sokom od limuna ,smanjite tempretauru pustite da se sve par minuta kuha ,dodate s nasjeckanim peršin još malo posolite i poparite .
Servirate toplo ,prelivene umakom uz prilog po želji /najbolje neko kuhano povrće. 

Začinjene kineske tikvice

4 osobe
Kineska kuhinja


Sastojci:

3 tikvice

2 češnja češnjaka

2 mlada luka

sol,papar

2 žlice ulja sezama 

1žlica ulja 

2žličice svijetlog sezama

Preljev:

1žličica meda

3-4 žlice soja umaka

2žlice ljutoga chilli umaka/sriracha/opcionalna


Priprema:

Zagrijete ulje u woku .Narežite tikvice na duge trake.Prepržite  tikvice na ulju /nekih 8 min.Kad je gotovo dodate sezamovo ulje ,promiješate i izvadite na tanjur za serviranje.
U zdjelici pomiješate chilli umak /budite oprezni počnite prvo sa malom količinom a onda sve izbalasirjate po svom ukusu,dodate med i soju pa sve izmiješate dok se poveze ,ako se zadovoljni sa okusom ,prelite sve po tikvicama .
Pospite sitno nasjeckanim mladim lukom i sezamom.

nedjelja, 1. svibnja 2016.

"Konopi" sa nadjevom od sira i đema


4 osobe/24 kom

Sastojci:

500g lisnatoga tijesta

250g krem sira

50 g meda/cvjetni

200g đema od marelice

Premaz:

40g šećera u prahu

1žlica vode

1žličica soka od limuna

Priprema:

Rzvaljajte lisnato tijesto tanko..Narežite ga na duge trake jedan centimetar debljine ,svaku traku dodatno rastegnite.Spajate po tri trakice okrećući ih jednu oko druge i zajedno zarolajte u krug .Stavite peci na lim za pečenje /na koji ste stavili papir za pečenje/, u zagrijanu pećnicu na 180C/18-20min.dok ne uhvate finu boju i pocmu se micati po limu.
Dok se konopi peku napravite premaz:Zdjelici dobro promiješate sve sastojke.
Vruće konopčiće odmah premazite sa premazom.Ostavite da se ohlade.
Krem sir dobro metlicom pomiješate sa mesom ,stavite u špricu za ukrašavanje torti pa na nadjenete konope na vrh stavite malo đema od marelice.


Comments system

Disqus Shortname