petak, 28. travnja 2017.

"Ensaimadas" sa jabukama


Divne španjolske rolice od mekanog tijesta nadjevene đermom od marelice i jabukama, mekani lisnati puž ublažiti će tugu ovih kišnih dana.Lagano se radi i nije neki problem u izradi.Uz fini topli čaj ili kavicu a za hrabrije neki zgodan liker ili slatko vino.Tradicjonalno se premazuju svinjskom mašću ja sam premazivala maslacem a vi po želji masnoćom.


Sastojci:

Tijesto:/4 kom

3 žlice šećera

1 vanilija šećer

120ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

1/2žlićice soli

1 jaje

2 žlice ulja


Nadjev:

70g maslaca sobne temperature/dovoljno mazivog/ili masnoća po želji

3 jabuke

1/2žličice cimeta

prstohvat soli

3  ravne žlice marmelade od marelice /može i šećer po želji


Priprema:

U zdjeli za miješanje stavite toplo mlijeko pa dodate šećer i kvasac, miješate kratko rukom da se sve poveže, odložite par minuta.Za to vrijeme izmiješate brašno sa solju, U mlijeko dodate ostale sastojke lagano izmiješate potom brašno,možete smjesu kratko miješati mikserom nastavcima za tijesta a onda izručiti na radni stol i izraditi da tijesto bude glatko i sjajno kao plastelin.
Stavite u zdjelu pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom sat vremena ili dok tijesto ne naraste.
Za to vrijeme naribate jabuke možete ih pokapati sa malo soka od limuna, pustite da se ocijede i vi ih dodatno ocijedite rukama.Dodate sve ostale sastojke, osim đerma, odložite.
Podijelite tijesto na četiri dijela, isto napravite i sa jabukama.Razvaljajte tijesto tanko veličine otprilike 30x35 /malo deblje nego za burek/premažete maslacem , u jednom dijelu stavite marmeladu premažete a potom jabuke/samo na vrhu/nemojte premazite kao za štrudlu po cijelom tijestu.Zarolate u roladu zamotate samu u jedan puž..
Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, premažete sa malo ulja.Nastavite dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.Pokrijete rolice i ostavite da se tijesto odmori pola sata na toplom mjestu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Ohladite i prospite šećerom u prahu.

Giaourtópites sa jogurt umakom

Fine grčke pecipale iz tave sa umakom od jogurta, mezica koja će vas očarati pod uvjetom da volite ovakve stvari naravno i grčku kuhinju.Obožavati će te ih na prvi griz.


Sastojci:

150g jogurta/gusti grčki/

oko350g glatkog brašna

6 žlica mineralne vode

2žlice preprženog svijetlog sezama

1žlica crnog sezama

1/2žličice soli

3žličice suhog kvasca

2žličica šećera

Umak od jogurta/recimo Zaziki:

1 krastavac

250g čvrstog gustog jogurta/grčki

1žličica soli/manje više po ukusu

1žličica svijetlog vinskoga octa

1žličica soka od limuna

1žlica nasjeckanog kopra

1/2žličice mente/opcionalno/meni paše ljeti/

50-70g feta sira

1 protisnuli češanj češnjaka

Par žlica maslinovog ulja


Priprema:

Napravite prvo umak od jogurta.U zdjelicu naribate oguljeni krastavac, posolite ga i ostavite stajati par minuta, ocijedite ga u cjedilu ili rukom da se dobro ocijedi.Stavite u zdjelicu sa jogurtom, solu,paprom,začinima po ukusu a potom dotjerujte okus kiselinama od octa ili soka od limuna.Promiješajte i pustite da se dobro ohladi u frižideru.

Za tijesto:

Zagrijete jogurt u lončiću na srednjoj vatri pa dodate mineralnu vodu, šećer i kvasac i obje vrste sezama,  promiješate i pustite par minuta da odstoji.Dodate brano sa solju, promiješate da se poveže u glatko tijesto.Izradite kratko na radnom stolu pa ostavite stajati na toplom mjestu/ja stavim lončić sa vrućom vodom i na to stavim zdjelu sa tijestom ona je pola sata spremne ili u zagrijanom pećnicu na 50C pola sata/ja kad ovo radim za doručak zamijesim navečer tijesto pa ostavi m bez dizanja cijelu noć u frižideru.

Tijesto podijelite na jednake dijelove/komada po želji inače po pravilu trebali bi biti veličine dlana/
Zagrijete ulje u tavi/plitko/ne treba vam duboko ulje za ovo/ne trebate za ovo djevičansko maslinovo ulje uzmite solidno maslinovo možete čak i salatno to ostavljam vama/.
Pecite par minuta sa svake strane, dok ne dobiju finu boju.
Servirate sa super umakom ili na mojim stranicama na coolki jako puno varijacija jogurt umaka .












Comments system

Disqus Shortname