srijeda, 20. ožujka 2019.

Mus kocke od jabuke


Doista jedan od najljepših kolača od jabuka koji sam ja radila i jela.Fini i kremast kolač sa intenzivnim okusom jabuke.Uživancija uz kavu i čaj i drage ljude.

Sastojci:

Tijesto:za veliki lim/28x38

500g glatkog brašna

prstohvat soli

1 pecivni prašak

250g maslaca

220g-250g šećera

60ml hladne vode

korica pola limuna

1 vanilija šećer

Nadjev:

1 kg jabuka/kisele

1/2 limuna sok

1 vanilija šećer

50g šećera

Preljev:

250g šećera u pragu

1žličica soka od limuna

mlijeka koliko treba



Priprema:

Prvo napravite tijesto: u zdjelu stavite brašno, šećer, sol, vanilija šećer i pecivni prašak,koricu limuna napravite rupicu u sredinu, naribate maslac na ribežu u sredinu brašna, dodati hladnu vodu , zamijesiti tijesto.Po potrebi dodati još malo vode ili jedno jaje.Izrađeno tijesto podijeliti na dva dijela.Staviti na pola sata u frižider/ako je vani hladno ili vam je  kuhinji hladno možete ostaviti na radnom stolu/zamotanu u kesicu ili prozirnu foliju / .
Za to vrijeme napraviti mus:
Oguliti jabuke narezati na kockice.U lončić na vatru staviti jabuke, vodu, obje vrste šećera, sok od limuna.Pustite da se pet minuta dinsta da se šećer otopi i jabuke smekšaju.Stavite u blender/ja to radit u mikseru za smootie/izmiksate do kreme.Vratite u lončić i još par minuta dinstate uz miješanje da se sve skupa zgusne.
Maknete sa vatre.Pustite da se lagano ohladi.Nakon pola sata izvadite tijesto.Iz valjate tijesto na tanko na veličinu lima.Na lim stavite papir za pečenje stavite prvo tijesto, stavite svu količinu musa od jabuka. poravnati.Na vrh staviti drugu tijesto.Nabosti ga lagano vilicom.

Zagrijati pećnicu na 175C/vi najbolje poznajete svoju pećnicu/
Peći nekih 20min ili dok ne uhvati finu boju.Izvaditi , pustiti da se ohladi.

U zdjelici pomiješati preljev:zamutiti šećer u prahu, limun i toliko mlijeka da dobijete finu glatku sjajnu kremu.Preliti preko kolača, pustiti da se stisne.

Comments system

Disqus Shortname