četvrtak, 16. svibnja 2019.

Dunavski valovi sa jagodama

Sjećam se vremena kad je ovaj kolač bio hit, svi su ga radili, ima ga i u mojoj crnoj bilježnici  naravno onaj klasični sa višnjama i šlag kremom.Ovo su malo drugačiji valovi sa jagodama, bogatom kremom od cruda od jagoda, mascapone, šlag, svi umami okusi na jednom mjestu.
Uživajte u ovoj krasotici.

Sastojci:

Biskvit:oko 18x25 kalup


100g maslaca

2 jaja/L ili 3 mala

100g šećera

200g brašna

malo soli

1,5 žličica praška za pecivo

1žlica kakaa

2 žlice mlijeka

10-tak jagoda

Curd od jagoda:

300g jagoda

50g maslaca

20g gustina

3žlice šećera

150ml vode

Ostalo za kremu:

200ml vrhnja za šlag

250g mascapone sira

Preljev:/opcionalno

100g tamne čokolade

1žlica ulja

Jagode za dekoraciju

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C
Napravite biskvit:
U zdjelu za miješanje stavite maslac/sobne temperature ako ste ga zaboravili izvaditi iz frižidera naribate ga na ribežu/dodate sol i šećer, pjenasto izradite mikserom.
U zdjeli sa strane pomiješate brašno sa pecivnim praškom, dodati u smjesu od maslaca, nastaviti miješati da se sve poveže.
Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašno ili na dno kalupa ako je onaj što se otvara kao kod mene staviti papir za pečenje.Preliti u kalup 2/3 smjese za biskvit.U ostatak smjese staviti kakao i mlijeko izmiksati da se poveže.Staviti tamni dio biskvita žlicom po svijetlom dijelu pa lagano raširit tamni dio kao na slici, da se stvore valovi.
Operite i očistite jagode.Utisnete jagode u tamni dio biskvita.
Stavite peći nekih 25 min.Izvadite pečeni biskvit, pustite da se ohladi.Ohlađeni biskvit preliti sa par žlica mlijeka.

Curd od jagode:

Očišćene i oprane jagode staviti u blender, izraditi ih da budu glatke, prebaciti u lončić na vatru dodati šećer.Vodu pomiješati  sa gustinom dodati u jagode, neka se sve lagano kuha dok se ne zgusne, maknete sa vatre dodate maslac, miješate da se poveže.Ostavite da se ohladi do kraja.

Izradite slatko vrhnje da bude čvrsto, dodati mascapone, miješati da se poveže.Kad se ohladi curd od jagode, u njega dodati smejsu sa vrhnjem i sirom.Izmiksati sve zajedno,po želji možete dodati šećera u prahu ako želite da slađe ili niste zadovoljni slatkoćom.Stavite kremu na ohlađeni biskvit.Poravnati.Ostaviti da se par sati hladi u frižideru.

Za preljev:
Otopiti čokoladu sa uljem,malo ohladiti, žlicom preliti po kremi .
















Comments system

Disqus Shortname