srijeda, 21. veljače 2018.

Meza salata od graha i peršina

Jedna vrlo obična namirnica u predivnoj salatici koja će zasjati na vašem stolu.

Sastojci:

400g kuhanog graha/može konzerva

2 mlada luka

4 kisela krastavca

3žlice nasjeckanog peršina

1žličica kopra

sol,papar

na vrh noža ljute paprike

4 žlice maslinovog ulja/više po potrebi/

sok od pola limuna

1/2žličice sumaca

Priprema:

Ako će te kuhati grah noć prije namočite oko 200g suhog graha u hladnu vodu sa prstohvatom sode bikarbone.Ujutro proliti vodu i staviti kuhati grah sa jednim listom lovora.
Pustiti da grah kuha dok ne omekša paziti da se ne prekuha i raspukne.

Nasjeckati svo ostalo povrće na kocke.Na sitno nasjeckani kopar i peršin.
Na dnu posude za miješanje, staviti iscijeđeni sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar, malo ljute paprike, izmiješati vilicom da se stvori emulzija.Dodati ohlađeni ili mlaki grah, sve ostale sastojke, dobro promiješati da se poveže.Ostaviti u frižideru pola sata, izvaditi, promiješati, isprobati okus, doraditi salati.Ostaviti da odstoji sat vremena na sobnoj temperetauri zimi ili ljeti u frižideru.



Salata od mrkve i krumpira

Divna gnijezda od krumpira i mrkve jako dekorativna i fina  salata.Za dragu Katu/Katin špajz blog/

Sastojci:


4 krumpira 

1žličica maslaca 

1žlica mlijeka

 sol,papar 

4 srednje mrkve 

3 žlice grčkog jogurta 

1 žlica majoneze 

1 češanja češnjaka

 2 žlice nasjeckanih oraha

 sol,papar

 3 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Operite i ogulite krumpir. Narežite ga na kockice pa ga stavite u hladnu posoljenu vodu kuhati nekih 20 min.,dok se ne skuha. Skuhani krumpir ocijedite ispasirate kao za pire ,dodate maslaca i malo mlijeka te lagano po paprite .Promiješate sve da dobijete glatku kuglu tijesta.



2. Od krumpira odvajate kuglice veličine malo veće od oraha .Formirate zdjelice kao sto je na slici ,formirane zdjelice stavite u frižider da se ohlade i malo stvrdnu.


3. Za to vrijeme napravite nadjev od mrkve: Očistite i naribate mrkvu. U tavi zagrite ulje pa na njemu izdinstate par minuta mrkvu da malo omeksa,posolite je i po paprite.Izdinstanu mrkvu premjestite u zdjelu i pustite da se malo ohladi. U ohlađenu mrkvu stavite na sjeckane orahe,sitno sjeckani češnjak ,jogurt i majonezu ,sve dobro promiješate ,po potrebi poparite i posolite. 4. Smjesu od mrkve savite u zdjelice od krumpira .Ostavite da se sve ohladi u frižideru .
Ovo jelo možete poslužiti kao hladnu salatu ili na sobnoj temperaturi kao prilog uz neki fini umak. Posluživanje Ukrasite korpice po želji, prospite ih nasjeckanim peršinom

Comments system

Disqus Shortname