subota, 6. kolovoza 2016.

-Kijevsko "Sijeno"/Ruske pljeskavice sa krumpirom

Odličan seljački ručak kojeg posebno vole djeca ,fine začinjene pljeskavice nadjeve ne lukom i jajima i zapečene s ribanim krumpirom.Ove pljeskavice doista podsjećaju na štošce sa sijenom na polju .Ako ne jedete majonezu zamijenite je grčkim jogurtom .

Sastojci:

500g mljevene nemasne  junetine/mesa po želji 

1žličica topljenog maslaca

1žličica ajvara

1žličica senfa

1žličica timijana 

sol,papar

2 jaja

1 veći luk

1žlica ulja

3 veća krumpira

1,5 žlica majoneze

100g sira/gauda

Priprema:

Stavite kuhati jaja u tvrdo .Meso stavite u zdjelu dodate ajvar ,senf ,sol,papar ,maslac ,timijan,promiješate dobro da dobijete kompaktnu smjesu.Ako želite možete isprobati meso tako da na suhoj tavi prepečete jedan komadić da vidite dale je slanost i začinjenost uredu ,ako ste zadovoljni napravite pljeskavice ,od ove doze možete napravite desetak pljeskavice koje stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Na ulju prodinstajte sitno nasjeckan luk ,lagano ga posolite i popaprite pustite da se fino izdinsta dok luk ne uvene.Odložite.
Jaja ogulite od kore na sitno nasjeckajte ,dodate majonezu ili jogurt ,zčinite solju  paprom.
Naribate krumpir na ribežu ,posolite ga i dobro poparite ,ja volim kad je krumpir papreniji a vi po ukusu.
Slažite pljeskavice :stavite na svaku pljeskavicu malo prodinstanog luka ,žličicu jaja.Prospite sve narinbanim krumpirom.formirajući kupove/netrebate nisšta puno stiskati i formirati dobro je da krumpir ostane razbarušen/.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C /30min.Malo prije kraja prospite naribanim sirom vratite u pećnicu na još malo da se sir fino otopi i zapeče.

Servirate "sijeno" sa finom salatom od cikle ili ribanog kupusa.

petak, 5. kolovoza 2016.

Bougatsomilópita

Nemojte započeti vikend bez kolača ako ste lijeni za peći kolače a dolaze vam gosti počastite ih ovom jednostavnom.kremastom, grčkom pitom od jabuka i lisnatoga tijesta ,nema posebnog pečenja i filovanja sve se peče odjednom a najteže je pričekati da se ohladi .Uživajte!!!

Sastojci:

2x 250g lisnatog tijesta/Lidl

Nadjev od jabuke:

6 jabuka

150g šećera

1/2žličice cimeta/opcionalno

1 vanilija šećer

1žlica maslaca +mlaz ulja

Krema:

1l mlijeka

3žlice brašna

1žlica gustina

3žutanjka

150g šećera

2 vanilija šećera

Priprema:

Ogulite i narežite jabuke na kockice.U tavu zagrijete maslaca i malo ulja dodate sve ostale sastojke zajedno sa jabukama dinstate/pirjate  nekih 15 min.da jabuke smekšaju možete ih prostinu gnječilicom za krumpir.
Odložite jabuke do korištenja.Zagrijete pećnicu na 180C

Pripremite kremu:U lonac stavite2/3 mlijeka šećer i vanilija šećer.U zdjelici sa strane pomiješate brašno ,gustin ,žumanjke i ostatak mlijeka u glatku smjesu .Kad mlijeko uzavre dodate pripremljenu smjesu ,miješate metlicom dok se ne zgusne i krema postane glatka.
Odložite kremu dok ne pripremite tijesto.
U keramičku zdjelu//20x30 // stavite lisnato tijesto/polovicu.Raširite tako da budu stijeke malo podignute /ne trebate mazati zdjelu.Ulijete svu količinu kreme ,nema veze ako je topla,ne treba se ništa hladiti.Stavite /rasporedite po vrhu jabuke.

Prekrijete drugom polovinom lisnatoga tijesta,lagano zavrnete na spoju.Stavite peći u zagrijanu pećnicu negdje pol a sata ili dok gornja kora se fino ne napuše i dobije zlatnu boju.
Pustite sve da se dobro ohladi ,gornja kora će se ispuhati i postati ravna Pospete bogato šećerom u prahu pomiješanim sa malo cimeta.Režete na kocke.

četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Nadjeveni shashlyk


Nadjeveni ili punjeni ražnjići od pilećeg fileta sa kiselim krastavcima ,salamom ,paprikom i rajčica ///u originalu i sa suhim šljivama ja ne stavljam jer moji ne vole baš suhe šljive vi po želji ///,suhe šljive uvijek na ražnjiću stavite kraj kiselih krastavaca.Uživajte u Krimskom šašljiku.Osim piletine naravno u ovom jelu možete koristi i neko drugo meso po želji.

Sastojci:

600g pilećeg fileta ili mesa po želji

120g šunke ili salama po želji

8-10 kom manjih šampinjona

8 kom suhih šljiva/opcionalno

8 kom mini rajčica

1 zelena/crvena paprika /svježa

2-3veća kisela krastavca

sol,papar

Paniranje:


1žlica brašna

2 jaja

150g krušnih mrvica

sol,papar

Priprema:

Operite i filetirajte pileće filete.Lagano ih potucite batićem za meso preko prozirne folije ,budite nježniji da ne razbijete strukturu mesa.
Na ražnjić nabodete na izmjenično gljive ,salamu ,šljive ,kisele krastavce ,papriku i rajčice,pazite da ražnjić bude velik koliko i filet da ga kasnije možete zamotati.


Filete posolite i poparite na sredinu stavite ražnjić oko njega omotate meso.Ponavljate postupak dok sve ne potrošite .Panirate klasično ,brašno ,jaja , mrvice .Posložite ražnjiće na papar za pečenje ,pokapate sa malo ulja .Pečete nekih posla sata na 200C.Nravno možete ih ispeci i na ulju.Prije serviranja izvadite ražnjiće.

Servirate uz salatu i umak od majoneze.



srijeda, 3. kolovoza 2016.

Bengalski BBQ

Bengalski roštilj je lanac restorana poznat po roštilju neću vam pisati sve detalje o samom restoranu ali roštilj im je odličan naravno u kućnoj verziji meni još i bolji jer možete kontrolirati količinu začinjenosti i ljutine.Marinirano meso se peče na roštilje a kasnije prelije odličnim korejanskim umakom.Isprobajte sigurno nećete pogriješiti ,Količine začina i ljutine sam ja prilagodila ukusima moje obitelji i gostiju vi naravno izbalasirajte sebi količinu ljutine po ukusu.

Sastojci:

600g mekanog ramsteka ili buta 

Marinada:

1žlica soja umaka

2žlice soka od limuna

1/2žličice svježe mljevenog papra

2žlice vode

Umak/korejanski umak:

1žlica ulja

4 češanj češnjaka

150ml soja umaka/light

200ml vode

2žlice soka od limuna

2 ravne žlice smeđeg šećera

1žlica gustina

1žličica papra/svježe mljeven

1žličica mljevene slatke paprike

1/4žličica mljevene ljute paprike

3žlice sezamovog ulja

Priprema:

Narežite oprano meso na kocke /trebali bi biti podjednake ako nisu onda kod nizanja na ražnjić sami odredite koje idu na koji tako da otprilike budu jednake debljine .Meso izaberite da bude meko inače se ovo jelo radi od ramsteka ali vi možete doskočiti da meso preko noći prvo prospete sodom bikarbonom ili sokom od kivija ili ananasa i ostavite da ga enzimi dodatno smekšaju ako ćete koristiti sodu bikarbonu dobro je isperite prije stavljanja mesa u marinadu .
Napravite marinadu:pomiješate sve sastojke pa u u marinadu stavite na par sati meso /što duže stoji to bolje/.

Dok se meso marinira napravite umak:

Zagrijete ulje u woku pa dodate sitno nasjeckani češnjak ,pustite da kratko zamiriše ,nemojte da vam zagori jer u tom slučaju ćete morati ispočetka,nema gore od zagorenog češnjaka ,dodate sve sastojke osim gustina i sve začine pustite da kuha kratko da se malo reducira .U zdjelici zamutite gustin sa malo vode dodate u umak ,sve neka prokuha i lagano se ugusti..
Stavite meso na dobro zagrijanu grill tavu ,pržite sa svake strane kratko nemojte prepeći meso .
Gotovo meso prebacite na tanjur ,prelijete umakom i pospete narezanim mladim lukom.
Servirate toplo uz povrće ,rižu ,kruh i sl.




utorak, 2. kolovoza 2016.

Nistísimi pítsa/ciparska pita od paprike


Danas je moja draga Ivana postala opet mama ,rodila je divnog i slatkog Alekseja ,svi smo bili uzbuđeni, današnji dan pripada njima dvoje, neka su mi sretni i zdravi želim im svu sreću ovoga svijeta i da im život bude sretan ,šaren i jednostavan kao ova pita !!Ljubac im veliki šaljem...

Sastojci:

450g gotovog tijesta za pizzu ili:

220ml tople vode

1 kesica instan kvasac

1/2žličice šećera

1ravna žličica soli 

400g glatkog brašna/manje više po potrebi 


Ostalo:

4žlice maslinovog ulja

5 srednjih paprika/različite boje

1 srednji luk

2 češanja češnjaka

2 rajčice

3žlice odkoštenih crnih maslina

100g naribanog sira

100g feta sira

1žličica origana

sol,papar


Priprema:

Napravite tijesto ako nemate gotovo:
U zdjelu stavite toplu vodu dodate šećer i kvasac lagano miješate rukom da se šećer otopi .postepeno dodate brašno sa solju ,miješate dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi .Pokrijete krpom ili najbolje običnom trgovačkom keso i pustite da pola sata odstoji .
Za to vrijeme napravite nadjev:
Operete i narežete rajčice i luk.Zagrijete maslinovo ulje pa na njime ispirjate luk par minuta da uvene dodate češnjak/koji ste prije toga na sitno nasjeckali/ ,kratko propirjate ,dodate paprike nastavite pirjati desetak minuta dok paprike lagano na omekšaju.Pustite da se malo ohladi.
Pripremite lim za pečenje tako da ga malo nauljite maslinovim uljem/30cm promjera/raširite tijesto.Nasjeckajte odkoštene masline ,prosite ih ukrug oko ruba pite .Preklopite krajeve tijesta.Na tijesto naribate sir na sir stavite nadjev od paprika koji ste napravili a potom pospete razmrvljenim feta sirom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C zadnjoj vodilici/najnižoj /30min.


nedjelja, 31. srpnja 2016.

Pohane punjene tikvice iz tave

Ma nije valjda da su vam dosadile tikvice  ako jesu evo jos jedan način na koji ih možete spremiti jer ova divna namirnica nikome ne smije i ne može dosaditi.Jako fine nadjevene tikvice punjene mljevenim mesom .Brz i jednostavan recept .Samo kratka napomena tikvice možete puniti mljevenim mesom po želji ali i ribom ,npr.mljeveni smrznuti oslić koji je uvijek dostupan .

Sastojci:

3-4 mlade tikvice

300g mljevenog mesa po želji

1 mali naribani luk

1češanj češnjaka

1 jaje

1žlica krušnih mrvica

1/2žličice mente/origana

sol,papar

Paniranje:

2 jaja 

2žlice brašna

1žlica mlijeka

sol i papar

Priprema:

Operite i narežite tikvice na fete.Izvadite im sredinu.Meso koje izaberete stavite u zdjelu dodate sve začine ,zamijesite u smjesu ,možete isprobati na suhoj tavi dali ste zadovoljni okusom.Nadjenete tikvice.
Sastane u zdjelu stavite jaja sa mlijekom lagano posolite i popaprite ,izradite vilicom.Umočite tikvice prvo u brašno a potom u jaje.Pecite sa svake strane par minuta na plitkoj masnoći.Ocijedite na kuhinjskom papiru .
Servirate toplo uz grčki jogurt sa vlascem i češnjakom i neku finu platu od povrća.

Comments system

Disqus Shortname