subota, 9. prosinca 2017.

Kremasti umak od gljiva bez vrhnja

Fini i jednostavan umak od gljiva koji je odavno na mojim stranicama na coolki, bez puno masnoće jednostavan i kremast bez vrhnja i sa manje masnoće, u receptu ima par caka pa vas molim da ih se držite da bi dobili divan, baršunast umak.

Sastojci:

40g suhih gljiva/vrganji, lisičarke, crnih trubača i sl.

220ml pilećeg temeljca

220ml bijelog vina

2žlice maslaca

450g šampinjona

1 glavica luka

4 češanja češnjaka

4 velika lista kadulje

3žlice brašna/ravne

2žlice nasjeckanog peršina

sol,svježe mljeveni papar

parmezan  za serviranje

tjestenina po želji


Priprema 1. Namočite suhe gljive u temeljcu ,pustite da se namoče 20 min. Nakon 20 min.izvadite gljive, temeljac procijedite od sedimenta koji je ostao od gljiva pomiješate ga sa vinom .Odložite.

2. Zagrijete 1 žlicu maslaca s mlazom ulja u tavi ili loncu debljeg dna pustite da se otopi pa dodate očišćene i narezane šampinjone. Ostavite šampinjone 4 min.da se prže  prvo s jedne strane nemojte ih miješati da uhvate lijepu smedu boju.Promiješate ih/okrenete i opet bez miješanja pustite da se prže 4 min.na drugoj strani.

Za to vrijeme na sitno nasjeckate luk, kadulju, češnjak i namočene gljive.Sve skupa dodate u šampinjone. Smanjite vatru na lagano i sve skupa dinstate dok sve ne omekša. Dodate ostatak maslaca pa kad se otopi dodate brašno.Promješate i pustite da se brašno zalijepi za maslac pa polako dodate miješajući mješavinu temeljca i vina . Pokriti umak i pustite da se na laganoj vatri zgusne/po potrebi dodati još temeljca/. Dodate sitno nasjeckani peršin, promiješate. Posolite i popaprite po ukusu.

Posluživanje: Servirate posuti parmezan uz tjesteninu po želji.






Comments system

Disqus Shortname