subota, 16. srpnja 2016.

Pijadine sa tikvicama sa roštilja


Moram priznati ja jako volim miris tijesta sa roštilja nažalost ovoga puta samo sa grill tave ali vjerujte isto je jako fino.Tijesto nadjeveno mariniranom tikvicom ,lukom i sirom .Ako želite možete servirati uz nekakav umak od kiselog vrhnja/jogurta i vlasca ili uz umak od rajčice,meni su jako fini i sami .Uživajte!!

Sastojci:

oko 450g tijesta za pizzu

2 mlade tikvice/manje

2 mlada luka/polovina sitno nasjeckanog crvenog luka

1 žlica maslinovog ulja

sol,svježe mljeveni papar

1 naribani češnjak

1/2žličice suhog timijana/origana

100-120g narezanog sira/emental

Priprema:

Narežite tikvice na šnite/malo tanje ali ne pretanke.Marinirajte te ih sa maslinovim uljem ,solju ,paprom ,timijanom/origanom i naribanim češnjakom.Luk narežite na sitno lagano ga posolite.

Razvaljajte tijesto/na tanko.Na policu tijesta posložite tikvice tako da između svake ostavite prostora.
Na tikvicu stavite malo luka i komad sira.Prebacite ostatak tijesta preko tikvica .Narežite ih rotolom za pizzu ili oštrim nožem.Svaku kocku stisnite vilicom na rubovima.
Pecite na zagrijanoj grill tavi ili roštilju dok ne dobiju finu boju i postanu hrskavi.

Insalata Salerno



Vrlo jednostavna salata od krumpira i tune začinjena češnjakom i peršinom kakvu smo  jeli u Salernu kao secondo piatto i baš takva jednostavna, ribarska je vrlo vrijedna pažnje.Jede se sobne temperature ,pokapana sa dobrim  maslinovim uljem .Po želji možete sa strane staviti kriške limuna ako netko želi dodati malo kiselost ,nemojte je kiseliti unaprijed jer ne godi to svakom.

Sastojci:


4 velika krumpira

200g tune fileta

1žlica sitno nasjeckanog peršina

2-3žlice dobrog maslinovog ulja

2 češanja češnjaka/manje više po ukusu

sol,papar

kriške limuna/opcionalno

Priprema:


Operite krumpir .Stavite ga u kori kuhati u slanoj vodi.Ocijedite tunu/ja uvijek kupujem u salamuri ili u vlastitom soku ,manje je masna a i sama određujem količinu ulja kojeg ću dodati ,vi naravno po ukusu/.Skuhati krumpir pustite da se ohladi pa ga ogulite od kore.Narežite ga na fete/šnite poslažite u krug zdjele za serviranje u sredinu stavite ocijeđenu tunu.
U zdjelici sa strane stavite sitno protisnuti češnjak ,nasjeckani peršin i svježe mljeveni papar ,posolite i poparite .Sve izmiješate da se poveže.Prelite sve po tuni i krumpiru prelijevajući žlicom.
Servirate sobne temepreture.

petak, 15. srpnja 2016.

Lungić u korici od feta sira

Lungic zarolan u feta sir ,izuzetno fino jelo koje kad se ohladi može biti  narezak uz salate .Pazite na vrijeme pripreme jer lungicu doista jako malo treba da se ispeče.Inače ovo jelo možete raditi i sa telećim lungićem .

Sastojci:

350g lungića/svinjski/teleći

200g feta sir

2žlice mrvica

1 češanj češnjaka/naribani/potisnut

1žličica sitno nasjekcanog svježeg peršina

1/2žličice timijana

sol,papar

2 jaja

Priprema:

Očistite meso od žilica i eventualne masnoće.Posolite ga i popaprite .
Napravite koricu od feta sira.Zagrijete pećnicu na 180C.
Nauljite papir za pečenje.U zdjeli smrvite feta sir ,dodate jaje ,mrvice ,peršin,timijan ,češnjak i po potrebi posolite i poparite/sve to ovisi naravno o slanoći feta sira.Ako ste zadovoljni rastanji te smjesu na papir za pečenje/neka bude veličine lungića i dovoljno široka da ga kasnije možete omotati.Stavite u zagrijanu pećnicu na 15-20 min.
Pripremite alu-foliju ,lagano je premažete uljem.Lagano zapečenu smjesu za koricu izvadite ,pustite da se malo ohladi i premjestite na alu foliju ,stavite lungić/premažete žumanjkom/ i zarolajte ga u palačinku.Sve zamotate u alu -foliju.
Nastavite peći u zagrijanoj pećnici još 35-40min.Narežite ohlađeno ili mlako.Servirate uz razne salate.


srijeda, 13. srpnja 2016.

Rokoko pita

Fina libanonska pita ,možda prije varijacija na istu ,piletina obogaćena povrćem zapečena sa hrskavim tijestom za pite .Špinat u ovom jelu možete zamijeniti tikvicama.


Sastojci:


8 kom tijesta za pite/jufke

500g piletina/fileti

1žličica kumina

1/4 žličice sumaca/opcionalno

sol,papar

2 mala poriluka/1 veći crveni luk

1 1/2 žlice brašna

1žlica maslinovog ulja

2žlica maslaca

300ml pilećeg temeljca

200g špinata/smrznuti/tikvice

Priprema:


Na manje kockice narežete piletinu.Posolite je ,poparite pospete kuminom i sumacom.Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu kratko prepržite piletu.Izvadite je na toplo mjesto ,dodate po potrebi još malo ulja i maslac/1žlicu/ ,pa na zagrijano ulje izdinstajte/propirjajte na sitno nasjeckani luk ili poriluk .Kad luk omekša pospete sve brašnom ,promiješate ,dodate temeljac ,piletinu/ako koristite tikvice dodate sada i njih narezane na kockice /smrznuti špinat /ako koristite svježi njega operite i očistite malo nasjeckjate pa dodate kad je jelo kuhano/.
Pustite da sve kuha pet minuta da se fino zgusne.Posolite i popaprite po ukusu možete dodati još malo kumina.Prebacite u glinenu posudu za pečenje.



Otopite ostatak maslaca sa mlazom ulja pa premažete svaku jufku ,slažite jufke jednu na drugu ,zarolajte u veliku roladu ..Narežite zarolanu jufku na 2cm debljine.Poslažete jufku po nadjevu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na  200C/15 min ili dok jufka ne dobije finu boju i postane hrskava.

utorak, 12. srpnja 2016.

Caprese tikvice sa roštilja

Fina salata od tikvica ,mozzarelle,finih rajčica i svježeg bosiljka .Umjesto mozzarelle možete koristiti i svježu ricottu ili mladi sir .Salatu jesti ohlađenu uz preprženi kruh kao glavno jelo ili kao prilog .Recept je uz male promjene od weight watchers.

Sastojci:/mjere prilagodite veličini tikvica/

2 srednje tikvice/3 manje

5 manjih rajčica

250g mozzarelle/mladi sir /ricotta

1/4 žličice češnjaka u prahu/1 češanj češnjaka sitno naribani

10-tak listova bosiljka

1/2žličice nasjeckanog peršina

sol,papar

maslinovog ulja/4-5 žlica/po ukusu

Priprema:

Narežite tikvice na duge trake ,nemojte da budu pretanke/tikvice su u sezoni pune vode jer se dosta zalijevaju tako da brzo rastu ,kad narežete tikvicu pretanko sredina kod pečenja se zalijepi i otpadne zato je potrebno da tikvice narežete na malo deblje šnite/.
Tikvice prepecite po par minuta na svakoj strani na grill tavi .Složite ravno na tanjur za serviranje,pustite da se ohlade.
U zdjelicu pomiješate nasjeckani češnjak i peršin.Premažete tikvice tom smjesom,posolite ih i popaprite svježe mljevenim paprom. 
Na vrh složite narezanu rajčicu,bosiljak i sir .Ponovo posolite ,popaprite .Pokapate sa malo maslinovog ulja.Po želji možete dodati malo svijetlog aceta balsamica.

Focaccia sa paprikom ,tunom i rajčicom

Doista volim focaccie ,divno kruhasto tijesto sa malo povrtnog ,mesnog ili ribljeg nadjeva,.Jedno jednostavno jelo koje radim uz ljetne mineštre ili variva sa žlicom.

Sastojci:

Tijesto:

200g brašna/glatko

100g oštrog brašna

170ml mlake vode

1žličica šećera

1žlica kvasca

1 ravna žlica soli

1žlica ulja za tijesto+ malo ulja za posudu za pečenje +malo ulja za pokapati kasnije

Nadjev:

1 veća paprika

1 mala konzerva tune

10-tak crnih maslina

7-8 malih rajčica

Priprema:

U posudu stavite toplu vodu ,šećer i kvasac ,lagano miješate rukom da se šećer otopi i kvasac aktivira .Dodate obje vrste brašna i sol ,miješate da se sve poveže ,tijesto neće biti čvrsto kao za pizzu  trebalo bi biti mekano i ljepljivo .Izmiješano tijesto pokrijte krpom ostavite stajati 1h na sobno temperaturi /iako moram priznate i da su te ovih dana kao da ste stavili u pećnicu/.
U međuvremenu ispecite papriku i ogulite je od kože te očistite od sjemenki .Narežite papriku na trake ,posolite je i poparite te začinite sa malo maslinovog ulja.
Ocijedite konzervu tune.

Nauljite posudu za pečenje pa prebacite nadošlo tijesto.Posložite po tijestu trakice paprike ,masline,rajčice .Pokapate po tijestu sa malo maslinovog ulja ,posolite krupnom soli ,poklopite krpom i pustite da se još diže 1h.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min.

nedjelja, 10. srpnja 2016.

Ufuk Börek


Divan burek ,kombinacija lisnatoga tijesta i tijesta za pite/yufke,,hrskav i  fin .Možete ga raditi od sira i mesa ,ova je varijacija sa mesom ali u receptu ću napisati i verziju sa sirom pa izaberite po želji.Količine mesa možete kombinirati po želji dali želite više ili manje nadjeva inače kao što sami znate burek kao i pizza sirotinjsko jelo koje je trebalo sa malo namirnica nahraniti puno usta ,dakle nikad ne ide puno nadjeva u burek.

Sastojci:


500g lisnatoga tijesta

6 kom gotovih listova za pite/yufke

Preljev:

200ml mineralne vode

80ml ulja

1 jaje

Nadjev:

300g mljevenog mesa

2 patlidžana

1 luk

40ml ulja

prstohvat ljute papričice/pull biber

sol,papar

Sirni nadjev/verzija:

100g svježeg sira

100g sira sa začinskim biljem

100g feta sira

1žlica nasjeckanog peršina

sol,papar

Priprema:

Patlidžan možete ispeći u pećnici /nabodete ga vilicom i zamotate u alu-foliju  pecite 25 min/180C oguliti od kože i izraditi vilicom/ili ga oguliti svježeg od kore nasjeckat na kockice i prepržiti na ulju dok ne omekša.
Zagrijete ulje pa na njemu prepržite sitno nasjekcan luk dodate mljeveno meso nastavite dinstati dok se meso ne uprži ,posolite ,poparite dodate ljute papričice.Pomiješate patlidžan sa mesom,dobro promiješate.
Napravite preljev:stavite sve u zdjelu ,izmiješajte metlicom.

Listove za kore složimo jednu na drugu i zarolamo .Narežemo na 1 cm debljine rezance ,razdvojimo ih.Lisnato tijesto podijelimo na pola ,razvaljamo lisnato tijesto na veličinu lima za pečenje, narežemo na kocke.Na lisnato stavim polovinu narezanih jufki/kora za pite .Dodate svu količinu mesa,izravnamo stavimo ostatak kora .

Na vrh stavite ostatak lisnatog tijesta,za režite cijeli burek na kocke oštrim nožem ,a potom svaku kocku dijagonalno po pola/nešto kao baklavu .
Prelijete preko bureka preljev koji ste pripremili ,ostavite stajati 30 min.Burek pecite na 180C/35 min ili dok ne dobije finu boju i postane hrskav.

Comments system

Disqus Shortname