subota, 29. travnja 2017.

Yufka Lokma

Da ne kazete da odavno nisam stavila recept sa jufkama/korama za pite.Ovaj recept će vas oduševiti fritulice od kora za pitu sa blagom aromom limuna.Fritulice nisu masnu, slatke su i hrskave jako fine čak i kad se ohlade.Kod nas nema odvojene kao u turskoj jufke,  naime jufke za baklave i burek nisu iste jer jufke za slatke stavi baklave, pite i kolače sadrže manje soli.

Sastojci:/20kom


2 gotove kore za pite/jufke

malo korice limuna

ulje za prženje

1-2 dl obične vode

ulje za plitko prženje


Priprema:

Raširite list jufke pa po njemu naribate koricu limuna, poklopite drugom korom pa zarolate u roladu.Režite roladu otprilike prst debele šnite.Složite u zdjelu, ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.Prelite kore u zdjeli vodom.Ostavite stajati 1h u frižideru.
Vadite rukama krug po krug namočene jufke, lagano rikama ih stisnite i formirate u kuglicu,nije to neki problem ide brzo.Zagrijete ulje pa na njemu ispečete fritulice da uhvate malo boje i postane hrskave.
Ocijedite na kuhinjskom papiru pa uvaljajte bogato u šećer u prahu.

petak, 28. travnja 2017.

"Ensaimadas" sa jabukama


Divne španjolske rolice od mekanog tijesta nadjevene đermom od marelice i jabukama, mekani lisnati puž ublažiti će tugu ovih kišnih dana.Lagano se radi i nije neki problem u izradi.Uz fini topli čaj ili kavicu a za hrabrije neki zgodan liker ili slatko vino.Tradicjonalno se premazuju svinjskom mašću ja sam premazivala maslacem a vi po želji masnoćom.


Sastojci:

Tijesto:/4 kom

3 žlice šećera

1 vanilija šećer

120ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

1/2žlićice soli

1 jaje

2 žlice ulja


Nadjev:

70g maslaca sobne temperature/dovoljno mazivog/ili masnoća po želji

3 jabuke

1/2žličice cimeta

prstohvat soli

3  ravne žlice marmelade od marelice /može i šećer po želji


Priprema:

U zdjeli za miješanje stavite toplo mlijeko pa dodate šećer i kvasac, miješate kratko rukom da se sve poveže, odložite par minuta.Za to vrijeme izmiješate brašno sa solju, U mlijeko dodate ostale sastojke lagano izmiješate potom brašno,možete smjesu kratko miješati mikserom nastavcima za tijesta a onda izručiti na radni stol i izraditi da tijesto bude glatko i sjajno kao plastelin.
Stavite u zdjelu pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom sat vremena ili dok tijesto ne naraste.
Za to vrijeme naribate jabuke možete ih pokapati sa malo soka od limuna, pustite da se ocijede i vi ih dodatno ocijedite rukama.Dodate sve ostale sastojke, osim đerma, odložite.
Podijelite tijesto na četiri dijela, isto napravite i sa jabukama.Razvaljajte tijesto tanko veličine otprilike 30x35 /malo deblje nego za burek/premažete maslacem , u jednom dijelu stavite marmeladu premažete a potom jabuke/samo na vrhu/nemojte premazite kao za štrudlu po cijelom tijestu.Zarolate u roladu zamotate samu u jedan puž..
Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, premažete sa malo ulja.Nastavite dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.Pokrijete rolice i ostavite da se tijesto odmori pola sata na toplom mjestu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Ohladite i prospite šećerom u prahu.

Giaourtópites sa jogurt umakom

Fine grčke pecipale iz tave sa umakom od jogurta, mezica koja će vas očarati pod uvjetom da volite ovakve stvari naravno i grčku kuhinju.Obožavati će te ih na prvi griz.


Sastojci:

150g jogurta/gusti grčki/

oko350g glatkog brašna

6 žlica mineralne vode

2žlice preprženog svijetlog sezama

1žlica crnog sezama

1/2žličice soli

3žličice suhog kvasca

2žličica šećera

Umak od jogurta/recimo Zaziki:

1 krastavac

250g čvrstog gustog jogurta/grčki

1žličica soli/manje više po ukusu

1žličica svijetlog vinskoga octa

1žličica soka od limuna

1žlica nasjeckanog kopra

1/2žličice mente/opcionalno/meni paše ljeti/

50-70g feta sira

1 protisnuli češanj češnjaka

Par žlica maslinovog ulja


Priprema:

Napravite prvo umak od jogurta.U zdjelicu naribate oguljeni krastavac, posolite ga i ostavite stajati par minuta, ocijedite ga u cjedilu ili rukom da se dobro ocijedi.Stavite u zdjelicu sa jogurtom, solu,paprom,začinima po ukusu a potom dotjerujte okus kiselinama od octa ili soka od limuna.Promiješajte i pustite da se dobro ohladi u frižideru.

Za tijesto:

Zagrijete jogurt u lončiću na srednjoj vatri pa dodate mineralnu vodu, šećer i kvasac i obje vrste sezama,  promiješate i pustite par minuta da odstoji.Dodate brano sa solju, promiješate da se poveže u glatko tijesto.Izradite kratko na radnom stolu pa ostavite stajati na toplom mjestu/ja stavim lončić sa vrućom vodom i na to stavim zdjelu sa tijestom ona je pola sata spremne ili u zagrijanom pećnicu na 50C pola sata/ja kad ovo radim za doručak zamijesim navečer tijesto pa ostavi m bez dizanja cijelu noć u frižideru.

Tijesto podijelite na jednake dijelove/komada po želji inače po pravilu trebali bi biti veličine dlana/
Zagrijete ulje u tavi/plitko/ne treba vam duboko ulje za ovo/ne trebate za ovo djevičansko maslinovo ulje uzmite solidno maslinovo možete čak i salatno to ostavljam vama/.
Pecite par minuta sa svake strane, dok ne dobiju finu boju.
Servirate sa super umakom ili na mojim stranicama na coolki jako puno varijacija jogurt umaka .












srijeda, 26. travnja 2017.

Ruža sa tikvicama i sirom

Divan prilog, veliki lisnati puž/ruža nadjevena sirom i tikvicama , milinaaa za grickanje za kruhasti dodatak nekom jelu.


Sastojci:

Tijesto:


4 žlice mlake vode

1 žlica instant kvasca

1,5žličica meda/može i šećer

350-400g brašna/glatko

120ml mlakog mlijeka

1žličica soli

2 jaja

1žličica origana

Nadjev:

100g maslaca/sobne temperature

2 -3 naribana češanja češnjaka

oko 100g feta sira

malo papra

malo ljute ili slatke mljevene paprike


Priprema:

U zdjelicu stavite mlaku vodu sa medom pa dodate kvasac, promiješate ostavite par minut stajati.Dodate u posudu mlako mlijeko pa u njega stavite kvasac sa medom i vodom promiješate da se sve spoji a potom postepeno dodate brašno sa solju i origanom, miješate dok ne dobijete glatko tijesto.Izručite na radnu plohu pa nastavite miješati dok tijesto ne bude glatko i prestane se lijepiti.

Tijesto stavite u zdjelu prekrijete prozirnom folijom ili običnom kesom da ne dolazi tijesto u dodir sa zrakom, možete  i dodatno prekriti čistom krpom.Ostavite na toplom nekih30-45 min/ja to napravim u pećnici na 50C/.



Rastanjiti tijesto negdje 0,5cm debljine pa ga premažete maslacem/koji ste prije toga promiješali sa protisnutim češnjakom, možete čak i nakon što premažete tijesto maslacem posuti češnjakom ,, to ostavljam vama/, Stavite polovicu feta sira ili slanog sira po želji.Nožićem za krumpir ili običnim nožem ako ste spretni narežite na tanke duge trake tikvicu pa je posložite po tijestu , prospite ostatkom sira.Prospite sa solju i paprom ako mislite da je potrebno, te sa mljevenom paprikom.



Narežite rotolonom ili oštrim nožem tijesto na trake/po dužoj strani/na tri prsta široke trake.Počnite tako da prvu zarolate u rolu, naslonite na sljedeću traku pa rolate oko prve,tako sve redom dok ne dobijete veliku ružu.Stavite je u kalup širine negdje 20Cm





Ružu formirate tako da malo izvučete stranice i okrenete je prema vani.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40 min na najnižom vodilici pećnice.
Recept je iz casopica Dolce&Salati


utorak, 25. travnja 2017.

Voćni "cappuccino"

Ma naravno da nije capuccino niti ima veze sa kavom ali samo serviranje i izgled daju takvu nekakvu nit vodilju.Moji gosti su se smijali nazivu i nisam ih do kraja htjela otkriti da se neradi o kavi.Uživajte se i sladite ovim hladnim ne tako zakusnim i masnim desertom/guštalicom iz teglice.

Sastojci./4 osobe

Voće:

500g malina/jagoda/voća po želji

4žlice šećera u prahu /manje više ovisi o slatkoći voća

1 vanilija šećer

2lista želatine/1/2 instant kesice

Bijela krema:

100g mascapone kreme/sirni namaz

200ml vrhnja za šlag/ja uvijek koristim mliječno/

2-3žlice šećera u prahu

10-tak komada borovnica/malo čokoladnih mrvica


Priprema:

Želatinu namočite u hladnoj vodi/najbolje je pročitati upustvo za uporabu jer na njemu ovisno o vrsti želatine sve piše/otopite želatinu u malo vruće vode.
Operite voće, dodate šećer, vanilja šečer pa sve izradite mikserom u glatku smjesu/gusti sok/dodate želatinu, promiješate.
Ulijete u četiri pripremljena kalupa.Stavite u frižider na 1h vremena.
Izradite vrhnje za šlag dodate sirni namaz ili mascapone , šećer izradite u glatku masu.Ukrasite vrh stisnute kreme.Nabodete par borovnica ili dodate malo čokoladnih mrvica.

nedjelja, 23. travnja 2017.

Peciva sa češnjakom

Divna, mirisna, sjajna peciva sa okusom češnjaka.Malo neobična u izradi ali je to važno ako radite za goste dvije vrste peciva da se razlikuju po izgledu.

Sastojci:

500g glatkog brašna

1 instant kvasac

300ml mlake vode

1žličica šećera

1,5žličica soli

2žlice otopljenog maslaca

120g ribanog sira/emental

3-4 češanja češnjaka/može i manje ako niste ljubitelji intezivnog okusa

2žlice maslinovog ulja

1žličica suhog origana

Priprema:
Na sitno nasjeckate češnjak/možete ga cak i protisnuti/ pa ga stavite u zdjelicu sa maslinovim uljem.
U zdjelu za miješanje stavite šećer, mlaku vodu  kvasac miješate dok se sve ne poveže i šećer  gotovo rastopi.Pustite da se smjesa smiri i odstoji minutu-dvije.Dodate potom brašno pomiješan sa solju, izmiješate u tijesto, izručite na radni stol pa nastavite  miješati dok ne dobijete glatko tijesto.
Pokrijete tijesto prozirnom folijom ili kesom/nesmije dolaziti u dodir sa zrakom/pa ostavite stajati na toplom mjestu 1h.
Nakon sat vremena uzmite tijesto možete i ne morate ga podijeliti na dva dijela ako imate dovoljno prostora da ga razvaljate tanko..Premažete otopljenim maslacem i maslinovim uljem sa češnjakom te prospite origanom.Dodate naribani sir pravilno rasporedite možete čak i malo rukama lagano stisnuti da se sir zalijepi za tijesto.

Zarolate čvrsto u finu roladu.Režete veličine po želji odnosno dali želite veća ili manja peciva, ja sam rezala nekih 8 cm veličine.Svako pecivo u sredini stisnite drvenom žlicom da sa strane dobijete uši.Možete čak uši lagno spojiti prstima da se peciva skroz izokrenu po želji naravno.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sva peciva, posložite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Po želi ih možete premazati žumanjom sa malo vode/ ja nisam.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30-35 min.
Servirate ohlađene!!



Comments system

Disqus Shortname