ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

Piletina u žuto -zelenom

Jedna jako jednostavna i fina pilav piletine, meni je to u dane kad imam puno posla spas, ukipam sve u pećnicu i gotovo zaboravim a zajedno imam fin obrok sa prilogom.Povrće možete birati sami po želji ili po ukusu, sve ostalo su naravno nijanse, dijelove piletine isto  stavite po želji.Jako je fino i sa svinjskim kotletima.Ja sam koristila dio povrća kojeg sam ovo ljeto obarila i spremila u zamrzivač.

Sastojci:

6-7 komada piletine po ukusu

Marinada:

2 žličice curry praha

sol,papar

1žličica slatke paprike

na vrh noža ljute paprike

2-3 žlice maslinovog ulja

1 naribani češanj češnjaka

Povrće:


750g povrća po ukusu/ gotovo smrznuto ili

200g smrznutih fažoleta

1 luk

100g smrznutog graška

3 šake opranog i očišćenog svježeg peršina

200g mrkve

150g cvjetače

2 češanja češnjaka

1/2 žličice kopra

1 žlica maslaca + 1 žlica maslinovog ulja

1/2žličice origana

1žličica nasjeckanog peršina

Riža:

300g riže/ja sam koristila basmati

350 ml temeljca po želji

1/2žličica soli

1žlica maslaca

Priprema:

Povrće operite narežite na komade.Svježe povrće osim špinata kratko obarite u slanoj vodi  da lagano omekša, Ocijedite ga i odložite do korištenja.Sa smrznutim povrćem/ako koristite / se odnosite po upustvu za uporabu na pakovanju.
U zdjelicu stavite sve sastojke za marinadu, promiješate dobro pa u to marinirate komade piletine.Ostavite stajati bar sat vremena a najbolje cijelu noć.

Keramički pekač dobro premažete maslacem, stavite na dno opranu rižu/ako koristite basmati/ za ostale vrste u ovisnosti o istoj.

U tavi stavite kockice maslaca i maslinovo ulje, pustite da se zagrije pa dodate nasjeckani luk i češnjak , kratko pirjate da luk uvene na srednjoj vatri, dodate ostalo obareno povrće, posolite, poparite, dodate kopar i origano nastavite pirjate da se povrće začini masnoćom .
Povrće stavite na rižu, promiješate, dodate oprani i očišćeni špinat, te komade piletine.
Pokrijete sve prvo papirom za pečenje a potom sa folijom,Pustite da se peče u pećnici na 200C nekih 35min.Izvadite promiješate lagano po potrebi doliti još vode.Pustiti otvoreno da se peče još 20min ili dok piletina ne dobije zlatnu boju.Servirati uz salatu.






Schwarzwald torta

Predivni klasik kojeg svi vole, doista torta za fešte jer  nije puno slatka.Ovaj put krivnja leti mojoj curici koja je gledajući u moje recepte izabrala ovu tortu, koju nisam radila valjda 15-20 godina.Neka vas ne zavara jednostavnost priprave i namirnica ova torta ima dva pravila to je vrhnje za šlag koje mora biti mliječno jer je bazna krema i biskvit koji ne smije biti kruhast ni klasičan već vrlo, vrlo pjenast da teksturom podsijeca na još jednu kremu, nema gore stvari nego kad se kod ove torte tokom jela i rezanja odvaja biskvit od kreme.

Sastojci/kalup za torte 22-24 cm:

Biskvit:

4 jaja

180g šećera u prahu

prstohvat soli

2 vanilija šećera

2 žlice kakaa/gorki

70g gustina

70g glatkog brašna

Krema:

500ml vrhnja šlag

1 paket vanilija šećera

1 želatina/instant/

2-3žlice šećera u prahu

Višnje:

350 g višanja/1 tegla

150ml soka od višnje

2 žlice likera od višnje

2 žlice šećera

1žlica gustina

Ostalo:/za premazivanje

50ml likera od višnje 

50ml vode

Dekoracija:

200g digestin keksa

voće po želji

200ml vrhnja za šlag

Priprema:


Ocijedite višnje.U lončić stavite šećer, sok od višnje, liker i gustin, izmiješate sve metlicama i stavite na laganu vatre da se zgusne, dodate višnje/naravno moraju biti očišćene od koštica/ dobro promiješate, odložite sa strane da se ohladi.

Biskvit:

Pripremite dvije zdjele, odvojite u svaku žumanjke i bijelanjke.Prvo izradite bijelanjke tako da ih izradite metlicama a onda postepeno dodate pola količine šećera u prahu i jedan vanilija šećer, izradite da dobijete vrlo čvrstu i gustu smjesu.

Uzmite žumanjke pa ih izradite sa prstohvatom soli i ostatkom šećera u prahu i vanilija šećerom, dok ne postanu skroz bijeli.Dodati žumanjke u bjelanjke miješati žlicom polako da se spoji a potom dodati pomiješani gustin, kakao i brašno.
Miješati polako da se sve spoji u finu pjenastu smjesu.


Kalup za tortu premazati maslacem , na dno staviti papir za pečenje a okolo posuti i sa malo brašna.Preliti smjesu, izravnati, peći u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.Izvaditi i ohladiti.Ohlađeno izrezati na dva dijela na dobijete tri plohe.Izradite šlag sa šećerom dodate želatinu, to napravite neposredno prije slaganja.

Slažemo:

Na dno stavimo jedan dio biskvita.Sastojke za premazivanje pomiješamo/liker od višnje i vodu, može i sok od višnje/Kistom za kolače lagano navlažite biskvit.Dodate pola smjese od višnje/naravno ohlađene/izravnati, dodati pola tučenog šlaga, ponavljate postupaka još jednom.Na vrh stavite biskvit kojeg isto malo navlažite.
Cijelu tortu pomažete tučenim vrhnjem
Prospite je obilato mljevenim keksom.Na vrh stavite malo šlag i poslažete voće po želji.
Pustite da se sve stisne preko noći ili barem 2-3h.

Comments system

Disqus Shortname